Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Ravitsemuksesta

Keskustelua voimaharjoittelusta, kamppailulajien oheisharjoittelusta, liikuntaravitsemuksesta ja urheiluvammoista

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 22
Viestit: 93841
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

#181

Viesti Mika »

terssi kirjoitti:
Mika kirjoitti:Ja jos puhutaan todella huonosta ruokavaliosta, lisäravinteilla ei saavuteta samaa kuin kunnon ruokavaliolla. Keho tarvitsee lämmintä ruokaa-
Hmmm.. Minkä takia ruuan lämpötilalla on väliä? Jos saan hyvin proteiinia, hyviä hiilareita, hyviä rasvoja, vitamiineja, kuituja, hivenaineita sun muita, minkä eron tekee mun hyvinvoinnille se, että saisin nuo lämpimästä ruuasta?
Hyvä kysymys.
Käsittääkseni hormonitoimintaa saattaa edesauttaa lämmin ruoka. Alan penkoa.

Se on silti selvää, että ihmiskeho on varsin monimutkainen ja sitkeä kone. En ihmettelisi yhtään, jos joku söisi koko ikänsä vain kylmää ruokaa ja pysyisi hyvin hengissä.

Ja en tuossa aiemmin viitannut lämpimän ruoan muihin ominaisuuksiin, kuten makuun ja termiseen efektiin.

Et myöskään maininnut ruoan nestemäisyydestä mitään, joten en käsittele sitäkään, vaikka se olisikin liittynyt (nestemäisiin) ravintolisiin.
Sitten vähän loppukiusaa. Kuinka monta lämmintä ateriaa pitää syödä päivässä? Riittääkö yksi? Mikä on optimi suhde "kylmiin" aterioihin nähden? Mikä on ruuan optimaalinen lämpötila hyvinvoinnin kannalta? Entä ennen treeniä? Jälkeen treenin? Ennen nukkumaanmenoa? Paljonko kello on? :D
Yo mama! :D
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 22
Viestit: 93841
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

#182

Viesti Mika »

Kysyin asiaa Patrik Borgilta.

Lämmin ruoka ei ole mitenkään välttämätöntä selviytymisen kannalta. Ruoan liika lämmittäminen saattaa hajottaa joitakin yhdisteitä (vitamiinit), kuten tiedämmekin. Ruoan lämmittämisen etuina ovat lähinnä hygienia sekä tuo mainittu parempi maku, joskin sekin riippuu ruoasta ja maistajasta.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
sivarinlötkö
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 20
Viestit: 6855
Lauteille: Kesäkuu 2005

#183

Viesti sivarinlötkö »

Eli mun ei tarvitse olla huolissani tavastani tehdä ruokaa kattilallinen etukäteen ja syödä sitä kylmänä. ;)
Kuvake
L.K.
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 12812
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Kotka
Etulaji: Defendo
Yhteystiedot:

#184

Viesti L.K. »

Jep,vaimoni ihmettelee aina sitä,kun tykkään syödä kanan kylmänä.
Jotenkin vaan maistuu paremmalta niin...

Punttitreeni yhdistettynä siihen liittyvään varsin reippaaseen ruokailuun on ainakin omalla kohdalla tehnyt sen,että nykyään ruoka on vain pääsääntöisesti polttoainetta eli siitä ei enää oikein osaa nauttia.
Toki joskus on mukava syödä joku oikein herkkuateria nautiskellenkin..
"He´s too much blackbelt for you"- Tuntematon setä ravintelissa.
Mumonkan
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 88
Lauteille: Elokuu 2008

Ravitsemuksesta

#185

Viesti Mumonkan »

Laitanpa tänne wanhaan ketjuun kun en tuoreempaakaan löytänyt, ylivalvojat siirtäkööt jos tarpeelliseksi katsovat.

Viimeaikoina olen yhä useammin törmännyt erilaisiin itseoppineisiin julistajiin, jotka tieteellisiä tutkimustuloksia aseenaan heilutellen kyseenalaistavat tai suorastaan kritisoivat vallitsevia ravitsemussuosituksia, etenkin hiilihydraattien ja rasvojen osalta, puhuen erilaisten vähähiilihydraattisten tai luolamiesruokavalioiden puolesta.

Pari esimerkkiä:
Christer Sundqvistin blogi (http://sundqvist.blogspot.com/)
Ravitsemus ja Terveys -blogi (http://www.ravitsemusjaterveys.fi/)
Ruoka ja näyttöön perustuva ravitsemustiede http://evidencebasednutrition.blogspot.com/

Yhteistä kaikille näille kirjoittajille tuntuu olevan maallikkostatus, eli kirjoittajilla ei ole varsinaisesti koulutusta tai tieteellistä taustaa aiheesta, sekä vallitsevien suositusten kyseenalaistaminen nimenomaan tieteellisiin näyttöihin viittaamalla.

Vaikka onkin itsestäänselvä argumentaatiovirhe väittää etteikö maallikkokin voisi omata pätevää tietoa aiheesta kuin aiheesta, on tiedon omatoimisella hankinnalla myös selvät heikkoutensa. Harva asioita vapaa-ajallaan selvittelevä perehtyy alan perustietouteen yhtä laajasti kuin korkeakoulututkinnon suorittava eikä tällaisella henkilöllä ole välttämättä riittävästi tietotaitoa alan tutkimusten suoritustapojen, luotettavuuden, esitettyjen johtopäätösten sekä tutkimustulosten merkittävyyden arviointiin. Varsinkaan jos tutkimuksia esitellään lähinnä abstraktien pohjalta.

On toki myös selvää, että suosituksetkin muuttuvat ajan kanssa tiedon lisääntyessä ja virallisia ravitsemussuosituksia ei (hyvästä syystä) muutella yhdessä yössä tai yhden tutkimustuloksen perusteella.

Esimerkiksi tuo edellä mainitsemani Ravitsemus ja terveys -blogi on viimeaikoina kritisoinut vahvasti vallitsevia rasvan käyttösuosituksia:
http://www.ravitsemusjaterveys.fi/tiede ... maksi.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.ravitsemusjaterveys.fi/yle-s ... tisia.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Kirjoittaja myös haastaa Potkulaistenkin kirjoittajien asiantuntijana pitämää Mikael Fogelholmia kumppaneineen:
http://www.ravitsemusjaterveys.fi/missa ... lholm.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Itse ravintoasioista varsin vähän perillä olevana en oikein tiedä miten tällaisiin tulisi suhtautua? Esimerkiksi nuo viittaukset tutkimustuloksiin rasvan ja hiilihydraattien osalta kuulostavat perin merkillisiltä ns. virallisen totuuden valossa. Ovatko kyseiset kirjoittajat virheellisen käsityksen vallassa vai elämmekö jonkinlaista muutoskautta ravitsemustietouden osalta? Mitä sanotte te, joilla on aiheesta laajemmin tietoa (käsittääkseni osalla potkulaisista on ihan koulutuksellista tai tieteellistä taustaa aiheeseen - maallikkomutuillahan me osaamme kaikki)?
Kuvake
bodyguard
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 22944
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

Ravitsemuksesta

#186

Viesti bodyguard »

En jaksa enaa oikeastaan mitaan urheilu/voimailuaiheisia netisivuja seuratakkaan. Yleensa naissa on joku self proclaimed ravitsemussasiantuntija jota kaikki sitten kunnioittavat. Kummasti netista on loytynyt googlettamalla niita omia mielipiteita tukevia tutkimuksia joita sitten kaytetaan voittamaan muutkin foorumin seuraajat puolelleen, olkoonpa tutkimukset kuinka kuriositeetteja hyvansa.

Joissain piireissa kaikenlaiset vaihtoehtoravitsemukset ovat suuremmassa huudossa kuin toisissa. Esimerkiksi voisi antaa vaikkapa kahvakuulailun.

‎-I thought you were cool.
-I am. And you know what makes me cool? The fact that your opinion means less than squat to me.

Blogi
Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004

Ravitsemuksesta

#187

Viesti Elina »

Sanoisin, että kannattanee käyttää pohjana suomalaisia ravitsemussuosituksia ja sitten rukata sitä proteiinien ja hiilihydraattien suhdetta tarpeen vaatiessa (ts. vähentää esim. hiilihydraattien saantia vaikka 45%, jos proteiinin määrää tahtoo lisätä siitä 15% suuremmaksi). Proteiinin saanti tosin on harvemmin ongelma, koska 0,8 g/painokilo-suosituksessa on jo jonkin verran ilmaa mukana, eli pitäisi riittää normaali-ihmiselle varsin hyvin.

Urheilijoiden kannattaa tutustua ehdottomasti olympiakomitean loistaviin ravitsemussivuihin:

http://www.noc.fi/urheilijan_ravitsemus/" onclick="window.open(this.href);return false;

Noilta sivuilta löytyy mm. perustietoa ravintofysiologiasta sekä PDF-muotoinen urheilijan ravitsemusopas. Ovat yksinkertaisesti parhaat sivut tästä aiheesta, mitä netistä voi löytää.

EDIT: lajiryhmittäin annettuja proteiininsaantisuosituksia en sivuilta enää löytänyt, ovat sen verran muuttuneet.
sokutoja
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 77
Lauteille: Heinäkuu 2006

Ravitsemuksesta

#188

Viesti sokutoja »

Elina kirjoitti: Sanoisin, että kannattanee käyttää pohjana suomalaisia ravitsemussuosituksia ja sitten rukata sitä proteiinien ja hiilihydraattien suhdetta tarpeen vaatiessa (ts. vähentää esim. hiilihydraattien saantia vaikka 45%, jos proteiinin määrää tahtoo lisätä siitä 15% suuremmaksi). Proteiinin saanti tosin on harvemmin ongelma, koska 0,8 g/painokilo-suosituksessa on jo jonkin verran ilmaa mukana, eli pitäisi riittää normaali-ihmiselle varsin hyvin.

Urheilijoiden kannattaa tutustua ehdottomasti olympiakomitean loistaviin ravitsemussivuihin:

http://www.noc.fi/urheilijan_ravitsemus/" onclick="window.open(this.href);return false;

Noilta sivuilta löytyy mm. perustietoa ravintofysiologiasta sekä PDF-muotoinen urheilijan ravitsemusopas. Ovat yksinkertaisesti parhaat sivut tästä aiheesta, mitä netistä voi löytää.

EDIT: lajiryhmittäin annettuja proteiininsaantisuosituksia en sivuilta enää löytänyt, ovat sen verran muuttuneet.
Kuka omista oikeuden absoluuttiseen totuuteen ravitsemuksesta? Väittäisin, että ei kukaan sillä kovin erilaisilla variaatoilla ravitsemuksesta voidaan pysyä terveenä ja treenikykyisenä. Kertooko se kenties jotain ihmiskropan ylivoimaisuudesta verrattuna koneisiin jotka leikkaavat heti kiinni väärällä polttoaineella?

Proteiininsaantisuositukset ovat puhuttaneet (voima)urheilijoita jo vuosikymmeniä. Tavallinen sohvaperuna tulee hyvin toimeen 0,5g/painokg/vrk ja kohtuullisesti liikkuvakin 1g/painokg/vrk. Tuohon väliin "viralliset" suosituksetkin taitavat mennä. Toisaalta tiedetään kokemusperäisesti, että ko määrällä ei kenestäkään tule voimanoston maailmanmestaria. Luku on jossain 2-3g/painokg/vrk. Tämäkin kertoo mielestäni ihmiskropan ainutkertaisuudesta sopeutua vallitsevaan tilanteeseen.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 22
Viestit: 93841
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Ravitsemuksesta

#189

Viesti Mika »

sokutoja kirjoitti: Kuka omista oikeuden absoluuttiseen totuuteen ravitsemuksesta? Väittäisin, että ei kukaan sillä kovin erilaisilla variaatoilla ravitsemuksesta voidaan pysyä terveenä ja treenikykyisenä. Kertooko se kenties jotain ihmiskropan ylivoimaisuudesta verrattuna koneisiin jotka leikkaavat heti kiinni väärällä polttoaineella?
Totta, mutta mihinkään relativismiin ei kuitenkaan ole syytä. Tietyt fysiologiset faktat ovat ja pysyvät. Esimerkiksi (jatkuvassa) ketoosissa ei mitään huippuhiihtäjiä leivota. Se on varma.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004

Ravitsemuksesta

#190

Viesti Elina »

Tässä hyvää pohdintaa ja katsausta proteiinin saantiin ja saantisuositusten määrittämiseen juurikin väitelleen Juha Hulmin kynästä:

http://users.jyu.fi/~jjhulmi/www/Protei ... ittelu.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

(Proteiinin saantia pohdittu s. 8 alkaen).
sokutoja
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 77
Lauteille: Heinäkuu 2006

Ravitsemuksesta

#191

Viesti sokutoja »

Elina kirjoitti: Tässä hyvää pohdintaa ja katsausta proteiinin saantiin ja saantisuositusten määrittämiseen juurikin väitelleen Juha Hulmin kynästä:

http://users.jyu.fi/~jjhulmi/www/Protei ... ittelu.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

(Proteiinin saantia pohdittu s. 8 alkaen).
Hyvä suomenkielinen artikkeli mutta ei varsinaisesti mitään uutta. Kyseisen tekstinkin tulkitsen siten, että suuntaviivoja tiedetään mutta absoluuttisen totuuden etsintä on kovin vaikeata.
Mumonkan
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 88
Lauteille: Elokuu 2008

Ravitsemuksesta

#192

Viesti Mumonkan »

Onko jollain teistä pääsy lukemaan http://archinte.ama-assn.org/cgi/conten ... /169/7/659 koko tekstiä? Miten kommentoisitte tutkimusta ja sen tulosten merkitystä?

Entä mitä ravintofysiologiasta ymmärtävät sanotte tästä http://www.ravitsemusjaterveys.fi/soker ... ssa-1.html - onko väitteissä jotain perustavasti pielessä?

Kaipaisin myös svenska talande folkin näkemystä urheiluun liittyvään hiilihydraattiartikkeliin: http://www.kostdoktorn.se/jonas-colting ... atsbluffen

Kyselen asiaa paremmin tuntevien näkemyksiä ihan saadakseni omaan käyttöön välineitä keskustelun käymiseen näistä aiheista - kaikkia noita linkkejä kun on minulle lähetetty mutta oman tietämyksen pohjalta niihin on vaikea sanoa muuta kuin "Hmm, jahas.". :?
Niin en tietenkään tarkoita että kaipaisin suoraa lainattavaa materiaalia "NN sanoi jotta..." vaan lähinnä haen ymmärrystä siitä mistä on kyse ja miten asiaa voisi lähetystä toisesta näkökulmasta. :D

Onko potkulaisissa vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavia? Entä mikä on paikallisten ravintotieteilijöidemme näkemys niistä? Itse tunnen muutaman pastaa ja leipää välttelevän henkilön, jotka kysyttäessä kovasti suosittelevat valintaansa. Kannattaisiko sitä kokeilla, mitä etuja / haittoja siitä mahdollisesti on? Mistään painonhallintaan tai -pudotukseen tähtäävistä ketoosidieeteistä ei siis käsittääkseni ole kyse vaan tuntemani henkilöt ovat aktiivisesti liikkuvia urheilullisia nuoria ihmisiä ja näyttävät ainakin päällepäin voivan vallan mainiosti.
Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004

Ravitsemuksesta

#193

Viesti Elina »

Hiilihydraattien saannista on keskusteltu mm. tässä ketjussa:

http://www.potku.net/forum/viewtopic.php?f=35&t=11303" onclick="window.open(this.href);return false;

Tutustun noihin linkkeihin tänään. Itsehän en siis ole ravitsemustieteilijä, vaan liikuntafysiologi. Ravitsemuspuolelta olen tosin pitänyt luentoja mm. omavalmentajakoulutuksissa (FAF).
Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004

Ravitsemuksesta

#194

Viesti Elina »

No niin. En päässyt kyllä lukemaan tuota toista artikkelia kokonaan (ilmeisesti pitää rekisteröityä), mutta kun nopiaan vilkaisin, niin eipä tuossa ollut oikeastaan muuta kuin että ns. Välimeren ruokavalion terveyteen vaikuttavien osa-alueiden vaikutusta arvioitiin ja vahvistettiin.

Toisesta linkistä vähän pohdintaa. Ongelmallista minun mielestäni tuollaisessa vertailussa on se, että se ei vastaa kokonaiskuvaa. En osaa sen kummemmin kommentoida sitä, kuinka totuudenmukaisia nuo GI-luvut kummankin ruoka-aineen kohdalla ovat, mutta tuohon insuliinivasteeseen vaikuttaa kuitenkin useampikin asia.

Ensinnäkin, glykeeminen kuorma lasketaan yleensä ateriasta, eli tuskinpa kukaan vetää 600 grammaa pelkkää ruisleipää kerralla. Rasvan ja esimerkiksi leikkeleen ja kasvisten lisääminen leipäviipaleen päälle muuttaa glykeemistä kuormaa. Cola-juoman kyseessä ollessa annostelu taitaa olla hieman erilainen. Ruisleivän puolesta puhuvat myös muut tekijät, mm. kuitu ja suojaravintoaineet. Ei ole mielestäni kauhean mielekästä tuijottaa yksisilmäisesti vain insuliinivastetta, kun terveyteen vaikuttaa kuitenkin kokonaisravitsemuksen tila. Ruisleipä tuskin on syynä lisääntyneeseen insuliiniresistenssiin kansanterveydellisellä tasolla.

2-tyypin diabetes on aineenvaihduntahäiriö. Insuliinihormoni ei siis enää vaikuta kehossa miten pitäisi. 2-tyypin diabeteksessa insuliinin "huono" teho (se resistenssi) tai määrän vähäisyys aiheuttavat ongelmaa. Kyse on kuitenkin sairaudesta, johon liittyy usein myös muita terveysongelmia (kts. liikuntalinkki alla). Puhutaankin elämäntapasairaudesta, joiden synnyssä fyysisellä inaktiivisuudella on erittäin suuri rooli.

Insuliini on ihmisen aineenvaihdunnan työkalu, eli kun syödään, insuliinin kuuluukin erittyä ja auttaa energian varastoinnissa. Jos insuliini ei toimi, sokeri-, rasva- ja jopa proteiiniaineenvaihdunta kärsii. Harmillista näissä hiilihydraattikeskusteluissa on yleensä juuri tuon insuliinivasteen käsittely terveiden ihmisten taholta - eli insuliinin erittymistä pidetään yleisesti ottaen negatiivisena asiana. Insuliini on kuitenkin myös hyvin tärkeä anabolinen hormoni. Tietenkin jatkuvasti koholla oleva insuliini aiheuttaa ongelmia (mm. juurikin insuliiniresistenssiä), ja toki sen takiahan vähähiilihydraattisia ruokavalioita kannattavat siitä murehtivatkin, mutta ruisleipä tuskin on syynä insuliiniresistenssiin.

Eli ruisleivän (tai täysjyvätuotteiden ylipäänsä) glykeemisestä kuormasta murehtiminen on mielestäni koko ongelman kannalta epäolennaista (pari abstraktia aiheesta, jos haluaa etsiä koko artikkelit vaikka käsiinsä: Dietary carbohydrates, physical inactivity, obesity, and the 'metabolic syndrome' as predictors of coronary heart disease; Dietary glycemic load and atherothrombotic risk; Glycemic index and glycemic load: measurement issues and their effect on diet-disease relationships).

Olennaisempaa ovat mielestäni seuraavat asiat (eivät tärkeysjärjestyksessä):

- paljon kasviksia, hedelmiä, marjoja
- rasvojen laatu
- kuidun saanti
- suolan rajoittaminen
- sokerin rajoittaminen
- alkoholin kohtuukäyttö
- tyydyttyneen rasvan välttäminen (tyydyttyneiden rasvojen saantisuositus sisältää transrasvat)
- LIIKUNTA!!! FYYSINEN AKTIIVISUUS!!!

Liikunnan osalta:

http://circ.ahajournals.org/cgi/reprint/109/22/e314.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Jos jonkin asian puolesta pitäisi näin liikunta-alan ihmisenä puhua, niin liikunta humahtaisi ykköseksi. Harmi vaan, että suurin osa ihmisistä pitää mielekkäämpänä kikkailla ravinnon kanssa - ymmärrettävää kyllä sinänsä, että ravinnon kanssa pelleily ei vaadi hikeä eikä väsytä. Tässä nyt näin nopeasti hajatuksia. Olisi mielenkiintoista kyllä kuulla ravitsemusterapeuttien ajatuksia noista GI- ja GL-jutuista, mitä tuossa yhdessäkin Mumonkanin linkissä käsiteltiin. Heille varmasti varsin turhauttavaa juttua, mutta kuitenkin.
Esa Koivu
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 207
Lauteille: Heinäkuu 2008
Paikkakunta: Pori

Ravitsemuksesta

#195

Viesti Esa Koivu »

Kiitos Elina hieno juttu. Tosin tunnen henkilökohtaisesti yhden huippu-urheilijan, joka allergian takia joutuu olemaan tosi tiukalla dieetillä.Löytyy 55 eri ruokalajia mm. peruna, viljat etc., joille hän on allerginen. Liha, kala, hedelmät ja marjat sopivat. Tää on todella vähän hiilaria. Heidillä on
kuitenkin 3:ssa eri sarjassa kaikki painonnoston SE:t. Väitän , että saattais mennä paremmin
ilman rajoituksia.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 43 kurkkijaa