Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Jiu-jitsu Suomessa ennen vuotta 1958

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 130
Viestit: 3400
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Jiu-jitsu Suomessa ennen vuotta 1958

#1

Viesti Jasse »

Moi!

Kirjoitin äsken pitkät pätkät päivyriini Suomessa ilmestynestä vanhasta jiujitsu-kirjallisuudesta. Olen käsittääkseni saanut kerättyä kaikki alan kirjat vuosilta 1905-1960 ja nyt tutkiskelen vertailen ja jäljitän tekijöiden elämää ja heidän opettajiaan. Vuonna 1958 peustettin Suomen judo-liitto joten mielestäni siihen on hyvä vetää raja "vanhan ja uuden" välille.

Ajattelin jakaa ajatukseni täällä saunassa koska koen että vanha jiujitsu-kirjallisuus on voisi kiinnostaa kuseampien lajien historianhavistelijoita. Vastaan mielelläni kysymyksiin kirjoja koskien (paitsi "mistä sait ja mihin hintaan?" :) )


Hancockin "Dshiu-Dshitsu taistelutemppuja" sekä "Japanilanen ruumiinkasvatus" olivat ensimmäiset jiujitsusta kertovat kirjat suomessa. Ilmeisesti nämä, sekä Hancockin "Kano jiujitsu" ovat olleet myös ensimmäisiä ja laajimmalle levinneitä JJ-teoksia koko maailmassa. DD-kirjoissa on havaittavissa suurta liioittelua niin historiassa kuin tekniikoiden vaarallisuudessa ja "Kano" kirja taas ei edusta mitenkään Jigoro Kanon järjestelmää (judoa). Kirjan jiujitsuka Higashi oli Hozan-ryun miehiä. Oli miten oli arvelisin että nämä teokset ovat olleet monen länsimaisen "jiu-jitsu-opettajan" tietojen ja taitojen lähteenä vuosisadan alkuvuosina. Mielenkiintoista on se että "DD-temppuja" käännettiin jopa suomeksi. Eräs tutkija arveli että Japanin voitokas sota Venäjää vastaan olisi yksi syy kiinnostukseen, varsinkin kun tuohon aikaan suomalaisia pidettiin geneettisesti jonkin sortin mongooleina Samana vuonna Suomen liikuntakasvatuksen/voimistelun isä Viktor Heikel julkaisi oman pienen vihkosensa japanilaisesta voimistelusta joka perustuu "DD-japanilainen ruumiinkasvatus" teokseen.

Vuoden 1908 "Suomen urheilulehdessä" julkaistiin monisivuinen artikkeli jiujitsusta. Alkuperäisen tekstin oli ilmeiseti tuottanut "tohtori K. Miura" sakasalaiseen lehteen. Artikkelin tiedot ovat erinomaiset! On lueteltu ja selitetty jiujitsun eri osa-alueet (kata, randori, atemi, kuatsu) sekä periaatteet ja vieläpä lueteltu tärkeimpiä koulukuntia. Yhtä oikeellista tietoa en ole vielä nähnyt ennen 2-maailmansotaa julkaistussa länsimaisessa JJ-kirjallisuudessa.

Vuonna 1910 julkaistiin suomeksi ruotsalaisen atleetti/nyrkkeilija/jiujitsukan Viking Cronholmin teos "Jiu-jitsu tricks (1908)", kuten myös herran nyrkkeilykirja. Cronholmin (ruotsinkielisestä) kirjasta on tehty monia uusintapainoksia. Itselläni on vuoden 1908, 1929 ja 1959 versiot. Kaikissa lähestulkoon samat parikymmentä tekniikkaa, tekstikin sama vanha mutta herran puvustus vaan vaihtelee ajan mukaan Väitetään että Cronholm olisi myös käynyt Suomessa opettamassa jiujitsua.

Hyllystäni löytyy myös Cronholmin oppilaan Arthur Lidbergin "Polismannens jiu-jitsu-Lära" (ei koskaan suomennetu) jonka tekniikat ovat lähes samat kuin opettajansa kirjassa. Uskon että suomalaiset ovat lukeneet myös ulkomaalaista JJ-kirjallisuutta. Varsinkin englannissa ja saksassa oli vahva JJ-skene jo 1900-luvun alkuvuosista lähtien. Voisi hyvin kuvitella että Suomalaiset sotilaat ovat oppineet saksan reissuillaan hieman jiujitsua.

Sitten hypätään vuoteen 1932 jolloin julkaistaan ensimmäinen suomalaisen tekemä "jiu-jitsu opas". Tekijänä on Elis Siven. Kun äsken vertailen Cronholmin vuoden 1908 Jiujitsu tricks-teosta ja Sivenin vihkosta niin huomasin että kummassakin kirjassa on 15 tekniikkaa ja kaikki ovat identtisä. Eli Sivenin kirja on vain kopio Cronholmin teoksesta. Mutta väliäkö tuolla. Alkusanoissa mainitaan näin: " Suomessa on jiu-jitsu innostus silloin tällöin leimahtanut ilmiliekkeihin -kun on joku ulkolainen jiu-jitsu opettaja tänne saapunut vierailulle, mutta innostus on sammunut hänen lähdettyään." Olisipa kiva tietää ketä ulkolaisia täällä on käynyt.

Vuonna 1943 julkaistiin suomeksi norjalaisen Haakon Schönningin erinomainen kirja "Itsepuolustus -jiujitsu ja poliisiotteet (1931). Haakon toimi norjan poliisikoulussa kouluttajana ja oli palvellut Sangahain poliisissa tätä enne. Mitä luultavimmin hän oli saanut koulutusta legendaariselta W.E. Fairbairnilta ja manitseekin sekä hänet että järjestelmän/kirjan "Defendu". Kirjassa on oivia hallintaotteita sekä huomattavasti enemmän aseita vastaan toimimista kuin aikaisemmissa suomenkielisissä JJ-oppaissa. Mainittakoon tässä että mielestäni Fairbairnin Defendu kirjan ja tuon ajan JJ-kirjojen tekniikoilla ei ole suurtakaan eroa. Kertooko se sitten siitä että Defendu on jiujitsua vai että "länsi-jiu-jitsu" ei ollut jiu-jitsua.. vai kummastakin.

Vuosi 1955. Todella mielenkiintoinen tekele on "judo-kurssi -vihko 1 ja judo -itsepuolustuksen oppikurssi vihko 2-5".
(Vaikka ensimmäisellä on hieman eri nimi niin on selviö että kyseessä on saman sarjan ensimmäinen osa.) Mielenkiitoista on se että alussa mainitaan legengaarinen jiujitsuka/judoka/kirjailija E.J. Harrison. Onko hän kirjoittanut vain alkusanta vai tehnyt koko kirjan (tekniikat piirroksina) jää jotenkin epäselväksi. Judon historia ja teoriaosuus on kuutakuinkin kohdillaan, muutama hassua yksityiskohtaa lukuun ottamatta. Tekniikat ovat hyvää "perus jiujitsua" , mutta sitten on muutama aivan päätönkin ratkaisu. Julkaisia on Saaristo & K:nit Oy ja vihkoset ovat ilmestyneet aikakausilehti "Rikospoliisin" mukana.

Amerikanmatkaaja/sirkusarkobaatti Niilo Salo julkaisi sekä suomeksi että ruotsiksi (minulla ruotsinkileinen) kolme "jiu-jitsu kurssi" vihkosta vuonna 1957. Ikävä kyllä en osaa toista kotimaista jotta voisn alkutektejä ymmärtää mutta siellä vilahtelee sellaisten euro-jutsulegengojen nimiä kuten S.K. Uenishi ja W.H. Garrud. (Sanottakoon tässä että "painin historia 1920" kirjassa on maininta legendaarisesta jiujitsukasta Yukio Tanista) Tekniikat ovat peuskamaa, eli otteista irtautumisia, hallintaotteita, puukkoa ja pyssyä vastaan puolustautumista.

Ja näin saavumme aikaan jolloin sekä judo että jiujitsu-toiminta alkaa maassamme järjestäytyä. Mutta esittelen vielä muutaman teoksen.

Vuonna 1960 sotilaat K.Hagelberg (LJK-perustajia) ja K.Hätonen (ensimmäisiä turvallisuusalan yrittäjiä) julkaisivat kirjan "itsepuolustus". Käsittääkseni kummatkin miehet olivat aikaisemmin käyneet ruotsissa kouluttautumassa. Kirjassa ei mainita minkaan itämaisen lajin nimeä mutta tekeminen on jälleen "perus jiujitsua" . Alussa on myös tällainen maininta: "Järjestemä on aseeton itsepuolustuksen muoto, joka ei ole raakaa eikä vaadi raakaa voimaa... ...jotta tuhansiavuosia vanha ja elinkelpoisena pysynyt järjestelmä pääsisi meilläkin siihen asemaan, joka silla mualla maailmassa jo on.". Kirjassa on aseettomien tekniikoiden lisäksi hyviä ratkaisuja puukkoa, pyssyä ja koiraa vastaan.

Hätösen seuraava kirja aiheesta ilmestyi vuonna 1971 "Puolusta itseäsi". Alkuteksteissä kiitetään avusta "puolustusvoimain lähitaistelukoulutuksen erikoisasiantuntijaa jalkaväenkenraali Yrjö Keinosta." Alussa sanotaan myös: "Kirjaan on sisällytetty eri itsepuolustusjärjestelmistä -judo, jiujitsu, karate, aikido, jne... "Samaa kamaa kun edellinenkin kirja paitsi että enemmän "naisten itsepuolustusta".

Samaan aikaan toisaalla.. Suomen yksi ensimmäisistä ja legendaarisimmista judokoista (ainakin musta-vöistä) kirjoiti kaksi judo-kirjaa vuosina 67 ja 73 "juo -valkoisesta mustaan vyöhön" ja "judon salaisuudet ja musta vyö". Näitä voi varmasti pitää ensimmäisinä suomalaisina (uheilu-)judo-kirjoina (aikaisemmat jiujitsu/judo-opukset ovat itsepuolustus kikkailua). Vuoden 67 kirjassa esitellään myös karate ja aikido, todella lyhyesti jiujitsu, tai-tshi-tshuan, Sahaolin, kempo, bo-jutsu, kendo, iai, naginata, ninjutsu ja kyu-do. Jälkimmäisessä kirjassa on judon lisäksi esitelty wado-ryu karatea kuuden sivun verran.

Max Jensen kuoli melko nuorena, vuonna 1979 (R.I.P)

Vaikkakin Suomessa siis on jiujitsu kirjallisuutta julkaistu säännöllisesti yli sata vuotta, ja ilmeisesti näitä taitoja on joku opetellut ja opettanut, ja vaikka puolustusvoimissa, sissikerhossa jne. on jiujitsu toimintaa ollut, niin varmasti voidaan todeta että Auvo Niiniketo on suomalaisen Jujutsun isä. Auvo julkaisi klassikokirjansa "ju-jutsu -itsepuolustuksen perusta" vuonna 1982. (muistaakseni herra on kertonut kuivien otetun vuonna 79). Verrattaiessa kaikkeen aikaisempaan jiujitsu-kirjallisuuteen on Aven kirjassa lyönneilla ja "karatepotkuilla" suurempi rooli.

Viisitoista vuotta myöhemmin , 1997, jolloin Niiniketo julkaisi toisen kirjansa "Hokutoryu ju-jutsu" oli kamppailulajien kirjo Suomessa laajentunut valtavasti. Vapaaottelu, brasilialainen jiujitsua ja krav-maga tekivät tällöin tuloaan Suomeen.

Ja näin olemme päässeet tähän päivään ja minä odotan ensimmäisen suomalaisen BjJ-kirjan julkaisua
Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 20197
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

Jiu-jitsu Suomessa ennen vuotta 1958

#2

Viesti JanneM »

Hemmetin hyvää analyysiä Jasselta. Itseäni kiinnostaa Jiu-Jitsun alkukähinät suomessa kovinkin paljon. Onhan Jiu-Jitsu ollut se mikä on minut kamppailun saralle sysännyt vaikka tekwondolla aloitinkin. Muistan meinaan lukeneeni kirjastoauton kaikki kamppailuaiheiset kirjat ja nimen omaan jiu-jitsuaiheiset olivat ne mitä useimmin lainasin ja luin ja mitä temppuja kavereitten kanssa piti kokeilla. :D
Eli nyt kai olen käynyt täyden ympyrän kun lajikseni on valikoitunut Jiu-Jitsu.

Kuka muuten Jasse mielestäsi olisi paras suomalainen kirjoittamaan kirjan BJJstä ja mikä olisi aihe?
Tässä muutamia minun ehdotelmia
Markku Juntunen - Suomalaiset jiu-jitsu muistelmat
Marko Helén - Jiu-Jitsu, kilpaileminen ja fysiikka
Jasse Junkkari - Suomalaisen Jiu-Jitsun historia ja tulevaisuus
Sami Markkanen - Amazing shit
Sauli Heilimö - Jiu-Jitsu, Valetudosta itsepuolustukseen
Jesse Malmberg - Super chain omoplata
Tommy Malmberg - Totanoinnii piäne miähe juijjitsu
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 130
Viestit: 3400
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Jiu-jitsu Suomessa ennen vuotta 1958

#3

Viesti Jasse »

Kiitos kiinnostuksesta Janne! Noi ois kaikki hyviä.. Mutta itseäni kiinnostaisi tällähetkellä eniten Juntusen tarinat ja ajatukset. Kunhan nyt tässä hetken opettelen oikeinkirjoitusta niin toivon voivani joskus parinkymmenen vuoden päästä jotenkin antaa oman panokseni suomalaiseen kamppailukirjallisuuteen.

Itse kun tunne paremmin Japanin kuin suomen historian niin milonkas täältä kävikään miehiä ottamassa oppia saksalaisilta sotilailta? Joskun enne toista maailmansotaa? Toisaalta painimaan oppii painmalla ja taistelemaan taistelemalla. ei siinä kirjoja tai opettajalinjoja välttämättä tarvita. Mutta kun on nörtti niin kiinnostaa :)
Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 20197
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

Jiu-jitsu Suomessa ennen vuotta 1958

#4

Viesti JanneM »

Nopea googletus kertoo, että jääkäriliike on perustettu 1914 ja Saksaan mentiin 1915.
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
Kuvake
Jorge
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 11231
Lauteille: Kesäkuu 2008

Jiu-jitsu Suomessa ennen vuotta 1958

#5

Viesti Jorge »

Jääkärit ja Härmän jiu-jitsu :?:

Miten musta tuntuu, että tuo jää narahtelee taas uhkaavasti joka askeleella? :lol:
Kuvake
MikaR
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 980
Lauteille: Toukokuu 2008
Paikkakunta: Pohjanmaa

Jiu-jitsu Suomessa ennen vuotta 1958

#6

Viesti MikaR »

Eikö kirjoittamaan kelpaa kuka tahansa jolla kynä pysyy kädessä ja tietoa löytyy riittävästi? Itseäni eniten kiinnostaisi lukea ensimmäisten bjj-intiaanien touhuista, mistä laji tuli suomeen ja sitä rataa. Missä oltiin ensimmäisenä asialla?

Tekniikkaopasta sitä vastoin on turha tehdä tänä päivänä kun on YouTube. Lajin filosofiasta ja periaatteista taasen voisi helposti kirjoja tehdä. JanneM voisi väsätä JJJ*:n Kronikat.

*JyväsJuJutsu
Vasara riivisi
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 20
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Jiu-jitsu Suomessa ennen vuotta 1958

#7

Viesti Kari Aittomäki »

Hyvä aihe.
Vanhoista painioppaista löytyy jiksusta useita mainintoja, mulla lie vielä jossain (muistaakseni) Petteri Maunulta lainattu ja valokopioitu läjä jossa jutsua verrataan amerikasta paluumuuttajien mukana tulleeseen jäkettipainiin.
Joka olisi kuulemma tyssänyt vahvaan rinnuspaini-perinteeseen, joka olisi siis myös tuontitavaraa..
Ja olihan joku takavuosien suomalainen taitopainija vallan diskattu arvokisoissa jiujitsun käytöstä.

Mun poikavuosina jiujitsu oli lähinnä kuljetusotteita, catch taas vääntökoukkuja ja atletismia.
Olen muuten erimieltä tossa tekniikkaopas/juutubi-näkökulmassa, kuvasta hahmottaessa aivot tekee enemmän hahmotustyötä ja muistijälki on pysyvämpi.
Bjj:n maahantulo on vankasti taltioitu ja varsin kaluttu luu, minusta ainaki. Ja eiköhän siitä ketjuki löydy.

Jorge, on aika todennäköstä että jääkärit toi tuliaisina muutakin kuin.
Mäkin opin (pysty)kimuran muistaakseni 7-8vuotiaana, kattelin kun skönemanni pisti hanttiin isommalle satamajätkälle.
Hetko...
Nyt palautu mieleen eräs tavattoman viehättävä stadilainen vanharouva Kustaankartanon vanhainkodista..
Jesus miten ihminen saatto olla tyylikäs ja hyväkäytöksinen vaikka taudit repi.
Hän kertoi usein kuinka häntä "niin harmitti kun oli syntynyt tytöksi, kun tutut pojat vaan katosivat ja kaikki tiesivät että Saksaa kohti".
Täätapaus oli ollu stadinrienoissa mukana kyllä ja kertoi usein anekdootteja.
Mainitsi jonkinkerran "poikien oppimasta sotilaspainista", jota oli käytelty levottomassa Helsingissä aika useinkin kai.

Hemmetti kun olin vasta 27vee ja leskirouvan jutustelu varsin polveilevaa..
Mutta ei lie ihan mahdotonta etteikö jotain vapaamuotoista treeniä olis lie ollut olemassa?
Kuvake
Jorge
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 11231
Lauteille: Kesäkuu 2008

Jiu-jitsu Suomessa ennen vuotta 1958

#8

Viesti Jorge »

Joo, Suomellahan on toki ollut tuonne Saksanmaalle paljonkin yhteyksiä ja Helsinki ja etenkin Viipuri ovat olleet kovinkin kansainvälisiä kaupunkeja, joten monia vaikutteita on kulkeutunut.

Tuosta jääkärijutusta sen verran, että itse jääkärikoulutuksen aika Saksassa on ollut suhteellisen lyhyt, mutta voi toki olla, että siellä syntyneiden kontaktien kautta on toimittu tiiviisti itsenäisyyden alkuvaiheessa saksalaisten kanssa.

Mutta sitten: olisi toki mielenkiintoista saada tietää, minkä verran näitä vääntöjä on koulutettu armeijassa ja suojeluskunnissa, joissa moni jääkärikoulutuksen saanut toimi - jos siis niitä on Saksassa opittu.

Siis ihan loogista pohdintaa Jasselta, mutta harmi, että ei ole jäljellä ketään, jolla olisi ensikäden tietoa silloin, kun kiinnostus herää tuohon aiheeseen. Ja ilmeisesti siis dokumentoitua tietoa aiheesta ei ole paljoa, vaikka jääkäreiden touhuista paljon on kirjoitettukin.

Tuollaisista "olisiko mahdollista"- ajatusrakennelmistahan yleensä syntyy kiinnostus etsiä enemmän tietoa, mutta joskus ääneen ajattelu tällä palstalla on vähän ohuella jäällä kävelemistä, jos ei heti ole tarjolla tieteelliseen artikkeliin vaadittavaa lähdeviiteluetteloa ;)
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 20
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

Jiu-jitsu Suomessa ennen vuotta 1958

#9

Viesti Kari Aittomäki »

Mä katsoisin että sellanen kvasitieteellinen tättäröinti ei ole varsinaista tiedonhalua/uteliaisuutta ensinkään.
Vain ja ainoastaan tärkeilyä ja jotainsellasta pahansuopaisuutta jota en vaan saata tajuta.
No, ei nyt ihan noinkaan.
Mutta en näe mitään syytä luimistella siihensuuntaan.


Jos kuvittelisin itteni tolleajalle.. enusko että uteliaisuuteni ois ollu sen vähäsempi kuin se on ollu.
Ja jos jotain aseettomaan murhaamiseen liittyvää oisi ollu havaittavissa, oisin varmasti väijyny silmä kovana.
Ehkes pyrkiny mukaankin.
Enkä usko että ne senajan sällit kovin erilaisia on ollu.
Jokapitäs aina näissä historiajutuissa muistaa.
Ei se totuus elä niissä muistiinpanoissa ja otetuissa valokuvissa. Ne on esilletuonteja, poseerauksia.

Myllyttäjät on ajasta-aikaan piereksiny kovin samalla soundilla.
Sama kaiku on askelten.
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 130
Viestit: 3400
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Jiu-jitsu Suomessa ennen vuotta 1958

#10

Viesti Jasse »

Ymmärrän kyllä että Suomi-Saksa yhteyttä jiujitsun osalta on vaikea todistaa, mutta pidän sitä silti todenäköisenä. Toisaalta Mitä jiujitsu sitten on? Tai oli tuolloin? Siitä on omat ketjunsa mutta sanotaanko näin että oli painia, nyrkkeilyä, kamppailua ja puolustamista kylmin asein ja sitten sitä aseetonta itsepuolustamista, jota usein 1900-luvun alussa kutsuttiin jiujitsuksi, sitten toisen maailmansodan alkaessa liittoutuneet keksi samalle jutulle muita nimiä. Ymmärrettävästi :)

Jenkit, Britit ja Saksa olivat vuosisadan alussa vahvimmat jiu-jitsumaat Japanin jälkeen. Itse Johtajakin oli pehmeän-taidon ihailija. Edesmennyt judo-pioneeri ja elektroniikkaalan expertti Dr. Shigeyoshi Matsumae kertoo elämänkerrassaan kuinka hänen ollessaan Saksassa vuonna 1933 hän sai huonoa kohtelua nazi-pikkupomolta ja jiujitsutreenien jälkeen paikallinen JJ-klubin johtaja Herr Glasenapp selvitti asian soittamalla suoraan Hitlerille. Kirjassa mainitaan seuraavaa: "He (Glasenapp) went to say that Hitler had a deep interest in jujitsu, wich he saw as the sympol of samurai spirit, was well acquainted with the name Dr Jigoro Kano..".

"Raku" Uyenishin "the text-book of ju-jutsu" lisätyssä painoksessa (ilmeisesti 20-luvulta) Tanin ja Rakun oppilas Percy Longhurst kirjoittaa saksalaisesta jujutsu-skenestä seuraavaa: "In Germany, France and other European countries are existing numerous coteries for the practice and developement of the art; international matches are frequently arranged. Germany has even taken the lead in establishing European ju-jutsu championships..."

Elis Sivenin jiujitsu-oppaassa (1932) Viktor Smeds "Kainsainvälisen painiliiton presidentti, Suomen nyrkkeilyn luoja sekä Suomen nyrkkeilyliiton puheenjohtaja" mainitsee seuraavaa: "...Saksassa ollaan jo niin pitkällä, että on kansallinen jiu-jitsuliittokin yleisine arvokilpailuineen."

Tämä kaikki ei tietenkään todista mitään muuta kuin JJn vahvasta asemasta Saksassa. Ja niinkuin sanottu, minulla on paremmat tiedot Japanin historiasta kuin Suomen... Mutta jos kerran liittolaisia ollaan oltu niin ekä sieltä jotain jiujitsu-temppujakin on eksynyt.

Suomalaisissa nyrkkeily ja varsinkin paini kirjallisuudessa on paljonkin viittauksia jiujitsuun. Mutta tuo tarina Suomalaisen diskaamisesta painiottelusta Jiujitsutemppujen varjolla on oman tutkimukseni ja tulkintani mukaan myöhemmin keksitty legenda. Mutta siitä ja kaikesta muusta lisää päivällä. Nyt nukkumaan :)
saarikko
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 1567
Lauteille: Maaliskuu 2005

Jiu-jitsu Suomessa ennen vuotta 1958

#11

Viesti saarikko »

Jasse kirjoitti: Itse Johtajakin oli pehmeän-taidon ihailija.
Joo. Vuonna 1925 kirjoitetussa Taisteluni kirjassaan Aatuhan sanoo, että nyrkkeily ja jiu-jitsu ovat kansalle paljon hyödyllisempiä kuin lukeminen.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 17
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Jiu-jitsu Suomessa ennen vuotta 1958

#12

Viesti Andy »

Ei sanonut vaan että ne ovat hyödyllisempiä kuin puolisotilaallisten joukkojen järjestämä ampumakoulutus.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 6402
Lauteille: Lokakuu 2009

Jiu-jitsu Suomessa ennen vuotta 1958

#13

Viesti Ile »

Kun kerran jääkärit mainittiin, niin pitänee pohtia myös suomalaisten SS-sotilaiden merkitystä. Toisen maailmansodan aikanahan yli tuhat suomalaista vapaaehtoista lähti ensin Saksaan koulutukseen ja sitten tappelemaan Saksan joukkojen mukana itärintamalle.

Yhden tällaisen juttuja pääsin junnuna 80-luvulla kuuntelemaan. Vanhana pappanakin harrasti sitkeästi aikidoa ja iaidoa Meidokanissa. Ichimura myönsi - ilmeisesti vähän sellaisena kunnianosoituksena - ensimmäisen danin aikidossa (empä muuten silloin tajunnut ajatella asiaa aseveliakselin näkökulmasta! :) ) .

Silloin meillä oli lauantaiaamuisin ensin iaidoa ja sen jälkeen oli parin tunnin tauko ennen aikidon junnutreenejä. Siinä välissä sitten tapettiin aikaa stadikalla. Jos tämä E.S. oli ollut iaidotreeneissä niin sitten saatiin pukuhuoneessa kuulla niitä juttuja. Harmi, etten tajunnut silloin kysellä, olivatko sakemannit ihan jiujiutsua opettaneet... ;)

Sorry lipsuminen muistelmaosastoon...vaikka sopinee jollain tavalla topiikkiin.
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 130
Viestit: 3400
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Jiu-jitsu Suomessa ennen vuotta 1958

#14

Viesti Jasse »

Juurikin SS-miehet ja jääkärit on voinu saada lähitaisteluoppia/jujutsu sakemanneilta. Harmi tosiaan että niitä on nykyään niin vähän.. Kerran divarissa törmäsin saksalaiseen Dshiu-Dshitsu (kyllä, tuo kirjoitusasu) oppaaseen vuodelta 1905. Ei ollut sama kuin Hankockin suomennettu kirja. Mutta kun oli pikkasen tyyris ja en osaa saksaa niin jäi hyllyyn ja joku sen osti pois... Aina kun ostan vanhan kirjan niin hetken mietin että kukakohan vanha entisajan karju tästäkin kirjasta on oppia hakenut ja kavereilleen testaillut. Jos nyt ajattelee vaikka sitä vuoden 1905 DD-taistelutemppuja, niin ei ole mahdotonta että minun isoisäni isä olisi lukenut tuta opusta parikymppisenä sällinä. Sen tiedän että isäni veli osti 60-luvulla jiujitsu-vihkosen (mitä luultavimmin Niilo Salon teos vuodelta 1957) mutta lopetti treenin siihen kun kaveri potkaisi munille. :)

Ruotsalaisesta Viking Cronholmista ja hänen jiujitsustaan seuraavaksi. Jujutsu-liiton artikkelissa mainitaan että herra olisi käynyt Helsingin yliopistolla vetämäsä jiujitsu treenit vuonna 1905.



Epäilen tuota päivämäärää mutta uskon kyllä että hän Suomessa on näytöksiä pitänyt ja opetanut, julkaistiinhan hänen JJ ja nyrkkeilykirjansa suomeksi vuonna 1910. Netin mukaan Cronholm asui nuorempana Chicagossa mutta jiujitsunsa oppi 1904 Etelä-Africassa Brittiläiseltä upseerilta (tutkijoiden mukaan ehkä hämäräperäiseltä Toepoel McLaglenilta). Ensimmäinen virallinen JJ-näytös pidettiin Tukholmassa 1908 (samana vuonna kun JJ-tricks kirja lukaistiin). Sanotaan myös että Cronholm olisi myöhemmin käynyt Briteissä JJ-opissa.

Tässä tutkijoiden keskustelua kyseisistä herroista ja muutenkin tuon ajan JJ-skenestä:



Tässä mielenkiintoinen Suomeakin koskeva kommentti: "Early Scandinavian instructors were usually foreign: British at the Norwegian clubs, French at the Danish clubs, German, French, or Dutch at the Swedish clubs, and Japanese at the Finnish clubs."

Kuka Viking Cronholmia sitten opettikaan niin hänen kirjansa tekniikat ovat hyvin saman kaltaisia (osaksi jopa identtisiä) kuin mitä on Spadlingin julkaisemassa "jiu-jitsu" (1905) vihkosessa näytetään. Esiintyhät ovat mystiset A.Minami ja K.Koyama mutta etusivuilla poseeraa myös "Kano jiujitsusta" tuttu Higashi (Hozan-ryu) ja textiosuus on samaa kamaa kuin Hanckokin DD-taistelutemuissa. Ikävä kyllä annoin oman "Kano-jiujitsu" kirjani Demianille. Voisin vaikka vannoa että siitä löytyy kaikki Cronholmin kirjan tekniikat. Eli epäilykseni on että niin Cronholm kuin monet muutkin tuon ajan jiujitsu-opettajat ovat paremman puutteessa turvautuneet JJ-kirjallisuuden tietoihin ja tekniikoihin (aivan kuin BJJ-skenessä tehtiin 1990-luvulla. Nimenomaan Hancockin/Higashin "Kano jiujitsu (1905) " on ollut se ensimmäisin,laajimmalle levinnein ja eniten käännetty teos. Ja totta puhuen hyvä kirja siinä mielessä että siinä on paljon tekniikoita ja paljon kuvia.
Johtopäätökseni siis on että Suomessakin on aikoinaan treenatu Hozan-ryu jiujitusa 8-)

Ja tässä vielä Cronholm riepottelemassa vastustajaansa kirjastaankin tutuilla Jiujitsu otteilla:

[youtube][/youtube]
diesel 64
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 1396
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Vaasa

Jiu-jitsu Suomessa ennen vuotta 1958

#15

Viesti diesel 64 »

Erich Rahn (* 1. Mai 1885; † 5. Juli 1973) war ein Pionier des Jiu-Jitsu- und Judo-Sports in Deutschland.

Tämä kaveri ainakin koulutti poliiseja ja sotilaita vuosisadan alkupuolella.Missä päin ja oliko Suomalaisia opissa,niin en löytänyt viitteitä.Tuon ruotsalaisen nimi vilahti jossain,mutta hukkasin jo sen!

http://judospiegel.npage.de/persoenlichkeiten.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 53 kurkkijaa