Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Thaimaan ja Kambodžan rajakiistat (Preah Vihearin temppelialueella)

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Pyjamasankari
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 1878
Lauteille: Joulukuu 2008

Thaimaan ja Kambodžan rajakiistat (Preah Vihearin temppelialueella)

#1

Viesti Pyjamasankari »

Preah Vihearin hindutemppelin alue kuuluu virallisesti Kambodžalle, mutta myös Thaimaa pitää sitä omanaan.

Jännitys maiden välillä kiristyi kesällä 2008, kun temppeli otettiin mukaan YK:n kulttuurijärjestön Unescon maailmanperintöluetteloon. Sen jälkeen raja-alueella on ollut useita välikohtauksia.

Järkevin kulkuyhteyshän tuonne on Thaimaan puolelta. Ennen kuin rupesivat riitelemään omistuksesta, niin turistien rahastus meni niin, että Thaimaalaiset rahastivat parkkimaksun ja Kambotzan virkailijat sisäänpääsyn 200 - 300 THB.
Thaimaan-Kambodžan rajakiista

Preah Vihear on historiansa saatossa ollut vuoroin osa Thaimaata, vuoroin Kambodžaa. Ayutthayan kuningaskunta laajeni 1400-luvulla heikentyneen khmerien valtakunnan alueelle ja liitti itseensä myös Angkorin ja Preah Vihearin temppelit. Vuosisatoja myöhemmin 23. maaliskuuta 1907 Siamin kuningas Chulalongkorn allekirjoitti sopimuksen Ranskan siirtomaavallan kanssa, jossa hän vaihtoi Siem Reapin, Battambangin ja Srisophonin Tratiin, Chanthaburiin ja Dan Sain piiriin Loeissa - samalla luovuttaen Preah Vihearin Ranskan Indokiinalle

Toisen maailmansodan jälkeen Thaimaa on vaatinut muistomerkkiä itselleen, mutta temppeli määrättiin 1962 Haagin kansainvälisen tuomioistuimen päätöksellä kuuluvan Ranskan protektoraatin asemasta vasta itsenäistyneelle Kambodžalle
Nyt rajahässäkät ovat laajentuneet ja suosittelenkin selvittämään tilannetta etukäteen mikäli tuolle alueella olet(te) menossa vaikkapa thainyrkkeilyä treenaamaan tai haluatte matkustaa maarajoja pitkin Kambodžan puolelle Thaimaasta tai päinvastoin. Eli lähinnä tuolla Surinin seutuvilla ongelmia.

BBC helmikuussa:
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-12377626" onclick="window.open(this.href);return false;

Bangkok Post (23.04.2011)
http://www.bangkokpost.com/news/local/2 ... hai-troops" onclick="window.open(this.href);return false;

Bangkok Post - CAMBODIA SAYS THAI SIDE DROPPED CHEMICAL WEAPONS; KASIT CALLS FOR TALKS
http://www.bangkokpost.com/news/local/2 ... more-lives" onclick="window.open(this.href);return false;

Bangkok Post - More bloodshed feared
World alarmed at rise in violence, says Surin
http://www.bangkokpost.com/news/securit ... hed-feared" onclick="window.open(this.href);return false;
Thaimaa torjui tulitauon Kambodzhan kanssa

Preah Vihear -hindutemppeli on ollut Thaimaan ja Kambodzhan kahakoiden keskiössä jo vuosikymmeniä.

Thaimaan ja Kambodzhan rajakahakka on jatkunut jo kuudetta päivää. Kymmenettuhannet siviilit ovat paenneet väkivaltaisuuksia, joissa on kuollut ainakin 14 ihmistä.

Toiveet pikaisesta tulitauosta hiipuivat, kun Thaimaa vetäytyi neuvotteluista. Syyksi kerrottiin kambodzhalaisissa lehdissä ilmestyneet jutut, joiden mukaan Thaimaa olisi taipunut keskustelemaan aselevosta kärsittyään raskaat tappiot.

Kambodzhan pääministerin Hun Senin mukaan kiistasta voitaisiin neuvotella ensi kuun alussa alueellisessa huippukokouksessa Indonesiassa.

Kambodzhan mukaan Thaimaa yrittää vallata alueen, jolla on muinainen hindutemppeli. Maat ovat kiistelleet Preah Vihear -temppelistä vuosikymmeniä. Thaimaan armeija on kieltäytynyt päästämästä rajalle ulkomaisia tarkkailijoita.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)
Thaimaan ja Kambodzhan tulitauko ei ole pitänyt

Thaimaan ja Kambodzhan torstaina julistama tulitauko ei ole pitänyt. Maat ovat jatkaneet laukaustenvaihtoa ja kranaattien tulitusta kiistellyllä raja-alueella perjantaina. Yhden thaimaalaisen sotilaan kerrotaan kuolleen ja neljän loukkaantuneen taisteluissa.
Yhteenotoissa on kuollut ainakin 16 ihmistä viikon aikana. Noin 50 000 siviiliä on joutunut pakenemaan taisteluja.
Torstaina ilmoitettiin, että Thaimaan ja Kambodzhan armeijojen edustajat olisivat päässeet sopimukseen tulitauosta. Tulitauko ei kuitenkaan toteutunut taisteluiden jatkuttua.
Yhteenottojen syynä on maiden kiista 900 vuotta vanhan Preah Vihearin temppelin omistuksesta.
Kansainvälinen tuomioistuin määräsi temppelin vuonna 1962 Kambodzhalle, mutta molemmat maat pitävät sitä ympäröivää aluetta omanaan.

YLE
Reilun viikon jo ollut raskaampaakin kalustoa jo rajojen tuntumassa. Kannattaa siis seurailla tilannetta, mikäli noilla kulmilla liikkuu. Kymmeniä tuhansia ihmisiä evakuoitu jo alueelta.
Kuvake
MikaR
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 980
Lauteille: Toukokuu 2008
Paikkakunta: Pohjanmaa

Thaimaan ja Kambodžan rajakiistat (Preah Vihearin temppelialueella)

#2

Viesti MikaR »

Saa nähdä onko koko temppeleitä jäljelläkään hetken kuluttua jos oikein pommittamaan äityvät :D
Vasara riivisi
Pyjamasankari
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 1878
Lauteille: Joulukuu 2008

Thaimaan ja Kambodžan rajakiistat (Preah Vihearin temppelialueella)

#3

Viesti Pyjamasankari »

MikaR kirjoitti: Saa nähdä onko koko temppeleitä jäljelläkään hetken kuluttua jos oikein pommittamaan äityvät :D
Sehän se "huvittavaa" tässä onkin, että siellä on jo nyt isoja tuhoja. :(

BBC:
Cambodia says a disputed 11th Century temple - a UN World Heritage site - has been damaged during continued cross-border clashes with Thai troops.

Part of Preah Vihear temple collapsed after a Thai bombardment, officials said. Thailand has not commented.
Ei pitäisi YK:n toimintaakaan arvostella, mutta tosiaan siitä alkoivat hässäkät, kun Unesco liitti Preah Vihearin temppelialueen maailmanperintöluetteloon vuonna 2008. Thaimaan kiinnostus alueen omistuksesta nousi merkittävästi, koska Unesco rahoittaa ja kunnostaa noita maailmanperintökohteita. Se tietää merkittäviä tuloja sille maalle, joka tällaisen kohteen "omistaa", mm. turismin lisääntymisen vuoksi.
jkk
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1067
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

Thaimaan ja Kambodžan rajakiistat (Preah Vihearin temppelialueella)

#4

Viesti jkk »

Perhe on nyt kuukauden ollu tuolla lomailemassa ja sukuloimassa. Eilen mulle kerrottiin että "täällä on sota". Huolissaan ei kuulemma tarvi olla koska se ei ole lähellä. Peräti 36 km on kuulemma matkaa. Pommien äänet kuuluu, mutta muuten sitä ei huomaa.

Niin kai sit.

Joskus yritin etsiä tuolta päin thainyrkki harjoittelu paikkaa. Ei niitä suuremmin ollu. Suomalaiset reenaa yleensä aika kaukana sieltä. Ubon Ratchathaniin (tjsp.) päädyin itse silloin.
Pyjamasankari
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 1878
Lauteille: Joulukuu 2008

Thaimaan ja Kambodžan rajakiistat (Preah Vihearin temppelialueella)

#5

Viesti Pyjamasankari »

jkk kirjoitti: Joskus yritin etsiä tuolta päin thainyrkki harjoittelu paikkaa. Ei niitä suuremmin ollu. Suomalaiset reenaa yleensä aika kaukana sieltä. Ubon Ratchathaniin (tjsp.) päädyin itse silloin.
Löytyy useita kymmeniä saleja. ;)

Tosin ei varmaankaan netistä löydy, ei ainakaan englannin kielisiltä sivuilta. Joitain harvoja löytyy thaikielellä. Suomalaisiakin tunnen muutaman, jotka treenaa noilla kulmilla Surinissa. Tosin eivät treenaa (kansainvälisessä) kisamielessä niinkään ja eivät ole varmaan ikinä käyneet treeneissä Suomessa, kun asuvat tuolla. Ja ottelevat (jos ottelevat) ainoastaan Thaimaassa.

Parhaiten löytää noilla "ei turisti" alueilla saleja/treenipaikkoja, kun menee seuraamaan paikalliselle stadikalle matseja ja kyselee sieltä josko voisi osallistua harjoituksiin.

Jokaisesta Thaimaan provinssista löytyy useita harjoitusleirejä/saleja. Ajattelin jossain vaiheessa lähteä kiertämään kaikki 77 provinssia ja käydä mahdollisimman usealla salilla niissä vierailemassa ja treeneissä.

Tässä ehkä kuuluisin (ja ylihinnotelluin) tuon seudun saleista:
http://www.muaythaiporpramuk.com/index. ... e&&lang=en" onclick="window.open(this.href);return false;
jkk
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1067
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

Thaimaan ja Kambodžan rajakiistat (Preah Vihearin temppelialueella)

#6

Viesti jkk »

Nyt on keskustelu taas harhateillä..

Epäilinkin että pakkohan joka samperin kylässä joku harjoittelupaikka on olla, mutta minulle kerrottiin että Kanthalarakista, missä siis suku majailee, ei löydy. Vastaukseen saattoi olla muita syitä. Ubon Ratchathani oli lähin. Todennäköisesti siis lähin missä vaimo itse halusi aikaa viettää..

Netistä en paikkoja katsellut. Se reenipaikka missä sitten olin lentokentän takana, sikalan vieressä, ei tosiaan mikään turistirysä ollut. Mennyt kuulemma konkurssiin jo aikaa sitten. Paikallinen suuruus, Nyng Ubon, sillä tosin jäähdytteli uraansa ja veljensä näin Eurosportillakin jonkun, varmaan paikallisen, kaverin kulmassa avustajana hääräävän.

Tuo linkin takana oleva paikka on jo suht kaukana noista temppeleistä? Surin on lähempänä. Tosin en usko, että siellä mitään hätää on, koska aika luottavaisesti suhtaudun perheen Kanthalarakissa oloonkin.

Jos joku tietää Kanthalarakin saleista, niin kuulisin mielelläni. Ehkä jossain toisessa ketjussa kuitennii?
Pyjamasankari
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 1878
Lauteille: Joulukuu 2008

Thaimaan ja Kambodžan rajakiistat (Preah Vihearin temppelialueella)

#7

Viesti Pyjamasankari »

Tuntuisi monasti, että noilla Kambodzhalaisilla on paljon enemmän tolkkua toiminnoissan, kuin "sivistyneemmillä" Thaimaalaisilla. Ilmenee mm länsimaisten sijoittajien hankkimisena maahan järkeviä viisumikäytäntöjä ja sijoitusmahdollisuuksia tarjoamalla. Uskon aika vakaasti myös thainyrkkeilyn saaneen alkunsa tuolta khmerien nyrkkeilystä, thaikut vaan muokanneet historiankirjoja mieleisekseen.

Tässäkin kylmän viileesti ottavat yhteyden sinne minne pitääkin, pyrkivät olemaan provosoitumatta noista Thaimaan propaganda seteistä ja toistuvista rajaloukkauksista.
Kambodzha vie rajakiistan YK-tuomioistuimeen

Kambodzha pyytää YK:n Kansainväliseltä tuomioistuimelta ratkaisua Thaimaan kanssa käymiinsä rajakiistoihin. Kiistat ovat aiheuttaneet toistuvasti yhteenottoja temppelialueella, jonka hallinnasta maat ovat riidelleet vuosikymmeniä.

Kambodzha haluaa oikeusistuimen määräämään Thaimaan vetämään joukkonsa alueelta ja lopettamaan sotilaallisen toiminnan alueella.

Viimeviikkoiset taistelut Preah Veharin temppelin alueella ovat vaatineet ainakin 16 ihmisen hengen.

Kambodzhan mukaan alueen hallinta kuuluu sille Kansainvälisen oikeuden vuonna 1962 tekemän päätöksen perusteella.
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2011/05/ ... 59862.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 78 kurkkijaa