Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Kodinturvasuunnitelma

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
J. Suojanen
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 1454
Lauteille: Kesäkuu 2006

Kodinturvasuunnitelma

#46

Viesti J. Suojanen »

Muistakaa, että intin kaasunaamari ei ole toimiva suoja palokaasuja vastaan vaan sujahtavat aika huoletta maskista läpi.

Tulipaloissa yleisin kuolinsyy onkin nimenomaan palokaasut eikä elävältä palaminen... Kerrostaloissa kämpät ovat hyvin eristetyt toisistaan ja tapauksia tiedetään, joissa ihmisiä on tuupertunut savun vaikutuksesta rappukäytävään ja kuollut. Sitä vastoin kotona pysytellen ja odotellen lisää toimintaohjeita tai palomiehen tulemista ovelle ja asukkaan pelastamista henki olisi säilynyt.

Kerrostalossa jokainen asunto muodostaa oman palo-osastonsa. Eli rappukäytävään menemistä paljon parempi toimintamalli on omassa asunnossa pysyminen ja korkeintaan sen oman ulko-ovensa eristäminen, jotta myrkyt eivät pääse omaan asuntoonsa sisälle. :)

Kodin tulipaloista olen nähnyt tilaston, että jopa 2/3 osaa olisi ollut vältettävissä asukkaan omalla alkusammutuksella, mutta ihmiset ovat aika arkoja toisinaan yrittämään alkusammutusta, jonka takia menetetään kallisarvoista aikaa, kun palomiehet joutuvat tulemaan paikalle. Tulipalot kun kehittyvät aika nopeasti, jonka jälkeen tarvitaankin jo vähän enemmän kuin pelkkä vesiämpäri. :smt003
Eli ne havaitut alkavat palopesäkkeet (eteenkin omassa kodissa) voi ilman muuta yrittää sammuttaa, mutta mihinkään ylimääräiseen ramboiluun ei kannata alkaa ihan sen oman turvallisuutensa vuoksi.

Muistakaa myös, että palovaroittimista laki muuttui ja enää ei riitä yksi palovaroitin asuntoa kohti, vaan olikohan se yksi palovaroitin aina alkavaa 60neliömetriä kohti... ellen ihan väärin muista.
Palovaroittimia kannattaa silti hankkia mielummin vaikkapa joka huoneeseen, koska esim se makuuhuoneessa oleva palovaroitin voi reagoida aika monta minuuttia vasta sen jälkeen, kun se olohuoneen telkkari on jo roihahtanut tuleen...
Kuvake
n0k
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1117
Lauteille: Elokuu 2010
Paikkakunta: Hyvinkää
Etulaji: BJJ
Takalajit: Krav Maga, Defendo

Kodinturvasuunnitelma

#47

Viesti n0k »

Se vanha laki meni että 1x varoitin / alkavaa 60m2 kohti.
Muistan koska harmitti ostaa kaksi varoitinta kun oma asuntoni on 62m2 ;D
Tripping a blind man so easy to do,
Tripping a blind man why can't it be you?
Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 6444
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima

Kodinturvasuunnitelma

#48

Viesti AlexMachine »

Tulipaloa on kyllä mietitty kotona. 2 palohälytintä 55m2 asunnossa. Yksi makkarissa, toinen olohuoneessa. Riittävän iso jauhesammutin on eteisen päässä, olohuoneen ja keittiön kulmalla, eli siellä missä sitä tod. näköisesti voidaan tarvia.
Sammutuspeite pitäisi kyllä vielä ostaa.
Köyden taisinkin jo mainita, eli hätätapauksessa sillä parvekkeelta alas 6-7m. Käyden päähän olen pleissannut kiinni koussin. Ei tarvi kiireessä miettiä solmuja, pujottaa köyden koussin läpi ja jättää parvekkeen kaiteen väliin niin siinä on heti pitävä silmukka.
The beatings will continue until morale improves.
J. Suojanen
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 1454
Lauteille: Kesäkuu 2006

Kodinturvasuunnitelma

#49

Viesti J. Suojanen »

Eikös se ennenmuinoin ollut jotakuinkin, että asunnossa pitää olla palovaroitin? Eli yksi riitti? En ole asiaa ennenmuinoin kamalasti seurannut, mutta viime vuoden lopulla alkoi silmiini iskemään, että asetuksia on muutettu ja tulevat voimaan tämän vuoden alussa, jossa puhutaan tuosta 60neliömetristä... Siksi ajattelin, että kyseessä on selvästi muutos parempaan suuntaan, mutta jos jo ennenkin on pitänyt olla niin tiedä sitten. :oops:

Edit: Mulla ei ole sammutinpeitettä toistaiseksi, hankinnassa on. Jauhesammutinkin uupuu, mutta mulla on sen sijaan vesiletkua vaikka muille jakaa... Eli saan vedettyä veden sinne minne tarvitaankin. TÄmäkin kuuluu taas siihen kategoriaan, että en ole vartavasten hankkinut, mutta mahdollisuus tilanteen vaatiessa on saada suoraan vesijohtoverkosta vesi kulkemaan...

Oman rappukäytävänkin sammutusvälineet on btw hyvä tietää... Joissakin rappukäytävissä saattaa olla jauhesammutinkaappia tai letkukelaa tms välineistöä.

Mullakin on köyttä viitisenkymmentä metriä, joka kestää varmasti. :smt003 laskeutumisvaljaatkin löytyvät parin kappalein. Eli täälläkin pääsisi tarpeen vaatiessa parvekkeelta alas... Kuuluu taas siihen kategoriaan, että muista syistä hankittua, mutta sovellettavissa tähänkin asiaan. :)
Kuvake
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 6444
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima

Kodinturvasuunnitelma

#50

Viesti AlexMachine »

J. Suojanen kirjoitti: Mullakin on köyttä viitisenkymmentä metriä, joka kestää varmasti. :smt003 laskeutumisvaljaatkin löytyvät parin kappalein. Eli täälläkin pääsisi tarpeen vaatiessa parvekkeelta alas... Kuuluu taas siihen kategoriaan, että muista syistä hankittua, mutta sovellettavissa tähänkin asiaan. :)
Valjaita en omista ja kotoa on lyhyt matka alas joten köydellä pärjää. Vähän korkeammalta jos pitäisi tulla niin kahdeksikon omistan ja osaan solmia muutaman metrin köydestä "valjaat" armeijatyyliin. Toimii mutta ei niin nivus ystävällinen tapa kuin valjaat :D
The beatings will continue until morale improves.
Anapiros
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 267
Lauteille: Heinäkuu 2009
Paikkakunta: Helsinki

Kodinturvasuunnitelma

#51

Viesti Anapiros »

J. Suojanen kirjoitti: Muistakaa, että intin kaasunaamari ei ole toimiva suoja palokaasuja vastaan vaan sujahtavat aika huoletta maskista läpi.
Ajattelin lähinnä tilannetta, missä tullaan savun, ei liekkien läpi neljännestä kerroksesta yöpuku/kylpytakki päällä pihalle tsekkaamaan tilanne.
Mutta siis, missä vaiheessa savukaasut muuttuvat palokaasuiksi, eli missä menee intin kaasunaamarin rajat.
Siihen aikaan (-70 luvun lopulla), kun meitsi suoritti varusmiespalveluksen, niin silloiset kaasunaamarithan kestivät (ainakin kouluttajan mukaan) vaikka ydinräjähdyksen :).
J. Suojanen
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 1454
Lauteille: Kesäkuu 2006

Kodinturvasuunnitelma

#52

Viesti J. Suojanen »

Itselläni taas ei ole kahdeksikkoa, mutta sulkurenkaista osaan tehdä "hätäkahdeksikon" ja myös nuo "juoksevat solmut" joita käytetään laskeutumisessa onnistuu... Siksi en olekaan viitsinyt kahdeksikkoa hankkia... Myös prussikkisolmujen käyttö putoamisen estäjänä luonnistuu jne... :)
Itse asun jo maasta korkeammalla ja mikäli siitä köydestä sattuisikin putoamaan niin hengenlähtö olisi taattu. Siksi ei tule mieleenikään lähteä silppaamaan alas vaan vaikka sitten tekisin ne hätävaljaat itelleni jos ei muuta olisi käytettävissä. Saisi ittensä hirtettyä kunnolla kiinni köyteen. Se on se turvallisuus taas ennen muuta.

Nyt kun tästä köydestä ja laskeutumisesta on puhuttu niin se on sitä worst case skenaariota ehdottomasti... Ei ihan heppoisin perustein ja ei missään nimessä mikäli ei osata sitä köyttä kiinnittää kunnolla ja sen käyttöä ole harjoiteltu. Tositilanne ei ole se paikka missä aletaan kokeilemaan korkealla, että mitenköhän se solmu pitää, tai mitenköhän tästä reunasta päästään yli etc. :smt003 SIllä tavallahan niitä onnettomuuksia onnistutaan järkkäämään itselleen, kun ei olla ajateltu etukäteen tilanteita ja ei välttämättä tiedetä mihin pystytään jne...

Edit: Anapiros:
Joo tuo häkä on pirullinen vekotin tulemaan suodatuksista läpi... Ajattelin lähinnä sen takia ilmoitella tuosta kaasunaamarin kestämättömyydestä, että kukaan ei ajattele hankkia semmoista ajatuksella, että sillä päästään liekkimerien läpi turvallisesti. ;)
Häkäänkin saadaan tosin btw huomautuksena heitettynä rakennettua suodattava vaihtoehto kyllä ja näitä on historiassa käytetty, mutta siihen on kyllä omat syynsä miksi liekeissä käytetään paineilmaa suodatuksen tilalta. :smt003

Olen itsekin kuullut, että intissä kaasunaamarien suojausteho on huippuluokkaa ja suodattimen kesto ikuisuus... :smt003
Itse ihan hitsapuspuolen koulutuksessakin olen törmännyt tuohon asiaan, että suodattimien kestävyyttä ei haluta kertoa... Se kun tulisi hintavaksi vaihtaa suodattimet aina mitäköhän ne kesti hitsauskäytössä noin 30 tunnin käytön jälkeen uuteen... Tuo kun ei mun mielestäni ainakaan ole se paikka missä voi alkaa säästämään... :?
Kuvake
Mjölnir
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 24817
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Valkeakoski
Etulaji: Jyrki Saario Defendo
Sivulajit: Potkunyrkkeily, BJJ
Takalajit: Krav Maga, Hokutoryu Ju-jutsu, Escrima, Aikido, Muay Thai, Shootfighting
Yhteystiedot:

Kodinturvasuunnitelma

#53

Viesti Mjölnir »

Suojanaamarin M95 suodatin suodattaa taisteluaineita, hiukkasia ja taudinaiheuttajia. Ei kaikkia teollisuuskemikaaleja eikä häkää. Suodattimen toiminta-ajaksi luvataan 24 tuntia. Teollisuuskemikaalisuodatin voidaan laittaa suojanaamariin, mutta sen kesto on lyhyempi 30min - 2 tuntia. Lisäksi häkäsuodattimia on saatavana, mutta ne pitää säilyttää ilmatiiviisti pakattuna, ja säilyvät vain jonkin aikaa (esim vuosi), jonka jälkeen ne ovat kelvottomia. Myös altistuminen ilmalle pilaa sen, ja häkäsuodatin suodattaa häkää vain noin puoli tuntia.
"Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä minä olen pahin pimeys laaksossa"
-Psalmi 23:4 (modattu)

Instructor Petteri
Defendo Green Director
Liity etupotkijaksi
Zamikki
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 81
Lauteille: Tammikuu 2009
Paikkakunta: Helsinki

Kodinturvasuunnitelma

#54

Viesti Zamikki »

J. Suojanen kirjoitti: Itselläni taas ei ole kahdeksikkoa, mutta sulkurenkaista osaan tehdä "hätäkahdeksikon" ja myös nuo "juoksevat solmut" joita käytetään laskeutumisessa onnistuu... Siksi en olekaan viitsinyt kahdeksikkoa hankkia...
Kun kävin kansalliskaartin järjestämän seikkailukurssin, olikohan "Adventure Training 101" koulun military science repertuaarista, niin siellä painotettiin että oikea (US. ARMY) termi on D-ring ja kaikenmaailman carabiner yms. termit ovat turhia! 8-) Niin ja ainakin köysilaskeutumisessa siellä käytettiin vain ja ainoastaan D-ringiä, ei mitään kahdeksikkoja. (Koska nekin ovat tissiposki siviileille!) Ilmeisesti erona kahdeksikkoon oli se, että se kahdeksikko toimii myös "väärinpäin", kun taas D-ringissä pitää aina olla veto tietystä suunnasta ja se ei saa löystyäkään välissä(?). Mutta joo, köysi, köydestä tehdyt valjaat ja D-ring, ei siinä muuta vissiin tarvita paitsi muistaa kiinnittää köyden toinen pää johonkin... :smt003 Mikä tosin nykyisillä parvekeratkaisuilla voi muodostua jopa ongelmaksi.

En kyllä muista yhtään mitenkä se D-ring oli viritelty, mutta stadikan seinää pitkin oli kiva tulla alas! Varsinkin ensimmäinen "Aussie style", eli naama menosuuntaan, sai kyllä adrenaliinin virtaamaan. Ja sai tytötkin vähän silmänruokaa kun yks kaveri jäi T-paidastaan jumiin köyteen puolessävälissä...Ratkaisu? Hulkkina paita riekaleiksi repäisten (kerralla!!!) ja matka jatkuu! (Luonnollisesti kaveri oli myös kurssin atleettisimman kehon omaava!) Alhaalla sitten selviteltiin paidan riekaleet sieltä köyden ja D-ringin syövereistä... :D Muutenkin tuolta kurssilta jäi paljon hyviä muistoja, kuten koko reissulta yleensäkin!

Varsinkin kaikki sinkut voivat ottaa tuosta mallia kun laskeutuvat naapurin rouva koirineen ja kissoineen sylissään alas parvekkeelta pakoon liekkejä alhaalla ihmettelevien mallityttöjen luokse. (Muista myös hiestä kimalteleva iho, pari noki tahraa siellä täällä, sängen tynkä sekä täydellinen kampaus tai muuten ne mallitytöt menee palomiehille!)
Chuck Norris failed 7th grade Science. The only thing he recognized on the periodic table was the element of surprise.
J. Suojanen
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 1454
Lauteille: Kesäkuu 2006

Kodinturvasuunnitelma

#55

Viesti J. Suojanen »

Itselleni taas on aina painotettu, että eipä noilla tarkoilla termeillä ole väliä, pääasia että tietää miten sitä käyttää... Oli sitten sulkurengas, karabiner, d rengas tai vaikkapa mikä... Vähän sama juttu kuin, että onko kyseessä nyt kalsarit vai alushousut. :smt003 Kun tuo us army nyt mainittiin niin tuostakin on ollut jotakin sivuttuna termien käytön kanssa. :smt003 Onhan se tietenkin ihan loogista, että jos jollakin tavaralla on monta nimeä niin se "virallinen" pitää sopia, että jokainen tietää mistä puhutaan. :)
Itse vain en liiaksi innostu niin pitkään, kun ymmärretään sentään toisia.

Tuo kahdeksikon käyttämättömyys saattaa tehdä erinäisillä "luistavilla solmuilla" mukavia jyrkkiä käänteitä/kierteitä köyteen, jotka vähentää pahimmassa tapauksessa köyden elinikää... Pirulauta, kun mä en osaa yhtään suomalaisia nimiä noille... Esim "munter hitch" on sopiva pelkän lenksun kanssa laskeutuessa... Erikoisuutena vieläpä se, että tuo solmu toimii kumpaankiin suuntaan... Youtubeta vaikkapa muutama video.
Anapiros
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 267
Lauteille: Heinäkuu 2009
Paikkakunta: Helsinki

Kodinturvasuunnitelma

#56

Viesti Anapiros »

Mjölnir kirjoitti: Suojanaamarin M95 suodatin suodattaa taisteluaineita, hiukkasia ja taudinaiheuttajia. Ei kaikkia teollisuuskemikaaleja eikä häkää. Suodattimen toiminta-ajaksi luvataan 24 tuntia. Teollisuuskemikaalisuodatin voidaan laittaa suojanaamariin, mutta sen kesto on lyhyempi 30min - 2 tuntia. Lisäksi häkäsuodattimia on saatavana, mutta ne pitää säilyttää ilmatiiviisti pakattuna, ja säilyvät vain jonkin aikaa (esim vuosi), jonka jälkeen ne ovat kelvottomia. Myös altistuminen ilmalle pilaa sen, ja häkäsuodatin suodattaa häkää vain noin puoli tuntia.

Kiitokset asiantuntevasta vastauksesta.
Mika Luostarinen
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 1131
Lauteille: Maaliskuu 2009

Kodinturvasuunnitelma

#57

Viesti Mika Luostarinen »

Suojanaamari ei myöskään lisää happea ilmaan, joten luulen että paksussa savussa happi voisi käydä vähiin.

Kaikissa paloissa syntyy häkää, vaahtomuovin (esim. patjat) palaessa syaanivetyä. PVC-muovista syntyy muistaakseni suolahapoketta joka muuttuu hengityselinten kosteudessa suolahapoksi. Lisäksi dioksiinia ja furaania.

Yhdet palavat lastenvaunut voivat tosiaan tehdä koko porraskäytävän kulkukelvottomaksi.
J. Suojanen
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 1454
Lauteille: Kesäkuu 2006

Kodinturvasuunnitelma

#58

Viesti J. Suojanen »

Noita nasseja kun kuitenkin porukalta löytyy kotoa ja siinä tosissaan luvataan tuo 24tunnin toimivuusaika niin jostakin muistelen lukeneeni, että tuo aika perustuu enemmänkin ajatukseen, että ollaan esim ulkona jossa taistelukaasut haihtuvat ja levittäytyvät suurelle alueelle, jolloin pitoisuudet jäävät alhaisemmiksi, kuin esim sisätiloissa tai maaston syvänteissä (esim juoksuhaudat), jonne se kaasu laskeutuu...

Yritin kovaa vauhtia löytää mistä tuota lueskelin ja aloitin suomalaisista teoksista ja sieltä löytyi vain suojelumies kirjasta kohta: "Suodattimen keskimääräinen käyttökelpoisuusaika jatkuvasti saastuneissa olosuhteissa on noin kahdeksan tuntia."
Mä kun muistan, lukeneeni ihan niinkin pientä lupausta kuin muutamia tunteja esim sisätilakäytössä... Voi toki olla, että muistelen jotakin jenkkilän puolen kirjaa tuon muutaman tunnin kanssa... Mene ja tiedä.
Jokatapauksessa nuo ilmoitetut ajat ovat enimmäisaikoja kyseisessä käytössä. Joissakin olosuhteissa ajat saattavat vaihdella ja vähentyä...

Niin ja niistä kotoa löytyvistä nasseista vielä semmoinenkin asia, että ne suodattimet voivat olla ikivanhoja, joten ne vähintään kannattaa vaihtaa uusiin ja tarkastaa samalla, että maski ei ole haurastunut tai vuoda mistään reunoista... Jos sellaisen omistaa niin sama se on pitää toimintavalmiudessa. :smt003
Ja jos sitä käyttää remonttipuuhissa niin kannattaa hankkia siinäkin tapauksessa oikeanlainen suodatin niin suodattaapahan ainakin varmasti oikeita aineita... En suosittele kuitenkaan kokeilemaan sitä 24h maksimiajan käyttöä jossakin jatkuvasti kaasuttavassa hommassa. :oops: Tämän sanon ihan sitä varten, että omat sukulaiseni menivät jotakuinkin pitämään ikuisena intin suodatinta ja suodattavan aivan kaikkea moskaa ym ym... Ei niistä varusteistakaan ole hyötyä mikäli ei tiedä mihin niitä käyttää ja että ne ovat toimintavalmiudessa... Tai miten se meni?

Itseltäni löytyy puolinaamari remonttikäyttöön pelkästään kotoa ja suojalaseja muutamia erimallisia... Uuteen nasseen en ole viitsinyt panostaa, koska käytännöllisyys kulkee pienrahaisella käsi kädessä varusteiden kanssa ja itse pidän siitä, että ei tartte aina olla lasit silmillä. :)
Ja kuitenkin se pääpointti uhkatilanteessa missä voisi nassea tarvita on ilmastoinnin sulkeminen, ikkunoiden ja ovien tiivistäminen ja sisällä pysyminen... ;)
Kuvake
Mänzy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 4956
Lauteille: Maaliskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Bujinkan Budo Taijutsu, HEMA
Takalajit: Brasilialainen jujutsu, historiallinen miekkailu (italialainen tyyli)

Kodinturvasuunnitelma

#59

Viesti Mänzy »

Mika Luostarinen kirjoitti: PVC-muovista syntyy muistaakseni suolahapoketta joka muuttuu hengityselinten kosteudessa suolahapoksi. Lisäksi dioksiinia ja furaania.
Itseasiassa PVC:n palaessa polymeeriketjusta lohkeaa suoraan vetykloridia (HCl). Muita hajoamistuotteita, joita syntyy suuria määriä, ovat hiilidioksidi ja -monoksidi. Bentseeniä syntyy jonkin verran, samoin muita aromaattisia sekä alifaattisia hiilivetyjä, jotka toimivat palamisen pääasiallisina polttoaineina.

Dioksiineja on pitkään epäilty muodostuvan PVC:n (+muun materiaalin) palaessa. Asiasta ei kuitenkaan ole vielä varmuutta.
Mikko Mänttäri

In the game of thrones you win, fanat ad patolg, or you die.
Kuvake
Mjölnir
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 24817
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Valkeakoski
Etulaji: Jyrki Saario Defendo
Sivulajit: Potkunyrkkeily, BJJ
Takalajit: Krav Maga, Hokutoryu Ju-jutsu, Escrima, Aikido, Muay Thai, Shootfighting
Yhteystiedot:

Kodinturvasuunnitelma

#60

Viesti Mjölnir »

J. Suojanen kirjoitti: että ollaan esim ulkona jossa taistelukaasut haihtuvat ja levittäytyvät suurelle alueelle, jolloin pitoisuudet jäävät alhaisemmiksi, kuin esim sisätiloissa tai maaston syvänteissä (esim juoksuhaudat), jonne se kaasu laskeutuu...
Aika pitkälti riippuu siitä, ovatko kaasut ilma- vai maastokaasuja, molempia on mahdollista tavata. Ilmakaasut haihtuvat ja kulkeutuvat nopeammin, maastokaasut taas jäävät painanteisiin ja voivat säilyä jopa vuorokausia.
"Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä minä olen pahin pimeys laaksossa"
-Psalmi 23:4 (modattu)

Instructor Petteri
Defendo Green Director
Liity etupotkijaksi
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: shakkinyrkkeilija ja 84 kurkkijaa