Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Ryhti

Keskustelua voimaharjoittelusta, kamppailulajien oheisharjoittelusta, liikuntaravitsemuksesta ja urheiluvammoista

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Ryhti

#16

Viesti Mika »

flammee kirjoitti: Jaa, no kyllä siihen löyty sieltä suora linkki tieteellisen näköiseen pdf:ään. Siitä vaan puuttu ne isot prosentit.
Et sitten linkittänyt siihen PDF:ään :D

Koodi: Valitse kaikki

[pdf]PDF:n osoite[/pdf]
En ehtinyt nyt lukea sitä, pitää lähteä Helsinkiin. Mutta erot taisivat olla 1,75 % — 3,24 %, jos oikein ehdin vilaista.

ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Ryhti

#17

Viesti flammee »

Mika kirjoitti: Et sitten linkittänyt siihen PDF:ään :D

Koodi: Valitse kaikki

[pdf]PDF:n osoite[/pdf]
No kännykällä kirjottelin sängystä, niin ei jaksanut. Javascript ei toimi, niin pitää muistella kaikki nuo bbcodet ja hymiöt, eikä voi sitten testata että toimiiko. Voi olla vain yksi selainikkuna auki, eli jos haluaa linkata niin pitää selvittää se osote, kirjottaa se paperille ylös, tulla tänne vastaamaan ja sitten kun on viestin kirjoittanut niin on vielä toivominen että muisti riittää ja viesti lähtee.. Niin sillä ei viittiny. :p
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Ryhti

#18

Viesti Lasse Candé »

flammee kirjoitti: Pointtina siinä juoksukilpailussa oli että ihminen on helvetin hyvä juoksemaan, eli sopeutunut siihen kaksijalkaisuuteen varsin hyvin.
Minun pointtini taas oli että on aivan yhdentekevää, miten hyvin ihminen pärjää muita eläimiä vastaan missä tahansa. Kehitystä tulee arvioida suhteessa ihmiseen itseensä. En tiedä miten tämä tehdään, mutta kaikki muu on vain eläinten välisiä vertailuja, eivätkä liity esittämääsi väitteeseen Wikipedia-jutun BS-arvosta.

Itsekin tunnustat että evolutiivisessa mielessä voi tulla pikkuhiljaa taantumaa. Onko ihmisen kehitys siinä vaiheessa vähemmän valmis pystyliikkumiseen, mitä geeneihin tulee? Onko silloin niin ettei se ole täysin valmis arvosanalla 10? Ja siis nyt on?

Mielestäni et ole yhtäkään kunnon todistetta esittänyt BS-väitteellesi, jonka kuitenkin toit melko vahvasti esiin. Jotain kiistatonta todistetta olisi kivempi lukea kuin eläinten kestävyysvertailuja. Mielestäni noin vahva väite edellyttäisi todistusta.
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Ryhti

#19

Viesti flammee »

Jahas, no kerrataanpa niitä argumentteja. Väitehän oli siis.
Koska fysiologia ei ole vielä täysin kehittynyt pystyasentoiseen liikkumiseen, ihmisten liikkumismuoto tuottaa heille vaikeuksia erityisesti myöhemmässä iässä, ja vammojen sattuessa kriittisiin kohtiin voi liikkumiskyky kadota hetkellisesti täysin.
-Ainakin mä tulkkaan tuon "sopeutunut pystyliikkumiseen" tarkoittavan lähinnä sitä että se pystyliikkuminen on luonnollinen ja toimiva tapa liikkua eikä se rajoita elämää. Eikä siis että siitä tarvitsisi vielä saada kiskottua huikeita suoritustehoja. Sillä se alkuperäinen väite onkin niin mutkaton todeta bs:ksi.

-Esitin että ihminen on tosi hyvä juoksemaan, verrattuna jopa eläimiin. Mielestäni kova suorituskyky tarkoittaa sitä että se on aika hyvin sopeutunut pystyliikkumiseen. Se persistence hunting on yksi osoitus siitä että sillä tavalla pystyy hankkimaan ruokaa. Mitään todisteitahan siitä ei ole että se olisi ollut merkittävällä tavalla käytössä ihmisen historiassa, ennen metsästysaseiden kehittämistä, koska siitä ei jää mitään todisteita..

-Vanhukset. Evoluutio ei sinänsä tue vanhuksia jotka eläisivät pitkään. Lauman selviämisen kannalta on parempi että siellä ei roiku kovin kauon mukana lisääntymiskyvyttömiä ja heikompia yksilöitä. Ts. evoluutio ei kehitä teräsvaareja, vaan se pyörii lisääntymiseen saakka tapahtuvan henkiinjäämisen ympärillä. Plus sen verran että kerkiävät kasvattaa itsenäisiksi yksilöiksi sopivan määrän jälkeläisiä. Siis evoluution kannalta kuuluu asiaan että vanhuksille tulee terveydellisiä ongelmia ja kuolevat pois.

-Ihmisen (eli sen homo suvun, alkoiko se nyt genuksesta) kehityksessä pystyliikkuminen on ollut merkittävä tekijä, eka on kehittynyt kävelemiseen liittyvät ominaisuudet, sitten myös juoksuominaisuudet. Fossiilijäänteet aiemmista ihmismalleista on sen verran puutteellisia, että niiden pohjilta ei voi hirveän varmoja päätelmiä tehdä, mutta sen linkkaamani tekstin mukaan kuitenkin joitakin suuntaviivoja oli nähtävissä. Eli jos se pystyliikkuminen on ollut pitkän kehityksen aikana merkittävä tekijä evoluutiossa niin kyllä se silloin tuppaa kehittymään sille tasolle että voidaan sanoa fysiologian olevan sopeutunut pystyliikkumiseen. Ihmisen vähäinen karvoitus ja hikoiluhan liittyy lämmönhallintaan juostessa, ihmisellä on tiettyjä jänteitä jotka tekevät pystyliikkumisesta energiataloudellisempaa ja stabiilimpaa(esim. australopithecuksella ei ollut ollenkaan akillesjännettä eikä päätä stabiloivaa nuchal ligamenttia niskassa, erectuksella nää oli, nää on siis sellasia juttuja joita kävelevät otukset ei tarvi, mutta juoksijoilta löytyy) , tietyt pystyliikkumiseen liittyvät lihakset (iso takapuoli, ei tarvi kävellessä, juostessa tarvii) ovat korostuneet jne. Ts. on kehittynyt laaja joukko erilaisia ominaisuuksia varta vasten tukemaan pystyliikkumista ja erityisesti juoksemista. Eläinkunnan otuksia voidaan jakaa kävelijöihin ja juoksijoihin, kävelijöitä on esim. possut ja simpanssit, juoksijoita hevoset ja koirat. Varhainen versio ihmisestä lähti liikkeelle kävelijän rakenteesta, nykyihmisen rakenne on kehittynyt muistuttamaan juoksevaa otusta.

Joten kai sieltä ny on pahimmat pystyliikkumisen heikkoudetkin karisseet poies? :p

-Vielä eräs irrallinen esimerkki ihmisen fysiologiasta liittyen pystyliikkumiseen.. 19 vuoden iästä eteenpäin 27-vuotiaaksi asti ihminen kehittyy joka vuosi paremmaksi juoksijaksi, eli 27-vuotiaana ihminen on parhaimmillaan juoksijana. Sen jälkeen ihminen alkaa taantua juoksijana, mutta se tapahtuu kohtuullisen hitaasti, vasta 64 vuoden iässä ihminen on samalla tasolla kuin 19-vuotiaana.




Eli siis mun mielestä se wikipedian väittämä on sitä härän tuotosta. Varmaan pitäisi nähdä se alkuperäinen lähde missä se väite on esitetty, jotta voisi tutustua niihin perusteluihin miksi se on esitetty..
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Ryhti

#20

Viesti Mika »

flammee kirjoitti: -Vanhukset. Evoluutio ei sinänsä tue vanhuksia jotka eläisivät pitkään. Lauman selviämisen kannalta on parempi että siellä ei roiku kovin kauon mukana lisääntymiskyvyttömiä ja heikompia yksilöitä. Ts. evoluutio ei kehitä teräsvaareja, vaan se pyörii lisääntymiseen saakka tapahtuvan henkiinjäämisen ympärillä. Plus sen verran että kerkiävät kasvattaa itsenäisiksi yksilöiksi sopivan määrän jälkeläisiä. Siis evoluution kannalta kuuluu asiaan että vanhuksille tulee terveydellisiä ongelmia ja kuolevat pois.
Tämä ei pidä kutiaan. Vanhuksista on nimenomaan hyötyä lisääntymisen kannalta, koska he huolehtivat lauman nuorimmista. En tiedä mistä olet käsityksesi saanut, mutta itse en tunne ketään evoluutiopsykologiaan perehtynyttä, joka ajattelisi laillasi. Oikeastaan haluaisinkin tietää, levittääkö joku tuollaisia väitteitä (jossa tapauksessa informoin alan tutkijoita, koska onnekkaasti saan keskustella heidän kanssaan päivittäin, jos niin haluan) vai onko kyseessä vain oma tulkintasi.

Isoäitihypoteesi:

ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Ryhti

#21

Viesti Lasse Candé »

flammee,

Taitaa olla niin, että näkemyseromme liittyvät sanan "täysin" ymmärtämiseen. Vaikuttaisi että sinä puhut riittävän hyvästä kehityksestä ja minä pohdin, josko olisi vieläkin varaa. Mielestäni Wikipedian väite on nimenomaan siinä, että olisi vielä varaa. Ei siinä ettemmekö olisi pitkälle kehittyneitä.

Siinä kohtaa kun etujalat on nostettu maasta on liike ollut jo eteenpäin, suhteessa nykyihmiseen. Suunta on vielä jatkunut pitkään. Minä uskon että aivan maksimihuippua ei olla saavutettu eikä saavutetakaan. Se ei vielä tarkoita ettemmekö olisi päässeet erittäin pitkälle. Toisekseen evoluutio toimii sellaisella tavalla, missä kaikki yksilöt eivät kulje samaa vauhtia, vaan eroja jää. Näihin eroihinhan se luonnonvalinta perustuukin. Olen sitä mieltä että joidenkin ryhdilliset lähtökohdat jo geneettisestikin ovat huonommat kuin toisten. Silloin kehitys ei ainakaan heidän osaltaan ole maksimissaan.

Onko ihmiskunnan ryhti kaksijalkaiseksi kehittynyt riittävästi sitten kun löytyy valioyksilöitä, sitten kun suurimmat ongelmat ovat imiskunnalta takanapäin vai sitten kun kenelläkään ei enää ole lähtökohtiensa puolesta korjattavaa?
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Ryhti

#22

Viesti flammee »

Mika kirjoitti: Tämä ei pidä kutiaan. Vanhuksista on nimenomaan hyötyä lisääntymisen kannalta, koska he huolehtivat lauman nuorimmista. En tiedä mistä olet käsityksesi saanut, mutta itse en tunne ketään evoluutiopsykologiaan perehtynyttä, joka ajattelisi laillasi. Oikeastaan haluaisinkin tietää, levittääkö joku tuollaisia väitteitä (jossa tapauksessa informoin alan tutkijoita, koska onnekkaasti saan keskustella heidän kanssaan päivittäin, jos niin haluan) vai onko kyseessä vain oma tulkintasi.

Isoäitihypoteesi:


:o Kyseessä oli oma tulkintani. Muistelin että silloin aiemmin ihmisen elinikä oli luokkaa 30-40 vuotta, vanhuksilla tarkoitan jotain 60+-vuotiaita. Eli jos nykyään liikkumisen ongelmat alkavat siinä iässä, mitä ei ole saavutettu silloin kun evoluutio pyöri ensisijaisesti fysiologisten ominaisuuksien ympärillä..
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Ryhti

#23

Viesti flammee »

Lasse Candé kirjoitti: flammee,

Taitaa olla niin, että näkemyseromme liittyvät sanan "täysin" ymmärtämiseen. Vaikuttaisi että sinä puhut riittävän hyvästä kehityksestä ja minä pohdin, josko olisi vieläkin varaa. Mielestäni Wikipedian väite on nimenomaan siinä, että olisi vielä varaa. Ei siinä ettemmekö olisi pitkälle kehittyneitä.
Tjoo, no niin näyttäs. Mutta jos tuolle linjalle mennään, niin eikö voisi sanoa myös että leijonien fysiologia ei ole oikein vielä sopeutunut lihansyöntiin, koska osa niistä kuolee nälkään, jos vaikka käy metsästysonnettomuus, jossa loukkaavat itsensä niin etteivät pysty metsästämään, tai käy vaan huono mäihä pari kertaa liian usein...? ;) Mutta onhan tää jo niin pillkun viilausta että mun puolesta ihan sama. :p

Lasse Candé kirjoitti: Siinä kohtaa kun etujalat on nostettu maasta on liike ollut jo eteenpäin, suhteessa nykyihmiseen. Suunta on vielä jatkunut pitkään. Minä uskon että aivan maksimihuippua ei olla saavutettu eikä saavutetakaan. Se ei vielä tarkoita ettemmekö olisi päässeet erittäin pitkälle. Toisekseen evoluutio toimii sellaisella tavalla, missä kaikki yksilöt eivät kulje samaa vauhtia, vaan eroja jää. Näihin eroihinhan se luonnonvalinta perustuukin. Olen sitä mieltä että joidenkin ryhdilliset lähtökohdat jo geneettisestikin ovat huonommat kuin toisten. Silloin kehitys ei ainakaan heidän osaltaan ole maksimissaan.

Onko ihmiskunnan ryhti kaksijalkaiseksi kehittynyt riittävästi sitten kun löytyy valioyksilöitä, sitten kun suurimmat ongelmat ovat imiskunnalta takanapäin vai sitten kun kenelläkään ei enää ole lähtökohtiensa puolesta korjattavaa?
Mä ehkä määrittelisin sen siten että kun riitävän suuri prosentti ennen ulkoisten vaikutusten vaikutusta on hyväryhtisiä niin ollaan sopivalla tasolla. Kyllähän pieni prosentti jälkeläisistä on aina jollain tavalla heikompia yksilöitä, ainakin niin kauan kun pysytellään luonnollisen lisääntymisen piirissä.
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Veepee
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 1298
Lauteille: Tammikuu 2014
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taido, Tenshin shōden Katori shintō-ryū
Sivulajit: Tachimura-ha Shuri-Te, 白眉, Shaolin
Takalajit: Judo, moderni taijiquan

Ryhti

#24

Viesti Veepee »

Ketjunherätys!!!

Haluaisin kuulla kommenttia asiantuntevammilta väitteeseen, jonka arvioimiseen minulla ei ole mitään kompetenssia. Taidon parissa eräs korkea-arvoinen japanilais-sensei väitti seuraavaa osapuilleen tällaisella sanamuodolla:
Sensei kirjoitti: "Pieni lannelihas (psoas minor) on yksi tärkeimmistä ryhtiä säätelevistä lihaksista, mutta sen käyttö unohtuu nykyihmisellä kymmenen vuoden ikään mennessä. Sen liikeradat voi kuitenkin harjoitteilla aktivoida uudestaan, jonka jälkeen ne pysyvät mukana koko loppuelämän." :puhuu:
Onko tässä sanomassa jotain perää? Väitteen takana oleva sensei opettaa (ja kehittää?) työkseen jonkinlaista terveysliikuntametodia, joka on taidon inspiroimaa, mutta muistuttaa tavallaan eniten kai asahi-menetelmää tai jotain...

edit: lisäsin lainausboksin. editedit: korjasin lihaksen nimen, se menee mulla aina väärin. siis lanne- eikä lonkkalihas...
Viimeksi muokannut Veepee, maalis 6, 2015, 19.57. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Ville-Pekka Turpeinen

"If your unsoku is good, you can never be touched." -Kozo Kitamura, taido 8. dan hanshi, Suomen taidoliiton kesäleiri 2012

"Kun olet kiillottanut tekniikkasi ja saavuttanut liikkeiden vapauden, saat luonnostaan ihmeelliset voimat." -Musashi Miyamoto, Go Rin no Sho, Tulen rulla
taikaviitta
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 611
Lauteille: Maaliskuu 2011
Paikkakunta: Nokia
Etulaji: Hokutoryu Ju-jutsu
Sivulajit: Kobukai Kobudo / Sutekki ryu Bojutsu
Takalajit: EKJT

Ryhti

#25

Viesti taikaviitta »

Voin hyvin uskoa, että on perää. Jos lonkan koukistaja on kovin kireenä, niin se voi vetää kroppaa hiukan kumaraan ja perse työntyy taakse. Samaten kun kireät rintalihakset vetää olkapään eteen. Siten ryhti menisi sitten huonoksi. Ihan mutu-tuntumalla tässä ajatustani selittelen. Joku viisaampi kertokoon paremmin.
MikaelF
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 901
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

Re: Ryhti

#26

Viesti MikaelF »

Lonkan koukistajat (huom monikko koska niitä koukistajia on useampia) muuttavat kireinä lantion asentoa kallistamalla sitä eteen päin, jolloin takapuoli työntyy taakse ja lannenotko painottuu alimpiin (L5 ja 4) lannenikamien tasolle - kuten taikaviitta totesi.

Onkohan tuolla senseillä mennyt psoas minor ja major sekaisin? Minor on varsin vaatimaton lihas joka, eri lähteistä riippuen puuttuu 30-70% ihmisistä. Kyseistä lihasta pidetään hiekona rangan fleksorina eli taivutta sitä eteen.
Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004

Ryhti

#27

Viesti Elina »

Meinasin justiin kommentoida samaa, että majoria kanssa oisin tuohon minorin tilalle tarjonnut :)
Veepee
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 1298
Lauteille: Tammikuu 2014
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taido, Tenshin shōden Katori shintō-ryū
Sivulajit: Tachimura-ha Shuri-Te, 白眉, Shaolin
Takalajit: Judo, moderni taijiquan

Ryhti

#28

Viesti Veepee »

Ei ole mennyt sekaisin. Mielestäni kyseessä on nimenomaan minor, pieni lannelihas. Olen kysynyt aiheesta Japanissa ko. sensein opissa olleilta ja hekin puhuvat nimenomaan minorista: alkaa T12-nikamasta ja kiinnittyy alhaalla suoliluun ja häpyluun liitokseen. Eli ei ole tullut sekaannusta. :|
Ville-Pekka Turpeinen

"If your unsoku is good, you can never be touched." -Kozo Kitamura, taido 8. dan hanshi, Suomen taidoliiton kesäleiri 2012

"Kun olet kiillottanut tekniikkasi ja saavuttanut liikkeiden vapauden, saat luonnostaan ihmeelliset voimat." -Musashi Miyamoto, Go Rin no Sho, Tulen rulla
Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004

Ryhti

#29

Viesti Elina »

Mitenkähän ko. lihakseen saa sitten eriytynyttä liikettä?
Veepee
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 1298
Lauteille: Tammikuu 2014
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taido, Tenshin shōden Katori shintō-ryū
Sivulajit: Tachimura-ha Shuri-Te, 白眉, Shaolin
Takalajit: Judo, moderni taijiquan

Ryhti

#30

Viesti Veepee »

Siihen oli olemassa erilaisia harjoitteita. Tätä käsiteltiin yhdellä leirillä, mutta opettelin sillä kertaa mieluummin akrobatiaa. Mitä sivusta katselin, sisältyi siihen ainakin jonkinlaista kissa-asennon hyödyntämistä - selän köyristämistä nelinkontiltaan. Sitten jotain jännää selällään maaten jalkapohjat seinää vasten. Se oli muuten huono päätös heitellä voltteja sillä kertaa. On kaduttanut siitä asti.
Ville-Pekka Turpeinen

"If your unsoku is good, you can never be touched." -Kozo Kitamura, taido 8. dan hanshi, Suomen taidoliiton kesäleiri 2012

"Kun olet kiillottanut tekniikkasi ja saavuttanut liikkeiden vapauden, saat luonnostaan ihmeelliset voimat." -Musashi Miyamoto, Go Rin no Sho, Tulen rulla
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 37 kurkkijaa