Moi! Luo tili ja ota osaa iloiseen keskusteluun. 🙂

Shuai Jiao

Kiinalaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 33
Viestit: 89786
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 67 kertaa
Tykätty: 25 kertaa
Viesti:

Shuai Chiao

#91

Viesti Mika »

Perustekniikkaa:

[video][/video]

Mun mielestä jo tässä perustekniikassa näkyy joissakin kohdissa eroja Judoon (näitä kahtahan usein verrataan toisiinsa).
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Lohikäärmepallo
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 792
Lauteille: Syyskuu 2006
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Shuai Chiao

#92

Viesti Lohikäärmepallo »

Eikös viime olympialaisissa nähty shuai jiao -tyyliä, vaikka kiinalaisilla painijoilla olikin näön vuoksi judo git päällä? Ei ainakaan omaan silmään se kiinalaisten tyyli judoilla näyttänyt ihan samalta kuin muiden maiden edustajien.

Kuvake
kollegiassessori
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2405
Lauteille: Kesäkuu 2006
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Shuai Chiao

#93

Viesti kollegiassessori »

Mika kirjoitti: Perustekniikkaa:

[video][/video]

Mun mielestä jo tässä perustekniikassa näkyy joissakin kohdissa eroja Judoon (näitä kahtahan usein verrataan toisiinsa).
Reenataanko noita lyöntejä vastaan? Ihan sen näköistä, meinaan.

Ja kyllä siinä eroa on, näköjästään.

Edit: Eih, taas tuo inhokkiheittoni kohdassa 1:25. Ei se vaan voi toimia.
"It's a good tonic, altruism. Nothing helps one put problems in perspective like allegiance to higher cause."

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 33
Viestit: 89786
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 67 kertaa
Tykätty: 25 kertaa
Viesti:

Shuai Chiao

#94

Viesti Mika »

Perinteisesti, kyllä, urheiluversiossa, ei. Perinteistä Shuai Jiaota on maailmalla (Kiinan ulkopuolella) todella vähän, eikä se urheiluversiokaan ihan mittava laji ole.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Heikki
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 52
Lauteille: Marraskuu 2005
Paikkakunta: Tampere
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Shuai Chiao

#95

Viesti Heikki »

Lohikäärmepallo kirjoitti: Eikös viime olympialaisissa nähty shuai jiao -tyyliä, vaikka kiinalaisilla painijoilla olikin näön vuoksi judo git päällä? Ei ainakaan omaan silmään se kiinalaisten tyyli judoilla näyttänyt ihan samalta kuin muiden maiden edustajien.
Ilmeisesti ainakin Li Baoru oli valmentanut Kiinan judo joukkuetta: http://shuaijiao.tv/?p=128" onclick="window.open(this.href);return false;

Tuolla kommenteissa oli joku maminglei :D

Kuvake
maminglei
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 33
Viestit: 337
Lauteille: Heinäkuu 2006
Paikkakunta: KL, MY
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Shuai Jiao

#96

Viesti maminglei »

On jo pidempään, varmaan vuoden verran, pitänyt kirjoitella tänne lisää Shuai jiaosta. No hiljaa hyvää tulee. Tällä kertaa vähän treenaamisesta täällä Beijingissä.

Ennen pölkkylään muuttamista olin treenannut noin 1,5 vuotta shuai jiao painotteista gongfua Guangzhoussa. Siinä treenissä pääpaino oli rentouden oppimisessa, vartalonkäytön opettelussa ja erilaisten ideoiden tai konseptien (hitto kun kuulostaa hienolta) ymmärtämisessä. Varsinaisten painitekniikoiden opettelu ei ollut niin systemaattista ja jäi treenikaverin puuttuessa pitkälti kuivaharjoitteluksi. Niinpä shuai jiaoni oli kaukana standardista sporttimenosta kun ensimmäisen kerran marssin Li Bao Run salille Beijingissä. Katselivat tekemistäni ja vähän huvittuneena totesivat että tämä on jotain vähemmistökansojen kyläpainia. Vanhaherra Li Bao Ruta voi pitää jonkinlaisena virallisen sportti shuai jiaon johtohahmona, tai ainakin yhtenä niistä. Ikää 75 vuotta, juhli juuri 50-vuotistaivaltaan SJ opettajana. Hänellä ja oppilaillaan on varsin merkittävä osa Beijingin ja Kiinan shuai jiao skenessä ja Beijingin kamppailukuvioissa miehen tuntee kaikki jotka ylipäätään tuntee jotain tyyppejä.

Li Bao Ru ja yksi hänen pääoppilaistaan Ma Jian Gou opettavat shuai jiaota Xuan Wun urheilukoulun salissa pienelle harrastelijaporukalle. Porukan ydin on nuoret muslimiveljekset, jotka treenaavat päivittäin mestarin tarkan silmän alla. Heidän lisäkseen treeneissä käy muutamia vanhempia ja vähemmän tosissaan treenaavia, pari lasta ja muutama meitä ulkomaalaisia. Ja aika usein siellä piipahtaa kaikenlaisia jo kilpailu-uransa päättäneitä oppilaita, joilla tuntuu kaikilla olevan vähintään pari kiinan tai Beijingin mestaruutta takataskussa. Tämän porukan lisäksi Li Bao Ru opettaa ammattilaisia kaupungin ulkopuolella sijaitsevalla SJ salilla, konsultoi naisten judon olympiajoukkuetta, on mukana vähän kaikessa lajiin liittyvässä aktiviteetissa, sekä tallentaa shuai jiao tietämystään kirjoihin. Suht aktiivinen ikämies! Fyysisesti ikäisekseen todella kovassa kunnossa, kiertää vaivatta tatamin karhukävelyä, heittelee nuorempien kanssa hiekkapussia ja näyttää vaativampiakin tekniikoita. Ja skarppi kuin sirppi! Kaveri oli taannoin mestarin kanssa katsomassa vapaaottelukisoja ja takana joku paikallinen rääväsuu huuteli ottelijoille painokelvottomuuksia. “Kuka pipari sinutkin on opettanut kiroamaan räkänokka, hävettää kuunnella noin säälittäviä manaamista! Nyt nulikka turpa kiinni ja istut alas!” Oli kuulemma juniori ollut hiljaista poikaa loppuajan.

Niin se treeni... ero siihen Guangzhoun fiilistelyyn kuin yöllä ja päivällä. Li Bao Run opissa treenataan muotoa ja sitä treenataan perusteellisesti. Perustekniikoita ei tehdä sinne päin, vaan justiinsa. Alkulämmittelyjen jälkeen treenataan aina setti perustekniikoita ja harjoitteita. Tämä toimii jonkinlaisena jatkolämmittelynä lyhyehkön alkulämppärin jälkeen, n. 20 tekniikkaa joita tehdään jonossa tatamin kulmasta kulmaan. Perään tehdään välillä ukemeita, mutta ei läheskään aina. Tää osuus on aina hyvää jumppaa (varsinkin krapulassa), tekniikat tehdään täysillä ja kun on ehtinyt hölkätä toiseen nurkkaan onkin heti oma vuoro. Jos Li Bao Ru näkee porukan lusmuilevan, se ei tiedä lopputreeneille hyvää. Tän alkuosion jälkeen noiden yhteensä 2 tunnin treenien sisältö sitten vaihtelee osallistujaporukan mukaan. Vaihtelevat komponentit ovat kevyt vääntö ilman takkeja (haetaan paikkoja, ei slämmätä), kunnon sparri ilman takkeja, otekamppailu takit päällä, sparri takit päällä, tekniikkatreeni pareittain, erilaiset välineharjoitukset (näitä on paljon!) ja lihaskunto ilman välineitä. Sparratessa on aina motivoivaa kun alaikäiset ja 15kg kevyemmät jannut vie mennen tullen. Saakeli kun ne on nopeita.
Yleisin treenin kulku on kevyt vääntö ilman takkeja, sitten takkisparri ja loppuun välinetreeni. Välillä taas treenataan suuri osa treenistä perusteita eli lähinnä askelia ja vartalonkäyttöä, sekä lihaskuntoa. Nää treenit on aina killereitä reisille ja pakaroille, sillä perusasennot ja askeleet treenataan todella matalina. Eniten kuitenkin lihakset huutaa hoosiannaa silloin kun vanhaherra toteaa alkujumpan jälkeen että “jin tian lian gong”, eli tänään treenataan gongia. Tämä koostuu lähinnä perinteisistä SJ:n välineharjoituksista:
Pi tiao, eli nahkahihna, on näistä harjoituksista kevyimpiä. Nykyään käytetään nahkahihnan sijaan puvun vyötä. Vyö kaksinkerroin ja siitä vähän hartioita levyempi ote. Tehdään lähinnä painitekniikoita niin, että vyö paukautetaan molemmin käsin vetämällä suoraksi ko. tekniikalla. Treenataan liikkeen suuntaa, vartalon koordinaatiota, voiman tuottoa (fa li) ja samalla vahvistuu sormien puristus. Erityisesti räjähtävän voimantuoton rentoon treenaamiseen Pi tiao on ihan huippu.
Da bang zi, eli iso parru. Noin metrin mittainen pyöreä puuparru, jonka kanssa treenataan tekniikoita. Tällä treenataan paljon vartalonkäyttöä horjutuksiin (räjähtävyyttä), sekä liikkeiden suuntia matalista asennoista. Parru on sen paksuinen, että saan sen ympäri juuri sormenpäät yhteen, eli sen riuhtominen alkaa jossain 5-10 sarjan jälkeen puuduttaa käsivarsia.
Sha Bao, eli hiekkapussi. “Tyynynpäällinen” jonka sisällä karkeaa hiekkaa, noin kolmannes tilavuudesta. Tätä voi treenata yksin tai porukalla. Yksin tätä heitellään paikaltaan, haetaan liikkeen rytmiä, ja paiskitaan hevosseisonnasta eteenpäin. Pussista tartutaan keskeltä kiinni kouralliseen hiekkaa ja sen jälkeen se paiskastaan täysillä eteen käsi suoraksi, nopea veto takaisin ja käden vaihto. Tässä treenataan tarttumisvoimaa ja räväkkää horjutusliikettä (takista/käsivarresta kiinni ja työntö-vetomuljaus). Porukalla sha baoa paiskitaan ees taas, erilaisin painitekniikoin. Tässä haetaan taas oikeita liikesuuntia, mutta ennen kaikkea liikkeen rytmiä ja sitä että osaa liikkua vastustajan liikkeen mukaan. Pussin paiskimiseen on kuulemma 50 erilaista liikettä, lienen oppinut neljänneksen. Yksi suosikkiharjoituksistani.
Xiao bang zi, eli pikkuparru. n. 30 cm pitkä ja saman vahvuinen kuin isoveljensä. Treenataan erilaisia pyörityksiä, vahvistaa tumppuja ja kipparikallelihaksia. Ei tarvi kauaa tehdä kun on kädet ihan pumpissa, vaikkei tässä pelata välineen painolla ollenkaan.
Shi Suo, eli kivilukko, sinkku ja pari. Pari on n. 5-6 kg pala painava kivipaino, jossa sellainen miehekäs kahva. Perusharjoitus on hevosseisonnasta työnnöt lantiolta eteen käsi suoraksi. Meidän treeneissä tehdään yleensä 50-100 sarjoja viidestä kymmeneen. Tämän lisäksi tehdään erilaisia liikkumisharjoituksia työnnöillä, mikä treenaa käsien lisäksi liikkumisen jämäkkyyttä. Se 180 asteen nopea käännös onkin vähän eri juttu kun samaan aikaan ojentelee noita murikoita eri suuntiin. Sinkkukivilukko on vähän isompi järkäle, omani on 12 kg (ja riittää tässä kohtaa) mutta olen nähnyt paiskittavan tuplat isompiakin. Tää on kahvakuulan esi-isä ja harjoituksen sen mukaisia.
Zhi zi, eli heittopeli, on kivilukon näköinen kahva, mutta hieman pienempi ja metallinen. Tätä heitellään yksin tai kaverin kanssa, harjoitellaan nopeaa tarttumista.
Näistä nykyajan leluista treenataan aina välillä paininukkea ja kuminauhaa. Molemmat on kyllä kivoja. Kylmäkallelle laitetaan välillä painitakki päälle. Sen lisäksi meillä on siellä käytössä punttisalikin, mutta aika harvoin tällä harrastelijaporukalla sinne mennään.

Yhteensä näitä perusvälineitä on shuai jiaossa n. 30 ja sen lisäksi on liuta muita, yksittäisten opettajien tiettyjen oppilaiden tarpeisiin kehittämiä välineitä, jotka eivät ole niin laajalti treenattuja. Yllä kumminkin noi perustason välineet, joita me noviisit harjoitellaan. Pitkää keppiä mä kuolailen, sitä kun pääsisi opettelemaan. Nää välinereenit on kovaa jumppaa ja varsinkin alkuaikoina sormet ja ranteet oli treenien jälkeen niin spagettia että kotona hajosi muki jos toinenkin. Näitten treenien jälkeen starba mennä syömään kun puikot ei pysy kädessä ja paikalliset hihkuu Ai sää oot ulkomaalainen, eikö oo vaikeeta opetella syömään puikoilla!

Li Bao Run vetämissä treeneissä keskitytään pitkälti noihin perushajoituksiin, kun taas nuorempien valmentajien treeneissä on enemmän paritekniikkaa ja sparria. Vanhan kansan tyylinen perusteitten tahkoaminen sopii mulle nyt oikein hyvin, kun selän kanssa on vielä oltava varovainen. Ja onhan se melkoinen kunnia oppia perusteensa ihan oikeelta wanhalta Mestarilta! Se on aina palkitsevaan kun vanha herra murahtaa hao xiang! (sinne päin) tai you dian dao li! (siinä oli vähän ideaa).

Vaikka Shuai Jiao on tänäpänä ehdottomasti elinvoimaisimpia gongfu-tyylejä, on sekin jäämässä pahasti videopelien ja muun hyvinvointisonnan jyrän alle. Valmentaja Man mukaan Beijingissä on enää viitisen koulua jotka opettavat puhdasta Beijing tyylin shuai jiaota. Vanhemmassa polvessa tekijöitä kyllä löytyy ja esim. tuolla xuan wun kaupunginosassa kyllä haistaa ilmasta sen että se on perinteisesti vahvaa painialuetta. Ne vanhemmat äijänköriläät kattelee silleen eri tavalla kuin normaalikulkijat, selkeesti arvioiden onko tosta mihinkään. Viime viikonloppuna ostin treenin jälkeen purtavaa siltä samalta mummulta jolta ostan välipalat joka treenien jälkeen. Siinä sitten vähän juteltiin ja mummeli intoutui kysymään millä asioilla mä aina näillä nurkilla pyörin. Käyn treenaamassa shuai jiaota. Mummu katsoi mua päästä varpaisiin ja tiukkasi: no onko sulla poika voimaa? No ei mitään ihmeempiä, vastasin. “Ei susta painimaan ole!”. Sitten se mutisi jotain kuinka hällä on kotopuolessa painija ja plaa plaa ja jatkoi sitten tutkailemalla käsiäni. “Ei sulla voimaa ole, et sä ketään pysty painimaan.” Teki mieli inttää että voi sitä tekniikallakin, mutta päätin sitten kumminkin olla hiljaa ja lähteä kotioppäin.
"Ma Minglei, you fat, not fit" - sifu Wong Jan Yum

Kuvake
Tohtori Krabola
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 8112
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki, Finland
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Shuai Jiao

#97

Viesti Tohtori Krabola »

Hyvää tekstiä, maminglei. Sitten kun rantaudut Suomeen kaikenoppineena, niin alat treenaamaan meitä läskiposkia :smt003 .
Turkka Tervonen

"Nykyisin saa olla vasenkätinenkin ilman syyttelyä ja poispakottamista, se on hyvä kehityssuunta kyllä." Tuomas Kyrö

Kuvake
maminglei
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 33
Viestit: 337
Lauteille: Heinäkuu 2006
Paikkakunta: KL, MY
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Shuai Jiao

#98

Viesti maminglei »

Kiitos! Jotenkin vaan tuntuu että tällä tahdilla tulen olemaan vielä aika kaukana tuosta kaikenoppineesta siinä vaiheessa kun saan tarpeekseni tästä maasta. Toinen häämöttää jo, toinen ei. Toki sitä voi sitten aina hankkia tekijämiehiä kylään; nytkin tutkaillaan sellaista mahdollisuutta tälle kesälle, Suomen henkiseen pääkaupunkiin Poriin. Mutta katsotaan nyt tuleeko siitä mitään.
"Ma Minglei, you fat, not fit" - sifu Wong Jan Yum

Kuvake
maminglei
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 33
Viestit: 337
Lauteille: Heinäkuu 2006
Paikkakunta: KL, MY
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Shuai Jiao

#99

Viesti maminglei »

Pistääs vielä yksi videolinkki: " onclick="window.open(this.href);return false;

Beijingin sportticollegen valmentaja esittelee muutamia perustekniikoita vähän vanhemmassa klipissä. Vähän hidastempoinen, mutta esittelee nuo muutamat tekniikat ihan hyvin.
"Ma Minglei, you fat, not fit" - sifu Wong Jan Yum

Aki Korhonen
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 308
Lauteille: Maaliskuu 2014
Paikkakunta: Oulu
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Shuai Jiao

#100

Viesti Aki Korhonen »

maminglei kirjoitti: On jo pidempään, varmaan vuoden verran, pitänyt kirjoitella tänne lisää Shuai jiaosta. No hiljaa hyvää tulee. Tällä kertaa vähän treenaamisesta täällä Beijingissä...
Elävä ja mielenkiintoinen kuvaus treenistäsi vanhan mestarin opissa!
Myös tehokkaan kuuloisia harjoituksia.

oskar
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 606
Lauteille: Kesäkuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: taiji
Sivulajit: baji, bagua, xingyi
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Shuai Jiao

#101

Viesti oskar »

Kiinalainen Jiao Wang / Wrestling King TV-sarja youtobessa:

http://www.youtube.com/user/WrestlingKingTV" onclick="window.open(this.href);return false;

Kuulemma paljon old school kamaa tossa sarjassa, treeniä ja muuta kivaa. Näyttää varsin lupaavalta sarjalta. Kattelin pikasesti ekan jakson 2 osaa (eka ei toiminu) ja heti kunnon painimeininkejä. :D
Niin ja se on kyl vaan kiinaks, mut ei se ainakaan tolla pikavilkaisulla haitannu...
Siel näyttäis olevan 44 jaksoa tota sarjaa... :p

*edit: kuva viel...

Kuva

Kuvake
MikkoS
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 261
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: HKI
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Shuai Jiao

#102

Viesti MikkoS »

oskar kirjoitti: Kiinalainen Jiao Wang / Wrestling King TV-sarja youtobessa:

http://www.youtube.com/user/WrestlingKingTV" onclick="window.open(this.href);return false;

Kuulemma paljon old school kamaa tossa sarjassa, treeniä ja muuta kivaa. Näyttää varsin lupaavalta sarjalta. Kattelin pikasesti ekan jakson 2 osaa (eka ei toiminu) ja heti kunnon painimeininkejä. :D
Niin ja se on kyl vaan kiinaks, mut ei se ainakaan tolla pikavilkaisulla haitannu...
Siel näyttäis olevan 44 jaksoa tota sarjaa... :p

*edit: kuva viel...

Kuva
Siistiä! Varsinkin noi saman kanavan linkeistä löytyvät strength building exercises näyttivät kiintoisilta, itse sarjaa en kerennyt vielä tiirailemaan.

Kuvake
kollegiassessori
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2405
Lauteille: Kesäkuu 2006
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Shuai Jiao

#103

Viesti kollegiassessori »

MikkoS kirjoitti: Siistiä! Varsinkin noi saman kanavan linkeistä löytyvät strength building exercises näyttivät kiintoisilta, itse sarjaa en kerennyt vielä tiirailemaan.
Noi on kyllä mielenkiintoisia. Kreikkalaisten patsaiden mallit ovat olleet aikas fittejä, ja ihmettelenkin, miten sellaisen fysiikan on voinut rakentaa kun urheilutietoisuus on ollut vähän muuta kuin nyt. Vahvaksihan tulee nostellessa raskaita esineitä, ei kait siinä. Mutta kumminkin.

Eli noista olisi kiva tietää enemmänkin.
"It's a good tonic, altruism. Nothing helps one put problems in perspective like allegiance to higher cause."

Kuvake
maminglei
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 33
Viestit: 337
Lauteille: Heinäkuu 2006
Paikkakunta: KL, MY
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Shuai Jiao

#104

Viesti maminglei »

Taas on tullut aika jokavuotiselle Shuai Jiao -postaukselle! Pahoittelen yliaktiivisuuttani...

Oli tossa noin vuosi takaperin vähän hiljasempaa kun selkä oli huonossa kunnossa ja pystyin treenaamaan lajia vain rajoitetusti ilman sparria ja se oli, no, vähintäänkin turhauttavaa. Li Bao Run treeneissä kun oli loppuaikoina suurin osa siitä pienestä porukasta jo pitkään treenanneita, joten perusasioita ei harjoiteltu pareittain vaan treenin lajisisältö oli lähinnä perustekniikat lämmittelynä ja sitten sparria eri tavoin (jonka siis jouduin jättämään väliin). Otin sitten ihan rehellistä taukoa ja kävin reilun puoli vuotta kuntosalilla kehittämässä, tai ainakin pitämässä yllä, lihaskuntoa ja vahvistamassa selkää. No sehän toimi ja loppuvuodesta olin taas kutakuinkin pelikunnossa! Li Bao Run harrastajaryhmän ydin eli nuoret muslimiveljekset joita varten ne treenit lähinnä oli, olivat lähteneet naapuriprovinssiin yliopistoon opiskelemaan jumppamaikoiksi (päälajinaan tietenkin SJ!), joten ne treenit oli vähin äänin muutettu lasten treeneiksi. Valmentaja Ma Jian Guo sitten neuvoi minut toiselle salille, jossa treenaa enemmänkin juuri harrastelijaporukkaa ja tason on juurikin minulle sopiva. Kerhon nimi on Shuan Xiong Jiao Guan eli double hero wrestling club ja se on mestari Li De Shun ja hänen pikkuveljensä Li De Ren:in koulu.

Li De Shun on Beijingin Hui-vähemmistöä eli muslimi. Tämä vähän päälle viiskymppinen Jiao Wang eli painikuningas oppi veljiensä kanssa Shuai Jiaon omalta isältään ja oli nuorena Beijingin aktiivisimpia ja menestyneimpiä kilpailijoita ja on voittanut Shuai Jiaon kansalliset monesti eri painoluokissa. Nykyään hän on erittäin aktiivinen valmentaja ja tuomari ja näin vähän varttuneemmallakin iällä vielä hyvässä kunnossa ja painii mielellään oppilaiden kanssa. Shuang Xiong -klubi on perustettu sen jälkeen kun Li De Shunin luotsaama vanha Beijing Huo Che Tou Tuan Dui eli rautatieaseman koulu jäi jyrän alle. Shuang Xiongin treenit on suunnattu harrastajille ja lienee Beijingin ainoa SJ-koulu jossa treenaa pääasiassa aikuisiällä aloittaneita. Olen tykännyt näistä treeneistä alusta saakka kuin hullu puurosta, sillä Li De Shun on todella hyvä opettaja ja treenit on käytäntöä juuri sillä tasolla mitä tarvitsen. Meillä on kahden tunnin treenit on kolme kertaa viikossa ja sellainen reilun 30 sällin tiivis porukka joka treenaa hyvällä sykkeellä. Näin puolen vuoden treenin jälkeen osa porukasta on minua vielä hieman edellä ja osa selvästi perässä, joten eri tasoisia sparrikaveita löytyy hyvin. Aina välillä treeneissä käy vierailevina tähtinä opettajan vanhempia oppilaita näyttämässä mistä kana kusee. Reilu tunnin treenimatka vähän korpeaa, mutta toisaalta puitteet on loistavat eli pääkaupungin sports collegen paini/sanda-sali. On se vaan huomattavasti mukavampi ja turvallisempi harjotella slämmäämistä molskilla kuin sillä pirun taekwondo-tatamilla joka meillä oli käytössä Li Bao Run treeneissä.

Shuang Xiongin treeneissä ei ole erikseen varsinaisia lämmittelyjä, vaan jengi venyttelee omaan tahtiin ja ottaa kevyttä sparria ilman takkeja ennen treenejä. Treenien alussa tehdään perustekniikkaa rivissä noin 20-30 minuuttia ja se toimii samalla erittäin tehokkaana lämmittelynä. Välillä otetaan mukaan välineharjoitteista Pi Tiao (nahkahihnan/vyön paukuttelu) ja Da Bang Zi (iso kapula) Sen jälkeen tehdään yleensä ukemeita ja sitten pienet venyttelyt, niskalihasten vahvistamista yms. Tämän jälkeen treenataan yleensä hyvä tovi Qiang Shou:ta eli otekamppailua takit päällä. Haetaan otteita, taistellaan hyvistä positioista ja haetaan heittopaikkoja, mutta ei heitetä/kaadeta. Qiang Shou on takkipainissa todella tärkeää, ilman sen hyvää hallintaa ei muista taidoista ole takkipainissa paljon iloa kun vastustaja vie pelin jo heti ensikosketuksella. Qiang Shoun jälkeen yleensä treenataan paritekniikkaa, joko niin että opettaja poimii jonkun parin qiang shou väännöstä jonkun teeman tai tekniikan mitä sitten hierotaan tai sitten heitellään. Suurin piirtein kaikki yleisimmät nyyppätason tekniikat on jo ainakin kertaalleen opetettu, joten usein saamme treenata parin kanssa haluamiamme heittoja ja opettaja kiertelee neuvomassa. Välillä taas koko porukka keskittyy yhteen ja samaan tekniikkaan ja sitä treenataan niin kauan että se sujuu. Itse pidän tällaisista treeneistä joissa käytetään pari kolme varttia yhden tekniikan tai idean hieromiseen. Saa tekniikan kerralla kuntoon ja se ehtii tallentumaan vähän hitaamminkin pyörivälle kovalevylle. Loppuun takkisparria ja joskus sen jälkeen vielä kuntopiiriä.

Olen nyt parin kuukauden ajan saanut opettajalta myös yksityistunteja, suunnilleen kerran viikossa. Näissä sessioissa treenataan perusteita pitkään ja hartaasti, paljon syvemmin mitä harrastajaryhmän kanssa on mahdollista. Jiao Shou on termi painijalle, joka osaa painia hyvin mutta ei ole treenannut vahvoja perusteita. Painimaanhan oppiin kun treenaa tekniikoita ja sparraa ja hyväksi siinä tulee jos on lahjoja ja saa hyvää oppia. Shuai Jiaossa on niin monta aspektia mitä harjoittelija voi kehittää ja millä vastustajan saattaa päihittää, kuten hyvät tekniikat, painijan koko, (lihas)voima, nopeus, liikkuvuus, qiang shou, jiao gan (= "painifiilis", taito lukea ja käyttää hyväksi vastustajan liikettä ja tasapainoa), jne. että ilman vahvoja perusteitakin on mahdollista päästä pitkälle. Li De Shun on minulle monasti sanonut, että Jiao Gan kehittyy sparraamalla, mutta Jiao Li, eli painivoima, kehittyy parhaiten vain perusteiden treenaamisella. Tämä on nyt sitä perinteistä Shuai Jiaon ji ben gong -treeniä. Elikkäs ajatus yksinkertaistettuna on että heittämällä oppii heittämään ja paljon heittämällä oppii heittämään hyvin, mutta se kaikkein optimaalisin heittämisen slämmäysvoima/nopeus/räjähtävyys saadaan miehestä irti vain kovan ji ben gong ja heittotreenin yhdistelmällä. Samoin on vahvojen juurien kanssa: mestaripainija, eli Gao Shou (vs. Jiao Shou), omaa vahvat juuret ja painii hyvin matalasta asennosta (mikä on iso etu), kun taas pelkkä sparraaminen kehittää tähän nähden enemmänkin pelkkää liikkuvuutta. Jostain syystä Li De Shun pitää minusta niin paljon että opettaa minua yksityistreeneissä perusteelisen kaavan kautta, harjoituksia jotka ovat hänen perhekungfua ja joita en saa yleisissä treeneissä tai muualla näyttää muille SJ-harjoittelijoille lukuunottamatta hänen Du Ti- eli lähempiä oppilaitaan. Itse en ole vielä hänen Du Ti mutta treenaan samansisältöisellä ohjelmalla. Tämän treenin ydin on perinteinen välineharjoittelu: Pi Tiao, Da Bang Zi ja Tui Zi eli Shi Suo (nämä kuvattu tarkemmin jossain aiemmassa postauksessani). Li De Shunin Shuai Jiaossa treenataan lähinnä vain näitä kolmea välinettä, kaiken muun välineharjoittelun voi hänen mukaansa korvata runsaalla pariharjoittelulla ja sparrilla. Helkkarin hieno treenata perusteellisesti perinteisen kaavan mukaan ja hieno nähdä miten tämä treeni vaikuttaa kehitykseen. Nythän pääsen jatkuvasti, sitä mukaa kun omaksun, testaamaan näitä juttuja sparrissa jätkien kanssa jotka eivät treenaa perusteellisen kaavan mukaan. Meillä on juuri alettu pitää salikisoja kerran kuukaudessa joissa kisataan omalla porukalla ja opettajan mukaan alan puolen vuoden päästä olemaan valmis oikeisiin kisoihin (jos pystyn treenaamaan tähän tyyliin). Vielä on paljon työtä tehtävä ennen kuin kehtaan ääneen sanoa olevani minkäänsortin painija, mutta nyt ainakin opetus ja treeni on suurin piirtein parasta mitä työtätekevä aikuinen voi toivoa joten kehityskin on näkyvää. Nyt kun vielä sais sellasen duunin jossa ei tarvisi matkustaa, niin ei tulisi niin paljon turhia treenitaukoja.

Kirjoittelen taas lisää kun kerkeän... :lol:
"Ma Minglei, you fat, not fit" - sifu Wong Jan Yum

Kuvake
maminglei
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 33
Viestit: 337
Lauteille: Heinäkuu 2006
Paikkakunta: KL, MY
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Shuai Jiao

#105

Viesti maminglei »

Pääsin kesäloman ratoksi purkuhommiin ja päätin ottaa sen treenin kannalta ja vähän hikoilla kaljoja pois. Oli pakko ottaa videolle kun oli just sopivan kokonen palju tiilimurskan kantamiseen ja pääsi tekemään ihan perinteisiä Shuai Jiao -harjoitteita! Tossa jo vähän väsyttää ja jalat vispaa, mutta rakenne pysyy jotenkuten oikein kasassa joten näette tekniikan. Asento saisi olla vähän matalampi mutta tein nyt näin niin pysy housujen haarasauma edes perspuolelta kasassa. Tohon lisäksi oli vielä reilusti lekalla mänttäämistä, jonka senkin sai tehtyä melkosta tehokkaana kylkitreeninä. Kyllä rakennushommat on kivoja!

[youtube][/youtube]
"Ma Minglei, you fat, not fit" - sifu Wong Jan Yum

Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 4 kurkkijaa