vellihousu kirjoitti:
akikorhonen kirjoitti:
Osaatko kertoa miten Chen Xiaowangin taiji poikkeaa modernista?
Tämä on mielestäni ydinkysymys.
Olen tutustunut CXW: tjq:n vain videoiden, kirjallisuudet, (
http://www.chenxiaowang.com" onclick="window.open(this.href);return false;) yms. perusteella (ko. tieto on kenen tahansa saatavilla).
Tämä asia selviäisi parhaiten osallistumalla johonkin hänen workshopeista tai jos tuntisimme jonkun hänen sisäpiirin oppilaansa.
No sinun argumentoinnin kannalta se onkin ydinkysymys! 8-)
vellihousu kirjoitti:
CXW opettaa aloittelijoille Chen-tyylin yilu:sta lyhennettyä liikesarjaa.
Lyhyesti aloittelijoille: CXW, Chen tyyli. Modernin tjq, alku Yang tyylin pohjalta "kehitetty" 24 sarja myöh. eri tyylien Yang-Chen-Wu pohjalta kehitettyjä sarjoja.
En valitettavasti ymmärtänyt mitä ylläolevalla tarkoitat.
vellihousu kirjoitti:
Se miten CXW opetus edistyneemmällä tasolla eroaa muista tjq-tyyleistä, on varmastikin potkulaisten kannalta oleellisempaa.
Liikesarjan sisällön lisäksi esim. CXW painotus liikesarjan, tuishoun ja applikaatioiden välillä olisi mielenkiintoista tietoa.
Et siis osaa vastata ydinkysymykseesi, miten hänen taijiopetuksensa eroaa modernista? Juurihan kysyin tuota samaa sinulta.
Itselläni on parasta aikaa lähdössä katseluun ja ehkäpä opiskeluunkin Chen Xiao Wangin 4 levyn DVD setti, "Ancestral Chen-style Taijiquan" Paketin kannessa lukee New Frame, mutta sisällysluettelossa on mm. 19-Posture, Posture 38 (varmaan cxw kehittämät uudet "perinteiset" sarjat 8-) ) Mutta myös Old frame, Punch in new frame (!)... Itselläni ei ole suoraa kokemusta perinteisten tyylien opetuksesta tai tekemisestä, mutta hyllystä löytyy paljon opetusmateriaalia CXW:ltä, Chen Zhen Leiltä (myös yksi neljästä tiikeristä) jne. Johon käsitykseni tyylien samuudesta tai erosta pitkälle pohjautuu.
Autan sinua vähän 8-) . Taijiquanhan oli alunperin Chen-tyyliä, siitä kehittyi Yang tyyli, ja siitä myöhemmin Sun ja pari Wu-tyyliä ja lisäksi paljon pienempiä haaroja. Jos keskitytään nyt vaikka Chen- ja Yang-tyyliin niin ensimmäinen ero on liikesarjoissa. Perinteisessä Chen-tyylissä, eli "vanhassa perheessä / Lao Jia" on
vain kaksi liikesarjaa, Yi lu ja Er lu. Eli jos ollaan tiukasti traditionalisteja niin perinteinen taiji on Lao jia Yi lu ja Er lu. Itse lasken perinteiseen myös Chen Fake:n Xin Jia:n ja siinä on myös Yi lu ja Er lu. Harjoittelemamme Chen-56 liikkeen sarja pohjautuu Xin Jia Yi- ja Er lu:hun, joiden liikkeistä se on yhdistelty. Y
ang tyylissä perinteisesti ei ole muuta kuin yksi sarja, 102 liikettä , Yang Luchanilta. Ja pienillä muutoksilla siitä myöhempiä versioita. Tämä historia noin karkeasti.
Modernissa taijissa liikesarjat ovat lyhyempiä kuin perinteiset. Niitä myös on enemmän. Lisäksi on yhdistelmätyylien sarjoja. Lajin modernin harjoittelun kannalta nykyinen systeemi on mielestäni paremmin sopiva nykyaikaan ja -ihmisille -toki tämä on minun mielipiteeni.
Mutta varsinainen asiani on se, että itse liikkeet chen-56 sarjassa, eivät oleellisesti poikkea Chen Faken tyylistä. Myös Lao Jia Yilu/Erlu aukeavat helposti siltä (xinjia/moderni chen) pohjalta. Siksi aina silloin tällöin haaveilen vaikkapa CXW:n dvd:ltä Yi lu:n opiskelua. Yleensä se kaatuu ajanpuutteeseen ja siihen, että 56-chen sarjassakin riittää vielä harjoiteltavaa ja pidän ko. sarjasta paljon.
Nykyään taijiquan ei enään ole perhejuttu, se on sellaiseksi aivan liian laaja ilmiö.