Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Liikesarjaharjoittelu

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Risto R
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 3062
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Joensuu

Liikesarjaharjoittelu

#31

Viesti Risto R »

Joo. Keskiaikaisessa miekkailussa ei siis sanan varsinaisessa merkityksessä ole pitkiä liikesarjoja. Italialainen Fiore on 1400-luvun alusta ja siinä on esitelynä lähinnä parin tekniikan mittaisia "liikesarjoja" Hyäkkäys-torjunta/vastahyökkäys-vastatorjunta/vastahyökkäys. Käsittääkseni myöhemmässä 1500-luvun italialaisessa traditiossa tulee jo esiin selkeitä yksin tehtäviä liikesarjoja.

Esimerkki: http://www.artedellearmi.net/articolo.asp?articolo=109" onclick="window.open(this.href);return false;
Joensuun historiallisen miekkailun seura
"I [sword] am Royal, enforce justice, propagate goodness and destroy evil." -Fiore dei Liberi, 1409

Liity etupotkijaksi!
PaavoH
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 23
Viestit: 1251
Lauteille: Heinäkuu 2005
Etulaji: Baji, bagua
Sivulajit: Xinyi liuhe

Liikesarjaharjoittelu

#32

Viesti PaavoH »

diesel 64 kirjoitti: Kuinka merkittävä on liikesarjan tehtävä/rooli perinteen ja lajin välittämisessä eteenpäin?

Onko Historiallisella miekkailulla liikesarjoja? (Eurooppalaisella historiallisella miekkailullahan on pitkät perinteet).
No periaatteessa liikesarjoissa yhdistyy ne lajin ideat aika hyvin, että ne on sillä tavalla varsin keskeisiä harjoituksia. Näin ainakin mun nähdäkseni kiinalaisella puolella. Siksi ite hahmottaisin vastauksen kysymykseen vähän samaksi, kuin esim vastaus kysymykseen "kuinka merkittävä on säkin hakkaamisen/pistepallon lyömisen rooli perinteen ja lajin välittämisessä eteenpäin nyrkkeilyssä?" Eli ei niillä perinteillä kiinalaisessa kamppailussa ole musta ainakaan niin paljon painoarvoa kuin yleisesti luullaan vaan funktio on ihan lajin opetuksien tehokkaassa omaksumisessa.

Disclaimer: En väitä säkin hakkaamisen ja pistepallon lyömisen olevan nyrkkeilyn perustoja tai muutenkaan millään tavalla pyhiä lajille tai harrastajille. Kaikki viittaukset josta voisi ottaa herneen nenään on väännetty kokoon huterasti ja perustuvat kirjoittajan selittämättömään käsitykseen pitää hatariakin esimerkkejä esittämisen arvoisena mielletyn idean välittämiseksi toiselle. :)
Kuvake
Ikkyu
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 817
Lauteille: Huhtikuu 2008
Paikkakunta: Turku
Etulaji: Suiō-ryū iai kenpō
Sivulajit: Kendo
Takalajit: ZNKR iaido

Liikesarjaharjoittelu

#33

Viesti Ikkyu »

Risto R kirjoitti: Joo. Keskiaikaisessa miekkailussa ei siis sanan varsinaisessa merkityksessä ole pitkiä liikesarjoja. Italialainen Fiore on 1400-luvun alusta ja siinä on esitelynä lähinnä parin tekniikan mittaisia "liikesarjoja" Hyäkkäys-torjunta/vastahyökkäys-vastatorjunta/vastahyökkäys.
Sivuhuomiona, näin asia on aika pitkälti myös perinteisissä japanilaisissa tyyleissä.Yksin tehtävät sarjatkin ovat hyvin lyhyitä verrattuina kiinalaisiin tai okinawalaisiin. Toki on myös poikkeuksia, tunnetuimpana varmaankin Katori Shinto-ryun pitkät intensiiviset parimuodot.
diesel 64
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 1396
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Vaasa

Liikesarjaharjoittelu

#34

Viesti diesel 64 »

Lohikäärmepallo kirjoitti: Eurooppalaisessa miekkailussa ei ole liikesarjoja, siis siinä rekonstruoidussa keskiaikamiekkailussa. Eurooppalaisella miekkailutaidolla on pitkä historia, mutta perinne on katkennut. Sotakentillä taitojaan hioneet ja kehittäneet kuolivat pois opettamatta taitojaan eteenpäin.

Nykypäivänä opetettavat historialliset miekkailutekniikat on koottu kuulemma jostain keskiaikaisista ritarien manuaaleista ja lajin pioneerien omista yrityksen ja erehdyksen kautta tekemistä johtopäätöksistä.
Eikös tuolla Aasiassa ollut myös sotia? Monia mestareita kuoli,mutta kyllä niitä eloonkin jäi ja tietoa siirrettiin eteenpäin.
500-luvulta tunnetaan myös kaksi kuuluisaa miekkailumestaria, Euthydeme ja Dionysodore, jotka opettivat miekkailua merkittävää korvausta vastaan

Euroopassa oli käsittääkseni sotien jälkeen kaksintaistelu miekkailua,jossa oli opettajia.
Ranskassa alkoi esiintyä ja 700–800-luvuilla miekkailunopettajia, joiden tehtävä oli valmentaa oppilaitaan kaksintaisteluihin. Kaksintaistelut perustuivat ajatukseen, että kiistassa oikeassa olevan henkilön puolella oli Jumala, eikä hän siksi voinut hävitä kamppailua. Tämänkaltaisia juridisia kaksintaisteluita käytiin 1500-luvulle asti. Yhä edeleen miekka esiintyy yleisesti oikeuden symbolina.[1]

Vaikka varsinaiset juridiset kaksintaistelut hävisivätkin, kunnian puolesta käydyillä kamppailuilla oli edelleen vahva merkitys miekkailukulttuurissa. Kaksintaistelut erilaisista kunniakysymyksistä oli kuitenkin varsin verinen harrastus: Muun muassa 1500-luvun lopulla kahden vuosikymmenen aikana yli 10 000 aatelismiestä sai Ranskassa niissä surmansa. Niinpä otteluita pyrittiin estämään ja niistä annettiin rangaistuksia -
http://fi.wikipedia.org/wiki/Miekkailu" onclick="window.open(this.href);return false;
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Liikesarjaharjoittelu

#35

Viesti DeusVult »

Tuossa mainittiinkin tuo hauska knoppitieto: Keskiajalla oli Euroopassa - ei ainoastaan mahdollista - vaan myös hyvin tavallista ratkaista lakikiistat (mukaanlukien murhasyytteet yms.) kaksintaistelulla. Tämä oli helppo tapa nähdä kuka on oikeassa ja kuka väärässä, sillä Jumalahan tietenkin puolusti syytöntä osapuolta. :)
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
Kurowashi
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 13
Viestit: 1341
Lauteille: Elokuu 2006

Liikesarjaharjoittelu

#36

Viesti Kurowashi »

Jopo kirjoitti:
Ôari kirjoitti:
kollegiassessori kirjoitti: En myöskään ole ymmärtänyt sitä viisautta että miksi nämä kaikki tekniikat ja ratkaisumallit tosiaan on pistetty siihen yhteen pötköön. Mitä vikaa niissä palasissa on? Jos kata on pilpottu murusiin niin jokaisesta murusesta löytyy yhdenlainen vastaus yhteenlaiseen ongelmaan mutta mitä mieltä tämän kaiken harjoittelemisessa putkeen on?
Itselleni tuli tuosta mieleen muistiinpanovihkon käyttäminen kontra irtolaput...... :kiire:
Nyt kun päästiin taas sekaviin vertauksiin ja asianvierestä puhumiseen, niin taidan laittaa lusikkani soppaan. Irtolaputhan on paljon kätevämpiä, jos viitsii nähdä sen verran vaivaa, että hommaa kansion mihin noita lippulappuja voi sulloa. Ei tarvi kantaa miljoonaa puoliksi kirjoitettua vihkoa mukana, vaan kaikki menee nätisti yhteen kansioon.

Viesin asiasisältö? Ei sitä oikeastaan ollut. Yhteys kataharjoitteluun? Todella hatara
Uskoisin että ainakin yksi syy siihen miksi yksin tehtävät katat on pitkiä, on se että on helpompi muistaa esimerkiksi viisi pitkää kataa kuin nämä viisi pilkottuna, yhteensä 60 eri lyhyeksi pätkäksi. Ehkä voi olla tietynlaisista kokonaisuuksistakin kyse. Lajikohtaista varmaankin...

Jostain muistan lukeneeni että yksi karaten kata olisi ollut aikoinaan yksi tyyli, ja joissain tapauksissa muutama kata, mutta en ole tutkinut sen pitemmälle, joten varmaan viisaammat tämän asian suhteen kommentoivat tätä väitettä. Ehkä tuokin on siis yksi syy.

Jopo... Mitä sillä irtolappujen kansiolla on tuossa vertauksessa merkitystä? Ei kai noin konkreettisista asioista ollutkaan kyse? Itsekään en irtolappuja liimaisi kuin jääkaapin oveen...

Kyseessä oli metafora, jossa ainakin oman ymmärrykseni mukaan tämä vihko olisi yhden kokonaisen katan sisältö, josta tietyt pätkät ovat pilkottavissa ja katassa on pienempiä kokonaisuuksia (laput voisi olla pointteja ja kokonaisuuksia katan sisällöstä). Näiden pienempienkin kokonaisuuksien tarkasteluun voi varmasti käyttää useitakin treenikertoja. Muistilappujahan käytetään joidenkin pienempien avainasioiden tai pääpiirteiden muistamiseen, tässä metafora-vihkossa (tai onhan nämä asiat monesti ihan konkreettisestikin opettajilla jossain ylhäällä, ehkä vihkossa) taas voi olla sitten melkein kaikki mitä tietystä katasta mieleen tulee ja mitä kaikkea se sisältää, eikö vain?

Miksi juuttua siihen että yksin harjoiteltava kata on pitkä pötkö? Kyllähän pötköt on pilkottavissa ja ne on ihan hyväksi pilkkoa, tarkoituskin pilkkoa. Pilkkoa siksi, jotta voi tarkastella mitä kaikkea sieltä löytyy. Ei kai kukaan hinkkaa sitä pötköä pötkönä vain pötköttämisen takia? Muistaakseen jonkun 50 tekniikan peräkkäisen järjestyksen? Jee... Ei se pelkkä pitkän rimpsun apinointi semmoisenaan vielä mihinkään oikein vie. Kyllä niitä asioita pitää ottaa sieltä ja tutkia tarkemmin. Jotkut pätkät (liikkeet) on ihan taatusti tarkoituksellakin peräkkäin, ja näistä on otettavissa pienempiä kokonaisuuksia, jotka oman tietoni mukaan ovat itseasiassa tärkeämpiä pötköttää peräkkäin, kuin itse koko kata. Näitä jaksoja vaan saattaa olla katassa limittäinkin, ja tämän asian konkreettinen kuvaaminen ei olekaan ihan helppoa.

Jos liikesarjaharjoittelu on vain sitä pitkän rimpsun jankkaamista, tai ei pääse sisälle kataharjoittelun ideaan, niin tällöin ymmärrän negatiivisen suhtautumisenkin. Onhan treeni vielä aika alkeellisella tasolla, jos ei ymmärrä sen sisältöä tai tarkoitusperiä. Pitkään jatkuessaan vain tällä tasolla harjoittelu varmasti ruokkii sisällöttömiä ja turhalta tuntuvia mielikuvia tästä harjoittelutavasta.

Mielestäni kata on ehkä jotain tällaista, jos sen muotoa ja sisältöä joillain sanoin yleisesti kuvailisi:

-kokoelma muistisääntöjä, lajinomaisia pääpiirteitä kehonkäyttötavoista ja voitaisi sanoa että jopa taktiikoita

-tavallaan yleispätevä liikkeiltään (liikkeet ns. perusmuodossa), eli ei pidä tulkita kuin piru raamattua, vaan täytyy ottaa huomioon muutos, joka vaikuttaa tilannekohtaisesti liikkeiden muotoon liikkeitä sovellettaessa

Varmasti paljon muutakin, ja katoja on erityyppisiä, eri tarkoituksineen sisältöjensä mukaisesti.
Kaikenkaikkiaan aika kinkkinen asia kuvailla missään määrin tyhjentävästi.
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Liikesarjaharjoittelu

#37

Viesti Jussi Häkkinen »

Peki- kirjoitti: kehittää mieltä
Miten?
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
Lohikäärmepallo
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 792
Lauteille: Syyskuu 2006

Liikesarjaharjoittelu

#38

Viesti Lohikäärmepallo »

Itselläni ei ole kovin suurta tietämystä perinnemiekkailusta, minun tutuistani vain yksi on sitä joskus ihan tosissaan treenannut ja muutama muu on jotain saman suuntaista tehnyt keskiaikaseurojen ja larppiporukoiden mukana.
Euroopan ja Aasian sotilasperinteiden erona on, hataran ymmärrykseni mukaan, se että Euroopassa olot ovat olleet epävakaammat ja sotimaan on opittu sotimalla ilman mitään erityistä syytä perustaa taistelujärjestelmiä opettavia muodollisia kouluja. Kun taas esimerkiksi Kiinassa on ollut ajanjaksoja, joina suuri joukko ammattisotilaita on jäänyt työttömiksi ja heidän on ollut pakko elättää itsensä jollakin muulla kuin sotimisella. Enempää en asialla uskalla spekuloida.

Jos olisi kuitenkin eurooppalaisia miekkailuliikesarjoja, jotka olisi koostettu vaikka sivalluksista ja torjunnoista, niin tuskin kenellekään tulisi edes mieleen, että kyseessä olisi muuta kuin kuivaharjoittelu itse kamppailua varten.
Paljon näkee ilmaanpotkijoita (joiden pääasiallinen harjoittelumuoto ei välttämättä ole liikesarjat), joiden tekniikka hajoaa atomeiksi heti kun jalan tai käden eteen tuleekin toinen ihminen.
Kuvake
MarkoS
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 307
Lauteille: Heinäkuu 2006
Paikkakunta: Turku

Liikesarjaharjoittelu

#39

Viesti MarkoS »

Lohikäärmepallo kirjoitti: Euroopan ja Aasian sotilasperinteiden erona on, hataran ymmärrykseni mukaan, se että Euroopassa olot ovat olleet epävakaammat ja sotimaan on opittu sotimalla ilman mitään erityistä syytä perustaa taistelujärjestelmiä opettavia muodollisia kouluja. Kun taas esimerkiksi Kiinassa on ollut ajanjaksoja, joina suuri joukko ammattisotilaita on jäänyt työttömiksi ja heidän on ollut pakko elättää itsensä jollakin muulla kuin sotimisella. Enempää en asialla uskalla spekuloida.
Kyllä niitä kouluja on ollut. Kutsuttiin miekkailukilloiksi, aikaisimmat maininnat 1400-luvulta, mutta todennäköisesti jonkinsortin koulumaisia opetusryhmiä on ollut aiemminkin (ensimmäinen säilynyt manuaali 1200-luvun lopusta ja esitystyyli tässä selkeästi koulumainen; munkinasut päällä heilutaan ja joku onkin analysoinyt nämä katedraalikoulun hepuiksi). Opettajia ainakin on ollut 'aina'. Ja näiden kesken kilpailua maineesta ja kunniasta...

http://en.wikipedia.org/wiki/Brotherhood_of_St._Mark" onclick="window.open(this.href);return false;
Vor Nach Schwech Stärke Indeβ|Fühlen
+C:A:F:A+
Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 8469
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Liikesarjaharjoittelu

#40

Viesti DeusVult »

MarkoS kirjoitti:
Lohikäärmepallo kirjoitti: Euroopan ja Aasian sotilasperinteiden erona on, hataran ymmärrykseni mukaan, se että Euroopassa olot ovat olleet epävakaammat ja sotimaan on opittu sotimalla ilman mitään erityistä syytä perustaa taistelujärjestelmiä opettavia muodollisia kouluja. Kun taas esimerkiksi Kiinassa on ollut ajanjaksoja, joina suuri joukko ammattisotilaita on jäänyt työttömiksi ja heidän on ollut pakko elättää itsensä jollakin muulla kuin sotimisella. Enempää en asialla uskalla spekuloida.
Kyllä niitä kouluja on ollut. Kutsuttiin miekkailukilloiksi, aikaisimmat maininnat 1400-luvulta, mutta todennäköisesti jonkinsortin koulumaisia opetusryhmiä on ollut aiemminkin. Opettajia ainakin on ollut 'aina'. Ja näiden kesken kilpailua maineesta ja kunniasta...

http://en.wikipedia.org/wiki/Brotherhood_of_St._Mark" onclick="window.open(this.href);return false;
Jomsvikings!

Myös muistelisin lukeneeni että Picteillä oli Skotlannissa (Kaledonia) ainakin yksi legendaarinen "sota-akatemia", jonka opettajana toimi eräs kunnioitettu naissoturi. Tämä siis jo siellä jossain 600-700 luvuilla. Tosin näistä ei taida olla jäljellä mitään kouriintuntuvaa evidenssiä, kaikki tieto perustuu ylöskirjattuihin tarinoihin ja sen semmoisiin...

...niin että onhan noita vissiin ollut aina, miksi ei ole enää onkin hyvä kysymys. Itse en äkkiseltään keksi muuta selitystä kuin että eurooppalaiset ovat aina asettaneet kehityksen uudet tuulet perinteenvaalimisen edelle, ja männäsukupolvien taistelukikat on aina surutta unohdettu sitä mukaan kun jotain parempaa on keksitty?
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?
Kuvake
Ikkyu
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 817
Lauteille: Huhtikuu 2008
Paikkakunta: Turku
Etulaji: Suiō-ryū iai kenpō
Sivulajit: Kendo
Takalajit: ZNKR iaido

Liikesarjaharjoittelu

#41

Viesti Ikkyu »

DeusVult kirjoitti: ...niin että onhan noita vissiin ollut aina, miksi ei ole enää onkin hyvä kysymys. Itse en äkkiseltään keksi muuta selitystä kuin että eurooppalaiset ovat aina asettaneet kehityksen uudet tuulet perinteenvaalimisen edelle, ja männäsukupolvien taistelukikat on aina surutta unohdettu sitä mukaan kun jotain parempaa on keksitty?
Japanissa asiaan vaikutti satojen vuosien sotimisen jälkeen 1600-luvulta alkanut pitkä rauhan aika ja ulkomaailmasta eristäytyminen. Perinteiset koulut ikäänkuin "jähmettyivät" senaikaiseen tilaansa (vaikka näin on vähän paha sanoa, ensinnäkään ne eivät senaikaista sodankäyntiä kokonaisuutena niinkään edustaneet ja toiseksi eivät ne myöskään sinäänsä mihinkään jähmettyneet) Euroopassa taas sodittiin vähän väliä joten oli varmaankin oleellista kuopata vanhat aseet ja taktiikat uusien tieltä.

Varsinaisesta rivisotilaiden koulutuksesta ei taida olla enää juurikaan jälkiä Japanissa? Ehkä niitä on kohdannut sama kohtalo kuin Euroopan perinteitä?
Kuvake
MarkoS
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 307
Lauteille: Heinäkuu 2006
Paikkakunta: Turku

Liikesarjaharjoittelu

#42

Viesti MarkoS »

Ikkyu kirjoitti: Perinteiset koulut ikäänkuin "jähmettyivät" senaikaiseen tilaansa. Euroopassa taas sodittiin vähän väliä joten oli varmaankin oleellista kuopata vanhat aseet ja taktiikat uusien tieltä.

Varsinaisesta rivisotilaiden koulutuksesta ei taida olla enää juurikaan jälkiä Japanissa? Ehkä niitä on kohdannut sama kohtalo kuin Euroopan perinteitä?
Euroopassa ei tuota jähmettymistä tapahtunut vaan koulut ja systeemit, armeijat, ottivat käyttöön aina kyseiseen aikaan parhaat (niin teknologian kuin kulttuurinkin kannalta) aseet. Siviilipuolella miekkailu on jatkunut mielestäni kyllä, aseet ovat vaan muokkautuneet ja niiden käyttötavat niiden mukana, kulloiseenkin 'muotiin' sopivaksi. Nykyään se on tuota urheilumiekkailua. Ja me sitten yritetään herättää henkiin noita vanhoja epämuodikkaita aseita ja niiden käyttötapoja :D
Vor Nach Schwech Stärke Indeβ|Fühlen
+C:A:F:A+
Kuvake
Risto R
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 3062
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Joensuu

Liikesarjaharjoittelu

#43

Viesti Risto R »

MarkoS kirjoitti: Kyllä niitä kouluja on ollut.
Jeps. Pelkästään Strassbourgin kaupungissa vuosien 1539 ja 1581 (42 vuotta) välillä on merkitty olevan 307 eri miekkailukoulua, joita on pitänyt yli 190 eri mestaria. Siitä voi ruveta laskemaan kuinka paljon noita kouluja on kokonaisuudessaan Euroopassa ollut. Noiden kaupunkien koulujen määrää selittää osittain myös se että tuohon aikaan touhu oli osittain tietynlaista suosittua urheilua ja kansanhuvia.

Aikaisemmin Englannissa 1180-luvulla säädettiin laki joka kielsi miekkailukoulujen pitämisen Lontoon rajojen sisällä, johtuen niiden aiheuttamasta epäjärjestyksestä. Eli kiellettiin miekkailun opettaminen tavallisille ihmisille, kun tämän ajateltiin vähentävän kaksintaisteluja ja valtion virkavallan vastustusta jne. Eli virallisia kouluja on kyllä löytynyt aika pitkän aikaa.

Sori OT.
Joensuun historiallisen miekkailun seura
"I [sword] am Royal, enforce justice, propagate goodness and destroy evil." -Fiore dei Liberi, 1409

Liity etupotkijaksi!
Kuvake
esko.ronimus
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 331
Lauteille: Tammikuu 2018

Liikesarjaharjoittelu

#44

Viesti esko.ronimus »

Wu Guanista löytynee tang lang quan -ketjusta ainakin yksi syy harjoitella liikesarjaa (aseella) kun katsoo mitä Shifumme on opettanut Millhillille.
saarikko
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1567
Lauteille: Maaliskuu 2005

Liikesarjaharjoittelu

#45

Viesti saarikko »

diesel 64 kirjoitti:
Ranskassa alkoi esiintyä ja 700–800-luvuilla miekkailunopettajia, joiden tehtävä oli valmentaa oppilaitaan kaksintaisteluihin. Kaksintaistelut perustuivat ajatukseen, että kiistassa oikeassa olevan henkilön puolella oli Jumala, eikä hän siksi voinut hävitä kamppailua. Tämänkaltaisia juridisia kaksintaisteluita käytiin 1500-luvulle asti. Yhä edeleen miekka esiintyy yleisesti oikeuden symbolina.[1]

Vaikka varsinaiset juridiset kaksintaistelut hävisivätkin, kunnian puolesta käydyillä kamppailuilla oli edelleen vahva merkitys miekkailukulttuurissa. Kaksintaistelut erilaisista kunniakysymyksistä oli kuitenkin varsin verinen harrastus: Muun muassa 1500-luvun lopulla kahden vuosikymmenen aikana yli 10 000 aatelismiestä sai Ranskassa niissä surmansa. Niinpä otteluita pyrittiin estämään ja niistä annettiin rangaistuksia -
http://fi.wikipedia.org/wiki/Miekkailu" onclick="window.open(this.href);return false;

OT Justiinan miekka on mestausmiekka eli symbolisoi rangastusta ei kaksintaistelua. Kaksintaistelut oli arkainen oikeudenhoitomuoto, jota tavallaan tehdään nakkikioskilla nykyäänkin ja jota keskusvalta on aina vihannut, koska se haluaa olla ylin voimankäyttäjä. Tuo 10 000 kuollutta 1500-l Ranskassa esitetään kirjassa The Duell ja aikajänne oli hieman pidempi kuin 20 vuotta. 1.33 on kirjoitettu Saksassa. /OT
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 63 kurkkijaa