Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Kirjastotoiminnasta

Näytökset, kurssit, leirit, seminaarit, kilpailut, harjoittelukaveria etsitään jne.

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 93842
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

:D

#16

Viesti Mika »

Joo, ihan hyvä idea tuokin, mutta tämä ei sitten enää tapahdu potku.netin virallisia reittejä pitkin...;)

Eli aloitekyvyn näyttäminen voisi olla paikallaan tämän suhteen...:-"
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

#17

Viesti AriJ »

Miklu kirjoitti: Jos olis joku tiivis porukka jossain ja ne olis tosi ovelia niin ne vetäis kaiken matskun digit. muotoon, jotta voisi helpommin tarkistaa onko kyseinen matsku lainaamisen arvoista :oops:
Aijai, toi saattais just mennä tohon premierin mainitsemaan tötöilyyn :( Copyright ja sillee....
______________________
Miklu
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2126
Lauteille: Tammikuu 2005

#18

Viesti Miklu »

Kyseessä oli siis täysin hypoteettinen tilanne, jossa tiivus kaveriporukka pyörittäisi tällaista sinänsä paheellista toimintaa, mutta jonka tarkoituksena olisi vain kätevä esikatselu ja sitä kautta esim. postikulujen vähentäminen.
Itse en luonnollisestikaan ole tällaisesta kinnostunut.
Bruce Lee elää!
kaik
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1904
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

#19

Viesti kaik »

premier kirjoitti: Erittäin hyvä idea. Joku nörtti saisi vielä kehittää jonkinlaisen erillisen sivun, jossa olisi kaikki kirjat listattu jotenkin kirjastomaisesti järjestettynä. Sieltä näkisi sitten suoraan keneltä löytyy mikäkin kirja ja missä kirjan omistaja asuu.
Ainakin Oulun yliopistolla Johdatus tiedonhallintaan kurssilla on toteutettu vastaavan tyyppisiä kevyitä sovelluksia. Ei kait tuo kummosia vaadi jos on tietokanta käytössä. Loppujen lopuksi melko helppoa toteuttaa sivu mikä lukee kannasta tietoa. Ja jos tietokannasta tarvitsee vain lukea tietoa, niin tietoturvakin on melko taattu. Tosin kuka ja miten ne sitten sinne lisäisi mitä on kelläkin...

Itse pakenen toteutuksesta gradu-kiireiden vuoksi... :smt024
Kai Koivisto
"Ei ole ongelmia, on vain haasteita."
Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 8623
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori

#20

Viesti mronkain »

Jos täältä löytyy MySQL-osaajia, niin sillä varmaan voisi helposti vääntää tuollaisen kannan. Käsittääkseni myös phpBB hyödyntää sitä.

ISBN-koodi olisi hyvä olla myös, siltä varalta että haluaa itse metsästää jotain kirjaa.

- Marko
kaik
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1904
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

#21

Viesti kaik »

mronkain kirjoitti: Jos täältä löytyy MySQL-osaajia, niin sillä varmaan voisi helposti vääntää tuollaisen kannan. Käsittääkseni myös phpBB hyödyntää sitä.

ISBN-koodi olisi hyvä olla myös, siltä varalta että haluaa itse metsästää jotain kirjaa.

- Marko
Kannan voin kyllä kyetä speksaamaan. Mutta käyttöliittymäpuolta en lähde ainakaan ennen kesää kehittelemään. Ensiksi pitäisi nyt tietää mitä loppujen lopuksi haetaan. Tarvitseeko alkaa kannan päälle rakentamaan mitään, mihin voi suorittaa monipuolisempia hakuja "kaikki Dan Inosanton kirjat mitä on Oulussa" jne. Vai riittääkö yksi iso tekstitiedosto? Jos jollakulla on aikaa ja taitoa tehdä tuota käyttöliittymäpuolta, niin voin toimia apuna varsinkin hakulauseitten kehittämisessä.

Ja tarvitseeko lainauksia rekisteröidä erikseen? SourceForgesta (http://sourceforge.net/) saattaisi muuten jopa löytyäkin valmista kirjasto sovellusta. Ainakin useampia videotietokantoja löytyy.

Suurin ongelma lienee tietoturva, josta itselläni ei ole tarpeeksi kokemusta jotta uskaltaisin sanoa osaavani tehdä tietoturvallisen webbisovelluksen. :)
Kai Koivisto
"Ei ole ongelmia, on vain haasteita."
YJT
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 4145
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja

Lainaussäännöistä

#22

Viesti YJT »

Vaikuttaa siltä, että kysyntää jonkinlaisille yleisesti hyväksytyille lainaussäännöille olisi. Alla joitakin ehdotuksia (puhun koko ajan kirjoista, mutta se kattaa kaiken lainattavan materiaalin ellei muuta ilmene). Suluissa olevat jutut ovat selventäviä esimerkkejä; niiden ei ole mitenkään tarkoitus olla ainoita tapauksia joita ko. sääntö koskee.

- Vain potku.netin rekisteröityneet käyttäjät voivat lainata kirjoja (vai olisiko tarpeen rajata lainausoikeus jäseniin, tai vaatia kirjastoon oma rekisteröinti?)
- Lainaksi ottajan on annettava vähintään puhelinnumeronsa ja sähköpostiosoitteensa lainaksi antajalle yhteydenottoja varten (lisätty: ja kerrottava oma nimensä)
- Lainaaminen ja lainojen palauttaminen tapahtuu henkilökohtaisen tapaamisen kautta (eli ei mitään postitse palauttamisia)
- Laina-aika on kirjoille 1 kalenterikuukausi, muulle materiaalille 1 kalenteriviikko
- Kenenkään ei tarvitse lainata kirjojaan, vaikka olisikin listannut kirjan lainattavaksi (esim. jos lainaksi ottaja on aikaisemmin kohdellut lainassa olevia kirjoja huonosti, tai on vaikkapa esittänyt foorumilla halventavia kommentteja toisesta osapuolesta)
- Kirjan omistaja voi halutessaan ottaa kirjan pois lainattavien kirjojen listalta (esim. jos siitä alkaa irrota sivuja, tai jos kirjan omistaja huomaa tarvitsevansa sitä usein itse, tai ei muuten vain halua enää lainata sitä)
- Lainaksi ottaja on vastuussa lainaksi ottamistaan kirjoista kunnes on luovuttanut ne takaisin omistajalle
- Lainaksi saamiaan kirjoja ei saa lainata eteenpäin
- Lainaksi saadut kirjat on palautettava yhtä hyvässä kunnossa takaisin kuin mitä ne olivat lainaksi saadessa (eli ei esim. mitään merkintöjä toisen kirjoihin tms)
- Lainaksi ottaja on vastuussa siitä, että kirjat tulevat palautettua ajallaan
- Kirjan omistaja voi halutessaan vaatia lainaajaa palauttamaan kirjan, vaikka laina-aika ei olisi ummessa (esim. jos itse tarvitsee kirjaa pikaisesti)
- Lainaksi antajalla on oikeus saada kirjoja vastalainaan (pantiksi). Tällöin pantin antaja on pantin suhteen lainaksi antaja, ja pantin ottajaa koskevat pantin suhteen samat lainaussäännöt kuin normaalissakin lainaustoiminnassa
- Lainaaja ja lainaksi ottaja voivat sopia tapauskohtaisesti poikkeuksia lainaussääntöihin

Mitä mieltä näistä ollaan? Puuttuuko jotain oleellista, onko joku sääntö turha tai vaatii muutosta?

Lisätty:
- Onko tarpeen määritellä mitään maksimimäärää, montako kirjaa saa lainata kerralla? Kuukaudessa kun ei kuitenkaan montaa kirjaa ehdi lukea. Vai tyydytäänkö siihen, että jokainen lainaaja osaa itse päättää, montako kirjaa antaa kerralla lainaksi?
- Jos useampi henkilö haluaisi yhtä aikaa lainata samaa kirjaa, omistaja voi vapaasti päättää, kenelle sen lainaa. Eli ei ole velvollinen lainaamaan sille, joka pyysi ensin, vaan sille jolle lupasi lainata. Eikä myöskään ole velvollinen pitämään mitään varauslistaa suosituista kirjoista.
- Muutenkin pitäisi painottaa sitä, että lainaksi annettavat kirjat ovat ensisijaisesti omistajan omaan käyttöön ja omistajan hallinnassa, eli kirjastotoimintaan mukaan tuleminen ei mitenkään sido ketään pysyvästi.
Viimeksi muokannut YJT, helmi 17, 2005, 11.04. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
YJT
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 4145
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja

Kirjastotietokanta

#23

Viesti YJT »

Tuosta kirjastotietokannasta: En ole IT-alan osaaja, mutta kuulostaa siltä että hommassa aletaan menemään raskaimman kautta. Ehdotan seuraavaa kokeilua:

Potku.netiin perustetaan oma Kirjasto-foorumi. Kyseiseen foorumiin jokainen lähettää viestin, johon listaa lainaksi asettamansa materiaalin (siis ihan vain normaaliin tekstikenttään). Jos kyseinen henkilö haluaa myöhemmin asettaa enemmän materiaalia lainaksi, voi omaa viestiä editoida ja yksinkertaisesti lisätä tekstiin ne uudet kirjat. Kyseiselle foorumille ei saisi kirjoittaa mitään muita viestejä, jotta viestejä olisi helppo lukea.

Kirjoitusten muoto olisi helposti sovittavissa, mutta oleellista olisi että viestistä kävisi ilmi, missä päin Suomea henkilö vaikuttaa, ja luonnollisesti lainattavasta materiaalista täytyisi löytyä kaikki oleellinen tieto: ainakin formaatti (kirja, VHS, DVD, audio-CD vai mikä), tekijä(t), nimi, kustantaja & vuosi.

Mielestäni tällä tavalla kokeilemalla nähtäisiin, kuinka hyvin toiminta lähtee käyntiin. Kokemuksesta olen huomannut, että riippumatta siitä mistä hommasta on kysymys, alkuinnostus on usein suurta, mutta sitten toiminta alkaa hiipua melko nopeasti. Jos havaitaan, että lainaamista harjoittaa lähinnä vain muutama jannu keskenään, tai toiminta on muuten vain hiljaista, ei siihen välttämättä tarvitsisi niin paljoa panostaa. Sen sijaan, jos heti 50 ihmistä kirjoittaa listoja joissa on 200-300 kirjaa kussakin, on jo paljon perustellumpaa tehdä homma jotenkin ammattimaisemmin.
Kuvake
KungFuMiäs
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 5372
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vaasa

#24

Viesti KungFuMiäs »

Joo paras olis perustaa tänne oma kirjastokenttä johon vain jäsenet pääsee sisälle mihin porukat sitten listaa tuotteensa. Ihmiset vois sitten privailla toisilleen kun haluaa lainata.
kaik
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1904
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Re: Kirjastotietokanta

#25

Viesti kaik »

YJT kirjoitti: Tuosta kirjastotietokannasta: En ole IT-alan osaaja, mutta kuulostaa siltä että hommassa aletaan menemään raskaimman kautta. Ehdotan seuraavaa kokeilua:
Kannatan. Ei tuollaisen tekeminen nyt kovin haastavaa olisi, mutta helpompikin keino on jos toiminnasta ei tule laajaa. Ja jos tulee laajaa niin sitten ehkä voi alkaa ideoimaan uudestaan kirjastotietokantaa. Jospa silloin olisi itselläkin aikaa panostaa..
Kai Koivisto
"Ei ole ongelmia, on vain haasteita."
Kuvake
premier
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 750
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

#26

Viesti premier »

Joo. Tuo erillinen kirjastofoorumi olisi varmaan kaikille helpoin.

Ehdotankin, että tehdään tuo foorumi ja järjestetään homma niin, että perustetaan uusia ketjuja tyyliin "Helsingistä löytyvät kirjat" jonne kaikki kyseisessä kaupungissa asuvat listaavat omat kirjansa. Samalla tavalla tehdään muistakin kaupungeista.

Sen lisäksi voidaan tehdä vielä erillisiä ketjuja tyyliin "Kiinalaista miekkailua käsittelevä kirjallisuus" tms. jonne sitten listataan aihepiiriä käsittelevät kirjat, jotka löytyvät omasta kokoelmasta. Listaajat luonnollisesti muistaa vaan mainita mistä kaupungista kirjat löytyvät.

Ja näissä ketjuissa olisi sitten syytä pitää off topic keskustelu niin minimissään kuin vaan ikinä mahdollista, jotta kirjoista saa selkeän ja helpon listauksen ilman tårta på tårta.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 93842
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Äänestys

#27

Viesti Mika »

Asian toteuttamisesta voi nyt äänestää täällä.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
YJT
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 4145
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja

Lainaussäännöt?

#28

Viesti YJT »

Onko noista lainaussäännöistä mitään mielipiteitä? Lisäilin pari kohtaa aikaisempaan viestiini (jotta kaikki ehdottamani säännöt olisivat samassa viestissä). Ovatko säännöt hyviä, vai kaivataanko muutoksia?

Toiminnan aloittamisen kannalta olisi hyvä, että säännötkin saadaan määriteltyä. Toisaalta, kunhan ensin saadaan määriteltyä listan muoto, voi porukka listailla kirjojaan sinne, ja varsinainen lainaustoiminta alkaisi sitten kun säännöt on saatu määriteltyä.

Kuten jo aikaisemmin jossain totesin, mielestäni olisi parasta että kirjastofoorumille tulisi oma keskustelusäie jokaista paikkakuntaa varten erikseen. Tämän lisäksi foorumille voisi toki tulla myös yleistä kirjastotoimintaa koskettelevia keskusteluja, joissa voitaisiin keskustella esim. lainaussäännöistä tai vastaavista toimintaan liittyvistä asioista.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 21 kurkkijaa