Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Savate

Kamppailu-urheilulajit eli BJJ, MMA, nyrkkeily, paini, potkunyrkkeily, thainyrkkeily jne.

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 18919
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

#31

Viesti Andy »

Mika kirjoitti:
Andy kirjoitti:Minusta olisi aiheellista kysyä, mitä järkeä on alkaa treenata Suomessa savatea. Siis jos meinaa treenata tosissaan.
Tuolla ajattelutavalla Suomessa ei olisi kuin paini ja nyrkkeily.

Jonkun on aina tehtävä se pioneerityö. Se ei muuten ole ihan kevyt urakka. Jostakin potkis ja thaikkukin alkoivat. Jos kysäisee näitä lajeja Suomeen tuoneilta kavereilta alkutaipaleesta ja sen ongelmista, voi juttua riittää.
Öö. Mikä oli mielestäsi 80-luvun alussa Suomessa se laji, jossa sai potkia ja lyödä täysillä nyrkkeilyhanskat käsissä. Siis potku- ja thainyrkkeilyn lisäksi.

Aivan niin, ei mikään ja siksi sellaista haluavien oli tuotava laji maahan. Mutta nyt on tilanne ihan eri, kun samaan rakoon sopivia lajeja on jo kaksin kappalein ja näillä vakiintunut toiminta.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 93841
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

#32

Viesti Mika »

Eihän tuo Andy muuta sitä, että potkunyrkkeily, Thai-nyrkkeily, Sanshou sekä Savate ovat kaikki eri lajeja. Sinä sanoit alunperin, että Savaten aloittaminen kilpailumielessä ei olisi mielekästä, koska Suomessa on jo PN ja MT, ja koska kunnon matseja varten pitäisi savateurin matkustaa Ranskaan. No, tämähän on sama tilanne kuin PN:llä ja MT:llä oli aikoinaan. Jostakin on aloitettava.

Ei Savatea voi verrata potkunyrkkeilyyn tai Muay Thaihin (tai Sanshouhun) siinä mielessä, että Savaten täysipainoinen kilpailumielinen aloittaminen on turhaa, koska laji on niin pieni. Minua esimerkiksi ei lainkaan kiinnosta potkunyrkkeily, vaan pidän sitä jopa melkein tylsänä (joko sen takia tai siitä huolimatta, että se muistuttaa enemmän Tang Langia idealtaan kuin esim. Muay Thai), Thaikku on minulle pääosin liian passiivista (päinvastoin kuin PN sitten taas) ja 1-1 -tyylistä ja kait tuo Sanshoukin on liian samanlaista kuin Tang Lang, joten näistä neljästä koen Savaten mielenkiintoisimpana. Käsittääkseni toiminta Helsingissä onkin vakaalla pohjalla.

Jos joku ei jossakin vaiheessa tee sitä pioneerityötä Savaten eri ottelumuodoissa (vielä ollaan kait enemmän siellä assautin puolella), ei Suomessa voi koskaan harrastaa sitä näkemältäsi kannalta. Jostakin on aloitettava. Mutta erilainen laji se on, olet itsekin niin siinä toisessa ketjussa sanonut.

Mielenkiintoisia ja hyviä lajeja kaikki neljä. :boxing2:
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Jutoka
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 1843
Lauteille: Heinäkuu 2006
Paikkakunta: Helsinki

#33

Viesti Jutoka »

Minä ymmärsin Andyn kannan niin, että hänen mielestään savaten aloittaa henkilö joka haluaa lyödä ja potkia toista hanskat kädessä. Itse lajilla ei sinänsä olisi väliä, kunhan vain nuo vaatimukset täyttyvät. Tässä mielessä ajateltuna savate ei tarjoa mitään sellaista jota potkunyrkkeily tai thainyrkkeily ei tarjoaisi.
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

#34

Viesti flammee »

Mika kirjoitti: Minua esimerkiksi ei lainkaan kiinnosta potkunyrkkeily, vaan pidän sitä jopa melkein tylsänä (joko sen takia tai siitä huolimatta, että se muistuttaa enemmän Tang Langia idealtaan kuin esim. Muay Thai), Thaikku on minulle pääosin liian passiivista (päinvastoin kuin PN sitten taas) ja 1-1 -tyylistä ja kait tuo Sanshoukin on liian samanlaista kuin Tang Lang, joten näistä neljästä koen Savaten mielenkiintoisimpana. Käsittääkseni toiminta Helsingissä onkin vakaalla pohjalla.
Seuraavat viisi sivua etsimmekin sitten perusteita sille miksi tang lang on samankaltaista kuin KB/MT/SS..? :p
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Kuvake
teejii
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 178
Lauteille: Marraskuu 2006

#35

Viesti teejii »

Jutoka kirjoitti: Minä ymmärsin Andyn kannan niin, että hänen mielestään savaten aloittaa henkilö joka haluaa lyödä ja potkia toista hanskat kädessä. Itse lajilla ei sinänsä olisi väliä, kunhan vain nuo vaatimukset täyttyvät. Tässä mielessä ajateltuna savate ei tarjoa mitään sellaista jota potkunyrkkeily tai thainyrkkeily ei tarjoaisi.
Eiköhän Savaten saata aloittaa myös henkilö, joka on kiinnostunut nimenomaan siitä, että Savatessa tehdään monet asiat hieman eri tavalla kuin KB:ssä tai MT:ssa. Eroja on liikkumisessa, potkutekniikoissa, suojauksessa, asusteissa jne jne... Onhan laji tietyllä tapaa kauniimpaa ja näyttävämpää katsottavaa kuin vaikkapa potkunyrkkeily, johtuen osittain erilaisesta tekniikasta ja potkujen suuremmasta osuudesta.
Kuvake
Kyynikko
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3467
Lauteille: Marraskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Takalajit: MMA, shootfighting, eurooppalainen jujutsu, Latosa escrima, Pekiti tirsia kali, judo, voimankäyttö.

#36

Viesti Kyynikko »

flammee kirjoitti:
Mika kirjoitti:Minua esimerkiksi ei lainkaan kiinnosta potkunyrkkeily, vaan pidän sitä jopa melkein tylsänä (joko sen takia tai siitä huolimatta, että se muistuttaa enemmän Tang Langia idealtaan kuin esim. Muay Thai), Thaikku on minulle pääosin liian passiivista (päinvastoin kuin PN sitten taas) ja 1-1 -tyylistä ja kait tuo Sanshoukin on liian samanlaista kuin Tang Lang, joten näistä neljästä koen Savaten mielenkiintoisimpana. Käsittääkseni toiminta Helsingissä onkin vakaalla pohjalla.
Seuraavat viisi sivua etsimmekin sitten perusteita sille miksi tang lang on samankaltaista kuin KB/MT/SS..? :p
Siitä tulee varmasti taas jotain kaunista... :snack: :D
"Ei pidä syyttää peiliä jos nenä on vino." - Nikolai Gogol

Mukamas viisas. Mukamas keppimiäs.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 18919
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

#37

Viesti Andy »

Yleensä ihmisillä, jotka aloittavat jonkun lajin, on melkoisen hatara käsitys lajista ylipäänsä. Suurin osa on niitä, jotka eivät tiedä yhtään mitään ja menevät sinne, missä uskovat laihtuvansa parhaiten tms.

Sitten on ne, joilla on jokin käsitys hommasta esim. aiemman lajiharrastuksen tai netin käytön perusteella. Nämä yleensä haluavat jotain tietyntyyppistä lajia ja valitsevat sen, missä uskovat olevan parhaat edellytykset treenata.

Jos henkilö haluaa vaikkapa klassisia japanilaisia asetaitoja, hän menee siihen paikalliseen seuraan tai jos tarjolla on useampia, siihen jonka toiminta vaikuttaa parhaalta. Jos henkilö taas haluaa kovaa ottelua, hän katselee vapaaottelun, nyrkkeilyn, potkunyrkkeilyn, savaten ja thainyrkkeilyn ja valitsee niistä sen, mikä tuntuu seuran menestyksen, kisamahdollisuuksien, harjoitusaikojen yms. perusteella parhaalta. Ja tässä vertailussa Savate ei esiinny edukseen pienimuotoisen toiminnan johdosta.

Hyvin harvalla ihmisellä on savatea tai sukulaislajeja aiemmin treenaamatta edellytyksiä arvioida, miten ne todellisuudessa toisistaan poikkeavat ja mikä olisi se itselle mieluisin laji pelkästään teknisten ominaisuuksien perusteella.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 93841
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

#38

Viesti Mika »

Wikipediassa on lyhyt artikkeli Savatesta.
Savate takes its name from the French for old boot (heavy footwear that used to be worn during fights). The modern formalized form is mainly an amalgam of French street fighting techniques from the beginning of the 19th century[1]. Savate was then a type of street fighting common in Paris and northern France. In the south, especially in the port of Marseille, sailors developed a fighting style involving high kicks and open-handed slaps. It is conjectured that the kicks were done so as to allow the kicker to use a free hand for balance on a rocking ship's deck, and that the kicks and slaps were used on land to avoid the legal penalties for using a closed fist, which was considered a deadly weapon under the law. It was known as jeu marseillais (game from Marseille), and was later renamed chausson (slipper, after the type of shoes the sailors wore). In contrast, at this time in England (the home of boxing and the Queensberry rules), kicking was seen as unsportsmanlike.

The two key historical figures in the history of the shift from street fighting to the modern sport of savate are Michel Casseux (also known as "le Pisseux") (1794-1869) and Charles Lecour (1808-1894). Casseux opened the first establishment in 1825 for practicing and promoting a regulated version of chausson and savate (disallowing head butting, eye gouging, etc). However the sport had not shaken its reputation as a street fighting technique. Casseux's pupil Charles Lecour was exposed to the English art of boxing when he was defeated in a friendly sparring match by British pugilist Owen Swift around 1830 and felt that he was at a disadvantage, only using his hands to bat his opponent's feet away, rather than to punch. He trained in boxing for two years before, in 1832, combining boxing with chausson and savate to create the sport of savate (or boxe française', as we know it today). At some point stickfighting was added, and some form of stick fencing, such as la canne, is commonly part of savate training. Those who train purely for competition may omit this.

In competitive savate, there are four allowed kinds of kicks, and four kinds of punches [1].
Kicks:
fouetté (literally "whip," crescent or roundhouse kick making contact with the reinforced toe of the shoe), high, medium or low
chassé (side or front piston-action kick), high, medium or low
revers (crescent or roundhouse kick making contact with the sole of the shoe), high, medium, or low
coup de pied bas (literally, simply "low kick", a front or sweep kick to the shin making contact with the instep of the shoe, performed with a characteristic backwards lean) low only
Punches
direct bras avant (jab, lead hand)
direct bras arrière (cross, rear hand)
crochet (hook, bent arm)
uppercut (either hand)

Perhaps the ultimate recognition of the respectability of savate came in 1924 when it was included as a demonstration sport in the Olympic Games in Paris. Despite its roots, savate is a relatively safe sport to learn. According to USA Savate [2], "savate ranks lower in number of injuries when compared to American football, hockey, Football, gymnastics, basketball, baseball and inline skating".

Today, savate is practiced the world over by amateurs: from Australia to the USA and from Finland to Britain. Many countries (including the United States) have national federations devoted to promoting savate. Savate was also featured in the first Ultimate Fighting Championship tournament, where Dutch Savate expert Gerard Gordeau beat a sumo wrestler and an American kickboxer before a submission loss to Brazilian Jiu-Jitsu fighter Royce Gracie in the final round.

Modern codified savate provides for three levels of competition: assaut, pre-combat and combat. Assaut requires the competitors to focus on their technique while still making contact; referees assign penalties for the use of excessive force. Pre-combat allows for full-strength fighting so long as the fighters wear protective gear such as helmets and shinguards. Combat, the most intense level, is the same as pre-combat, but protective gear other than groin protection and mouthguards is prohibited.

Many martial arts provide ranking systems, such as belt colors. Savate uses glove colors to indicate a fighter's level of proficiency. (Unlike arts such as karate, which assign new belts at each promotion, however, moving to a higher color rank in savate does not necessarily entail a change in the color of one's actual gloves, and a given fighter may continue using the same pair of gloves through multiple promotions.) Novices begin at no color. Promotion tests allow the fighter to graduate successively to blue, green, red, white and yellow. Competition is restricted to yellow glove rank and above, fighters at white glove rank are considered to be instructors in training, and yellow gloves are required to teach what they know to others and can attend a combat competition. Silver gloves are the highest regular rank in savate. White gloves and lower ranks can be attributed by the teacher but for the higher ranks, the fighter must take a real exam.
http://en.wikipedia.org/wiki/Savate" onclick="window.open(this.href);return false;
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
MtJ
takapotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 12792
Lauteille: Tammikuu 2006
Paikkakunta: Etelä-Savo

#39

Viesti MtJ »

teejii kirjoitti: Eiköhän Savaten saata aloittaa myös henkilö, joka on kiinnostunut nimenomaan siitä, että Savatessa tehdään monet asiat hieman eri tavalla kuin KB:ssä tai MT:ssa.
Itse menisin tästä syystä savateen. Olisi mielenkiintoista nähdä, mitä eroja on ja olisiko niistä eroista itselleni hyötyä.
“Tallella ikä eletty, sanotaan. Kokemuksia karttuu, monesta asiasta voi huokaisten sanoa: herrankiitos kun on tuokin temppu jo tehty.”
― Veikko Huovinen, Mikäpä tässä
Kuvake
Kehäraakki
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 428
Lauteille: Huhtikuu 2006

#40

Viesti Kehäraakki »

Andy kirjoitti: Minusta olisi aiheellista kysyä, mitä järkeä on alkaa treenata Suomessa savatea. Siis jos meinaa treenata tosissaan. Nähdäkseni se ei anna mitään sellaista, mitä ei saisi myös potku- tai thainyrkkeilystä.
Voidaanko kysyä, miksi kukaan aloittaisi potkunyrkkeilyn treenaamisen? Siis jos meinaa treenata tosissaan. Nähdäkseni potkunyrkkeily ei anna mitään sellaista, mitä ei saisi myös MT-treeneissä.

MT:llä ja Savatella on selkeä kotimaa, perinteet ja traditiot, potkunyrkkeilyllä ei näin ole. Onhan KB jenkeistä, mutta sen asema ei ole siellä lähelläkään sitä kansallista instituutiota kuin Savatella Ranskassa, MT:lla Taikussa tai BJJ:llä Brasseissa.
Oon lyöny, mutta on lyöty takaskin
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 18919
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

#41

Viesti Andy »

Kehäraakki kirjoitti: Voidaanko kysyä, miksi kukaan aloittaisi potkunyrkkeilyn treenaamisen? Siis jos meinaa treenata tosissaan. Nähdäkseni potkunyrkkeily ei anna mitään sellaista, mitä ei saisi myös MT-treeneissä.
Voidaan. Samoin toisin päin. Mutta potku- ja thainyrkkeily ovat toimintansa tasolta Suomessa suunnilleen tasavertaisia. Molemmilla on joku kymmenen seuraa, toistakymmentä kotimaista kisaa vuodessa, amatöörien arvokisamitalisteja ja muutama ammattilaistitteli hallussa. Ja kummallakaan ei ole palkattua henkilöstöä liiton puolelta. Siksi erot tulevat enemmän paikallistasolla: jos toisen lajin seura on laajalti menestynyt ja toisen lajin seura jotain puuhastelua koulun liikuntasalissa, niin mitä ihmeen järkeä olisi mennä siihen puuhasteluseuraan?

Savatella taas on pari seuraa, ei liittoa ollenkaan eikä kansallista kisatoimintaa. Tällöin oikeastaan ainoa järkisyy aloittaa se on, jos paikallinen seura on erittäin hyvä. - Mikäli vaihtoehtoja siis on. Varmaankin tästä syystä Helsingin Savateklubi on niinkin iso seura kuin se on. Lajin leviämiselle tilanne ei silti ole kovinkaan otollinen.

EDIT: Olen siinä vakaumuksessa, että hyvin harvoille kamppailu-urheilijoille on merkitystä millään lajitraditioilla. Onhan vapaaottelukin tullut nopeasti suosituksi, vaikkei se olekaan selkeästi osa minkään maan kulttuuria.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Kehäraakki
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 428
Lauteille: Huhtikuu 2006

#42

Viesti Kehäraakki »

Mikä oli KB:n ja MT:n tilanne 20vee sitten? Eikö se ollut mainitsemaasi muutaman ihmisen puuhastelua liikuntahallien nurkissa?

Mikä oli NHB:n tilanne vajaa 10vee sitten?

Savate on alkutekijöissään, ehkä laji jää pieneksi eikä tule mediaseksikkääksi lajiksi, mutta so not?

Sorry, mutta en ymmärrä sun pointtia, mun mielestä lajien määrä on kamppailulajien rikkaus. Jokaiselle jotain.

"EDIT: Olen siinä vakaumuksessa, että hyvin harvoille kamppailu-urheilijoille on merkitystä millään lajitraditioilla. Onhan vapaaottelukin tullut nopeasti suosituksi, vaikkei se olekaan selkeästi osa minkään maan kulttuuria."

Olen toista mieltä. Suomalaiset pärjäävät thainyrkkeilyssä aivan loistavasti, koska aktiivit käyvät Thaimaassa treenaamassa hyvin usein, lajin kotimaassa.

Suomalaiset pärjäävät BJJ:ssä hyvin, koska aktiivit käyvät Brasiliassa treenaamassa ja tuovat brasilialaisia huippuottelijoita pitämään seminaareja.
Viimeksi muokannut Kehäraakki, helmi 10, 2007, 11.39. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Oon lyöny, mutta on lyöty takaskin
Jutoka
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 1843
Lauteille: Heinäkuu 2006
Paikkakunta: Helsinki

#43

Viesti Jutoka »

Andy kirjoitti: EDIT: Olen siinä vakaumuksessa, että hyvin harvoille kamppailu-urheilijoille on merkitystä millään lajitraditioilla. Onhan vapaaottelukin tullut nopeasti suosituksi, vaikkei se olekaan selkeästi osa minkään maan kulttuuria.
Tässä uskossa minäkin olen. Valtaosa kamppailu-urheilijoista olisi valmis harrastamaan miltä tahansa pohjalta lähtenyttä lajia, kunhan siinä täyttyisi ne piirteet joista kyseinen henkilö pitää. Eli tässä tilanteessa saa nyrkittää ja potkia toista sen minkä ehtii.
Jutoka
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 1843
Lauteille: Heinäkuu 2006
Paikkakunta: Helsinki

#44

Viesti Jutoka »

Kehäraakki kirjoitti: Mikä oli KB:n ja MT:n tilanne 20vee sitten? Eikö se ollut mainitsemaasi muutaman ihmisen puuhastelua liikuntahallien nurkissa?
Mutta silloin ei ollut tarjolla mitään muuta lajia, jossa olisi pääsyt lyömään ja potkimaan toista hanskat kädessä.
Kehäraakki kirjoitti: Mikä oli NHB:n tilanne vajaa 10vee sitten?
Mutta silloin ei ollut olemassa mitään lajia, jossa olisi voinut kilpailla niin vapailla säännöillä.
Kehäraakki kirjoitti: Sorry, mutta en ymmärrä sun pointtia, mun mielestä lajien määrä on kamppailulajien rikkaus. Jokaiselle jotain.
Mutta idea onkin siinä, että luulisi suurimmalle osalle kamppailu-urheilijoista tärkeintä olevan nimenomaan se kamppailemaan pääseminen. Ei se hieno historia taustalla.
Kehäraakki kirjoitti: "EDIT: Olen siinä vakaumuksessa, että hyvin harvoille kamppailu-urheilijoille on merkitystä millään lajitraditioilla. Onhan vapaaottelukin tullut nopeasti suosituksi, vaikkei se olekaan selkeästi osa minkään maan kulttuuria."

Olen toista mieltä. Suomalaiset pärjäävät thainyrkkeilyssä aivan loistavasti, koska aktiivit käyvät Thaimaassa treenaamassa hyvin usein, lajin kotimaassa.
Thaimaassa käydään siksi, että saataisiin hyvää valmennusta omiin tekniikkoihin. Ei siksi, että tutustuttaisiin lajin hienoihin perinteisiin.
Kehäraakki kirjoitti: Suomalaiset pärjäävät BJJ:ssä hyvin, koska aktiivit käyvät Brasiliassa treenaamassa ja tuovat brasilialaisia huippuottelijoita pitämään seminaareja.
MODE: quote korjattu

Mutta tätä ei tehdä siksi, että pidetään lajin hienosta historiasta. Tätä tehdään vain siksi, että halutaan oppia tekniikkaa.
Kuvake
Kehäraakki
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 428
Lauteille: Huhtikuu 2006

#45

Viesti Kehäraakki »

Jutoka kirjoitti:
Andy kirjoitti: EDIT: Olen siinä vakaumuksessa, että hyvin harvoille kamppailu-urheilijoille on merkitystä millään lajitraditioilla. Onhan vapaaottelukin tullut nopeasti suosituksi, vaikkei se olekaan selkeästi osa minkään maan kulttuuria.
Tässä uskossa minäkin olen. Valtaosa kamppailu-urheilijoista olisi valmis harrastamaan miltä tahansa pohjalta lähtenyttä lajia, kunhan siinä täyttyisi ne piirteet joista kyseinen henkilö pitää. Eli tässä tilanteessa saa nyrkittää ja potkia toista sen minkä ehtii.
Unohtui mainita...

Eihän kukaan, tai aika harva, valitsee lajin traditioiden perusteella, mutta kun ihminen kasvaa lajinsa myötä, tulee siitä elämäntapa ja tässä vaiheessa ne lajitraditiot, lajin juuret ja lajin alkuperämaa alkavat kiinnostamaan.
Oon lyöny, mutta on lyöty takaskin
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 25 kurkkijaa