Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. :boxing2:

Tactical Baton (Opetusvideo)

Filippiiniläiset ja Indonesialaiset lajit

Valvoja: Valvoja

YJT
kylkeenpotkija
Viestit: 4264
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja

Tactical Baton (Opetusvideo)

Viesti YJT »

Julkaistu Kontrollissa.

Tactical Baton

Kouluttaja: Kelly Worden
Tuottaja: Paladin Press, 1998
Pituus: 3:54 (yhteensä)
Formaatti: VHS

Taustatietoja kouluttajasta:
Kelly Worden on harjoitellut erilaisia kamppailulajeja noin neljä vuosikymmentä. Worden on yksi maailman edistyneimpiä modern arnis -tyylin harjoittajia. Worden oli ensimmäinen amerikkalainen, jolle systeemin perustaja Remy Presas myönsi arvonimen Datu (”heimopäällikkö”). Worden kouluttaa ihmisiä ympäri maailmaa, ja hän on kouluttanut mm. Yhdysvaltojen armeijan erikoisyksiköitä. Worden on suunnitellut useita veitsiä ja muita itsepuolustusvälineitä useille tunnetuille valmistajille ja häneltä on julkaistu yli 20 itsepuolustukseen liittyvää opetusfilmiä.

Filmin esittely:
Tactical Baton koostuu kahdesta lähes kahden tunnin pituisesta osasta. Filmiä ei ole ainakaan toistaiseksi saatavilla DVD-muodossa.

Filmin alussa Worden esittelee lyhyesti erilaisia patukan tapaan käytettäviä lyömäaseita, kuten rengasrautoja ja baseball-mailoja. Tämä osuus on mielestäni melko turha, ja se onkin mielestäni tehty lähinnä osoittamaan, että vaikka katsoja ei kantaisikaan patukkaa, useita erilaisia tilapäisvälineitä voi käyttää patukan tapaan.

Ennen varsinaisiin tekniikoihin siirtymistä katsojalle opetetaan vielä, että patukkaa voi käyttää muuhunkin kuin lyömiseen: patukan varrella voi tehdä torjuntojen lisäksi sidontoja ja myös kahvanuppia voi käyttää lyömiseen. Myöhemmin filmin toisessa osassa Worden esittelee lisäksi, että joissakin tilanteissa voi olla järkevää vaihtaa ote patukan kärkiosaan, ja käyttää kahvaosaa lyömiseen.

Varsinaisten tekniikoiden opettaminen alkaa hyökkäyskulmien opettamisella. Worden opettaa filipiiniläisissä lajeissa käytetyt 6- ja 12-osaiset jaottelut, mutta filmillä painopiste on yksinkertaisemman 6-osaisen jaottelun käytössä. Osa hyökkäyskulmista on pistoja, ja Worden toteaa että teleskooppipatukka saattaa pistettäessä painua kasaan. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä pisto aiheuttaa joka tapauksessa vahinkoa, ja patukka on helppo avata seuraavan lyönnin yhteydessä.

Hyökkäyskulmien jälkeen opetetaan ihmiskehon lyöntikohteita. Worden kertoo, että vaikka tietyt kohteet ovatkin parempia maaleja kuin toiset, ei asiaan pidä kiinnittää liikaa huomiota. Patukankäyttötilanteessa on lyötävä mihin tahansa, mikä aiheuttaa kipua. Worden toteaa, että on harjoiteltava myös ”kiellettyihin” kohteisiin kuten päähän lyömistä, koska muuten harjoittelija ei opi huomioimaan niiden suojaamista todellisessa tilanteessa. Filmillä tosin myös varoitetaan liiallisesta voimankäytöstä – ei kuitenkaan oikeudellisten seuraamusten vaan vastapuolen koston välttämiseksi.

Seuraavaksi filmillä käsitellään torjuntoja. Worden opettaa, että torjunta ei saa olla passiivista hyökkäyksen pysäyttämistä, vaan hyökkäävän aseen kimppuun hyökkäämistä. Hyökkäävä ase on neutraloitava pois pelistä, muuten vastustaja käyttää sitä uuden hyökkäyksen tekemiseen. Filmillä käytetään etupäässä patukkahyökkäyksiä, mutta myöhemmin Worden osoittaa, että samoja periaatteita voi käyttää myös muunlaisilla aseilla, tai ilman asetta tehtävien hyökkäysten torjuntaan. Torjunnat tehdään siten, että patukkaa käsitellään yhdellä kädellä, ja vapaalla kädellä suoritetaan oma torjunta. Torjuntaan yhdistetään lisäksi välitön vastahyökkäys joko patukalla tai vapaalla kädellä.

Ensimmäisen osan lopussa opetetaan erilaisia lyöntitapoja patukalla. Filmillä käsitellään paitsi normaalia voimalyöntiä ja kahdeksikkolyöntiä, myös filippiiniläisistä lajeista tuttuja erikoisempia lyöntejä.

Filmin toinen osa sisältää ensimmäisessä osassa opetettujen perustaitojen soveltamista käytäntöön. Painopiste on tilanteissa, joissa ollaan lähietäisyydellä ja patukkaa käytetään pienillä, nopeilla liikkeillä voimalyöntien sijaan. Filmillä esitetään useita erilaisia ennakolta sovittuja liikesarjoja, jotka lähtevät vastustajan suorittamasta hyökkäyksestä. Worden toistaa kunkin liikesarjan useita kertoja ja tekee niihin pieniä muutoksia esitelläkseen, kuinka liikesarjaa voi soveltaa erilaisiin tilanteisiin. Filmillä opetetaan myös useita erilaisia hubud –pariharjoitteita, joissa harjoittelijat tekevät vuorotellen erilaisia ennalta sovittuja hyökkäyksiä ja torjuntoja katkeamattomana ketjuna.

Worden painottaa, että tarkoituksena ei ole opettaa käyttämään filmillä opetettuja liikesarjoja sellaisinaan, vaan niiden tarkoituksena on opettaa soveltamaan tekniikoita vaihtuviin tilanteisiin. Worden näyttääkin, miten erilaisia hubud –harjoitteita voi yhdistellä lennosta, jolloin harjoitusparin on opittava reagoimaan nopeasti erilaisiin hyökkäyksiin.

Filmin loppupuolella Worden esittelee erilaisia patukalla tehtäviä lukkoja ja sidontoja. Niihin ei kuitenkaan keskitytä kovinkaan paljoa, vaan Worden toteaa että lukot paremminkin syntyvät puolivahingossa tilanteiden kehittyessä, eikä niitä kannata erikseen lähteä hakemaan. Toki lukkojen harjoittelu helpottaa eteen tulevien tilanteiden hyödyntämistä.

Filmillä puhutaan hieman myös taktiikasta ja tilapäisvälineiden käyttämisestä. Aiheita ei kuitenkaan käsitellä omana kokonaisuutenaan, vaan niihin viitataan useissa kohdissa lyhyesti, ikään kuin sivulauseessa.

Kokonaisarvio filmistä:
Filmiä katsoessa Wordenin tausta filippiiniläisten lajien parissa näkyy selvästi, niitä pidetäänkin parhaina lajeina patukankäytön oppimisen kannalta. On outoa, että filmillä käytetään tuotemerkkiä ASP teleskooppipatukan synonyyminä. Lisäksi patukat painuivat filmillä jatkuvasti vahingossa kasaan, ilmeisesti koska niiden pidätinjouset oli säädetty aivan liian löysiksi. Vaikka Wordenin taitoja ei voikaan kyseenalaistaa, nämä seikat antoivat hieman oudon kuvan hänen asiantuntemuksestaan teleskooppipatukoiden suhteen.

Filmi on tuotettu kohtalaisesti: kuvauksessa on käytetty kahta jalustalla olevaa kameraa, mutta toisen kameran värisäädöt ovat pahasti pielessä. Onneksi filmillä käytetään etupäässä suoraan edestä kuvaavaa kameraa, jonka kuvanlaatu on hyvä. Myös äänitys jättää toivomisen varaa, sillä Wordenilla ei ole lainkaan omaa mikrofonia. Aina kun Worden kääntyy poispäin kamerasta tai menee kyykkyyn, puheen äänentaso laskee huomattavasti. Lisäksi äänessä on paikoitellen häiritsevää kaikua tai taustakohinaa, ja taustalta kuuluu välillä hälyääniä.

Tactical Baton on varsin kattava paketti patukan käytöstä. Filmi on tarkoitettu siviileille; koko neljän tunnin aikana ei taideta kertaakaan edes mainita, että kontrolliammattilaiset käyttävät patukkaa työvälineenään. Filmillä esitettävät tekniikat menevätkin huomattavasti pidemmälle kuin mitä patukkaa voimankäyttövälineenä käyttävät ammattilaiset tyypillisesti osaavat tai edes tarvitsevat, ja filmi kiinnostaneekin enemmän filippiiniläisten lajien harrastajia.
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)