Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. :boxing2:

Vanhat suomalaiset tappelutaidot

Muun maailman lajit

Valvoja: Valvoja

ka1
kylkeenpotkija
Viestit: 2191
Lauteille: Maaliskuu 2005

Viesti ka1 »

riku kirjoitti: Mahtoiko muuten tuossa kirveen hamarapuolen käytössä olla ideana myös se, että vältetään tappamista, kuten puukkoleikkeleissä?

Riku Ylönen
Tämä vaikuttaisi olevan ainoa järkevä selitys kirveenpohjalla lyömiselle. Sillä, asia oli näissä "rehellisissä" tappeluissa näin:
mronkain kirjoitti: Liian vakavaa vahingoittamista pidettiin jopa amatöörimäisenä.
Tai ainakin tappamista pidettiin amatöörimäisenä.

Juu vielä rytkypolkasta tai miksi sitä haluaa sitten kutsuakkaan, haastetanssi on yksi nimitys. Korjaan hieman juttujani, se oli aika yksilöllinen kaikilla häjyillä, ei vain Rannanjärvellä, mutta muistutti yleensä ripaskaa. Saatettiin tanssia myös joukolla. Tanssi tosiaan esitettiin haasteena, tämä kuului osana rehtiin tappeluun, ne jotka halusivat ehtivät pakosalle. Tanssiin saattoi kuulua esimerkiksi puukolla ilmaan huitominen, joka on aika mielenkiintoinen seikka.

Muuten, häjykaudella oli myös Keski-Suomessa muutamia häjyjä. Kuuluisimpina Parantalan veljekset, Matti ja Kitti.
Matin tappelutanssi oli "kyykkyryssää" ja loikkimista edestakaisin, ja siihen kuului nimenomaan puukolla huitominen.

Kirjoitan vähän lisää näistä Keski-Suomen häjyistä paremmalla ajalla.
mronkain kirjoitti: EDIT: Kuten korjattu, Santerin Alkion "Puukkojunkkarit" tietty, ei Kiannon. Linkki löytyy varmaan täältä haulla.
:?: Linkki on tuossa pari viestiä ylempänä.
riku
kylkeenpotkija
Viestit: 2347
Lauteille: Joulukuu 2005

Viesti riku »

Alueista ammatteihin: ilmeisesti kiertelevään elämäntapaan kuului jossain määrin korkeampi väkivallan riski, ja toisaalta valmius myös väkivallan/taistelutekniikoiden käyttöön: kulkumiesten tervapamppu on mainittu, samoin markkinamustalaisten viiltosormukset. Mahdollisesti siis muillakin vastaavilla olisi ollut omanlaisiaan tappelustemppuja, mutta eivät ehkä kovin systemaattisesti järjestettyjä - paikalleen juurtuneessa kulttuurissa, kuten nyt häjyyt loppujen lopuksi ovat, lienee helpompi verrata tietämystä ja kehittää taitojaan, vai?

Entäs sitten eräänlainen välimuoto liikkuvasta ja paikoillaan olevasta: lähinnä mieleeni tuli tukkijätkätraditio, johon ilmeisesti kuului muutakin kuin reippaita ralleja ("I cut down trees, I skip and jump/I like to press wild flowers./I put on women's clothing and hang around in bars. ") ja heinälatoromantiikkaa? Kirveet ja puukot olivat varmastikin tukkilaiskämpillä paikalla, samoin kuin uittokeksit - onko tappeluista tai sitten reiluista kamppailuista/paineista/vrt tarinoita tai dokumentteja?

Riku Ylönen
Kuvake
sanppa75
kylkeenpotkija
Viestit: 1913
Lauteille: Elokuu 2005
Paikkakunta: Kuopio

Viesti sanppa75 »

Vlad Tepes kirjoitti: Ihan nollaviesti näin humalassa kirjoitettuna, mutta tuo "häjy" meininki on savolaisesta sielunmaisemasta yhtä kaukana kuin Shanghai Helsingistä. Ei vaan istu täkäläiseen "suomalaisuuteen" kirveelläkään.
Ehkä näin , tai sitten ei kumminkaan. Tuota "häjy" meininkiä, ns. tappelullistapahansisuisuutta on toki ollut savossakin päin. Aika paljon vähempi varmaan kuitenkin, siinä lienet oikeassa. Mm. iso-ukkini oli ukkini kertoman mukaan tarvittaessa aika jäyhä kaveri. Ei tarvinnut hyvärilässä kulkumiehiä pelätä. :lol:
Sami Hyvärinen

"Saru mo ki kara oshiru"
tänäskän
munillepotkija
Viestit: 589
Lauteille: Heinäkuu 2006

Viesti tänäskän »

Aikanaan savotoilta toisille liikkui ns. lentojätkiä, joista osa oli lain kouraa pakoilevia pikkurikollisia. Saattoipa murhamiehiäkin näiden joukossa olla. Jossakin vanhassa suomalaisessa tukkilaiselokuvassa muistan tällaisen lentojätkän herkästi puukkon tarttuneen, kun jäi kiinni kolttosistaan.
jussmatt
polveenpotkija
Viestit: 126
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: PK-seutu

Viesti jussmatt »

Lainasin juuri äskön veljentäni kirjan, broidini kaverin kirjoittaman kirjan "Parantalan Häjyt Veljekset" Keski-Suomalainen Puukkojunkkarius. Historiallinen kuvaus ja samalla Parantalan sukututkimusta kirjamuodossa. Itseäni kiinnostaa onko kirjassa tekstiä treenimetodeista, muuta kuin että puukko oli arkityökalu-->ei sitä tarvitse erikseen treenata. Täytyy jutella Junnun (kirjoittaja) kanssa kirjasta sitten jos joskus tapaan hänet.

-jussi.
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit: 12710
Lauteille: Tammikuu 2005

Viesti AriJ »

riku kirjoitti: Mahtoiko muuten tuossa kirveen hamarapuolen käytössä olla ideana myös se, että vältetään tappamista, kuten puukkoleikkeleissä?
Kukas se lauloikaan, Alatalon Mikkoko, että "hamarapuolella kiitos, eikä sitten kasvoihin"?

:axe:
______________________
ka1
kylkeenpotkija
Viestit: 2191
Lauteille: Maaliskuu 2005

Viesti ka1 »

jussmatt kirjoitti: Lainasin juuri äskön veljentäni kirjan, broidini kaverin kirjoittaman kirjan "Parantalan Häjyt Veljekset" Keski-Suomalainen Puukkojunkkarius. Historiallinen kuvaus ja samalla Parantalan sukututkimusta kirjamuodossa. Itseäni kiinnostaa onko kirjassa tekstiä treenimetodeista, muuta kuin että puukko oli arkityökalu-->ei sitä tarvitse erikseen treenata. Täytyy jutella Junnun (kirjoittaja) kanssa kirjasta sitten jos joskus tapaan hänet.

-jussi.
Keskustelin juuri lyhyesti kirjoittajan kanssa sähköpostitse. Lähinnä kysyin sitä, että onko kansikuvalla mitään todellisuuspohjaa. Ei ollut. En sitten jaksanut alkaa enenpää vaivaamaan vierasta miestä.
Mutta voit toki tehdä sen puolestani jos kerran olette tuttuja (voit vaikka kysysä miten kaveri kuvailisi Keski-Suomen puukkotyyliä). :p

---

Kari Aittomäki, lueskelin vanhaa Kaspin ketjua. Siellä on tullut jo ilmi paljon näitä asioita joita tänne on nyt kirjoiteltu. Pahoittelut siitä etten ole noita vanhoja juttuja tarkemmin huomioinut.
Sinulla kuitenkin on aiheesta yhä tietoa? Aiotko kirjoittaa tähän ketjuun, vai...? Moni varmasti toivoo sitä.
taifuuni
kylkeenpotkija
Viestit: 1078
Lauteille: Heinäkuu 2005

Viesti taifuuni »

Juttelin tuossa isän kanssa tänään tuosta häjyyly perinteestä suvussa,
ja paljonki oli asiaa, sitä löytyy myös Samuli Paulaharjun Rintakyliä ja larvamaita kirjasta, jossa on luku Nenättömän luoman taisteluista jossa Kurikkalaiset ja Ilmajokiset aidanseipäiden ja kivien kanssa ottaa yhteen.
Suutarin Joeli joka on esi-isä suoraan ylenevässä polvessa oli innoikkaimpia.
Joeli oli ensimmäisenä sillalla lyömässä ja viimeisenä poistui kiviä nakellen.
Joeli oli suutari joka kulki talosta toiseen.
Kysyin tekniikoista ja isä sanoi että junttaamalla päähän :D
Kuvake
Sussi
reiteenpotkija
Viestit: 312
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Hämeenlinna

Viesti Sussi »

taifuuni kirjoitti:
Sussi kirjoitti:
taifuuni kirjoitti:
Suvussa myös on kulkenut pitkään ohje pojille kun nuorukainen menee kemuuhin, "jos joku alkaa soittaa suutaan niin älä ala mitään höpöttelemään vaan lyö vain heti täysillä turpaan" sitä on myös noudatettu, jää turha jännitys pois kun on toimintamalli jonka mukaan toimia, olisiko tuo jotain konseptipohjaista jo peräti :badgrin:
Kyllä tämä on käsittääkseni tuttua juttua ollut pohjalaisnuorisolle ainakin vielä kymmenisen vuotta sitten. Exäni noita tappelujuttuja tapasi kertoilla, ja mummuni, joka oli puoliksi eteläpohjalainen, opetti meille suvun tytöillekin, ettei "kenenkään tartte antaa hyppiä silimille". Hän oli fyysisesti vahva nainen, eikä arastellut tarpeen tullen pyyhkäistä miespuolisilla henkilöillä lattiaa. Siinä ahdistelija yllättyi, kun pikkuinen nainen pisti poikki ja pinoon :) Harmi, etten itse ole hänen fysiikkaansa perinyt vaan olen melkoisen heikko voimiltani.
Äh ei se ole koosta kiinni joten anna mennä vaan :)
Ai mutta niiinhän se olikin että koolla ei ole väliä :lol:

(Okei, mä olen poloinen flunssan kourissa täällä, yrittäkää kestää huono huumori...)
Kuvake
Paanari
kylkeenpotkija
Viestit: 2262
Lauteille: Maaliskuu 2006

Viesti Paanari »

:lol:
on se kumma ettei meikän kertomana kelvannu.
Nooh, pitää parannella polvee.... :drinkers: ja niin pois päin.. [smilie=masa.gif]
EX AGMINE HACCAPELLORUM LIBERA NOS DOMINE
riku
kylkeenpotkija
Viestit: 2347
Lauteille: Joulukuu 2005

Viesti riku »

Paanari kirjoitti: :lol:
on se kumma ettei meikän kertomana kelvannu.--
Tuota minä en usko. Onko sinulla jotain lähdettä esittää? ;)

Riku Ylönen
suojelutahto
nilkkaanpotkija
Viestit: 28
Lauteille: Lokakuu 2006

Viesti suojelutahto »

Vai tommoosia pitkän kantaman miähiä olis. Pitääpä kattoa ja koettaa kysyä iskältä, jotta mitä tekniikoita olis. Jussi-paapalla kun ei enää oo jalakaa eikä se oo muutenkaa kovin kunnos, nii ei kannata. Ei hitto, antaasin vaikka oikian kären(oman) jos vaan sais oppia noi asetekniikat.

(Toisaalta, niitten tekniikoitten käyttäminen olis aika hankalaa yksin sillä vasemmalla, joten ei sitä)
ka1 kirjoitti: Usein puukot olivat kaksineuvoisia, eli oli sekä tavallinen iso puukko sekä pikkupuukko.
Tiedättekö, mitä tuommone muistuttaa?

DAISHO!!!
suojelutahto
nilkkaanpotkija
Viestit: 28
Lauteille: Lokakuu 2006

Viesti suojelutahto »

Vlad Tepes kirjoitti: Ihan nollaviesti näin humalassa kirjoitettuna, mutta tuo "häjy" meininki on savolaisesta sielunmaisemasta yhtä kaukana kuin Shanghai Helsingistä. Ei vaan istu täkäläiseen "suomalaisuuteen" kirveelläkään.
Elina kirjoitti: Harmi kun on nuo savolaiset sukujuuret, niin vastaavia tarinoita ei oikein löydy :( Isoisoisä oli kyllä mielenkiintoinen henkilö, mutta ei mikään tappelija niin menisi OT:ksi.
Ei millään pahalla, mutta olen ymmärtänyt, että rautakauden heimoista savolaiset olivat siitä sotaisammasta päästä.

Olikos ne miekkakivet Savossa?
saarikko
etupotkija
Viestit: 1567
Lauteille: Maaliskuu 2005

Viesti saarikko »

suojelutahto kirjoitti: Ei millään pahalla, mutta olen ymmärtänyt, että rautakauden heimoista savolaiset olivat siitä sotaisammasta päästä.
Tiedä rautakaudesta, mutta nykyään savolaiset on tunnettu vääräleukaisuudestaan. No, vastuu on kuulijalla :badgrin:
suojelutahto kirjoitti: Olikos ne miekkakivet Savossa?
Vai Karjalasta -ihan sama.
Kuvake
bob
kylkeenpotkija
Viestit: 1145
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Nummela

Viesti bob »

Jussi Häkkinen kirjoitti: Ihan hyvä teksti, mutta tekniset johtopäätökset laulujen ja runoilujen perusteella ovat hitusen kaukaa haettuja.
Suomessa on ollut kautta historian tapana kirjoittaa historiaa lauluihin ja runoihin. Myös uutisia sepititettiin runomittaan laulettaviksi, jotta lapset osaisivat ne oikein välittää eteenpäin.
Kimura No Mae Ni Kimura Nashi. Kimura No Ato Ni Kimura Nashi.

"Yeah, it's my life. But at least it's half over." - Al Bundy

Seuraajat

Kuvake
Andy
Kuvake
Antti
Kuvake
carenza
Kuvake
Dojon Jäykin
Earendil
halmehe
Hauki
Hemmukka
Kuvake
Jasse
Jiijola
jjs
ka1
Kuvake
Kari Aittomäki
Kuvake
Kuhmu
Kuvake
Kyynikko
Lasse Candé
Lowclass
Petri Puolakka
Kuvake
Point
Kuvake
sanppa75
sikajudoka
sinappi
Taijin harjoittaja
tonik
Torsti Toivola
Kuvake
Totte