Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Sienien valmistaminen

Pannu aina kuumana ja pöydissä tilaa. Keskustelua kamppailulajien ulkopuolelta huumoria unohtamatta. :)

Valvoja: Valvoja

Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 13359
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola
Tykännyt: 108 kertaa
Tykätty: 361 kertaa

Sienien valmistaminen

#1

Viesti Kari Aittomäki » elo 18, 2006, 01.15

Juu, ei kovin macho aihe.
Mutta miten valmistan sienet parahaaseen olomuotoonsa?
Siis ne valkosiet, oikeat sienet joita rasioissa myydään..
Olen yrittänyt kaikenlaista vaan häneksi menee.

Olen ihan kotonani lihankäsittelyssä ja vihanneksetkin sekä juomiset hoituu..
Mutta miten muuttaa valkoiset sienet herkuksi, hä?
Kun joka kerta menee häneksi.

Eli perusmässynä on hyvinhaudutettu härän ulkofilee, omanamaanperunoilla ajattelin tarjota ja itseleipomallani leivällä sekä laatuviinaksilla tukea, puolukkavotkaa ja niinku.. Mutta ne sienet! Kun ei niitä niin täälä kasva ja ostopuolen tarhaviljelmissä ei ooo niinku sielua!

Miten valmistetaan sienistä nannaa, hä?
Paistanko jamiten, öljyllä vai voilla? Paahdanko vai voiko sieniä grillata?
Ärg.


Niin, ja jos jollakulla onhyviä sienivinkkejä tai muitaki reseptejä, antaa tulla! En niin jaksa leipoa ainakaan vielä, vaikka leivinuunista haaveilenkin, mutta kaikki vinkit otetaan vastaan!

Lisäys: jos joku tietää miten leipoa keittolautasen päälle taikinakuori niin että sekans onnistuu.. ni saa kertoa!


javu
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 211
Lauteille: Toukokuu 2005
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#2

Viesti javu » elo 18, 2006, 07.50

Soosin teet helposti. Viipaloidut sienet kuivaan pannuun ja kohtuullisella lämmöllä sekoitellaan niin kauan että kutistuvat ja ruskistuvat sopivan näköisiksi. Sitten voita ja sipulisilppua perään ja kuullotellaan kunnes sipuli on pehmeätä. Päälle purkki kermaa, kiehautus ja maustetaan pippurilla ja suolalla sekä suurustetaan vaikka ohrakkaalla. Tai vaihtoehtoisesti suurustus niin että paistovaiheessa vähän reilummin voita ja siihen sekaan vehnäjauho ja kermaa lisättäessä sekoitellaan huolellisesti. Jos tuntuu ettei tule makua tarpeeksi niin liraus liemifondia antaa hyvän säväyksen.

Grillissä tulee hyviä kans, otat sienistä jalan pois ja niin paljon sopivaa juustoa (tuore-, home-, mustapekka tms) sisään kuin menee ja pekoninsiivu ympärille. Hammastikulla paketti kiinni ja grilliin tai ehkä vielä helpommin rivi sieniä pitkään puutikkuun niin on helpompi käännellä.

Kuvake
MarkkuT
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 6470
Lauteille: Maaliskuu 2005
Tykännyt: 11 kertaa
Tykätty: 26 kertaa

#3

Viesti MarkkuT » elo 18, 2006, 09.19

javu kirjoitti: (tuore-, home-, mustapekka tms)
Lisätään listaan koskenlaskija. Klassikko!

=P~

Paistettu kuha kanttarellikastikkeella on parhautta.
Ain't no one.

Kuvake
Paappa
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 12733
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 3 kertaa
Tykätty: 13 kertaa

#4

Viesti Paappa » elo 18, 2006, 09.37

Ruskistat pannussa pienessä rasvassa ja sitten sipulin ja sopivan juuston kanssa folionyytteihin. Lihaköntin tai broilerin kanssa uuniin, voivat olla saman ajan kuin lihakin.

Itse lisään lintupataani ruskistettuja herkkusieniä siinä vaiheessa kun linnunpalat ja sipuli on ruskistettu, päälle viiniä tai sherryä ja kypsennetään hiljakseen.
Juu, ei kovin macho aihe.
Kädenvääntö, homostelu ja liharuuanlaitto, ne on miesten hommia :D
"Always keep an edge on yr knife, son, always keep an edge on yr knife
'cause a good sharp edge is a man's best hedge against the vague uncertainties of life"
(Corb Lund)

Gyokuro
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1008
Lauteille: Maaliskuu 2006
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#5

Viesti Gyokuro » elo 18, 2006, 09.38

javu kirjoitti: Grillissä tulee hyviä kans, otat sienistä jalan pois ja niin paljon sopivaa juustoa (tuore-, home-, mustapekka tms) sisään kuin menee ja pekoninsiivu ympärille. Hammastikulla paketti kiinni ja grilliin tai ehkä vielä helpommin rivi sieniä pitkään puutikkuun niin on helpompi käännellä.
Tai uunissa. Omasta mielestäni nuo turejuustot ovat pelkästään riittäneet ajamaan asiaa, mutta aion kyllä kokeilla tuota pekonisiivua ....

Sama kaava toimii tomaattien, paprikoiden ja omnoiden kanssa, eli sisukset pois, monttu täyteen tuorejuustoa ja uuniin. SLURP !!!
Never interrupt your enemy when he´s making a mistake - Napoleon Bonaparte -

Gyokuro
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1008
Lauteille: Maaliskuu 2006
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Re: Sienien valmistaminen

#6

Viesti Gyokuro » elo 18, 2006, 09.49

Kari Aittomäki kirjoitti: Niin, ja jos jollakulla on hyviä ..... muitaki reseptejä, antaa tulla!
Yks aivan ykkönen on YRTTILOHKOPERUNAT:

- Pese perunat hyvin ja viipaloi ne lohkoiksi kuorineen.
- Levitä perunat pellille ja kaada oliivi- tai auringonkukkaöljyä päälle about muutama rkl
- Sirottele sekaan mustaapippuria 1 tl, suolaa 1 tl, timjamia 2 tl, basilikaa 2 tl ja rosmariinia 2 tl tai oman maun mukaan ( määrät arvioita. Itse vain heittelen ne sinne sekaan mittaamatta )
- Sekoita siten, että öljy ja yrtit ovat tasaisesti levinneet perunoiden pinnalle.
- Pelti uuniin ( 200°) ja annetaan olla, kunnes perunoiden pinta alkaa hieman ruskettua.

Tarjoillaan kermaviilikastikkeen, jonkun lihan ja edellä mainittujen uunissa valmistettujen tomaattien, sienien, yms kera.

KERMAVIILIKASTIKE:

1 prk kermaviiliä
1 rkl makeaa Chili- soosia

Sekoitetaan ja kastike on valmis.

Ei muuta ku ääntä kohti. 8) Ja on muuten hyvää.
Never interrupt your enemy when he´s making a mistake - Napoleon Bonaparte -

Tapani
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1996
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Turku
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#7

Viesti Tapani » elo 18, 2006, 09.59

Kerman sijaan kannattaa kokeilla sotkea ne paistetut sienet myös creme frechiin, hiukan erilainen maku ja herkkua on.

Herkkusienet menevät muuten mainiosti myös sellaisenaan, ei niitä tarvitse välttämättä valmistaa mitenkään. Esim vihersalaatin joukkoon suht pieneksi paloiteltuna, päälle hyvää oliiviöljyä ja pippuria niin avot! Itse en herkkusieniä muuhun käytäkään, kastikkeisiin laitan sitten muita sieniä.


Tapani

Kuvake
Cuculcan
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 1100
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#8

Viesti Cuculcan » elo 18, 2006, 11.08

Niin - itse sienien valmistamisesta:

Herkkusienet menee pahan makuisiksi jos niitä paistaa liian kauan. Niihin tulee sellainen voimakas katkera sivumaku. Samantyyppisiä ilmiöitä on muutamissa metsäsienissä - ja yhtälailla pilaa sienensä jos laittaa väärässä välissä suolaa.

Metsäsienet kuullota nopeasti voissa - herkkusienet kanssa jos ei voin käyttö ahdista. ruokaöljykin kelpaa, mutta imho ei ole yhtä hyvää. Metsäsienten kanssa sitten ryöppäykset tarpeen mukaan, ettei mene ripuliksi.

Patoihin ja keittoihin ei niin väliä kun eivät pääse kuivamaan liikaa.
Piirakoissa ne on hyvä pitää vähän kosteina ettei tule kumipiirasta.
)) << >> ((

Kuvake
MarkkuT
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 6470
Lauteille: Maaliskuu 2005
Tykännyt: 11 kertaa
Tykätty: 26 kertaa

#9

Viesti MarkkuT » elo 18, 2006, 11.12

Cuculcan kirjoitti: kumipiirasta.
Kyllä huomaa, että on perjantai kun tuo "kumipiirakka" herättää tiettyjä mielikuvia (etsisin kuvan kyseisestä välineestä, mutta en kehtoo laittaa tänne). Tämä viesti kuuluisi paremminkin tuonne huonon huumorin ketjuun.

:oops:
Ain't no one.

Kuvake
Cuculcan
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 1100
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#10

Viesti Cuculcan » elo 18, 2006, 11.44

Likaisesta mielikuvituksesta voit syyttää vain itseäsi
)) << >> ((

Tapani
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1996
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Turku
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#11

Viesti Tapani » elo 18, 2006, 12.16

Tai väärien sienien syömistä...

Ale
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1172
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Lahti
Etulaji: Shorin-ryu Seibukan karate-do
Sivulajit: Okinawalainen kobudo
Takalajit: JKA-Shotokan
Sin moo hapkido
Shorin-ryu (Okuhara-ha)
Tykännyt: 13 kertaa
Tykätty: 35 kertaa

#12

Viesti Ale » elo 18, 2006, 12.47

Valkoisia rasioissa myytäviä herkkusieniä grillaan lihavartaassa kirsikkatomaattien ja punasipuli lohkojen välissä. Mausteet vaihtelee.

Ps. Sais tulla pikkuhiljaa kunnon sateet. Mun (Henk koht. turvaluokitus ERITTÄIN SALAINEN) kanttarellipaikat on tyhjiä.

Kuvake
Cuculcan
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 1100
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#13

Viesti Cuculcan » elo 18, 2006, 13.08

Tänä vuonna ei kuulemma tule puolukkaa tai mustikkaa. Lakkoja kyllä.
Sienikausi on todella kuollutta, ellei nyt ala satamaan kunnolla ja pysy lämpimät ilmat. Mä ajattelin vilkaista haperot syksymmällä, mutta odotukset on alhaalla.
)) << >> ((

heian
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3164
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Sonkajärvi
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#14

Viesti heian » elo 18, 2006, 13.22

Mustikkaa tulee kyllä. Juntusrannassa käydessäni siellä oli ihan sinisenään mustikkaa. Ja täällä Iisalmessa on myös mustikkaa, tosin ei niin paljoa kuin yleensä. On käyty poimimassa sekä mustikat että vadelmat. Puolukasta en vielä osaa sanoa.

Ale
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1172
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Lahti
Etulaji: Shorin-ryu Seibukan karate-do
Sivulajit: Okinawalainen kobudo
Takalajit: JKA-Shotokan
Sin moo hapkido
Shorin-ryu (Okuhara-ha)
Tykännyt: 13 kertaa
Tykätty: 35 kertaa

#15

Viesti Ale » elo 18, 2006, 13.25

Puolukastakin tulee surkea vuosi, marjat tippuvat jo raakileina. Sienienissä on kaikki toivo, eivät tarvitse kuin pari viikkoa kunnon sadetta ja saa edes kohtuullisen loppukauden sadon.


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Duran ja 1 kurkkija