Etsitkö kamppailuharrastusta? Aloita suoraan tästä uusi aihe valmiiden kysymysten kanssa ja odota, kun konkarit vastaavat sinulle. :boxing2:

Karaten asennoista

Japanilaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit: 12710
Lauteille: Tammikuu 2005

Viesti AriJ »

Anton Puolakka kirjoitti: Jos muutaman vuoden perusteella alkaa toteamaan, että eihän tämä toimi, niin kääntäisin syyttävän sormen toteajaa kohtaan: lajivalinta on alun perin ollut virheellinen tai käsitykset lajin sisällöstä väärät. VT:n kuvauksessa kyllä opettajassakin on jotain outoa, koska hänkin epäilee opettamaansa asiaa. Jos ei ole _uskoa_ siihen, että typerältä ja järjenvastaiselta tuntuvassa harjoituksessa on jotain vielä löytymätöntä, on todellakin aika vaihtaa lajia, opettajankin.
Niin, aina välillä (meillä varsinkin --> :ninja: ) törmää ihmisiin jotka ovat itse päättäneet että mitä tulevat saamaan lajista, ja hakevat tätä sitten "väkisin", näkevät vastauksia siellä missä niitä ei ole, keksivät itse sitä omaa maailmaansa, omaa haluaan tukevaa tavaraa.... :(

Itse sanon, että mikäli et jotain ymmärrä, niin kysy!
Anton Puolakka kirjoitti: Joskus 15v sitten kesäleirillä ukeni kysäisi, että mitäs tykkäsin aamutreenin tekniikoista. Totesin niiden olevan mielestäni melkoista skeidaa. Uke hymähti hyväksyvästi ja vaihtoikin pikkuhiljaa lajia. En vaihtanut ja nyt ymmärrän silloiset aamutreenit paremmin.
Eli juurikin tuo yllä ehdottamani ei tämän henkilön kohdalla ehkä toteutunut - ei kysynyt...
Anton Puolakka kirjoitti: Yksi asia, joka aiheuttaa joillekin pettymyksiä on jo hyvä saavutettu taso ja ymmärrys kovassa tekniissa. Sitten alkaa opetukseen tulla pehmeää tekniikkaa, joka ei vakuuta ollenkaan (siis minusta aivan sama tilanne mitä VT juuri kuvaili). Epäilys herää ja tyytymättömyys myös. Tuore musta vyö kokee olevansa kova ja uskoo omaan tietämykseensä, ehkä vaihtaa lajiakin "toimimattomien tekniikoiden" vuoksi.
Meillä tämän kanssa käy ehkä päinvastoin useimmin (IMHO) - ruvetaan pehmeilemään, ja virtailemaan, ja "leijumaan" iiiiiihan liian aikaisin. Ei missään nimessä Kyû-asteilla, eikä edes vielä Dan-asteillakaan, vaan vasta kun opettaja-aste on saavutettu olisi (IMHO) hyvä alkaa etsimään niitä "pehmennyksiä". Ne "kovat jutut" kun on ne jotka ne pehmot saa toimimaan - tai koviin juttuihin ne pehmeät perustuu.

Näin itse olen ymmärtänyt....
Anton Puolakka kirjoitti: En sano, että osaamatonta opetusta ei olisi. Sanon vain, että ajan oloon moni asia alkaa näyttää erittäin eriltä kuin aluksi. Huijaamista tuo ei ole, vaikka jotkut harrastajat kokevat pettyneensä. He pettyvät lähinnä omien odotuksiensa ja vallitsevan tilanteen ristiriitoihin. Opetusta ja lajia on helppo syyttää.
Jep, epäonnistuja on lopulta aina se itse epäonnistuja... Aa... juu... just, stating the obvious, am I? :oops:
Zzz kirjoitti: Tällä tarkoitan sitä, että seuroissa ruskeat ja sinisetkin vyöt vetävät säännöllisesti treenejä ja sensei vetää vain osan treeneistä.
Jotka kykenevät opettamaan vain sillä omalla tasollaan... jossa tietty myös oma ansansa (näille ruskeille ja sinisille); on hyväksyttävä se että olen mikä olen, teen parhaani, en yritä olla enempää kuin olen vaan opetan sitä mitä osaan, ettei eksy keksimään jotain hienoa vain yleisöä viihdyttääkseni... :(
______________________
Kuvake
Sylvesteri
kylkeenpotkija
Viestit: 1535
Lauteille: Marraskuu 2005

Viesti Sylvesteri »

ZZZ kirjoitti: Alkeiskurssilaiset sitten vetävät johtopäätöksiä näiden sinistenvöiden opetuksen perusteella eivätkä tajua että sininen tai ruskeavyö ei vielä lähellekkään tarkoita että kaveri olisi pätevä opettajaksi, harva ensimmäsen danin omaavakaan vielä on.
Jos muutaman vuoden harjoitellut kaveri ei pysty vetämään menestyksellä alkeiskurssin treenejä, niin tulee kyllä mieleen että laji on kyllä silloin liian vaikea ja monimutkainen ip-tilanteita varten. :?

Vetää treenejä = vetää treenejä. Ei vetää koko toimintaa tai alkeiskurssia alusta loppuun.
Mietinnässä.
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit: 19133
Lauteille: Helmikuu 2005

Viesti Jussi Häkkinen »

Sylvesteri kirjoitti: Jos muutaman vuoden harjoitellut kaveri ei pysty vetämään menestyksellä alkeiskurssin treenejä, niin tulee kyllä mieleen että laji on kyllä silloin liian vaikea ja monimutkainen ip-tilanteita varten. :?
Jaa-a, minulle tulee mieleen, että joko opetus on ollut huonoa tai sitten tämä muutaman vuoden harjoitellut kaveri ei ole jaksanut treenata kunnolla. Tai sitten - hyvin usein näin - kaverista ei vain ole vetäjäksi.

IP-meiningin kanssa tällä ei ole mitään tekemistä. Enemmän sen kanssa, miten analyyttinen ihminen on ja miten vahvasti hän on opettamiseen suuntautunut.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Vlad Tepes
päähänpotkija
Viestit: 6831
Lauteille: Elokuu 2005

Viesti Vlad Tepes »

Sylvesteri kirjoitti:
ZZZ kirjoitti:Alkeiskurssilaiset sitten vetävät johtopäätöksiä näiden sinistenvöiden opetuksen perusteella eivätkä tajua että sininen tai ruskeavyö ei vielä lähellekkään tarkoita että kaveri olisi pätevä opettajaksi, harva ensimmäsen danin omaavakaan vielä on.
Jos muutaman vuoden harjoitellut kaveri ei pysty vetämään menestyksellä alkeiskurssin treenejä, niin tulee kyllä mieleen että laji on kyllä silloin liian vaikea ja monimutkainen ip-tilanteita varten. :?

Vetää treenejä = vetää treenejä. Ei vetää koko toimintaa tai alkeiskurssia alusta loppuun.
Näin näkisin asian minäkin. Varmasti minkä tahansa lajin voi tehdä niin monimutkaiseksi ja hierarkiseksi, kuin vain ihminen haluaa, mutta siellä taustalla on kuitenkin ihmisen keho ja miten käyttää sitä tehokkaasti ja tuhoisasti. Sen perusteiden oppiminen ei kuitenkaan ole mikään kymmenen vuoden prosessi.

Joten luulisi, että perusteita voisi opettaa myös kaveri, joka ei ole vielä varsinaisesti pätevä tai osaava taistelija ammattilaismielessä.

Kyllä esim karatea treenaillessani minun paras opettaja oli ruskeavöinen kaveri. Enemmän hänen minulle antama lempeä selkäsauna opetti "tappelemisen" realiteeteista kuin muiden opettajien harjoitukset. Tuskallinen kokemus antaa näkökulmaa.

Mutta ei tässä varmaan puhutakaan tappelemisesta tai itsepuolustuksesta.
Kuvake
Sylvesteri
kylkeenpotkija
Viestit: 1535
Lauteille: Marraskuu 2005

Viesti Sylvesteri »

Jussi Häkkinen kirjoitti:
Sylvesteri kirjoitti:Jos muutaman vuoden harjoitellut kaveri ei pysty vetämään menestyksellä alkeiskurssin treenejä, niin tulee kyllä mieleen että laji on kyllä silloin liian vaikea ja monimutkainen ip-tilanteita varten. :?
Jaa-a, minulle tulee mieleen, että joko opetus on ollut huonoa tai sitten tämä muutaman vuoden harjoitellut kaveri ei ole jaksanut treenata kunnolla. Tai sitten - hyvin usein näin - kaverista ei vain ole vetäjäksi.
Noitahan on tietenkin kaikissa lajeissa ja harrastuksissa. Jos puhutaan yleisesti että sinivöisistä ei ole treenien vetäjäksi tai että he vetävät niin huonoja treenejä, että alkeiskurssilaiset saavat niistä väärän käsityksen, niin kyllä on jotain jossain vialla. Joko seurassa, sinne hakeutuvissa, harjoittelumetodeissa, lajin sisällössä, vyökoevaatimuksissa tai päävetäjässä. Kyllä keskimääräisen pitemmälle ehtineen harrastajan pitäisi pystyä vetämään alkeiskurssitason treenejä silloin kun varsinainen vetäjä ei pääse paikalle ja sen pitäisi kyllä pystyä selittämään lajin perusasiat.
IP-meiningin kanssa tällä ei ole mitään tekemistä. Enemmän sen kanssa, miten analyyttinen ihminen on ja miten vahvasti hän on opettamiseen suuntautunut.
Kyllä tällä on tekemistä myös ipn kannalta. Jos laji on niin hankala oppia, ettei normikaveri pysty pysty edes alkeita opettamaan muutaman vuoden treenin jälkeen niin miten normitreenaaja voi kuvitella käyttävänsä tämmöistä lajia tehokkaasti ipssä?

Eli sinivöisten vetämien treenien huonouden selitys ei mielestäni voi olla se, että sinivöiset ovat yksinkertaisesti huonoja. Joko sinivöiset eivät vedä lajin näkökulmasta huonoja treenejä (eli alkup. perustelu ei pidä paikkaansa) tai sitten vika on muualla.
Mietinnässä.
Kuvake
kenttiensankari
päähänpotkija
Viestit: 5265
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Wroclaw
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Thainyrkkeily, Vapaaottelu, BJJ, Karate

Viesti kenttiensankari »

Vyön värillä ei mielestäni ole kovin suurta merkitystä ohjaajataitoihin. Toki tseluottamus kasvaa, mutta ei se välttämättä ole sama asia kuin hyvä ohjaaja. Eräs tuttuni oli Kusankussa ohjaajana jo oranssilla vyöllä, ja on hyvä ohjaaja. On/oli myöskin eräs ruskeavyö, joka ei ole päässyt ohjaajaksi, enkä häntä kovin pätevänä ohjaajana oisi pitänytkään(vähän epäselvästi ilmaisia asioita kun treenailtiin).

Tämä ruskeavyö on siis kait jo lopettanut, kun ei ole näkynyt treeneissä(tosin ei ole minuakaan), ja tämä oranssivyönä ohjaamisen aloittanut sai juuri sinisen vyön. Toiset osaa ohjata muita, ja toiset ei osaa, niin se vaan menee.
"Tärkeintä ei ole voitto, vaan jalo kilpa" - Eräs häviäjä
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit: 19133
Lauteille: Helmikuu 2005

Viesti Jussi Häkkinen »

Sylvesteri kirjoitti: Kyllä tällä on tekemistä myös ipn kannalta. Jos laji on niin hankala oppia, ettei normikaveri pysty pysty edes alkeita opettamaan muutaman vuoden treenin jälkeen niin miten normitreenaaja voi kuvitella käyttävänsä tämmöistä lajia tehokkaasti ipssä?
Siten, että opettaminen ja toimiminen ovat kaksi aivan eri asiaa.

Joko sinivöiset eivät vedä lajin näkökulmasta huonoja treenejä (eli alkup. perustelu ei pidä paikkaansa) tai sitten vika on muualla.
Vika todnäk. on eniten tämän sinivöisen opettajassa (joko siinä mielessä, että tämä ei ole osannut opettaa oppilaitaan tai sitten siinä, että hän on laittanut opetuskyvyttömän vetämään treenejä). Toisaalta, voi olla, etten tunnista ongelmaa - olen nähnyt ja kokenut lähinnä erinomaisia tai vähintään hyviä sinivöisen vetämiä treenejä, jopa aika vastakin.

Tosin, on niitä huonompia tyylejä ja koulukuntia myös karatetyylien joukossa (liiankin kanssa). Näiden osalta ei auta sanoa kuin että "mitäs valitsit". Ikävää. Nämä sitten usein aiheuttavat niitä "laji **** ei toimi" tai "laji **** on sekava" -itkuja netissä, kun on jätetty tyyli ja siirrytty kokonaan toiseen lajiin - jossa sattumalta on ollut loogisempi opetussysteemi ja parempi sisältö kuin siinä karatetyylissä, jota aiemmin on treenannut.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
Sylvesteri
kylkeenpotkija
Viestit: 1535
Lauteille: Marraskuu 2005

Viesti Sylvesteri »

Jussi Häkkinen kirjoitti: Tosin, on niitä huonompia tyylejä ja koulukuntia myös karatetyylien joukossa (liiankin kanssa). Näiden osalta ei auta sanoa kuin että "mitäs valitsit". Ikävää. Nämä sitten usein aiheuttavat niitä "laji **** ei toimi" tai "laji **** on sekava" -itkuja netissä,
No jos niitä on liiankin kanssa, niin eikö em. valitukset ole aivan aiheellisia?
Mietinnässä.
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit: 12710
Lauteille: Tammikuu 2005

Viesti AriJ »

Sylvesteri kirjoitti:
Jussi Häkkinen kirjoitti: Tosin, on niitä huonompia tyylejä ja koulukuntia myös karatetyylien joukossa (liiankin kanssa). Näiden osalta ei auta sanoa kuin että "mitäs valitsit". Ikävää. Nämä sitten usein aiheuttavat niitä "laji **** ei toimi" tai "laji **** on sekava" -itkuja netissä,
No jos niitä on liiankin kanssa, niin eikö em. valitukset ole aivan aiheellisia?
Voihan olla myös että markkinointi ja todellisuus ei kohtaa, ja sinne päätyy väärää asiaa hakevia? Esim. tullaan populaarimedian johdattamina, joka ei välttämättä ole sitä oikeinta mainosta aina....
______________________
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit: 19133
Lauteille: Helmikuu 2005

Viesti Jussi Häkkinen »

Sylvesteri kirjoitti: No jos niitä on liiankin kanssa, niin eikö em. valitukset ole aivan aiheellisia?
Toki. Ja niitä on liiankin kanssa, tosiaan.

Mutta totta tuo Yamazunkin sanoma - joskus mielikuvat ovat muuta kuin se, mitä todellisuudessa tarjotaan.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
Naked
etupotkija
Viestit: 2185
Lauteille: Elokuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Naked »

Jussi Häkkinen kirjoitti: Sinällään hauskasti: Miltei missä tahansa asennossa tuntuvat aloittelijat (ja joskus myös vähemmänkin aloittelijat) ensimmäiseksi pidentävän asentoa, jos heitä kehottaa madaltamaan sitä. Outo ilmiö. :D
Meilläkun niille vaan tulee lisää etukenoa... ;)
Nuutti Kotivuori

"Karvainen ja helppo"
Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 21008
Lauteille: Joulukuu 2007

Karaten asennoista

Viesti Lasse Candé »

Väliaikainen karatevalvoja: Tämän ketjun kohtalo on kysymysmerkki.

Ketju käsittelee selvästi karatea koko mitaltaan ja muita lajeja sivutaan vain vähän. Nykyään tällainen ketju houkuttelisi ihmisiä yli lajirajojen.

Kallistuisin jättämään ennalleen, mutta myös muut ratkaisut tulevat kysymykseen.

Tässä viestissä on kyse tästä siivousoperaatiosta ja ideat tämän ketjun tulevaisuudesta voi kirjoittaa tuonne:


https://potku.net/forum/viewtopic.php?p ... ää#p981683

Seuraajat

Kuvake
Joni Samanen
Lasse Candé
Kuvake
TimoS