Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

ITF-Kukkiwon terminologiahifistelyä

Korealaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Puni
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 3862
Lauteille: Kesäkuu 2010
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taekwondo Ilshin
Sivulajit: -
ITF Taekwon-Do
(Ch'ang Hon)
WT Taekwondo
(Kukkiwon, SimUu)
Takalajit: -
Urheilu
Kilpailu
Yhteystiedot:

ITF-Kukkiwon terminologiahifistelyä

#1

Viesti Puni »

Joo, nyt tää on vaivannu tarpeeksi pitkään, voitaneen siis avata joulukalenterinomaisesti termejä ja eroja ja kaikkee kivaa meidän-isit-syö-teidän-äideistä-valmistetut-ruuat kaikille riitelijöille, nyt etsitään Suurta Kuviota™. Pahoittelut jos Kukkiwonin termit on persiillään, oma passini on päivätty 1.1.1990 ja päivätty irtolehtilaitos 1.1.1997.

Käsitekniikoista:
Kukki: momtong bandae/baro jirugi
ITF: apjoomuk baro/bandae jirugi

- Sama etukäden/takakäden lyönti
- Kukki esittää painopisteen puolen maalin puolelta katsottuna, ITF lyöjän vinkkelistä tms?
- Kukki kertoo osumakorkeuden, ITF käytetyn työkalun (käden osan, eturystyset)
Kukki: palmok are/momtong maki
ITF: palmok najunde/kaunde/nopunde makgi

- Kukki are/momtong/olgul, ITF najunde/kaunde/nopunde. Arvauksena taas kummasta suunnasta katsotaan korkeuksia? Vai onko kyseessä osumakohta vs. osumakorkeus?

Potkuista:
Kukki: olgul chagi
ITF: apcha olligi

- ylöspäin suuntautuva potku molemmissa oletan
- ITF (suomessa) opetti pitkään virheellisesti "kirvespotkuna", Kukki-puolelta muistelisin samaa.
Kukki: tollyo chagi
ITF: dollyo chagi

- etukiertopotku, suoritustavoissa ero, ITF lisää "yop (=sivu)" etuliitteen jolloin saadaan perinteinen sama.

Seisonnat:
Kukki: charyot sogi
ITF: charyot sogi

- huomioasento
Kukki: junbi sogi
ITF: (narani/gunnun/annon) junbi sogi

- valmiusasento
Kukki: ap sogi
ITF: soojik sogi

- lyhyt seisonta, kumpaakaan termiä enkä termieroa en tajua.
Kukki: ap kubi
ITF: gunnun sogi

- sama kävelyasento eli pidempi perusseisonta, Kukki puoli antaisi ymmärtää, että paino etujalalla, ITF-ilmaus ei aukene. Paino oletettavasti tasan molemmilla jaloilla kuitenkin?
Kukki: juchum sogi
ITF: annon sogi

- taas ei aukene logiikka termierolle, mutta uskoisin, että sama seisonta silti kyseessä.
Kukki: ty kubi
ITF: Niunja sogi

- niin, takaseisonta vai L:n muotoinen seisonta, kas siinä pulma.

Tuossa oli vähän vertailua vanhan passini keltaiseen vyöhön (8. kup/gup) asti. Ei varmaan kaikki, koska osaa en edes tunnistanut, ft. tubon jirugi. (doopunjirugi? Kahden käden (yhteis)lyönti?)

Sanastosta lyhyt sananen myös (Kukki:ITF), koitin karsia translitterointispedeilyä vähän.
kyosa=boosabum(1-3)
sabom=sabum(4-6)
kwanjang=sahying(7)/sonim sahying(8)/saseong(9)/sonim saseong(9)
chirugi=taerigi (isku, ei lävistävä)
tikki=ommyo (askeleet, ibo ommyo titimio nagaki@ITF)
tyo=twio/twimeo (hyppy, twio nomo (yop)chagi/twimeo nopi chagi, sanamuototaivutteluhifistelyt)

Tässä varmaan ois ihan hyvät väännöt luvassa jos vaikka käänneltäisiin termit ymmärrettävään muotoon. Katellaan mitä joulupukin säkeistä huomenna löytyy hajun lisäksi!
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 20851
Lauteille: Joulukuu 2007

ITF-Kukkiwon terminologiahifistelyä

#2

Viesti Lasse Candé »

Nuo pohdinnat ovat aina arvokkaita ja antavat perspektiiviä, joten en sikäli meinaa sanoa tällaista latistavaa...
Japsikaraten puolella huomaa tyylin sisälläkin erilaisia nimeämistapoja eri opettajien ja eri tilanteiden välillä. Jos miettii suomenkielen kautta, me ymmärretään hyvin että "miksei noinkin".

Mitä taekwondoinit tuumaa, voisiko tämä olla keissi lajissannekin ja että ehkä sitä oikeaa termiä ei kannata niin jahdata kuin sitä ymmärrystä nimeämisistä?

Meillä näin. Joskus nimi voi olla opetuksenkin suhteen suht paljastava, vaikka pikkujuttujahan nämä...


Silti suosittelen kaikille aktiivista osallistumista, koska melko hyvin lähtee turhia esteitä oppimiselta pois kunhan on oman kehityksen perässä eikä lopullisen nimitotuuden. Joillekin kun nämä tuntuvat myös aiheuttavan (turhaa) päänvaivaa.
Kuvake
Puni
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 3862
Lauteille: Kesäkuu 2010
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taekwondo Ilshin
Sivulajit: -
ITF Taekwon-Do
(Ch'ang Hon)
WT Taekwondo
(Kukkiwon, SimUu)
Takalajit: -
Urheilu
Kilpailu
Yhteystiedot:

ITF-Kukkiwon terminologiahifistelyä

#3

Viesti Puni »

Lasse Candé kirjoitti: Mitä taekwondoinit tuumaa, voisiko tämä olla keissi lajissannekin ja että ehkä sitä oikeaa termiä ei kannata niin jahdata kuin sitä ymmärrystä nimeämisistä?
Tossahan ois melekein parempi otsikkokin. Toisaalla taisin viitata aiheeseen vulgaarihkolla toteamuksella kiveksien kivun ja siitä lähtevän älähdyksen suhteesta.
Janne Puputti
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 743
Lauteille: Huhtikuu 2006

ITF-Kukkiwon terminologiahifistelyä

#4

Viesti Janne Puputti »

Lasse Candé kirjoitti: Japsikaraten puolella huomaa tyylin sisälläkin erilaisia nimeämistapoja eri opettajien ja eri tilanteiden välillä.
Näin se on taekwondonkin puolella, pientä variaatiota on ainakin Kukki-taekwondon puolella käytetyissä termeissä, mitä osaltaan selittää se, että koko laji on syntynyt useamman eri koulukunnan yhdistyessä. Lisäksi varsinkin ottelupuolella tekniikoilla on paljon "lempinimiä" koska ns. viralliset termit on ilmeisesti koettu liian pitkiksi ja vaivalloisiksi käyttää. :D

Samaa koulukunnista riippuvasita variaatiota näkyy myös teknisellä puolella. Kukkiwonin rooli onkin ollut pyrkiä yhtenäistämään kumpaakin puolta.

Ero ITF termistöön on kuitenkin aika selvä. Punin listaamissa eroissa itselläni kiinnittyy huomio eniten lyöntien osalta bande/baroo termien päinvastaiseen käyttöön. Baroo kun kääntyy normaaliksi/oikein tehdyksi lyönniksi ja KKW puolella se takakäsi nähdään ilmeisesti sellaisena, koska on meillä näin nimetty. Bandee onkin sitten yksinkertaisesti vain vastakäsi. Viittaisikohan ITF puoli tässä sitten siihen, että bandee on etujalan vastainen käsi, koska heillä takakäden nimeämisessä on käytetty tuota? KKW puolella nuo nimeämiset ovat etenkin perustekniikoiden osalta varsin suoraviivaisia, esim. edelleen lyöntiä tarkastellessa termit olgul(kasvot), momtong (vartalo) ja are(viittaa alaosaan) merkkaavat kohdetta, torjuntojen yhteydessä suojeltavaa kohdetta.

Haluan sanoa tähän loppuun vielä, että taekwondossa ei olla aivan pilkuntarkkoja joka asiasta. Tämä mahdollinen suurpiirteisyys on ymmärtääkseni kulttuurisidonnainen asia. Japanilaisissa lajeissa ymmärtääkseni pikkutarkkuus usein on kunniassaan ja ehkä siitä syystä länsimaissa on monasti havaittavissa samankaltaisen toimintamallin tavoittelua myös taekwondossa. Enkä nyt tarkoita sitä, että asioita tehtäisiin miten sattuu, vaan ettei kaikista asioista ole olemassa kiveen hakattuja totuuksia. Seuraava on täysin mutulla tehtyä spekulaatiota, minkä Puni varmastikin pystyy korjaamaan, mutta minusta tuntuu, että ITF sektorilla ollaan lähempänä pikkutarkempaa toimintamallia.
Janne
Kuvake
Puni
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 3862
Lauteille: Kesäkuu 2010
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taekwondo Ilshin
Sivulajit: -
ITF Taekwon-Do
(Ch'ang Hon)
WT Taekwondo
(Kukkiwon, SimUu)
Takalajit: -
Urheilu
Kilpailu
Yhteystiedot:

ITF-Kukkiwon terminologiahifistelyä

#5

Viesti Puni »

Katotaanpa mitä silmät ristissä saa "paperille".

Joo, aika yhtenäistä on termien suhteen opettajasta riippumatta, toisaalta sitten suoritustavoissa on pientä varianssia, noin karrikoituna päälinjat ovat "suppea ja nopea" ja "laaja ja kaunis", joiden välissä ja joista valikoiden on sitten laiteltu niitä perusteltuja ja aplikaatioita.

Täytyy muuten huomauttaa, että ITF-Kukkiwon akselin, siis sen vähän mitä itse muistan, toteutustavoistakin löytyy yhteneväisyyksiä, juurikin käsittääkseni tästä koulukuntahistoriasta.

Äkkiä tuli taas mieleen, eräs teoria, jonka mukaan terminologia on väkisin väännetty "peilikuvaksi", toki vähän juosten kusten yhtenäisyyden suhteen... Mikä taas, kun asiaa tarkastelee vähän kauempaa, avaa aivan uuden ikkunan kun lyö sinne väliin vähän mystiikkaa asioiden puolista ja kääntöpuolista. Mutta se lienee toisen säikeen aihe se. Pääpointti on kuitenkin tällä höpinällä se, että vaikka "etelän ja pohjoisen" meisselimiehet ovat eri mieltä tekniikoista ja termeistä, kunnioitusta toisillensa silti jakavat (Yoda-äänellä). Henkilökohtaisista suhteista huolimattakin, toimit. huom.

Voin kyllä uskoa tuon pilkuntarkkuuspohdinnan siltä osin, että ITF-termistön väkertämiseen on kyllä melko ilmeinen vaiva nähty, semminkin kun ottaa huomioon että "fyysinen osa lajia on pieni osa kokonaisuudesta". Toinen asia sitten on toki kummasta ajattelusta pitää, aapisen vai puhekielisen. Itselläni tuli tässä pieni herääminen hetkeksi kun tuosta kulttuurihoureesta sovelsin ajatelmaa, ei se välttämättä ole niinkään huonoa ajattelua perehtyä vapaaseen ilmaisuun kielellisesti, se lienee kuitenkin suht oleellinen osa arkikulttuuria (niin kun Janne tuolla esittikin, tai ainakin luulen että samasta asiasta puhutaan).

Nyt kun ollaan näitä koreankielisiä termejä tässä vähän läpsytelty, tekisi mieli vähän tökkiä englanninkielisiä esityksiä, maailmalla varmaan käytetään suht samankaltaista termistöä, ehkä yksi väylä konsensukseen löytyykin juuri sieltä.

Tuohon lyöntiin (kyllä, erittäin mielenkiintoinen on se), ITF:ssä on sanottu muun muessa, että baro on "painopisteen puoleinen" ja bandae "ristikkäinen/painopisteen vastainen", tämä tulee hyvin esiin juuri niissä seisonnoissa, joissa paino on takajalalla. Tietämättä näidän kahden pilkuntarkkaa suomennosta olen jokseenkin valmis ostamaan tämän ajattelun. Jannen viesti yllä vahvisti peilikuva-ajatteluani myös tässä, vaikuttaisi olenvan jonkinasteinen sääntö, että katsotaan "eri suunnasta" nimeämisissä.

Nyrkkisääntö ITF:n systeemissä on se, että ensin kerrotaan työkalu ja sitten kerrotaan mihin sitä käytetään, koetan aukaista vähän pienellä esimerkillä.

Seisonta (kävely) - työkalu (eturystyset) - korkeus (pää) - puoli (pp-vastainen) - tekniikka (lävistävä löynti)
Gunnun sogi - apjoomuk - nopunde - bandae - jirugi

tai
Niunja sogi (L-asento, "ty kubi") - sonkal (pikkurillin puoleinen) - annoro(sisäänpäin) - terigi (pintaisku, tässä kaulaan) (oiskohan tämä noin about sonnal mopsiki, på Kukkiwonska, huomattava kuitenkin että takajalan puoleisella kädellä)
tai
Twitbal sogi (oisko about Beom sogi) - sombadak (kämmen, batangson?) - ollyo (ylöspäin, munista solar pleksukseen - makgi (torjunta)

Okei, nyt päästään sitten sinne ninjasalaisuuksiin. Huolimatta siitä, että kirjallisesti esitettyjä detaljeja on isot pinot, jää SILTI paljon asioita säädettäväksi livenä.

Kaunde yop dollyo chagi = etukierto potku keskilinjaan keskikorkeuteen. Okei, missä on osumakohta? Sille on suullisesti määritelty sellainenkin, korkeuden sijaan. Se ei ole vyössä eikä leuan alla vaan tarkalleen tietyssä pisteessä. Toki sen pisteen sijainti vaihtelee hieman käytetystä teoriasta ja monottajan jäykkyydestä riippuen... Että ei se nyt ihan niin justiinsa ollutkansa se.

Järjestelmässä on hyvin hyvin paljon jäykästi opetettavia asioita ja hyvin hyvin pienellä sanottuna, että vaikka näillä metodeilla ja detaljeilla on hyvä opetella järjestelmän tekniikat, jokaiselle kuitenkin muokkaantuu oma toteutustapa, ihan niinkuin missä tahansa lajissa tai sovelluksessa tai vaikkapa monitorin lukutavassa, kaikilla ne ovat vähän samankaltaisia, mutta kuitenkin erilaisia.
PetriP
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 2135
Lauteille: Toukokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Etulaji: Judo

ITF-Kukkiwon terminologiahifistelyä

#6

Viesti PetriP »

Puni kirjoitti: Kukki: tollyo chagi
ITF: dollyo chagi
Onko tuossa kyseessä pelkkä translitterointi ero ja Koreaksi on kyse samoista sanoista?
Janne Puputti
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 743
Lauteille: Huhtikuu 2006

ITF-Kukkiwon terminologiahifistelyä

#7

Viesti Janne Puputti »

PetriP kirjoitti:
Puni kirjoitti: Kukki: tollyo chagi
ITF: dollyo chagi
Onko tuossa kyseessä pelkkä translitterointi ero ja Koreaksi on kyse samoista sanoista?
Taitaa olla kotimaista alkuperää tuo ero. Kukkiwon translitteroi kiertopotkun myös dollyochagi -nimellä.
Janne
Kuvake
Puni
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 3862
Lauteille: Kesäkuu 2010
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taekwondo Ilshin
Sivulajit: -
ITF Taekwon-Do
(Ch'ang Hon)
WT Taekwondo
(Kukkiwon, SimUu)
Takalajit: -
Urheilu
Kilpailu
Yhteystiedot:

ITF-Kukkiwon terminologiahifistelyä

#8

Viesti Puni »

Janne Puputti kirjoitti:
PetriP kirjoitti: Onko tuossa kyseessä pelkkä translitterointi ero ja Koreaksi on kyse samoista sanoista?
Taitaa olla kotimaista alkuperää tuo ero. Kukkiwon translitteroi kiertopotkun myös dollyochagi -nimellä.
Külla, omissa lapuissa molempia näkyy molemmilla. Toteutustavassa kyllä on eroa sitten :>
Pahoittelut jos Kukkiwonin termit on persiillään, oma passini on päivätty 1.1.1990 ja päivätty irtolehtilaitos 1.1.1997.
Janne Puputti
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 743
Lauteille: Huhtikuu 2006

ITF-Kukkiwon terminologiahifistelyä

#9

Viesti Janne Puputti »

Puni kirjoitti: Pahoittelut jos Kukkiwonin termit on persiillään, oma passini on päivätty 1.1.1990 ja päivätty irtolehtilaitos 1.1.1997.
Äläs nyt, sinulla on edelliseltä vuosituhannelta säilyneitä salaisia dokumentteja. :D :D
Janne
Kuvake
Puni
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 3862
Lauteille: Kesäkuu 2010
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taekwondo Ilshin
Sivulajit: -
ITF Taekwon-Do
(Ch'ang Hon)
WT Taekwondo
(Kukkiwon, SimUu)
Takalajit: -
Urheilu
Kilpailu
Yhteystiedot:

ITF-Kukkiwon terminologiahifistelyä

#10

Viesti Puni »

Janne Puputti kirjoitti: Äläs nyt, sinulla on edelliseltä vuosituhannelta säilyneitä salaisia dokumentteja. :D :D
Oon mä kyllä koittanut houkutella sopivaa sponsoria toimittamaan mulle päivitetyt liput. Toiset saa ansiomerkkejä, mulle välttäs kyllä paperikin :DDD
Janne Puputti
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 743
Lauteille: Huhtikuu 2006

ITF-Kukkiwon terminologiahifistelyä

#11

Viesti Janne Puputti »

Puni kirjoitti:
Janne Puputti kirjoitti: Äläs nyt, sinulla on edelliseltä vuosituhannelta säilyneitä salaisia dokumentteja. :D :D
Oon mä kyllä koittanut houkutella sopivaa sponsoria toimittamaan mulle päivitetyt liput. Toiset saa ansiomerkkejä, mulle välttäs kyllä paperikin :DDD
Lippujen sijaan kukkiwonin termejä kandee kurkistella täältä:

http://www.kukkiwon.or.kr/viewfront/eng ... basic1.jsp" onclick="window.open(this.href);return false;

Syystä tai toisesta tuo sivusto toimii itsellä vain Explorerilla.
Janne
Kuvake
Puni
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 3862
Lauteille: Kesäkuu 2010
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taekwondo Ilshin
Sivulajit: -
ITF Taekwon-Do
(Ch'ang Hon)
WT Taekwondo
(Kukkiwon, SimUu)
Takalajit: -
Urheilu
Kilpailu
Yhteystiedot:

ITF-Kukkiwon terminologiahifistelyä

#12

Viesti Puni »

Janne Puputti kirjoitti: Syystä tai toisesta tuo sivusto toimii itsellä vain Explorerilla.
... ja miehän en kapitalistiriistäjien virityksiin koske :>>>>>
Janne Puputti
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 743
Lauteille: Huhtikuu 2006

ITF-Kukkiwon terminologiahifistelyä

#13

Viesti Janne Puputti »

Puni kirjoitti:
Janne Puputti kirjoitti: Syystä tai toisesta tuo sivusto toimii itsellä vain Explorerilla.
... ja miehän en kapitalistiriistäjien virityksiin koske :>>>>>
Toivottavasti olet siinä tapauksessa itseäni näppärämpi bittinikkaroinnisssa.
Janne
Janne Puputti
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 743
Lauteille: Huhtikuu 2006

ITF-Kukkiwon terminologiahifistelyä

#14

Viesti Janne Puputti »

Janne Puputti kirjoitti:
Puni kirjoitti:
Janne Puputti kirjoitti: Syystä tai toisesta tuo sivusto toimii itsellä vain Explorerilla.
... ja miehän en kapitalistiriistäjien virityksiin koske :>>>>>
Toivottavasti olet siinä tapauksessa itseäni näppärämpi bittinikkaroinnisssa.
...paitsi että annoin ihan väärää informaatiota...se onkin Firefox, jossa nuo sivut minulla toimivat. :D Tätä se on arki, kun on peukalo keskellä kämmentä.
Janne
Kuvake
Puni
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 3862
Lauteille: Kesäkuu 2010
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taekwondo Ilshin
Sivulajit: -
ITF Taekwon-Do
(Ch'ang Hon)
WT Taekwondo
(Kukkiwon, SimUu)
Takalajit: -
Urheilu
Kilpailu
Yhteystiedot:

ITF-Kukkiwon terminologiahifistelyä

#15

Viesti Puni »

Oon mie nuita katellut internatsissa moniakin esityksiä, mutta kun tuntuu jotenkin niin persoonattomalta ja kylmältä kun ei ole se musteen haju nenässä ja paperin tuntu kädessä... Jotenkin ikävän kylmää ja masentavaa sellainen.

Tuo kaavio oli kyllä mukavan yksinkertainen yksinkertaiselle ja mukavalle miehelle.

Nyt tekis mieli avata uusi säie voimantuottologiikkojen erosta... Huoh.

Otetaan tähän nyt kuitenkin, voihan noi erottaa jos tulee pitkälliset höpinät.

Joskus muinoin tämmönen kaveri kun Hentusen Risto (tunnetaan paremmin muista ansioista) heitti pähkinäksi ajatuksen, että oikeastaan on vain lajista riippumattomasti kolme tapaa tuottaa voimaa.
1) Suora liike (Karate, Kukkiwon)
2) Ympyrän kaaren muotoinen (ITF, jokunen *jutsu)
3) Ympyränmuotoinen (Aikido, ja halpakopiot)

En nyt lähde tämän yksinkertaistuksen sivuja ruotimaan, mutta mekaanis-tieteellisyydellä ratsastettaessa voisi vaikka esittää näin.

Siinä missä Kukkiwon pyrkii hyödyntämään pystyakselin ympäri kierrosta tulevaa voimaa välttäen pystyakselin suuntaan liikkumista, ITF haluaa apuja pystyakselin suuntaisesta liikkeestä välttäen sen ympäri kiertämistä.

Miten tämä sitten liittyy terminologiaan... En kyllä oikeestaan edes tiedä. Ehkä tuohon peilikuvailuun voisi löytää jonkin yhtymäkohdan tätä kautta? Joku kehonmekaniikkaa paremmin ymmärtävä taho voisi myös spekuloida raajojen kropanjatkeena olemista ja ehkä jopa liikeketjujen kautta itse liikkumisen edullisuutta :>
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 14 kurkkijaa