Videoarvostelu: Fast Action Control Techniques (FACT)

Keskustelua suojelu- ja turvallisuusammateista

Ylipotkijat: JanneM, Mjölnir

Vastaa
Kuvake
YJT
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3319
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja
Tykännyt: 0
Tykätty: 17 kertaa

Videoarvostelu: Fast Action Control Techniques (FACT)

#1

Viesti YJT » heinä 4, 2016, 03.34

Huomasin, että en ole laittanut Potkuun tätä Kontrollissa julkaistua arvostelua.

F.A.C.T. (Fast Action Control Techniques)

Kouluttaja: George Vranos
Tuottaja: George Vranos, 2003
Pituus: 0:46
Formaatti: DVD

Taustatietoja kouluttajasta:
George Vranos on työskennellyt 16 vuotta Massachusettsissa poliisina. Hän toimii poliisin voimankäyttökouluttajana ja vapaa-ajallaan nyrkkeilyvalmentajana. Lisäksi Vranos harrastaa painia kilpailumielessä.

Filmin esittely:
Filmin alussa Vranos kertoo, että hänen tavoitteenaan on opettaa mahdollisimman pieni määrä mahdollisimman yksinkertaisia voimankäyttötekniikoita, jotka kattavat mahdollisimman suuren osan poliisin kenttätyössä kohtaamista tilanteista.

Vaikka F.A.C.T. ei sisällä monimutkaisia tekniikoita, kyseessä ei ole perusopetusfilmi, vaan katsojan oletetaan osaavan perustekniikat jo valmiiksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Vranos ei opettaisi tekniikoita huolellisesti tai että katsojalla täytyisi olla laajaa kokemusta itsepuolustuslajeista, jotta voisi ymmärtää filmissä esitettyjä tekniikoita.

Suuri osa filmissä esitetyistä tekniikoista perustuu vanhaan tuttuun ”hanhenkaula”-rannelukkoon tai johonkin vastaavaan tekniikkaan, joka on todennäköisesti katsojalle entuudestaan tuttu. Näin ollen katsojan ei tarvitse ensin oppia pois vanhoja taitoja ennen uusien opettelemista.

Filmi alkaa ”hanhenkaula”-rannelukon opetuksella. Kyseinen lukko ei tehoa kaikkiin ihmisiin, mutta Vranos on kehittänyt pari pientä muutosta perustekniikkaan, jolla lukko saadaan tehoamaan kaikkiin kohdehenkilöihin, jotka reagoivat kipuun. Testasin näitä variaatioita kolmeen työkaveriini, joihin peruslukko ei toimi. Totesin, että lukko toimii, kuten Vranos väittää, mainosti, ja kokeeseen itsevarmoina osallistuneet kohdehenkilöt poistuivat paikalta käsiään pidellen.

Filmissä käsitellään etupäässä kuljetus- ja hallintaotteita, mutta siinä opetetaan myös mm. turvallisuustarkastuksen tekeminen, hyvin yleispätevä torjunta ja vastahyökkäys lyöntiä vastaan sekä tapa, jolla maassa kilpikonnapuolustuksessa makaava henkilö saadaan raudoitettua. Lähes kaikki tekniikat päättyvät kohdehenkilön raudoitukseen, joten katsoja saa hyvän kuvan siitä, miten tilanne saatetaan loppuun saakka. Raudoitustekniikat ovat hyviä. Ne on suunniteltu käytettäviksi saranarautojen kanssa, mutta vaativat vain pieniä muutoksia toimiakseen ketjuraudoilla.

Kokonaisarvio filmistä:
Kaikki poliisit, joille olen näyttänyt tämän filmin, ovat pitäneet sitä erittäin hyvänä ja opetettuja tekniikoita realistisina ja helppoina. Filmin uskottavuutta lisää se, että kaikki tekniikat näytetään täydellä nopeudella siten, että kohdehenkilöt ovat suorittajaa isompia. Tekniikoiden yleispätevyyttä vähentää hieman se, että osa tekniikoista perustuu hermopisteiden manipulointiin, käytännössä siis kivun tuottamiseen.

Tekniikoiden opetus on seikkaperäistä. Aluksi tekniikka näytetään täydellä nopeudella ja sen jälkeen Vranos opettaa sen vaiheittain. Lopuksi tekniikka näytetään vielä sekä hidastettuna että täydellä nopeudella. Tekniikoita opettaessaan Vranos selittää yksityiskohdat huolellisesti, ja kamera zoomaa riittävän lähelle. Vranos osoittaa myös yleisiä virheitä, joita tekniikan suorituksessa tehdään. Tällä tavalla katsoja voi helposti kiinnittää huomionsa tärkeisiin yksityiskohtiin ja välttää virheet omassa harjoittelussaan.

Filmi on kuvattu vain yhdellä kameralla, mutta tämä ei häiritse lainkaan. Kamera kuvaa aina oikeaan kohtaan ja zoomaa tarvittaessa riittävän lähelle, mutta kuvaten normaalisti riittävän laajaa yleiskuvaa. Useimmiten koko tekniikan opetusosuus on kuvattu yhdellä otolla, mutta toisinaan Vranos on pitänyt tarpeellisena lisätä jotain alkuperäisestä otosta unohtunutta.

Olen ollut yhteydessä Vranokseen, ja hän on kertonut suunnittelevansa jatko-osaa tälle filmille. Minä aion olla jonossa ensimmäisenä, kun kuulen, että se on saatavilla!
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään organisaation tai viranomaistahon viralliseksi kannaksi)

Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 kurkkijaa