Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Klarus RS30 valaisin

Keskustelua suojelu- ja turvallisuusammateista

Valvoja: Valvoja

Vastaa
YJT
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 4155
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja

Klarus RS30 valaisin

#1

Viesti YJT »

Klarus RS30

Sain Klarusilta testiin RS30 -valaisimen, joka on varsin mielenkiintoinen ja suorituskyvyltään monipuolinen valaisin. Se on hämmästyttävä pienikokoinen ja helposti mukana kulkeva valonheitin, tai toiminta-ajaltaan ruhtinaallinen yleisvalaisin, joten lampulle on helppoa keksiä erilaisia käyttötarkoituksia. Olen testaillut etupäässä taktisia valaisimia, mitä RS30 ei ole. Sellaiseksi sitä ei toki ole tarkoitettukaan.

Kuva

Ensivilkaisu
Klarus RS30 on litteä pötkylä, jonka huomiotaherättävin piirre rungon muotoiluun lisäksi on se, että kyseessä on nk. dual head valaisin, eli siinä on kaksi LED-polttimoa, kumpikin omissa heijastinkuvuissaan. Myös valaisimen paino kiinnitti huomioni heti, kun otin sen käteeni pakkauksesta. Vyöllä kannettaessa painoa ei tosin välttämättä enää huomaa.

Lampun runko on koko valaisimen mitalta tasapaksu lukuunottamatta kapeilla sivuilla olevaa karhennusta rungon keskivaiheilla. Toisella kapealla sivulla on kaksi käyttökytkintä; musta ja oranssi. Käyttökytkimien kohdalla toisella leveällä sivulla on latausjohdon magneetti-istukka, joka toimii samalla myös akkujen varaustilan osoittajana.

Rungon keskellä, kapeilla sivuilla on otetta parantavaa karhennusta. Myös leveillä sivuilla on jonkinlaista kuviointia, mutta se ei oleellisesti paranna otetta valaisimesta. Ensivilkaisulla luulin, että kuviointina oltaisiin käytetty Klarusin logoa, mutta tarkemmin katsottuna kyseessä on vain saman kaltainen kuviointi.

Valaisimen päädyssä on pyöreä uloke, jota luulin kuvien perusteella käyttökytkimeksi, mutta joka on todellisuudessa paristokotelon kiinnitysruuvi. Sen molemmin puolin on suojareunat, joissa on kiinnityskohdat mukana tulevalle rannehihnalle.
Kuva

Valaisimen kanssa samassa paketissa tulee rannehihnan lisäksi kaksi akkua, latausjohto, vyökotelo, sekä ylimääräinen O-rengas.

Käyttö
Valaisin toimitetaan kahdella valmiiksi osittain ladatulla akulla varustettuna, joten käyttäjä pääsee testaamaan sitä heti. Itse kuitenkin aloitin lataamalla akut täyteen, mitä varten lampun mukana toimitetaan latausjohto, joka kiinnittyy magneetin avulla lampun leveällä sivulla olevaan latausistukkaan. Lampun lataaminen on helppoa, koska latausjohtoa ei tarvitse asetella latauspistokkeeseen, vaan se kiinnittyy automaattisesti.

Lampun ollessa latauksessa, latausistukan reunoilla olevat valot ilmoittavat, onko lataus käynnissä vai valmis. Samat valot ilmoittavat myös aina valaisinta sytytettäessä summittaisesti, paljonko akuissa on virtaa. Lampun voi ladata esimerkiksi tietokoneen UBS-portin kautta, tai käyttämällä pistokeadapteria, jota ei tosin toimiteta lampun mukana. Akkujen latautuminen kestää noin 2,5 tuntia, ja ne voi ladata joko akkujen ollessa valaisimessa sisällä, tai erikseen hankittavassa akkulaturissa.
Kuva(Toinen akuista täynnä, toinen hieman vajaa)

Valaisimen ehkä kiinnostavin ominaisuus laajan valotehoskaalan lisäksi on se, että siinä voidaan käyttää sekaisin akkuja ja CR123 -paristoja. Lamppu on tarkoitettu käytettäväksi kahdella 18650-akulla, mutta se toimii myös neljällä 123-paristolla, tai näiden yhdistelmällä. Sekarengastuksen lisäksi valaisinta voidaan käyttää myös pelkästään yhdellä akulla (tai kahdella 123-paristolla). Akun lataaminen onnistuu myös, vaikka toinen akuista olisi korvattu paristoilla.

Valaisimessa on kaksi erillistä käyttökytkintä, jotka on sijoitettu rinnakkain toiselle kapealle sivulle. Kytkimet on värikoodattu mustaksi ja oranssiksi, mutta niitä ei erota toisistaan esimerkiksi tuntoaistin perusteella. Oranssia valokatkaisijaa painamalla valo syttyy himmeimmällä valoteholla. Kun oranssia valokatkaisijaa pitää pohjaan painettuna, noin sekunnin jälkeen valaisin siirtyy suurimmalle teholle, ja palautuu viimeisimmällä käytössä olleelle valoteholle kun kytkin vapautetaan. Mustasta valokatkaisijasta valaisin syttyy viimeksi käytössä olleella valoteholla. Valo sammuu, kun mustaa valokatkaisijaa pidetään pohjassa noin sekunnin ajan.
Kuva

Valotehoa vaihdetaan kliksuttelemalla valokaitkaisjoita; mustasta valo voimistuu ja oranssista himmenee. Valaisimen mukana toimitettavasta ohjeesta poiketen valotehon säätö ei ole syklinen (ts. valo ei vaihdu tyyliin himmeä --> kirkkaampi --> vielä kirkkaampi --> kirkkain --> himmein --> jne.) painamalla yhden lisäklikkauksen. Tämä on mielestäni erittäin hyvä asia, sillä minua on aina vaivannut syklisessä valotehon säätämisessä se, että jos haluan kirkkaimman valotehon ja painan valokatkaisijaa vahingossa yhden kerran liikaa, valo vaihtuu himmeäksi. Lampussa on myös strobo- ja SOS-vilkku, joihin pääsee kliksuttamalla lampun kumpaa tahansa valokatkaisijaa kaksi kertaa peräkkäin riittävän nopeasti, jolloin lamppu siirtyy strobo-vilkulle. Strobosta päästään SOS-vilkulle kliksuttamalla kaksi kertaa nopeasti. Valotehoja säädettäessä täytyykin varoa kliksuttemasta katkaisijaa liian nopeasti, että lamppu ei siirry vahingossa strobolle.

Lampussa on myös lock out -toiminto, jonka avulla valaisimen saa lukitua siten, että se ei syty vahingossa esimerkiksi kuljetuksen aikana. Valaisimen lukitseminen tapahtuu pitämällä mustaa valokatkaisijaa pohjassa noin viiden sekunnin ajan, minkä jälkeen valo välähtää pari kertaa ja sammuu, merkkinä lukituksen päälle kytkeytymisestä. Lukitus avataan painamalla valokatkaisijaa kolme kertaa nopeasti peräkkäin.

Valokeilan keskiosassa on tasainen, selkeästi reunoja kirkkaampi hot spot, ja reuna-alue on myös tasaisen kirkas. Hot spotin ja himmeämmän alueen raja on melko terävä. Mittasin valokeilan leveyden pimeässä huoneessa siten, että kiinnitin seinään mittanauhan, jota valaisin metrin etäisyydeltä, ja arvioin tällä tavalla valokeilan summittaisen leveyden. Koska valo kulkee lähestulkoon suoraan, on helppoa laskea valokeilan leveys esimerkiksi 45 metrin etäisyydeltä. Valokeilan keskiosan leveys oli noin 25 cm ja valokeilan kokonaisleveys oli noin 100 cm.

Käyttökokemukset
Tätä kirjoittaessani käyttökokemuksia on vasta parin päivän ajalta, mutta jotain kuitenkin:

Erikoisesta muodostaan huolimatta Klarus istuu hyvin käteen. Runko on kokonaan metallinen, joten se tuntuu kylmältä pakkasella, joten lamppua on käsiteltävä käsineet kädessä. Valokatkaisijat ovat kuitenkin pieniä, ja niitä voi olla vaikeaa löytää tai erottaa toisistaan pelkän tuntoaistin perusteella. Voisikin olla parempi, jos käyttökytkimet olisivat hieman kauempana toisistaan, ja ne olisivat eri muotoiset tai jotenkin muuten tuntoaistin perusteella helposti toisistaan erottuvat.

Jos valaisimen ottaa käteensä katsomatta esimerkiksi kotelosta, lamppu voi päätyä käteen neljällä eri tavalla: vasaraotteessa (linssipää eteenpäin) ja käyttökytkimet peukalon alla, vasaraotteessa käyttökytkimet poispäin peukalosta, sekä jääpiikkiotteessa (linssipää taaksepäin) molemmilla edellämainituista tavoilla. Lamppua on varmasti tarkoitettu käytettäväksi vasaraotteessa siten, että käyttökytkimiä painetaan peukalolla, mutta valokatkytkimien käyttäminen onnistuu myös etusormella painamalla. Lamppua voi käyttää myös jääpiikkiotteessa siten, että valokatkaisijoita käytetään esimerkiksi nimettömällä. Ongelma onkin, että käyttäjä ei voi katsomatta - pelkän tuntoaistin perusteella - tietää, miten päin lamppu on kädessä, jolloin valokatkaisijoiden etsimiseen menee aikaa. Tämän takia taktisessa valaisimissa valokatkaisija sijoitetaankin päätykorkkiin - peukalo löytää katkaisijan aina. Klarus ei kuitenkaan ole taktinen valaisin, joten tämä ongelma ei ole kovin kriittinen. Lampun käyttämistä kuitenkin helpottaisi, jos lampun runko olisi muotoiltu siten, että se joko ohjaisi käyttäjän ottamaan lampun käteensä aina tietyllä tavalla, tai että käyttäjä tietäisi heti tuntoaistin perusteella, miten päin valaisin on kädessä.

Valaisimen saa asetettua esimerkiksi pöydälle pystyyn seisomaan siten, että valokeila osoittaa ylöspäin ja heijastaa katon kautta yleisvaloa huoneeseen. Tämä voi olla kätevää esimerkiksi telttaillessa, joskin retkeilykäyttöön löytynee kevyempiäkin fikkareita. Lisäksi lamppu seisoo pelkästään päätylevyssä olevan paristokannen kiristysruuvin varassa, joten se saattaa kaatua helposti. Asento olisi vakaampi, jos kiristysruuvin ympärillä olevat suojareunat ylettyisivät samalle tasalle kiristysruuvin kanssa. Voi tosin olla, että tällöin suojareunat haittaisivat kiristysruuvin käyttämistä. Toisaalta, varsinkaan akkuja käyttämällä pariskoteloa ei tarvitse liiemmälti availla.

Pidän lampun dynaamisesta valokytkimestä, jossa valon saa palamaan täydellä teholla pelkästään pitämällä oranssia nappia pohjassa, ja valo palautuu edelliseen käyttötilaan kun katkaisijan vapauttaa. Olisin kuitenkin pitänyt vieläkin enemmän ratkaisusta, jossa voimakkuus jolla valokatkaisijaa painetaan, määrittelisi lampun valotehon - painamalla nappia voimakkaammin, valo siirtyisi turbo-moodiin. Nykyisenkaltaisessa ratkaisussa on kaksi ongelmaa: turbo syttyy noin sekunnin viiveellä, ja toisaalta käyttäjä voi helposti painaa vahingossa mustaa nappia, jolloin valo sammuu. Toisaalta, kyseessä ei ole taktinen valaisin joten nämä eivät ole kriittisiä kysymyksiä.

Tekniset tiedot
Tiedot ovat pääasiassa valmistajan ilmoittamia.

Pituus: 13,9 cm
Rungon paksuus: 5,0 cm x 2,7 cm
Paino käyttökunnossa: 344 g (punnittu mukana tulevien akkujen kanssa)
Virtalähde: 4 x CR123A paristoja tai 2 x 18650 akku, tai näiden yhdistelmä
Valmistajan ilmoittamat valotehot ja (paristojen kestoajat):
- Kahdella akulla: 2400 lumenia (1 h 50 min) / 880 lum (4 h) / 380 lum (10 h) / 140 lum (29 h) / 5 lum (1000 h) / strobo 2400 lum (5 h 30 min) / SOS-vilkku 140 lum (87 h)
- Yhdellä akulla: 1200 lum (1 h 50 min) / 440 lum (4 h) / 140 lum (14 h 30 min) / 5 lum (500 h) / strobo 120 lum (5 h 30 min) / SOS-vilkku 140 lum (43 h 30 min)
Valmistajan ilmoittama valokeilan kantama: 260 m
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 6 kurkkijaa