Moi! Luo tili ja ota osaa iloiseen keskusteluun. 🙂

Poliisin voimankäyttö

Keskustelua suojelu- ja turvallisuusammateista

Valvoja: Valvoja

Vastaa Viestiin
Avatar
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 34
Viestit: 10863
Liittynyt: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Poliisin voimankäyttö

#3451

Viesti flammee »

Tuolla suunnalla on sitten mellakkapoliisilla näköjään ohjeistuksena että mielenosoittajan mussutusta ei tarvitse sietää. Ja onhan se ymmärrettävä, koko päivänkö poliisin olisi vain pitänyt kuunnella kun eukko on iholla kiljumassa. Ja jos yhden annetaan olla siinä vieressä, niin sitten tulee muitakin. Ja jos eukko saa oleskella siinä lähellä pitkään vaahtoamassa, niin se sitten voi sopivalla hetkellä tuikata puukolla tms., ei se ole ulkoisesta olemuksesta niin hirveästi kiinni että mitä jälkeä se terä tekee. Nähdäkseni naisella oli mahdollisuus poistua tilanteesta jo ennen ensimmäistä sumutusta tai sen jälkeenkin. En sitten tiedä oliko aineet jotain laimeaa sorttia, kun vaikutus oli noin vähäinen.

Avatar
Timpa
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 671
Liittynyt: Maaliskuu 2012
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Aseistettu mutta täysin laillinen

#3452

Viesti Timpa »

Niihin aikoihin kun Eput tekivät biisin Poliisi pamputtaa taas, puhuttiin yleisesti siitä kun poliisi pamputtaa todella herkällä kädellä ja usein vain varmuuden vuoksi. Ja tietysti nuorisoa.
Järkkärien pamputuksista aloin kuulla sitten vasta 80-luvun loppupuolella.
Se että henkilö kuolee jonkin asian puolesta ei välttämättä tarkoita hänen olleen oikeassa.
Oscar Wilde

Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 137
Viestit: 13429
Liittynyt: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola
Tykännyt: 0
Tykätty: 1 kerran

Aseistettu mutta täysin laillinen

#3453

Viesti Kari Aittomäki »

No juu. Silloin seitkytluvulla kytät itte puhu kuinka pehmeäksi on hommat menny.
Niitä kävi meillä yksityishemmoina hakemassa pimeetä viinaa ja jutustamassa, kovia arpisia miehiä. Jotku sauno Äijän kans nääs, alan miehiä.

Kaskun vielä viiskytluvulla sodankovettamassa yhteiskunnassa ne katumyllyt oliollu varsin vaarallisia, sälleillä oli aina aseita ja käyttökokemusta mutta niin oli poliiseillakin.

Siinämaailmassa joku kumipatukalla pätkiminen ei ollu eduskuntakyselyn paikka vaan arkista kommunikaatiota.
Se kekä päätti tapella poliiseja vastaan saatto olla varma siitä että jatkoa seuraa.
Poliisit. Veteli. Turpiin.

Ehkä paha rasti uskoa mutta se oli parempi pelikenttä kuin.

O Hara
aloituspotkija
aloituspotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 4
Liittynyt: Heinäkuu 2018
Etulaji: Potkunyrkkeily
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Aseistettu mutta täysin laillinen

#3454

Viesti O Hara »

Itse pääsin 90-luvun taitteessa todistamaan nasevaa tapausta, kun kauniina kespäivänä paikallisessa maauimalassa älämölöä pitäneet hevipunkkarit, joista osa oli jo istunut linnassakin, tulivat poliisin toimesta putkaan poistetuiksi. Voimasuhteet olivat muistaakseni 4vs4. Homma niin sanotusti eskaloitui, kun nuorin poliisi nappasi yhdeltä kovikselta kossupullon kädestä. Kovis vastasi takasuoralla. Tämän jälkeen kaikki neljä poliisia hakkasi samanaikaisesti muistaakseni juuri tuollaisella joustavalla kumipampulla kaveria rivakkaan tahtiin n 10 sekuntia. Uimalan penkit vaan natisi ja pamppujen läiske täytti ilman. Nykyään tilanne varmaan hoidettaisiin toisin.

sikajudoka
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 35
Viestit: 241
Liittynyt: Helmikuu 2009
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Poliisin voimankäyttö

#3455

Viesti sikajudoka »

Vanhan liiton poliisit taisivat olla ylpeitä pampun käytöstään. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla poliisit joutuivat 60-luvulla käyttämään reilummin voimakeinoja, koska alueella eleli tuolloin runsaasti räyhähenkisiä romaneja. Tarinan mukaan tunnettu romani oli varoittanut muita erityisesti Halsuan Toivon pesäpallolegendasta Allan Karvosesta: "Varokaa Halsuan polliisia, se lyö lujaa!"
Karvonen on itsekin kertonut haastatteluissa, kuinka välillä pelotti mennä tappelujen väliin, kun puukkoja ja puntareita käytettiin estottomasti.

Avatar
SirSamuel
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 850
Liittynyt: Maaliskuu 2010
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Poliisin voimankäyttö

#3456

Viesti SirSamuel »

Pohjanmaa on oma maa :D Sieltä mul on eläväinen tarina kollegalta, joka nykyään tekee yksityisellä töitä, koska kylästy siniseen! Oli hän ollut harkkarina joskus milleniumin taitteessa jossaki eteläisessä pohjanmaassa. Oli tullu keikka maatilalle, jossa pihalla mannet roiskii haulikolla. Naapuri soittanu siis. No kaverini ja hänen ylikonstu ohjaajansa(vanhan liiton sikaniska kuulemma) pillikyytiä paikalle. Manneja ei missään ja pihapiiri hiljainen. Ovelle koputteleen ja sisältä kuului, että "Perämälle vaa." Kun asekeikka oli ollu niin harkkari kaiveli jo kulmaa vyöltä käsi hiessä, mutta ohjaaja vaan rykäs sisälle liukkain askelin. Pääsivät keittiön ovelle ja pöyrän äärees istuu virkee sotaveteraani ja pöydällä on upseerin pistooli. Ylikonstu kyselemään, että onko haulikko miehinä näkyny. Ukon vastaus oli: "Tuuas kävi jotaki mannenloppia jonkilaasella torraakol sohimas mut lähtivät tuanne toisehen taloon uhittelemahan. Olivat perkeleet vääräs pihas." Sittepä ylikonstaapeli ikäänkuin virkansa puolesta kyseli pöydällä olevasta mutkasta. Ja ukko tähän tuumaamaan: "Mä ajaatteelin kaivaa tuan tohon käsille jos poijjat olis alkaneet sisähän pyrkii. Kyllähä sen tiärät sinäki jottei tuollaasella pitkällä pyssyl ahtaas pirtis mitää tee. Jos ne olis sisäälle alkanu ni olisin laittanu joka poijjaalle napin ottahan tuasta keittiön oveen piälestä." Ylikostaapeli kehui, ettei isännällä täällä mitää hätää sitte olekaan. Olivat toivotelleet illan jatkot ja kuitannu tehtävän suoritetuksi. Eikä siellä naapurissakaan sitten mitään enää näkyny.
"Ainoastaan erinomaisen lahjakkaita hoitajia, joiden luotettavuutta ja tarkkuutta on monta kertaa koeteltu, voipi lääkäri ottaa lähimmiksi apulaisikseen operationeissa ja haavain sitelemisessä, täten osoittaen ikäänkuin erityistä kunnioitusta hoitajaa kohtaan." (T Billroth: Käsikirja sairainhoidossa, 1885)

Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 137
Viestit: 13429
Liittynyt: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola
Tykännyt: 0
Tykätty: 1 kerran

Poliisin voimankäyttö

#3457

Viesti Kari Aittomäki »

Itseasiassa tästä äijäilytyylin poliisityöstä ei ole aivan kauheasti aikaa, vielä yhdeksänkymmentäluvun alku oli vielä kovinkin rempseää aikaa jossa poliisi ei ollut näin korostetun kuristettu vaan kenttätuomari jonka sana oli se laki ja sitä noudatettiin.

Se siirtymä kesti suunnilleen sen kymmenen vuotta.
Etenkin just Lapualla meillä oli poliisin kanssa mahtavat välit, sieltä kävi oikeen pomomiehet kädestä kiittämässä kun hälytyksien määrä ja sävy putos pelkiksi pistäytymisiksi.

Heh, kerran meillä oli oikeen palaveri jatkotoimista kun otin eräältä pahapäiseltä poijjalta puukon pois vesituopilla, soitin kotiinsa jotta tulevatko hakemaan, Isänsä oli sitämieltä että pojan on parempi herätä putkasta, on siinä iässä vielä.
Seuraavassa illansuussa tulivat isä ja poika ja poliisikymppi neuvottelulle että mites mennään.
Kun nyt kuitenkin putkayö vaatis kai perusteluja jotka issessään saattoivat johtaa vaikeuksiin.
Poika oli isosta talossa ja opiskeli korkeakoulussa, oli vaan levottomassa iässä. Yleensä säyseä.

Minä sanoin että mulla ei nyt tietenkään mitään vaatimuksia ole mutta poigaperkele opettele tappelemaan niin ei tartte taitamattomasti puukolla huidella sinnetänne. Ja että mulla on tämä periaate että pidän saaliina poisotetut puukot muttaettä se riittää. Ja jos olet tämänillan kunnolla niin tapaus on loppuunkäsitelty.
Esa oli samaamieltä ja isä ja poika olivat tyytyväisiä.

Poliisikymppi oli erityisen tyytyväinen, tilastot pysy siisitimpinä kun putkareissun saatto kirjata jurrina.
Se puukkumies on nykyään korkeassa virassa tietääkseni.

Täytyy sanoa että me saavutettiin siellä aika pirun hyvä balanssi sekä poliisin että kantaväestön keskessä.
Sääli että sain kenkää sitte sieltäki.

Avatar
Daddy
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 78
Viestit: 2895
Liittynyt: Elokuu 2011
Paikkakunta: Mansesta päin
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Poliisin voimankäyttö

#3458

Viesti Daddy »

Nämä wanhojen hyvien aikojen muistelot on kyllä todella erinomaisen maukas suola varsinaisen keskustelun lomaan :jepa:
"Täydellinen on hyvän pahin vihollinen"
-Tuntematon

Avatar
MikaM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 55
Viestit: 3708
Liittynyt: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Kaarina
Etulaji: Jumppa
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Poliisin voimankäyttö

#3459

Viesti MikaM »

Muuttuko tuo systeemi samaanaikaan, kun haalarit tuli? Ainaki itte muistelen, ettei ne enää näyttäny miltään niissä haalareissa. Lakkas kävelemästä suunnilleen niitä aikoja kans.
Kuhan mietin ääneen.

taikaviitta
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 573
Liittynyt: Maaliskuu 2011
Paikkakunta: Nokia
Etulaji: Hokutoryu Ju-jutsu
Sivulajit: Kobukai Kobudo / Sutekki ryu Bojutsu
Takalajit: EKJT
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Poliisin voimankäyttö

#3460

Viesti taikaviitta »

Kun nyt on alettu legendoja muistelemaan, niin kerronpa yhden kans mikä tarina on jäänyt mieleen.

Joskus ilmeisimmin 90-luvulla Porin lähellä pohjoispuolella olevassa pienemmässä kylässä oli eräs poliisiherra, joka niin ikään tunnettiin hieman rajuista otteistaan mennyt keikalle millä oli isompikin lauma mustalaisukkoja vastassa. Nämä oli käymässä päälle kun tämä poliisi oli ottanut auton takakontista haulikon ja varottanu ettei kannattas. Uhittelu oli jatkunut kunnes sinihaalari oli ampunu kerran varotuksen ilmaan ja ilmottanu et seuraavaks alkaa tulemaan kohti jos ei mannemiehet rauhotu ja jokainen heistä lähtee nyt vauhdilla eri suuntiin. Oli sitten yks manneista nauranu ja sanonu, että mitä sä meille monelle voit ku on vaan yks kuula enää aseessakaan. Poliisi laskenu piippua kohden ja siihen tyynen rauhassa todennu, että "niin on vaan yks kuula enää, mutta oletko sä se joka ottaa sen vastaan?" Oli sen jälkeen kuulemma ollu vauhti poispäin melkonen ja kaikki tosiaan eri suuntiin.
Eihän sekään ole poliisina toiminu enää kaiketi enää yli 20 vuoteen. Sai muistaakseni kenkää juurikin toimintatapojensa tähden. En muista enää.

Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 137
Viestit: 13429
Liittynyt: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola
Tykännyt: 0
Tykätty: 1 kerran

Poliisin voimankäyttö

#3461

Viesti Kari Aittomäki »

Tota tarinaa tarjotaan kohtuu paljon kyllä.Wyatt Earp mitä ilmeisimmin teki tollasia temppuja aika usein, asettui yksin joukkoa vastaan.
Parastas on se että hän alkoi käyttää asetta vasta myöhemmin kun hommat meni rumiksi.
Oikeasti kova mies, hevosvaras ja biisoninkaataja ja portsari.

Mä olen itsekin asettunut jengin ja kohteensa väliin, kerranpari jopa itse hyökäten.
Olenki kertonut siitä kun sällit otti pataansa ja jäivät uhkailemaan ampumisilla ja muilla tyttömäisyyksillä.
Eivät vaan tienneet että meillä oli aseuhka päällä joten mulla oli kahva saatavilla.
Jos olisivat tulleet jotain jatkoja pyytelemään olisin päästänyt läpi ja hetkeäkään epäröimättä.

Eipä heitä näkynyt.

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 69
Viestit: 17067
Liittynyt: Joulukuu 2007
Tykännyt: 1 kerran
Tykätty: 2 kertaa

Poliisin voimankäyttö

#3462

Viesti Lasse Candé »

Joo, Vic Mackeylta Shield-sarjassa kysyttiin myös että mitä aikoo tehdä kun ei ehdi ampua kaikkia, johon vastasi että ampuu vain ensimmäisen. Oletan jokseenkin tuollaisia tilanteita mahtuneen maailman historiaan ja tarinoihin useita.

Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 137
Viestit: 13429
Liittynyt: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola
Tykännyt: 0
Tykätty: 1 kerran

Poliisin voimankäyttö

#3463

Viesti Kari Aittomäki »

Pakko miettiä että onkohan ton asenteen ylläpito mahdollista virkamiehillä missään, ainakan näissä sivistysvaltioissamme.
Joku Brasilia voi olla eri kenttä kyllä.

Vai onko se vaan täkäläistä harhaa ja meillä täällä pumpulipullo päässä?

YJT
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 274
Viestit: 3557
Liittynyt: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Poliisin voimankäyttö

#3464

Viesti YJT »

MikaM kirjoitti:
marras 19, 2019, 12.26
Muuttuko tuo systeemi samaanaikaan, kun haalarit tuli? Ainaki itte muistelen, ettei ne enää näyttäny miltään niissä haalareissa. Lakkas kävelemästä suunnilleen niitä aikoja kans.
Kuhan mietin ääneen.
On kyllä hyvin vaikeaa uskoa, että nämä liittyisivät yhteen. Ennemmin niin että kun 90-luvun puolivälissä muistaakseni tuli uusi Poliisilaki, niin sillä tai muulla lainsäädännön muutoksilla ja/tai SM:n poliisiosaston (nyk Poha) määräyksillä olisi ollut vaikutusta. Esim voimankäytön edellytyksiin ei aikaisemmin kiinnitetty samalla tavalla huomiota, mikä varmasti näkyi toimintamalleissa.

Jalkapartioinnin yleisyys/harvinaisuus taas liittyy henkilöstömäärän, keikkamäärän ja ajoneuvokaluston määrän suhteeseen. Ennen oli enemmän väkeä mutta vähemmän autoja, lisäksi hälytyskeikkaa oli käsittääkseni vähemmän. Toki myös toimintakulttuuri oli erilainen. Nykyään on myös paljon enemmän kamaa kannossa, mikä myös nostaa rimaa lähteä jalalle.

Sen sijaan haalareiden käyttöönotolla tuskin on mitään tekemistä asian kanssa; nykyäänkin on mahdollista käyttää housuja ja pikee-paitaa tai paitapuseroa ja takkia, mutta vähemmän niitä kenttämiesten päällä näkee.
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)

YJT
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 274
Viestit: 3557
Liittynyt: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Lohja
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Poliisin voimankäyttö

#3465

Viesti YJT »

Kari Aittomäki kirjoitti:
marras 20, 2019, 01.11
Pakko miettiä että onkohan ton asenteen ylläpito mahdollista virkamiehillä missään, ainakan näissä sivistysvaltioissamme.
Joku Brasilia voi olla eri kenttä kyllä.

Vai onko se vaan täkäläistä harhaa ja meillä täällä pumpulipullo päässä?
Melkein sanoisin että tuollaisten vanhan maailman toimintamallien ylläpitäminen ja sivistysvaltiona oleminen ovat toistensa jos eivät suorastaan vastakohtia niin ainakin sijaitsevat poliisivaltio-oikeusvaltio janan eri päissä.
Seppo Vesala

(Kaikki esittämäni mielipiteet ja näkemykset ovat omiani, eikä niitä pidä tulkita minkään yrityksen, yhteisön, organisaation tai viranomaistahon kannaksi)

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 2 kurkkijaa