Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Opettajien voimankäyttö

Keskustelua suojelu- ja turvallisuusammateista

Valvoja: Valvoja

Vastaa
tapsaattori
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 708
Lauteille: Heinäkuu 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini
Tykännyt: 21 kertaa
Tykätty: 36 kertaa

Opettajien voimankäyttö

#196

Viesti tapsaattori » loka 24, 2019, 21.30

Opettajalla on perusopetuslain mukainen voimankäyttöoikeus opetusta häiritsevän oppilaan poistamiseksi luokkahuoneesta ja opetusta häiritsevän esineen poisottamiseksi.
Näitä oikeuksia ei ole koulunkäyntiavustajalla.

Perusopetuslain mukainen voimankäyttö täytyy erottaa tilanteesta jossa oppilas aiheuttaa vaaraa itselleen tai muille käyttäytymällä aggressiivisesti tai uhkaamalla suoranaisesti muita oppilaita. Näinkin pitkälle menneissä tilanteissa voi olla kyse hätävarjelu- tai pakkotilalain soveltamisesta. Silloin tilanteen voi hoitaa opettaja, avustaja tai vaikka siivooja. Missä se raja sitten menee, että milloin on kyse opetusta häiritsevästä toiminnasta ja missä vakavemmasta voi olla toki näkökulmasta kiinni ja raja näin ollen hämärä.

Näiden otsikoiden ulkopuolelta mua ahdistaa enemmän ne opet, jotka vaan kääntää katseen pois kun näkevät kiusaamista tai jopa suoranaista väkivaltaa. Mun oikeustajussa ne on isompia rikollisia, vaikkeivat taatusti mitään sanktiota välinpitämättömyydestään saakaan. Voihan se olla että vaan pelottaa. Miksi ne edes on alalla..


Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 15765
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 499 kertaa
Tykätty: 218 kertaa

Opettajien voimankäyttö

#197

Viesti Lasse Candé » loka 26, 2019, 14.31

Tässä stooria ja video poliisin voimankäytöstä koululla. Laitoin tarkoituksella tähän opettajien voimankäyttöketjuun, koska tilanteen olosuhteet ovat vastaavat: kuudesluokkalaista käsitellään koululla voimakeinoin, kuudesluokkalaisen oireilun jälkimeiningeissä ja kuudesluokkalainen käyttäytyy reaktiona tähän kuten kuudesluokkalainen käyttäytyy.

https://www.vox.com/identities/2019/10/24/20929397/police-officer-excessive-force-school-11-year-old-girl-new-mexico
Christensen said the girl had violated several school rules after standing on a school bus, taking too many milks at the school cafeteria, and picking at a sign taped to a door. Christensen also alleged that the girl had assaulted the school’s principal, a claim that has since been proven to be untrue.
Christensen on siis eronnut poliisi, joka yritti laittaa oppilaan kättä tämän selän taakse. Ilmeisesti tullut lievää aivotärähdystä ja skraiduja.

Videolla näkyy miten lapsi itkee ja laittaa hanttiin.Suosittelen tekstin lukemista, muistaen että kyseessä on vasemman biasin omaava julkaisu. Oletan että näiden agendaan sopii poliisiväkivallan alleviivaaminen. Itse en näe kovin järkevänä kysymyksenä esiin tulevaa laajempaa kysymystä poliiseista kouluilla. Menettelyt jotka ovat olemassa välineinä ennen voimankäyttöä ja rinnakkain voimankäytön kanssa sekä ihan se, kuinka voimankäyttö tulee toteuttaa, ovat laajempia kysymyksiä, jotka liittyvät systeemin jokaiseen tasoon, niin opetustyöhön, lasten sijoitteluun kouluissa ja tukimuotoihin, yhteistyöhön muiden viranomaisten kanssa jne jne. Lopulta se, onko aikuinen tuollaisessa tilanteessa poliisi, vartija vai opettaja, on koulukeskustelussa sivuseikka. Oleellisempaa on se, missä määrin yhteistyö on rakenteissa ja harjoiteltuna, jotta koululaitos toimii kasvatuspaikkana kuten sen pitää.

Jos tämä menee pelkäksi poliisin syyttelyksi, taistelu syrjäytymistä vastaan on aivan yhtä hävitty, vaikka joku tällä ehkä onnistuukin pesemään kätensä vastuusta.

Toivottavasti Suomessa pysytään kaukana tällaisesta.

Voimankäyttöpohdintoja tämä silti herätää nimenomaan opettajien tapauksessa. Video demoaa joitain ongelmia mihin voi törmätä jos harkinta pettää ja yhteistyön sijaan päätyy eri puolille muiden aikuisten kanssa. Tuollaista tilannetta ei pelasta mikään, sillä lapsi kuulee muilta aikuisilta että häntä ehkä kohdellaan väärin.

Video ja biasoituneen median tarina taas yhdessä maalaavat kuvaa siitä kuinka koko tilanne ehkä olisi pitänyt hoitaa toisin. Mahtoikohan opettajisto alkaa katselemaan poliisin suuntaan että josko poliisi tekisi jotain? Ja siis mieluiten jedivoimilla? Jotenkin arvelen että ei ole ihan menettelyt hanskassa myöskään opetushenkilökunnalla tuossa.Laitan maininnan myös poliisin voimankäyttöketjun, koska sitähän tämä on. Mutta keissi on tälle ketjulle relevantimpi.
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 kurkkija