Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Käytäntö vs harjoittelu?

Keskustelua suojelu- ja turvallisuusammateista

Valvoja: Valvoja

Kuvake
nomad
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 2972
Lauteille: Syyskuu 2010

Käytäntö vs harjoittelu?

#1

Viesti nomad »

Eli nyt on kyseessä nimenomaan turvallisuusalan työntekijän näkökulmasta.

Täällä kun on kuitenkin alan työntekijöitä, niin kertokaas minulle kuinka paljon treenaus on mielestänne auttanut tilanteisiin? Kuinka iso osuus on käytännön kokemuksella ja kuinka paljon sille pitäisi antaa arvoa? Onko käytännön mukanaantuoma kokemus aina hyvä?


Omasta puolestani voin sanoa, että reenaus on antanut mulle työkaluja, millä tehdä duunia mutta se ei todellakaan autuaaksi tee. En voi sanoa, että se olisi itteäni pelastanut tai toisin päinkään, mutta helpottanut kuitenkin. Minkälainen treenaus on parasta ja miksi?

Tai chi- tyyppinen harjoittelu vahvistaa mielenrauhaa ja jossain määrin kroppaakin, RBSD auttaa reaktiokykyä tositilanteita varten ja lihaskuntoa sen päälle. Tähän välille mahtuu jotakuinkin kaikki kamppailulajit mitä maa päällään kantaa, kertokaas viisaammat mietteitänne. Ihan mielenkiinnosta kun olen ihmisen ajatusmaailmasta kiinnostunut.
:oops:
-Tämän maallikkomielipiteen jätän tyystin omaan arvoonsa. Todellisuutta se ei tietenkään vastaa.
-Oletan ettei tämä perustu mihinkään lähteisiin vaan kyseessä on pelkkä mutusta kumpuava mielipide.
-Tosin asenteesi tuntien vanhastaan voin sanoa, ettei sinun mielipiteelläsi ole asian todellisuuden kannalta mitään merkitystä.
Esa Tyynismaa
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1730
Lauteille: Elokuu 2007
Paikkakunta: Ylihärmä

Käytäntö vs harjoittelu?

#2

Viesti Esa Tyynismaa »

Kaikki mattonujulajit on portsarin hommissa mahdollisesti joskus avuksi,mikäli et ole ovella yksin töissä.
Mutta nykyäänhän ei kuulemma enää ovilla tarvitse painia ollenkaan,joten kysymykseesi on vaikea löytää vastausta...
Tuomo
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 300
Lauteille: Toukokuu 2007
Paikkakunta: Terrestrial North Pole

Käytäntö vs harjoittelu?

#3

Viesti Tuomo »

nomad kirjoitti: ...Kuinka paljon treenaus on mielestänne auttanut tilanteisiin? Kuinka iso osuus on käytännön kokemuksella ja kuinka paljon sille pitäisi antaa arvoa? Onko käytännön mukanaantuoma kokemus aina hyvä?

...Kertokaas viisaammat mietteitänne.
Lähdetään sillä liikenteeseen, et jos olisin viisas, en olisi turva-alalla.

Mielestäni treenaus on tuonut varmuutta tekemiseen. Lisäksi se on tappanut egoilun kokonaan. Ei ole enää häviö, kun puhuttaa asiakkaat haluttuun paikkaan eikä tarvi painia.

Itse annan ainakin arvoa kaikelle kamppailulajitreenaukselle. Varsinkin työkavereissa. On helpompaa olla kaverin kanssa duunissa, kun tietää sen olevan tukena, jos kakka alkaa roiskumaan.

Käytännön kokemus on myös hyväksi, muttei tee autuaaksi kuten ei treenaaminenkaan. Olen nähnyt helve*in huonoja jamppoja, jotka on veivannu alalla kauan. Sillä sit palataan ja hyvä et tarvii töitäkään enää tehdä kun on niiiiin kokenut... Kato "Hoitakaa te pojat toi keikka".

Ja Esalle... Ehkä olen ollut itse paskoissa paikoissa töissä tai jotain, mutta kyllä sitä välillä laitetaan jalalla koreasti... Ja joskus kädelläkin!!
-Jos smurffia kuristaa, niin minkä väriseksi se muuttuu-
Kuvake
bodyguard
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 22944
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

Käytäntö vs harjoittelu?

#4

Viesti bodyguard »

Tuomo kirjoitti: Itse annan ainakin arvoa kaikelle kamppailulajitreenaukselle. Varsinkin työkavereissa. On helpompaa olla kaverin kanssa duunissa, kun tietää sen olevan tukena, jos kakka alkaa roiskumaan.
Nojoo, eihän harrastus nyt toisaalta mitään takaa mihinkään suuntaan.

Tuo käytännön kokemus ei ole aina niin yksiselitteinen juttu, pitäisi aina muistaa se tarina sokeista miehistä ja elefantista. Jos nyt joku on vaikka ollut sen karaokeräkälän ovella 10 vuotta ja niillä meriiteillä laitetaan jonnekkin festareitten nyrkkiryhmään tai vielä pahempi jonnekkin jossa pitäisi näyttää ja käyttäytyä kuin ihminen niin ei se välttämättä kovin hyvä lopputulos ole.

Itse olen havainnut enemmän hyötyä ihan tuollaisten perushommien kuten puhuttamisen ja poistamisen taktiikan treenaamista. Näillä pystyy vaikuttamaan aika paljon siihen että a)syntyykö se tilanne lainkaan ja b)missä asemassa on jos se tilanne syntyy.

‎-I thought you were cool.
-I am. And you know what makes me cool? The fact that your opinion means less than squat to me.

Blogi
Kuvake
Clancy B.
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 3386
Lauteille: Kesäkuu 2009

Käytäntö vs harjoittelu?

#5

Viesti Clancy B. »

Esa Tyynismaa kirjoitti: Kaikki mattonujulajit on portsarin hommissa mahdollisesti joskus avuksi,mikäli et ole ovella yksin töissä.
Mutta nykyäänhän ei kuulemma enää ovilla tarvitse painia ollenkaan,joten kysymykseesi on vaikea löytää vastausta...
:D , ja jos painit altistut välittöämästi lattialla oleville injektioruiskuille ja lasinsiruille, 3 potkii päähän ja kaikilla on veitset..tarviit scredderii ja senshidoo, muuten oot out ;)
myös puhejudo on suosiossa, sitä saapi harjoitella päivittäin samassa käytännön kanssa...
pidän edelleen lähes parhaimpana pakettina monipuolista ja laadukasta kamppailuosaajaa jolla kertynyt vuosia niin festari- kuin ovi järkkärinäkin, ensin kokeneen opissa, sitten rivimiehenä, lopuksi itse sinä auktoriteettina ja kouluttajana. Luonteeltaan leppoisa mutta tiukka.
Regard your soldiers as your children, and they will follow you into the deepest valleys; look on them as your own beloved sons, and they will stand by you even unto death.

Sun Tzu
Esa Tyynismaa
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1730
Lauteille: Elokuu 2007
Paikkakunta: Ylihärmä

Käytäntö vs harjoittelu?

#6

Viesti Esa Tyynismaa »

Vastaukseeni oli tarkoitettu sellainen ei ihan lievä ironian sävy...
Käräjätuomarit ja syyttäjät kun tuntuvat ajattelevan juurikin kirjoittamallani tavalla.
Nykyään kun kaikki peruskansalaisoikeutensa tietävät räkänokat haastavat niin kovasti kaltoinkohdeltuina ja pahoinpideltyinä portsareita käräjille liiallisesta voimankäytöstä syyteltynä,että oikein jo itkettää.
Ja vielä surkeampia ovat "portsarit",jotka eivät ymmärrä,että pikku kolhut kuuluu ammatin varjopuoliin,eikä käräjäsalilla itkettäviin tuomarin avulla saatuihin "lisäansioihin".
Kuvake
L.K.
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 12812
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Kotka
Etulaji: Defendo
Yhteystiedot:

Käytäntö vs harjoittelu?

#7

Viesti L.K. »

Totta kai molemmilla on merkitystä. Käytännön tilanteitalla kuitenkin ei ehkä loppupeleissä niin paljon ellei niitä ole todella paljon.
JA JOS niistä ei ole osattu aina oppia. Eli toimiko se viimeksi hyvin-->ei toiminut-->teen ensi kerralla eri tavalla.
Valitttavan moni vaan jatkaa "hyväksi havaitsemallaan" tavalla jatkuvasti.

Treenattu kaveri apuna on kyllä hyvä,nimenomaan kamppismielessä. Edelleen alalla paljon vain "penkkihauis"-taustalla olevia.
Onglema on vain siinä että pitää olla saakelin iso ja vahva että sillä loppujen lopuksi tilanteita ratkaisee. Jatkuvasti kun
asiakaspuolella tulee vastaan näitä aina isompia ja vahvempiakin, jos ainakin pelkällä voimalla väännetään.

Totta kai sosiaaliset taidot on tärkeät, osaa puhuttaa oikein,ratkaista tilanteet myös puhumalla sekä osaa ajoittaa sen
voim.käytön oikein.Eli puututaan ajoissa,mieluummin kun aina myöhässä.Tunnistetaan mlloin ei enää puhe auta vaan otetaan
heti tilanne hallintaan ja "luulot pois".
Tämän treenaus tulee enempi sitten kyllä sieltä käytännön puolelta, mutta toki treenit auttaa tässäkin.
Että löytyy niitä työkaluja millä toteuttaa itseään.
"He´s too much blackbelt for you"- Tuntematon setä ravintelissa.
SamiT
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 111
Lauteille: Maaliskuu 2005
Paikkakunta: HKI

Käytäntö vs harjoittelu?

#8

Viesti SamiT »

Molempia tarvitaan jatkuvasti ja kumpaakaan ei voi jättää pois - siis jos haluat olla hyvä.
Kuvake
n0k
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1117
Lauteille: Elokuu 2010
Paikkakunta: Hyvinkää
Etulaji: BJJ
Takalajit: Krav Maga, Defendo

Käytäntö vs harjoittelu?

#9

Viesti n0k »

Esa Tyynismaa kirjoitti: Nykyään kun kaikki peruskansalaisoikeutensa tietävät räkänokat haastavat niin kovasti kaltoinkohdeltuina ja pahoinpideltyinä portsareita käräjille liiallisesta voimankäytöstä syyteltynä,että oikein jo itkettää.
Pitää olla narikassa valmiiksi printattu pino lappusia, missä lukee järjestyksenvalvojan oikeudet ja sitten puristelujen jälkeen niitä voi sujautella kavereitten taskuun :)
Tripping a blind man so easy to do,
Tripping a blind man why can't it be you?
Kuvake
nomad
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 2972
Lauteille: Syyskuu 2010

Käytäntö vs harjoittelu?

#10

Viesti nomad »

"Vanhat suomalaiset tappelutaidot"- ketjusta.
J. Suojanen kirjoitti: Lopulta uskon, että he joilla se tekeminen on veressä ja kutka sen tekemisen "ilon" ovat itse saaneet kokea, pystyvät tulemaan helposti paljon paremmaksi opettamaan mistä on kysymys, kuin he jotka vain istuvat salilla koskaan kokematta itse sitä mistä on kysymys.
Mikään ei kuitenkaan korvaa sitä henkilökohtaista kokemusta.

Tästä tosissaan voisi perustaa uuden aiheen, mutta tästä löytynee niin räväköitä mielipiteitä suuntaan, kuin toiseenkin ja varmasti kamppailu-urheilijat suhtautuvat aivan eri tavalla näihin asioihin, kuin esim ip lajien opiskelijat jne niin parempi vain olal hissukseen... :roll:
Ilmaistaan itseäni vähän paremmin ja vähän vähemmän väsyneenä. Eli lähinnä tämä on se pointti mitä haen, tuo "tekemisen ilo". Kehtaan väittää, että meikäläisenkin varsin rajottuneella tekniikkavalikoimalla on se vahva puoli, notta kaikki mitä käytän on käytännössä itse testattu toimiviksi ja se on isoin syy, minkä takia niitä pidän yllä. Ja tottakai sekin, että ne jutut on mulle luonnollisia ja helppoja tehdä. Laji on "sitäsuntätä".

Eli mulla niin päin, että treenaaminen tukee käytäntöä eikä toisinpäin. En tappele rottien kanssa päivittäin enkä enää ole hirveästi ollut ovellakaan kun aika menee muuhun työhön, mutta kuitenkin.
-Tämän maallikkomielipiteen jätän tyystin omaan arvoonsa. Todellisuutta se ei tietenkään vastaa.
-Oletan ettei tämä perustu mihinkään lähteisiin vaan kyseessä on pelkkä mutusta kumpuava mielipide.
-Tosin asenteesi tuntien vanhastaan voin sanoa, ettei sinun mielipiteelläsi ole asian todellisuuden kannalta mitään merkitystä.
Kuvake
n0k
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1117
Lauteille: Elokuu 2010
Paikkakunta: Hyvinkää
Etulaji: BJJ
Takalajit: Krav Maga, Defendo

Käytäntö vs harjoittelu?

#11

Viesti n0k »

Njuu samoilta kantilta katselisin asiaa. Eikös harjoittelun tarkoitus ole luoda/vahvistaa/parannella/muovata niitä itselle jo valmiiksi "luonnollisia" temppuja. Jos ei se potku tunnu olevan harjoittelunkaan jälkeen se oma juttu, niin parempi keskittyä siihen lyömiseen. Karkeasti karrikoituna. Kaikki lisätekniikka on sitten kivaa kikkailua ja antaa vähän lisäevästä ;)
Tripping a blind man so easy to do,
Tripping a blind man why can't it be you?
Kuvake
L.K.
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 12812
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Kotka
Etulaji: Defendo
Yhteystiedot:

Käytäntö vs harjoittelu?

#12

Viesti L.K. »

Parasthan on se, että treenaa sellaista juttua missä olis mahd. vähän mitään poisjätettävää:)
"He´s too much blackbelt for you"- Tuntematon setä ravintelissa.
Kuvake
nomad
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 2972
Lauteille: Syyskuu 2010

Käytäntö vs harjoittelu?

#13

Viesti nomad »

Kyse ei siis ollut siitä, kannattaako reenata vaiko ei, se nyt on selvä että toistoja tarvitaan. Kyse oli siitä, kuinka iso osa osaamisesta on se käytännön kokemus ja "hankalan kautta" testattu osaaminen vs. pitkä treenaushistoria.

Tuli tuossa kaverin kanssa keskustelua alan kouluttajista, joilla monesti on joku tummanpuoleinen vyöarvo jostain lajista mutta samaan aikaan saattaa olla varsin vähän (lue: alle pari vuotta) käytännön kokemusta. Käsitys tuntuu olevan se, että salilta saadut opit olisivat riittävät siihen, että opetat voimankäyttöä tai puhut näistä jutuista junioreille. Samoin kun turvallisuusalan oppilaitoksessa on ollut kouluttaja, jolla on liikunnanopettajan tausta- valittu sen takia, että pedagogiset opinnot oli käyty. Lakihan antaa tähän mahdollisuuden, opettaa saa vaikka siivooja jos on oppilaitos kyseessä.

Jos minulta kysytään niin kyllä saisi olla lähemmäs vuosikymmen takana, mielellään hommista joissa joutuu tekemäänkin jotain ennenkun lähtee laukomaan tietotaitoaan ympäriinsä, tuo ihan toisenlaista näkökulmaa. Lain tulkintakin on monesti vähän erilaista "kenttäsialla", firman x johtoportaalla ja humanistilakimiehellä, joka taas näkyy sitten käräjillä, mutta tämä on jo eri asiaa.
-Tämän maallikkomielipiteen jätän tyystin omaan arvoonsa. Todellisuutta se ei tietenkään vastaa.
-Oletan ettei tämä perustu mihinkään lähteisiin vaan kyseessä on pelkkä mutusta kumpuava mielipide.
-Tosin asenteesi tuntien vanhastaan voin sanoa, ettei sinun mielipiteelläsi ole asian todellisuuden kannalta mitään merkitystä.
Kuvake
jepulista
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 61
Lauteille: Lokakuu 2010

Käytäntö vs harjoittelu?

#14

Viesti jepulista »

Mielestäni käytännön kokemusta on todella vaikea korvata millään, mutta oikeanlaisella harjoittelulla voidaan vähentää kaikenlaisia loukkaantumisia sekä muita vahinkoja. Samoin "kantapään kautta" oppimista voidaan vähentää hyvän harjoittelun avulla. Ja tuohan se myös lisää itsevarmuutta, kun tietää harjoitelleensa hyvin ja siten todennäköisesti hoitavansa tilanteet paremmin kuin muuten hoitaisi.

Kuitenkin yksi tärkeimmistä (jos ei jopa tärkein) asioista on se kuuluisa "pelinlukutaito"/"silmä" ja sitä ei oikein saa muuten kuin käytännön kokemuksen kautta. "Pelinlukutaidon" avulla tiukkoja tilanteita tulee todennäköisesti harvemmin kuin muuten tulisi ja niistä selviää luultavasti paremmin kuin muuten selviäisi.

On miellyttävää seurata kokenutta järkkäriä/vartijaa tai vaikkapa jopa poliisia, jolla on tätä "pelinlukutaitoa" ja joka hoitaa tilanteet jo ennen kuin ne edes syntyvät. :)
-Ainakin yksi hyvä työ päivässä- :thumbsup:
Lowclass
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1417
Lauteille: Huhtikuu 2010
Etulaji: Krav maga
Sivulajit: Nyrkkeily, MMA, Kali
Takalajit: Shotokan, taido yms...

Käytäntö vs harjoittelu?

#15

Viesti Lowclass »

En omaa vuosien käytännön taitoa mutta muutamalla suomen suurimmalla juhannusfestarilla töissä olleena päkaptiimissä tavan järkkäreille tuli kyllä selväksi ettei dojotreeni ole sama kuin elämässä, Nomad ymmärrän täysin viestisi. Humalaisen teinitytön kädet saa vääntää oikeasti solmuun eikä tunnu missään kun toinen haluaa lasta esim sex pistolsilta... Entä aikuinen aggre mies? :)
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 43 kurkkijaa