Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Salikuri ja sen merkitys japanilaisissa lajeissa

Japanilaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Jopo
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 2241
Lauteille: Lokakuu 2005
Paikkakunta: Pori

Salikuri ja sen merkitys japanilaisissa lajeissa

#136

Viesti Jopo »

Petän pyhää lupaustani olla osallistumatta keskusteluun ihan pikkiriikkisen. Potkunyrkkeilyn vyöarvojörjestelmä todellakin on täysin erillinen osa lajia. Voit olla mustavyö ilman mainittavia kilpailullisia meriittejä tai maailmanmestari keltaisella vyöllä. Eikä Suomessa vallalla olleissa ottelomuodoissa ole mitään vyöarvosarjoja. Vöitä käytetään satunnaisesti, itse en edes muista milloin olisin viimeksi vyötä käyttänyt. Lisäksi se hankaloittaa treenaamista ilman järkevää funktiota. Tuo on nähdäkseni nimenomaan merkki epäedullisesta lajikurista.
” Liiasta nestetankkauksesta seuraa ainoastaan se, että paska lentää keihästä kauemmaksi.”
Rädyn ohje kaikille urheilijoille
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Salikuri ja sen merkitys japanilaisissa lajeissa

#137

Viesti Mika »

Ymmärrän Jopon kannan hyvin, mutta toisaalta siviilit kysyvät AINA kaksi kysymystä, jos kuulevat jonkun harrastavan tai harrastaneen kamppailulajeja:

Mikä vyö sulla on? Ootko kilpaillut?

Siinä mielessä minun näkökulmastani vöillä on merkitystä potkunyrkkeilyssäkin. Se on kumminkin siviileille sen verran tuntematon laji, että nimestään huolimatta sitä ei verrata nyrkkeilyyn. Tai näin olen ollut huomaavinani.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Salikuri ja sen merkitys japanilaisissa lajeissa

#138

Viesti Lasse Candé »

Tuosta Njorin kyselemästä opettajan oman epävarmuuden peittämisestä salikurilla, olen kyllä törmännyt.

Tuossa suhteessa kamppailulajien opettaminen on opetushommissa helpoimmasta päästä: jengi on motivoitunutta ja haluavat parhaat mahdolliset treenit. (Toki joskus joutuu vähän soveltamaan.) Jos on miettinyt asiat suht selväksi jo valmiiksi, niin treeninveto on kyllä simppeliä touhua. Kertoo mitä pitää tehdä ja teettää. Kun ajanhallinta kusee, miettii valmiiksi, mitkä osiot suunnitelmasta jätetään vähän vähemmälle tai pois. Ja toteuttaa.

Kun sitten tuossa tulee jossain kohtaa epävarmuutta... ei olla esimerkiksi mietitty että mitä treenillä hakee ja täten ei oikein tiedä mitä siitä sanoisikaan tai jos tulee kiireen tuntua ja paketti hajoaa...
Tällöin vetäjä saattaa sortua johonkin vähemmän toimivaan ratkaisuun, kuten surkeisiin vitseihin, kovisteluretoriikkaan, kovaan kuritukseen tai muuhun järjettömään "HC-rääkkiin", ikäänkuin korjatakseen tilanteen ja oman imagon.

Tämä epäonnistumisen mekanismi on tosin kaikessa johtamisessa niin universaali, että on lopulta aika pikkuseikka saako se sitten muotonsa jonain "japsikurituksena" ( :lol: ) vaiko muuna huonona palautteena tai toimimattomana ratkaisuna. Tämä on pelkästään se variantti "korjailusta", jossa yritetään todistaa lähinnä itselle mutta vähän myös muille paikallaolijoille että: "Ei vika ole minussa. Te vain..." Siihen ei tarvita japanilaistyyppistä etikettiä vaan ihan suomalainenkin tapakulttuuri mahdollistaa sen. Esim koulumaailmassa tapahtuu näin. Tai siis olen kuullut kavereilta tällaisista opettajista.

Sitä voi tietenkin pohtia, josko joissain lajeissa, esim näissä joissa on hierarkia, olisi tätä enemmän kuin muissa. Ajat ovat muuttuneet rajusti ja tuollainen tyyli vähenee varmaan kouluissa, lajeissa ja ehkä jopa intissä. :D Ehkäpä japsilajeissa kuitenkin on vielä jäljellä sellaisia henkilöitä, vaikka jaloilla äänestäminen onkin korjannut suurimman osan pois. Ehkä näitä on myös muissakin lajeissa.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Salikuri ja sen merkitys japanilaisissa lajeissa

#139

Viesti Mika »

Noinhan se on. Maailma on muuttunut todella paljon 20 vuodessa, ja Suomessa tapakulttuuri on muuttunut varsin nopeasti tuona aikana. Nythän tämä on huomioitu myös OPS:ssa. Uusi OPS mahdollistaa vaikka mitä, ja se heijastaa näitä suuria muutoksia. Tämä kaikki näkyy sitten väkisinkin myös kamppailulajisaleilla. Koulu on kuitenkin suuri vaikuttaja kenen tahansa lapsen ja nuoren elämässä.

Vaikka nuo lukuisat viime päivien silmiä avaavat viestit tässä ketjussa valottavat japanilaista salikulttuuria, muutos taatusti näkyy dojoillakin. Japaniin on pitkä matka, halusi sitä tai ei, ja se vaikuttaa. Toisaalta se voi nyt tai myöhemmin näkyä niin, että dojoilta jopa haetaan jotakin täysin erilaista kuin muualta suomalaisesta kulttuurista, jolloin tämän ketjun keskustelu kohde eli japanilainen salikuri tai oikeastaan, kuten Mänzy sanoi, salietiketti, nousee uuteen arvoon.

Kamppailuahan kaikilla dojoilla kuitenkin lopulta opetetaan. On sekä opettajan että myös oppilaan tehtävä nähdä metsä puilta ja samassa oman kulttuurin merkitys siinä kokonaisuudessa. Se voi olla helppoa tai vaikeaa. Ihmisiä on monenlaisia.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 24
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Salikuri ja sen merkitys japanilaisissa lajeissa

#140

Viesti Andy »

Tämä menee nyt kyllä jo ihan off-topiciksi. Potkunyrkkeilyssä ei tosiaan ole mitään vyöarvosarjoja kisoissa ainakaan Suomessa. (Ulkomailla on joissain kisoissa.) Kuitenkin vyökokeissa testataan tekniikoita, jotka sinllään toimivat ottelussa. Tietenkään kaikki vaikeammat tekniikat eivät sovi kaikille, mutta ainakin jotkut ottelijat kykenevät niitä käyttämään.

Näen tässä selkeän eron esimerkiksi taekwon(-)doon, jossa vyökoetekniikat tai ainakaan osa niistä eivät ole lainkaan soveltuvia ottelukäyttöön.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Njor
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 153
Lauteille: Lokakuu 2012
Etulaji: karate
Sivulajit: nintendo

Salikuri ja sen merkitys japanilaisissa lajeissa

#141

Viesti Njor »

Olen ollut huomaavinani että pääasiassa ne ns. kovimmat jampat ovat monesti myös leppoisampia salikurin suhteen. Kuri syntyy itsestään kunnioituksen kautta. Joillain on tarve päteä ja peittää osaamattomuuttaan sekä epävarmuuttaan teennäisen kovalla salikurilla.
Fight well - and if you´ll fall - surely Odin will take you to Valhalla.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Salikuri ja sen merkitys japanilaisissa lajeissa

#142

Viesti Lasse Candé »

Jatkaakseni omaa turinaani ja Mikan jatkoa vielä eteenpäin, mitä olen kamppailijoiden kanssa keskustellessani törmännyt näihin kun muistellaan omia karateaikoja jne ja miten lajissa tehtiin niin ja näin, täytyy aina muistaa se, että nämä tarkastelut eivät pelkästään ylitä lajirajoja vaan ovat aina myös katsaus menneisyyteen.

Uskon että tämän huomaamattomuus voi aikaansaada suurimmat mielikuvalliset harhat. Pitkän linjan urheilukamppailijoilla ja modernien opettajillahan on varsin usein taustaa myös japsilajeista. Siis esim 80- ja 90-luvuilta. Esim 20 vuotta sitten.
Kuvake
Rojola
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 2758
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Mullet City

Salikuri ja sen merkitys japanilaisissa lajeissa

#143

Viesti Rojola »

Lasse Candé kirjoitti:Olisiko muuten Rojolalla tähän jotakin lisättävää, kun mies harrastaa tässä suhteessa melko eri poolien lajeja, Senshidoa ja Bujinkania?
Tosin Bujinkanissa varmaan käytännöt vaihtelevat paljon, mutta jos kokemuksia jne saisi, niin voisi olla hyvinkin kiinnostavaa luettavaa!
En lukenut koko ketjua läpi, mutta tässä mietteeni kun kerran kysyit.

Senshidossa ei ole mitään "salikuria". Harjoituksissa käyvät tietävät miksi ovat paikalla ja mitä tekemässä, ei siihen mitään kuria erikseen tarvita. Juodakin saa kun siltä tuntuu. Seminaareilla usein porukka otetaan aluksi riviin ja semman vetäjä esittelee itsensä ja kertoo mitä ollaan tekemässä ja miksi. Semmoilla lopuksi joku loppupuhettelu ja kiitokset. Usein taidetaan taputtaakiin klassiseen "taputtakaa itsellenne" tapaan.

Bujinkanissa homma riippuu dojosta. Minulla ei ole kokemusta kaikista Suomen dojoista, mutta meillä pääsääntönä lienee että ollaan siten ettei tarvitse Japanissa kenenkään käytöstä hävetä. Japanissa esim. Soken harjoituksissa meininki on toisinaan omaan makuuni liiankin rentoa, kun länkkärit ovat ties missä härövarusteissa liikenteessä. Olen ulkomailla vieraillut muutamilla dojoilla, joissain näissä on ollut hyvinkin jäykän oloinen meininki... Japanilaisilla dojoilla meininki on rentoa, mutta typeryydet varmasti huomataan.

Bujinkanissa on harjoitusten alussa ja lopussa pienet perinteiset rituaalit.
Janne Paavilainen

Master of illusion is a student of reality.

Harjoitteletteko te siellä Bujinkanissa oikein tuelta tätä asioiden ja sanomisten vääristelyä ja asiayhteyksien muuten vain sekoittelua?
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 38 kurkkijaa