Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Dillman ja wanha karate

Japanilaiset lajit

Valvoja: Valvoja

taifuuni
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1078
Lauteille: Heinäkuu 2005

#46

Viesti taifuuni »

Jussi Häkkinen kirjoitti: Ei niinkään. Tässä kuitenkin näkyy selvästi ajatteluero - moni ajattelee karatea (ja kamppailulajeja yleensä) tekniikkakokoelmina, minä opetusjärjestelminä.
Eiko karate ole molempia?

Mod.edit (Yamazu): lainausta siistitty tagijämistä
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 19
Viestit: 19109
Lauteille: Helmikuu 2005

#47

Viesti Jussi Häkkinen »

taifuuni kirjoitti: Eiko karate ole molempia?
Opetusjärjestelmä esiintyy osin tekniikoiden muodossa, kyllä. Kyse on kuitenkin opetustyökaluista, ei yleensä ns. "loppukäyttäjän" kamppailuvälineistä.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
godhand
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 45
Lauteille: Syyskuu 2005

#48

Viesti godhand »

Mielestäni voidaan kuitenkin puhua karatesta sekä Okinawan kontekstissa mutta myös pääsaarten tai jopa länsimaiden yhteydessä. Vaikkakaan esim. Dillman tai McCarthy eivät luomuksiaan karateksi nimitäkään (?). Periaatteet ja juuret ovat kuitenkin samassa osoitteessa, ainakin löyhästi.
Tässä kuitenkin näkyy selvästi ajatteluero - moni ajattelee karatea (ja kamppailulajeja yleensä) tekniikkakokoelmina, minä opetusjärjestelminä.
Ok. Vaikka itse olenkin ehdottomasti modernin karaten treenailija (shu-ha-ri ajattelun mukaisen :) ),luulen nyt ymmärtäväni pointtisi ja jopa olevani samaa mieltä :). Uskallan myös väittää, okinawalaiseen karateenkin tutustuneena, että kaikki "moderni" karate ei varmasti ole niin kaukana okinawalaisesta kuin ehkä ajattelet. Ehkä modernin karaten ongelma onkin nimenomaan sen opettaja-keskeisyydessä. Tarkkaan rajatun ja määritellyn paketin voi huonompikin opettaja siirtää eteenpäin suht laadukkaana mutta jos sisältöä on vaikea määrittää, vain erinomainen opettaja voi saada erinomaisia tuloksia oppilaissaan. Erinomaisella ajattelen että voimantuotto, tekniikan kohdistukset ym. periaatteet välittyvät selkeinä.
I.J.T.K.
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 25
Lauteille: Toukokuu 2005

Korean karatekaltakin jotain...

#49

Viesti I.J.T.K. »

Tekijät ja kriitikot ovat niin kovin usein eri puolen aitaa. Keksijöille naureskellaan tai heihin suhtaudutaan vihamielisesti. Ortodoksikaratekat ovat tästä asenteellisuudesta vain yksi esimerkki. Tulipa tätä viestiketjua lukiessa mieleen vanha lausahdus "sapatti on ihmistä varten, eikä ihminen sapattia".

McCarthyn leirillä käyneenä en pitänyt ko tyyppiä ollenkaan pöllömpänä opettajana. Ideoita ja soveltamista lyötyi vaikka muille jakaa. Dillmania en ole tavannut, mutta lähipiiristä sellaisiakin löytyy ja heidän palautteensa oli varsin ylistävää. Onko heidän tekniikkansa muinaiskaratea vai jotain muuta, niin EI VOISI VÄHEMPÄÄ KIINNOSTAA. Kiinnostaa nähkääs kamppailu ja itsepuolustus -ei pilkunviilaaminen.

I.Koivu

ps.
Häkkinen käyttää aika kovaa kieltä Dillmanista. Olisiko Jussissa miestä heittää vastaavan tyylistä tekstiä myös kyseisen opettajan edessä? Itse, jos moista Potkussa julkaisisin, niin "jäähylle" joutuisin, heh-heh.
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 23356
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Re: Korean karatekaltakin jotain...

#50

Viesti TimoS »

I.J.T.K. kirjoitti: Itse, jos moista Potkussa julkaisisin, niin "jäähylle" joutuisin, heh-heh
Jos yrität väittää että Jussi olisi jotenkin eriarvoisessa asemassa muihin verrattuna ja että sen takia häneltä sallitaan enemmän kuin muilta, niin voin kuule kertoa että et voisi olla pahemmin pielessä. Ja sen enempää en puutu moderointipäätöksiin, varsinkaan tässä ketjussa.

Ja sitten asiaan: en yhtään epäile etteivätkö sekä McCarthy että Dillman osaa jotain opettaa. Kumpaakaan en ole tavannut, molemmat olisi ihan mielenkiintoista nähdä omin silmin. Dillmanin etätyrmäysjutut tosin tekevät hänestä minun silmissäni jonkinasteisen helppoheikin, mutta sen perusteella mitä olen lukenut hänestä, on hänellä myös ihan asiaakin mukana, ainakin ollut. McCarthyn leirille pitää varmaan joskus mennä, jos vaan sopii aikatauluun
Viimeksi muokannut TimoS, touko 31, 2006, 22.06. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 19
Viestit: 19109
Lauteille: Helmikuu 2005

Re: Korean karatekaltakin jotain...

#51

Viesti Jussi Häkkinen »

I.J.T.K. kirjoitti: Tekijät ja kriitikot ovat niin kovin usein eri puolen aitaa.
Onneksi tällä kertaa näin ei ole asia.

Keksijöille naureskellaan tai heihin suhtaudutaan vihamielisesti.
Ei suinkaan. Vain silloin hymyillään, jos he keksivät neliön ja sanovat sitä pyöräksi, vaikka pyörä olisi jo keksitty. Neliö voi silti olla ihan hieno juttu.

McCarthyn leirillä käyneenä en pitänyt ko tyyppiä ollenkaan pöllömpänä opettajana.
Hän on loistava, erittäin karismaattinen opettaja. Hänellä on hyviä ideoita ja juttuja lajissaan. Näitä en ole koskaan kieltänyt.

Onko heidän tekniikkansa muinaiskaratea vai jotain muuta, niin EI VOISI VÄHEMPÄÄ KIINNOSTAA. Kiinnostaa nähkääs kamppailu ja itsepuolustus -ei pilkunviilaaminen.
Yksi asia on, mitä opetetaan. Toinen asia on, mitä väitetään opetettavan. On niin paljon opettajia, joilla nämä molemmat kestävät päivänvalon ja kunnon tarkastelun, ettei tarvitse mennä niiden luo, joilla jompikumpi mättää.

Häkkinen käyttää aika kovaa kieltä Dillmanista. Olisiko Jussissa miestä heittää vastaavan tyylistä tekstiä myös kyseisen opettajan edessä?
Ei ole tähän asti ollut ongelmia tuossakaan.


BTW: Mikäli sanoisin tuon puhalluslamppujutun toisesta potkulaisesta, moderointi heilahtaisi. Kannattaa funtsia, milloin moderoidaan ja milloin ei.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 23356
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

#52

Viesti TimoS »

Aiheeseen liittymätön keskustelu moderoitu pois! Pysytään asiassa
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Ale
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1210
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Lahti
Etulaji: Shorin-ryu Seibukan karate-do
Sivulajit: Okinawalainen kobudo
Takalajit: JKA-Shotokan
Sin moo hapkido
Shorin-ryu (Okuhara-ha)

#53

Viesti Ale »

Iso G oli aikanaan melkoisen pätevä murskaaja ja ottelija. Hermopisteilynsä alkuaikoina ukko lienee ollut myös varsin tosissaan.
Sitten alkoi tulla rahaa ovista ja ikkunoista ja aito treeni väistyi tuottavamman hörhöilyn tieltä.

FAQ:
Onko G touhu aitoa karatea? Ei enää lähelläkään ja yhä loittonee.

Kuuluvato hermopisteet karateen? Ehdottomasti kuuluvat, mutta karate ei perustu niihin.

Käytetäänkö karatessa ääntä aseena? Käytetään, mutta psykologisena aseena, ei tyrmäävinä aaltoina.
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 16104
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

#54

Viesti Kari Aittomäki »

Olen tyrmännyt karjaisemalla. Jätkä myös ulosti punttiin.
Joskus elämä on kuin kilo kirsikoita.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 63 kurkkijaa