Sivu 1/8

Shukokai karate

Lähetetty: helmi 6, 2006, 22.19
cheapshot
Oss!
Olen uusi Shukokai karaten harrastaja, ja toivon että kertoisitte kokemuksianne ja mielipiteitänne liittyen kyseiseen tyylisuuntaan.


Tässä vähän tietoa Shukokaista:

-Historiaa lyhyesti:
Sensei Chojiro Tani harjoitteli go-ju-tyylin karatea sensei Chojun Miyagin johdolla ja myöhemmin naha-te-, shuri-te-, ja lopuksi shito-ryu-tyylin karatea sensei Kenwa Mabunin opissa. Vuonna 1946 sensei Tani sai opettajansa luvan opettaa omaa tyyliään, Tani-ha shito-ryu:ta jota kutsuttiin myös Shukokaiksi. Sensei Tanin oppilas Shigeru Kimura kehitti ja levitti lajia niin voimakkaasti että sen katsottiin muuttuneen niin paljon että uutta tyyliä alettiin kutsua nimellä Kimura Shukokai International (KSI). Tänä päivänä käsittääkseni (ainakin Suomessa) harjoitetaan vain sensei Kimuran versiota lajista, ja sitä kutsutaan lyhyesti vain Shukokaiksi. Sensei Kimura kuoli yllättäen sydänkohtaukseen 1995 vain 54 vuotiaana.

-Lajin päämiehinä toimivat jaetusti mestari Kimuran oppilaat shihan Chris Thompson, shihan Lionel Marinus, shihan Bill Bressaw sekä shihan Eddie Daniels. Heillä kaikilla on 7.dan. Suomen päävalmentaja on shihan Yrjö Pursiainen,6.dan, joka on myös ollut henkilökohtaisesti mestari Kimuran opissa.

-Shukokai tarkoittaa vapaasti käännettynä "kaikkien tietä". Laji sopii siis kaikille kokoon, kuntoon ja voimaan katsomatta. Tämä ilmeisesti siksi, että tyylin perusidea, maksimivoima minimienergialla, mahdollistaa tehokkaat iskut myös pienemmille ja heikommille harrastajille.

-EI ole Suomen karateliiton alainen, kuuluu Shukokai karateliittoon.

Lähteet: google, http://www.shukokai.fi" onclick="window.open(this.href);return false; sekä salilla saatu oppi.


Olkaa hyvät ja korjailkaa asiavirheitä, lisäilkää tietoa tyylistä, kertokaa kokemuksianne, kysykää, vertailkaa muihin tyylisuuntiin. Toivottavasti saamme hedelmälliset lätinät pystyyn!

Lähetetty: helmi 7, 2006, 00.53
Mänzy
Eräs vanha ystäväni treenasi aikoinaan Shukokaita Lappeenrannassa ja saavutti jonkinlaista menestystäkin kilpailuissa (tietääkseni kansallisella tasolla). Hän demosi useamman kerran joitain lajin periaatteita. Ilmeisesti Shukokain otteluasento perustuu vartalon jännitykseen kuin vieteriksi, josta voi sitten ponnahtaa hyökkäykseen, muistanko oikein?


Mänzy

Lähetetty: helmi 7, 2006, 08.27
AriJ
Tuota jännitystä käytettiin paljon silloin kun itse treenasin tyyliä 80-luvun alkupuolella. Muistan ohjeistetun että 10 sekunnin seisomisella Kamaessa pitäisi hien alkaa virrata....

Kun muutaman vuoden kuluttua tyyliä taas jossain näytöksessä näin oli mielestäni tuo "virittäminen" vähentynyt huomattavasti.

Lähetetty: helmi 7, 2006, 09.43
cheapshot
Kyllä, shukokaissa keho "viritetään" ennen suoritusta, oli liike sitten isku, potku tai torjunta.

esimerkiksi gyakuzuki gamaesta(takakäden lyönti otteluasennosta):
-vasen jalka edessä siten. että polveen ja jalan ja lantion yhtymäkohaan tulee terävä kulma. oikea jalka suorana takana. vatsa pakattu, kroppa lievästi etukenossa, puhutaan "kriittisestä kulmasta" eli edestä tulevaa työntöä pystyy vastustamaan helposti. Tukevassa asennossa tietysti tulee kestää työntöä kaikista suunnista, mutta se suurin vastustuskyky gamaessa on eteenpäin. Jaloissa on "imu": etujalka työntää eteenpäin ja takajalka taaksepäin. Jos jalkojen välissä olisi sanomalehti, se repeäisi. Tämän pitäisi lisätä asennon tukevuutta ja lisätä massaa lyönnin taakse. Molemmat jalat ovat myös valmiina ponnistamaan. Sitten tulee vaikeasti selitettävä (ja vaikeasti suoritettava) osa): yläruumiin toiminta. Kädet pyrkivät kääntymään taakse, missä ne saisivat maksimaalisen kiihtymistilan, mutta torso "tahtoo" kääntyä suoraan eteenpäin jotta lyönnit lähtisivät nopeasti ja varoittamatta. Painonpudotus mikrosekuntia ennen iskun osumista, selkälihas ja takajalka tekevät voimakkaasti työtä lyntiä palautettaessa.
Siinä oli muutamia periaatteita miten shukokaissa lyödään. Ei kaikkia, mutta ainakin nuo minä tiedän.

Yamazu: tyyli on vanhojen partojen tarinoiden mukaan kehittynyt siten, että nykyään ei olla jatkuvasti viritystilassa, vaan esimerkiksi oteltaessa "tehdään kysymyksiä". Siinä otetaan kevyt askel eteen (viritys!) ja katsotaan miten vastustaja reagoi liikkeeseen. Sitten vetäydytään nopeasti pois. Jos näyttää siltä että lyö etukäden, mennään seuraavalla kerralla sisään, torjutaan lyönti ja otetaan piste etukädellä. Jos vastustaja ei reagoi ollenkaan mennään suoraan sisään. Tarkoituksena siis kysyä "mitä sinä teet jos minä hyökkään?" vastustajalta. Kun vastaus on saatu toimitaan sen mukaan.
Meinasi taas punainen lanka kadota, mutta nykyään ollaan virityksessä vain strategisissä tilanteissa, kun taas ennen saatettiin jäkittää koko ottelu virityksessä.

Edelleenkin shukokai-konkareiden tarinoita kaivataan. Varsinkin mestari Kimuran henkilökohtaisesti tavanneiden tarinoita on aina mukava kuulla.

Eikö sitten muissa karaten tyylisuunnissa käytetä viritystä? Onko muuten Shukokai aina laji missä sitä käytetään?

Lähetetty: helmi 7, 2006, 09.48
MarkkuT
En tiedä ymmärsinkö oikein, mutta kuulostaa siltä, että teillä haetaan esim. ennen lyöntiä joku viritystila. Ts. ennen kuin päästään itse lyöntiin niin tehdään jotain. Eikö tuo ole juuri sitä sähkötystä, mistä useimmissa lajeissa (esim. ashihara-karatessa) yritetään päästä eroon?

Lähetetty: helmi 7, 2006, 10.05
marcus
Olin Kimuran leirillä vuonna 1992 tai 1993 tienoilla. Tai käsittääkseni se oli Kimura-sensei, sellainen hieman mahakas harmaapartainen japanilaismies. Eipä siitä paljoa jäänyt mieleen. Olin muutaman kuukauden treenannut... Tuon virityksen ja sen painotuksen leirillä muistan kyllä selvästi. Olin siinä 13-14-vuotias.
Silloin Espoossa veti Jussi ja Markku (vai Marko?) (.. öö sukunimi hakusessa...) - muistaakseni silloin 3.dan ja 4.dan.

Muutoin siitä on liian kauan, että osaisin oikein enää sanoa juuta tai jaata koko tyylistä. Nykyään nappaa enemmän kiinalaiset lajit, ei palautuksia ja jatkuva liike... Makuasia tietty.

Lähetetty: helmi 7, 2006, 10.06
egg
Treenasin pienenä Shukokaita täällä Helsingissä, mutta en kyllä pahemmin enää muista siitä mitään. :lol: Taisi kuitenkin olla ensikosketus mulla taistelulajien treenaamiseen, vaikkei sitä pitkään kestänytkään. :)

Kunhan nyt piti sanoa...

Lähetetty: helmi 7, 2006, 10.06
kattikukkula
mawashi kirjoitti: En tiedä ymmärsinkö oikein, mutta kuulostaa siltä, että teillä haetaan esim. ennen lyöntiä joku viritystila.
Mielestäni tuo cheapshotin kuvaus kuulostaa kovin paljon pyrkimykseltä hyödyntää voimantuotossa myös ns. elastista voimaa (jos ei tuttu, niin googlettakaa). En ole varma, onko kuvauksen mukainen tapa se _paras_ tapa saada _mahdollisimman paljon_ elastista(kin) voimaa mukaan liikeeseen, mutta kyllä se sitä ymmärtääkseni tuo.

Ei kai tuo mikään kummajainen ole muissakaan tyyleissä tai fyysisessä harjoittelussa muutenkaan.

mika

Lähetetty: helmi 7, 2006, 10.12
AriJ
cheapshot kirjoitti: Yamazu: tyyli on vanhojen partojen tarinoiden mukaan kehittynyt siten, että nykyään ei olla jatkuvasti viritystilassa, vaan esimerkiksi oteltaessa "tehdään kysymyksiä". Siinä otetaan kevyt askel eteen (viritys!) ja katsotaan miten vastustaja reagoi liikkeeseen.
Ah, joo, muistan tuon. Ottelu poikkesi treensissä tehdystä huomattavasti - liikkuminen oli "pomppimista". Juurikin tuota "kyselyä".
cheapshot kirjoitti: Edelleenkin shukokai-konkareiden tarinoita kaivataan. Varsinkin mestari Kimuran henkilökohtaisesti tavanneiden tarinoita on aina mukava kuulla.
Yhdellä leirillä olin mukana. Muistan kuinka pari kuukautta ennen ko. leiriä tuli Suomen pääopettajalta viesti että "Katojen oltava kunnossa leirillä". Niitä sitten hiottiin, ja oli vielä "loppukatsantoleiri" ennen Kimura-sensein saapumista.

...ja leirillä muistaakseni sitten tehtiin Kamaeta, Gyakutsukia, Oitsukia, Jôdan/Genuke ja Maegeria :) Tietty, niistähän se Kata muodostuu....

Ja jotenkin muistan että ko. leirin jälkeen kataharjoitteluun tuli isohkoja muutoksiakin.... Noh, saatan muistaa väärin, yli 20 vuotta aikaa :(

Lähetetty: helmi 7, 2006, 11.11
mronkain
Muistankos ihan väärin, vai treenattiinko Shukokaita ainakin jossain vaiheessa Vantaalla, Hakunilassa? Yksi luokkakaverini (itse asiassa vanhojentanssiparini) treenasi muistaakseni sitä (siis treenasi jotain tyylisuuntaa, mutta en ole ihan varma oliko juuri Shukokai).

- Marko

Lähetetty: helmi 7, 2006, 16.25
cheapshot
Mawashi kirjoitteli virityksestä ja sähkötyksestä...
Mulla on tästä jonkinlainen käsitys, koitan pukea sen järkeviksi sanoiksi.

Jos tahtoo lyödä kovaa, täytyy lyövälle kädelle antaa tarpeeksi tilaa kiihtyä. Esimerkiksi siten, että oikeakätinen ihminen kääntää oikeaa kättä ja lantiota taakse, jolloin kädellä ja lantiolla on tilaa kiihtyä kovaan vauhtiin. Virityksen yksi tehtävä on piilottaa tekniikka. Virityksessä siis lantio "haluaa" kääntyä suoraan eteenpäin ja kädet "haluavat" hakea edellämainitun kaltaisen tilan. Nyt kaksi voimaa taistelee kehossa toisiaan vastaan ja syntyy kiertojännitys. Tästä käytetään usein jousipyssyesimerkkiä: voit pitää pyssyn runkoa paikoillaan ja vetää narua taakse, tai voit pitää narua paikoillaan ja viedä pyssyn runkoa eteenpäin.
Vähän tuli vanhan toistoa, mutta ei haittaa.
Kun kehossa on kiertojännitys, lyönti lähtee vaarattoman näköisestä asennosta. Näyttää siis ettei ole tilaa kiihdyttää lyöntiä kovaksi, mutta virityksen ansiosta nyrkin nopeus kiihtyy koko ajan. Kun tähän vielä lisätään tukeva loppuasento, jonka harjoittelussa Shukokaissa on suuri merkitys, saadaan lyönnille shokkiefekti "miten se löi noin kovaa noin vaarattoman näköisestä asennosta"

Loppuasentoa=lyönti perillä-asentoa harjoitellaan paljon, jotta se ei antaisi yhtään periksi. Lyönnin lopussa tietyt lihakset lukittaessa saadaan voima takajalasta siirrettyä nyrkkiin. Tyypillinen harjoitus on, että itse olet lyönnin lopetusasennossa ja kaveri koittaa työntää nyrkkiäsi kovaa taaksepäin. Jos asento kestää vahvana+lyönti lähtee hyvästä virityksestä, on karatekalla kaikki edellytykset saada kova impacti iskuun.

Sähkötys taas on sitä tahatonta liikettä, joka paljastaa kamppailijan aikeet ennen suoritusta. Esimerkiksi thainyrkeilyssä lähtöasento on täysin rento ja kaiken liikkeen tulisi suuntautua eteenpäin. Itse lyödessäni etusuora-takasuora kelaan helposti takakättä hieman taaksepäin etukäden aikana, joka hidastaa ja paljastaa lyöntini. Tämä siis eroaa virityksestä, koska virityksen aikana keho on liikkumaton. Tästä päästäänkin jo edellä mainittuun ongelmaan, että ollaanko siinä virityksessä sitten koko ottelun ajan. Pitää siis osata valita paikat jolloin virittää itsensä.

Siinä tuli vähän ajatuksenvirtaa, toivottavasti joku saa sieltä asiaakin kaivettua esille. Haluan vielä korostaa, että mun kirjoitukset ei välttämättä anna oikeaa kuvaa Shukokaista, olen täysi rookie niissä ympyröissä.

Suomen päävalmentaja shihan Pursiaisen kanssa olisi kiva keskustella erilaisista tavoista lyödä, miehellä on ymmärtääkseni myös nyrkkeilijätaustaa. Hän varmaan osaisi vertailla virityslyöntien ja rennosti lähtevien lyöntien eroja fiksusti.

Marko kyseli onko Vantaalla shukokaita, tällanen linkki löytyi tuolta liiton sivuilta http://www.shukokai.fi/vantaa/index.htm" onclick="window.open(this.href);return false;

edit: kirjoitusvirheitä...

Lähetetty: helmi 7, 2006, 16.46
AriJ
cheapshot kirjoitti: Jos tahtoo lyödä kovaa, täytyy lyövälle kädelle antaa tarpeeksi tilaa kiihtyä. Esimerkiksi siten, että oikeakätinen ihminen kääntää oikeaa kättä ja lantiota taakse, jolloin kädellä ja lantiolla on tilaa kiihtyä kovaan vauhtiin. Virityksen yksi tehtävä on piilottaa tekniikka.
Juu, muistan että takakäsi vedettiin ihan poikittain vartalon taakse käsi lonkkaluulla, 90 asteen kulmaan. Etukättä taas työnnettiin ranteesta taittaen kämmenpohjan luu edellä eteenpäin. Ja takajalan kantapään piti olla "satasen verran" ilmassa, päkiöiden "repiessä sitä sanomalehteä" välissään. Kyllä siinä hiki tuli, jep.

Lähetetty: helmi 7, 2006, 20.49
Jussi*M
Yamazu kirjoitti: Juu, muistan että takakäsi vedettiin ihan poikittain vartalon taakse käsi lonkkaluulla, 90 asteen kulmaan. Etukättä taas työnnettiin ranteesta taittaen kämmenpohjan luu edellä eteenpäin. Ja takajalan kantapään piti olla "satasen verran" ilmassa, päkiöiden "repiessä sitä sanomalehteä" välissään. Kyllä siinä hiki tuli, jep.
Juu tätähän se oli... itse treenasin 1986 - 88 muistaakseni ja pääsin alempaan vihreään.

Liekö niitä peruja etten edelleenkään lyö / tee muitakaan tekniikoita riittävän rennosti. Toki näin "vanhemmilla päivillä" tää jäkitys lienee enemmän jo luonnollista mutta shukokain tapa oli se ensimmäinen jolla opin tekemään "karatemaisia" tekniikoita. Koska siis opin tekemään tekniikat tietynlaisesta jännityksestä on se rentouden opettelu ollut niin pirun vaikeaa... vaikka aikaa on kulunut jo liki 20 vuotta :o

Tossa äsken kokeilin miltä se jakutsuki tuntuikaan a´la shukokai... samaltahan se kuin parikymmentä vuotta sitten eli helvetin vahvalta 8)

Lähetetty: helmi 7, 2006, 20.53
Jussi Häkkinen
cheapshot kirjoitti: Jos tahtoo lyödä kovaa, täytyy lyövälle kädelle antaa tarpeeksi tilaa kiihtyä.
Nimenomaan. Joillakin tämä "tarpeeksi" on hyvinkin lyhyt matka. Lyhyen, räjähtävän lyönnin opettelu on ihan hyvä homma.

Itse luotan siihen wanhojen mestareiden ajatukseen, että käsi lähtee sieltä missä on ilman sen kummempia esivirityksiä. Gamakun hallinta on tässä eräs tärkeimpiä juttuja.

Toki jos esivirittely on Shukokain juttu, se on Shukokain juttu. Silloin ei pidä muita tapoja etsiä, koska tyyli määrittää lähestymisen.

Lähetetty: helmi 7, 2006, 23.42
Jarppa
:ot: ja paljon

Tuli tästä vanha juttu mieleen: Kotkassa nyrkkeilyä harrastaneena nähtiin viereisessä tilassa ottelevat 2 karatekaa, muistaakseni juuri shukokaita siellä treenattiin, ja katseltiin siinä treenikaverin kanssa että nehän osas lyödä varsin hyvin. Oltiin kahdestaan tultu sinne siis sparraamaan, eikä muita nyrkkeilijöitä ollut paikalla, ja nekin treenas kahdestaan.

Mä innokkaana poikana (n. 17-18v) kysyin, josko he haluaisivat otella meidänkin kanssa, kun näyttivät mun mielestä varsin osaavilta, ja olivat samaa kokoluokkaa. Vastauksena tuli "Ei me tällä kertaa, ku on kisat edessä".

Oisko viikko sen jälkeen, näin paikallislehdessä ison jutun oikein kuvan kera, jossa olikin just noi 2. Olivat sitte molemmat päässeet mitalisijoille MM tai EM kisoissa. Äiti katto ihmeissään, ku sanoin "noita mä pyytelin viime viikolla sparraa meidän kanssa" :D

Sen jälkee en muista et oltais nähty siellä, kun tollakin kertaa oltiin tultu omalla ajalla treenaileen sinne. Ehkä munkin lajihistoria ois ollu toisenlainen jos oisin niiden kanssa otellut. :karate: