Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Aikidon vyökoevaatimukset

Japanilaiset lajit

Valvoja: Valvoja

voipa
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1040
Lauteille: Huhtikuu 2005

Aikidon vyökoevaatimukset

#46

Viesti voipa »

Teemu kirjoitti: Olisin kyllä kovin kiinnostunut kuulemaan Tapiola Aikikailta että miksi sukset ovat menneet ristiin näin pahasti. En itse päässyt kokoukseen, mutta lopputuloksen tiedän kyllä jo, seuramme edustajia oli paikalla.
No mikäs se lopputulos siis oli?
Kuvake
ToniM
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 466
Lauteille: Huhtikuu 2009
Paikkakunta: Vihti

Aikidon vyökoevaatimukset

#47

Viesti ToniM »

Tämän päiväinen jätti enemmän kysymyksiä mitä vastauksia saatiin. ko. seuran edustaja oli kyllä kovan paikan edessä siinä kysymystulvassa ja mielestäni tilanteeseen ei oltu valmistauduttu sen vakavuuden vaatimalla tavalla. Näytti myös siltä, että siellä oli ihan väärä henkilö vastaamassa asioihin.

Päällimmäisiä mietteitä mitä jäi mieleen:
- miksi halutaan kuulua aikidoliittoon jos ei haluta toimia liiton graduointivaatimuksien mukaisesti. Koskien kaikkia vyöarvoja kyu graduoinneista daniin. Silti seuran sivuilla viitataan aikidoliiton vaatimuksiin joita seura noudattaa.
- Miksi myöntää dan arvo jos se ei vastaa vaativuudeltaan 1 dania vaan sijoittuu 1 kyun ja 1 danin väliin. Näin edustaja asian toi esille.
- Miten tiedotetaan uusille harrastajille, että seurassa graduoidut vöyarvot eivät ole liiton hyväksymiä. Mitä jos jotain innokasta lasta urheiluseura sahaa tässä asiassa linssiin. Ei kokematon harrastaja tiedä mihin liittyy tai, että hänen suorittamat vöyarvot eivät kelpaa muualla suomessa. Voi olla melkoinen yllätys, kun esim. muuttaa paikkakunnalta toiselle.
- Oman yhdistyksen sääntöjen mukaan se noudattaa niiden urheilujärjestöjen sääntöjä joihin seura kuuluu. Näin ei ole tapahtunut sen faktan mukaan mitä minulle tuotiin esille.
- Miksi ei ole haettu dan arvoa liitolta kirjallisesti, kun sekin mahdollisuus on. Näin on toimittu aiemmin mm. yhdessä seurassa oli näin tapahtunut tämän päivän esimerkin mukaan.
- Miksi seura on halunnut lähteä viemään tätä asiaa näin vaikeakulkuista latua, kun oikea foorumi olisi ollut liiton kokoukset ja tuoda asia esille kansallisesti myönnetyistä vyöarvoista sitä kautta.

Vasta-argumentit olivat niin heppoisia liiton hallituksen esittämiin faktoihin verrattuna, että ei paljon jätetty valinnanvaraa tilanteessa vaikka lähdimmekin kokoukseen sillä mielellä, että kuunnellaan ensin mitä on sanottavana ja katsotaan sitten missä mennään.

Lopuksi, vielä kommentti, että mitkään tässä tekstissä olevat kommentit eivät edusta mitään seuraa tai tahoa vaan on yksityishenkilön kirjoittamia asioita.
http://www.facebook.com/shinshikiaikidory" onclick="window.open(this.href);return false;
https://sites.google.com/site/shinshikiaikidory/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/user/shinshikiaikido" onclick="window.open(this.href);return false;
tapiolaaikikai
joukkopotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 15
Lauteille: Syyskuu 2010

Aikidon vyökoevaatimukset

#48

Viesti tapiolaaikikai »

Kiitos Toni yhteenvedosta... Valitettavasti en itse ollut paikalla tuolla, mutta kuulostaa aika huonolta. Eritoten väite että meidän 1. danimme olisi liiton 1. kyun ja 1. danin välissä on kumma, sillä vyökoe oli erittäin haastava, sisälsi kaikki liiton 1. danin vaatimukset ja paljon ylimääräistäkin. Sen myös valvoi ulkopuolinen taho, jolla on hyvin pitkän linjan kokemus liiton dan-kokeista. Alusta asti meille on ollut selvää, että omat vyökoevaatimuksemme ovat liiton vaatimuksia kovemmat, muuten vaarana olisikin mahdollinen systeemin mureneminen ja liukuhihnadanit.

Tarkoitus ei ole ollut johtaa harhaan ketään ja myöskään asian ydin ei liiton puolelta ole koskaan ollut se, että meidän pitäisi enemmän korostaa danimme olevan liiton ulkopuolisia. Tämän toki tekisimme ylpeinä ja mielellämme. Liiton kanta on alusta lähtien ollut danin peruminen. Sivumme ovat tuon osalta muutenkin hieman keskeneräiset ja ovat odottaneet asian ratkeamista suuntaan tai toiseen. Osa vyökokeeseen liittyvästä materiaalista on poistettu vyökokeemme valvojan pyynnöstä häneen kohdistuneen painostuksen seurauksena.

Yksi tähän liittyvä asia jota en ole vielä tuonut esiin mutta joka on vaikuttanut aiemmin mainittujen asioiden lisäksi ratkaisuumme on Hombun vyöarvojen rekisteröintimaksu, joka lasketaan tuhansissa euroissa korkeampien danien kyseessä ollen. Seuramme ei koe, että danin rekisteröiminen Hombuun on tuon rahamäärän arvoista. Lisäksi periaatteellisella tasolla kyseenalaistamme tällaisten summien vaatimisen harrastajilta. Vyöarvon rekisteröinti Hombuun muita reittejä ei siis ratkaisisi tätä ongelmaa.


--
Juha
Kuvake
Jussi*M
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1534
Lauteille: Maaliskuu 2005
Etulaji: Karate JKF Wadokai
Sivulajit: Haidong Gumdo, nyrkkeily

Aikidon vyökoevaatimukset

#49

Viesti Jussi*M »

tapiolaaikikai kirjoitti: Liiton kanta on alusta lähtien ollut danin peruminen.
Voidaanko myönnettyä vyöarvoa enää peruuttaa jälkikäteen, oli laji mikä hyvänsä? Miun käsityksen mukaan jos vyön on myöntänyt sellainen henkilö jolla on kyseisen asteen myöntöön riittävät lisenssit niin silloin se arvo on myönnetty ja piste. Kokonaan toinen juttu jos joku joku organisaatio ei tunnusta jonkun henkilön myöntämiä vöitä, mutta se siis on ihan eri asia kuin jo myönnetyn vyöasteen peruminen, joka ei siis miun mielestä ole mahdollista missään lajissa.
"On olemassa aina joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, mitä olet sanomallasi tarkoittanut.". -emeritusprofessori Osmo A. Wiio
*Kirjoitan yksityishenkilönä ja harrastajana, eivätkä kommenttini edusta minkään organisaation virallista kantaa.*
Kuvake
kattikukkula
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 108
Lauteille: Maaliskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

Aikidon vyökoevaatimukset

#50

Viesti kattikukkula »

Jussi*M kirjoitti: Voidaanko myönnettyä vyöarvoa enää peruuttaa jälkikäteen, oli laji mikä hyvänsä? ... mutta se siis on ihan eri asia kuin jo myönnetyn vyöasteen peruminen, joka ei siis miun mielestä ole mahdollista missään lajissa.
Ancient history, mutta tiedoksi vaan, että allekirjoittaneelta on aikanaan peruttu, myöntäneen tahon toimesta, vyöarvo, ja palautettu sitten muutaman päivän kuluttua. Vyöarvon peruminen tehtiin harjoitusten yhteydessä tiedottamalla asiasta paikalla olleille. Sain tiedon eräältä paikalla olleelta. Kyseessä oli ns. tyylisuuntapoliittiset väännöt, eikä (ymmärtääkseni) mikään tekniseen asiaan liittyvä "palaute".

t.
mika
Timko
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 159
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Helsinki

AIKIDON VYÖKOEVAATIMUKSET

#51

Viesti Timko »

tapiolaaikikai kirjoitti: Aikidoliitto ei syystä tai toisesta ole kovin laajalti tätä kokousta mainostanut, mutta seurojen yhteyshenkilöille lienee lähetetty kutsu.
Kenelle Aikidoliiton olisi mielestänne tarvinnut mainostaa?
TAUSTAA:

Tapiola Aikikai ilmoitti muutama vuosi sitten Aikidoliitolle, että aikoo ottaa käyttöön seurakohtaisen graduointijärjestelmän, sillä näkemyserot Teknisen Valiokunnan painotuksien ja seuramme painotuksien välillä olivat selkeät. Emme nähneet mielekkääksi harjoitella aikidoa monia vuosia tietyllä tavalla ja sitten vyökokeeseen valmistautuessa toisella tavalla. Painotimme, että tämä seuramme graduointi olisi seurakohtainen, eikä sitä rekisteröitäisi liittoon, eikä pyydettäisi noteeraamaan liitossa millään tavalla. Tavoitteena olisi lisätä harjoittelun ja lajissa etenemisen mielekkyyttä.
Mitä näin perustavanlaatuiset näkemyserot mahtavat olla? Ilman mitään perusteluita tässä kohdin, on koko keskustelu täysin tyhjänpäiväistä. Myös yksitysiviesti on ok mikäli julkisesti ei haluta sanoa... Tahtoisin vain niin kovasti ymmärtää mitä nyt on tapahtumassa/tapahtunut.
Joulukuussa 2009 seuramme hallitus myönsi ansiokkaalle harjoittelijallemme pitkällisen, oivallisesti suoritetun, ulkopuolisen valvoman vyökokeen seurauksena 1. dan Tapiola Aikikai -vyön. Tämän jälkeen Aikidoliitossa on aktivoiduttu ja vuoden päivät olemme käyneet kädenvääntöä vyöarvon perumisesta ja Tapiola Aikikain erottamisesta liitosta.
Suomen Aikidoliiton tekninen valiokunta myöntää dan-arvot graduointitilaisuuksissa. Ulkomailla suoritetun Hombun hyväksymän dan-arvon voi myös rekisteröidä Suomen Aikidoliittoon maksua vastaan.
Toivoisimme kaikkien nyt miettivän millaisen Aikidoliiton haluamme... Sellaisen, joka toimii lajin kattojärjestönä ja edistää aikidon harjoittelua Suomessa? Vai sellaisen, jonka tarkoitusperät ovat jotain muuta? Tervetuloa kaikkien seurojen edustajat ylimääräiseen liittokokoukseen keskustelemaan yhteisestä asiastamme, Suomen aikidon tulevaisuudesta! Ja muistakaa, että seuraavalla kerralla oma seuranne saattaa olla tässä tilanteessa.
Mitä Tapiolan Aikikai toivoo Suomen Aikidoliitolta?
Kiitos Toni yhteenvedosta... Valitettavasti en itse ollut paikalla tuolla, mutta kuulostaa aika huonolta. Eritoten väite että meidän 1. danimme olisi liiton 1. kyun ja 1. danin välissä on kumma, sillä vyökoe oli erittäin haastava, sisälsi kaikki liiton 1. danin vaatimukset ja paljon ylimääräistäkin. Sen myös valvoi ulkopuolinen taho, jolla on hyvin pitkän linjan kokemus liiton dan-kokeista. Alusta asti meille on ollut selvää, että omat vyökoevaatimuksemme ovat liiton vaatimuksia kovemmat, muuten vaarana olisikin mahdollinen systeemin mureneminen ja liukuhihnadanit.
Miksei siis vyöarvoa samantien suoritettu tyylisuunnan pääopettajalle tai tekniselle valiokunnalle?
Yksi tähän liittyvä asia jota en ole vielä tuonut esiin mutta joka on vaikuttanut aiemmin mainittujen asioiden lisäksi ratkaisuumme on Hombun vyöarvojen rekisteröintimaksu, joka lasketaan tuhansissa euroissa korkeampien danien kyseessä ollen. Seuramme ei koe, että danin rekisteröiminen Hombuun on tuon rahamäärän arvoista. Lisäksi periaatteellisella tasolla kyseenalaistamme tällaisten summien vaatimisen harrastajilta. Vyöarvon rekisteröinti Hombuun muita reittejä ei siis ratkaisisi tätä ongelmaa.
Tämä väite nyt vain on puhtaasti väärä. Dan rekisteröintimaksut mitataan yhden henkilön kohdalla sadoissa euroissa, kaikki yhteenlaskettuna. Missä muissa asioissa Tapiolan Aikikai on suurennellut tosiasioita...? Seuran pääopettajan ym. vastuuhenkilöiden kuuluu tietää nämä asiat tarkasti, joten vilpin tuntua on ilmassa.

Rekisteröintimaksun kyseenalaistamisen sinänsä ymmärrän, mutta jos mietitään tarvittavaa panostusta niin motivaation kuin taloudenkin puolesta, että päästään edes 1.dan kohdalle, ovat kyseessä olevat summat suoraan sanoen mitättömiä. Toisekseen, ilman näitä maksuja, ei olisi Tokion Hombu dojoa, ja Aikikain kainsainväliset puitteet mitä todennäköisemmin aika paljon heppoisimmat.

Minulta on nyt mennyt ihan ohi, että mitä Tapiolan Aikikai edes haluaa. Halutaan kuulua liittoon, muttei anneta painoarvoa teknisen valiokunnan tietotaidolle (Johon, näin ohimennen voi mainita kuuluvan mm. Endo, Tissier, Nishio ja Kobayashi ym. tyylisuuntien edustajia, joten syytteet tyylisuuntarasismista olisivat jokseenkin outoja...) eikä toisaalta haluta maksaa myöskään Hombulle? Miksi seura edes sitten on "Aikikai" ylipäätänsä? Suhteet Japaniin ovat merkityksettömät eikä Aikikain tekninen sisältö kiinnosta. Miksei Tapiola Aikikai oma-alotteisesti eronnut liitosta? Kellekkään ei olisi tämän jälkeen tarvinnut maksaa pennin pyörylääkään, vyökokeiden sisältö olisi juuri sitä mitä itse halutaan ja koko sotkulta olisi vältytty...?

Esim. Ranskassa on täysin mahdollista suorittaa pienempää maksua vastaan dan-vyöarvoja jotka ovat pelkästään Ranskan Aikidoliiton hyväksymiä, ja suurempaa maksua vastaan kansainvälisesti kelpuutettu Hombun hyväksymä dan-arvo. On aika omituista luulla, että Ranskan mallikaan olisi Ranskassa toteutettu pelkästään yhden seuran ilmoitusluonteisella viestillä.

Hämmentyneenä keskustelua seuraillen...
(\__/)
(='.'=)
(")_(")
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

AIKIDON VYÖKOEVAATIMUKSET

#52

Viesti Lasse Candé »

Timko kirjoitti: Minulta on nyt mennyt ihan ohi, että mitä Tapiolan Aikikai edes haluaa. Halutaan kuulua liittoon, muttei anneta painoarvoa teknisen valiokunnan tietotaidolle
(...)
eikä toisaalta haluta maksaa myöskään Hombulle? Miksi seura edes sitten on "Aikikai" ylipäätänsä? Suhteet Japaniin ovat merkityksettömät eikä Aikikain tekninen sisältö kiinnosta. Miksei Tapiola Aikikai oma-alotteisesti eronnut liitosta? Kellekkään ei olisi tämän jälkeen tarvinnut maksaa pennin pyörylääkään, vyökokeiden sisältö olisi juuri sitä mitä itse halutaan ja koko sotkulta olisi vältytty...?
Täysin Aikidon ulkopuolisena liityn, noin yleisesti uteliaana, juuri tämän kysymyskokoelman vastausten odottajiin, mikä varmaan toisaalta jo ilmenee aiemmasta postauksestanikin.

Muutenkin hämmästelen tätä hinkua asioiden julkiselle puinnille. Välillä kun kuitenkin on elämässä rankkaa.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

AIKIDON VYÖKOEVAATIMUKSET

#53

Viesti Mika »

Lasse Candé kirjoitti: Muutenkin hämmästelen tätä hinkua asioiden julkiselle puinnille.
Avoimuus on aina hyvästä, ja tällä tavalla esimerkiksi lajin harrastajille ei jää niin paljon avoimia kysymyksiä mieleen. Julkinen keskustelu myöskin pakottaa asialliseen lähestymistapaan (en viittaa tähän kyseiseen tapaukseen, kun en siitä mitään tiedä, vaan puhun ihan yleisesti).

Avoimet kysymykset ratkennevat piakkoin.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Sami M
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 11
Lauteille: Toukokuu 2009
Paikkakunta: Otalampi

Aikidon vyökoevaatimukset

#54

Viesti Sami M »

Moi.

Sen verran täytyy vielä kommentoida asiaa.

Tapiola aikikai väittää etteivät ole rikkoneet sääntöjä!

Noh kuitenkin kyu-arvojen ja dan-arvojen myöntäminen ilman, että niihin lupia on, on sääntöjen rikkomista. Suomessa voi saada Dan-arvon kolmella eri tavalla. Suorittamalla se dan-kollaagion edessä, anoa kunnia-dan tai suorittaa ulkomaiselle opettajalle, joka on hombu-dojon alaisuudessa.

Liiton säännöissä lukee, että jos jäsenseura EI noudata sääntöjä, niin tästä koituu erottaminen toistaiseksi.

Myönnetty Aikikai Dan-arvo ilman lupaa -> sääntöjen rikkominen -> toistaiseksi erottaminen.

Mutta kaikki kunnia sille kaverille, joka kokouksessa oli vastaamassa muiden sooloiluista. Kävi oikein sääliksi. Uskon kuitenkin, että, jos Tapiolalaiset haluavat jatkaa toimintaa liiton kanssa, niin siihen pystyvät. Hattu kouraan, anteeksipyyntö, lupaus sääntöjen noudattamisesta, sooloilujen lopettaminen ja jo tapahtuneiden virheiden korjaaminen (kyu-arvot ja dan-arvo)!

Ja kuten muillakin en edusta seuraa tai mitään muutakaan instanssia, vaan itseäni.
palasaippua
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 5
Lauteille: Tammikuu 2011

Aikidon vyökoevaatimukset

#55

Viesti palasaippua »

Heissan!

Näyttääpä liittokokous aiheuttaneen paljon vääristyneitä käsityksiä.
Sami M kirjoitti: Tapiola aikikai väittää etteivät ole rikkoneet sääntöjä!
Olisi todella kiva kuulla, mitä sääntöjä Tapiola Aikikai on rikkonut. Saisinko sääntökohdat esiin?
Sami M kirjoitti: Noh kuitenkin kyu-arvojen ja dan-arvojen myöntäminen ilman, että niihin lupia on, on sääntöjen rikkomista. Suomessa voi saada Dan-arvon kolmella eri tavalla. Suorittamalla se dan-kollaagion edessä, anoa kunnia-dan tai suorittaa ulkomaiselle opettajalle, joka on hombu-dojon alaisuudessa.
Liiton jäseninä on Tomita- ja Ki-aikidoseuroja. Löytyykö liiton säännöistä heille poikkeavat kohdat myöntää dan-arvoja ilman liiton teknistä valiokuntaa ja Hombun hyväksyntää? Tähän liitto ei näy haluavan vastata, vaikka mm. tätä Tapiola Aikikai on liiton hallitukselta useaan otteeseen kysynyt.
Sami M kirjoitti: Liiton säännöissä lukee, että jos jäsenseura EI noudata sääntöjä, niin tästä koituu erottaminen toistaiseksi.

Myönnetty Aikikai Dan-arvo ilman lupaa -> sääntöjen rikkominen -> toistaiseksi erottaminen.
Missä on väitetty, että Tapiolassa on myönnetty Aikikai-arvo?
Sami M
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 11
Lauteille: Toukokuu 2009
Paikkakunta: Otalampi

Aikidon vyökoevaatimukset

#56

Viesti Sami M »

No ei ainakaan kotisivuilla muuta käsitystä saa, että arvo olisi jokin muu kuin aikikai. Tapiola Aikikai!!! Ja uusi Dan-arvo. Nätti kuvakin vielä diplomista.

Ja olipahan joulukuussa kyu-arvoja myönnetty, ilman että kellään on niitä lupa myöntää. Eikö sekin ole rikkomus?
Ja Tapiola Aikikai on lupautunut omissa säännöissään noudattamaan katto-organisaation sääntöjä, näin ei kuitenkaan ole tapahtunut. Siis he ovat myöntäneet vyö-arvoja, ilman että graduoinnin vastaanottajalla olisi ollut pätevyys siihen!

En noista muista aikidoista tiedä sen enempää, mutta kaiketi kun ovat liittoon hakeutuneet, niin ovat eri säännöillä sinne hakeutuneet kuin Tapiolalaiset.
Sami M
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 11
Lauteille: Toukokuu 2009
Paikkakunta: Otalampi

Aikidon vyökoevaatimukset

#57

Viesti Sami M »

Joten sen enempää päätös, joka tuli, oli ainut vaihtoehto. Ja oikea vaihtoehto. Miten voi olla, että äänestys meni 17-2. Eli 17 seuran edustajat ovat kaikki väärässä? :D

Joo eipä kuulu mulle sen enempää.

Mutta, jos liittoon haluaa aikikaina kuulua, niin silloin noudattaa ihan samoja sääntöjä kuin me muutkin tai...
Timko
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 159
Lauteille: Huhtikuu 2006
Paikkakunta: Helsinki

Aikidon vyökoevaatimukset

#58

Viesti Timko »

Sen enempää Tomita kuin Ki-Aikidokaan eivät taida tunnustaa Aikikai Hombu Dojoa omaksi organisaatiokseen? Tapiola Aikikai ei kuitenkaan ole nimeltään vaikkapa Tapiola Aikido.

Voisi kuvitella, että jos nimessään käyttää Aikikaita, edustaa edes jollain tapaa Aikikaita. Näin ei nyt tosin näytä olevan.
(\__/)
(='.'=)
(")_(")
Kuvake
Jussi*M
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1534
Lauteille: Maaliskuu 2005
Etulaji: Karate JKF Wadokai
Sivulajit: Haidong Gumdo, nyrkkeily

Aikidon vyökoevaatimukset

#59

Viesti Jussi*M »

Sami M kirjoitti: Suomessa voi saada Dan-arvon kolmella eri tavalla. Suorittamalla se dan-kollaagion edessä, anoa kunnia-dan tai suorittaa ulkomaiselle opettajalle, joka on hombu-dojon alaisuudessa.
Mikä on kunnia-dan ja kuka voi olla sellaisen potentiaalinen saaja?
"On olemassa aina joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, mitä olet sanomallasi tarkoittanut.". -emeritusprofessori Osmo A. Wiio
*Kirjoitan yksityishenkilönä ja harrastajana, eivätkä kommenttini edusta minkään organisaation virallista kantaa.*
palasaippua
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 5
Lauteille: Tammikuu 2011

AIKIDON VYÖKOEVAATIMUKSET

#60

Viesti palasaippua »

Todella kiva, että aihe herättää keskustelua!
Timko kirjoitti: Kenelle Aikidoliiton olisi mielestänne tarvinnut mainostaa?
Liittokokouksia on ollut tapana mainostaa mahdollisimman laajalti mm. liiton nettisivuilla.
Timko kirjoitti: Mitä näin perustavanlaatuiset näkemyserot mahtavat olla? Ilman mitään perusteluita tässä kohdin, on koko keskustelu täysin tyhjänpäiväistä. Myös yksitysiviesti on ok mikäli julkisesti ei haluta sanoa... Tahtoisin vain niin kovasti ymmärtää mitä nyt on tapahtumassa/tapahtunut.
Lyhykäisyydessään näkemyserot liittyvät vyökokeiden sisältöön, teknisen valiokunnan toimintaan ja miksei myös Hombulle maksettaviin hintoihin.

Tapiola Aikikaissa on kehitetty vyökokeiden sisältöä koskien vartalo- ja erityisesti asetekniikkaa (pariharjoitteita aseilla), ja vapaatekniikan osuutta on muutettu siten, että ne eivät ole yhteensopivia tv:n (tekninen valiokunta) pitämien dan-kokeiden kanssa. Näin on toimittu eräissä muissakin seuroissa, jotka suorittavat vyönsä ulkomaiselle opettajalleen ja hyväksyttävät vyönsä aikidoliitossa ohittaen tv:n. Kokonaan oma lukunsa ovat aikidoliiton jäseninä olevat Tomita- ja Ki-aikidoseurat, joilla on vyökokeissa ihan omat kuviot, joihin aikidoliitto ei puutu. Hauska yksityiskohta on se, että ainakin viime vuoteen saakka (ellei vieläkin) Tomita-tyylisen seuran pääohjaajalla on aikidoliiton a-kyugraduointioikeus eli lupa pitää vyökokeita 1.kyuhun saakka.

Tv:n toimintaan palaan tuossa alempana.
Timko kirjoitti: Mitä Tapiolan Aikikai toivoo Suomen Aikidoliitolta?
Paluuta perustehtävään eli sen tulisi toimia kuten monet muutkin SLU:n alaiset liitot. Aikidoliiton pitäsi edistää lajiharjoittelua tiedottamisella, järjestämällä lajivakuutuksia harrastajille, avustamalla leirijärjestelyissä jne. Aikidoliiton toimenkuvaan ei mielestäni kuulu joidenkin korkean vyöarvon omaavien henkilöiden valta-asemien pönkittämiseen.
Timko kirjoitti: Miksei siis vyöarvoa samantien suoritettu tyylisuunnan pääopettajalle tai tekniselle valiokunnalle?
Tyylisuunnan (jos näin voi kutsua) pääopettaja ei pidä kokeita Suomessa (enää), vaan kokeiden pito on delegoitu tekniselle valiokunnalle, joka ei mielestäni ole tässä suhteessa ihan tehtäviensä tasalla, vaan keskittyy enemmän valtapolitiikkaan kuin lajin kehittämiseen. Itse aikanaan sain viimeisimmän vyöarvon Endolta Tokiossa suoraan ilman erillistä koetta toistakymmentä vuotta sitten.
Timko kirjoitti: Tämä väite nyt vain on puhtaasti väärä. Dan rekisteröintimaksut mitataan yhden henkilön kohdalla sadoissa euroissa, kaikki yhteenlaskettuna. Missä muissa asioissa Tapiolan Aikikai on suurennellut tosiasioita...? Seuran pääopettajan ym. vastuuhenkilöiden kuuluu tietää nämä asiat tarkasti, joten vilpin tuntua on ilmassa.
Laskepa paljonko maksavat vyöt ekasta danista kuudenteen (kuudensiakin on jo Suomessa kuin liukuhihnalta). Kyllä siitä jotain lähempänä kahta tonnia taitaa tulla. Mutta raha on tässä sivuseikka.
Timko kirjoitti: Rekisteröintimaksun kyseenalaistamisen sinänsä ymmärrän, mutta jos mietitään tarvittavaa panostusta niin motivaation kuin taloudenkin puolesta, että päästään edes 1.dan kohdalle, ovat kyseessä olevat summat suoraan sanoen mitättömiä. Toisekseen, ilman näitä maksuja, ei olisi Tokion Hombu dojoa, ja Aikikain kainsainväliset puitteet mitä todennäköisemmin aika paljon heppoisimmat.
Kommentoin tätä alempana yhdessä esille ottamasi "Ranskan" mallin yhteydessä.
Timko kirjoitti: Minulta on nyt mennyt ihan ohi, että mitä Tapiolan Aikikai edes haluaa. Halutaan kuulua liittoon, muttei anneta painoarvoa teknisen valiokunnan tietotaidolle (Johon, näin ohimennen voi mainita kuuluvan mm. Endo, Tissier, Nishio ja Kobayashi ym. tyylisuuntien edustajia, joten syytteet tyylisuuntarasismista olisivat jokseenkin outoja...) eikä toisaalta haluta maksaa myöskään Hombulle? Miksi seura edes sitten on "Aikikai" ylipäätänsä? Suhteet Japaniin ovat merkityksettömät eikä Aikikain tekninen sisältö kiinnosta. Miksei Tapiola Aikikai oma-alotteisesti eronnut liitosta? Kellekkään ei olisi tämän jälkeen tarvinnut maksaa pennin pyörylääkään, vyökokeiden sisältö olisi juuri sitä mitä itse halutaan ja koko sotkulta olisi vältytty...?
Tekninen valiokunta on nykyään toimielin joka itse valitsee itsensä. Yhden jäsenen sinne saa hallitus valita. Korjatkaa jos olen ihan väärässä. Onko tämä mielestänne hyvä toimintatapa?

Esimerkiksi tässä syksyllä tv:n sisällä syntyi iso kina yhden aikidotreenaajan shidoin-arvosta. Minulle vuodettiin teknisen valiokunnan sisäistä sähköpostikeskustelua, koska vuotajat halusivat minun kommentoivan koko tv:lle ja liiton hallitukselle yhteisellä sähköpostilla mielipiteeni asiasta. Kyseisissä vuodetuissa posteissa kohdeltiin shidoin-arvon hakijaa kuin märkää rättiä. Keskustelu tv:n sisällä muistutti lähinnä hiekkalaatikkoleikkiä. Seurauksena hakijan kohtelusta yksi kuudennen danin omistava ammattiope erosi tv:stä pari viikkoa sitten. Eräs Suomesta pois muuttanut aikidoka, joka on tyrkyllä shihanin titteliin tokaisi yhdessä postissa, että kieltäytyisi tittelistä, jos Suomen aikidoliiton tekninen valiokunta tätä hänelle ehdottaisi, sillä hän ei koe tv:n osaavan itseään arvioida.

Ihmettelettekö, jos monikaan ei koe teknistä valiokuntaa tietotaidon tyyssijana?
Timko kirjoitti: Esim. Ranskassa on täysin mahdollista suorittaa pienempää maksua vastaan dan-vyöarvoja jotka ovat pelkästään Ranskan Aikidoliiton hyväksymiä, ja suurempaa maksua vastaan kansainvälisesti kelpuutettu Hombun hyväksymä dan-arvo. On aika omituista luulla, että Ranskan mallikaan olisi Ranskassa toteutettu pelkästään yhden seuran ilmoitusluonteisella viestillä.
Olen ehdottanut kotimaisia dan-arvoja tekniselle valiokunnalle pitkään. Viime kesänä he suvaitsivat kokouksessaan ottaa asian esille. Vasta neljännellä sähköpostilla nyhtämällä sain heiltä tiedon, että asiaa oli käsitelty ja että kaikki tv:n jäsenet puheenjohtajansa mukaan vastustavat ehdotusta vedoten aikidoliiton sitoumuksiin Hombun suuntaan. Kun kysyin, miksi sitten ranskalaiset saavat tehdä omia kansallisiä vöitään ja olla Hombun alainen liitto eli onko heillä jotkin eri sitoumukset Hombuun kuin Suomen aikidoliitolla, kysymykseeni ei vastattu. Keskustelua ei haluta käydä.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 38 kurkkijaa