Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Shorinji-ryu Renshinkan Karatedo

Japanilaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Shorinji-ryu Renshinkan Karatedo

#196

Viesti Jussi Häkkinen »

PanuJKL kirjoitti: heinä 11, 2020, 10.12 Ja minähän voin soittaa vaikka nyt Hannulle ja kysyä näistä asioista, kuten voitte tekin. Jos haluatte. Se on ollut mahdollista kaikki nämä vuodet. Kysymisen sijaan spekuloitte täällä, mikä ei ehkä ole se paras tie.
Itse asiassa julkinen keskustelu on se paras tie, käytännössä aina. Sinällään Tamotsun karatessa on aika vähän spekuloitavaa muutoin kuin ihan viimeaikaisimman kehityksen ja suhteellisen voimakkaiden muutosten osalta. Henkilöpolitiikka taas on se ikuinen ruskea tahra lajeissa, mutta koska nämä ovat harrastuskerhoja, eihän siitä mihinkään pääse. Ihminen on tyhmä apina.

Ja miksi Seisan & Wansu on mainittu, johtuu siitä, että Seisan on Kyanin karaten peruskata, johon kaikki pohjautuu. Wansu on sitten "toisen puolen" eräänlainen tienavaus - Kyanin karatessa kun on, sinällään erittäin epätarkkoja kaupunkinimikkeitä käyttäen, Shuri- ja Tomari-puoli. Seisan on Shuri-te:n juuri ja Wansu on Tomari-te:n lähtökohta siinä. Vaikka kaupunkinimiä voi kritisoida viljalti, näillä kahdella lähestymistavalla on suhteellisen selkeä kamppailustrateginen ero joka itsessään tietyllä tavalla perustelee jaon nimikkeiden kehnoudesta huolimatta.

Ottelijalle, mikäli ottelu on nimenomaan se keskeinen osa, katalla on suhteellisen vähän annettavaa - ehkäpä Seisanissa on paras pohja, jos haluaa boogua mättää Renshinkan-säännöillä (tämä nimenomaan strategisesti, ei teknisesti - tekniikkasisältö on läsnä nimenomaan periaatetasolla, ei konkreettisena). Ja siksi vähän, että ottelullisesti keskeiset seikat voi hyvä valmentaja opettaa paljon kataa paremmin ihan muilla tavoilla. Tosin, mikäli ottelu on keskeinen juttu, voisi ehkä ajatella potkunyrkkeilyn tai thainyrkkeilyn - tai vapaampien ottelumuotojen - olevan jossain määrin parempi tie. Sinällään ymmärrän hyvin myös karaten estetiikan merkityksen, joka oikeastaan pitää sen minullakin treenaamieni lajien kärjessä vielä kolmen vuosikymmenen jälkeenkin (okei, kiitos lapsuuden musketöörifilmien ja -sarjojen, on se rapiirikin ihan pirun rapea vehje...). :)

(Sinällään hauskana erona on, että Seisan oikeastaan on se "läpi vaikka harmaan kiven" -kata, ollen hyvin perustyyppinen kamppailun ydin, ja Passai hyvin herkkä, lähivääntöä korostava kata, jossa myös ns. lopetusliikkeillä/voimatekniikoilla on tietynlainen varovainen perääntymismahdollisuus. Oikeastaan vähiten "ehdoton" kata strategiansa osalta ja se on myös sovellustasossa hyvin ymmärrettävää.)
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
jaakko.vilmusenaho
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 35
Viestit: 60
Lauteille: Heinäkuu 2020
Paikkakunta: Jyväskylä
Etulaji: Shorinji-ryu Renshinkan karate-do
Sivulajit: Bokrailu
Väitteleminen
Toimittajuus
Yhteystiedot:

Shorinji-ryu Renshinkan Karatedo

#197

Viesti jaakko.vilmusenaho »

Terävää kamaa Jussi, kiitos oikein paljon! Koitan vastailla työn ohessa kun kerkeän, nyt olen rustaillut kännykällä, joten en ole kirjoitellut niin tarkasti kuin yleensä.

En tietenkään ole yksin katalla itseäni kumiteen valmistanut, vaan ihan ottelemalla. Hyppäsin aikuisten ottelutreeneihin jo 14-vuotiaana oranssivyönä, ja erät muistuttivat kyllä enemmän potkunyrkkeilyä kuin pistenekkailua. Kupoliinkin tuli, mutta kynä pysyy yhä kädessä.

Jigotaissa on kyllä osattu aina mörssätä, mutta menestyviä pisteottelijoita riveistämme ei juurikaan ole noussut. Minua koulineet kaverit ovat sittemmin liukuneet vapaaotteluun ja potkunyrkkeilyyn, mikä on ihan ymmärrettävää. Tekijäpulaa se on vain edistänyt. (Ohjasin syksyllä 2017 viittä treeniä viikossa. Älkää pelästykö, en vetänyt wanshua.)

Meillä lienee näkemyseroja asioista, mutta uskon sinua viisaampana ja kokeneempana meistä. Bassain kohdalla mieleni ei muutu ainakaan tuon energisyyden suhteen.

Itse asiassa seuraava anekdoottini kulkee hyvin käsi kädessä seisanin ja Bassain suhteen. Olin kesäleirillä 2011 Jyväskylässä nimenomaisena oranssivöisenä tulokkaana, ja treenattiin seisania Iwaon johdolla. Hän pisti pystyyn workshop-session, jossa ylemmät vyöt opettivat nuorempia. Hän osui kohdalleni katsomaan tekemistäni, ja sanoi "You hääv gud ENAJI". Sanoi mulle saman vuotta myöhemmin Imatralla 2012. Ekassa tilanteessa eräs senseini iski heti väliin torumaan, että tuollahan on ihan surkeat asennot. Otin aikanaan todella paljon mallia shotokanista, ja asentoni saattoivat välillä venähtää tyylin normaalia pitemmiksi.

Avaanpa samantien, miksi hikeennyin siitä että tyylin muutoksia on koitettu henkilöidä Iwaoon kielteisissä merkeissä. Hän oli mulle henkilökohtaisesti eniten motivaatiooni vaikuttanut karateka. Vaikka olen Matsuoista puhunut aika suoraan täällä, niin tiedän että hän on Iwaota monipuolisempi budoka. Iwao oli enemmän diplomaatti. Tästä olen puhunut Matsuoin oppilaiden kanssa, ja ymmärrän miksi Iwao ei vakuuttanut tullessaan kuvioihin.

Iwao ehti ennen kuolemaansa allekirjoittaa danisertifikaattini, kokeen suoritin Yoshihisa Uenolle. Iwao kuoli muuten samana iltana, kun jouduin lähtemään RUK:sta maitojunalla välilevyn pullistumien vuoksi. Se oli aika yksinäinen bussimatka.

Ja muuten, nimeni ei siis ole Panu, vaan olen sama kaveri kuin ketjussa Iwaon kuoleman seurauksista aiemmin kertonut Jaaveli. Löysin tämän aiemmin tekemäni tilin, jolla olen jatkanut. Jigotaissa oli aikanaan sellainen sisäpiirivitsi, että kaikkia nuoria kuu-arvoja kutsuttiin panuiksi.
Kuvake
jaakko.vilmusenaho
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 35
Viestit: 60
Lauteille: Heinäkuu 2020
Paikkakunta: Jyväskylä
Etulaji: Shorinji-ryu Renshinkan karate-do
Sivulajit: Bokrailu
Väitteleminen
Toimittajuus
Yhteystiedot:

Shorinji-ryu Renshinkan Karatedo

#198

Viesti jaakko.vilmusenaho »

Sitä en kylläkään allekirjoita, että seisan olisi ainoa kata jota treenata boogumielessä. Katan kytkeminen boguun on paljon yleisempi asia kuin luulet, ja sitä on opetettu viime aikoina kesäleirieillä japanilaisten toimesta. Voin kertoa enemmänkin jos haluat. Matsuoin aikana bogutsuki oli hyvin erilaista Suomessa kuin nykyään. Käsittääkseni hän korosti shikodachia todella paljon ottelussa, mikä on siis yleisesti puhuen hyvä asia esim vapaaottelussa. Sillä saa muun muassa hyvin ehkäistyä alasvientejä, mutta kisabogusssa näitä ei ole mukana. Matsuoi ei kisamatsista perusta, joten ymmärrettävästi hänen systeemissään ottelu on hyvin erilaista kuin renshinkanissa.
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Shorinji-ryu Renshinkan Karatedo

#199

Viesti Jussi Häkkinen »

PanuJKL kirjoitti: heinä 11, 2020, 15.39 Sitä en kylläkään allekirjoita, että seisan olisi ainoa kata jota treenata boogumielessä. Katan kytkeminen boguun on paljon yleisempi asia kuin luulet, ja sitä on opetettu viime aikoina kesäleirieillä japanilaisten toimesta. Voin kertoa enemmänkin jos haluat. Matsuoin aikana bogutsuki oli hyvin erilaista Suomessa kuin nykyään. Käsittääkseni hän korosti shikodachia todella paljon ottelussa, mikä on siis yleisesti puhuen hyvä asia esim vapaaottelussa. Sillä saa muun muassa hyvin ehkäistyä alasvientejä, mutta kisabogusssa näitä ei ole mukana. Matsuoi ei kisamatsista perusta, joten ymmärrettävästi hänen systeemissään ottelu on hyvin erilaista kuin renshinkanissa.
Tarkoitan eri tavalla kuin tekniikan osalta - kamppailullisen strategiasisällön osalta. Ja kyllä, aiemminkin puhuttiin (juuri noita samoja, mitä olet maininnut) katan ja boogutsukin yhteydestä. Tämä kuitenkin eroaa katojen alkuperäisestä sisällöstä äärimmäisen paljon ja on nykyaikaisen Renshinkanin johdannaista (mikä sinällään on ihan kiintoisaa retrofittingiä, vaikka ei alkujaan katasta tulisikaan). Sinällään Matsuoin ottelullinen opetus ei ole minua ikinä enemmälti kiinnostanut.

Asennoilla ei sinällään ole väliä - periaatteilla, mitä tuodaan mukaan, on. Asentojen käyttö on näiden opiskelussa joskus hyvä korostettu työkalu. Jos periaate on ymmärretty, ei välttämättä ole juurikaan eroa sillä, käyttääkö johonkin shikodachia vai choku-dachia (tai Seisan-dachia, kuten muistaakseni Nakazato asian linjaa).

Jos katsotaan okinawalaista alkuperäistä sisältöä, Seisan on juuri se juttu, mille pohjalle iskuottelu rakentuisi luontevimmin, ennen kaikkea juuri liikkuvuusperiaatteidensa osalta. Käytännössä kaikki nykyisin nähty iskuottelu - nyrkkeily, potkunyrkkeily, thainyrkkeily, Kyokushinkai-ottelu, WKF-kumite ja boogu-tsuki - käyttää 99% tai enemmän sitä settiä, mitä Seisanissa ihmiseen ajetaan.

Boogumielessä ei ole välttämätöntä kuitenkaan harjoitella mitään kataa - lainkaan. Riittää, että harjoittelee boogu-kumitea ja sille ominaista ottelua hyvän valmentajan alaisuudessa. Varsinainen karateharjoittelu ei oikeastaan anna hirveän paljoa, mikäli tarkoitus on otella tiukasti säännöillä rajatussa ottelussa joka pudottaa pois hyvin suuren osan karaten sisällöstä.

Jos tavoitteena on kilpaottelu, ei kannata treenata kataa, ellei sitten ajattele ottelu-uran jälkeistä elämää karatekana. Ottelen tosin itse käytännössä pelkästään katapohjaisesti, mutta en olekaan ottelukamppailija enkä pärjäisi kilpaottelussa (eikä tässä iässä tarvitsekaan). :D
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
jaakko.vilmusenaho
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 35
Viestit: 60
Lauteille: Heinäkuu 2020
Paikkakunta: Jyväskylä
Etulaji: Shorinji-ryu Renshinkan karate-do
Sivulajit: Bokrailu
Väitteleminen
Toimittajuus
Yhteystiedot:

Shorinji-ryu Renshinkan Karatedo

#200

Viesti jaakko.vilmusenaho »

Olen ottanut kyllä kamat päällä aivan aivot-narikkaan matsia, eikä siinä juuri chintot ja seisanit ole mielessä pyörineet. Laajempi konteksti kuin mistä puhuin.

Kataharjoittelu ei tietenkään ole välttämätöntä boogutsukia ajatellen, ja tarkoitukseni olikin Lassen ehdotuksen mukaan kuvailla, miten olen siitä huolimatta hyötynyt katasta. Renshinkanin vinkkelistä kataharjoittelu on todella kätevää myös sen vuoksi, koska silloin ymmärtää japanilaisten kikkoja paremmin. He kuitenkin ammentavat asioita katasta.

Asioita voi harjoitella siitä huolimatta, onko niistä itselle hyötyä. Laajempi tietoisuus on aika kotiin päin, koska silloin osaa varautua monipuolisemmin. Jos ei itse esimerkiksi taivu potkimaan, kannattaa potkuja silti harjoitella siinä mielessä että osaa niiltä puolustautua.

Ja itsehän en ole koskaan ollut varsinaisen valmentajan opissa, mutta hyvin on pärjätty siitä huolimatta.
Kuvake
jaakko.vilmusenaho
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 35
Viestit: 60
Lauteille: Heinäkuu 2020
Paikkakunta: Jyväskylä
Etulaji: Shorinji-ryu Renshinkan karate-do
Sivulajit: Bokrailu
Väitteleminen
Toimittajuus
Yhteystiedot:

Shorinji-ryu Renshinkan Karatedo

#201

Viesti jaakko.vilmusenaho »

Ja varsinainen karateharjoittelu on must kaikessa pisteottelussa, koska teknisen osaamisen pitää olla kohdillaan. Tsuki on tsuki ja keri on keri. (Pelkkä geri on ripuli, sitä voi harjoitella muualla.) Kihonin treenaamista korostetaan kaikkialla, kuten karateliittojen maajoukkueissa, ja myös meilläkin. Kataa ei niinkään tietenkään.
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Shorinji-ryu Renshinkan Karatedo

#202

Viesti Jussi Häkkinen »

Tämä jäi vastaamatta:
Jaaveli kirjoitti: heinä 11, 2020, 10.12 Voisit tietenkin kertoa, miten wanshu on sinulle opetettu aikanaan.
Olen oppinut Wansun ainakin kolmella tavalla Renshinkanissa ja sittemmin yhdellä tavalla Seibukanissa. Toki myös muutaman muiden tyylien version olen k.o. katasta oppinut, sitä on vähän vaikea välttää. :)

Lopulta Renshinkanin suurin sisällöllinen ero on alun voimankeräysliikkeessä. Tämä ei istu katan strategiaan oikein mitenkään - eikä sitä ole missään muussa versiossa. Ymmärrän hyvin, miksi Tamotsu on tämän muodon puolesta tuonut mukaan, mutta se myös kertoo siitä, ettei Isamu Tamotsu harjoitellut Kyanin karatea kovinkaan kauaa ennen oman tyylin perustamista. Se pääosin selittää muusta Kyanin karatesta poikkeavan sisällön ja asemoitumisen modernin karaten puolelle, onhan mukana mm. kiinalaislajivaikutteita jossain määrin. Se, ovatko nämä nuoruuden oppeja vai todennäköisempiä myöhempiä lisäyksiä, on sitten eri asia.

Pidän Renshinkania monessa suhteessa vaikuttavana karatena ja itsessään hyvin kiintoisana Kyan-haarana. Katatulkinta voimajakoineen on myös intressanttia - se kun eroaa paljon siitä, mitä katat alunperin ovat olleet, mutta uppoaa erittäin hyvin sekä tyylihaaran tarinaan että myös ottelun keskeisyyteen.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
Lasse J
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 442
Lauteille: Marraskuu 2009
Paikkakunta: Vantaa
Etulaji: 少林寺流空手道
Sivulajit: Yang Taiji Quan
Takalajit: Wadoryu karate, Kokondo karatejutsu, Shorinjiryu Renshinkan, Xing Yi Quan
Yhteystiedot:

Shorinji-ryu Renshinkan Karatedo

#203

Viesti Lasse J »

Jalan nosto/potkut päähän Renshinkanin katoissa tulevat kilpailupuolelta, ja ovat siitä päätyneet kait jonkinlaiseksi normiksi. ”Oikeasti” katoissa potkut on tehty vartaloon. Esim. Chintossa hyppypotkussa ei hypätä korkeutta vaan pituutta (eli vastustaja on kaukana). Lähde tälle Ikubo.
Si vis pacem, para bellum
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 55
Viestit: 23344
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Re: Shorinji-ryu Renshinkan Karatedo

#204

Viesti TimoS »

Lasse J kirjoitti:Esim. Chintossa hyppypotkussa ei hypätä korkeutta vaan pituutta (eli vastustaja on kaukana). Lähde tälle Ikubo.
Joo, noh, enpä kyllä Ikuboakaan pidä erityisen hyvänä lähteenä kata bunkaihin. Chinton hyppypotkuja edeltävä liike kun ei oikein tue tuollaista tulkintaa


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

Shorinji-ryu Renshinkan Karatedo

#205

Viesti AriJ »

Näin sivusta lueskellen herää pari ajatusta...

1) jos joku pn perustanut oman tyylin, nimennyt sen oman ideansa mukaan, niin kai siinä saa tehdä kuten itse parhaaksi on nähnyt (joka juurikin oikeuttaa siihen omaan tyyliin :) )....

2) jos taas liikesarjan liikkeille on ne asiat joita niillä opetetaan, niin sitten niille on ne asiat joita niillä opetetaan, ja näiden luulisi olevan samoja jos liikkeetkin on... paitsi jos niitä liikkeitä on omaan tyyliin erilaisiksi muutettu....

Saa selventää :)
______________________
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Shorinji-ryu Renshinkan Karatedo

#206

Viesti Lasse Candé »

Wadon näkökulmasta Ôari on aikalailla oikeassa, joten luulen että pätee melko hyvin myös Renshinkaniin. Tuossa kaimani ja aiemmin Jussi juuri kertovatkin, kuinka Renshinkanissa kilpapuoli on muokannut katoja. Ja tällainenhan on ihan jees.



Mitä tulee katan hyödyllisyyteen otteluun, kilpakumitevalmennuksessa kataa ei ainakaan ole vielä hylätty parhaidenkaan maiden valmennuksessa. (Pari eri lähdettä suomalaisesta kilpakarateskenestä.)

Voin kuvitella että juuri ne tehtävät muodot eivät ole täysin optimaalisia, mutta että ehkäpä kataformaatti antaa selkeän raamin työstää asioita joista on kilpailussa hyötyä ja erityisesti se antaa välineet leireillä valmentaa isompaa joukkoa. Täällä ajat sitten JarkkoP kirjoitti hyvin koulunyrkkeilyn merkityksestä nyrkkeilyvalmennuksessa ja linkitti videoon leiriltä, jossa iso porukka teki sitä ilmaan. Kata antaa vastaavanlaiset välineet, joskaan ei ihan yhtä optimoidusti kilpakumitetarkoitukseen.

Mutta toisaalta se katan epäoptimaalisuuskaan ei välttämättä haittaa. Siitä kohtaa mistä epäoptimaalisuus alkaa, alkaa myös harjoittelun monipuolistaminen ja taas nousee esiin kysymys, onko tämäkään ajanhukkaa? Verratakseni taas nyrkkeilyyn, pelaavathan hekin korista joissain mestoissa.

En väitä että kata olisi järkevä palikka kilpakumiten valmennuksessa, mutta totean kuulleeni skeneä tuntevilta että iso osa maailman parhaista kumitevalmentajista ei ole heittänyt sitä roskikseen. Tälle voi olla kulttuurillispragmaattiset syyt, mutta näin se nähdään.

Muistan lisäksi täällä foorumilla jossain linkissä/lainauksessa jonkun huippu(?)-matsaajan kertoneen hyödystä asentojen jonkinlaiseen ankkuroimiseen ja tukeen ja että tämä on asia minkä on saanut katasta. Asia, mistä antti_lk on nyrkkeilyssä maininnut tärkeänä perusasiana lyöntiopettelussa ja jota koulunyrkkeilyssä harjoitellaan.

Lisäksi kun nyt Jaakko treenaa ja matsaa aktiivisesti ja kertoo noista hyödyistä, ehkä pitää antaa sille mahdollisuus, että hän osaa arvioida mikä on ollut hänelle hyödyllistä ja miten. Hänhän sen tietää.
Kuvake
jaakko.vilmusenaho
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 35
Viestit: 60
Lauteille: Heinäkuu 2020
Paikkakunta: Jyväskylä
Etulaji: Shorinji-ryu Renshinkan karate-do
Sivulajit: Bokrailu
Väitteleminen
Toimittajuus
Yhteystiedot:

Shorinji-ryu Renshinkan Karatedo

#207

Viesti jaakko.vilmusenaho »

Riviharrastajat potkivat chudaniin, kisaajat jodaniin. Japanissa käytännössä kaikki nuoret potkii jodaniin, kerran kun siihen taipuvat.

Chintossa neuvotaan hyppäämään korkeutta, ainakin meillä.

Ja näinpä, kyllä katalle on annettava mahdollisuus. Aiemmin mainitsemani Tatsuya Ueno on painottanut mulle monta kertaa, että hän opetteli jalkatyönsä ja liikkumisensa katan avulla. Se kaveri osaa muuten liikkua.

Alla olevasta linkistä voi katsoa hänen höntsäilysparria Miayazakin prefektuurin korkea-arvoisimpien opettajien Takato Yamakura 6.dan kanssa, kuvattu kesäleirillä 2017.

https://www.ess.fi/urheilu/748658

Sitä en tiedä, miten iso osa siitä johtuu muista ominaisuuksista ja muusta harjoittelusta, mutta heitänpä yhden tärpin, jota itsekin olen hyödyntänyt, ja minkä opin Tatsuyalta.

Esimerkiksi anankun ja wanshun loppujen 45-kulman taaksepäin tehtävät shutot. Todella kätevää drillattavaa, kun haluaa opetella pääsemään pois suoralta linjalta viistoon kulmaan, ja samaiseen askelkuvioon voi yhdistää todella jouhevasti pyöriviä tekniikoita. Tatsuya on tässä erittäin taitava. Myös Sari Laine tunnetaan erinomaisesta viistoon liikkumisestaan WKF-puolella, ja hän on kikkojaan opettanut minullekin välillä. Hänen kikkansa tulevat tietty muualta, mutta mainitsenpa hänenkin treenailleen aikanaan Shorinji-ryuta. Titi oli siis mukana meidän Fukuokan kisaprojektissa, ja veti meille monta matsipäivää/leiriä 2017-2019 välillä.

Yamakura opetti myös muutamia hauskoja drillejä, joilla lataa kytkettiin yhteen kumiteen. Hän itse käytti kisatessaan chinton kolmen gedanbarain sarjaa etenkin jalkatyönsä ja liikkumisensa hiomisessa. Kyseinen sarjahan pitää tehdä melko rivakkaan meillä, sen sijaan että liike pitäisi pysäyttää joka välissä. Eli se menee ikään kuin maegeri jälkeen jatkuvassa imussa tehtävänä sarjana. Japsit ovat tässäkin yleisesti todella taitavia. Eli heittävät "heittolaukauksena" ekan tekniikan, jonka imussa tekevät kaikkea pyörivää, vaarallista ja kivuliasta. Länkkäreillä on usein ollut tämän kanssa vaikeuksia, kun meillä on sellainen sisäänrakennettu perushyvä tapa haluta iskeä jakkarilla heti väliin, jos vastustajan potku menee huti. Tätä japsit just hakevat, eli heittävät ilmeisen huolimattoman tekniikan, houkuttelevat toisen nalkkiin, ja sitten tulee ushirogeristä- tai mawasta, tetsuista tai vastaavasta. Näitä elementtejä pystyy kehittämään myös kataharjoittelulla.
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 26
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Shorinji-ryu Renshinkan Karatedo

#208

Viesti Jussi Häkkinen »

jaakko.vilmusenaho kirjoitti: heinä 12, 2020, 13.03 Esimerkiksi anankun ja wanshun loppujen 45-kulman taaksepäin tehtävät shutot. Todella kätevää drillattavaa, kun haluaa opetella pääsemään pois suoralta linjalta viistoon kulmaan, ja samaiseen askelkuvioon voi yhdistää todella jouhevasti pyöriviä tekniikoita.
Nämä todella voivat olla Renshinkanissa kisalähtöinen muutos tai muu Tamotsu-lähtöinen muutos. K.o. shutot tehdään Renshinkanin juurityylissä/tyyleissä suoraan taakse, ei kulmaan. Toisaalta, ottelumainen väistäminen on erittäin harvinainen kuvio ottelun ulkopuolella (kulmaliikkeillä voidaan toki saada muita etuja).

Kaitenuraken/kaitenurakenyokobarai (oikeastaan yokobarai käännöksellä) löytyy Seisanista mukavasti, tosin eri käytössä.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
Kuvake
jaakko.vilmusenaho
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 35
Viestit: 60
Lauteille: Heinäkuu 2020
Paikkakunta: Jyväskylä
Etulaji: Shorinji-ryu Renshinkan karate-do
Sivulajit: Bokrailu
Väitteleminen
Toimittajuus
Yhteystiedot:

Shorinji-ryu Renshinkan Karatedo

#209

Viesti jaakko.vilmusenaho »

Varmaankin Tamotsu-lähtöinen. Hän oli sen verran kumitesta innostunut. Tiedänkin miten ne tehdään muualla, sen verran on kuitenkin tultu tsiigailtua muita tyylejä.
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

Shorinji-ryu Renshinkan Karatedo

#210

Viesti AriJ »

Jussi Häkkinen kirjoitti: heinä 12, 2020, 15.42 Kaitenuraken/kaitenurakenyokobarai (oikeastaan yokobarai käännöksellä) löytyy Seisanista mukavasti, tosin eri käytössä.
Aiheen vierestä: Jännästi asioiden japanilaiset "nimet" onkin oikeastaan suoraan tekemisohjeita :)
______________________
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 33 kurkkijaa