Sivu 1/5

Ulvominen taidossa

Lähetetty: loka 17, 2005, 01.27
Andy
Satuin tässä katselemaan muutamia taidoklippejä. Kiinnitin huomiota siihen, että taidokat tehdessään tenkaita (näytösottelu 1 vs. monta) ulvovat lakkaamatta. Esimerkkejä täällä:

http://www.asikkalantaido.org/kuvia/do/" onclick="window.open(this.href);return false; ... tenkai.mov
http://www.asikkalantaido.org/kuvia/do/" onclick="window.open(this.href);return false; ... enkai2.wmv
http://www.asikkalantaido.org/kuvia/do/" onclick="window.open(this.href);return false; ... tenkai.mov
http://www.asikkalantaido.org/kuvia/do/" onclick="window.open(this.href);return false; ... tenkai.mov

(Äänet kannattaa säätää valmiiksi pienelle, jottei ulvominen häiritse ympäristöä.)

Voisikohan joku taidoka valaista minua koskien tämän ulvonnan tarkoitusperiä :?:

Lähetetty: loka 17, 2005, 01.53
Jussi Häkkinen
Sanovat kiaiksi. Suomessakin on ihmisiä, joiden mielestä tuo on hitusen väärinymmärretty tapa kiaimääräksi ja joiden ajatusten mukaan muutama selkesti erottuva kiai toisi näytökseen huomattavasti tarkempaa fiilistä.

Myös monen ulkomaisen taidotuttuni mukaan Japanissa meininki on paikoin erilaista, selkeiden ja erottuvien kiai-huutojen ollen pääosassa. He ovat kyllä myös maininneet tätä "Suomen linjaa" löytyvän Japanista. Voi olla, että trendi on muuttumassa - ainakin minä toivon sitä, ensimmäinen katsojakertani joukkuekisoissa oli muutenkin hämmentävä ja tämä kisamuoto sai tarkastamaan hallin poistumistiet. Kiaita oli aivan liikaa ja sellaisissa kohdissa, ettei sille suorituksen, strategisen tilanteen tai hengitystekniikan tukemisen kautta voinut löytää tarvetta. Oli siis huutamista huutamisen vuoksi.

Myös erästä suomalaista taidokaa vaivaa hieman tuo ilmiö, hän itse arvostaisi huomattavasti enemmän tarkennettua, "kiai vain lopetustekniikoihin ja vahvoihin hyökkäyksiin" -ideasta kumpuavaa linjaa.

Lähetetty: loka 17, 2005, 08.15
AriJ
Voidaanhan siinä pyrkiä siihen kaiken kattavaan jyräämiseenkin - tullaan raivolla päälle, pidetään oma tila yllä, estetään toista saamasta omaansa käyntiin (se verbaalinen puoli!).....

Lähetetty: loka 17, 2005, 11.44
Tero
Yamazu kirjoitti: Voidaanhan siinä pyrkiä siihen kaiken kattavaan jyräämiseenkin - tullaan raivolla päälle, pidetään oma tila yllä, estetään toista saamasta omaansa käyntiin (se verbaalinen puoli!).....
Joo, realismia peliin. Ihan oikealta joukkotappelultahan tuommonen mölinä saa tuon homman kuulostaan.
Kyllä näytti ammattimaisemmalta kuin kuulosti.

Lähetetty: loka 17, 2005, 12.13
Nelson
Itseäni jäi vähän vaivaamaan, että mitä tuossa niinkuin yritetään?

Lähetetty: loka 17, 2005, 13.19
Polvi
Oli kyllä melkoisen..öö..öö.. erikoisen kuuloista.. :roll:

Lähetetty: loka 17, 2005, 13.53
kaik
Itkeäkö vaiko nauraa..

Ei sentään taidokisoissa minne minut kerran raahattu huudettu ihan tuolla tavalla..

Lähetetty: loka 17, 2005, 14.14
Naked
Itse en vieläkään pysty hihittelemättä katsomaan kendoa. Monasti on yritetty. Viimeksi tuli vain ihan pikkuinen tirskunta.

Tuo Taidon kama on sen verran mietoa että menee ihan keposeen.

Lähetetty: loka 17, 2005, 14.56
Ari
Onkohan taidolla yhteyksiä vanhoihin japanilaisiin miekkailukoulukuntiin? Tiettyjä yhtäläisyyksiä on kuultavissa esim. jigen ryu kenjutsun kohdalla.

Lähetetty: loka 17, 2005, 15.38
Cuculcan
Tästä tuli mieleeni, että aikanaan kun poikkesin Turussa harjoitusleirillä niin samoihin aikoihin oli sermin toisella puolella Taidokat treenaamassa.

Sieltä kantautuva ääntely sai kyllä posket punottamaan kun ei yhtään tiennyt, mitä oli tekeillä ja pari tyttöä huusi kuin mormoonin vaimot sunnuntaina. Poikienkaan kiait olleet erityisen agreesiivisia vaan enemmän sellaista parittelevan hirven korahduksia tai uhinaa.

Oma treeni piti kyllä vähän keskeyttää ja käydä vilkaisemassa MITÄ siellä harjoiteltiin. Hienoa tekniikkaa vetivät :D

Lähetetty: loka 17, 2005, 15.44
flammee
Cuculcan kirjoitti: Sieltä kantautuva ääntely sai kyllä posket punottamaan kun ei yhtään tiennyt, mitä oli tekeillä ja pari tyttöä huusi kuin mormoonin vaimot sunnuntaina. Poikienkaan kiait olleet erityisen agreesiivisia vaan enemmän sellaista parittelevan hirven korahduksia tai uhinaa.
:lol: Noh, olin aikoinaan taidon alkeiskurssilla ja se nyt ei ollut mikään massivisin kurssi (olin ainoa), ja sitten piti kiaitakin koittaa.. Siinä oli vehojen takana molemmin puolin judokoita, aikidokoita tai jujutsuväkeä treenaamassa, voin kuvitella että se yksinäinen aloittelijan kiai kuulosti sangen säälittävältä.. :oops:

Lähetetty: loka 17, 2005, 23.55
Ch_an
:director:
Hämmentävää.

Lähetetty: loka 18, 2005, 09.30
Henkka
Kyseiset video clipit näyttävät kaikki liittyvän tavalla tai toisella Tenkaihin. Tenkai taasen on eräs taidon joukkuelajeista, jossa keskusmies eli shuyaku monipuolista taidotekniikkaa käyttäen pyrkii voittamaan kaikki viisi vastustajaansa eli wakiyakua. "Taistelu" on ennalta suunniteltu ja kisoissa aikaraja koko suoritukselle on 25-30 sekunttia.

Tenkait on yleensä varsin vauhdikkaita ja näyttäviä, ja niissä näkee myös sitä hieman ufompaa taido tekniikkaa. Tekniikoita tehtäessä tavoitteena olisi säilyttää vauhti alusta loppuun saakka ja pitää keskusmies vähintään kolmen vastustajan hyökkäyksen kohteena aina siihen saakka kunnes keskusmies ottaa niin sanotusti tilanteen haltuun.

Varsinainen huutaminen ei tenkaissa ole itse tarkoitus mutta sillä saa kyllä kummasti lisää tekemisen meininkiä ja vauhtia kokosuoritukseen. Eniten ääntä tenkaissa pitävät yleensä wakiyakut ja shuyaku käyttää kiaita yleensä vain lopetustekniikossa. Mielestäni tässä ei ole mitään sen ihmeellisempää koska näinhän se yleensä muutenkin menee: hyökkäävää porukka yrittää huutamalla kannustaa omiaan hyökkäämään kovemmin kun taas alakynnessä oleva yrittää pitää mielensä tyynenä ja kääntää tilanteen omaksi edukseen.

Lähetetty: loka 18, 2005, 09.49
AriJ
Henkka kirjoitti: Varsinainen huutaminen ei tenkaissa ole itse tarkoitus mutta sillä saa kyllä kummasti lisää tekemisen meininkiä ja vauhtia kokosuoritukseen. Eniten ääntä tenkaissa pitävät yleensä wakiyakut ja shuyaku käyttää kiaita yleensä vain lopetustekniikossa. Mielestäni tässä ei ole mitään sen ihmeellisempää koska näinhän se yleensä muutenkin menee: hyökkäävää porukka yrittää huutamalla kannustaa omiaan hyökkäämään kovemmin kun taas alakynnessä oleva yrittää pitää mielensä tyynenä ja kääntää tilanteen omaksi edukseen.
Se konfliktin verbaalinen osuus, siis. Tästähän puhuttu paljonkin tuolla RBSD aiheisssa (Senshidô, Konsepti vs. tekniikka mm.).

Mihin se oikeastaan vaikuttaa? Ainakaan puolustautuja ei kykene "rauhoittumaan", ajattelemaan asiaa, vaan on vaan toimittava, saatava ne tekniikat niihin hyökkäyksiin sieltä sisäistetystä repertuaarista.

Hesarissa oli juuri juttua tästä puolesta - jos hyökkääjä saa puolustautujan pelästymään (se äkillinen huuto?) niin puolustautujan "käärmemielinen reaktio" on hetkeksi pysähtyä, jopa jähmettyä :shock: (ei paljastu sieltä pusikosta saaliiksi vaanivalle uhalle joka pyrkii ajamaan saaliin juoksuun - ah, se jahti ja sen ihanuus! :) ). Hetkellinen "shutdown" (piiloon, jospa ei koskenut mua, eli armeijan "nakkisuoja" :) ), sitten tulee keholta tukea toimille kemialliselta puolelta. Tähänkin oli pari reittiä miten se info kulkee siellä "piuhoissamme". Voisi ajatella - kuten VKA onnistuneesti miitissä mielestäni osoitti - jos saa sen "saalisreaktion" kohteelle, niin sieltä saattaa olla vaikea nousta ja hyökkääjä saa myllyttää "suht rauhassa".

Ei ole artikkelia tässä, kannattaa lukaista jos ei sattunut silmiin.

Lähetetty: loka 18, 2005, 11.25
Andy
Eli tämän ulvonnan tarkoitus on sis kannustaa omia? Perustuuko tämä johonkin taidon nimenomaiseen opinkappaleeseen? Onko muuten ottelukisoissa tapana, että huoltajat ulvovat tatamin vierellä? Jos ei, niin miksi?