Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Mabunin viisi hyökkäyksen vastaanottamisen periaatetta Karatessa

Japanilaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 23356
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Mabunin viisi hyökkäyksen vastaanottamisen periaatetta Karatessa

#1

Viesti TimoS »

Laitetaanpas tämä juttu tännekkin, jos vaikka syntyisi hedelmällistä keskustelua.
Uke no go gensoku (受けの五原理) – viisi hyökkäyksen vastaanottamisen periaatetta

Karaten erilaisista torjunnoista ja torjuntatavoista on käyty paljon keskustelua. Perinteisessä karatessa kaikki katat alkavat puolustavilla liikkeillä, joita yleistäen sanotaan torjunnoiksi (eng. block). Karaten puolustavista liikkeistä käytetty japanin kielen sana ”uke” tarkoittaa vastaanottamista, joka kuvaa paremmin ja laajemmin puolustusliikkeiden käyttöä. Hyökkäyksen vastaanottamisen kääntäminen suoraan blokkaamiseksi on aiheuttanut useita väärinkäsityksiä. Usein karaten torjuntatapana on nähty vain vahvat rakka-tyyppiset torjunnat, vaikka japanilaisille myös väistö voi olla ”uke”. Tämän artikkelin tarkoitus on avata karaten eri tapoja ottaa vastustajan hyökkäys vastaan Shito Ryu –karaten perustajan Mabuni Kenwan kirjoittaman uke no go gensoku –jaottelun kautta.

1. Rakka (落花) – putoava kukka

Rakka–tyyppinen torjunta on kova ja voimakas torjunta, jonka tarkoitus on aiheuttaa vahinkoa hyökkääjälle niin, että koko kamppailutilanne voi olla ohi yhden puolustustekniikan jälkeen. Torjuntatavan nimi on vertauskuva torjunnan voimakkuudesta - puun runkoon tuleva kova isku voi pudottaa puusta kukinnot. Seibukan-karatessa rakka-torjunnoille on tyypillistä se, että puolustaja tekee tekniikan paikaltaan tai liikkuen hyökkääjää kohti. Tällaisessa torjunnassa on tärkeää hyvä ajoitus, nopeus ja onnistunut voimantuotto. Lisäksi vartalon tulee olla sellaisessa kunnossa, että keho pystyy ottamaan vastaan impaktin. Tätä harjoitellaan erilaisissa vartalon kovettamisharjoituksissa. Usein karaten kamppailufilosofiaan kuuluu tilanteen lopettaminen nopeasti. Siitä rakka-tyyppiset torjunnat ovat hyviä esimerkkejä. Torjunnan avulla voidaan tehdä myös niin sanottu sisäänmeno, jolloin torjunnan yhteydessä vastustajaa horjutetaan tai edetään muuten voimakkaasti lähietäisyydelle, josta tilanne pystytään ottamaan kontrolliin. Molemmissa on olennaista liikkua asemaan, jossa itselle saadaan selkeä etu vastustajaan nähden. Seibukan-karatessa esimerkiksi chudan uchi otoshi ja chudan ude uke tehdään usein rakka-tyyppisesti.

2. Ryusui (流水) – virtaava vesi

Ryusui-tyyppinen torjunta on tyyliltään sujuva, pehmeä ja virtaava. Siinä käytetään hyväksi vastustajan voimaa ja liikettä oman liikkumisen ja torjunnan avulla. Tällaisella torjunnalla voidaan esimerkiksi hakea asemaa vastahyökkäykselle tai ohjata hyökkäyksiä sivuun. Esimerkiksi osaeuke ja ryoteuke ovat tekotavaltaan tyypillisiä ryusui-torjuntoja. Lisäksi erilaisia kiinniottoja (mm. ryotekakeuke) voidaan tehdä mukautumalla vastustajan hyökkäykseen vetämällä häntä hyökkäyksen suuntaan kiinnioton yhteydessä. Ottelutilanteissa vastustaja tekee usein hämäyksiä tai tunnustelevia tekniikoita, joiden torjumiseen ei kannata käyttää suurta voimaa. Esimerkiksi jabia vastaan voidaan käyttää tarvittaessa kevyitä torjuntoja, koska vastustaja voi yrittää tarkoituksella houkuttaa puolustajaa suuriin liikkeisiin. Kevyet pehmeät torjunnat ovat kovia torjuntoja nopeampia, joten ne mahdollistavat myös nopeampien yhdistelmien tekemisen.

3. Kusshin(屈伸) – taivuttaminen (polvista), elastinen liike

Kusshinilla tarkoitetaan jalkojen liikettä polvista niin, että painopiste putoaa alas tai nousee ylös liikkeen aikana. Tätä voidaan käyttää hyväksi erilaisissa iskuissa ja torjunnoissa. Kusshin-liike käännetään joskus myös sinkoamisena sisään ja ulos. Seibukanin ylätorjunnat suoritetaan usein pudottamalla painopistettä alaspäin. Seibukan-karatessa käytetään myös molemmilla päkiöillä samanaikaisesti tehtävää käännöstä, joka on luonteeltaan kusshin-tyyppinen.

4. Ten’i (転位) – muuttaa asemaa, väistäminen koko vartalon liikkeellä

Ten’i tarkoittaa koko vartalon liikkeellä suoritettavaa väistöliikettä, jossa jalat siirtävät koko vartalon eri paikkaan. Joskus samassa yhteydessä on käytetty termiä tenshin (転身), joka tarkoittaa vartalon liikuttamista. Väistö voidaan tehdä mihin tahansa suuntaan. Periaatteena väistössä pyritään liikkumaan parempaan asemaan suhteessa vastustajaan. Karaten väistöissä on tärkeää liikkeen sujuvuus, ajoitus, tasapaino ja siihen liittyvät täsmälliset asennot, jotka mahdollistavat hyvän puolustuksen ja toimivat jatkotekniikat. Seibukan-karatessa ippon kumite -harjoituksesta ja katasta voidaan löytää useita erilaisia väistämisen ja liikkumisen tapoja.

5. Hangeki (反撃) – vastahyökkäys

Hangeki tarkoittaa puolustajan tekemää vastahyökkäystä (ilman torjuntaa). Hangeki-tyyppisessä vastahyökkäyksessä käytetään omaa liikettä ja hyökkäystekniikkaa (isku/potku/lyönti). Vastahyökkäys tulee tehdä ennen vastustajan hyökkäystä tai ainakin sen tulee olla perillä ennen kuin vastustajan hyökkäys saavuttaa puolustajan. Silloin vastustajan hyökkäyksestä häviää tehoa jolloin se ei enää vahingoita puolustajaa. Liikkumisen avulla pystytään myös siirtymään niin, ettei vastustajan hyökkäys osu puolustajaan. Karatessa löytyy paljon tekniikoita, ja erilaisia liikkumisen tapoja, joilla vastahyökkäys voidaan tehdä.

Loppusanat

Karatessa näitä periaatteita sovelletaan usein yhdessä. Esimerkiksi samanaikaisesti voidaan pudottaa painopistettä alaspäin (kusshin), astua sivulle (ten’i) ja tehdä pehmeä torjunta (ryusui). Kusshin ja ten’i yhdistyvät esimerkiksi ippon kumiten nagashiukessa. Harjoittelun kautta näiden periaatteiden soveltamisesta tulee automaattista ja luonnollista. Samoja torjuntoja voidaan käyttää eri tavoin käyttämällä uke go no gensokun periaatteita, esimerkiksi Seibukan-karatelle tyypillisessä ippon kumite -harjoittelussa, jonka yksi idea on pysäyttää vastustajan jatkuva hyökkäys.


Hannu Jääskeläinen, Kim Mitrunen
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Kuvake
MarkkuT
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 6493
Lauteille: Maaliskuu 2005

Viisi hyökkäyksen vastaanottamisen periaatetta

#2

Viesti MarkkuT »

Pohdiskelin tätä Ashihara karaten vinkkelistä ja tulin siihen tulokseen, että oikeastaan rakka puuttuu systeemistä kokonaan. Eikä sille oikein käyttöä olisikaan.
Ain't no one.
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 20846
Lauteille: Joulukuu 2007

Viisi hyökkäyksen vastaanottamisen periaatetta

#3

Viesti Lasse Candé »

Hyvää settiä! Meillä on noista kaikki, joskaan tuo rakka ei ole kovin tyypillinen. Ehkä enemmänkin osana samanaikaista väistöä, kuten Wadoa edes pinnallisesti tunteva arvata saattaa.

Meillä on myös tuossa mainitun ten-i:n liäksi ten-tai ja ten-gi, jotka samanaikaisesti muodostavat kolmestaan niin sanotun "san mi ittain", jota voi pitää erittäin tyypillisenä Wadona. Osa noista kahdesta on päällekäistä settiä jo tuossa mainitun kanssa.
Kuvake
Janne Oksanen
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1576
Lauteille: Tammikuu 2009
Paikkakunta: Praha
Takalajit: paini, potkunyrkkeily, ju-jutsu, judo, bujinkan

Viisi hyökkäyksen vastaanottamisen periaatetta

#4

Viesti Janne Oksanen »

Nopealla silmäilyllä oman rajallisen kokemukseni perusteella sanoisin, että bujinkan käyttää noita kaikkia. Hangeki on toistaiseksi tullut vastaan ehkä harvemmin kuin muut, mutta ei sekään tavaton ole.
Learning budo is like playing snakes and ladders without the ladders.
tekuruma
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 757
Lauteille: Huhtikuu 2007

Viisi hyökkäyksen vastaanottamisen periaatetta

#5

Viesti tekuruma »

Puukko hyökkäyksen torjuntaa reenatessamme parhaalta tuntui sisäänmeno ensi iskulla eli heti lähelle.
Veitsi käden torjunta ja vasta toimet,lyönnit,potkut..
Väistöt taakse antoivat vain aikaa...ongelman ollessa kuitenkin edessä.
Tämä maga pojalta tosin.
"Kukkokin on kananpoika"
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 18957
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Viisi hyökkäyksen vastaanottamisen periaatetta

#6

Viesti Andy »

MarkkuT kirjoitti: huhti 7, 2011, 16.09 Pohdiskelin tätä Ashihara karaten vinkkelistä ja tulin siihen tulokseen, että oikeastaan rakka puuttuu systeemistä kokonaan. Eikä sille oikein käyttöä olisikaan.
Eikö Ashiharassa blokata alapotkua nostamalla sääriluu potkun eteen?
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
Jorge
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 11244
Lauteille: Kesäkuu 2008

Viisi hyökkäyksen vastaanottamisen periaatetta

#7

Viesti Jorge »

Andy kirjoitti: huhti 13, 2020, 00.25
MarkkuT kirjoitti: huhti 7, 2011, 16.09 Pohdiskelin tätä Ashihara karaten vinkkelistä ja tulin siihen tulokseen, että oikeastaan rakka puuttuu systeemistä kokonaan. Eikä sille oikein käyttöä olisikaan.
Eikö Ashiharassa blokata alapotkua nostamalla sääriluu potkun eteen?
Itse en ole tutustunut mitenkään syvällisesti tuohon alussa mainittuun jaotteluun, mutta ymmärtäisin tuosta, että rakka on tekniikkoja jolla "hyökätään hyökkäystä vastaan" eli jolla voitaisiin hyökätä myös staattista kohdetta vastaan (tai jota voisi käyttää jossain määrin vaikkapa murskaukseen). Katselin muista lähteistä ja esim. gedan barai mainittiin usein esimerkkinä rakkasta.

Eli en (itse) ymmärtäisi hyökkäyksen blokkaamista voimakkaalla rakenteella sellaiseksi, vaikka alapotkun blokkaaminen sääriluulla toki onkin vaikutukseltaan vahva ja tekee potkijalle kipeää, potentiaalisesti myös vammauttaa tämän. Tosin ei se oikein sovi muihinkaan yllä mainittuihin kategorioihin, ja jos tarkemmin aatellaan, ei se ole edes kovin karatetyyppinen tekniikka, vaan lienee omaksuttu kiukkariin, Ashiharaan ym. saman perheen toimintaan muay thaista.

MarkkuT luultavimmin viittasi Ashiharan sabaki- painotukseen viestissään?
Kuvake
Jorge
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 11244
Lauteille: Kesäkuu 2008

Mabunin viisi hyökkäyksen vastaanottamisen periaatetta Karatessa

#8

Viesti Jorge »

https://books.google.com.hk/books?id=xz ... uke&f=true

Tuossa Enshin- karaten tapa tehdä sune uke. Enshin on siis Ashiharan spin-off, joka toteuttaa sabakia myös.
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

Mabunin viisi hyökkäyksen vastaanottamisen periaatetta Karatessa

#9

Viesti AriJ »

Toi linkki ei mulle mitään nähtäväksi sallittua avannut.

Kaivoin tämmöisen mättösetin, siitä varmaan jostain kohtaa tuo Sune Uke näkyy?

______________________
Kuvake
Jorge
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 11244
Lauteille: Kesäkuu 2008

Mabunin viisi hyökkäyksen vastaanottamisen periaatetta Karatessa

#10

Viesti Jorge »

Ôari kirjoitti: huhti 13, 2020, 09.54 Toi linkki ei mulle mitään nähtäväksi sallittua avannut.



Kuva
Kuvake
Jorge
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 11244
Lauteille: Kesäkuu 2008

Mabunin viisi hyökkäyksen vastaanottamisen periaatetta Karatessa

#11

Viesti Jorge »

Ehkä hiukan evotan näiden kuvien kanssa, mutta siis tuossa ensinnäkin on ideana blokakata hyökkääjän polven yläpuolelta, eikä siis sääriluu sääriluuta vasten, kuten vaikkapa thaikussa.
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

Mabunin viisi hyökkäyksen vastaanottamisen periaatetta Karatessa

#12

Viesti AriJ »

Jorge kirjoitti: huhti 13, 2020, 10.29 Ehkä hiukan evotan näiden kuvien kanssa, mutta siis tuossa ensinnäkin on ideana blokakata hyökkääjän polven yläpuolelta, eikä siis sääriluu sääriluuta vasten, kuten vaikkapa thaikussa.
Kiitos, nyt näkyi (edellisellä linkillä se koitti avata sitä kirjaa luettavaksi, pyytäen lisenssiä, nyt avasi kai kuvina) :jepa:
______________________
Kuvake
Jorge
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 11244
Lauteille: Kesäkuu 2008

Mabunin viisi hyökkäyksen vastaanottamisen periaatetta Karatessa

#13

Viesti Jorge »

Tossa videolla, muuten, otetaan n. 1:30 kohdassa mielestäni nilkalla vastaan potku - eli se mitä nyt ajan takaa, niin sune uke ei näissä metodeissa näyttäisi olevan sellainen kova, hajoittava tekniikka, kuten monen kehälajin sääriblokit - siis jo reiteen kohdistuvaa kiertopotkua vastaan nostettu sääri tekee kipeää, mutta etenkin kun sääreen kohdistuvaan potkuun kääntää luun eteen ja laittaa painon sen jalan päälle, tuloksena voi olla potkijalle katkennut sääriluu. Mutta onko tämä jo sitten sitä kusshinia?
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

Mabunin viisi hyökkäyksen vastaanottamisen periaatetta Karatessa

#14

Viesti AriJ »

Jorge kirjoitti: huhti 13, 2020, 10.55 Tossa videolla, muuten, otetaan n. 1:30 kohdassa mielestäni nilkalla vastaan potku...
Kelailin kohtaa, ja jotain edellistä missä näytti samalta, ja näyttäisi semmoiselta joustavalta suojaukselta liikkeen kera enemmän kuin vahvalta torjunnalta, sääri näyttäisi olevan kulmassa kohti omaa tukijalkaa, eli suojaisi enemmän alhaalta ylös nousevaa liikettä, ja kun jalka on kulmassa sitä nousevaan kiertävää potkua vastaan...

(Kiinnostaa tännekin kun meillä samoja ideoita yhdessä koulukunnassa....)
______________________
Poista käyttäjä 1747
Viestit tässä aiheessa: 2

Mabunin viisi hyökkäyksen vastaanottamisen periaatetta Karatessa

#15

Viesti Poista käyttäjä 1747 »

Jorge kirjoitti: huhti 13, 2020, 10.55 Tossa videolla, muuten, otetaan n. 1:30 kohdassa mielestäni nilkalla vastaan potku - eli se mitä nyt ajan takaa, niin sune uke ei näissä metodeissa näyttäisi olevan sellainen kova, hajoittava tekniikka, kuten monen kehälajin sääriblokit - siis jo reiteen kohdistuvaa kiertopotkua vastaan nostettu sääri tekee kipeää, mutta etenkin kun sääreen kohdistuvaan potkuun kääntää luun eteen ja laittaa painon sen jalan päälle, tuloksena voi olla potkijalle katkennut sääriluu. Mutta onko tämä jo sitten sitä kusshinia?
Mä kyllä muistan notta olisi tullut myös lakanaohjeistusta potkaista oikeaoppisesti kovvoo vastaan tehdessä sääriluublokkia. IMO hyvä blokki on jo itsessään vastahyökkäys. Eri eläin kuin sellainen enempi ohjaava setti, jolla ikään kuin saatetaan vastapuolta siihen varsinaiseen vastahyökkäykseen.

Tuossa 1.30 kohdassa torjuva etujalka asetetaan blokin jälkeen potkaisevan jalan ulkopuolelle, kädet tekevät mawashiukemaisen liikkeen jossa etukäsi ottaa (pyörivän) otteen vastustajan olkapäästä, oikea (käy ensin shutomaisesti niskassa) hallitsee päätä ja takajalka lähtee kiertämään. Jos tuossa tekisi ns. kovan blokin, niin ei todennäköisesti enää pääsisi lennosta ulkokehälle sabakeilemaan.

Kuulostaa paljon monimutkaisemmalta mitä on ja on toimivaa setti kunhan sitä vaan treenaa kuten treenata kuuluu. Se sanottua ja sabakimaisuuksia livenäkin onnistuneesti soveltaneena, pitää tunnustaa notta Rakka on eniten Heteroa! Koska Kiai ja fuck you!

:)
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 17 kurkkijaa