Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Shotokan vs. Shotokan

Japanilaiset lajit

Valvoja: Valvoja

blues
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 15
Lauteille: Marraskuu 2008

Shotokan vs. Shotokan

#1

Viesti blues »

Osaisko joku kerota hieman shotokan karaten kuvioista suomessa?

miksi eri liitot

ja mistä tässä on kyse?
http://www.osk-do.com/" onclick="window.open(this.href);return false;


Blues
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Shotokan vs. Shotokan

#2

Viesti Mika »

Onko sun oikea lempinimi muuten Blues?

Annan viisaampien vastata, mutta eiköhän Shotokankin ole laaja käsite.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
blues
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 15
Lauteille: Marraskuu 2008

Shotokan vs. Shotokan

#3

Viesti blues »

jääkiekko nimi :)
ei blues brothers nimi :)
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 23344
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Shotokan vs. Shotokan

#4

Viesti TimoS »

blues kirjoitti: miksi eri liitot
Luulisin, että jahka Ale pääsee taas koneen ääreen, niin saat parempia vastauksia, mutta noin yleisesti tuosta, että miksi eri liitot. Syitähän voi olla monia, henkilökemiat eivät esim. osu yksiin. Kuitenkin uskoisin, että Suomen mittakaavassa kyse lienee enemmänkin siitä, että eri seurojen opettajat ovat aikoinaan syystä tai toisesta hankkiutuneet eri opettajien organisaatiohin, koska ovat nähneet, että ko. opettaja opettaa sellaista karatea, josta he pitävät. Suurimmalle osalle treenaajista, varsinkin aloittelijoille, taustalla olevalla liitolla/tyylillä ei ole suuren suurta merkitystä, he ovat vaan hakeutuneet seuraan, koska sitä voi harjoitella esim. lähellä kotia. Sitten on erikseen tyypit, jotka hakeutumalla hakeutuvat johonkin tyyliin (kuten esim. minä, injunjack ja Ale), mutta meitä on harvassa :)
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
sokutoja
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 77
Lauteille: Heinäkuu 2006

Shotokan vs. Shotokan

#5

Viesti sokutoja »

Ei noita varsinaisia liittoja taida montaa olla. Suomen karateliiton alla on kolme shotokan ryhmittymää, joist jokainen myöntää esim vyöarvot omilla kriteereillä. No, JKA porukka taitaa olla myös liitto liiton sisällä. Sitten on Kase-ha tien kulkijat, varsinaista liittoa ei ole mutta seurojen välistä tiivistä yhteistyötä leirien ja vyökokeiden merkeissä. Lisäksi taitaa löytyä myös muita itsenäisiä liittomia seuroja, joilla on yhteys johonkin kansainväliseen organisaatioon.

Erilaisten itsenäisten ryhmien ja seurojen väki taitaa nyt vain olla kiinnostuneempi treenaamisesta kuin liitoista ja ainakaan itseäni se ei häiritse. Treeni kulkee näin vanhempanakin vaikka "virallista" organisaatiota ei takana olekaan.

Shotokan ei ole mikään yhtenäinen tyylisuunta. Esim Kase-ha ja JKA eroavat toisistaan kuten Savate ja Thai-boxing. Tottumattoman silmiin samaa mättöä mutta lajin harrastaja huomaa erot. Kaikkihan eivät enää käytä Shotokan termiä vaikka juuret siinä tukevasti ovatkin, esim Kissaki-kai.
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Shotokan vs. Shotokan

#6

Viesti flammee »

sokutoja kirjoitti: Shotokan ei ole mikään yhtenäinen tyylisuunta. Esim Kase-ha ja JKA eroavat toisistaan kuten Savate ja Thai-boxing. Tottumattoman silmiin samaa mättöä mutta lajin harrastaja huomaa erot.
Entä osaako lajin harrastaja kertoa minkälaisia eroja löytyy?
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
sokutoja
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 77
Lauteille: Heinäkuu 2006

Shotokan vs. Shotokan

#7

Viesti sokutoja »

Otetaan eroja vaikka Kase-ha ja JKA.n tavasta tehdä Shotokania. Kase-ha:n perusasento fudo-dachi. Jos zenkutsu-dachia käyttää, niin takajalan polvea ei lukita. Ylipäätänsä asennon pituuden ja syvyyden määrää harjoittelijan ominaisuudet ja ennenkaikkea lantion asento. Takapuoli ei saa olla pitkällä takana.

Kase-ha:ssa kime ja hengitys on käsi kädessä. Eli tekniikka kohteesta läpi, ei kilpakata kime:tä, joka kyllä näyttää ja kuullostaa hyvältä mutta esim säkkiin lyödessä huomaa, että voima puuttuu. Kime on "vatsassa".

Käsitekniikoiden pitää lähteä mistä tahansa asennosta (kamaesta), ei niinkään panosteta voimakkaaseen hikiteen. Eli perustekniikkaa voi harjoitella vaikka "käsi lipassa".

Kase-ha:n tavaramerkki taitaa olla avoimen käden tekniikat, laajoilla liikeradoilla.

Kataa treenataan myös ura ja go muotoina. Takaperin versioita ei tosin taida olla kuin heian katoista, en ole asiasta varma.

Kase-ha:ssa ei kilpailla. Ei tosin ole kiellettykään. Ylipäätänsä treeneissä on aika vähän vapaata matsia.

Hente tekniikat tärkeitä eli samalla kädellä useampi tekniikka peräkkäin. Esim gedanbarai-uraken-uratsuki tyyppsiä juttuja. Jne jne. Ylipäätänsä tapa tehdä tekniikkaa on vapaampaa, pikkuvarpaan asennon ratkaisee harjoittelijan fyysiset ominaisuudet, ei jokin kultainen standardi. Tosin JKA ajoistani on sen verran aikaa, että en ole ihan perillä kuinka siellä nykyisin touhutaan.
Kuvake
kala
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 932
Lauteille: Huhtikuu 2005

Shotokan vs. Shotokan

#8

Viesti kala »

blues kirjoitti: Osaisko joku kerota hieman shotokan karaten kuvioista suomessa?
Pääosin vielä ajankohtaista:
http://www.potku.net/forum/viewtopic.php?p=24484#p24484" onclick="window.open(this.href);return false;
ja mistä tässä on kyse?
http://www.osk-do.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Blues
Oulun Karateseurasta omille teilleen lähtenyt Paavo Rankisen porukka. Seurasi aluksi Risto Kiiskilän tietä Shotokanissa OKS:n tapaan, mutta nykyään seuran sivuilta lainaten: "Loppukesällä 2008 seuramme järjestäytyi ja rekisteröityi uudelleen samalla liittäen nimeensä –do sanan ( Oulun shotokan karate-do ), jolla seura halusi puhdistaa ilmaa ja korostaa karaten henkisen merkityksen tärkeyttä. Hoitoalan osaajien Paavo ja Leena Rankisen huoli nuorista ja näiden nuorten henkinen kehittyminen tässä maailman myllerryksessä saivat heidät ideoimaan perhekaraten, jossa isät ja äidit lapsineen voivat tulla harrastamaan karatea, mutta niin, että jokainen heistä voi tulla myös yksin."
karate ni sente nashi

"Civilized men are more discourteous than savages because they know they can be impolite without having their skulls split."
Conan The Cimmerian
gedanbarai
aloituspotkija
aloituspotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 4
Lauteille: Joulukuu 2010

Shotokan vs. Shotokan

#9

Viesti gedanbarai »

Kyllähän näissä suurimmaksi osaksi on kyse nimenomaan henkilökemioista ja egojen kolahtelusta, mikä näyttää varsinkin karaten piirissä olevan valitettavan yleistä. Sen suurempia ideologisia tai edes teknisiä käänteentekeviä eroja ei taida olla eri Shotokan-suuntien välillä. Erot ja painotukset saattavat toki itse harrastajien mielestä olla valtavia, mutta ulkopuolisen silmissä samaa huttua hiukan eri paketissa. Helminen ei juuri enää vaikuta Karateliiton piirissä. Ennen Helmisen johtama Dan-kollegio on lopetettu ja Lahden Karate vastaa ylempien vöiden graduoinnista samaan tapaan. Ja sieltähän entisen kollegion jäsenet muutenkin pääosin olivat.

Tuo osk-do kuuluu taas uuden kollegion eli Shotokan karate-do kollegion alle jota taas johtaa Harri Hämäläinen 3.dan. eiku siis 4. dan. Eiku sehän onkin jo 5.dan. Niin se aika menee.

Tavallisen harrastajan näkökulmasta homma on pikkuisen sekavaa, muttei vaikuta kotiutukseen.
Mika Väyrynen
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 943
Lauteille: Tammikuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Shotokan vs. Shotokan

#10

Viesti Mika Väyrynen »

Nostetaas vaihteeksi hiukan Shotokan-ketjuakin ylemmäs. Olisi nimittäin mukava kuulla Shotokanin kuulumisia eri puolilta Suomea. Onko uusia ryhmittymiä/seuroja ilmaantunut? Onko muuten Kanazawan liitto rantautunut Suomeen ( ainakin päämajansa sivuilla on Suomen lipun kuva, ihan kuin täällä olisi siis porukkaa sitä liittoa edustamassa)? Tietääkö kukaan asiasta?

Mullahan on Shotokanin treenihistoriaa vuosikymmenten takaa.Kun lopetin nuo parikymmentä vuotta kestäneet koreanlajien treeni- ja opetushommat puolisentoista vuotta sitten - aloin etsiskellä rehtiä ja konstailematonta karatea. Kyokushinkain etäoppilaana meni jonkin aikaa, mutta homma kaatui. Vie liikaa aikaa ja ei tuo knock down ole enää mun juttuni. Perinteisempi lähetysmistapa asiaan sopii paremmin. (Käytännössä siis Japaninshotokankaraten lähestymistapa - jotta ei siis mene sekaisin karatet ja karatet :)

Helsingin seudulla ei Shotokania kovin runsaasti ole. Löysin kuitenkin hyvän seuran, Traditional Shotokan Karate-do Helsinki, joka treenaa Liikuntamyllyssä. Rehtiä ja autenttista Shotokania, ja opetuslinjatkin Shotokanin sisällä on kunnossa. Seuraa vetää sensei jonka taustalta löytyy mm. Sensei Cesar Maier yli parinkymmenen vuoden takaa, ja hänen viimeisin dan-arvokin on arvostetun Shotokan sensein myöntämä - itse Hideo Ochi sen myönsi. Tuota seuraa on erehdytty pitämään "lasten ja nuorten seurana", mutta kyllä porukassa on myös aikuisia. Ruskeille sekä daneille on omat treeninsä. Ylempiä vöitä porukassa on toistakymmentä. Pari treeniä viikossa on siis varattu ylempien vöiden treeniin. Muut on sitten kurssia ja alempia värivöitä. Kun treenaa pari kertaa viikossa seurassa, pari kertaa omaa treeniä (kihon ja kata) plus 2-3 juoksulenkkiä päälle, on oma treenipaketti varsin mukava.

Shotokan on oikeasti varsin hieno tyylisuunta. Siitä on "poikinut" monia muita tyylejä, ja onhan se vaikuttanut jopa ITF Taekwon-don syntyyn. Vahvaa ja varsin koristelematonta tekniikkaa, suoraviivaista konstailematonta karatea. Tähtää siihen "yksi isku ja se on siinä"- meininkiin. Ja kyllähän parhaat Shotokanistit sitten onkin kuin Shinkansen luotijunia, alle ei kannata jäädä :) Toivottavasti Shotokan leviää maassamme edelleen, myös tänne pääkaupunkiseudulle. Pitäkää tämä ketju hengissä ja laittakaa Shotokankuulumisia tulemaan.

Oss,
Mika Väyrynen
Kuvake
Jussi*M
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1534
Lauteille: Maaliskuu 2005
Etulaji: Karate JKF Wadokai
Sivulajit: Haidong Gumdo, nyrkkeily

Shotokan vs. Shotokan

#11

Viesti Jussi*M »

Mika Väyrynen kirjoitti: ....ja ei tuo knock down ole enää mun juttuni.
Onko jotain tiettyä syytä? Omalta kohdalta huomasin että kovat iskut on aika haasteellisia miun muutenkin jäykälle selälle. Kova sivukoukku hartian tai lavan seutuun sai aikaan jonkun spasmin vai mitä nimeä se fyssa siitä nyt käyttikään ja lopputuloksena oli rintarangan lukkoja jatkuvasti. En tiedä johtuuko iästä (42 vielä hetken) vai ihan muusta fysiikasta. Sanoi muuten miun "vakkarifyssa" kun hieroi loppuvuodesta että miun kropan kannalta oli hyvä kun kiukkarin treenaaminen loppui, syyksi juuri yllämainitut selän reaktiot kontakteihin. Olihan se sanonut sitä samaa jo kiukkarin aikanakin mutta ei ihan niin suoraan ;)
"On olemassa aina joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, mitä olet sanomallasi tarkoittanut.". -emeritusprofessori Osmo A. Wiio
*Kirjoitan yksityishenkilönä ja harrastajana, eivätkä kommenttini edusta minkään organisaation virallista kantaa.*
Mika Väyrynen
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 943
Lauteille: Tammikuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Shotokan vs. Shotokan

#12

Viesti Mika Väyrynen »

No, mulla on tietty veto "traditiohommiin", kataan ja muutenkin muodollisempaan treeniin - itsepuolustuksen ollessa pääpainopiste. Täytän 45 vuotta syksyllä, yli 30 vuotta harjoittelua takana, turpiin on tullut otettua ja annettua, kovanaamavaihekin on tullut elettyä. Kaduilla on valitettavasti myös tullut tekniikkaa koeponnistettua. Tässä vaiheessa astuvat hiukan rauhallisemmat arvot elämään. Yhtäältä en tahdo olla enää minkään lajin lajipioneeri, toisaalta oma terveys kiinnostaa enemmän kuin nokkapokka. Vaikka kiukkari onkin sitä kovaa karatea, ihan yhtä kovaa karatea voi olla niin Shotokan kuin vaikkapa Seibukankin. Tai Wado. Tai moni muu.

Ja noista vammoista: polvea operoitu, kaksi välilevyä tuusannuuskana, erinäinen määrä murtumia jnejne takaavat sen, että ihan mieluusti ottelenkin salilla ihan noilla Shotokanin ippon meiningeillä. Ja mielestäni se todellinen karate löytyy - kuitenkin - sieltä katapuolelta. Sillä karatella ei knockdownissa tai pistekisoissa juuri mitään tee, mutta se on hiton hyvä henkivakuutus muualla. Siksi Shotokan. Japaninkarateista se on kuitenkin sitä vanhinta, vaikkakin on kokenut muodonmuutoksia ajan kuluessa. Ja ne 26 kataa on aika komea kokoelma erilaisia periaatteita. (Itse en tosin saa menemään läpi kuin puolet noista. )

Ja kuten sanoin, Shotokan on mulle varsin tuttu tyyli. Ruskealle vyölle aikoinaan siinä jäin, vaikka sensei mulle shodanin koetta tarjoili. Sanoin että "kiitos ei", kun oli samaan aikaan nuo koreanlajiviritelmät pinnassa. Nyt sitten pitänee se shodan jossakin vaiheessa suorittaa, mutta silläkään ei ole enää niin väliä. Kunhan löytyi hyvä porukka, jossa voi treenata ihan harrastuksena.

Oss,
Mika V.
Kuvake
TimoS
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 23344
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Yhteystiedot:

Shotokan vs. Shotokan

#13

Viesti TimoS »

Mika Väyrynen kirjoitti: Japaninkarateista se on kuitenkin sitä vanhinta, vaikkakin on kokenut muodonmuutoksia ajan kuluessa
Tainnut kokea niin monta ja perusteellista muodonmuutosta, että siitä onko se sitä vanhinta edes japanilaisista karateista, voinee olla montaa mieltä.
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei
Kuvake
Jussi*M
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1534
Lauteille: Maaliskuu 2005
Etulaji: Karate JKF Wadokai
Sivulajit: Haidong Gumdo, nyrkkeily

Shotokan vs. Shotokan

#14

Viesti Jussi*M »

Mika Väyrynen kirjoitti: Shotokan on mulle varsin tuttu tyyli. Ruskealle vyölle aikoinaan siinä jäin
Saitko jatkaa sillä ruskealla pitkän tauon jälkeen? Jossain muussa ketjussa oli mainintaa sensei Willy Ortizin tavasta ottaa "paluumuuttaja" valkoiselle vyölle ja sitten kun katsoo tekniikan olevan kypsä saa ottaa vanhan asteensa käyttöön.
"On olemassa aina joku, joka tietää sinua itseäsi paremmin, mitä olet sanomallasi tarkoittanut.". -emeritusprofessori Osmo A. Wiio
*Kirjoitan yksityishenkilönä ja harrastajana, eivätkä kommenttini edusta minkään organisaation virallista kantaa.*
Mika Väyrynen
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 943
Lauteille: Tammikuu 2007
Paikkakunta: Helsinki

Shotokan vs. Shotokan

#15

Viesti Mika Väyrynen »

Vaikka Shotokan ei ole ollut päälajini, on sitä koko ajan tullut pidettyä yllä. Eli nyt ei puhuta kaverista jolla on ollut dogi naftaliinissa vuosikausia. Mun Shotokan tekniikka kestää päivänvalon, (ja katat on muistissa, selkäytimessä itseasiassa), myös danien seurassa. Sen sijaan että minua laitettaisiin valkoiselle, on Sensei kysynyt suoraan että tahtoisitkos dan-kokeeseen. Vastasin jotta "tahdon", on tuo naru ollut sama jo yli 19 vuotta ja tiedän itsekin olevani sen tason ohittanut jo aikoja sitten. Ei vaan ole ollut tilaisuutta keskittyä asiaan ja ei oikeastaan edes kiinnostusta uusiin mustiin vöihin. Ortizin porukoissa en muuten ole ollut, enkä varmaan tule olemaankaan. Eli nyt vaan löytyi seura jossa viihdyn - mutta se ei tarkoita sitä että aloitin Shotokanin jotenkin uudestaan tai "alusta". Kun en ole sitä varsinaisesti lopettanutkaan, vaan treenannut kaikessa hiljaisuudessa kaiken muun ohessa ja odotellut sopivan seuran löytymistä. Nyt olen lopettanut kaikki muut harjoittelemani lajit, eli Shotokan on sitten nykyään se päälajini.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 45 kurkkijaa