Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Lü Baochun

Kiinalaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 93832
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Lü Baochun

#1

Viesti Mika »

Lü Baochun on varsin tunnettu kiinalaisten lajien opettaja Suomessa. Hänen taustojaan voi lukea sivuiltaan, mutta ajattelin avata ketjun, jossa harrastajansa voisivat kertoa hänestä enemmän. Varsinkin kaikenlaiset sattumat ja kokemukset vuosien varrelta kiinnostavat. :)

Toki olisi hyvä aloittaa lajitaustasta: mitä, missä, milloin, kenen kanssa, keiden opettajien alaisuudessa, kuinka pitkään, ketä itse opettanut jne.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
oskar
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 613
Lauteille: Kesäkuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: taiji
Sivulajit: baji, bagua, xingyi

#2

Viesti oskar »

Heh. Mun pitäis varmaan tähän vastata, kun olen hänen urakehityksestä tehnyt haastattelun ja "artikkelin". Itseasiassa oli ajatusta että tämän artikkelin voisi laittaa meidän nettisivulle, mutta enpä ole muistanut sitä tehdä sopivaan muotoon. Mutta nyt en enää tähän aikaan jaksa ruveta kirjottelemaan tähän pidemmin, ehkä myöhemmin. :)

Oskar
Kuvake
KungFuMiäs
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 41
Viestit: 5372
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vaasa

#3

Viesti KungFuMiäs »

Oskari voisit kyllä kirjoitella edes osia siitä artikkelista. Itselläni on vain hajanaista tietoa ja tarinoita sieltä täältä.

Lun isoimmat kiinnostukset ovat baji ja taiji, mutta on hänellä myös syvä tuntemus muista lajeista kuten esim. xingyistä. Bajin treenaamisen hän aloitti nuorena Zhang Xuchu johdolla, baji ei ollut Zhangin erikoisuus. Myöhemmin hän löysi Han Longquanin jonka perhe oli erikoistunut bajiin. Han Longquan oli pieni mies mutta iski todella kovaa, eli omasi korkean tasoisen baji tyyppisen voiman, hän oli taitava kamppailija ja otti usein vastaan haasteita. Hän opetti usein sovelluksia niin sanotusti kantapään kautta :) , eli oppilas sai tuntea miltä tekniikka tuntuu, samaa tapaa Lu käyttää oppilaisiin joita hän tietää että saa vähän kurittaa :) . Baji opettajansa tavoin myös Lu on elänyt tälläisessä perinteisessä kamppailulaji maailmassa jossa haasteotteluilla testataan toisien ja omia taitoja, eli kokemusta hänellä löytyy lajinsa soveltamisesta. Bajia hän käyttää ottelussa vaikka hänellä löytyy myös tietoa ja taitoa muiden lajien soveltamisesta. ( http://www.baji.info/teacher/lubaochun.htm" onclick="window.open(this.href);return false; )

Bajissa hän ei opeta minkään tiukan kaavan kautta, joitakin perusasioita kuten xiao baji (eka liikesarja) ja cheng chui (yksittäinen lyönti harjoitus) kaikki aloittelijat oppii heti aluksi, mutta muuten opetus on aikalailla ryhmän ja yksilöiden tarpeiden ja halujen mukaan. Hänellä on todella hyvä taito nähdä oppilaassa mitä hän tarvitsee ja millä harjoituksilla sitä kehittää.

Kirjoittelen lisää myöhemmin.
oskar
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 613
Lauteille: Kesäkuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: taiji
Sivulajit: baji, bagua, xingyi

#4

Viesti oskar »

Okei, no kirjotellaan vähän tähän.
(Pitää vähän luntata omasta tekstistä) :)

Eli Lü aloitti taistelulajien opettelun 8-vuotiaana, kun hänen isä opetti Lülle shaolinia ja huomasi kuinka innostunut Lü on. Isä esitteli Lün muutamille opettajille, esim ensin eräälle tunnetulle Chen taiji mestarille jonka nimeä en muista, mutta taiji ei innostanut nuorta poikaa. Eli kuten KFM sanoi Lün ensimmäiseksi opettajaksi tuli Zhang Xuchu. Lajeja joita oppi Zhangilta on tantui, longxingquan, wuqinquan, chaquan, xingyi, baguazhang, piguazhang, bajiquan ja Li-tyylin taijiquan. Mutta tähän täytyy sanoa että bajin opettelun aloitti vasta noin 17-vuotiaana, koska Zhang ei suostunut opettamaan lajia ellei ole tarpeeksi kypsä.

Parikymppisenä Lü lähti kiertelemään ympäri Kiinaa, jotta löytäisi hyvän baji-opettajan ja kertoi kierrelleensä lähes puolet Kiinasta tuona aikana ja kohdanneen monta hyvää kungfu-mestaria. Pitkän etsinnän jälkeen hän löysi Cangzhoun maaseudulta Han Longquanin. "Hän oli bajista tunnetun Han-perheen jäsen ja kuuluisan Han Huiqingin (myös tunnettu nimellä Han Huachen) poika ja perheen baji-perinteen jatkaja. Näin aloitti Lü Baochun bajin harjoittelun mestari Han Longquanin opissa. Vuonna 1980 Han hyväksyi hänet sisäpiirin oppilaakseen, huomattuaan Lün lahjakkuuden, kovan työnteon ja korkean moraalin (Instructors, baji.info). Lü matkusti usein Hanin luokse harjoittelemaan ja välillä myös Han matkusti Lün luokse Beijingiin. Lü oli Hanin opissa noin kahdeksan vuotta. Hän jatkoi myös edelleen Zhang Xuchun oppilaana." (Lainaus omasta tekstistäni)

(ja lisää) "Lün ollessa 9-vuotias alkoi Kiinassa kulttuurivallankumous (n. 1965 - 1970). Tällöin kaikki taistelulajit kiellettiin, joten harjoittelun piti tapahtua salassa suljettujen ovien takana. Koululaitos oli tällöin myös sekaisin eikä Lün tarvinnut käydä koulussa, joten hänellä oli paljon aikaa harjoitella. Zhangin kanssa hän harjoitteli 4 - 5 tuntia päivässä ja Hanin kanssa vielä enemmän. Tästä on Lülle jäänyt tapa harjoitella kovaa ja paljon joka päivä. Edelleen hän harjoittelee vähintään pari tuntia päivässä."

Kolmas merkittävä Lün opettaja on Feng Zhiqiang (Chen taiji). "Lü Baochun ja Feng Zhiqiang tapasivat ensimmäisen kerran Fengin taistelulajikoulussa vuonna 1984. Lü huomasi, kuinka hyvä Feng oli ja pyysi häntä opettamaan taijita itselleen. Tästä lähin Lü alkoi opettella Chen-tyylin taijiquania, lajia josta tuli hänen toinen päälajinsa. Hän aloitti myös lajin opettamisen Fengin koulussa."

"Taistelulajien opettamisen Lü aloitti noin vuonna 1985. Hän opetti puistossa varsinkin monia ulkomaalaisia kuten japanilaisia, kanadalaisia, saksalaisia, italialaisia ja espanjalaisia."

"Lü Baochun on oppinut taistelulajeja myös muiltakin opettajilta, joista mainittakoon Liu Hua. Liu oli tongbeiquan-mestari. Hän oli kotoisin Shandongista, missä hän oppi tanglangquania ja muutti myöhemmin Pohjois-Kiinaan, missä oppi tongbeitä. Lüstä ei kuitenkaan koskaan tullut Liun sisäpiirin oppilasta. Lü on myös matkoillaan kohdannut monia taistelulajien harjoittajia, joiden kanssa hän on otellut ja harjoitellut. Hän on myös osallistunut moniin kilpailuihin hyvällä menestyksellä. Eikä hän ole koskaan saanut vihamiehiä, josta hän on erityisen ylpeä. Taistelulajit ovat kuitenkin pohjimmiltaan taistelua ja ottelemista muiden kanssa."

Tulipa lainailtua itseäni paljon. :D (eli kaikki suorat lainaukset omasta tekstistä)

Ja lisäyksenä voisin sanoa että Lü on oppinut Yang taijita Wei Shureniltä. Kuulin että hänellä olisi ollut suuri merkitys Lülle juuri taijin "sisäisäisen olemuksen" löytämisessä. Ja myöhemmin olen kuullut että hän on harjoitellut joitakin vuosia myös shuai jiaota.

Tuosta tongbeistä vielä vähän. Minusta tuntuu että Liulla ja tongbeillä on ollut aika suurikin vaikutus Lülle ja hänen bajille. Ainakin monet meidän pidemmän etäisyyden tekniikoista vaikuttaa usein melkeinpä enemmän tongbei-vaikutteisilta kuin pigua-vaikutteisilta. Tai oikeastaan meidän pigua on varmaan aika tongbei-vaikutteista. Tämä nyt on ihan mun oma päätelmä sen vähän perusteella mitä olen nähnyt tongbeitä ja piguaa.

Uh, että sellasta. :)
Kysykää ihmeessä lisää jos tulee jotain mieleen.

Oskar
Kuvake
KungFuMiäs
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 41
Viestit: 5372
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vaasa

#5

Viesti KungFuMiäs »

Lu on muuten treenannut seven star tang langia jonkin verran. Hän tapasi mestarin (nimeä en muista) jonka kanssa hän otteli, tämä mestari pyysi häntä hyökkämään, Lu iski häntä kerran kyynärpäällä, mestari kehui Lutä hyvästä tekniikasta, mutta sen jälkeisessä iskujen vaihdossa Lu ei pystynyt enää koskemaan häneen :) . Tämä mestari tappeli juuri näillä mantis koukuilla, ei melkeen ollenkaan nyrkeillä, tarttui koukuilla ja iski käden eri osilla jatkuvalla syötöllä.
taifuuni
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1078
Lauteille: Heinäkuu 2005

#6

Viesti taifuuni »

Hienoa juttua! Jatkakaa ihmeessä :)
Lün kerrottiin suosivan kovaa harjoittelua, onko hän nyt oppilailleen korostanut tai opettanut tätä harjoittelu mentaliteettia jotenkin erityisesti?
Tai mitä hän ylipäänsä on harjoittelussa tähdentänyt?
Kuvake
kenttiensankari
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 5265
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Wroclaw
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Thainyrkkeily, Vapaaottelu, BJJ, Karate

#7

Viesti kenttiensankari »

4-5 tuntia kovaa harjoittelua päivässä kuulostaa melko kovalta määrältä :? Vai onko noista harjoituksista jotkut olleet palauttavia ja vähän kevyempiä, tuon tekstin lähinnä toimiessa mainospuheena?

Missä kilpailuissa Baochun on menestynyt hyvin? Kiinnostaisi tietää, kun harvemmin noita kungfu osaajia missään suuremmissa karkeloissa näkee. Vaikuttaa ihan asia äijältä kuitenkin.
"Tärkeintä ei ole voitto, vaan jalo kilpa" - Eräs häviäjä
Kuvake
pulkkanaru
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 624
Lauteille: Elokuu 2006

#8

Viesti pulkkanaru »

Toi harjoittelutuntimäärä pisti vähän minullakin silmään. Siis tuskin mies harjoittelee fyysisesti kovaa 4-5 tuntia päivässä? Saa meinaan olla jo aikamoinen teräsmies silloin.
"Osta aina halvinta. Se tulee kalliiksi ja kallis on laadukasta."
-Alivaltiosihteeri-
Kuvake
KungFuMiäs
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 41
Viestit: 5372
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vaasa

#9

Viesti KungFuMiäs »

4-5 tuntia kovaa harjoittelua päivässä kuulostaa melko kovalta määrältä Vai onko noista harjoituksista jotkut olleet palauttavia ja vähän kevyempiä, tuon tekstin lähinnä toimiessa mainospuheena?
:) nyt täytyy pitää mielessä että tässä ei ole kyse mistään lenkkeilystä, punttisali treenistä tai vastaavasta, vaan lajinomaisesta kung fu treenistä, sellaisessa pätee hieman eri säännöt riippuen lajista.

Lu on kyllä muuten aikoinaan tehnyt puntti treeniä myös, ihan sivuhuomautuksena
Missä kilpailuissa Baochun on menestynyt hyvin? Kiinnostaisi tietää, kun harvemmin noita kungfu osaajia missään suuremmissa karkeloissa näkee.
Ei mitään mitä löytyisi netistä. Paikallisia sanda tai sanda tapaisia kisoja. Näistä hän ei kylläkään paljoa pidä koska niissä on liikaa sääntöjä. Tosin hän kyllä sanoo että kamppailijan on hyvä saada monipuolista kokemusta, että kokemuksena ihan hyvä kokeilla tälläisiä kisoja.
Viimeksi muokannut KungFuMiäs, loka 12, 2006, 18.00. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Kuvake
KungFuMiäs
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 41
Viestit: 5372
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vaasa

#10

Viesti KungFuMiäs »

Lün kerrottiin suosivan kovaa harjoittelua, onko hän nyt oppilailleen korostanut tai opettanut tätä harjoittelu mentaliteettia jotenkin erityisesti?
Tai mitä hän ylipäänsä on harjoittelussa tähdentänyt?
Ei hän sitä mitenkään kurinomaisesti pakota. Hän on tienäyttäjä ja kertoo miten kannattaa treenata, se on sitten harjoittelijan vastuulla toteuttaa tätä.
Kuvake
Nabil Mokhtari
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 498
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

#11

Viesti Nabil Mokhtari »

Joo eihän toi useamman tunnin päivittäinen treenaaminen pakolla ole mitään ihmeellistä varsinkaan sellaisten lajien kohdalla joissa harjoitetaan vähän muutakin kuin kehoa. Kroppa väsyy nopeammin kuin mieli.
Kuvake
KungFuMiäs
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 41
Viestit: 5372
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vaasa

#12

Viesti KungFuMiäs »

tuon tekstin lähinnä toimiessa mainospuheena?
Lu ei todellakaan ole mikään mainostava persoona. Että he jotka ovat hänet tavanneet niin tietävät kyllä että se mitä hän puhuu on totta eikä mitään mainosta tai egon nostamista.
taifuuni
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1078
Lauteille: Heinäkuu 2005

#13

Viesti taifuuni »

pulkkanaru kirjoitti: Toi harjoittelutuntimäärä pisti vähän minullakin silmään. Siis tuskin mies harjoittelee fyysisesti kovaa 4-5 tuntia päivässä? Saa meinaan olla jo aikamoinen teräsmies silloin.
Niin tuossahan luki että "Zhangin kanssa hän harjoitteli 4 - 5 tuntia päivässä ja Hanin kanssa vielä enemmän."
Eli siis harjoitteli, ja kyllä tuon verran voi harjoitella päivässä, olen itsekin niin tehnyt vaikka paljon vähäpätöisempi hahmo olenkin, harjoittelu ei ole
aina sata lasissa menemistä, toivottavasti tämä ketju ei mene nyt tuon asian jaaraamiseksi ja todistustaakan keikutteluksi.
taifuuni
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1078
Lauteille: Heinäkuu 2005

#14

Viesti taifuuni »

KungFuMiäs kirjoitti:
Lün kerrottiin suosivan kovaa harjoittelua, onko hän nyt oppilailleen korostanut tai opettanut tätä harjoittelu mentaliteettia jotenkin erityisesti?
Tai mitä hän ylipäänsä on harjoittelussa tähdentänyt?
Ei hän sitä mitenkään kurinomaisesti pakota. Hän on tienäyttäjä ja kertoo miten kannattaa treenata, se on sitten harjoittelijan vastuulla toteuttaa tätä.
En pakottamista olettanutkaan vaan ohjeistamista tarkoitin, kannustamista ja sen suuntaista, lähinnä kurinalaisuuden ja sitkeyden merkityksestä jne.
PaavoH
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1251
Lauteille: Heinäkuu 2005
Etulaji: Baji, bagua
Sivulajit: Xinyi liuhe

#15

Viesti PaavoH »

Eka juttu joka tulee Lüsta mieleen, on se kerta, kun menin hänen puheilleen puistossa, tarkoituksena vähän puhua hänen kanssaan bajista & piguasta, johon oli kiinnostus tullut suurimmaksi osaksi varmaan noist KFM:än teksteistä täällä. Muistan huomioineen tosi rauhallisen ja lempeän olemuksen hänessä, kun tarkkailin häntä kauempaa, ja sitten kun menin lopulta puhumaan hänelle tuli jotenkin hassu tunne kun vuori olisi puhunut :p en tiiä mistä inuitio tuli mutta voimakkuus tuntui oudolla tavalla. Sitten säikähdyksestä nopeasti toivuttuani puhuin kyllä jonkun aikaa hänen kanssaan ja puheet kyllä vakuutti myös syvästi.

Oon sitten kuullut vaan tarinoita bajin aloitettua muilta oppilailta (varmaan lähinnä taas KFM:ältä :p ) hänen tavoistaan harjoitella yms, ja kunnioitus on kyllä syventynyt entisestään.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 22 kurkkijaa