Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Arvostelu - elokuvat - Bruce Leen kuuluisimmat

Kiinalaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 8623
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori

Arvostelu - elokuvat - Bruce Leen kuuluisimmat

#1

Viesti mronkain »

Big Boss (USA:ssa Fists of Fury)
http://www.imdb.com/title/tt0067824/" onclick="window.open(this.href);return false;
Tämä on se elokuva, joka teki Bruce Leestä Hong Kongissa supertähden. Täytyy muistaa että hän oli jo tätä ennen tähti Katon roolinsa ansiosta Green Hornetissa. Vaikka sarja ei USA:ssa ollut mikään suuri menestys, se oli erittäin suosittu Aasiassa. Bruce on Chen Chao-an, joka on aiheuttanut vanhemmilleen huolia katutappeluilla ja hänet on lähetetty sukulaistensa luoksen Thaimaaseen työskentelemään paikallisessa jäätehtaassa. Hän on vannonut ettei enää tappelisi ja lupauksesta muistuttamassa kantaa kaulallaan korua. Paikalliset alamaailman tyypit kuitenkin käyttävät jäätehdasta kulissina huumebisneksilleen, ja kun kiinalaiset pääsevät sattumalta heidän jäljilleen, nämä murhaavat heidät. Tehtaan johto on mukana huumebisneksessä ja kun juttu ei ala selvitä, tunteet kuumenevat. Chengia yritetään värvätä mukaan huumeporukkaan, mutta kun hänelle selviää mistä on kyse ja että juuri samat kaverit ovat vastuussa hänen sukulaistensa murhasta, alkaa läski tummua. ;-) Elokuvassa taistelut ovat melko brutaaleja myöhempiin verrattuna ja niitä on jonkin verran sensuroitu (kuuluisin leikkaus lienee kohta, jossa Cheng iskee yhtä roistoista sahalla päähän niin että veri roiskuu). Lopputaistelu on juuri sitä tavaraa, joka teki Brucesta niin kuuluisan oman veren maistamiseen, paidan repimiseen ja muine vakiomaneereineen. Juoni on köykäinen, budjetti olematon, näyttelytyö täysin syvältä ja dubbaus hirvittävää, mutta taisteluissa on potkua, ja niiden vuoksihan näitä katsotaan.

Fist of Fury (USA:ssa Chinese Connection)
http://www.imdb.com/title/tt0068767/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brucen seuraava elokuva oli jo huomattavasti isomman budjetin tekele, historiallinen tarina legendaarisesta Ching Wu -koulusta viime vuosisadan alulta. Japanilaismiehitys Kiinassa ottaa koville ylpeille kiinalaisille, varsinkin kun nämä vi**uilevat avoimesti päin naamaa ja tuovat loukkaavia tervehdyksiä heidän koululleen. Lisäksi heidän opettejansa on kuollut mystisellä tavalla (japanilaisten myrkyttämänä) ja koko koulun tulevaisuus näyttää synkältä. Juuri silloin palaa Chen Zhen (Bruce), koulun kuuluisin oppilas, joka ei tiedä opettajansa kuolemasta. Hän murtuu täysin kuultuaan uutiset, eivätkä asiaa paranna koululle herjaamaan saapuneet japanilaiset. Chen päättää palauttaa japanilaisille heidän tuomansa herjaavan kyltin (jossa lukee "Aasian sairaat miehet", ilmeisesti kirjoitusasu muistuttaa koulun nimeä tai jotain) ja pieksee siinä sivussa suurin piirtein kaikki japanilaisen koulun oppilaat. Chen rupeaa tutkimaan asiaa ja ennen pitkää hänelle selviää että japanilaisten karatekoulu havittelee Ching Wu -koulun asemaa ja on palkannut koulun kokin myrkyttämään mestarin. Ja taas kerran seuraa välien mittelö, joka päättyy tietenkin japanilaisen mestarin kuolemaan. Sitä ennen päästetään päiviltä mm. koulun oppilaita läjä, pari mestaria ja japanilaisten avuksi palkkaama venäläinen apuri (Robert Baker), Petrov. Elokuva päättyy legendaariseen kohtaukseen jossa erittäin vastahakoinen kiinalainen poliisi tulee pidättämään Cheniä ja tämä astuukin ensin rauhallisesti ulos, mutta huomattuaan vastassa olevat kiväärimiehet, syöksyy näitä kohti, karjaisee ja loikkaa ilmaan kiväärien paukahtaessa ja elokuvan päättyessä hienoon pysäytyskuvaan jossa Bruce lentää ilmassa kohti kameraa.
Huomattavasti parempi elokuva teknisesti ja tässä on mukana vielä sitä raivoa joka teki Brucesta niin kuuluisan. Omasta mielestäni ehkä hänen paras elokuvansa.

Way of the Dragon (USA:ssa Return the Dragon)
http://www.imdb.com/title/tt0068935/" onclick="window.open(this.href);return false;
Brucen ensimmäinen oma ohjaus, mikä valitettavasti näkyy. Elokuva on selvästi edellistä huonompi, surkea yritys olla sekä komedia että vakava elokuva. Huumori on välillä tahatonta ja välillä suorastaan nolottavan huonoa. Bruce on Tang Lung, joka matkaa Roomaan auttamaan sukulaisiaan ravintolan kanssa. Hän on kuuluisa "Chinese Boxing" -mestari ja ravintolaa pitävää Cheng Chin Huaa (Nora Miao) kiusaavat paikalliset mafiosot apureineen, jotka haluavat suojelurahaa. Sinänsä ihmetyttää miksi he eivät maksa kiltisti, ainakin Kiinassa triadeille maksaminen on yleensä ihan normaali kulunki missä tahansa liiketoiminnassa. No, joka tapauksessa, ravintolan työmiehet (tarjoilijat) ovat alkaneet treenata karatea pistääkseen kampoihin mafiosoille. Bruce ihmettelee miksi he eivät treenaa kiinalaisia taitoja. Yksi serkkupojista suhtautuu aika nuivasti ja vaatii näytöstä. Bruce pistää kavereille potkutyynyt käsiin ja näyttää miten potkaistaan voimalla. Jo pari lämmittelypotkua pistää kaverit heilumaan, mutta sitten tulee kuuluisa tavaramerkki, sivupotku vauhtiaskelilla. Koko vartalo jännittyneenä potkun taakse ja parin vauhtiaskeleen kanssa Tang Lung potkaisee kaverin ilmaan ja komean ilmalennon päätteeksi laatikkokasaan. Lienee turha mainita että pojat vaihtavat välittömästi lajia ja Tang Lungista tulee heidän sankarinsa. No, sitten mafiosot tulevat rahanhakureissullle ja öykkäröimään ravintolaan. Bruce vie heidät takapihalle ja näyttää miten "lohikäärme sivaltaa hännällään". Halki, poikki ja pinoon. Myöhemmin roistot palaavat ja seuraa lisää turpasaunaa nunchakujen kanssa (myös kuuluisa tuplanunchakukohtaus) ja ilman. Sitten käydään vuorostaan mafiapomon toimistoa remontoimassa. Lopulta tämä suivaantuu ja kutsuu pari apuria paikalle, korealaisen Tang Soo Do -ekspertin (Wong In-Sik), sekä amerikkalaisen karatemiehen, Coltin (Chuck Norris). Korealainen pistetään nippuun aika nopeasti, sitten seuraa käsittämätöntä juoksua, joka päättyy Colosseumille, missä seuraa legendaarinen yhteenotto Chuck Norrisin kanssa. Tässä taistelussa näkyy hyvin Brucen Jeet Kune Do -periaatteita, mm. rikottu rytmi, etäisyyden vaihdot, ottelutyylin sopeuttaminen vastustajan tyyliin ja vaikka mitä muita. Lopulta on Norrisinkin niska taitettu ja ei kun takaisin kavereiden luo, missä sukulaismies onkin päästänyt muun suvun päiviltä. Tämä päätyy sitten poliisien huostaan ja elokuva loppuu hautausmaalle missä muu suku lykkää koiranputkea.
Kummallinen elokuva, taistelukoreografiat ja kohtaukset ovat loistavia, Brucen olisi mielestäni kannattanut tyytyä ohjaamaan ne ja jättää varsinainen ohjaus ammattilaisille. Käsikirjoitus (onko sitä?!) on täysin penaalista, aivan outoja juonenkäänteitä ja avuttomia aasinsiltoja, sekä täysin sietämättömän surkeaa "huumoria", menee jo campin puolelle. Asiaa ei ainakaan parantanut 80-luvun videojulkaisu, josta oli leikattu minuuttitolkulla, taistelukohtauksista tietty. Bruce potkaisi kerran, sitten tomu laskeutui ja viisi kaveria oli maassa... Kun taistelukohtaukset ovat elokuvan ainoa hyvä anti, ja ne leikataan pois, mitä jää? Varoittava esimerkki elokuvien sensuroinnin vaaroista.

Enter the Dragon
http://www.imdb.com/title/tt0070034/" onclick="window.open(this.href);return false;
Tämä on sitten se Brucen ainoa "oikea" elokuva, Hollywood-tuotantoa. Juoni ei tässäkään ole kovin kummoinen, shaolin-munkki (Bruce) Lee värvätään ottamaan osaa Han-nimisen (Shih Kien) kovan luokan huumediilerin ja orjakauppiaan kansainvälisillä aluevesillä olevalla saarellaan pitämään taistelulajiturnaukseen ja siinä samassa vakoilemaan mitä saarella tapahtuu. Samalla hänelle tarjoutuu tilaisuus kostaa sisarensa (Angela Mao) kuoleman Hanin kätyrin O'Haran (Bob Wall) käsissä. Elokuvasta on julkaistu erikoisversio, johon on palautettu pari minuuttia Bruce filosofista pohdintaa, sinänsä ihan mielenkiintoista mutta toisaalta ymmärrän miksi ne oli leikattu alkuperäisestä pois, eivät oikein sovi elokuvan rytmiin tai kokonaisuuteen). Alussa on muuten lyhyt matsi Sam(m)o Hungin kanssa. Elokuvassa on monia legendaarisia kohtauksia ja se onkin saanut arvoisensa paikan taistelulajielokuvien parhaimmistossa. Juoni voisi olla parempikin, mutta ohjaaja Robert Clouse on mielestäni saanut Brucesta irti parasta mahdollista näyttelijätyötä (siis parasta mitä hänestä voi saada), suorastaan loistavaa honkkarileffoihin verrattuna. Muutkaan näyttelijät eivät ole mitään ihan surkeita. Mukaan on ängetty tosin pari aika turhaa sivuhahmoa Williamsin (Jim Kelly) ja Roperin (John Saxon) hahmossa. Kelly osaa sentään taistellakin, mutta John Saxon on notkea kuin Roger Moore kuusikymppisenä...

Game of Death
http://www.imdb.com/title/tt0077594/" onclick="window.open(this.href);return false;
Tämä ei oikeastaan ole Brucen elokuva, mutta mainitsen sen siksi, että se oli hänellä työn alla, ja vaikka käsikirjoitus olikin hyvin erilainen kuin "valmis" elokuva, siinä on jonkin verran valmista materiaalia jossa on aivan erinomaisia taisteluita. Kun Bruce kuoli kesken elokuvan teon, valmis materiaalia haudattiin arkistoon, mutta muutaman vuoden päästä rahanhimo voitti ja elokuva päätettiin tehdä "valmiiksi" Robert Clousen ohjauksessa. Käsikirjoitus pistettiin kokonaan uusiksi, mukaan palkattiin joukko suht. nimekkäitä näyttelijöitä ja etäisesti Brucea muistuttava (?) -- hänkin on kiinalainen -- näyttelijä, jota kuvattiin omituisista kuvakulmista, lisäksi sillisalaattiin leikattiin pätkiä Brucen muista elokuvista, jotka sopivat kokonaisuuteen yhtä hyvin kuin norsu kotiakvaarioon. Juonesta en viitsi edes mainita, mutta lopussa Billy Lo (päähenkilö) päätyy kiinalaiseen ravintolaan tms. jossa on pagoda (torni) jota hän nousee kerros kerrokselta kohdaten eri vastustajia. Nämä kohtaukset on leikattu alkuperäisestä materiaalista. Brucen tarkoitus oli kohtausten avulla taas valaista omia ajatuksiaan taistelutaidoista. Ensimmäinen vastustaja on Pasqual (Dan Inosanto), filippiiniläinen mestari, jota vastaan Bruce ottelee niin pitkän, kapean, piiskamaisen kepin kuin nunchakujenkin kanssa. Vastustajalla on aluksi escrima-kepit, sitten nunchaku. Ottelussa tulee hyvin esille Brucen ajatus sopeutumisesta ja murretusta rytmistä. Seuraava vastustaja on korealainen, sitten tulee Kareem Abdul Jabbar, Los Angelese Lakersien legendaarinen korispelaaja, joka on yli 60 cm. Brucea pidempi! Melkoinen taistelu tämäkin, erityisesti leikkaamaton versio. Bruce oivaltaa että vastustaja on albiino, jolla on valoherkät silmät, ja hän rikkoo paperiseinät, jolloin tämä häikästyy ja hän pääsee niskan päälle (ja murtaa sen). Olisi ollut todella mielenkiintoista nähdä tämä elokuva valmiina. Hiljattain julkaistiin kooste (Bruce Lee: Soturin tie), jossa on nuo kohtaukset alkuperäisinä. Alkuperäinen juoni oli seuraava: Bruce on taistelutaitomestari, jonka perhe kaapataan ja hänet pakotetaan johtamaan joukkoa, jonka tarkoitus on käydä varastamassa jokin aarre temppelistä, tornista jota vartioi joukko eri taistelulajien eksperttejä (ei kovin kummoinen juoni tämäkään siis). Alkuperäisessä dialogissa on huomattavasti enemmän suoria viittauksia Jeet Kune Do -konsepteihin ja ajatuksiin taisteluiden lomassa. Taistelut ovat myös pidempiä ja pari mukana seuraavaa apuriakin saavat osansa.

Muita (myöhempiä) Brucen nimellä markkinoituja elokuvia en pidä hänen elokuvinaan ja varhaisemmat taas eivät ole varsinaisia taistelulajielokuvia.

- Marko
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Arvostelu - elokuvat - Bruce Leen kuuluisimmat

#2

Viesti Lasse Candé »

Täytyykin sanoa, että tämä viimeinen siirtoni tämän myötä haudattavasta Raatihuoneesta on aika hyvä kooste Leen leffoista.

Mulle parhaat ovat Enter The Dragon ja Game of Deathin hajamateriaalit. Tämä, koska fyysinen huippunsa.

Ajattelin tässä kuitenkin ennen kaikkea upata hyvää alustusta. Onko muita mielipiteitä?
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 34 kurkkijaa