Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Mielenkiintoinen juttu Hawkins Cheungista ja Wing Chunista..

Kiinalaiset lajit

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 8623
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori

Mielenkiintoinen juttu Hawkins Cheungista ja Wing Chunista..

#1

Viesti mronkain »

...kirjassa "Martial Arts Talk" (Mark V. Wiley/Tuttle 2000).
Kirjassa on eri henkilöiden haastatteluja eri näkökulmista. Cheung kertoo mm. treenauksestaan Yip Manin oppilaana ja treenikaveristaan Bruce Leestä. Pojilla oli treenaukseen selvä näkökulma: pitää nopeasti oppia taistelemaan kadulla tehokkaasti. Ja sitä he myös oppivat. Formien opettelu ei kiinnostanut eikä Yip Man myöskään pakottanut heitä niitä opettelemaan. Molemmat olivat yksityisoppilaita ja treenasivat omalla ajallaan yhdessä seuraavalla metodilla: Bruce oli hyökkäävämpi, joten hän hyökkäsi Cheungin kimppuun ja tämä yritti kehittää puolustuksen. Sitten jos/kun tuli umpikuja, he vuorotellen kysyivät Yip Manilta: "Miten hyökkään tämän puolustuksen ohi?" ja sitten toinen taas "Miten puolustaudun tältä hyökkäykseltä?". Kukaan sen aikainen Yip Manin oppilas Cheungia lukuun ottamatta ei palannut tämän luokse "oltuaan maailmalla", eli opeteltuaan muodot ja perusteet. Yleensä oppilaat perustivat heti oman koulun kun perusteet oli opittu. Yip Man ei tätä kieltänyt, mutta ei myöskään enää opettanut heitä sen jälkeen (koska he olivat nyt kilpailijoita). Cheung palasi hänen luokseen oppilaana, eikä perustanut omaa koulua. Hän myös auttoi Yip Mania taloudellisesti, jolloin tämä jäi hänelle velkaan (kunniavelkaan siis), ja oli pakotettu opettamaan tätä. Melkoista juonittelua siis. Mielenkiintoinen seikka Yip Manin opetuksessa oli myös se, ettei hän itse tehnyt esim. chi saota oppilaidensa kanssa, vaan hänellä oli joku vanhempi oppilas mukana, joka teki pariharjoituksia näiden kanssa. Cheungin mukaan tämä johtui siitä että hän ei halunnut paljastaa omia mahdollisia heikkouksiaan oppilaille (koska chi sao on herkkyysharjoitus, nämä on helppo vaistota).
Lisäksi Cheung arvioi Wing Chunin vahvuuksia ja heikkouksia, muotojen sisältöä ja tarkoitusta (minulla on artikkelin luku vielä kesken, mutta vilkaisin vähän mitä loppuosassa on).

- Marko
Kuvake
Antti
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 2979
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Liikuntafilologia
Yhteystiedot:

#2

Viesti Antti »

Tässä artikkelissa on varmaan jotain samaa, mielenkiintoinen kuitenkin:

Beginning of Modern-Day Wing Chun:
Hawkins Cheung remembers his training days with Yip Man and Bruce Lee.
Antti Ijäs
Studia dimicatoria (blogi), Zotero-profiili (julkaisuja)
"Öyh, öyh, öyh, karjasi sika ja ryntäsi pimeässä Eenokin ylitse ovelle." (Tuulispää 28.9.1928.)
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 47 kurkkijaa