Biomekaniikka, voimantuotto, kehonrakenne ja millä näitä nyt kutsuu

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Ylipotkijat: TimoS, Totte, JanneM, Mjölnir, Tyttö

Vastaa
halmehe
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 591
Lauteille: Elokuu 2009
Tykännyt: 12 kertaa
Tykätty: 5 kertaa

Biomekaniikka, voimantuotto, kehonrakenne ja millä näitä nyt kutsuu

#931

Viesti halmehe » touko 19, 2016, 14.53

[video]https://www.youtube.com/watch?v=DU7HDgv8Zzg[/video]

Tuossapa oiva esimerkki siitä miten lyönnin teho jää vajaaksi monestakin syystä...
Voimaa ei voi olla liikaa, käyttöä...

Riviharrastaja
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 145
Lauteille: Maaliskuu 2009
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 19 kertaa
Tykätty: 4 kertaa

Biomekaniikka, voimantuotto, kehonrakenne ja millä näitä nyt kutsuu

#932

Viesti Riviharrastaja » touko 19, 2016, 14.53

Menee kohta perinteiseks mun laji hakkaa sun lajis! :D

Omakohtaiseen mittaukseen perustuen asteikolla "älä kutita - Iso Pipi" ne pari kertaa kun Injunjack on demotessaan osunut muhun, liikutaan kyllä siellä skaalan pipipuolella. Nyt mun pitää vaan kiertää kaikkien saleilla ottamassa vastaan pusu tai pari ja asettaa ne pipijärjestykseen!

Asteikko vois olla:

1. Heh, mikä toi oli!?!?
2. No yritä nyt edes!
3. Oho!
4. Ahhh - no niiiin...
5. Aisaat.. hih hih hih...
6. Urgh!!!
7. UURghh -AI SAATANA NYT SATTUU!!!
8. tilt...

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 15690
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 50 kertaa
Tykätty: 114 kertaa
Viesti:

Biomekaniikka, voimantuotto, kehonrakenne ja millä näitä nyt kutsuu

#933

Viesti Andy » touko 19, 2016, 21.53

Ottelulajeissa ymmärrän ajatuksen siitä että testataan iskuvoimaa (ja muitakin ominaisuuksia) tositilanteessa. Näitä kutsutaan testikilpailuiksi, joita pyritään saamaan aikaan niin paljon ennen pääkilpailua, että harjoittelua ehditään vielä suuntaamaan tulosten perusteella.

Itsekin tiedän kokemuksesta että kykenen lyömään raskaasti ja lyöntini pysäyttävät ja horjuttavat ihmistä helposti. Sen sijaan niistä puuttuu ns. terävyys josta syystä vastustajat eivät yleensä niihin pyörry. Tämän takia jos haluan oikeasti vahingoittaa vastustajaa, haen lyönneillä mieluummin paikkaa esim. polvipotkuille tai alapotkuille, joilla taas pystyn vahingoittamaan ihmisiä. Toki jos se kaveri nyt ihan lapanen on niin varmaankin se ottaisi pahaa damagea myös lyönneistäni, mutten halua kokeilla tätä sparrissa huvikseen ja matsissa näin huonoja ei ole tullut vastaan.

En kuitenkaan ymmärrä miten tämä toimisi itsepuolustuslajeissa, kun lyömistä vaativien tilanteiden määrä on kovin vähäinen vuosienkin mittaan. Tai jos ei ole niin se kertoo ehkä sitten enemmän muista ongelmista.

Sitten testaamisesta välineillä. Olisi tietysti mahdollista rakentaa vaikkapa systeemi joka mittaisi säkin heilahdusta iskusta, mutta ongelmaksi tulee se että vastaako tämä suoraan iskun tehoa ihmiseen? On olemassa ihan teollisesti valmistettuja iskuvoimamittareita, mutta en ole koskaan kuullut perusteita sille miksi jonkun tietyn suureen mittaaminen korreloisi paremmin iskun tehoon ihmisessä kuin jonkun toisen suureen mittaaminen.

Se että itse arvioisi lyökö kovaa padiin tai pistariin on minusta ihan huuhaata. Tai tietysti kokenut kaveri tuntee lähtikö jonain päivänä hyvin vai huonosti hänen omaan tasoonsa nähden mutta absoluuttisen tason määritäminen on ihan mahdotonta ellei puhuta valtavista eroista (esim. saman tasoinen mies vs. nainen).

Välineiden pitäjä voi sitten jo paremmin sanoa miltä ne iskut tuntuvat. Ongelma lyöjän kannalta on se että hän voi kyllä treenatessa tuntea kaikkien muiden iskut muttei omiaan. Siksi onkin hyvä tapa kertoa toiselle siihen tyyliin että "Sinä Esko lyöt paljon kovempaa kuin Ville ja melkein yhtä kovaa kuin Kalle." Kun Esko nyt ottaa vastaan Villen ja Kallen lyöntejä, hän saa jonkinlaisen käsityksen omasta iskuvoimastaan.

Ongelma tässä on se että kaikki lyönnit eivät ole samanlaisia. On mahdollista myös sellainen että Eskon lyönti on "raskaampi" kuin Villen mutta Villen lyönti taas on "terävämpi" ja on vaikea sanoa kumpi on ikävämpi ottaa leukaan.
Antti Sariola

http://www.kickboxingteam.com

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Kuvake
Lasse Candé
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 91
Viestit: 14995
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 284 kertaa
Tykätty: 104 kertaa

Perinteinen Karate

#934

Viesti Lasse Candé » touko 19, 2016, 23.08

Oikeastaan tuo mittaamisjuttu lähti tästä...
injunjack kirjoitti: Hyvin siirrelty maalitolpat taas kerran.

Ensin puhutaan kehonkäytöstä voimantuotossa ja sitten yhtäkkiä ollaankin lyönnin voimakkuuden mittaamisessa.

Lyhyesti, jos lyönnin kovuutta haluaa mitata, siihen riittää se että lyö toista päähän ja jos kohde putoaa, eli ns. kynttilä sammuu, on lyönti ollut riittävän kova. Kaikki muu on akateemista perseilyä, jolla ei ole relevanttia tekoa kamppailun tai perinteisen karaten harjoittelun kannalta.

Sen sijaan harjoittelu, harjoittelu, ja taas kerran harjoittelu on oleellista perinteisen karaten kannalta, samoin kuin yrittää ymmärtää se, että jossain "koulussa" jotkut asiat tehdään tavalla X ja toisessa "koulussa " tavalla Y. Toiset näistä on toisille mieluisampia ja tehokkaita harjoitusmenetelmiä

Yksinkertaista, eikö vaan. Koska perinteinen karate on oikeasti aika yksinkertaista. Siksi monet meistä siitä tykkäävätkin.
...kun ennen sitä puhuttiin lähinnä erinäisistä suureista ja kuinka ne näkyvät missäkin.

Olen injunjackin kanssa paljolti samaa mieltä. Joskus fysiikan heikko osaaminen voi viedä ihan vääräänkin suuntaan. Mahdollisesti myös vahvempi osaaminen voi, jos mokaa. En pitäisi tätä kovin harvinaisena. Ja tietenkin treeni on se mikä kehittää.

Samaten monet opettajat opettavat asiaa todella hyvin niin, että ryssivät perusteluissaan fysiikan totaalisesti. Kun asiaa on tutkittu, Newtonilaisen fysiikan ihan peruskonseptit ovat JOKAINEN fysiikkaa jonkin verran opiskelleilla ihan kateissa ja ihminen taantuu hyvin pian takaisin hänen alkuperäisiin ns "common sense" -konsepteihin. Nämä taas vaihtelevat ihmisestä toiseen, mutta hyvin usein ne edustavat keskiaikaista "impetus"-ajattelua, mitä sitten Galilei lähti toden teolla korjaamaan ja Newton vei potin.

En ehkä tarttuisi liikaa tuohon injunjackin heittoon lyönnin mittaamisesta. Mielestäni on selvää, että sillä yritetään enemmänkin sanoa että lätinät ovat turhia. Tästä taas voi olla montaa mieltä. Ja hyvä toisaalta että Andy tarttui. Varsinkin tuo neuvo, että vertailee eri ihmisiin on aika toisaalta ilmeinen, mutta toisaalta sellainen, jota ihmiset ehkä välttelevät (oikeastaan aika turhaan).

Mitä taas harjoitteluun tulee, ei kyse ole pelkästään määrästä vaan myös laadusta. Hyvässä opetuksessa tai asioita pohtien tulee parempaa tulosta. Sellaisen joka osaa fysiikkaa, tulee ehdottomasti miettiä asiaa myös siltä kannalta. Varsinkin jos on opettaja. Fysiikan käsitteistö lienee yksiselitteisin, verrattuna arkisesti kuvaileviin tai vaikkapa uskonnollisfilosofisempiin metaforiin.

Olen monesti hokannut fysiikan ansiosta mikä on jonkin harjoitteen todellinen tarkoitus tai siis miksi se toimii. Usein tästä seuraa että keksii liudan uusia vastaavia tai variaatioita, mistä taas seuraa että huomaa yhteyden johonkin muuhun osaan lajistaan tai muiden lajien harjoitusmenetelmiin. Kun suureneva määrä asioita alkaa arkistumaan ja yhteydet selvenemään, ei tämä nyt huonokaan asia ole.
hänen virtuoosimainen salaman käyttönsä
on hyvin samanlaista kuin
hänen virtuoosimainen patukan käyttönsä


Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

halmehe
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 591
Lauteille: Elokuu 2009
Tykännyt: 12 kertaa
Tykätty: 5 kertaa

Lü Baochun

#935

Viesti halmehe » huhti 23, 2018, 23.23

Tuli vasta nyt luettua tuo biomekaniikka jne. toistaiseksi 63 sivua. Tuli mieleen se väittely hyppäsikö heebo vai ei. Tuossa vastauksessani Aihkille totean yhden Lu:n oppilaan tuupanneen minut pisteen päältä... tarkoitan tunnetta hetkeä ennen, kun minut on saatettu sellaiseen asemaan, että kroppani jännittyy vaiston varaisesti tasapainon horjuessa. Hyvin siitä lähti. Teki muistaakseni viitisen kertaa. Eka lähti niin varkain ja oli ilkeä tunne, et oli pakko pyytää useampi kerta. En ihan viidennenkään jälkeen täysin tajunnu miten lähti. Sen verta kuitenkin, et mikäli judon tai muun heittolajin horjutus olis saman kaltainen niin heittosuunta vois olla mihin vaan. Ihan sama oliko ulkoista vai sisäistä tai niiden yhdistelmä. Tuli ihan helvetinmoinen kiire löytää jalkoja kropan alle. Enkä löytänytkään. Päädyin joka kerta istumaan äijän mitan päähän salin reunan sohvalle.

Ylipotkija: Siirretty tähän ketjuun.
Voimaa ei voi olla liikaa, käyttöä...

Kuvake
KungFuMiäs
ylipotkija
Viestit tässä aiheessa: 116
Viestit: 5252
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vaasa
Tykännyt: 0
Tykätty: 7 kertaa

Lü Baochun

#936

Viesti KungFuMiäs » huhti 25, 2018, 00.05

Nuo on sellaisia asioita että se niin riippuu mitä vastaanottajalla on, että millainen vaikutus saadaan aikaan. Vanha sanonta tuishoussa on että "lasten kanssa ei voi työnnellä", sillä tarkoitetaan että jos kaverilla ei ole minkäänlaista rakennetta ja työntää/hyökkää käyttäen vain huonosti kordinoitua käsivarsien jännitystä niin siinä ei ole mitään mistä ottaa kiinni. Jos taas kaveri tekee asioita hyvällä kehonkäytöllä, eli työntö tulee oikeasti kehosta ja rakenteesta, niin vaikutus on myös sen mukainen mitä kuvailit. Lu (kuten hänen opettajansa) usein kehoittaa työntämään LUJEMPAA, kun hän haluaa demota jotain tämän tapaista koska siinä hieman kömpelömmälläkin kaverilla tulee jotain kiinni otettavaa, jos sieltä ei tule kunnolla voimaa ja kehoa niin asia lässähtää siihen. Sen takia nämä hommat ovat usein subjektiivisia ja vaikea puhua yleisellä tasolla jengille, "se täytyy kokea" "millaiset ottimet on kokemiseen" jne.

Itse olen vasta kastanut varpaitani näihin hommiin. Olen kaivellut hieman eri puolia Lun tietotaidosta tähän asti :)
http://bajiwasa.info" onclick="window.open(this.href);return false;
Baji Vaasa myös Facebookissa.

halmehe
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 591
Lauteille: Elokuu 2009
Tykännyt: 12 kertaa
Tykätty: 5 kertaa

Lü Baochun

#937

Viesti halmehe » huhti 28, 2018, 17.19

KungFuMiäs kirjoitti:
huhti 25, 2018, 00.05
Nuo on sellaisia asioita että se niin riippuu mitä vastaanottajalla on, että millainen vaikutus saadaan aikaan. Vanha sanonta tuishoussa on että "lasten kanssa ei voi työnnellä", sillä tarkoitetaan että jos kaverilla ei ole minkäänlaista rakennetta ja työntää/hyökkää käyttäen vain huonosti kordinoitua käsivarsien jännitystä niin siinä ei ole mitään mistä ottaa kiinni. Jos taas kaveri tekee asioita hyvällä kehonkäytöllä, eli työntö tulee oikeasti kehosta ja rakenteesta, niin vaikutus on myös sen mukainen mitä kuvailit. Lu (kuten hänen opettajansa) usein kehoittaa työntämään LUJEMPAA, kun hän haluaa demota jotain tämän tapaista koska siinä hieman kömpelömmälläkin kaverilla tulee jotain kiinni otettavaa, jos sieltä ei tule kunnolla voimaa ja kehoa niin asia lässähtää siihen. Sen takia nämä hommat ovat usein subjektiivisia ja vaikea puhua yleisellä tasolla jengille, "se täytyy kokea" "millaiset ottimet on kokemiseen" jne.

Itse olen vasta kastanut varpaitani näihin hommiin. Olen kaivellut hieman eri puolia Lun tietotaidosta tähän asti :)
Siinähän sä olit vieressä syksyn seminaarissa, kun Joona tuuppaili mua :) mekin vaihdettiin jokunen sana bokrailusta.
Voimaa ei voi olla liikaa, käyttöä...

tohtorismies
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 85
Viestit: 3445
Lauteille: Kesäkuu 2008
Tykännyt: 9 kertaa
Tykätty: 8 kertaa

Biomekaniikka, voimantuotto, kehonrakenne ja millä näitä nyt kutsuu

#938

Viesti tohtorismies » touko 11, 2018, 22.59Tässä on kyllä sitä jotain. Kimeä löytyy. Lyöjänä Nigel Benn 54 vuotta, siinä on vipuvarret ja mindsetti kohdillaan.
45 neliön kämmpä oli täynnään lihaksikkaita ja äärimmäisen päihtyneitä voimmamiehiä
"My karate is as simple as walking up to somebody and hitting them, something I saw some 29 years ago." Dennis Jones
"Perkele, mä oon hyppiny narua pikkupojasta asti!" Meskus

G12
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 140
Lauteille: Syyskuu 2007
Tykännyt: 7 kertaa
Tykätty: 6 kertaa

Biomekaniikka, voimantuotto, kehonrakenne ja millä näitä nyt kutsuu

#939

Viesti G12 » touko 11, 2018, 23.30

Hieno mies.
-----------


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 kurkkijaa