Ikärajat

Nykyaikaiset itsepuolustuslajit eli Defendo, IMPACT, Krav Maga, MilFight, PDFS, Senshido jne.

Ylipotkijat: Mjölnir, Tyttö

Kuvake
Streetwise
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 761
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Nokia
Etulaji: Itsepuolustus
Sivulajit: Krav Maga, Jeet Kune Do, Kali, Blauer Tactical Systems
Takalajit: Karate, Kung-Fu, Nyrkkeily
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Ikärajat

#1

Viesti Streetwise » helmi 26, 2008, 10.26

Onko mielestänne Krav Magan, Defendon ja Streetwise JKD:n ikärajat liian korkealla? KM ja Defendo K-18 ja SJKD K-17. Tämä tuli mieleen toisessa keskustelussa (lapset häkissä) heitetystä kommentista:
Jarppa kirjoitti: No, omasta mielestäni 18- vuoden ikäraja mainitsemiisi lajeihin on lähinnä huono vitsi, mutta ei nyt mennä siihen. Se nyt on niiden lajien vetäjien oma valinta, parempi vaan meille.
STREETWISE - Serious Self-Defense Training
http://www.itsepuolustus.com" onclick="window.open(this.href);return false;

Sole
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 783
Lauteille: Tammikuu 2008
Paikkakunta: Jyväskylä
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#2

Viesti Sole » helmi 26, 2008, 12.49

Heitän tämän vastauksen aivan 16-vuotiaan pojan omista ja kavereilta kuulemista tuntemuksista. Nämä 18-vuotta ikärajat tuntuvat joko a)lajin maineen pönkittämiseltä(onnistuu todella usein) b)ns. epäloogisilta. Ymmärrän kuitenkin itse nämä ikärajat.

Omasta mielestäni ikäraja 16 olisi parempi, kahdesta syystä. 16-vuotiaana alkaa tämä oikea yöllä ja illalla kaupungilla hengaaminen, joka aiheuttaa paljon vaaratilanteita ja jos sen ikäisenä aloittaa itsepuolustuksen ehtii jo muutaman vuoden treenata ennen esim. baari-ikää jolloin riski alkaa taas kasvaa. Kääntöpuolena olisi juuri se monen 16vn idiotismi. Lajeihin hakeutuisi entistä enemmän juuri tappelua varten treenaavia, eli sellaisia jotka haluavat tapella,
"Our fathers came here with panzerwagens, we came with guitars!"
Klaus Meine, 1989 Moscow.

Kuvake
Jarppa
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 18
Viestit: 5363
Lauteille: Heinäkuu 2005
Tykännyt: 16 kertaa
Tykätty: 19 kertaa

#3

Viesti Jarppa » helmi 26, 2008, 13.01

Erinomainen kysymys.

Minun mielestäni enemmän merkitsee se mitä ja miten opetetetaan kuin se laji. Uskoakseni näissäkin lajeissa on tekniikoita ja ideoita, jotka sopii sekä junnuille että aikuisille. Junnut on hyvä pitää omassa ryhmässään, kunnes ovat taidoiltaan ja kooltaan samaa luokkaa kuin pienimmät aikuiset.

Otan esimerkiksi Defendon, koska siitä on edes pientä kokemusta Mjölnirin esittämien juttujen kautta. Lajissa on useita tekniikoita, joilla pystyy irrottautumaan tilanteessa ilman että itse vahingoittuu, tai hyökkääjä vahingoittuu. Minun on kovin vaikea nähdä, miten tälläinen harjoittelu voisi olla pahaksi nuorelle.

Eli ei harjoitella puukkotappelua ja mahdollisimman likaisia keinoja, vaan peruskauraa siitä miten päästä tilanteesta irti, ja ehkä parempi olisi käsitellä myös sitä OIKEAA henkistä puolta, kuten sitä miten asiat voi järkyttää osuessaan omalle kohdalleen.

Esimerkiksi itse jouduin 18 vuotiaana hyökkäyksen kohteeksi baarijonossa, ja siinä vaiheessa oli 4 vuotta nyrkkeilyä takana. Väittäisin että parempi olisi ollut, että olisin harjoitellut joko jotain ip- lajia, tai jujutsua, tai vapaaottelua, niin olisi ollut muutakin työkalua puolustautumiseen kuin päähänlyönti. No, hyökkääjä lähti karkuun saatuaan osumaa, mutta ehkä parempi olisi ollut, että olisin osannut irrottautua siitä kuristuksesta jotenkin muuten.

Kuvake
Ronin
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 4457
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Mushroomland
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#4

Viesti Ronin » helmi 26, 2008, 13.10

16 olis mun mielestä sopivampi ikäraja kuin 18. Aikoinaan itse olin 16 kun n.5-6 kaverin porukka päästiin paikalliseen seuraan ns. pimeänä treenaamaan magaa, oltiin siis kaikki 16. Yksikään meistä ei ruvennut seuraavina viikkoina haastamaan riitaa muiden kanssa eikä sen suuntaista kehitystä huomannut koko sinä aikana mitä siellä käytiin eikä sen jälkeenkään joskaan puolta noista tyypeistä en tuon ajanjakson jälkeen nähnytkään.

Thaikkua saa treenata 13-vuotiaasta. Mielestäni magassa ei opeteta mitenkään hirveästi vaarallisempia juttuja kuin esim. thaikussa. Magassa vielä painotetaan usein itsepuolustus-/hätävarjelumeininkiä, eli otetaan kantaa myös siihen mihin hankittuja taitoja käytetään. Urheilulajeissa ei näitä juttuja taideta juurikaan käsitellä, koska ne eivät ole osa lajia.

Oma mielipide on, että ikärajat on aika turhia. Kyllä ne tappelua haluavat hakkaa niitä koulukavereitaan ilman opetustakin. Meillä ainakin ne teräskärkimaihariporukat pieksi jengiä huvikseen eikä kukaan niistä treenannu muuta ku osa futista ja osa lätkää ja osa sählyä ja osa ei mitään. Yksikään ei ollu kamppailija. Ne taas, jotka jotain takea tai karatea tai nyrkkeilyä tms. treenas niin oli rauhallisempia tapauksia.
Pointtina siis, että tappelevat lapset harvemmin jaksaa kiinnostua jostain kurinalaisesta treenistä, ennemmin tupakan tai rahan tai karkin pummauksen ohella haluavat nöyryyttää uhriaan ja saada itsensä näyttämään coolilta muiden silmissä. Omia observaatioita vain...
When facing difficult situations it is best to dash forward bravely and with joy...

Liity Etupotkijaksi!

Luettavaa (ja tykättävää) potkulaisille!

Kuvake
Mjölnir
ylipotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 22542
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Valkeakoski
Etulaji: Scandinavian Defendo
Sivulajit: Krav Maga, Potkunyrkkeily, BJJ
Takalajit: Hokutoryu Ju-jutsu, Escrima, Aikido, Muay Thai, Shootfighting
Tykännyt: 17 kertaa
Tykätty: 86 kertaa
Viesti:

#5

Viesti Mjölnir » helmi 26, 2008, 13.14

Uskon myös, että itsepuolustusta harjoitteleva nuori voisi olla "yhteiskuntakelpoisempi" mahdollisessa katutilanteessa kuin kamppailu-urheilija.

Kunhan opetustapahtuma ja tekniikat / aggressiivisuusharjoitteet perattaisiin sellaisiksi, että saataisiin konsensus asioiden soveltuvuudesta (henkisesti) alaikäisille, niin mikä siinä. Suurin osa tekniikoista ei ole vaarallisempia kuin urheilutekniikatkaan.
"Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä minä olen pahin pimeys laaksossa"
-Psalmi 23:4 (modattu)

Instructor Petteri
Defendo Green Director
Liity etupotkijaksi

Kuvake
Jarppa
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 18
Viestit: 5363
Lauteille: Heinäkuu 2005
Tykännyt: 16 kertaa
Tykätty: 19 kertaa

#6

Viesti Jarppa » helmi 26, 2008, 13.18

Ronin kirjoitti: Meillä ainakin ne teräskärkimaihariporukat pieksi jengiä huvikseen eikä kukaan niistä treenannu muuta ku osa futista ja osa lätkää ja osa sählyä ja osa ei mitään. Yksikään ei ollu kamppailija. Ne taas, jotka jotain takea tai karatea tai nyrkkeilyä tms. treenas niin oli rauhallisempia tapauksia.
Sinänsä hassua, että omat kokemukset tukee tätä. Yksikään tietämäni koulukiusaaja ei harrastanut kamppailulajia, vaan joko ei mitään tai sitten joukkuelajia. Tosin monta heppua jotka meni kiusaamiseen väliin taas oli kamppailijoita.

Kuvake
sivarinlötkö
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 6843
Lauteille: Kesäkuu 2005
Paikkakunta: Turku
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#7

Viesti sivarinlötkö » helmi 26, 2008, 13.23

Mäpäs tiedän yhden painia harrastaneen 7-8v nassikan, joka hakkasi itseään heikompaa! Siinä oltiin 11-vuotiaana oikein porukalla ringissä ympärillä ja yllytettiin täysillä. Hieman tuli sanomista jälkeenpäin.

Mutta juu. Meidän luokalla oli ala-asteella tasan yksi tyyppi joka harrasti karatea. Hän oli paljon fiksumpi kiusaamis- ja tappeluasioissa kuin mitä kaikesta muusta touhusta olisi saattanut olettaa (joi mm. pirtua kuudennen luokan puutyötunnilla ja sorvasi kännissä...).
"Vesan pitäisi käyttää vähemmän sanontoja 'Miksi?' ja 'Mitä varten?'" - Ala-asteen ensimmäisen luokan opettaja

Kuvake
Jarppa
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 18
Viestit: 5363
Lauteille: Heinäkuu 2005
Tykännyt: 16 kertaa
Tykätty: 19 kertaa

#8

Viesti Jarppa » helmi 26, 2008, 13.35

Kyllä nyt ois kukkahattutädit ja sosiaaliviranomaiset järkyttyneitä, porukka kannustaa lapsia opettelemaan tappelutekniikoita!!! :lol: :lol:

Mutta asiaan, jälleen merkitsee se mitä opetetaan. Ainakin omasta kokemuksesta tuntemieni lajien periaatteet on opittavissa kohtalaisen turvallisin tekniikoin, ja kuitenkin loppupeleissä niillä perustekniikoilla homma pelittää erittäin hyvin.

Kuvake
styr
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 34
Lauteille: Syyskuu 2006
Paikkakunta: Järvenpää
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#9

Viesti styr » helmi 26, 2008, 14.05

Ikärajoista keskusteltaessa voidaan aina vetää henkilökohtainen henkinen kasvu -kortti. Eli tunnen 16 -vuotiaita, joille voisin perustellusti kuvitella opetettavan esim. Krav Magaa kaikilla lisukkeilla.Vastaavasti on 28 -vuotiaita, joille homma ei mielestäni sovellu. (Ehkä nuo viimeksi mainitut karsiutuisivat pois muista syistä)

Tämä ei ainakaan tee helpommaksi yleisen ikärajan määrittelyä..
"It is a sin to believe evil of others, but it is seldom a mistake."
- H. L. Mencken

Kuvake
kenttiensankari
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 5243
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Wroclaw
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Thainyrkkeily, Vapaaottelu, BJJ, Karate
Tykännyt: 0
Tykätty: 9 kertaa

#10

Viesti kenttiensankari » helmi 26, 2008, 14.11

Mielestäni skidit tulisi suosiolla iskeä kamppailu-urheilulajien ryhmiin. IP-taitoja ehtii oppia aikuisenakin jos kiinnostaa, mutta kovin hyvää painijaa ei enää 18-vuotiaasta saa. Kauheaa "resurssien" tuhlausta nuo taistelu- ja IP-lajien junnuryhmät.
"Tärkeintä ei ole voitto, vaan jalo kilpa" - Eräs häviäjä

Fireblade
aloituspotkija
aloituspotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3
Lauteille: Tammikuu 2008
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#11

Viesti Fireblade » helmi 26, 2008, 14.56

Ainakin saunailtojen järjestäminen helpottuu, kun kaikki ovat täysi-ikäisiä. :lol: Näin ainakin meidän pämppäilyseurassa.

Kuvake
porky
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3610
Lauteille: Elokuu 2006
Paikkakunta: Espoo
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#12

Viesti porky » helmi 26, 2008, 14.56

Mielestäni sillä ikärajalla johonkin tiettyyn lajiin, -oli nyt sitten kamppailu-urheilua, itsepuolustusta tai jotain "perinteistä", ei ole niinkään merkitystä, vaan sillä millainen "taustaorganisaatio" lajilla on. Päättääkö seuran, lajin tai treeniporukan asioista vastuuntuntoiset ja järkevät aikuiset, joiden voidaan olettaa ymmärtävän millaisten asioiden kanssa ollaan tekemisissä, vai onko homma jonkun yksin toimivan "gurun" hallinnassa. On paljon todennäköisempää, että viimeeksi mainitussa lapsille saatetaan helpommin opettaa jotain kyseenalaista, ilman että siihen kukaan puuttuisi.

Minä päästäisin vielä syntymättömät lapseni kyllä Mjöllikseen magaan, STRn SJKDhen, junnuvapariin, taekwondon alkeiskurssille tai ilmajoen kisailijoiden kanssa trikoissa painimaan ihan hyvillä mielin. Mutta epäilykseni kyllä heräisi jonkin vähemmän "tunnetun" ryhmän kohdalla.
Saija Tarvainen

Kuvake
Jarppa
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 18
Viestit: 5363
Lauteille: Heinäkuu 2005
Tykännyt: 16 kertaa
Tykätty: 19 kertaa

#13

Viesti Jarppa » helmi 26, 2008, 17.45

Noin äkkiseltään tulee mieleen, miten monessa pitkän perinteen omaavassa lajissa ikärajat ovat täysin toiset kuin mainituissa ip- lajeissa.

Thaimaa - Hyvin nuoret ottelevat thainyrkkeilyssä varsin vapain pystyottelusäännöin.

" onclick="window.open(this.href);return false;

Venäjä - Monissa lajeissa on käsittääkseni aika kova meininki, nyrkkeilystä oon kuullut, miten esimerkiksi valmentajat on potkineet junnun pois salilta, jos ei treenaa riittävän kovaa, ja muutenkin kuri on aikamoisen kovaa.

Brasilia - BJJ:ssä nuoret kilpailevat painissa lukoin ja kuristuksin. " onclick="window.open(this.href);return false;

Filippiinit - Ymmärtääkseni monessa lajissa aloitetaan puukon ja kepin kanssa treenaaminen varsin nuorella iällä. " onclick="window.open(this.href);return false;

Olen vahvasti sitä mieltä, että melkein mitä tahansa lajia voidaan opettaa hyvinkin nuorille, kunhan opetus on rajatumpaa kuin aikuisien kohdalla. Kontaktin ollessa kevyttä ja suojien isoja on varsin moni laji täysin turvallinen harjoitella, varsinkin kun opetetaan ensin niitä turvallisimpia tekniikoita.

Onhan tämä monessa lajissa sisäistettykin, on junnu-jutsua, nassikkapainia, junnu-judoa, taapero-taekwondoa, junnu-kungfua, jotka käytännössä ovat aikuisharjoittelun lievennettyjä versioita.

Kuvake
Jarppa
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 18
Viestit: 5363
Lauteille: Heinäkuu 2005
Tykännyt: 16 kertaa
Tykätty: 19 kertaa

#14

Viesti Jarppa » helmi 26, 2008, 18.07

Ja sitten eikun odottamaan että tulee ekat kurssi-ilmoitukset "ITSEPUOLUSTUS ALA-ASTE-IKÄISILLE", ala-asteen ilmoitustauluille, ja myyntivideoita nettiin. :lol: :lol:

Tai oikeasti, pakkohan sitä on mainostaa jotenkin hienosti junior- jeet - kune do:na, koska eipä monipuolista urheilukamppailuakaan mainosteta "VAPAAOTTELUA JUNIOREILLE". Pitäähän ne kukkahattutädit jotenkin pitää hakoteillä.

Kuvake
Streetwise
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 761
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Nokia
Etulaji: Itsepuolustus
Sivulajit: Krav Maga, Jeet Kune Do, Kali, Blauer Tactical Systems
Takalajit: Karate, Kung-Fu, Nyrkkeily
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

#15

Viesti Streetwise » helmi 28, 2008, 12.55

Kyllähän opetettavaa materiaalia karsimalla saa mistä tahansa lajista lapselle sopivan. Eihän minullakaan yksityisopetuksessa ole ikärajaa ollenkaan. Ajattelin lähinnä tuota virallista ikärajaa.

Mielestäni tytöt ottavat treenin enemmän tosissaan kuin pojat, joten heillä ikärajat voisivat olla alempia. Pojilla menee helposti tilanneharjoittelut pelleilyksi ja muutenkin joillakin on sellainen "vähän siistiä vetää tällä tekniikalla jotain pataan" meininki.
STREETWISE - Serious Self-Defense Training
http://www.itsepuolustus.com" onclick="window.open(this.href);return false;


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 kurkkijaa