Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Capoeiran juuret

Muun maailman lajit

Valvoja: Valvoja

sinhazinha
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 22
Lauteille: Kesäkuu 2006

#16

Viesti sinhazinha »

Iltapäivää,
ehkä nyt on sopiva hetki myös luetella mitä kaikkea sana "capoeira" tarkoittaa? Meinaan. siitäkin ollaan monta mieltä, eikä taida löytyä kattavaa vastausta?
Kuvake
Samurai
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 318
Lauteille: Marraskuu 2005
Paikkakunta: Baía

#17

Viesti Samurai »

Heitän sitten tähän pari "capoeira" tai sen sukulaissanan wanhaa merkitystä. Muut voivat lisäillä sitä mukaan sitten:

1) Korkea heinikko (johon karanneet orjat sitten piiloutuivat capitao do matan etsiviltä silmiltä)
2) Jonkinlainen kana-häkki/aitaus
3) Afro-Brasilialainen taistelulaji tai sen harrastaja (siis Capoeiristaa voi kutsua myös Capoeiraksi).

Ja nyt ei tulekkaan mieleen muita tässä kylmiltään... :oops:

Luen juuri erästä opusta:
The Jogo De Angola from Luanda to Cyber Space: v. 1
ISBN: 1556436017

Jossa Capoeiran syntyhistoriaa pengotaan siis aivan ylimitoitetun kaukaa ja syvältä, lähtien Afrikan eri heimojen taistelu-taktiikoista heidän sodissaan muita heimoja ja esim portugalilaisia vastaan. Tuolla on myös noita Capoeira-sanan tarkoituksia vilissyt jonkin verran, mutta ei ole kirja nyt saatavilla niin en pysty syynäämään tarkemmin.

Kuitenkin, Luin juuri kappaleen Zumbista ja Palmaresin Quilombosta, joka oli melkoisen kattava koskien sekä tuon johtajan ja itse "leirin" (pikemminkin kaupunki) historiaa ja taisteluja. Tuonkin mukaan on totta että mitään suoranaisia todisteita siitä, että quilombon orjat olisivat käyttäneet capoeiraa taisteluissaan ei lyödy.

Kuitenkin, viitteitä siihen löytyy suht montakin, että nuo quilombojen soturit taistelivat myös samoilla keinoilla tai saman tyylisesti kuin monet Afrikan heimot, sekä yksilöinä että etenkin joukkoina. Tämä on luonnollista ainakin siinä mielessä että moet leirien asukeista olivat tulleet afrikasta. Tosin Zumbi itsehän oli Brasilialaissyntyinen. Niin ja nuo taistelutaktiikathan sisälsivät paljon ketterään liikkumiseen perustuvia juttuja, vetäytymisiä ja sen jälkeen uudelleen hyökkäyksiä, ansoja jnejne. Ei siis suoranaista viivaa capoeiraan, mutta ajatusmallit on paljon samoja (joskin, onhan monessa muussakin asiassa näitä joten jos riippuvuuden haluaa vetää, on se vetäjän omalla vastuulla).

Ja Oli Zumbi Capoeirista tai ei, niin sitä ei voi kieltää etteikö hän olisi orjien vapaustaistelun ja sitä kautta myös capoeiristojen suuri legenda ja esikuva. Viva Zumbi!

axé, samurai
Capoeira on Capoeiraa. Mikä tahansa muu määritelmä on puutteellinen.
Kuvake
Questao
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 2450
Lauteille: Huhtikuu 2006

#18

Viesti Questao »

Huomenta.
Samurai kirjoitti: 1) Korkea heinikko (johon karanneet orjat sitten piiloutuivat capitao do matan etsiviltä silmiltä)
2) Jonkinlainen kana-häkki/aitaus
3) Afro-Brasilialainen taistelulaji tai sen harrastaja (siis Capoeiristaa voi kutsua myös Capoeiraksi).
En kyllä pysty esittämään lähdettä mutta
4) Brasilialainen lintulaji, jolle on tyypillistä tapella jaloillaan potkien/kynsien.

Löysin kuitenkin vihdoin matkamuistiinpanoni vuodelta 2004, kun pääsin selaamaan Brasilian portugalin historiallista sanakirjaa. En viitsinyt enää numeroida.

Nei Lopesin mukaan sanan kantamuoto afrikkalaisperäinen(?) kapwila, suomeksi:
-selkäsauna
-korvapuusti.
Sana on merkinnyt vastakohtaa sanoille:
-pahantekijä
-ennustettava
ja synonyymiä sanoille:
-kerskuri
-pelokas
-pelottava.

Sanakirjan mukaan vuonna 1562 capoeira on tarkoittanut mm. seuraavia asioita:
-lintujen suojana käytetty kori
-iso linnunhäkki
-häkkien yhdistelmä
-kesytettyjen lintujen ryhmä
-paikka, jossa säilytetään tai kasvatetaan lintuja
-maan tai kaivauksen vahvistustyö
-vanha kärry

Vuonna 1577 capoeira on tarkoittanut mm. seuraavia asioita:
-nummialue, joka on raivattu ja sitten uudelleen kasvanut reheväksi
-kasvusto, joka heti kulotuksen jälkeen kasvaa
-"suljettu" nummi, viidakko(tarkemmin odontophorus capueira)
-rämeikkö(sanan äärirajoilla)
-tuuheikko(mikä sana tuo on?!)
-alue, jota raastetaan usein
ja vielä tupi-intiaanien ko'pwera, joka on tarkoittanut:
-viljelmää, joka meni jo.

Tämän jälkeen capoeira on tarkoittanut mm. seuraavia asioita:
-tummaihoinen, joka asui nummella ja tappoi viljelijöitä
-bantuorjien tuoma taistelulaji
-katutappelija, kerskuri, sotkeva
-lurjus, joka käytti capoeiraa, partaveistä tai veistä.


- Questão
Even the chinese cannot do it. It is impossible.

Liity etupotkijaksi!
Kuvake
Questao
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 2450
Lauteille: Huhtikuu 2006

#19

Viesti Questao »

Vielä tuohon Zumbiin ja Palmaresiin palatakseni,

kyseessä on mielenkiintoinen juttu. Palmares, joka siis oli quilombo, karanneiden orjien tai yleensä vain karanneiden tyyppien perustama leiri, oli suurimmillaan muistaakseni 16000 asukkaan kaupunki. Palmares kesti muistaakseni jopa noin 100 vuoden pituisen ajanjakson niin, että ihminen saattoi syntyä ja elää koko elämänsä Palmaresissa.

Muistan, kun Brasiliassa ollessani uutisoitiin tapausta, jossa jotkut moottoritien rakentajat olivat törmänneet viidakossa johonkin noin sadan asukkaan kylään, joka oli ollut suhteellisen alkeellisessa kunnossa ja täysin ilman yhteyksiä ulkomaailmaan. Lopulta oli käynyt ilmi, että kylän asukkaat olivat karanneiden orjien jälkeläisiä, jotka olivat siis asuneet paikassa keskenään tämän quilombon perustamisesta lähtien. Muistaakseni suurin osa kylän asukkaista kuoli johonkin kuumeeseen suhteellisen lyhyen ajan kuluessa. Nihkeä juttu.


- Questão
Even the chinese cannot do it. It is impossible.

Liity etupotkijaksi!
sinhazinha
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 22
Lauteille: Kesäkuu 2006

#20

Viesti sinhazinha »

Huomenta taas,

capoeira-sanan merkityksestä: kuulin Brasiiassa (en valitettavasti muista, kuka oli kertoja) että capoeira tarkoittaa erästä sitkeää ruohoa joka kasvaa sisämaan kuivilla alueilla. Capoeira-ruoho taipuu kun karjalauma kulkee sen yli, mutta nousee taas vahingoittumattomana ylös. Eli niin kuin capoeirassa tapahtuu, capoeira balanca, mas não cai.
(joo, tiedän tuosta puuttu se koukku-c sanasta balanca, mutta en saa sitä esiin mun näppiksellä) :D :D [/code]
Kuvake
Questao
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 2450
Lauteille: Huhtikuu 2006

#21

Viesti Questao »

Niin joo,

tää saattaa olla jo vähän kaukaa haettua mutta ruoho ihan näin yleensähän on portugaliksi capím.

- Questão
Even the chinese cannot do it. It is impossible.

Liity etupotkijaksi!
Kuvake
Samurai
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 318
Lauteille: Marraskuu 2005
Paikkakunta: Baía

#22

Viesti Samurai »

Jatketaan hieman Palmaresista ja Zumbista, ja quilomboista. Sain tuon mainitsemani kirjan tuossa käsiini ja katselen sieltä muutaman kohdan tähän väliin...

Palmares, ja quilombot yleensäkin, eivät olleet kaupunkeja tai leirejä ihan niinkuin me usein sanat käsitämme. Palmares esimerkiksi käsitti useita leirejä (niitä kutsuttiin Mocamboiksi) ja sen "pää"-leiri oli Macaco, jossa Ganga Zumba (Palmaresin aikaisempi johtaja) ja myöhemmin myös Zumbi, pitivät majapaikkaa. Mocambojen, ja varsinkin Macacon, ympäristö oli täynnä ansoja, kuoppia, vahteja, ja se oli (tupla)paaluaitauksella (piikikeillä höystetty) varustettu, joten sinne ei ollut kovin helppo hyökätä (ja olihan se keskellä viidakkoa myös). Macacossa oli noin 1500 taloa (tai käännöksestä riippuen 1500 ihmistä...)

Tuolla taisteltiin myös viimeinen taistelu Domingos Jorge Velhon joukkojen ja Zumbin välillä, sen jälkeen kun Jorge oli kahden vuoden aikana, n. 6000 miehen avulla tuhonnut järjestelmällisesti ja yksitellen ympäröivät Mocambot.

Tarina kertoo suuresta taistelusta Macacossa, jonka lopussa Zumbi heittäytyi kallionkielekkeeltä jotta välttyisi jäämästä vangiksi. Toisessta tarinassa (josta on eniten todisteita) on kuitenkin löydetty asiakirjoista, että Zumbi saatiin kiinni, ja teloitettiin kaupungissa 20. marraskuuta 1695, ja pää laitettiin seipääseen muistuttamaan miten kapinoitsijoille ja karanneille orjille käy... Ilmeisesti Zumbi pääsi viimeisessä taistelussa pakoon, ja jatkoi vielä reilun vuoden sissisotaa pienten joukkojensa avulla, mutta lopulta eräs vangiksi jäänyt zumbin sotilas (nimeltä Antonio Soares) pakotettiin johdattamaan viholliset zumbin piilopaikkaan jossa hänet vangittiin.

Kyseinen viimeinen taistelu kuitenkin käytiin, 4.-5- helmikuuta 1694, ja asiakirjojen mukaan 6000-9000 miestä piiritti Macacon leiriä. 300 Zumbin miestä tapettiin, 400 otettiin vangiksi, ja osa heittäytyi (tai työnnettiin...) jo mainitulta kielekkeeltä.

Että tälläistä.

axé, samurai
Capoeira on Capoeiraa. Mikä tahansa muu määritelmä on puutteellinen.
Kuvake
Carrapicho
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 99
Lauteille: Heinäkuu 2006
Paikkakunta: Raahe

#23

Viesti Carrapicho »

Up!

Tämä on hyvä topicci capoeirakeskustelussa, ei anneta sen pudota. Kysyisinkin nyt tähän yhteyteen suomicapoeiran juurista...miten ja milloin capoeira oikeasti ensimmäisiä kertoja rantautuin suomeen? Milloin perustettiin suomen ensimmäinen capoeirayhdistys?

Jotain hajua mulla on siitä että suomicapoeiran alkuaikojen takana piilee ainakin tunnetut nimet kuten Jenni Kuronen ja Ritva Saastamoinen. Jos jollakulla on näistä ja muista uraa uurtaneista henkilöistä legendaarista tarinoitavaa niin lukisin moista erittäin mielelläni.
A.A.
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 1166
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

#24

Viesti A.A. »

Mielenkiintoinen kysymys! :) En itse tiedä ensimmäisestä seurasta/yhdistyksestä, mutta noihin alkuaikojen nimiin voisi lisätä myös Pera Mäen, joka siis on pääasiallisesti opettanut capoeiraa edesmenneessä Tanssivintin ryhmässä ja sen jälkeisessä yliopiston Puolikuu-ryhmässä. En tiedä milloin hän on capoeiran varsinaisesti aloittanut. Ilmeisesti '80-luvun jostain vaiheesta puhutaan, varmaan loppupuolesta myös(?). Tanssivintin capoeiraryhmä aloitti toimintansa muistaakseni '90-luvun alkupuolella tai lähempänä puoltaväliä.

Capoeira Capitalin sivuilla kirjoitetaan, että capoeira rantautui Suomeen vuonna '89 ja että ryhmä (Capital) laajeni vuonna 1995 "siihen pisteeseen, että pääkaupunkiseudulle perustettiin Capoeira Capital ry. ..." Capitalin sisällä tai ainakin vanhoina jäseninä on ilmeisesti siis joitain yksilöitä, jotka ovat olleet myös noissa ensimmäisissä capoeirakokeiluissa mukana.

Infoa vaan lisää, jos ihmiset tietää! :D
Kuvake
Carrapicho
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 99
Lauteille: Heinäkuu 2006
Paikkakunta: Raahe

#25

Viesti Carrapicho »

Edellisestä kysymyksestäni poiketen, muuta mielenkiintoista asiaa juurille.

IT-Viikko 30.10.2006



Sivusto auttaa orjien jälkeläisiä löytämään sukulaisiaan


Entisten orjien tiedot nettiin


30.10. 15:55 Yhdysvalloissa avataan web-sivusto, jonka kautta afroamerikkalaiset voivat etsiä tietoja orjina olleista esi-isistään. Sivustolle digitoidaan Virginia Freedmen Projectissa yli 200 000 valokuvaa ja muuta tietoa.

Tiedot sivustolle tulevat entisiä orjia vapaaseen elämään auttaneen virginialaisen Freedmen's Bureaun arkistoista.

Tavoitteena on saada sivustolle lopulta tietoa kaikista Yhdysvaltain etelävaltioista. Virginian tiedot on määrä julkaista ensi kesänä, kertoo uutistoimisto AP.

Genealogy Society of Utahista kerrottiin, että tiedot ovat todellinen kultakaivos, sillä Virginian orjatietoarkisto on lajissaan yksi aukottomimmista. Mikrofilmiarkistossa on muun muassa tietoja avioliitoista ja työurista.

Orjuuden päätyttyä Yhdysvalloissa vapauteen pääsi yli puoli miljoonaa afrikkalais-amerikkalaista. Freedmen's Bureaun tehtävänä oli auttaa vapautettuja saamaan vaatteita, ruokaa ja työpaikkoja.


______________________________________________________________________________________


IT-Viikko 30.4.2007



Britannia julkistaa kolme miljoonaa nimeä


Orjien nimilistat verkkoon

"Barbados ei aina ole ollut paratiisi". Väestötietoihin keskittynyt historiasivu kertoo orjien tarinaa.

30.4. 08:24 Britannia tuo julkiseksi orjien nimilistoja 1800-luvulta. Tänä vuonna verkkoon lisätään kaikkiaan kolme miljoonaa nimeä.

Historiantutkijoiden suosimilla ancestry.co.uk <http://www.ancestry.co.uk/> -sivuilla julkistettiin perjantaina luettelo, joka sisältää sadan tuhannen Barbadoksella vuonna 1834 rekisteröidyn orjan nimet.

Joulukuuhun mennessä julki tulee yhteensä noin kolme miljoonaa nimeä kaikkiaan 700 rekisteristä, joita on ylläpidetty 23 brittiläisessä siirtokunnassa. Listat ovat vuosilta 1812-1834 ja ne kattavat siirtokuntia Ceylonista, nykyisestä Sri Lankasta Etelä-Afrikkaan.

Sivulle rekisteröityneet käyttäjät voivat etsiä ilmaiseksi sukulaisiaan syöttämällä etu- ja sukunimen sekä orjan pitopaikan.

- Tämä on tärkeää niille, jotka ovat kiinnostuneita mustien historiasta, tiedottaja *Simon Ziviani* totesi Reutersille.

Britannia luopui orjuudesta vuonna 1807, mutta siirtokunnissa toiminta jatkui vuoteen 1834. Rekisteröidyt orjat laskettiin joka kolmas vuosi, alkaen vuodesta 1812.

Tänä päivänä Britannian 60 miljoonasta asukkaasta kaksi prosenttia on mustia ja pääosan esi-isistä löytyy orjia.

Eräät mustien etujärjestöt kuitenkin kritisoivat sitä, että listoista puuttuu esimerkiksi ”laidan yli heitettyjen” nimiä.
Kuvake
Questao
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 2450
Lauteille: Huhtikuu 2006

#26

Viesti Questao »

Terve!
Carrapicho kirjoitti: ...miten ja milloin capoeira oikeasti ensimmäisiä kertoja rantautuin suomeen? Milloin perustettiin suomen ensimmäinen capoeirayhdistys?
Lue tuo ketju, siellä ovat vastaukset kysymyksiisi.

- Q.
Even the chinese cannot do it. It is impossible.

Liity etupotkijaksi!
Kuvake
Carrapicho
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 99
Lauteille: Heinäkuu 2006
Paikkakunta: Raahe

#27

Viesti Carrapicho »

Kiitos Questao, en huomannut tuota ketjua aiemmin. Olinkin tuossa viime viikonloppuna Turussa tutustumassa Grupo Capossuun, tutustuminen ihmisiin siellä valotti käsitystäni asioista huomattavasti.
Kuvake
Questao
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 2450
Lauteille: Huhtikuu 2006

#28

Viesti Questao »

Iltapäivää.

Capoeira Forca Naturalin nettisivuille on ilmestynyt uusi lyhyehkö capoeiran historia-teksti. Teksti on lappeenrantalaisen Doradon ja minun käsialaa, joten jos jotain kommentoitavaa tai lisäkysymyksiä aiheesta ilmenee, ne voi kysyä esimerkiksi tässä ketjussa. Vastaan mielelläni.

Teksti on monilta osin päivitetty ja toisin kuin monet capoeirasta kertovat historiikit, lähdetiedot(vaikkakin osittain toisen käden lähteitä ovatkin) ovat tarkistettavissa. Toivottavasti teksti paikkaa aukkoa luotettavien ja monipuolisten capoeiraa käsittelevien tekstien kohdalla. Suosittelen lukemaan, jos aihe vähääkään kiinnostaa. Täälläkin on capoeiran historiasta esitetty joskus taannoin sen verran hupaisia väitteitä, että pieni päivitys voisi olla paikallaan.

Muutamat kirjoitusvirheet, joita tekstissä esiintyy, ovat minun jäljiltäni. Korjaan kun ehdin. Tarkoituksena olisi laajentaa tekstiä jossain vaiheessa erityisesti 1800-luvun osalta. Rio de Janeirossa tapahtui tuohon aikaan vaikka mitä mielenkiintoista ja capoeirajengejä ei oikein ole käsitelty missään kunnolla. Lukuiloa!

- Questão
Even the chinese cannot do it. It is impossible.

Liity etupotkijaksi!
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 50 kurkkijaa