Komba

Muut lajit

Ylipotkijat: JanneM, Mjölnir

Kuvake
TimoS
ylipotkija
Viestit ketjussa: 6
Viestit: 21889
Lauteille: tammi 8, 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Viesti:

Komba

#76

Viesti TimoS » syys 13, 2017, 08.16

Jusukin kirjoitti:Voimaa käytettäessä tekeminen ei merkittävästi eroa joidenkin lajien sparraustavoista.

Mitähän nämä lajit mahtaisivat olla?
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei

Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit ketjussa: 6
Viestit: 2745
Lauteille: maalis 24, 2006
Paikkakunta: Helsinki
Viesti:

Komba

#77

Viesti Jasse » syys 13, 2017, 21.29

Omasta mielestä tämän Komban meriitti on siinä että ajatus ja harjoitus on joukkotaistelussa. Tällaista kulmaa harvemmin näkee harjoiteltavan lajeissa. Omaan silmään tuo tekeminen on vain avan liian pehmeää ja rahoittunutta jotta itsepuolustus- tai kamppailutaidot kehittyisivät. Mutta lähestyminen sinänsä on tuore.

Itse olen ollut useamman kerran mukana joukkotappelussa ja todennut että tulosta syntyy parhaiten maksimi agrella ja kovalla paukutuksella.

Puolalaisethan ovat kehittäneet joukkue-vaparin. Vaikuttaa vaaralliselta:

"Väkivalta on yhtä aikaa osoitus vallasta että vallan puutteesta."
(Kirjasta "Renkaita Vedessä")

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit ketjussa: 4
Viestit: 86962
Lauteille: joulu 24, 2004
Paikkakunta: Tampere
Takalajit: Tanglang
Viesti:

Komba

#78

Viesti Mika » syys 13, 2017, 22.37

Ja jos tuo Jassen upottama video aiheena kiinnostaa, siitä on oma ketjunsa.

ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit ketjussa: 2
Viestit: 11129
Lauteille: helmi 24, 2006
Paikkakunta: Kokkola

Komba

#79

Viesti Kari Aittomäki » syys 13, 2017, 23.45

Niinjuu, perusajatuksena tuo Jassen näkökulma on oikea. Kuitenkin noissa videoissa ei näy oikean joukkomylläkän lainalaisuuksia, kaskun oikeissa jutuissa muodostuu linjoja ikäänkuin luontaisesti, kun tulee turvallisempi olo siinä kaverien huitoessa molemmin puolin.
Selän varmistamiset ja iskukärjet ovat sellaista hienosäätöä jotka edellyttävät ryhmätoimintaa.
Vaikka totta on että se huiskiminen on miltei aina silkkaa kaaosta.. mutta järjestäytynyt ryhmätoiminta on osoittanut tehonsa jo historian aamuhämäristä.

Tällaista pyrkimystä en havainnut.

Sensijaan tuo pointti eläintä rauhoittavasta koskeutuksesta sisarillisena esimerkkinä avasi perusajatusta kyllä.
Ihan jopa haikeasti, Äijä eli isäni oli taitava potkureitten (hermostuneen hevosen) kengittäjä ja hän käytti nimenomaan lempää mutta pelotonta lähestymistä, rytmistä joustoliikettä ja ystävällistä kosketusta, jonka liu'tti lopulta konin kintulle ja nosti kavion raudoitettavaksi.
Kattelin tätä nöösiäisenä ja hyvin.. äimäten. En päässy aitaukseen, perhana..

Mun kokemuskaapista ei löydy teknistä tai taktista esimerkkiä tuosta esitetystä kamppailun tekotavasta.. ja niinkuin aina tyhmillä, se vaikuttaa uskottavuuskokemaani.
Olis mukava nähdä kenttäpelitys. Tai edes lukea kuvaus.

Kuvake
Jusukin
nilkkaanpotkija
Viestit ketjussa: 23
Viestit: 28
Lauteille: syys 7, 2017
Etulaji: Komba
Sivulajit: Free style martial arts

Komba

#80

Viesti Jusukin » syys 14, 2017, 00.25

Puolalaisten laji oli melko räväkkä, peli vaikutti ratkeavan kuitenkin ensimmäisestä häviöstä, jonka jälkeen epätasaisuus pääsi kertautumaan. Itse seuraisin mieluummin vaikka aikidokoiden joukkotaistelua :)

Komban core on oppia pitäytymään vallankäytöstä, vaikka valtaa olisi. Harjoittelemme sitä fyysisen vuorovaikuttamisen keinoin, jossa keskeisenä on joukkotaisteleminen.
Taistelemisessa taas keskeisintä on, että se toimii aina kaikille taustasta riippumatta ja on sen lisäksi mukavaa. Näinollen kyse on enemmänkin pelaamisesta, kuin taistelemisesta, koska voimaa ei tavallisesti käytetä ja voittamiseen pyritään strategisin keinoin.

Homma on vielä kehitysasteella, mutta onneksi tekeminen toimii käytännössä jo hyvin.
Yksi saavutus on pystyä käsittelemään vallankäyttöön liittyviä kysymyksiä pelillisessä vuorovaikutuksessa. Näin tehdään jotta ihmiset voisivat tulla tietoisiksi omista toimintatavoistaan.
Yrityspuolella on tarkoituksemme tarjota palveluja mm. vallankäyttön tiedostamiseen liittyen. Siihen voi liittyä lajin harjoittaminen tai kokeilu, tai pelkästään asian läpikäynti. Keskeisenä havainnollistamisessa on vallankäytön problematiikan pelillistämisen ajatus, jonka avulla pyritään konkretisoimaan vaikeselkoista asiaa.
Kombatessa no use of force säännöllä on hyvin vaikea pelata puhtaasti, joten vallankäyttämisen kysymykseksi muodostuu enemmänkin, että haittaako se muita, jos joku ei osaa ja pyrkii voittoon kyseenalaisin keinoin.

Mielestäni kaikkien valtaa pitävien olisi suotavaa omata kyky tarvittaessa pitäytyä vallankäytöstä. Uskon, että yhteiskuntamme voisi paremmin, jos vallankäyttö olisi edes avoimempaa.


Komba on improvisaatiopohjaista tekemistä ennaltasovituin säännöin. Monissa lajeissa harjoitellaan vastaavalla tavalla. Tulee mieleen wing chunin sticky hands ja systeman impro.
Kombassa lähtökohta on, että tekemiseen ei ole teknisiä vaatimuksia. Toimintatavat ovat yleisluontoisia ja keskittyvät ihmisten intuitiivisen toiminnan vahvistamiseen. Taistelemisen realiteetit esimerkiksi vahingon tuottamiseen ja voittamiseen liittyen ovat mukana vain välillisesti sääntöjen kautta, eivätkä niinkään pakottavina reunaehtoina. Tekeminen perustuu siis leikinomaiseen asetelmaan, jossa simuloidaan taistelemista, oikean kamppailemisen sijasta.

Toisaalta harjoittelemme välillä kuitenkin myös voimaa käyttäen. Tämä onnistuu hyvin, jos esimerkiksi keskitytään vaikka vahvoihin liikkeisiin ja toisen tasapainon horjuttamiseen.
Kombassa ei kuitenkaan väkivävallattoman ydin-ideologian lisäksi ole varsinaisia reunaehtoja, joten tällä tavalla on mahdollista simuloida myös muunlaista taisteluvuorovaikutusta, kuin meillä yleensä liikemeditaatiossa on tapana.


Ihmisiltä saadun palautteen pohjalta ajattelen, että komban omintakeisuudesta voisi olla hyötyä myös taistelupuolen osaajille. Vaikuttaa kuitekin siltä, että osa jengistä täällä pitää kombaa tyhjänpäiväisenä ja omaa taistelukokemustani riittämättömänä.
Ehdottaisin, että voisimme tavata asian tiimoilta ja kokeilla, jonka jälkeen voisitte kertoa minulle ja muille mitä lajista ajattelette? Tai ehkä voisitte ehdottaa jotain taistelupuolen auktoriteettiä, kenen mielipidettä konseptista kannattaisi kysyä?

tapsaattori
reiteenpotkija
Viestit ketjussa: 4
Viestit: 345
Lauteille: heinä 7, 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini

Komba

#81

Viesti tapsaattori » syys 14, 2017, 06.51

kamppailuharjoitus sisältää simulaatioita lajista riippumatta. Urheilussa voidaan simuloida kisatilannetta, ip-harjoituksissa hätävarjelutilannetta ym.. teillä simuloidaan joukkotaistelua? Minua tuossa häiritsee se, että harjoituksellanne on kovin löyhä yhteys todelliseen taisteluun.
Mielestäni mm. seuraavat asiat ovat oleellisia kamppailussa pärjäämiseen/tappelussa selvitytymiseen
-vahva, oma otteluasento
-tehokkaasti toteutetut tekniikat, joita on harjoiteltu paljon
-voittamisen tai selviytymisen asenne, joka näyttäytyy päättäväisenä tekemisenä

, joten ymmärtänet, miksi harjoitusmetodinne aiheuttaa ihmetystä.

Kuvake
Shaolinsi
etupotkija
Viestit ketjussa: 4
Viestit: 442
Lauteille: syys 13, 2009
Paikkakunta: Dengfeng
Etulaji: Perinteinen Shaolin 少林拳
Sivulajit: Itsepuolustus

Komba

#82

Viesti Shaolinsi » syys 22, 2017, 09.21

Hei, Jusukin!

Voitko kertoa tulevan Potku-tapaamisen ketjussa, minkälaisen treenin ajattelit vetää siellä? Itse odotan ainakin mielenkiinnolla Komban kokeilua. :jepa:
Olen 33. sukupolven Shaolin-opettaja. Opettamani laji koostuu Wang Ding Yin, Shi Suxin ja Shi De Chanin opetuksista. Jos haluat oppia Shaolin Kung Futa, laita minulle viestiä.

Loistava suomenkielinen Shaolin-kirja on nyt saatavilla. Tilaa tästä. Kirjasta julkaistiin myös pehmeäkantinen versio 1/2018.

Kuvake
Jusukin
nilkkaanpotkija
Viestit ketjussa: 23
Viestit: 28
Lauteille: syys 7, 2017
Etulaji: Komba
Sivulajit: Free style martial arts

Komba

#83

Viesti Jusukin » syys 22, 2017, 15.58

Joo toki ja kiitos kaikille sparrauksesta ja palautteesta!


"Komba on Suomessa kehitetty yhteisöllinen taistelulaji. Sen perustana on interaktiivinen liikemeditaatio ja sen pohjalle rakennettu fyysinen pelimekaniikka, joka mahdollistaa joukkotaistelun, asetekniikoiden ja sodankäynnin taiteen loputtoman kehittelyn.

Lajiharjoittelun ensisijaisina tavoitteina ovat yksilökohtaisen fyysisen älykkyyden, vuorovaikutteisen parviälyn kehittäminen, flowstate ja maailmanrauha. Komban filosofia tarkastelee vallankäyttöä, voimankäyttöä ja konfliktitilanteita pelinä, jota voi ymmärtää, hallita ja kehittää.

Laji sopii kaikille. Harjoittelu ei vaadi aikaisempaa kokemusta. Yhteisössämme on paljon kamppailu-, tanssi- ja meditaatiotaustaisia ihmisiä ja alojen välistä yhteistyötä. Treeneissä on tarjolla teetä ja yleensä treenin jälkeen saunotaan porukalla."

Kuvake
Lasse Candé
etupotkija
Viestit ketjussa: 11
Viestit: 13867
Lauteille: joulu 4, 2007

Komba

#84

Viesti Lasse Candé » loka 29, 2017, 15.27

Oli kyllä hyvää settiä miitissä ja olin suoraan sanottuna positiivisesti yllättynyt, kuten sanoin Jusukinille. Ja mukava tyyppi on hän myöskin!

Nyt tajuan tuon peliaspektin. Me tehtiin erilaisia pelejä, jotka olivat jossain kuka pelkää mustaa miestä ja kamppailun välimaastossa. Ihan hyvää settiä esim alkulämpösiin.

Ja sitten tehtiin sellaista niskapainimuotoa, missä liikkuminen nousee etusijalle ja vääntö jää pois. Tässä noudatettiin Komban sitä periaatetta ettei väännetä voimalla. Harjoite treenauttaa osaa aspekteista paremmin kuin sellainen niskapaini jossa on vääntöä, mutta siis tietenkin myös osaa huonommin. Yksi hyvä puoli on, että tilanteita tulee paljon ja visuaaliset ärsykkeet muistuttavat enemmän lyöntimeininkejä. Tämä voisi olla todella hyvä lämmittelyharjoite moneenkin lajiin.

Ja kyllä tätä voi hyvin kamppailulajina pitää, lajikentän ollessa kaikkinensa niin laaja. Osa joukkotappelun elementeistä tulee vahvastikin esiin ja kamppailuharjoitteita tehtiin selvästikin. Mutta en tiedä onko tästä aiheesta mielekästä väitellä. Toisaalta kun kyse on myös hipan kaltaisista leikeistä. Voisi kai sanoa että vähintään kamppailulajikäsitettä pitää tulkita laajemmin kuin että esim pitää olla täyskontaktia. Vaatimus, joka oikeastaan muutenkaan toteutuu melko harvassa lajissa.

Ylipäätään kyllä hyvää settiä. Voisi toimia sivulajina muille kamppailijoille hyvin ja tietenkin harrastuksena kenelle tahansa.
Nangu aku Pomona ukese mulanga ati kwena tepo ulubuli lupwile.

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
Paanari
kylkeenpotkija
Viestit ketjussa: 1
Viestit: 1757
Lauteille: maalis 1, 2006

Komba

#85

Viesti Paanari » loka 31, 2017, 20.46

Niin, mun mielipide on mun.
Mun mielestä kundi lähestyy asiaa oikein…

Olin näkevinäni(kuvielin) aika paljon saman kaltaisuukisa miten mä opetan omiani.
Hymmm, täytyy oppia ottamaan se lyönti vastaan (joka iskua et väistä tai torju)…
Ööö mistäpä minä mittän tietäisin…

Rok sulle ja asemista ei lähetä

Jaska
EX AGMINE HACCAPELLORUM LIBERA NOS DOMINE

Kuvake
Jusukin
nilkkaanpotkija
Viestit ketjussa: 23
Viestit: 28
Lauteille: syys 7, 2017
Etulaji: Komba
Sivulajit: Free style martial arts

Komba

#86

Viesti Jusukin » marras 1, 2017, 19.30

Terveiset potku-miitistä!
Videolla 1vs3 kevyellä niskapainiotteela. Tavoitteena tilankäytöllisen strategian opettelu niin, että vastustajat joutuvat toistensa taakse.
Häviämisen kautta oppii nopeiten ja parasta tekniikkaa, joka toimii nopeutettuna myös aktiivisena puolustuksena.


Kuvake
Akuma
kylkeenpotkija
Viestit ketjussa: 1
Viestit: 1012
Lauteille: elo 6, 2005
Paikkakunta: Oulu
Viesti:

Komba

#87

Viesti Akuma » marras 2, 2017, 23.37

Kiitoksia kombailusta. Hyvä tatsi jäi vaikka olikin itellä kyllä ihan pallo hukassa niinku videolta näkyy. Enemmän treeniä vaan. :)
Matti Vanhanen
Taikyoku ry

"Confucius said: DIE"
-Duke NukemPalaa sivulle Ylähuone

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 kurkkija