Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Muut latinalaisen amerikan lajit?

Muun maailman lajit

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Nasazzi
aloituspotkija
aloituspotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2
Lauteille: Elokuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

Muut latinalaisen amerikan lajit?

#1

Viesti Nasazzi »

Pitkään sivusta seuranneena uskalsin viimein kirjoittaa 8)
Mistä karibian, väli- ja etelä-amerikan (muu kuin brasilia) maista tulee itsepuolustus/kamppailulajeja, ja minkälaisia ne ovat?
Entäs miten lähelle suomea ne ovat rantautuneet?
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

#2

Viesti Mika »

Kiinnostaisi muuten muakin. Onko kukaan asunut tuolla alueella?

Yhden Capoeiraa ainakin kuvauksen perusteella muistuttavan löysin.
Mani (Baile del)
This combat dance, similar to a martial art, developed in the 19th Century among slaves on the sugar plantations. This activity is meant only for men: they form a circle with the dancer in the middle, who begins to make movements imitating combat and chooses one of the men forming the circle. The chosen "adversary" then enters the circle and both "rivals" make movements in harmony that are halfway between dance and fighting movements.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
A.A.
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1166
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Pääkaupunkiseutu

#3

Viesti A.A. »

Oho. Mistä Mika löysit tuon kuvauksen, jos saa kysyä? Täsmäävyys capoon tuntuisi olevan aika lähellä sataa prosenttia. Kiinnostaa capon historian kannalta aika paljon mikä homma tuo on: vanhempi jokseenkin erillään ja itsenäisesti kehittynyt juttu, vai joku capon seurauksena syntynyt homma (jota mahdollisesti harrastajat pitäisivät "aitona ja alkuperäisenä"), tai kolmantena vaihtoehtona vain eri nimen käyttö jostain syystä. Näitä autenttisuudesta hieman riitaa aiheuttavia itsevääntöjä on näkynyt käsittääkseni rapakon tuolla puolen joitain.
Nasazzi
aloituspotkija
aloituspotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 2
Lauteille: Elokuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

#4

Viesti Nasazzi »

Mika kirjoitti: Kiinnostaisi muuten muakin. Onko kukaan asunut tuolla alueella?

Yhden Capoeiraa ainakin kuvauksen perusteella muistuttavan löysin.
Mani (Baile del)
Jostain katoin että Kuubasta tuo olisi kotoisin.
Kuvake
Questao
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2450
Lauteille: Huhtikuu 2006

#5

Viesti Questao »

Iltapäivää.

Kun kommentoin tuota afrikkalaiset lajit-juttua niin samaa juttuahan tämä on. Baile del mani on kuubalainen juttu. Sitä ollaan muistaakseni herättelemässä henkiin ja Kuubassa on joku pieni porukka joka sitä harrastaa. Toki siinä on yhtäläisyyksiä kovinkin paljon capoeiran kanssa, ainakin kuvauksen perusteella. En tosin ole ikinä nähnyt mania, eivät myöskään Kuubassa asuneet kaverini. Hehkuttelen edelleen Assuncãon "Capoeira, the history of an afro-brazilian martial art"-kirjaa, siellä on pitkä lista vastaavanlaisia lajeja.

Kuitenkin, väli- ja latinalaisen Amerikan maista löytyy yllättävän paljon tansseja ja kamppailumuotoja, jotka ovat vähintään olleet afrikkalaisen kulttuurin vaikutuksen alaisena. Tapahtumaa kuvataan nykyään termillä kulttuurisynteesi. Afrikkalaisia vietiin todella paljon orjiksi ympäri maailmaa ja vaikuttaa siltä, että tietynlaista kulttuurillista tietoutta ja sitä kautta itsensä ilmaisua ei ihmiseltä voida poistaa. Tanssi, rytmi ja kamppailu ovat ihmiselle hyvin luontaisia ja inhimillisiä ilmaisumuotoja, joten ilmeisesti tästä syystä nuo fuusioituneet lopputulokset vaikuttavat samankaltaisilta.

Ei nyt aivan kokonaan kuulu tähän, mutta breakdance tai b-boying on ilmeisesti syntynyt samankaltaisen kulttuurisynteesin tuloksena; capoeiran vaikutus b-boyingin syntyyn on nähdäkseni urbaania legendaa. Ja se on kovin mielenkiintoista.

Mahtaako asioilla yleensäkään olla niin valtavasti eroja? En osaa sanoa. Niin ja piti vielä mainita, että kulttuurisynteesiä on luultavasti tapahtunut Atlantilla kahteen suuntaa.


- Questão
Even the chinese cannot do it. It is impossible.

Liity etupotkijaksi!
Kuvake
Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 16086
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola

#6

Viesti Kari Aittomäki »

Tässä yhteydessä toistan näkemykseni että breakdance, capoeira ja parkour ovat vähintään serkkuja.
Savatellakin on velipuoli baskeissa nimeltään zipota. Ihmiset kun vaeltelee niin mättömetoditkin kulkee.

Tuosta Kuubajutusta en ole ennen kuullutkan! Kiinnostaa.
Ja ihan kysymyksenä, kun sieltä Angolasta ei mitään capoeiraa muistuttavaakaan ole tietääkseni löytyny..
Oisko nyt vahvistus historialle tässä?

Pyydän vertaamaan kaspinmyrskyyn.
Selkeästi samankaltainen metodi (siis mani/capoeira), väitetysti samoilta lähteiltä. Vahvistusta ei lie ole mutta mikäli manista löytyy todisteita.. heitetään nyt 20-luvulta ja selkeästi afrikkalaisin lähtökohdin, on todennäköistä että capoeirakin on syntyjään syväafrikkalainen. Eli eisiis vain orjajorausta.
Joka ei tarkoita että capo olis yhtään vähemmän mageeta vaikkei uskottavaa historiaa löydykän.
Tai kaspin vähemmän murhaavaa.
Kuvake
Questao
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2450
Lauteille: Huhtikuu 2006

#7

Viesti Questao »

Huomenta.

Vaikka siis mitään historiallista yhtäläisyyttä lajien syntyolosuhteita lukuunottamatta ei ole, olen varsin samaa mieltä tuosta serkkuudesta. Ja vaihto täälläkin on koko ajan menossa, treenisalin vapaavuorolla ovat parhaassa kommunikointiyhteydessä juurikin näiden kolmen lajin edustajat.

Capoeiran liitännäisyys afrikkalaiseen tanssi- ja kamppailukulttuuriin on niin itsestäänselvä, ettei sitä varten tarvitse kehitellä tarinoita jostain mystisestä alkuperäisestä n'golo-rituaalista. Afrikassa on ilmeisestikin toteutettu sotataidetta sanan laajimmassa merkityksessä. Vastaavankaltaisia kamppailumuotoja- ja pelejä on.

On selvää, että capoeira on muotoutunut orjien ja/tai orjien asemassa olleiden ihmisten keskuudessa Brasiliassa. Minkä ajankohdan haluaa määrittää capoeiran syntymisvuodeksi, riippuu siitä, miten tarkasti haluaa capoeiran määrittää. Capoeira-sanaa on käytetty ties minkä muun lisäksi myös kuvaamaan mitä tahansa orjien kamppailua, kunnes se on erityisesti alkanut tarkoittaa (joidenkin melko erheellisesti hippien huumetanssiksi luulemaa) nykyisennäköistä toimintaa.

Orjien on toki täytynyt jotenkin yhteisöllisöityä selvitäkseen edes jossain määrin inhimillisinä.
Orjien ollessa varsin erotettuja aikaisemmasta elinympäristöstään -ja kumppaneistaan, tämä yhteisön luominen on tapahtunut kulttuurillisten ilmaisujen uudelleenmuotoiluun tämän täysin erilaisen elintilan johdosta.
Muodolliset afrikkalaisen kulttuurin jatkuvuudet ovat olleet enemmänkin poikkeus. Kyseessä siis ei ole afrikkalaisen kulttuurin siirto Brasiliaan, vaan uudenlaisen kulttuurin luominen tai uudelleenmuotoilu käytettävissä olevin materiaalein ja työkaluin.
Näitä materiaaleja ja työkaluja ovat siis eteläamerikkalainen (aboriginaali) kulttuuri, afrikkalainen kulttuuri ja eurooppalainen kulttuuri.
Olen muistaakseni lukenut jostain, että xavantí-intiaaneilla olisi ollut joku veitsitaistelumuoto, jossa väistöt ovat puolustustekniikan ydin mutten löydä ks. kohtaa mistään kirjasta, ts. saatan muistaa väärin.

Täytyy siis nähdä tämän transatlanttisen vaihdon koko historiallinen konteksti sen sijaan, että etsittäisiin jotain yksittäisen vastaavuuden puutetta tai ihmeteltäisiin, miksi sitä ei ole kirjoitettu ylös johonkin.
Mikäli capoeiraan halutaan liittää jotain romanttista liittyen vastarintaan, voidaan mielestäni perustellusti sanoa, että tämä kamppailumuoto on suojellut pikemminkin orjien ja kaltaistensa yhteisöä kuin yksittäisten ihmisten fyysisiä raameja.

Pari esimerkkiä.

1. Toistaiseksi parhaiten dokumentoitu karibilainen kamppailulaji, keppitaistelumetodi kalinda, mainittu lähteissä ensimmäisen kerran 1840-luvulla. Harjoitettu Trinidadissa plantaaseilla orjien toimesta, yhdistetty myöhemmin Canboulay-keppitaistelu/tanssikarnevaaleihin, jossa miehet ja naiset muodostivat keppitaistelijajengejä, jotka ottivat mittaa paremmuudesta. Kamppailu katsottiin ratkaistuksi, kun toisen kamppailijan päästä alkoi vuotaa verta. Hallinnon väliintulo huipentui vuoden 1881 karnevaaleissa poliisin ja jengien yhteenottoihin, jotka johtivat Canboulayn kieltämiseen. Kalindaa harjoitetaan erityisen musiikin tahtiin, jossa perkussionisti antaa kamppailijoille signaaleja esimerkiksi jonkin tietyn iskun tekemisen tai vetäytymisen merkiksi. Trinidadilainen keppitaistelu "kreolisoitui" vielä lisää tuhansien intialaisten siirtolaisten saapuessa alueelle omine keppitaistelumetodeineen 1800-luvun jälkipuolella. Viime vuosina kalinda on kuitenkin muuttunut yhä harvinaisemmaksi, vaikka Trinidadin karnevaalikomissio yrittää elvyttää sitä.

2. Maní, kuubalainen nyrkkeilypeli/tanssi/miksisitäkinnytsittenhaluaakutsua. Manía tehdään ringissä, jossa yksin keskellä tanssiva manísero yrittää tyrmätä jonkun ringissä seisovista muista osanottajista yllätyshyökkäyksellä. Ringissä seisovat eivät saa hyökätä, ainoastaan puolustautua. Jos hyökkääjä ei onnistu pudottamaan ketään, hän putoaa itse.
Kun osallistujat olivat vähentyneet, muodostetaan puoliympyrä, joka aukeaa perkussioihin päin. Näin jatketaan, kunnes osallistujia on enää kaksi ja sitten vain yksi. Maníseron tanssin tarkoituksena on hämätä muita osallistujia, tehdä ivaa heistä, johtaa heidän huomionsa muualle tai ilmaista ylemmyyttä 8). Manísta pelattiin muutamaakin eri versiota, paljaalla yläkropalla, rasvatulla yläkropalla ja erityisellä hanskalla. Manía tehdään erityisen musiikin tahtiin, jonka mukaan osallistujat lauloivat. Hyökkäysiskut ja perkussion iskut tulee tehdä synkronoidusti, ja jos perkussionisti ei kykene seuraamaan kamppailijan iskuja, hän joutuu jättämään soittimensa.

Vaikka maní vaikuttaa tavallaan leikiltä ja sitä pelattiin vain huvin vuoksi lähteen ilmestymisvuosikymmenellä 1940, johti se joskus vakaviin, jopa kuolettaviin vammoihin. Rahapanoksista johtuen jotkut maníserot pystyivät ostamaan itselleen vapauden 1800-luvulla. Ehkä myös hivenen kiinnostava lainaus orjanomistajalta vuodelta 1832:
orjanomistaja vuonna 1832 kirjoitti: ... mutta en onnistunut osumaan(machetellani), sillä neekerit eivät tulleet suoraan kohti tai hyökänneet, mutta hyppivät, tanssivat ja välttivät iskuni macheteillaan, ei ollut mahdollista kohdata yhtä, sillä kaksi tai kolme olivat takana, ja sellaisella tavalla, etten pystynyt ollenkaan haavoittamaankaan yhtään neekeriä...
Kyseisenä vuonna siis Purísima Concepcíon-plantaasin 17 afrikkalaisen yoruba-heimon orjuutettua jäsentä kapinoivat tällä tavalla. Käännös omani.

Että sellaista. Alkupuoli tekstistä olisi varmaan kuulunut ihan yhtä hyvin johonkin capoeiran historia-ketjuun. Toivottavasti tämä nyt valaisee vähän lajien ja kulttuurien leviämistä maailmalla.

edit:En osaa kovin hyvin verrata kas-piniin, kun en tunne lajeja tarpeeksi. Näkökulmani kulttuurivaihtoon on varmaan kuitenkin aika ilmiselvä.
:rock:


- Questão
Even the chinese cannot do it. It is impossible.

Liity etupotkijaksi!
Kuvake
Questao
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 2450
Lauteille: Huhtikuu 2006

#8

Viesti Questao »

Iltaa.

Satuin törmäämään tällaiseen pätkään, joka esittelee lyhyen pätkän ladja-nimistä peliä, jota harrastetaan Martiniquella. Pätkä on erityisen mielenkiintoinen siksi, että se on kuvattu ilmeisesti aivan tässä lähiaikoina.
Tässäpä sitä ladjaa sitten on.

- Q.
Even the chinese cannot do it. It is impossible.

Liity etupotkijaksi!
Rus
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 8
Lauteille: Tammikuu 2008

#9

Viesti Rus »

FST5 Sunnuntai 27.04.2008:

Uusi tosi-tv-sarja. Osa 1/8: Kuolemanjuhlat Kalapalosilla. Ovatko kuusi nuorta länsimaalaista kelvollisia kilpailemaan heimosotureiden kanssa Brasilian sademetsissä? Selviävätkö he muutamassa päivässä tulikokeesta, johon soturit ovat harjoitelleet vuosikausia? Tuotanto: BBC & Discovery.

Lieneekö tuossa jotain paikallista "lajiesittelyä"? Lehtitietojen mukaan kakkososassa vieraillaan Zulujen luona, keppitaistelua luvassa?
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 34 kurkkijaa