Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

Muun maailman lajit

Valvoja: Valvoja

Vastaa
diesel 64
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1396
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Vaasa
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#31

Viesti diesel 64 » maalis 23, 2014, 20.22

http://www.rohan.fi/asetaidot/" onclick="window.open(this.href);return false;
Käyttämämme tekniikat perustuvat mm. seuraaviin opuksiin ja opetuksiin:

Mounted Sword Techniques
Johannes Liechtenauer
Sigmund Ringeck
Fiore dei Liberi
Dom Duarten "Livro Da Ensignanca De Bem Cavalgar Toda Sela"
Mounted wrestling
Sigmund Ringeck


diesel 64
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1396
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Vaasa
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#32

Viesti diesel 64 » maalis 23, 2014, 21.22

http://www.odinsguard.fi/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.harmaasudet.fi/toiminta/tais ... joitukset/" onclick="window.open(this.href);return false;

Veepee
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1101
Lauteille: Tammikuu 2014
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taido, 白眉
Sivulajit: Tachimura-ha Shuri-Te, Capoeira-kuokkavierailu
Takalajit: Judo, moderni taijiquan
Tykännyt: 6 kertaa
Tykätty: 25 kertaa

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#33

Viesti Veepee » touko 4, 2014, 19.41

http://www.hs.fi/ulkomaat/Leikkiritarit ... 9167266781" onclick="window.open(this.href);return false;

Osaako joku potkulaisista kertoa, mitä touhua nämä veitikat harrastavat? BoTN?
Ville-Pekka Turpeinen

"If your unsoku is good, you can never be touched." -Kozo Kitamura, taido 8. dan hanshi, Suomen taidoliiton kesäleiri 2012

"Kun olet kiillottanut tekniikkasi ja saavuttanut liikkeiden vapauden, saat luonnostaan ihmeelliset voimat." -Musashi Miyamoto, Go Rin no Sho, Tulen rulla

Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 18
Viestit: 8462
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 44 kertaa
Tykätty: 57 kertaa

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#34

Viesti DeusVult » touko 4, 2014, 21.57

Luin ensin että "pieksämäellä". :)
Veepee kirjoitti: BoTN?
Kyllä, tämä on varmaan juurikin sitä itseään.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?

Susikukko
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 85
Lauteille: Joulukuu 2013
Tykännyt: 3 kertaa
Tykätty: 0

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#35

Viesti Susikukko » syys 14, 2014, 22.53

Onpa hieno ketju! Hyvä Potku.Netin ihmiset ja Andy

Joo, joku tosta hesarin jutusta kirjoittikin palautteen, johon vastattiin, että ”nähtiin video jossain Saksan lehdessä ja käännettiin pikaisesti”. Onko hesarin taso ”Nähtiin juttu tuubissa ja keksittiin siihen sopiva lööpi ja tekstit?” No onneksi saatiin vastaikää parempi http://www.hs.fi/paivanlehti/01092014/k ... 9454003943" onclick="window.open(this.href);return false;

Mutta sitten tiivistys buhurtista:

Eli täyskontakti teräsmiekkailua ja taistelua keskiaikaisin varustein. Laji ja nimi periytyy keskiajalta, sitä on harrastettu nykymuodossa enemmän tai vähemmän samankaltaisesti ajasta ja paikasta riippuen. Nykymuotoiset ensimmäiset kansainväliset MM-kisat Battle of the Nations (BOTN) olivat 2010 pääasiassa neljän Slaavimaan kesken. Nyt 2014 oli lähes 30 kansallisuutta edustettuna. Tällä hetkellä maita on mukana HMB (Historical Medieval Battles) liitossa 39. Ml. Suomi joka oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa ja voitti parhaan uuden maan pokaalin sekä ykkös-tiimi sijoittautui 24/60 5 vs 5 ottelussa.

Lajissa on sekä 1 vs 1 otteluita normaali kamppailulajin pisteen lasku tyyliin sekä joukkotaisteluita 3 vs 3 – 21 vs 21. Turnauksissa on myös avoimia (ei pisteytettäviä) all vs all otteluita jotka saattavat olla vielä isompia. Slaavimaissa on myös ollut isompia taisteluita ihan taistelutapahtumana tai larppina mm. Viipurin linnassa.

Sääntöluokkia on käytännössä kolme; 1 vs 1 tournament (single), buhurt tournament ja 1 vs 1 pro fights. Pistot ovat aina kiellettyjä, sekä ketju yms. taipuvat aseet sekä kaikki pisto ja piikki aseet. Aseissa on maksimi painot ja kaikki aseiden terät, piikit, kirveen kulmat jne. pitää pyöristää 20 sentin kolikon muotoisiksi. Polvitaipeeseen ja niskaan ei saa lyödä, eikä kasvoihin jos on avokypärä (joo kyllä niitä jotkut hullut käyttää). Kypärää ja niveliä ei saa koskaan vääntää luonnottomaan suuntaan. Lukot ovat täten myös aina kielletty. Heittoja ei saa tehdä, mutta kamppaaminen, taklaus ja shoottaus on ok, kuhan ase ei mene polvitaipeeseen tai niskaan.

Singleissä lasketaan vain hyvät aseiden osumat. Kilven reunalla ei saa lyödä, mutta sillä saa työntää. Lyödä ja potkia ei saa, eikä myöskään heittää tai kaataa. Aseen menetyksestä tai kaatumisesta saa kuitenkin yleensä miinuspisteitä. Singlejä otetaan yleensä 1min – 2min erissä 2-5 erää per ottelupari. Aseet vaihtuvat usein. Buglerilla ja miekalla otetaan usein kolme erää, jossa erän voittaa ensiksi kolme osumaa saanut ottelija.

Buhurtissa osumia ei lasketa vaan vastustaja on ulkona pelistä kun; a.) Näyttää avointa kämmentä tai muuten luovuttaa, b.) kolme tukipistettä osuu maahan, esim. kaksi jalkapohjaa ja polvi tai kaksi jalkaa pohjaa ja kilpi (eli kaatuu), jos kaatajan tukipisteen välissä on kaadettu pelaaja, niin tätä tukipistettä ei lasketa, mutta jo aiemmin kaatuneen pelaajan päälle kaatuminen on kaato, c.) pelaaja menettää aseensa eikä saa heti uutta, d.) pelaajan varuste hajoaa ja e.) tuomari tuomitsee virheestä esim. aseella niskasta kaataminen. Voittaja saa pisteitä omien pystyyn jääneiden pelaajien mukaan. Ottelu päätetään jos voima suhteet muuttuvat liian isoiksi, esim. 3 vs 1.

Pro fights on kuin buhurt mutta 1 vs 1 ja maassa olevaa saa lyödä sääntöjen mukaisesti. Maassa olevaan kuitenkin usein vain merkataan iskut (ei lyödä täysiä) ja usein max. kolme osumaa. Näissä otteluissa saattaa myös tasosta riippuen olla tyrmäys (knock out) tai pudotus (knock down) pisteet. Venäjällä on ollut jo pitkään ja nyt muutamissa muissakin maissa on pro fights liigoja. Venäjällä jopa eri tasoja.

Botnissa maajoukkueessa pelaajilla saa olla eri ajan ja paikan tyylejä varustuksen suhteen, mutta yhtenäiset asetakit tms. Jokaisen pelaajan oma setti, aseet ml. pitää olla tieteellisten lähteiden perusteella yhdestä maasta ja 50 vuoden sisältä. Tämä ei välttämättä toteudu ihan kaikissa pienemmissä tapahtumissa. Osa on tehnyt osan tai koko haarniskan itse, osa taas ostanut netistä. Halvan ja huonon voi saada jopa 500€ lla jos jaksaa etsiä tarjouksia ja käytettyjä. Hyvä maksaa noin 1000€ ja todella hyvä 1500-2000€.
Lisää säännöistä http://botn.info/en-rules-regulations" onclick="window.open(this.href);return false; . ”Länsimailla” (mukana myös Slaaveja ja mm. Japani sekä Argentiina) on oma uusi lajiliitto IMCF jonka säännöt eroavat hiukan http://medieval-combat.org/imcf-rules-english/" onclick="window.open(this.href);return false; . Suomen kotisivu http://www.mcsf.fi" onclick="window.open(this.href);return false; ja foorumit mcsf.palstani.com ja facessa https://www.facebook.com/botnfinland" onclick="window.open(this.href);return false;.

Suomessa treenejä on tällä hetkellä PK-seudulla, Jyväskylässä ja Lappeenrannassa sekä tulossa Tampereelle. Treeneistä suurin osa on tällä hetkellä kuntopainotteisia koska se on yksi oleellisin osa. Haarniska treenejä on tällä hetkellä vain noin kerran kuussa. Lajin voi aloittaa vaikka heti. Omat ala- ja hammassuojat mahdollistavat paremman kokeilun lainahaarniskoilla. Vaikka sinulla ei olisikaan haarniskaa voit silti treenata kaikissa ja myös haarniska treeneissä. Haarniska treeneissä tarvitaan aina pukijoita ja tuomareita, jotka myös varsinkin uusina oppivat uusia asioita. Ottelijoiden levätessä voi myös esim. hakata autorenkaita (meidän nyrkkeilysäkki) yms. tekniikka ja kuntoa. Treeneistä lisää meidän omilla foorumeilla.

Oho, no johan oli tiivistys =) Lopuksi vielä netistä ja ihmisten suusta kuultujen myyttien murtamista:

Buhurt on aivotonta hakkaamista:
Ei suinkaan joukkue osuudessa on paljon eri taktiikoita ja tekniikoita, puhumattakaan 1 vs 1 otteluista, katsokaapa vaikka tätä " onclick="window.open(this.href);return false; Joo ei edelleenkään yllä HEMA tasolle aseen käytössä ja pisto puuttuu =( Mutta kyllä tuolla pärjää paremmin tekniikalla, eikä vain aivottomalla hakkaamisella.
Suomen joukkue menestyi hyvin ja voitti jopa parhaan uuden maan palkinnon, koska: Toi paikalle paljon väkeä (14), osallistui kahdella joukkueella 5 vs 5 taisteluun ja kahdella miehellä sekä yhdellä naisella 1 vs 1 otteluihin. Tämän lisäksi Suomen joukkue pelasin taktisesti hyvin sekä ”kohteliaasti, kuitenkin sopivalla ”raivolla” turvallisuuden ja järjen rajoissa.

Buhurtissa pitää olla ambulanssit kentän vieressä, jotka turistien kanssa pilaavat tapahtuman autenttisuuden:
Kyllä monessa suuressa historianelävöitys tapahtumassakin (esim. Grunwald) on ambulanssit ja EA-henkilöstö päivystämässä sekä turistit seuraamassa nappiverkkareissa ja vyölaukuissa, ei se vähennä yhtään tapahtuman historiallisuutta.

Buhurt ei ole historiallista:
Lähes jokaisessa harrastuksessa ja etenkin kamppailuja ja vielä enemmän historiallisissa kamppailulajeissa on aina tehtävä joku kompromissi lajissa ottelemisen kannalta. Tämä kompromissi on usein se mikä tykästyttää toiset toisiin lajeihin ja toiset toisiin. Buhurt perustuu keskiaikaisin buhurt turnauksiin. Laji ei ehkä tekniikoiltaan ole kaikista autenttisin (niitäkin tosin nähdään varsinkin 1 vs 1:ssä), mutta tunnelmaltaan ja luonteeltaan se varmasti pääsee lähimmäksi keskiaikaisen ja nykyaikaisenkin taistelun lähitaistelu tilanteita. On yhtä historiallista harjoitella autenttista tekniikkaa kuin hakea henkistä tunnelmaa joka taisteluista tulee (niin pelko kuin ”taistelukiima”). Kysymys on yksilön halusta, eli siitä kummasta tykkää sekä kompromissista jonka jokainen laji joutuu ottamaan sääntöjen suhteen.

Mutta eihän kaikista mukana olevista kansalaisuuksista löydy keskiaikaista historiaa ritareineen:
Tulisiko keskiaikaisten lajien harrastaminen tai niissä kilpailu rajata vain niille maille joilla on edelleen sama keskiaikainen valtiomuoto? Ei varmaan. Moni lajin seura on nimenomaan keskittynyt johonkin keskiaikaiseen valtioon (esim. Suomea tukeva Venäläinen Club Nürnberg pyrkii pitämään tyylinsä k.o. paikan suuntaisena, sallien kuitenkin vapaassa maailmassa yksilön vapauden, valita omalla rahalla ostettu kallis haarniska myös jostain muusta ajasta, mikä taas laajentaa historian tietämystä ja ymmärrystä sekä tuo lisää mielenkiintoa.

Buhurtissa on liian paksut haarniskat verraten keskiaikaisiin taisteluihin:
Buhurt ei yritä mallintaa keskiaikaista taistelua vaan keskiaikasta buhurt turnausta. Keskiajalla ja muulloinkin, ei taistelun ulkopuoliset kamppailut pyrittiin toisinaan (riippuen ajasta ja paikasta) käymään paremmin suojaavassa varustuksessa. Hyvä, kallis ja istuva buhurt haarniska ei paljon paina ja siihen tottunut hyvässä kunnossa oleva henkilö voi siinä toimia päiviä. Monen osan kohdalla on myös ohuempaa terästä suojana kuin mitä keskiajalla on ollut.
Kaikilla Venäläisillä ei ole titaania. Vain pieni osa käyttää kevlaria tai muuta erikoismateriaalia panssarin alla. Moni tosin käyttää muita moderneja suojia alla.

Buhurtissa voi kuolla:
Niin voi monessa muussakin lajissa sekä autoilussa. Buhurtissa ei ole kuollut kukaan kymmeniin vuosiin (en tiedä onko koskaan, muttei ainakaan ”meidän” aikana). Joskus 90-luvulla Venäjällä pistot olivat sallittuja ja yksi henkilö sain piston kainalosta keuhkoon. Tilanne oli vakava, mutta henkilö selvisi ja jonkun ajan kulutta pistot kiellettiin.


Lopuksi:
Medieval Combat Sport Finland haluaa olla yleishyödyllinen seura urheilun ja kulttuurin saralla. Haluamme kaikkien miekkalajien kukoistavan ja kasvavan Suomessa. Suosittelemme harrastajillemme muihinkin lajeihin osallistumista ja pyrimme järjestämään harrastajillemme promoja / yhteistreenejä muihin miekkalajeihin. Haluamme kasvaa vakavasti otettavaksi harrastukseksi ja tarjota kaikille, myös nuorille upean mahdollisuuden urheilla, oppia kulttuuria ja käden taitoja. On uskomaton kokemus päästä maajoukkueessa (vaikkei olisikaan mikään huippu-urheilija) taistelemaan muita maita vastaan ulkomailla, mutta olla kaikkien kanssa hymyssä suin, heti matsin jälkeen, verkostoituen ympäri maailmaa.

Kuvake
Risto R
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 3047
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Joensuu
Tykännyt: 0
Tykätty: 2 kertaa

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#36

Viesti Risto R » syys 15, 2014, 15.16

Laji ja nimi periytyy keskiajalta, sitä on harrastettu nykymuodossa enemmän tai vähemmän samankaltaisesti ajasta ja paikasta riippuen.
Tästähän jää vähän sellainen kuva että lajia olisi harrastettu nykymuodossa keskiajalta lähtien, vaikka tuleehan se asian laita kirjoituksessa sitten esille... Mutta mutta. Hyvä kirjoitus. Allekirjoitan suuren osan ajatuksistasi ja on hienoa että tiedostat harrastuksen taustat. Lajin kehittyessä, oli kyseessä mikä tahansa laj, varmasti toimivat tekniikat ja taktiikat löytyvät ajan mittaan. Mitään muuta "vikaa" tai "ongelmaa" tuossahan ei ole kuin se että miten moni harrastajista tai puhumattakaan katsojista tiedostaa nuo taustat. Missään muualla (mainoksissa tms.) en esimerkiksi ole lukenut että itse laji on moderni, eli tiettyyn sääntösettiin sovitettu keksitty laji. Sportti-HEMA on melkein samalla tavalla moderni, sillä erotuksella että sääntösetti monesti elää eikä määrittele lajia kokonaan.
Joensuun historiallisen miekkailun seura
"I [sword] am Royal, enforce justice, propagate goodness and destroy evil." -Fiore dei Liberi, 1409

Liity etupotkijaksi!

Kuvake
eliisa
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 72
Lauteille: Maaliskuu 2012
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#37

Viesti eliisa » syys 16, 2014, 10.38

Ihan loistava The New York Timesin artikkeli ja video HEMA:sta. Tapahtuma Marylandissa tänä vuonna järjestettävästä Longpoint -tapahtumasta, joka on Yhdysvaltojen suurin miekkailukilpailu.

Tapani
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 1996
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Turku
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#38

Viesti Tapani » syys 16, 2014, 11.13

Oli kyllä ilo lukea ja katsoa.

Kuvake
Risto R
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 3047
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Joensuu
Tykännyt: 0
Tykätty: 2 kertaa

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#39

Viesti Risto R » syys 16, 2014, 13.14

Huomaa kyllä tuon jutun ammattimaisuuden, todella hyvin tehty!
Joensuun historiallisen miekkailun seura
"I [sword] am Royal, enforce justice, propagate goodness and destroy evil." -Fiore dei Liberi, 1409

Liity etupotkijaksi!

Kuvake
Joeli T.
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 69
Lauteille: Tammikuu 2010
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#40

Viesti Joeli T. » syys 16, 2014, 16.39

Risto R kirjoitti: Sportti-HEMA on melkein samalla tavalla moderni, sillä erotuksella että sääntösetti monesti elää eikä määrittele lajia kokonaan.
Paitsi silloin kuin sääntösetti on historiallinen, tai hyvä aproksimaatio sille, kuten franko-belgialainen kiltamiekkailukisa, saksalainen gang-treffen, Giovanno Gaianin assalto d'honore tai Antonio Manciolinon lyhyet kilpailusäännöt? ;) Mutta näistä huolimatta, veikkaan että modernit vakiintuneet sääntösetit tekevät vauhdilla tuloaan HEMA-skeneen seuraavan kolmen vuoden aikana (ja siitä onko asia hyvä vai huono on mielipiteitä tosi paljon ja sitäkin äänekkäämpiä).

Noh, jokatapauksessa nuo varhaismodernit kilpailusäännöt 1500-1600 luvuilta on ihan jees, ja niiden mukaan voi miekkailla suht' mielekkäästi. Mutta tuota varhaisemmat säädökset kilpailuille, varsinkin aatelisille suunnatuille sellaisille, ovat ajoittain niin täynnä hovietikettiä ja hienostelua että vähän epäilyttää onko niissä miekkailu ollut pääosassa laisinkaan[/linkki].

P.S. Mun mielestä sportti-hema on sellaisten ihmisten antama (ruma) sana jotka eivät tykkää miekkailla (muuten kuin tiukasti itserajaamillaan ehdoilla?). Asenne tuppaa karsiutumaan näiden tyyppien harteilta siinä vaiheessa kun menevät ekaa kertaa isoihin kisoihin muodostamaan omakohtaisia kokemuksia. Ne jotka miekkailee parheiten, treenaa koviten, tuntee lähteensä parhaiten ja osaavat treenata asioita kunnes ne toimivat kuten lähteissä. Tästä on todella vähän poikkeavia esimerkkejä.

Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 18
Viestit: 8462
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 44 kertaa
Tykätty: 57 kertaa

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#41

Viesti DeusVult » syys 16, 2014, 16.46

Joeli T. kirjoitti: P.S. Mun mielestä sportti-hema on sellaisten ihmisten antama (ruma) sana jotka eivät tykkää miekkailla (muuten kuin tiukasti itserajaamillaan ehdoilla?). Asenne tuppaa karsiutumaan näiden tyyppien harteilta siinä vaiheessa kun menevät ekaa kertaa isoihin kisoihin muodostamaan omakohtaisia kokemuksia. Ne jotka miekkailee parheiten, treenaa koviten, tuntee lähteensä parhaiten ja osaavat treenata asioita kunnes ne toimivat kuten lähteissä. Tästä on todella vähän poikkeavia esimerkkejä.
Tää nyt on vähän niinkuin sanoisi että Krav Magaa harrastaa vain kaverit jotka ei oikeasti tykkää ottaa matsia, ja että kyllä ne ajatukset karisee kun ekaa kertaa menee vapariturnaukseen ja näkee mikä toimii oikeasti ja mikä ei.

Kilpaileminen on taistelulajeille Voiman pimeä puoli: voimakas, houkutteleva, vakuuttava, mutta lopulta turmiollinen. :D
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?

Kuvake
JukkaS
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 116
Lauteille: Kesäkuu 2006
Paikkakunta: Keuruu
Etulaji: Historiallinen miekkailu
Tykännyt: 3 kertaa
Tykätty: 1 kerran

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#42

Viesti JukkaS » syys 16, 2014, 17.01

DeusVult kirjoitti: Kilpaileminen on taistelulajeille Voiman pimeä puoli: voimakas, houkutteleva, vakuuttava, mutta lopulta turmiollinen. :D
Mahdollisesti, mutta kilpailullinen HEMA on kuitenkin yleisesti nostanut HEMAn tasoa valtavasti. Ja edesauttanut hyvien suojavarusteiden saamista markkinoille - tästä jokaisen pitäisi olla kiitollinen :) Itse en usko, että HEMAn kanssa mennään pahasti metsään vaikka kilpailullinen puoli onkin saanut paljon jalansijaa. Akateemisen ja kilpailullisen puolen välissä kulkee se kultainen keskitie. Molemmista voi oppia paljon ja molemmat laajentavat ymmärrystä miekkailutaidosta. Itse taas karsastan sellaisia ihmisiä, jotka valitsevat oma kaistansa ja suostuvat korkeintaan heittämään pökäleitä tien toiselle puolelle :lol:
Weird things happen when you swallow swords - Thom Sellectomy

Kuvake
Joeli T.
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 69
Lauteille: Tammikuu 2010
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#43

Viesti Joeli T. » syys 16, 2014, 17.23

Vitsi kai lienee siinä että mikä on kilpailun konteksti ja millä asenteella jengi menee kisaamaan. Enimmäkseen ne on mun silmiin ollut niitä tyyppejä jotka harjoittelee kovaa saadakseen historialliset tekniikat toimimaan niinkuin ne on kirjattu ylös. Sitten on toki poikkeuksia (joillain niistä voi olla aika kovakin ääni internetin eetterissä) mutta onneksi kansainvälinen huippu tuppaa tällähetkellä olemaan mekoisia jokapaikanhöyliä HEMA:n eri saroilla. Siksi on mun mielestä vähän kummaa jaotella akateemiseen hemaan ja sporttihemaan, jos kerta ne kovimmat tekijät kummassakin kastissa on jokseenkin samoja tyyppejä?

Mutta se on totta että näitä juttuja on mahdollista tehdä tosi kovalla tasolla ilman että koskaan julkaisee mitään tai käy pokkaamassa kärkisijoja mistään kilpailusta. Ilmiö taitaa olla tosin 'hieman' harvinaisempi - monasti näiden tyyppien testauskäytännöt onkin sitten melko diippejä. Siihen nähden pidän kaikille avointa miekkakarkeloa sen verran tervehenkisenä että en lähtisi antamaan pelkästään sen takia toiminnalle mitään perus-hemasta erittelevää sportti-epiteettiä.

Kuvake
JukkaS
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 116
Lauteille: Kesäkuu 2006
Paikkakunta: Keuruu
Etulaji: Historiallinen miekkailu
Tykännyt: 3 kertaa
Tykätty: 1 kerran

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#44

Viesti JukkaS » syys 16, 2014, 17.38

Olen kokolailla samaa mieltä. Itse tarkoitin kultaisella keskitiellä siis sitä, että kannattaa tehdä - tai vähintään kokeilla - kaikkea eikä koteloitua liian tiukasti yhteen nurkkaan. Tai pahempaa: koteloitua siihen yhteen nurkkaan ja heittää kakkaa muiden päälle koska oma nurkka on mielestään parempi ja oikeampi. Mutta onneksi tämä onkin suhteellisen harvinaista nykyisessä hema-skenessä.

Edit.
Erityisen hauskaa on, että kilpailuistakin tuli teknisesti paljon mielekkäämpiä kun niitä alettiin järjestää teräsasein. Nylonturnaukset ainakin jossain vaiheessa näyttivät menevän aivan plörinäksi, mutta terästurnausten tullessa kokolailla normiksi tekniset suoritukset ovat koko ajan parantuneet. Tämänkin vuoksi, kaikkea kannattaa kokeilla.
Weird things happen when you swallow swords - Thom Sellectomy

Kuvake
Risto R
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 3047
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Joensuu
Tykännyt: 0
Tykätty: 2 kertaa

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#45

Viesti Risto R » syys 16, 2014, 18.01

Samaa mieltä edeltävien kirjoittajien kanssa. Tässä tapauksessa otin sportti hema käsitteen esille syystä että niiden BotN tyyppien, joiden kanssa olen ollut viestiyhteydessä, kontakti ja käsitys on muodostunut HEMA:sta ei-kilpailullisten elementtien kautta. Ei parjatakseni kisaamista.

Silti oli kyseessä kuin puristihistoriallinen laji tahansa, modernit elementit hiipii tulkintaan kaikenlaisten mahdollisten taikauskoelementtien puuttuessa, koska tieteellinen maailmankatsomus -> moderni laji. Vaikka kuin lähellä oltaisiin.

Tuo top kisaajien kova kiinnostus tähän historiapuoleen on tähän asti ainakin ollut perin elähdyttävä juttu, vaikka toki poikkeuksiakin on...
Joensuun historiallisen miekkailun seura
"I [sword] am Royal, enforce justice, propagate goodness and destroy evil." -Fiore dei Liberi, 1409

Liity etupotkijaksi!


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 kurkkijaa