Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

Muun maailman lajit

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 16417
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 156 kertaa
Tykätty: 269 kertaa
Viesti:
Kuukauden kynäilijä

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#16

Viesti Andy » maalis 21, 2014, 12.04

En tarkoittanut termillä keskiaika rajata pois mitään renesanssiaseita vaan lähinnä erottaa tämän harrastuksen nykyaikaisesta urheilumiekkailusta ja muiden mantereiden kuin Euroopan kamppailutaidoista. Olen myös kiinnostunut muista aseista kuin miekasta.

Jos oikein käsitin niin tilanne on siis seuraava:

HEMA jonka alle kuuluu runsaasti erilaisia tyylejä. Etenkin jos jokaiseen yli 600 manuaaliin perustuva treeni lasketaan omaksi tyylikseen.

Buhurt joka on aseottelua tylsillä teräsaseilla ja ilmeisesti ainakin osittain joukkotaistelua.

SCA (lyhenne mistä?) joka on miekkailuottelua puisilla/rottinkisilla aseilla.

Historian elävöittäminen joka on mitä?
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders


Kuvake
Risto R
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 11
Viestit: 3047
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Joensuu
Tykännyt: 0
Tykätty: 2 kertaa

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#17

Viesti Risto R » maalis 21, 2014, 12.11

Andy kirjoitti: Historian elävöittäminen joka on mitä?
Monesti (yksin- tai massa-)taistelun esittämistä yleisön edessä aikakauteen kuuluvissa asusteissa. Jos asusteeseen ei kuulu haarniskanosia on taistelua rajoitettu turvallisuussyistä, joka sitten näkyy tekniikoissa ja tekemisessä.

EDIT: Jos nyt siis puhutaan Historian elävöittämisen tästä kamppailuaspektista.
Joensuun historiallisen miekkailun seura
"I [sword] am Royal, enforce justice, propagate goodness and destroy evil." -Fiore dei Liberi, 1409

Liity etupotkijaksi!

navajas
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1173
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vihti
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#18

Viesti navajas » maalis 21, 2014, 13.03

Nopea teksti kiireessä, joten ei kannata tarttua joka ikiseen pilkkuun tällä(kään) kertaa:

SCA on maailmanlaajuinen seura, joka elävöittää historiaa ennen vuotta 1600. Eli ottelu on vain yksi osa koko konseptia, mukana on todella paljon muutakin, mutta osa keskittyy pelkästään otteluun. Matsipuoli alkoi kehittyä vuodesta 1966 Kaliforniassa, josta se levisi ensin muuanne Yhdysvaltoja ja sieltä sitten Eurooppaan, Australiaan, Aasiaan ja Afrikkaan. Monella paikalla leviäminen tapahtui jenkkisotilaiden mukana. Suosituinta se on silti Yhdysvalloissa, joskin suosio on viime vuosina hiipunut sielläkin.

Tekniikat eivät perustu yleensä historiallisiin manuaaleihin vaan kokemuksen kautta opittuun tietoon siitä, mikä näillä välineillä toimii. Kokemusta on kohta viidenkymmenen vuoden ajalta, joten se on hioutunut aika toimivaksi paketiksi. Porukassa on toki historiallisen miekkailun harrastajia (mm. Brian Price oli ennen hyvinkin aktiivinen, kunnes poltti siltoja takanaan liiketoimintamallillaan), mutta mukana on myös paljon aasialaisten kamppailulajien sekä nyrkkeilyn harrastajia. Isolla osalla hyvistä ottelijoista on monipuolista taustaa kamppailulajeista.

Yleisin aseyhdistelmä on "miekka" + kilpi, mutta kahden käden astaloitakin käytetään, joskin tässä sääntökontekstissa niistä ei ole singlematsissa etua. Lyöntitekniikka ei ole viiltävää vaan sellaista kuin se kepeillä on.

Suojavarusteille on määritelty minimivaatimukset, mutta suurin osa ei niillä ottele, vaan käyttää enemmän. Pää on suojattu minimissäkin erittäin hyvin, mutta muilta osin vaatimukset ovat sangen puutteellisia.

Ei ole myöskään määritelty tiukkoja autenttisuusvaatimuksia, kuten tuolla Venäjän touhussa. Eli meillä saa otella hyvässä haarniskassa, jos haluaa tai sitten vaatetuksen alle piilotetuissa moderneissa kamoissa, kunhan kaikki näkyvä on suht. kuosissa. Eli kypärä on pakko olla aika hyvällä mallilla, mutta esim. viikinkivaatteiden alle voi piilottaa moderneista materiaaleista tehtyjä juttuja.
Tämä on auttanut siinä, että harrastajia on saanut hieman helpommin mukaan. Samalla se on helpottanut matkustelua lentäen maasta toiseen.

Laji on muutenkin sangen liberaali, eli ei ole tiukkaa japanilaisista lajeista tuttua oikein/väärin-ajattelumallia, vaan enemmän kali-tyyppiset raamit, jonka sisällä voi luoda oman tapansa toimia. Silti tietyt päätyylit dominoivat, koska ne toimivat.

Pääpaino on ottelussa, ei perustekniikassa. Ottelu käydään yleensä nk. hyvään osumaan päähän tai vartaloon, jonka iskun saanut itse määrittelee, eli kyse on rehellisyyteen perustuvasta herrasmieslajista. Viime vuosina on alettu suosia nk. counted blows -tyyppistä ottelua, jossa se käydään esim. viiteen hyvään osumaan. Myös muita on olemassa. Luovuttamiseen asti en näillä kalikoilla haluaisi otella, joten joku pistetyyppinen on tässä parempi.

Erilaisia lyöntitekniikoita on sangen vähän, ja pistot ovat sallittuja, mutta kepin sälöytymisen estämiseksi kärki pitää kevyesti pehmustaa joustavalla materiaalilla. Rottinki hajoaa vispiläksi, ja sitä ei halua silmikkoonsa. Kahden käden astaloiden kärjet (varsinkin keihäiden) on pehmustettava paremmin. Keihäillä tulee silti eniten vakavia vammoja.

Kilvellä ei saa lyödä, mutta sitä voi käyttää vastustajan aseiden/kilven manipuoloimiseen. Potkut, lyönnit, lukot, heitot yms. ovat säännöissä kiellettyjä. Joskin meillä on vuosittain yksi turnaus, jossa tätä kierretään aika rankasti yhteisellä päätöksellä, kun kaikki tietävät, mihin ovat ryhtymässä.

Ajoituksen ja erilaisten ottelurytmin rikkomisten ja hämyjen hallinta erottaa hyvän keskitason ottelijasta. Ei ole tilaa virheille, kun ottelu päättyy yleensä yhteen sellaiseen.

Turnausmuotoja on monenlaisia. Kestävyyttä eniten vaatii nk bear pit, jossa voittaja jää kentälle häviöönsä saakka. Yhdessä sellaisessa voitosta saa yhden pisteen ja turnaus loppuu, kun joku on saanut 50 voittoa kasaan. kuumana päivänä kypärä päässä tulee hiukan hiki, jos paikalla on suht tasaväkisiä ottelijoita.

SCA:n erikoisuus on melee ja niin kutsutut sodat. Jenkeissä voi olla tuhansia kentällä samanaikaisesti. mukana on silloin myös jousia, varsijousia, katapultteja ja ballistoja. Euroopassa ja varsinkin Suomessa tämä on pienemmän mittakaavan juttua. Siksi singlematsauksen turnaukset ovat täällä suositumpia.

Pintapuolinen raapaisu, pakko mennä muihin hommiin

VVV
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 60
Lauteille: Elokuu 2010
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#19

Viesti VVV » maalis 21, 2014, 15.00

Ja nämä SCA:n sodat eroavat nyt sitten siitä Battle Of Nationsista miten? On muuten pirun hyvä ketju. Lueskelin tota Battle Of nationsin omaa ketjua, mutta sieltä menee niin paljon infoa ainakin meikäläiseltä ohi, juurikin lyhennösten ja oletusten, että keskustelijat tietävät mistä puhutaan takia.
Melkoinen miäs.

navajas
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1173
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vihti
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#20

Viesti navajas » maalis 21, 2014, 15.25

Eroja on oikeastaan hyvin paljon. Tässä muutama selkein.

SCA:n meleessä ei voiteta vastustajaa kaatamalla, kuten tuolla BotN:ssä vaan riittävän kovalla osumalla. Kaatuneet saavat nousta ylös.

SCA:ssa myös pistot ovat sallittuja, joten keihäillä on iso merkitys.

BotN:ssä ei käytetä jousia eikä heittoaseita, SCA.ssa käytetään.

SCA:ssa on enemmän turvallisuussääntöjä ja niistä johtuvia rajoituksia kuin Venäjän maalla, sen vuoksi myös vähemmän loukkaantumisia.

SCA:ssa on usein erilaisia skenaarioita, kuten ottelua sillalla, portissa, aidan yli jne. BotN on enemmän ison porukan turnajainen.

Kuvake
Joeli T.
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 69
Lauteille: Tammikuu 2010
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#21

Viesti Joeli T. » maalis 21, 2014, 15.53

Korjaapa jos olen väärässä, mutta eikös SCA:han kuulu tuon heavy combatin lisäksi pistomiekkailu SCA fencing, ja laajemmin teräsmiekoilla miekkailu SCA cut & thrust. Ensimmäisessä ei juurikaan käytetä panssareita, kun ei ole tarvis, jälkimmäisessä käytetään kevyitä teräsaseita jottei tulisi ruumiita. Harjoittelun viitekehys on siltikin SCA säännöillä ottelu. Tullakseen paremmiksi miekkailijoiksi näissä lajeissa, jotkut opiskelevat historiallisia lähteitä, toiset soveltavat esim SCA heavy combatin periaatteita.

BotN:iin ei missään maassa kuulu roolipelaaminen ja oman lajinsa maailmassa elävä alter ego, jolle valitaan keskiaikainen nimi jonka kanssa kivutaan lajin sosiaalisessa arvoasteikossa johon kuuluu erilaiset valtakunnat ja arvonimet. Suomessa tätä ei juurikaan tehdä, mutta USA:n SCA:ssa se on iso juttu.

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 89087
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 723 kertaa
Tykätty: 246 kertaa
Viesti:

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#22

Viesti Mika » maalis 21, 2014, 15.59

Andy kirjoitti: SCA (lyhenne mistä?)
Society for Creative Anachronism, kertoo Wiki.

Sanakirja kertoo tuosta keskeisestä sanasta näin:
a·nach·ro·nism
[uh-nak-ruh-niz-uhm]
noun
1.
something or someone that is not in its correct historical or chronological time, especially a thing or person that belongs to an earlier time: The sword is an anachronism in modern warfare.
2.
an error in chronology in which a person, object, event, etc., is assigned a date or period other than the correct one: To assign Michelangelo to the 14th century is an anachronism.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

diesel 64
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1396
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Vaasa
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#23

Viesti diesel 64 » maalis 21, 2014, 16.29

Joeli T. kirjoitti: Totta, ja hyvä kuvaus. Suomen näyttämötaisteluseura tarjoaa tähän harrastusmahdollisuuden, ja teatterikorkeakoulussa on aiheesta kursseja. Mää sitä harrastelen kans. Tai siis olen Suomen Kansallisoopperassa töissä pari kuukautta vuodesta silloin kun tarvistevat tuollaista ohjelmistossaan.
Oho! Mielenkiintoista,kiitos!
Opettaja Kristo Salminen on Kansallisteatterin näyttelijä ja
Suomen ensimmäinen sertifioitu näyttämötaistelun opettaja.
Kristo on saanut oppinsa alan maineikkaassa British
Academy of Stage and Screen Combat;ssa Lontoossa ja
on sen jälkeen suunnitellut lukuisia taistelukohtauksia niin
elokuviin, televisioon kuin teattereihinkin ympäri Suomea.


http://en.wikipedia.org/wiki/British_Ac ... een_Combat" onclick="window.open(this.href);return false;
Fight Suorituskykykokeet [ edit ]

Näyttelijä / taistelijoiden BASSC tarjoukset "Fight Suorituskykykokeet 'in ydinvaihepolymeerin taisteluase järjestelmiä BASSC oppimäärän.
Testiin tarvitaan toimijoita suorittamaan dramaattinen kohtaus, joka sisältää näyttely tappelu tappelu, koreografiasta ja opettanut BASSC sertifioitu opettaja. Opiskelijat ovat merkittävä molemmilta vaiheessa torjumiseksi tekniikka ja toimivat kohtaus. Perustuu merkit palkinnot ovat saatavissa: Hylätty, Hyväksytty ja kiittäen.
Alla on luettelo BASSC ydin ase oppimäärä:
Asejärjestelmien
Aseeton Combat
Yhden Rapier
Rapier & Dagger
Lyömämiekka
Quarterstaff
Sword & Shield
Smallsword
Veitsi

Järjestävät näköjään mielenkiintoisia kursseja .

http://stagecombat.fi/" onclick="window.open(this.href);return false;

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 89087
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 723 kertaa
Tykätty: 246 kertaa
Viesti:

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#24

Viesti Mika » maalis 21, 2014, 16.38

Olisiko tähän ketjuun mahdollista saada listamuodossa kaikkien maassamme harrastettavien keskiaikamiekkailutyylien koulujen tyylisuunnat ja pääopettajien yhteystiedot? :)
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

navajas
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1173
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Vihti
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#25

Viesti navajas » maalis 21, 2014, 18.55

SCA:ssa on vielä jossain määrin pistomiekkailua, mutta se on kuolemassa. Suomessa sitä ei harrasta enää kukaan. Cut & thrust on korvannut sen täällä. Tosin Suomessa se on aika lapsenkengissä. Harrastajia on vähän ja taso ei ole erityisen korkea.

Kuvake
eliisa
sääreenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 5
Viestit: 72
Lauteille: Maaliskuu 2012
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#26

Viesti eliisa » maalis 23, 2014, 18.21

Väsäsin dokumentin historiallisen miekkailun harrastusmahdollisuuksista Suomessa.

Historiallisen miekkailun seurat Suomessa

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 89087
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 723 kertaa
Tykätty: 246 kertaa
Viesti:

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#27

Viesti Mika » maalis 23, 2014, 18.51

:coool:

Ovatko noiden koulujen pääopettajat kaikki potkulaisia?
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 89087
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 723 kertaa
Tykätty: 246 kertaa
Viesti:

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#28

Viesti Mika » maalis 23, 2014, 19.15

@eliisa, ainakin DeusVultin koulu tuosta näyttäisi uupuvan. Puuttuuko siitä muita?
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 18
Viestit: 8462
Lauteille: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 44 kertaa
Tykätty: 57 kertaa

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#29

Viesti DeusVult » maalis 23, 2014, 19.47

Deusvultin koulussa ei tällä hetkellä ole vakituisia harjoituksia, mutta asiasta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 9
Viestit: 89087
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 723 kertaa
Tykätty: 246 kertaa
Viesti:

Keskiaikamiekkailun eri tyylit

#30

Viesti Mika » maalis 23, 2014, 19.50

Ensinnäkin se on DeusVult eikä Deusvult... :smt003

Mutta puuttuuko tuosta eliisan listasta muita kouluja? Tässä alkaa oikeasti tulla kiire, jos näitä yritetään saada Potku-tapaamiseen esille. :D
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 kurkkijaa