Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Capoeira ja taisteleminen

Muun maailman lajit

Valvoja: Valvoja

Viestiketju lukittu
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 18
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

Capoeira ja taisteleminen

#1

Viesti Jussi Häkkinen »

Moderaattori: Tämä keskustelu alkoi täältä.


griip kirjoitti: Missä vaiheessa on väitetty, että capoeira OLISI kamppailulaji?
Mitä se sitten tälläkin foorumilla tekee?

Lieköhän tarkoitus oikeasti koskaan ollut toisen vahingoittaminen. Voipa olla, että tarinoita on syntynyt alistusajan seurauksena. Löytyykö yhtään luotettavaa kuvausta capoeiran kamppailukäytöstä?
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
balrogofmoria
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 41
Lauteille: Tammikuu 2005

#2

Viesti balrogofmoria »

Toki nykyisen asiat ovat toisin mutta orjien aikaan luulisin että se olisi jonkinlaisen aseettoman taistelun mestari(e)n kehittämä josta oli toki hyötyä, jos ei niin ainakin kunto kasvoi. Mutta luulisi että ainakin ketju ja lauta tekniikat olisivat tehokkaita.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

#3

Viesti Mika »

Vastaan ensin tuohon historiakysymykseen.
What is capoeira? Is it a dance, a martial art, an exercise, a game? Well, you can say it's all of the above. I hope to share with you as much as I can of the story so that you will understand the true beauty and significance of this art.

There are many variations to how capoeira came about. Historical evidence regarding the origins of capoeira is unfortunately quite scarce. Though there is a gap in capoeira history is believed to have been developed by slaves in Brazil about 400 years ago. one theory believed by many suggests that Capoeira came from West-African slaves, who began developing it while living and working in the plantations of Brazil in the hopes that it would someday be their vehicle to freedom. By masking it as a dance and retaining many of the old West-African cultural elements -- a call-and-response singing style, a strong precussion rhythm, a dance surrounded by a circle -- slaves were able to disguise their practice of Capoeira as a ritual from their homeland.

Many legends say that Capoeira was somewhat sucessful in the fight for freedom, and that it enabled some of the slaves to fight off Portuguese landowners and escape into the jungle to form renegade villages, known as "quilombos." These quilombos, ex-slave villages in the jungle, developed their own social structures, and some were thought to have lasted as long as 70-80 years before finally being defeated by the Portuguese. Capoeira is thought to have evolved tremendously within the quilombo, where villagers fended off intruders with the use of Capoeira.

With the abolition of Slavery in 1888 and the publication of the first constitution of the Brazilian Republic in 1892, Capoeira was outlawed. Practicioners of Capoeira were considered thugs and outlaws, as many formed some of the most formidable gangs in Rio and Bahia. This was slowly changed, beginning in 1932, with the debut of Mestre Bimba's Capoeira academy, believed to be the first of its kind in Brazil. Bimba, who helped to legalize Capoeira, is thought of by many as the founder of the "Regional" style of Capoeira, the Capoeira that is practiced by Volta Ao Mundo school as well as countless others.
Ja siirryn siitä aasinsillan kautta siihen toiseen kysymykseen.

Suurin osa kiinalaisista lajeista on mukamas jonkun supermunkin tai muun lentokykyisen yli-ihmisen perustama [liioittelu tarkoituksellista] :D Kiinalaista kulttuuria ymmärtävälle tämä ei ole mikään erikoisuus, vaan pikemminkin sääntö (voimme palata tähän jossakin muussa yhteydessä). Me totiset länsimaalaiset vain otamme tuollaiset legendat tosissamme, joten vastuu on kyllä kuulijalla, savolaista sananpartta lainatakseni.

Lajin historian epäselvyys ei ainakaan minuun enää nykyään merkitse minulle juurikaan mitään. Minua kiinnostaa itse laji ja sen periaatteet. Olen muutenkin huomannut että joissakin yhteyksissä historian ylikorostaminen on aivan selvää silmänkääntöä (tähän en suostu palaamaan, mutta en puhu kenestäkään täällä).

Meille täällä Potkussa riittää varsin hyvin Capoeiran historia sellaisenaan. Mitään konkreettisia tutkimustuloksia heidän historiastaan ja sitä kautta taistelukyvyistä emme tarvitse. Samaa koskee Wushua; toivotamme heidätkin varsin tervetulleeksi. Molempia lajeja tulisikin ajatella omina kokonaisuuksinaan.

Arvostan lineaarista, loogista ajattelua, mutta tämä keinotekoinen karsinointi, josta niin suuresti pidämme, on ylimitoitettua eikä sovellu joka tilanteeseen. Jatkan edellisen kappaleen ajatusta: jokaista lajia tulisi ajatella omana kokonaisuutenaan. Kaaoksen välttämiseksi kategorioilla on paikkansa, mutta niitä ei tulisi pitää lain kirjaimena.

Muistutan vielä filosofiastamme.
Potku.net on kaikkien taistelu-, kamppailu- ja itsepuolustuslajeista kiinnostuneiden kohtaamispaikka.

Sivustolla esitellään lajeja, seuroja ja henkilöitä, käsitellään liikuntaa ja ravitsemusta sekä kehitetään eri lajien välistä yhteistyötä. Tarkoituksena on sekä tuoda lajeja ja niiden harrastajia lähemmäs toisiaan että kehittää taistelulajimaailman imagoa myös suuren yleisön silmissä.

Keskustelufoorumillamme on mahdollisuus keskustella mitä erinäisimmistä aiheista - myös lajien ulkopuolelta.
Oppikaamme toisiltamme ja kunnioittakaamme toisiamme. Siksi tämä sivusto on perustettu :)
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 18
Viestit: 19092
Lauteille: Helmikuu 2005

#4

Viesti Jussi Häkkinen »

Mika kirjoitti: Potku.net on kaikkien taistelu-, kamppailu- ja itsepuolustuslajeista kiinnostuneiden kohtaamispaikka.
Juuri näin. Alkuperäinen kysymykseni ei ollut tarkoituksellisesti hyökkäävä - lähinnä lähdinkin miettimään capoeiraa juuri tuon Potku.net -määritteen kautta.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."
griip
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 6
Viestit: 111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

#5

Viesti griip »

täältä löytyy aika kattava kuvaus capoeiran synnystä ja historiasta, jos kiinnostaa. Capoeirassa oli alunperin myös käytössä teräasetekniikoita, jonka takia lyöntejä ei harjoiteltu lainkaan. Käsittääkseni jotkut mestret pelaavat ajoittain näytöksiä käyttäen aseita, itse en ole moisia päässyt ikävä kyllä näkemään.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 29
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

#6

Viesti Andy »

Ei minulla mitään sitä vastaan ole, että potku.netissä puhutaan capoeirasta (tai näytöswushusta tai budobicista tai kickboxingin musical formsista). Ne liittyvät ihan luontevasti kamppailulajifoorumiin, mutta varsinaisia kamppailulajeja ne eivät ole samalla tavalla kuin joku judo tai krav maga. Kamppailuleikki ei olisi huono termi capoeiralle. Käsittääkseni capoeiristojen ehdoton enemmistö treenaa capoeiraa nimenomaan tanssi- tai leikkitarkoituksessa. Ei päästäkseen mättämään tai tullakseen katujen kingiksi.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 8623
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori

Re: Capoeira ja taisteleminen

#7

Viesti mronkain »

Jussi Häkkinen kirjoitti: Löytyykö yhtään luotettavaa kuvausta capoeiran kamppailukäytöstä?
Tuohon voisi heittää vastakysymyksen että onko mitään lajia koskaan käytetty taistelussa? Väittäisin että todellisessa taistelutilanteessa käytetään taistelutaitoja, ei lajeja. Jokainen käyttää niitä taitoja mitä osaa, yleensä vielä niin, että paineen alla, kun vastustaja(t) hyökkäävät, adrenaliini saa paikat tärisemään ja harkinta-aikaa ei ole ainoastaan ne tekniikat, joita on tahkottu niin kauan, että ne ovat todella selkäytimessä, ovat käyttökelpoisia. Jos se on laji on capoeira, niin tuskin kukaan mitään voltteja alkaa tekemään, tai käsilläseisontaa, mutta tärkeä osuus on esim. jalkatyöllä (askeleet, kampitukset, pyyhkäisyt, matalat potkut, jopa lukot jaloilla) jota capoeirassa treenataan paljon. En osaa sanoa mitä kukin pitää luotettavana kuvauksena, mutta faktaa on, että esim. brasiliassa capoeiraa käytetään katutappeluissa paljonkin. Pari videoclippiä näin joskus, jossa oli lavastettu tilanne, esiteltiin miten tekniikoita voi käyttää katutappelussa. Tosin en itsekään pitänyt sitä kovin realistisena. Capoeiran historia on kuitenkin nimen omaan taistelutaidoissa. Ei se, että liikkeitä, tekniikoita ja toimintatapoja treenataan tanssin avulla tarkoita etteivätkö ne silti olisi alun perin nimen omaan kamppailuun tarkoitettuja. Ja kuka on se auktoriteetti, jolla on mandaatti sanoa mikä on kamppailua ja mikä ei? Pitääkö olla kova kontakti, vai mikä sen kertoo? Mielestäni capoeiran ydin, eli se, että siinä on kaksi ihmistä toisiaan vastaan, välineenä fyysisesti suoritukset, joiden tarkoituksena on simuloida taistelussa käytettäviä liikkeitä, tekee siitä kamppailua, vaikka tarkoitus ei olisikaan murjoa nenää poskelle.
Joku ääripään edustaja voisi tietenkin sanoa, että mikään laji, missä on mitään sääntöjä, ei ole oikeaa kamppailua.

Tärkein (ja ainoa) kriteeri mielestäni on se, missä mielessä kukin lajiaan harjoittaa. Jos tarkoituksena on kamppailutaitojen treenaus ja taidoissa kehittyminen sekä fyysisesti että henkisesti, silloin treenaa kamppailulajia.
Tämä ei mitenkään rajaa treenaamisen muotoja tai sitä, haluaako vain kilpailla, treenata itsepuolusta, taistelutaitoja, tai kaikkia noita.


- Marko
Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 20197
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

#8

Viesti JanneM »

Monella brasilialaisella vapaaottelijalla on myos capoera taustaa. Olenkin nahnyt mm Aronan vetasevan jonkun vitsin kuulin takakiertopotkun matsissa. Maasta kadenvarassa tehtavat potkut (capoerasta tuttuja ylosnousuja ja potkuja) ovat suhteellisen yleisia vapaaottelussa.
Ei se ihan humpuukkia ole kuiteskaan. Joskaan sit ei varmasti juuri sellaisenaan voi soveltaa katutilanteisiin saatikka taistelukenttien tapahtumiin.
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 29
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Re: Capoeira ja taisteleminen

#9

Viesti Andy »

mronkain kirjoitti: Jokainen käyttää niitä taitoja mitä osaa, yleensä vielä niin, että paineen alla, kun vastustaja(t) hyökkäävät, adrenaliini saa paikat tärisemään ja harkinta-aikaa ei ole ainoastaan ne tekniikat, joita on tahkottu niin kauan, että ne ovat todella selkäytimessä, ovat käyttökelpoisia. Jos se on laji on capoeira, niin tuskin kukaan mitään voltteja alkaa tekemään, tai käsilläseisontaa, mutta tärkeä osuus on esim. jalkatyöllä (askeleet, kampitukset, pyyhkäisyt, matalat potkut, jopa lukot jaloilla) jota capoeirassa treenataan paljon.
Yhtä hyvin voisi sanoa, että paineen alla jääkiekkoilija turvautuu taklauksiin ja jalkapalloilija potkuihin. Tekeekö se jääkiekosta ja jalkapallosta kamppailulajeja?
mronkain kirjoitti: En osaa sanoa mitä kukin pitää luotettavana kuvauksena, mutta faktaa on, että esim. brasiliassa capoeiraa käytetään katutappeluissa paljonkin.
- Marko
Mistä sinä sitten tiedät asian olevan faktaa?

Tietenkin capoeiristoja on brasisliassa sen verran paljon, että joku heistä väkisinkin joutuu tappeluun silloin tällöin. Eri asia sitten, paljonko hyötyä capoeirasta on silloin, paitsi tietenkin hyvän kunnon ja atleettisen kyvykkyyden kautta. Samat aspektit tulevat kuitenkin myös vaikkapa aerobicin treenaamisella.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 20197
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

Re: Capoeira ja taisteleminen

#10

Viesti JanneM »

Andy kirjoitti: Samat aspektit tulevat kuitenkin myös vaikkapa aerobicin treenaamisella.
Airopikkissa ei kai opetella etaisyyden hallintaa ja vastustajan liikkeiden lukemista.
Ja viitatakseni edelliseen viestiini, ei selkeita airopikkitekniikoita(poislukien bodycombat ;-} ) ole kaytetty mm. vapaaottelussa.
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 8623
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori

Re: Capoeira ja taisteleminen

#11

Viesti mronkain »

Andy kirjoitti:
mronkain kirjoitti: Jokainen käyttää niitä taitoja mitä osaa, yleensä vielä niin, että paineen alla, kun vastustaja(t) hyökkäävät, adrenaliini saa paikat tärisemään ja harkinta-aikaa ei ole ainoastaan ne tekniikat, joita on tahkottu niin kauan, että ne ovat todella selkäytimessä, ovat käyttökelpoisia. Jos se on laji on capoeira, niin tuskin kukaan mitään voltteja alkaa tekemään, tai käsilläseisontaa, mutta tärkeä osuus on esim. jalkatyöllä (askeleet, kampitukset, pyyhkäisyt, matalat potkut, jopa lukot jaloilla) jota capoeirassa treenataan paljon.
Yhtä hyvin voisi sanoa, että paineen alla jääkiekkoilija turvautuu taklauksiin ja jalkapalloilija potkuihin. Tekeekö se jääkiekosta ja jalkapallosta kamppailulajeja?
Kuten sanoin, mielestäni mikään laji ei sinällään oikeastaan ole kamppailulaji, ellei sitä sellaisena harrasteta. Jääkiekossä opetetaan varmasti taitoja, jotka voi laskea myös kamppailutaidoiksi (esim. miten taklata), mutta koska pääosa treenistä ei ole liikkeitä, joiden tarkoituksena on (tai olisi täyskontaktilla tehtynä) toisen vahingoittaminen, en ehkä puhuisi siitä kamppailulajina. Mutta, se ei tarkoita, etteikö joku kamppailulajiharrastaja voisi mennä treenaamaan jääkiekkoa oppiakseen miten siellä taklataan.
Andy kirjoitti:
mronkain kirjoitti:En osaa sanoa mitä kukin pitää luotettavana kuvauksena, mutta faktaa on, että esim. brasiliassa capoeiraa käytetään katutappeluissa paljonkin.
- Marko
Mistä sinä sitten tiedät asian olevan faktaa?
Esim. siitä, että olen kuullut ja lukenut siitä niin monesta lähteestä. Totta kyllä, mistä esim. kukaan tietää että ihminen on käynyt avaruudessa, ellei ole itse siellä käynyt. Silti aika harva kyseenalaistaa sitä. Tosiasia on, että ihmiset hyväksyvätä suurimman osan "tiedoistaan" faktana ilman omakohtaista kokemusta, ja tosiasia on myös, että usein he ovat oikeassa. Tämä ei ole sattumaa, vaan kyse on omasta kriittisyydestä, saatavilla olevasta tiedosta ja sen monipuolisuudesta, sekä luottamuksesta (esim. siihen, keneltä tiedon saa).
Andy kirjoitti: Tietenkin capoeiristoja on brasisliassa sen verran paljon, että joku heistä väkisinkin joutuu tappeluun silloin tällöin. Eri asia sitten,
Ja myös niin päin, että edelleen faveloissa (paikalliset slummit) ja muutenkin köyhemmissä osissa capoeira on yleinen harrastus, jota treenataan mm. nimen omaan sen vuoksi että halutaan oppia taistelutaitoja, koska tappeluun joutuminen on niin todennäköistä. Varmaan moni mieluummin treenaisi jotain "oikeata" taistelulajia, vaikka karatea, mutta kurssit maksavat ja rahaa ei ole. Capoeiran osaajia taas on paljon, ja sitä voi oppia menemällä mukaan rodaan. Usein joku mestre opettaa myös ilmaiseksi (tai ainakin ilman rahaa, tavallista on esim. maksaa ruoalla, tekemällä töitä tms.), varsinkin jos itse on lähtöisin köyhistä oloista.
Andy kirjoitti: paljonko hyötyä capoeirasta on silloin, paitsi tietenkin hyvän kunnon ja atleettisen kyvykkyyden kautta. Samat aspektit tulevat kuitenkin myös vaikkapa aerobicin treenaamisella.
Mitä mielestäsi kamppailutaidot ovat, jos eivät oman kehon hallintaa?
Eikö mielestäsi ole eroa sillä, että treenaa sitä kehon hallintaa vain siinä mielessä että osaa esim. seistä varpaillaan, tai siinä mielessä että osaa väistää kohti tulevan potkun niin että pääsee itse edulliseen kulmaan ja saa toisen kaadettua?
Jos ei, niin mistä sitten on hyötyä, mikä on se maaginen juttu, mikä tekee jostain lajista kamppailulajin?

- Marko
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 29
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

#12

Viesti Andy »

Jääkiekossä opetetaan varmasti taitoja, jotka voi laskea myös kamppailutaidoiksi (esim. miten taklata), mutta koska pääosa treenistä ei ole liikkeitä, joiden tarkoituksena on (tai olisi täyskontaktilla tehtynä) toisen vahingoittaminen, en ehkä puhuisi siitä kamppailulajina.
Eli tilanne on sama kuin capoeirassa?
Esim. siitä, että olen kuullut ja lukenut siitä niin monesta lähteestä.
Ovatko nämä niitä samoja lähteitä, joissa kerrotaan karaten olevan alkujaan samuraita vastaan kehitetty tiastelutaito ja että taekwondo pohjautuu 2000 vuotta vanhoihin korealaisiin lajeihin? Nämäkin jutut voi lukea aika monesta lähteestä.
Ja myös niin päin, että edelleen faveloissa (paikalliset slummit) ja muutenkin köyhemmissä osissa capoeira on yleinen harrastus, jota treenataan mm. nimen omaan sen vuoksi että halutaan oppia taistelutaitoja, koska tappeluun joutuminen on niin todennäköistä.
Samalla ajattelutavalla voisi väittää,että jenkkilän slummeissa pelataan korista, koska köyhät mustat haluavat oppia juoksemaan pakoon ja hyppäämään esteiden yli tappelun sattuessa. Tai ehkä ne sittenkin treenaavat sitä, koska se on halpaa ja hauskaa.
Jos ei, niin mistä sitten on hyötyä, mikä on se maaginen juttu, mikä tekee jostain lajista kamppailulajin?
Määrittelit itse asian jo aika hyvin tuossa jääkiekon kohdalla. Sanotaan nyt vaikka niin, että kamppailulajissa harjoittelun ensisijaisena tarkoituksena on oppia vahingoittamaan tai hallitsemaan vastustajaa.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 8623
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori

#13

Viesti mronkain »

Andy kirjoitti:
Jääkiekossä opetetaan varmasti taitoja, jotka voi laskea myös kamppailutaidoiksi (esim. miten taklata), mutta koska pääosa treenistä ei ole liikkeitä, joiden tarkoituksena on (tai olisi täyskontaktilla tehtynä) toisen vahingoittaminen, en ehkä puhuisi siitä kamppailulajina.
Eli tilanne on sama kuin capoeirassa?
Ei ole, capoeirassa pääosa liikkeistä on sellaisia, joiden tarkoituksena kontaktilla tehtynä olisi vahingoittaa toista. Samoin koko lajin ajatus on taistelutilanteen simulointi.
Andy kirjoitti:
Esim. siitä, että olen kuullut ja lukenut siitä niin monesta lähteestä.
Ovatko nämä niitä samoja lähteitä, joissa kerrotaan karaten olevan alkujaan samuraita vastaan kehitetty tiastelutaito ja että taekwondo pohjautuu 2000 vuotta vanhoihin korealaisiin lajeihin? Nämäkin jutut voi lukea aika monesta lähteestä.
Onko sellainen sana kuin lähdekriittisyys tullut koskaan vastaan? Kannattaa tutustua, hyvistä sanakirjoista löytyy.
Andy kirjoitti:
Ja myös niin päin, että edelleen faveloissa (paikalliset slummit) ja muutenkin köyhemmissä osissa capoeira on yleinen harrastus, jota treenataan mm. nimen omaan sen vuoksi että halutaan oppia taistelutaitoja, koska tappeluun joutuminen on niin todennäköistä.
Samalla ajattelutavalla voisi väittää,että jenkkilän slummeissa pelataan korista, koska köyhät mustat haluavat oppia juoksemaan pakoon ja hyppäämään esteiden yli tappelun sattuessa. Tai ehkä ne sittenkin treenaavat sitä, koska se on halpaa ja hauskaa.
Et ilmeisesti ole koskaan vieraillut missään todella köyhässä maassa (tai ylipäänsä Oulun ulkopuolella?), missä on oikeasti slummeja, ja joissa rikollisuus on sitä luokkaa ja sen laatuista, että jonkinlainen taistelutaito on välttämättömyys? Toki, helpoimmillaan se voi olla sitä, että hankkii veitsen, kuka tahansa osaa puukottaa toisen hengiltä, mutta on aivan eri asia selvitä hengissä sellaisessa kulttuurissa. Se vaatii sitä, että on jotain mitä käyttää esim. niitä veitsenheiluttajia vastaan.
Jos ei, niin mistä sitten on hyötyä, mikä on se maaginen juttu, mikä tekee jostain lajista kamppailulajin?
Andy kirjoitti: Määrittelit itse asian jo aika hyvin tuossa jääkiekon kohdalla. Sanotaan nyt vaikka niin, että kamppailulajissa harjoittelun ensisijaisena tarkoituksena on oppia vahingoittamaan tai hallitsemaan vastustajaa.
Ja capoeirassako ei mielestäsi ole kyse siitä?
Yhtä hyvin voisi sanoa ettei nyrkkeily tai kickboxing ole kamppailulaji, koska niissä pääasiallinen tarkoitus on saada pisteitä tai tyrmäys ja voittaa ottelu. Itse asiassa mikään, mitä harjoitetaan urheilumielessä, ei tuon määritelmän mukaan olisi kamppailulaji.

- Marko
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 29
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

#14

Viesti Andy »

mronkain kirjoitti: Ei ole, capoeirassa pääosa liikkeistä on sellaisia, joiden tarkoituksena kontaktilla tehtynä olisi vahingoittaa toista. Samoin koko lajin ajatus on taistelutilanteen simulointi.
No ei se kyllä siltä näytä. Capoeiran liikkuminen, taktiikka, "kontakti" jne. ovat kaikki sellaisia, että niillä ei tappelemaan opi.
mronkain kirjoitti: Onko sellainen sana kuin lähdekriittisyys tullut koskaan vastaan? Kannattaa tutustua, hyvistä sanakirjoista löytyy.
Kyllä on. Lähdekriittisyys tarkoittaa mm. sitä, ettei merkittävää ole lähteiden määrä vaan laatu. sinä olet toistaiseksi vedonnut vain määrään, josta siitäkään et ole esittänyt näyttöä. Lähdekriittisyyden puute olisi nimenomaan sitä, että ottaisin juttusi heti todesta.
Et ilmeisesti ole koskaan vieraillut missään todella köyhässä maassa (tai ylipäänsä Oulun ulkopuolella?),
Jätäpä ne ad hominemit sinne, mihin ne kuuluvat...
missä on oikeasti slummeja, ja joissa rikollisuus on sitä luokkaa ja sen laatuista, että jonkinlainen taistelutaito on välttämättömyys?
Olen. Venäjällä. Mutta ei ne mitään treenanneet, vaan vetivät vodkaa ja liimaa.
Ja capoeirassako ei mielestäsi ole kyse siitä?
Yhtä hyvin voisi sanoa ettei nyrkkeily tai kickboxing ole kamppailulaji, koska niissä pääasiallinen tarkoitus on saada pisteitä tai tyrmäys ja voittaa ottelu. Itse asiassa mikään, mitä harjoitetaan urheilumielessä, ei tuon määritelmän mukaan olisi kamppailulaji.
Eli jos kaveri monottaa kuuppaan niin, että taju lähtee, se ei ole mielestäsi vahingoittamista? Huomaa, etten puhunut vahingoittamisesta keinolla millä hyvänsä ja miten paljon tahansa. Tietysti voidaan alkaa saivartelemaan jostain kädenväännöstä, onko se kamppailulaji tuolla määritelmällä, mutta pääosin määrittely toimii.

Capoeiran idea ei kuitenkaan ole taistella, vaan pelata. Tai pikemmin leikkiä, kun pisteitäkään ei ilmeisesti varsinaisesti lasketa. Sillä,millainen vaikutus tekniikalla olisi ei näy olevan merkitystä ja homma on täynnään kamppailun kannalta vain itseä väsyttäviä näytöstemppuja.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

#15

Viesti flammee »

Pessimistisenä ihmisenä sanoisin että on aika vakiea keksiä sellaista määritelmää, jonka sisälle sopisi kaikki kamppailulajeiksi mielletyt lajit. Ja tarvinneeko sitä edes määritellä niin tarkasti, eikö riitä että palstan ylläpitäjät määrittävät mistä saa keskustella kamppailulajialueella ja mistä offtopic-osastoilla. Kyllä diktatuuri on aina mukavampaa kuin byrokraattinen pilkunviilausdemokratia. Sanotaan nyt vielä että jos se turkkilainen perinnepaini hyväksytään kamppailulajiksi niin kyllä capoeirakin joutaisi määritelmän alle sopia..
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Viestiketju lukittu

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 40 kurkkijaa