Potkulaisten kamppailevat harjoituspäiväkirjat

Akuma

Potkulaisten julkiset harjoituspäiväkirjat

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Akuma
kylkeenpotkija
Viestit: 1028
Lauteille: Elokuu 2005
Paikkakunta: Tampere
Tykännyt: 4 kertaa
Tykätty: 0

Akuma

Viesti Akuma »

Shoto Budo, ma 31.7.


Oho. Kesätreeniksi väentungos, paikalla oli 1+6. Itse päätin leiritoipilaana palautua. Annoin siis vastuun alkulämmöistä poikkeuksellisesti 2.kyu harjoittelijalleni.

Seuraten normaalia kesätreenin kaavaa, tämän harjoittelijan johdolla pojat ja tyttö ottivat 10 kiekkaa juoksua nurmikentän ympäri - kesto noin 12 minuuttia. Sen jälkeen suorittivat ringissä 20 punnerrusta kukin omalla vuorollaan laskien - jengillä tuli kuitenkin syötyä tuota lukumäärää vähän silmillä ja loppua kohti ei vartalo pysynyt enää kellään suorassa. Sen jälkeen sama istumaannousuilla tosin käsien asento oli vapaa. Ja sitten sama selkälihasliikkeillä. Viiden minuutin venyttely, minuutin juomatauko ja avot! Koko ruljanssin kesto 25-30min. Aikaa jäljellä 1,5h.

Harjoittelemaan.


Päämäärä 1: Rakenne


Aloitimme kolmen askeleen ennaltasovitulla ottelulla. Hyökkääjän oli määrä hyökätä 70/30 etupainotteisessa asennossa liikkuen, lyöden kolme kertaa nyrkillään askeleella. Puolustajan oli määrä liikkua taaksepäin ja viimeisellä hyökkäyksellä siirtyä 30/70 takapainotteiseen asentoon ja alaspyyhkäisyllä (gedan barai) torjua/ohjata hyökkääjän viimeinen lyönti sivuun. Painotin, että hyökkääjän oli määrä hyökätä "killer intent"-asenteella mutta samalla pitää huoli rakenteestaan - esim. etujalka ei viimeisen iskun jälkeen saanut enää "teputtaa pois" ylimääräistä liikemäärää. Suomeksi, oli pakko harjoitella matalissa asennoissa.

Kyttäsin rakennetta kuin haukka vaatien ehdottomasti zenkutsun 70/30 ja kokutsun 30/70 painojakaumaa ilman luonnottomia jalkojen asentoja. Jos näkyi "laiskanmiehen kokutsua" eli takapainotteista asentoa 50/50 painojakaumalla kävin mainitsemassa asiasta ja se korjaantuikin tehokkaasti. Oikea asento/asenne pintautui jengiltä ennen pitkää. Hymyilin tyytyväiseen malliin ja pidin rakenteen tavoitteen saavutettuna. Pikku juomatauko. 1h jäljellä.


Päämäärä 2: Painonsiirto


Toinen harjoitus oli ensimmäisen variaatio. Opetusaihe siirtyi painopisteen siirtoon - eli "vaihdelaatikon" tuunaamiseen. Kaikki edellämainitut jutut piti pitää matkassa, mutta puolustajan tuli torjumansa kolmannen lyönnin jälkeen suorittaa vastatekniikka lyöden takapainotteisesta asennosta takakäden isku siten että painonsiirtoa hyväksikäyttäen päätyy jälleen etupainotteiseen asentoon ja tuottaa hyvän, plyometrisella tavalla tehokkaan lyönnin. Muutama "vain pakki puuttuu" takapainotteinen asento näkyi taas ja kävin ne korjaamassa. Ennen pitkää painonsiirron perusidea löytyi, yhdistettynä hyvään rakenteeseen. Kun illan tavoite painonsiirron suhteen oli saavutettu, jäljellä oli enää 0,5h harjoitusta.


Päämäärä 3: Harjoitellun sovellus, part 1


Kolmas harjoitus oli yakusoku kumite, eli puolivapaa ennaltasovittu ottelu. Hyökkääjän oli määrä hyökätä millä tahansa parhaaksikatsomallaan lyönti- tai iskutekniikalla askeleella mille tahansa korkeudelle, tai etupotkulla. Puolustajan täytyi torjua hyökkäys hyvällä alaspyyhkäisyllä (gedan barai) ja toimittaa painonsiirtoa hyväksikäyttäen oma nyrkkinsä hyökkääjän leukaperiin pyrkimyksenä samalla murtaa hänen alaselän sidontansa. 15 minuuttia tätä.


Päämäärä 4: Opitun sovelluksen vaikeusasteen nosto


Neljäs harjoitus oli myös yakusoku kumite, mutta hyökkääjä sai hyökätä edellämainituin tavoin kaksi kertaa, joista toisen ei tarvinut olla askeleella. Puolustaja sai vapaasti päättää tekeekö vastaliikkeensä ennen vai jälkeen toisen hyökkäyksen. Tosin ensimmäisen jälkeen oli toivottavampaa, sillä tällöin oli reagoitava samanaikaisesti toisen hyökkäyksen mahdollisuuteen. Muutama postilaatikko kolisi, mutta pidin hyvänä merkkinä että oma virheliike ja sen jälkeinen osuma pikemminkin nauratti harjoittelijoita. 15 minuuttia tätä, ja harjoitusaika oli sitten siinä.

Loppulätinät eli parilla lauseella tämä ylläoleva kerrottuna ilmoitin kaksi tuntia olevan purkissa - pillit pussiin ja kotiin katsomaan Simpsoneita.

Harjoitus sujui hyvin, sillä kivuttiin tällä kertaa jo miltei vapaaseen sparriin. Sitten taas on kertoja jolloin ei päästä ykkösaskelta pidemmälle koko kahden tunnin aikana. Meillä toimiikin usein ns. ansaintalogikka; jos syö kiltisti puuronsa - saa jälkkäriksi vapaata. :D
Matti Vanhanen

"We do not become 'masters of form'; instead, we hopefully train long and hard enough that the form 'masters' us."
-Ellis Amdur
Kuvake
Ôari
etupotkija
Viestit: 12518
Lauteille: Tammikuu 2005
Tykännyt: 333 kertaa
Tykätty: 18 kertaa

Re: Matti Vanhanen

Viesti Ôari »

Akuma kirjoitti: Hyökkääjän oli määrä hyökätä millä tahansa parhaaksikatsomallaan lyönti- tai iskutekniikalla askeleella mille tahansa korkeudelle, tai etupotkulla. Puolustajan täytyi torjua hyökkäys hyvällä alaspyyhkäisyllä (gedan barai) ja toimittaa painonsiirtoa hyväksikäyttäen oma nyrkkinsä hyökkääjän leukaperiin pyrkimyksenä samalla murtaa hänen alaselän sidontansa.
Jotain varmaan väärin hahmotan.. johtuuko ehkä eri lajien / tyylisuuntien termistön eroavaisuuksista, vai mistä... mutta jos Torin tulee torjua Uken hyökkäys Gedanbarailla (alatason pyyhkäisy), mutta Uke saa lyödä myös Jôdan-korkeudelle...

Gedanbarai tässä / teillä varmaan tarkoittaa myös alaspäin pyyhkäisevää liikettä joka täten toimii myös ylätason iskuunkin?

PS. tuo painonsiirtotreenaushan siirtyy taas mukavasti Bujinkan-treeneihin, sillä tuota löytyy sangen monesta Shoden-tason muodosta
______________________
fatman
kylkeenpotkija
Viestit: 4031
Lauteille: Helmikuu 2005
Paikkakunta: Karkkila
Tykännyt: 7 kertaa
Tykätty: 7 kertaa

Viesti fatman »

Itsekin hämmästelin, Yamazun tavoin, gedanbarain käyttöä. Minun ymmärtämäni edes likimain kihon-muotoisen gedanbarain käyttö esim. solar plexuksen korkeudelle tulevaan lyöntiin on huiman hankalaa. Jos taas gedanbarailla ymmärretään vapaasti ylhäältä alaspäin suuntautuva pyyhkäisy, joka on vapaa kihon muodosta, saatan ymmärtää mitä on tehty. Tuollainen vapaampi muoto esim. päätä kohti tehdyn lyönnin torjunnassa muistuttaisi enemmänkin alaviistoon suuntautuvaa sotoukea (keskitorjunta ulkoa sisään).
In my heart, in my mind, in my soul
lalalaalaa lalalaalaa lalalaa
Kuvake
Akuma
kylkeenpotkija
Viestit: 1028
Lauteille: Elokuu 2005
Paikkakunta: Tampere
Tykännyt: 4 kertaa
Tykätty: 0

Re: Matti Vanhanen

Viesti Akuma »

Yamazu kirjoitti: Gedanbarai tässä / teillä varmaan tarkoittaa myös alaspäin pyyhkäisevää liikettä joka täten toimii myös ylätason iskuunkin?
Kyllä. Wax on, wax off. :D

Karate on loppujen lopuksi yksinkertainen juttu. Niin yksinkertainen, että yletön bunkaimässäily tuntuu aina joskus väkisin mukaan ahdetulta, ulkopuoliselta osalta. Eikun hei... sehän ON ulkopuolinen osa budokaratea!!!
Matti Vanhanen

"We do not become 'masters of form'; instead, we hopefully train long and hard enough that the form 'masters' us."
-Ellis Amdur
Kuvake
Ôari
etupotkija
Viestit: 12518
Lauteille: Tammikuu 2005
Tykännyt: 333 kertaa
Tykätty: 18 kertaa

Re: Matti Vanhanen

Viesti Ôari »

Akuma kirjoitti: Kyllä. Wax on, wax off.
Sain! Eli kyse oli terminologiaerosta (vertasin tätä omaan vanhaan "kakekokemukseeni")... Eli tässä Gedanbarai tarkoittaa "alatason pyyhkäisyn" lisäksi myös "pyyhkäisyä alatasoon"?
______________________
Kuvake
Akuma
kylkeenpotkija
Viestit: 1028
Lauteille: Elokuu 2005
Paikkakunta: Tampere
Tykännyt: 4 kertaa
Tykätty: 0

Viesti Akuma »

Juu, gedanbarain pointti on "gyamettu" raskas käsi joka tuodaan alas. Ei muuta. Katojen tekniikoita on huomattavasti muutettu tällä vuosisadalla. Yksi muutos on ollut katassa alunperin avoimen käden laittaminen nyrkkiin, jolloin liike muuttuu vaikeammaksi ymmärtää. Ohjastan harjoittelijoitani usein siten että jollei katan jokin liike vain mene jakeluun, kannattaa avata käsi nyrkistä (vaikkapa siihen kuuluisaan "nollanyrkkiin") ja kokeilla uudelleen.

"The old-style lower-level block was done in a motion that was more like striking than sweeping and with the hand clenched. In actual practice, it was discovered that the block was more effective with the hand open, although this would not necessarily be true in all cases. I advise practicing with open hand as shown.

Why should it be more effective? The reason, I believe, is the making the fist causes some rigidity in the arm. With the hand open, the vital energy (ki) penetrates to the fingertips, making the block more effective.

I learned this valuable lesson in an unfortunate way. I arranged with my partner to block his punch lightly with my open hand, so as not to injure him. The result was that one of the bones in his forearm was cracked, for which I naturally apologized profusely, my intention having been just the opposite."


-Shigeru Egami
Matti Vanhanen

"We do not become 'masters of form'; instead, we hopefully train long and hard enough that the form 'masters' us."
-Ellis Amdur
Kuvake
Ôari
etupotkija
Viestit: 12518
Lauteille: Tammikuu 2005
Tykännyt: 333 kertaa
Tykätty: 18 kertaa

Viesti Ôari »

Akuma kirjoitti: Juu, gedanbarain pointti on "gyamettu" raskas käsi joka tuodaan alas. Ei muuta. Katojen tekniikoita on huomattavasti muutettu tällä vuosisadalla. Yksi muutos on ollut katassa alunperin avoimen käden laittaminen nyrkkiin, jolloin liike muuttuu vaikeammaksi ymmärtää. Ohjastan harjoittelijoitani usein siten että jollei katan jokin liike vain mene jakeluun, kannattaa avata käsi nyrkistä (vaikkapa siihen kuuluisaan "nollanyrkkiin") ja kokeilla uudelleen.
Juuh, tosiaan, saattaa "pyyhkiminen" toimia paremmin sillä avoimella kädellä. Nyrkki saattaa tuoda vuorostaan mukaan liikkumattomuutta (vrt. Fudôken).

Taasen tuota "raskasta kättä" voit hyvin hyödyntää Bujinkan-treeneissä (esim. Hichô no katan Gedanuke - tosin muistaen siinä sen nyrkin).
______________________