Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Zone-ruokavalio

Keskustelua voimaharjoittelusta, kamppailulajien oheisharjoittelusta, liikuntaravitsemuksesta ja urheiluvammoista

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Eppu
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 3297
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Hattula
Etulaji: Holismi
Takalajit: Taekwondo, BJJ/SW

Zone-ruokavalio

#1

Viesti Eppu »

Potkun Whatsapp-ryhmässä keskustellaan toisinaan aika paljon myös ruokavaliosta. Ajattelin kirjoittaa omista kokemuksistani zone-dieetistä, joka on suosittu CrossFit-harrastajien piirissä. Olen reilun puolen vuoden ajan pyrkinyt noudattamaan kyseistä ruokavaliota. En mitenkään erityisen tiukasti, mutta ateriatkin, joiden kokoonpanoa en laske, pyrin rakentamaan zone-ideologian mukaisesti.
Biokemisti Barry Searsin kehittämä zone-dieetti kuuluu matalahiilihydraattisiin ruokavalioihin, joissain lähteissä kyseisestä ruokavaliosta käytetään runsaan rasvapitoisuutensa vuoksi myös rasvadieettiä. Rasvojen ja proteiinien suosiminen ravinnon pääasiallisina energialähteinä on tutkimuksen valossa kiistanalaista, mutta omien henkilökohtaisten kokemusteni valossa zone-ruokavalion suosituksia noudattamalla ei kuitenkaan päädytä samanlaisiin ”salamitangon sulatejuustoon dippaamisiin” kuin esimerkiksi jotkut Aktinsin dieetin noudattajat päätyvät.

CF-journalin artikkeli zone-dieetistä

Zone-dieetin perusrakenne on, että joka aterialla syötäisiin tasapainoisesti hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvoja. Tasapainon määrittelyn ruokavaliossa käytetään termiä blokki. Ajatus on, että yksi hiilariblokki on 9 grammaa hiilihydraattia, proteiiniblokki 7 grammaa proteiinia ja rasvablokki 1,5 grammaa rasvaa. Jokaisella aterialla syödään sama määrä eri makrolokkeja. Ihmisen vuorokautinen kokonaisblokkitarve määritetään hänen proteiinitarpeensa mukaan. Laskentaperusteet on helpointa esittää alkuperäisessä muodossaan, jossa ihmisen massa lasketaan paunoissa ja makroravinteet grammoissa.

Esimerkki: 185lb (84kg) ihminen, jonka rasvaprosentti on 16%, rasvaton kehonmassa on 155,4lb. Zone-dieetissä rasvattoman kehonpainon lisäksi proteiinintarvetta arvioidaan ihmisen aktiivisuuskertoimella, joka vaihtelee 0,1-1:n välillä. Ihminen, joka liikkuu aktiivisesti, mutta hänen työnsä ja muun elämän aktiivisuus on fyysisesti varsin rauhallista, voidaan arvioida liikkuvan kertoimella 0,7. Aktiivisuuskerroin jaettuna proteiiniblokkien tarpeella (7g) on 0,1. Mutkia oikovilla kaavoilla päädytään 155,4lbx0,1=15,54 joka pyöristyy 16 blokkiin. Henkilön tulisi siis nauttia 16 hiilari-, proteiini- ja rasvablokkia vuorokausittain. Kuudentoista blokin ruokavalio neuvotaan jakamaan aamupalalla, lounaalla ja päivällisellä neljän blokin aterioiksi ja kahdeksi kahden blokin välipalaksi.

Zone-dieettiä käsittelevissä ohjeissa on listattu mitä yksi blokki eri makroravinteita pitää sisällään. Esimerkiksi neljän blokin ateria voisi olla 160g jauhelihaa (raakamassa)(4P-blokkia), 260g porkkanaraastetta (2H-blokkia), yksi iso omena (2H-blokkia) ja 1,3 ruokalusikallista oliiviöljyä (4R-blokkia). Monipuolisempien aterioiden rakentamiseksi netti on luonnollisesti pullollaan oikeita reseptejä. :D

Zone-ruokavaliossa ei ole tarkoitus varsinaisesti kieltää minkään raaka-aineen käyttöä, mutta siinä tulisi suosia ”puhtaita” proteiininlähteitä, kuten vähärasvaisia eläintuotteita, hyviä rasvoja (Avokaadot, pähkinät jne.) ja matalan glykeemisen indeksin hiilihydraatteja. Hiilareiden syöminen tuoreina kasviksina johtaa siihen, että syötävää massaa on ainakin omaan makuun vähintäänkin riittävästi, esimerkiksi parsaa saa syödä puoli kiloa yhteen hiilihydraattiblokkiin.

Ruokavalion ohjeiden mukaan blokkien määrä määrittyy siis kehon rasvattoman massan mukaan. Kirjoitusten mukaan esimerkiksi miehillä ideaalinen rasvaprosentti olisi alle kymmenen, mutta lähestyttäessä kuutta, alkaa ihmisen suorituskyky ja hyvinvointi joutua koville. Zone-dieetissä ”liikaan” laihtumiseen ja energiatarpeen lisääntymiseen vastataan lisäämällä aterioiden rasvablokkien määrää, ei kaikkien blokkien. Esimerkissä käytetty ”16-blockerin” tulee tällaisessa tapauksessa siirtyä syömään vuorokaudessa edelleen 16 proteiini- ja hiilariblokkia, mutta lisätä rasvablokkien määrä 32:een. Kirjoituksissa puhutaan kehon kyvystä oppia hyödyntämään rasvoja energialähteenään, tieteellistä totuutta tämän taustalla en tunne ja se vaikuttaa ainakin minusta osittain epäilyttävältä. Harmaalle alueelle lähdetään mielestäni siinä, että rasvan syömistä voidaan dieetin ohjeiden mukaan jatkaa aina viisinkertaiseen rasvablokkimäärään...

Omat henkilökohtaiset kokemukseni zone-ruokavaliosta ovat positiivisia. Omaan sisäiseen numeronikkariin iskee metodologia, jossa taulukkojen avulla voi vapaasti muodostaa itselleen oikeanlaisia ateriakokonaisuuksia. Aluksi ruokavalion noudattaminen vaatii jonkin verran perehtymistä ja vaakaa, mutta aika nopeasti alkaa muodostua käry siitä, minkälaisia määriä kuuluisi syödä ja paljonko eri raaka-aineita siihen tulee käyttää. Tärkeimpänä vaikutuksena itselläni on ollut energiatasapainon vakautuminen. Ateriat ovat kooltaan suuria ja niiden syöminen vie aikaa. Täyden kylläisyyden saavuttamisesta huolimatta en ole vielä kertaakaan kokenut ähkyä, joka vaikkapa ison pasta-aterian jäljiltä itselleni tulee helposti. Olen aikaisemmin myös kärsinyt aterianjälkeisestä väsymyksestä, jota nykyään ei enää tapahdu. Ajan kuluessa ruokailusta energiatasoni eivät myöskään romahda enää. Uuden aterian lähestyessä nälän tunne ei tunnu voimattomuutena ja ärtyisyytenä vaan useimmiten tyhjyyden tunteena vatsassa. En ole aktiivinen itseni punnitsija, mutta tiedän että kokonaismassan näkökulmasta en ole juurikaan laihtunut, mutta kehonkoostumukseni on silminnähden muuttunut atleettisemmaksi. Henkilökohtaisia vaikutuksiani osittain vaikeuttaa se, että lounaani ja päivälliseni ovat ainoastaan ”zoneish” enkä karta niissä esimerkiksi pastaa tai riisiä, syy tähän on se, että teen isoja määriä ruokaa kerralla koko perheen käyttöön. Lisäksi syön joka viikko yhden sipsipussin ja juon joka päivä yhden alkoholittoman oluen. :lol:

Tarkemmin ruokavaliosta mm. laskentakaavoineen sivulta 45 eteenpäin.
"10 physical skills are: cardiovascular/respiratory endurance, stamina, strength, flexibility, power, speed, coordination, agility, balance, and accuracy. You are as fit as you are competent in each of these 10 skills."
Treenipäiväkirja

Erik Sandström
Mestaritehdas Oy
Instagram/Facebook
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Zone-ruokavalio

#2

Viesti Mika »

Johan oli pohdittu aloitus. :jepa:

Siitä on pitkä aika, kun olen viimeksi penkonut Zone-dieettiä, mutta noin yleisesti ottaen olisin sitä mieltä, että dieeteistä on helposti hyötyä, koska ne laittavat ihmiset ajattelemaan ruokavaliotaan. Jo se voi olla iso askel monille. Pitäisin myös jossakin määrin sivuseikkana sitä, kuinka hyvin jonkin dieetin teoriatausta kestää tarkastelua. Zonen kohdalla tietyt väitteet hormonitoiminnasta ainakin putoavat tämän alle. Tärkeintä mielestäni on kuitenkin sen dieettiä noudattavan ihmisen hyvinvointi. Se ei silti välttämättä ole ihan yksinkertaista, mikä sitten kuitenkin tarkoittaa, että tarkempia tutkimuksia tarvitaan. Oma terveys on oma terveys. Onko nykyään olemassa tutkimustuloksia, jotka selvästi puoltaisivat Zonea terveellisenä dieettinä?

Tässä on yksi Zone-dieettiä arvosteleva tutkimus vuosien takaa, mutta se on vain tiivistelmä.

Käytännön tasolla tuo eri makroravinteiden laskeskelu on kai osoittautunut monen kohdalla työlääksi.

Mieluusti kuulisin muiltakin kokemuksia Zonesta. :)
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Eppu
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 3297
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Hattula
Etulaji: Holismi
Takalajit: Taekwondo, BJJ/SW

Zone-ruokavalio

#3

Viesti Eppu »

Mika kirjoitti: maalis 20, 2018, 12.43Käytännön tasolla tuo eri makroravinteiden laskeskelu on kai osoittautunut monen kohdalla työlääksi.
Oman kokemukseni mukaan zonessa käytetty blokkiajattelu helpottaa ainakin omassa suunnittelussani. Ruokavaliolle on ominaista hyödyntää linkkaamieni artikkelien mukaisia taulukoita, joissa eri raaka-aineet on luokiteltu pääasiallisen makroravinnekontribuutionsa mukaisesti. Nuo taulukothan eivät ota huomioon "piilomakroja", joita ovat esimerkiksi rasva proteiiniksi laskettavissa liha- tai maitotuotteissa. Monista muista ruokavalioista ja esimerkiksi monien personal trainereiden laatimista ruokaohjelmista tuo eroaa myös energiansaatiin suhtautumisen suhteen - kaloreita ei lasketa. Esimerkiksi monilla kehonrakennussivuilla ruokavaliot määritellään kokonaiskaloritarpeen mukaan. Laskemalla pelkästään zone-blokkien mukaisesti vaikkapa tuon esimerkkihenkilöni 16:n blokin ruokavaliota, hän saisi päivässä reilut 1400kcal, mikä on 84-kisoiselle aktiiviliikkujalle aivan liian vähän. Käytännön toteutuksen kannalta tämä on ainakin itseäni helpottava tekijä, kun esimerkiksi raejuustopurkista ei tarvitse laskea sadan gramman sisältämiä proteiineja, hiilareita, rasvoja ja energiaa, vaan voin yksinkertaisesti todeta, että aamupuuroni proteiiniblokit tulevat noin 250g:stä raejuustoa, eli puolet 500g:n purkista.
"10 physical skills are: cardiovascular/respiratory endurance, stamina, strength, flexibility, power, speed, coordination, agility, balance, and accuracy. You are as fit as you are competent in each of these 10 skills."
Treenipäiväkirja

Erik Sandström
Mestaritehdas Oy
Instagram/Facebook
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Zone-ruokavalio

#4

Viesti Andy »

Zone-dieetin hyvä puoli lienee siinä, että se johtaa suhteellisen tasapainoiseen ruokavalioon, eikä kai voi olla ainakaan erityisen vaarallinen. Erona siis johonkin "elän pelkällä lihalla ja rasvalla" -ketodieetteihin, kaalisoppakuureihin ja vastaaviin.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Zone-ruokavalio

#5

Viesti flammee »

Eppu kirjoitti: maalis 20, 2018, 10.23 Potkun Whatsapp-ryhmässä keskustellaan toisinaan aika paljon myös ruokavaliosta. Ajattelin kirjoittaa omista kokemuksistani zone-dieetistä, joka on suosittu CrossFit-harrastajien piirissä. Olen reilun puolen vuoden ajan pyrkinyt noudattamaan kyseistä ruokavaliota. En mitenkään erityisen tiukasti, mutta ateriatkin, joiden kokoonpanoa en laske, pyrin rakentamaan zone-ideologian mukaisesti.
Biokemisti Barry Searsin kehittämä zone-dieetti kuuluu matalahiilihydraattisiin ruokavalioihin, joissain lähteissä kyseisestä ruokavaliosta käytetään runsaan rasvapitoisuutensa vuoksi myös rasvadieettiä. Rasvojen ja proteiinien suosiminen ravinnon pääasiallisina energialähteinä on tutkimuksen valossa kiistanalaista, mutta omien henkilökohtaisten kokemusteni valossa zone-ruokavalion suosituksia noudattamalla ei kuitenkaan päädytä samanlaisiin ”salamitangon sulatejuustoon dippaamisiin” kuin esimerkiksi jotkut Aktinsin dieetin noudattajat päätyvät.

CF-journalin artikkeli zone-dieetistä

Zone-dieetin perusrakenne on, että joka aterialla syötäisiin tasapainoisesti hiilihydraatteja, proteiinia ja rasvoja. Tasapainon määrittelyn ruokavaliossa käytetään termiä blokki. Ajatus on, että yksi hiilariblokki on 9 grammaa hiilihydraattia, proteiiniblokki 7 grammaa proteiinia ja rasvablokki 1,5 grammaa rasvaa. Jokaisella aterialla syödään sama määrä eri makrolokkeja. Ihmisen vuorokautinen kokonaisblokkitarve määritetään hänen proteiinitarpeensa mukaan. Laskentaperusteet on helpointa esittää alkuperäisessä muodossaan, jossa ihmisen massa lasketaan paunoissa ja makroravinteet grammoissa.
Eipä zonea kovin rasvapainotteisena noilla spekseillä voi pitää, jos nyt ihan oikein ymmärrän / laskeskelin, tossahan näyttäisi tulevan yhdellä blokilla laskettuna hiilareista 36 kcal, proteiinista 28 kcal ja rasvasta vain 13,5 kcal eli ~20%, joka on matalampi kuin suomalaisessa ravintosuosituksessa (25-40%). Jos viisinkertaistaa rasvamäärän niin sittenkään ei vielä ole ihan niin rasvapainotteista kuin atkinsissa, tällöin rasvasta tulee energiaa 67,5 kcal ja hillarin + proteiinin osuus on 64 kcal eli vain vähän yli 50% rasvasta.
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Kuvake
Eppu
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 3297
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Hattula
Etulaji: Holismi
Takalajit: Taekwondo, BJJ/SW

Zone-ruokavalio

#6

Viesti Eppu »

flammee kirjoitti: maalis 20, 2018, 20.04Eipä zonea kovin rasvapainotteisena noilla spekseillä voi pitää, jos nyt ihan oikein ymmärrän / laskeskelin, tossahan näyttäisi tulevan yhdellä blokilla laskettuna hiilareista 36 kcal, proteiinista 28 kcal ja rasvasta vain 13,5 kcal eli ~20%, joka on matalampi kuin suomalaisessa ravintosuosituksessa (25-40%). Jos viisinkertaistaa rasvamäärän niin sittenkään ei vielä ole ihan niin rasvapainotteista kuin atkinsissa, tällöin rasvasta tulee energiaa 67,5 kcal ja hillarin + proteiinin osuus on 64 kcal eli vain vähän yli 50% rasvasta.
Nuo laskelmat tosiaan vastaavat omaakin käsitystäni. Noissa zonea käsittelevissä kirjoituksissa on sanottu oletukseksi, että yleensä proteiiniblokki sisältää niin paljon myös rasvaa, että makrojakauma jota tavoitellaan energiajakauman suhteen on hiilareista 40%, proteiinista 30% ja rasvasta 30%. Vähärasvaiseksi merkittyjä proteiiniraaka-aineita käyttäessä tulisi ateriaan rasvablokkien määrä tuplata. Joidenkin lähteiden käyttämä rasvadieetti lienee terminä pohjoisamerikkalaista perua, vastineena täysin tai erittäin vähärasvaisille ruokavalioille.
"10 physical skills are: cardiovascular/respiratory endurance, stamina, strength, flexibility, power, speed, coordination, agility, balance, and accuracy. You are as fit as you are competent in each of these 10 skills."
Treenipäiväkirja

Erik Sandström
Mestaritehdas Oy
Instagram/Facebook
Kuvake
Totte
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 4384
Lauteille: Toukokuu 2008
Paikkakunta: Helsinki

Zone-ruokavalio

#7

Viesti Totte »

Kun en nyt ole yhtään ruokavalioihin tutustunut niin nousi heti kysymys, että miten paljon tuo eroa normaalista lautasmallista/ruokapyramidista? Vertailu johonkin pastakulhoon on sinäänsä perusteltua (koska ihmiset syövät niin), mutta se pastakulhohan ei varmaan täytä virallisia ravintosuosituksia.

Mihin blokkiin kasvikset lasketaan? Yritin katsoa tota pdf:ää, mutta se ei nyt heti auennut. Joku kurkku nyt ei varmaan täytä mistään blokista (rasva, hiilari, proteiini) hirveen paljon?
"Jos minulla olisi kaikki valta, etenisin tältä pohjalta, mutta harmi kyllä, minulla ei ole lainkaan valtaa."
- Osmo Soininvaara
Kuvake
Puni
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3845
Lauteille: Kesäkuu 2010
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taekwondo Ilshin
Sivulajit: -
ITF Taekwon-Do
(Ch'ang Hon)
WT Taekwondo
(Kukkiwon, SimUu)
Takalajit: -
Urheilu
Kilpailu
Yhteystiedot:

Zone-ruokavalio

#8

Viesti Puni »

Kauhean monimutkaiselta vaikuttaa, ei tommosta voi myydä tavan tallaajille. Eikä mun kaltaiselle pa-dieettiläiselle, jolla on lupa syödä mitä tahansa minkä saa juoksemalla kiinni.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Zone-ruokavalio

#9

Viesti Mika »

Eppu, tuo blokkikäytäntö on ihan kätevä, ja erityisesti tykkään siitä, että yksi blokki ajatellaan yhden makroravinteen alle, vaikka siinä todellisuudessa olisi kaikkia makroravinteita. Se helpottaa suunnittelua ja on melko erilaista kuin ruokavaa'alla leikkiminen jokaisella aterialla. :jepa:

Nuo alustusviestisi linkit ovat aika pitkiä, joten en ole niihin ehtinyt tutustua, mutta onko kyseessä Glassmanin tai muiden CrossFitiin räätälöimä versio Zonesta?

Sears itse taitaa tukea 1200 kilokalorin päivittäistä ruokavaliota naisille ja 1500:n miehille.
Americans Need More than 1,200 to 1,500 Calories a Day – False!
Let’s go on to the U.S. News and World Report section on how the Zone Diet works. At least they correctly state the recommended daily calorie intake for the average American following the Zone Diet is between 1,200 and 1,500 calories. Then they complain that Americans need more calories than that!
lähde
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Eppu
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 3297
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Hattula
Etulaji: Holismi
Takalajit: Taekwondo, BJJ/SW

Zone-ruokavalio

#10

Viesti Eppu »

Totte kirjoitti: maalis 21, 2018, 00.41 Kun en nyt ole yhtään ruokavalioihin tutustunut niin nousi heti kysymys, että miten paljon tuo eroa normaalista lautasmallista/ruokapyramidista? Vertailu johonkin pastakulhoon on sinäänsä perusteltua (koska ihmiset syövät niin), mutta se pastakulhohan ei varmaan täytä virallisia ravintosuosituksia.

Mihin blokkiin kasvikset lasketaan? Yritin katsoa tota pdf:ää, mutta se ei nyt heti auennut. Joku kurkku nyt ei varmaan täytä mistään blokista (rasva, hiilari, proteiini) hirveen paljon?
Eihän tuo varsinaisesti taida erotakaan ja pyrkimys on sama kuin ns. lautasmallissa, eli tasapainoinen ruokavalio. Omia aterioitani kasatessa olen kuitenkin huomannut, että siinä missä lautasmallia hahmottavissa ohjeissa keskitytään eri raaka-aineiden visuaaliseen kokoon, zonessa katsotaan tarkemmin mitä juuri kyseinen raaka-aine oikeasti pitää pääasiallisesti sisällään. Esimerkiksi yksi omena (160g) on kaksi hiilariblokkia ja sama blokkimäärä kurkulla olisi 570g ja jäävuorisalaattina kilon verran. Lautasta nuo täyttävät visuaalisesti aivan eri tavoilla.
Mika kirjoitti: maalis 21, 2018, 10.08Nuo alustusviestisi linkit ovat aika pitkiä, joten en ole niihin ehtinyt tutustua, mutta onko kyseessä Glassmanin tai muiden CrossFitiin räätälöimä versio Zonesta?
En itseasiassa tiedä. Nuo CrossFit Journalin kirjoitukset ovat monesti ilmeisesti jonkinlaisen porukan laatimia, eikä niitä useimmiten ole viitteistetty tai selitetty sen tarkemmin. Glassmanin vaikutus ruokavalion suosimiselle on varmasti suuri. CrossFit inc käy mielestään avointa sotaa diabetestä vastaan, josta kärsivien ravitsemuksessa monet, etenkin Glassman, ovat kokeneet zone-ruokavaliosta olevan hyötyä. Saman ruokavalion julistetaan olevan kaikille edullinen ja aktiivista elämäntapaa tukeva.

Itsekin tutustuin kyseiseen ruokavalioon CF-harrastuksen kautta ja googlaillessa aiheesta, hyvin monet aihetta käsittelevät linkit ovat jollain tapaa kytköksissä CrossFit-skeneen.

https://www.zonediet.com/
Taitaapa tohtori Searsilla olla myös taloudelliset jauhot pussissa. Ruokavaliota on tuotteistettu kovalla kädellä ja CF-sivustojen tarjoamat vinkit ja taulukot ovat lajille ominaisen open source -ideologian vuoksi ainakin itselleni helpoiten lähestyttäviä.
Sears itse taitaa tukea 1200 kilokalorin päivittäistä ruokavaliota naisille ja 1500:n miehille.
Tuosta esittelemästäsi sitaatista ei täysin aukottomasti ilmene, onko siinä laskettu siis zone-blokkien mukaiset päämakrojen mukaiset kalorit, vai onko laskelmissa otettu huomioon myös "piilokalorit". Joka tapauksessa niin Searsin kuin Glassmaninkin tavoite näyttäisi olevan oman tuotteensa kautta "parantaa elämäntapasairas Amerikan kansa". Tässä taistelussa myynnin kannalta näyttäisi olevan edullista myyrä ääreviä visioita vähäisistä kalorimääristä ja äärimmäisen rankasta metaboliaa kiihdyttävästä liikuntaharjoittelusta, ne vetoavat ihmisiin, jotka kaipaavat parannusta.

Sivuhuomautus: Lienenkö pinnallinen, mutta mulle on kyllä joskus vaikea pitää tämän näköistä kaveria liikunta- ja ravitsemuspioneerina:
Kuva
"10 physical skills are: cardiovascular/respiratory endurance, stamina, strength, flexibility, power, speed, coordination, agility, balance, and accuracy. You are as fit as you are competent in each of these 10 skills."
Treenipäiväkirja

Erik Sandström
Mestaritehdas Oy
Instagram/Facebook
Kuvake
Totte
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 4384
Lauteille: Toukokuu 2008
Paikkakunta: Helsinki

Zone-ruokavalio

#11

Viesti Totte »

Ok, kiitos selvennyksestä! Kysyin tätä koska tuo homma kuulosta ns. järkevältä ja tasapainoiselta. Visuaalinen vertailu ei varmaan ole se paras, mutta se on toisaalta helpoin. Eli veikkaisin lautasmallin idea olevan saada ihmiset tekemään edes jotain parannuksia ja pikkasen miettimään mitä syö. Tavan tallaajalle mikä tahansa laskeminen ja kirjanpito ei voi olla syömisen perusta.

Tämä ei tietenkään estä niitä laskemasta jotka haluavat optimoida, eli yllä oleva ei tietenkään voi olla argumentti tietyn dieetin henkilökohtaista käyttämistä vastaan.
"Jos minulla olisi kaikki valta, etenisin tältä pohjalta, mutta harmi kyllä, minulla ei ole lainkaan valtaa."
- Osmo Soininvaara
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Zone-ruokavalio

#12

Viesti flammee »

Mites tämä säästöliekkiteoria, kun punttipiireissä ideana on kait että pitää vetää tosi paljon energiaa, ettei iske säästöliekki, jolloin sitten ei jaksa, ei palaudu, ei kehity, eikä paino putoa. Tässähän on nyt aika päinvastainen kuvio. Onko tullut vastaan? Mikä häiskä tuossa kuvassa muuten on?
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Kuvake
Eppu
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 14
Viestit: 3297
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Hattula
Etulaji: Holismi
Takalajit: Taekwondo, BJJ/SW

Zone-ruokavalio

#13

Viesti Eppu »

flammee kirjoitti: maalis 22, 2018, 20.10 Mites tämä säästöliekkiteoria, kun punttipiireissä ideana on kait että pitää vetää tosi paljon energiaa, ettei iske säästöliekki, jolloin sitten ei jaksa, ei palaudu, ei kehity, eikä paino putoa. Tässähän on nyt aika päinvastainen kuvio. Onko tullut vastaan? Mikä häiskä tuossa kuvassa muuten on?
Ah, aivan jäi kuvateksti pois, eli kuvassa on Greg Glassman, CrossFit inc:n johtaja ja lajin kehittäjänä pidetty hahmo.

Oma käsitykseni on, että niin kutsuttu säästöliekki on huuhaata. On varmasti totta, että liian vähäinen ateriointi aiheuttaa aineenvaihdunnan jonkinlaista hidastumista. Liian vähäisellä energiansaannilla suoritustaso toki laskee ja olokin heikkenee. Kuitenkin jos energiaa saa vähemmän, kuin kuluttaa, laihtuu. Piste. Fysiikan lakien mukaan energiaa ei voi ilmestyä tyhjästä tai kadota. Erot lienevät sitten siinä, että minkälaisesta kudoksesta se laihdutettu massa lähtee?

En täysin hahmota mitä haet käänteisellä säästöliekillä tässä yhteydessä? Jos voisit tarkentaa.
"10 physical skills are: cardiovascular/respiratory endurance, stamina, strength, flexibility, power, speed, coordination, agility, balance, and accuracy. You are as fit as you are competent in each of these 10 skills."
Treenipäiväkirja

Erik Sandström
Mestaritehdas Oy
Instagram/Facebook
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Zone-ruokavalio

#14

Viesti Mika »

Tämä ei suoraan liity tuohon ns. säästöliekkiin, mutta Patrik Borg on kirjoittanut hyvän artikkelin rasvanpoltosta.

Liikunnan ja ravinnon vaikutus rasvan ja energian ”polttoon”
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 11111
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Zone-ruokavalio

#15

Viesti flammee »

Eppu kirjoitti: maalis 23, 2018, 09.50
flammee kirjoitti: maalis 22, 2018, 20.10 Mites tämä säästöliekkiteoria, kun punttipiireissä ideana on kait että pitää vetää tosi paljon energiaa, ettei iske säästöliekki, jolloin sitten ei jaksa, ei palaudu, ei kehity, eikä paino putoa. Tässähän on nyt aika päinvastainen kuvio. Onko tullut vastaan? Mikä häiskä tuossa kuvassa muuten on?
Ah, aivan jäi kuvateksti pois, eli kuvassa on Greg Glassman, CrossFit inc:n johtaja ja lajin kehittäjänä pidetty hahmo.

Oma käsitykseni on, että niin kutsuttu säästöliekki on huuhaata. On varmasti totta, että liian vähäinen ateriointi aiheuttaa aineenvaihdunnan jonkinlaista hidastumista. Liian vähäisellä energiansaannilla suoritustaso toki laskee ja olokin heikkenee. Kuitenkin jos energiaa saa vähemmän, kuin kuluttaa, laihtuu. Piste. Fysiikan lakien mukaan energiaa ei voi ilmestyä tyhjästä tai kadota. Erot lienevät sitten siinä, että minkälaisesta kudoksesta se laihdutettu massa lähtee?

En täysin hahmota mitä haet käänteisellä säästöliekillä tässä yhteydessä? Jos voisit tarkentaa.
Omien fiilisten mukaan olen myös siinä epäilyssä että säästöliekki (ja high flux) olisi huuhaata. En ole havainnut itselläni kumpaankaan suuntaan minkäänlaisia teoriaa tukevia vaikutuksia, jos syö vähemmän niin energiatasoihin ei ole juurikaan negatiivisia vaikutusta, jos syö enemmän niin lihoo, muttei ole sen energisempi.

Taisin ilmaista huonosti - en tarkoittanut käänteistä säästöliekkiä, vaan että zonessa mennään aikalailla päinvastaisella kaavalla, kun siis energiaa rajoitetaan, kun punttipiirien ruokavalioissa syödään reilummin. Jossain vaiheessa seurasin Jutan superdieettejä ja siinähän laihduttajat ihan ensimmäisenä alkoivat syömään laadukkaammin, mutta myös paljon enemmän. Ja se meni käsittääkseni juurikin sillä säästöliekki-high flux-idealla.

Yksi mahdollisuus olisi kait että horpalla olisi osuutta asiaan, eli kun sitä vedetään, niin syömällä reilummin kaikki menee talteen ja ilman sitä sitten vaan läskistytään, mutta yksityiskohtaa ei mainita koska sitä ei julkisesti sopisi vetää. Noh, eipä sitä ihmisiltä tietenkään kehtaa kysyä että käyttävätkö horppaa. Toinen selitys tälle ristiriidalle voisi tietysti olla ihmisten geenipuolen yksilöllisyys, eli kroppa vastaa dieetteihin yksilöllisillä tavoilla. Esimerkiksi karppausta ja urheilua kun on tutkittu, niin on havaittu joissakin tutkimuksissa että joillakin se toimii oikein hyvin ja joillakin se ei toimi sitten yhtään. Ja näinollen siis tällaiset yksilöt jotka kohtaavat sellaisen ruokavalion joka ei toimi jäävät yksinkertaisesti näkymättömiin, kun eivät lajissaan etene vaan jäävät sellasiksi tavallisiksi ihmisiksi joilla homma ei vaan toimi, ja todennäköisesti myös karsiutuvat pois, jolloin jäljelle jäävän aineksen perusteella syntyy harha että homma toimisi kaikilla.
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 40 kurkkijaa