Moi! Luo tili ja ota osaa iloiseen keskusteluun. 🙂

Mineraalivesi, eli vichy, eli vissy

Keskustelua voimaharjoittelusta, kamppailulajien oheisharjoittelusta, liikuntaravitsemuksesta ja urheiluvammoista

Valvoja: Valvoja

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 17054
Liittynyt: Joulukuu 2007
Tykännyt: 1 kerran
Tykätty: 0

Mineraalivesi, eli vichy, eli vissy

#1

Viesti Lasse Candé »

Aihetta sivutaan myös ketjussa nimeltä "Vesi -- maku ja mineraalit", mutta nimi on outo ja ketju käsittelee erittäin paljon hanavesiä.
http://www.potku.net/forum/viewtopic.ph ... 0&start=10


Joten ketju ihan pelkille vissyille.


Itse olen vissyjen suurkuluttaja. Tyypillisesti päivässä menee reilu 2 litraa. Tapa tulee siitä, kun kesällä 2006 oli paljon fudistoimintaa varastotyön päälle... Oli ihan tyypillistä että hurjat väännöt päivällä saunan lämpöisessä kontissa ja sitten illemmalla ylipitkät treenit edelleen kuumalla kentällä. Siinä tuli sitten ajanjakso, jolloin juotu vesi meni systeemin läpi joissain minuuteissa eikä sen juominenkaan tuntunut tehoavan janoon. (Tuntui itse asiassa vähän siltä että keho hylki. Vesi tuntui juodessa vähän vastenmieliseltä.) Huomasi että se vesi ei yksinkertaisesti toimi. Vissy taas toimi. Sammutti janon eikä tarvinnut ihan heti kusta pois.

Tästä jäi tapa jossain määrin päälle ja ilokseni olen huomannut, että Rainbown Vichy on tyypillisesti ollut ihan hyvä halpa vaihtoehto Olvin ja Hartwallin hyville Vichyille. Nyt kuitenkin Rainbow vaihtoi vissyntuottajaansa VIP-Juicemakerista Finn Spring Oy:öön. Ei tämä nyt ihan Saskia-paskiaa ehkä ole, mutta heti huomasin, että ei potki samalla tavalla vaan on askelen lähempänä soodavettä.

Oli vielä vanhanmallinen pullo tiskipöydällä niin vertasin.
Vanha HYVÄ Rainbown Vichy kirjoitti:Ainesosat: Vesi (Suomi), hiilidioksidi, natriumbikarbonaatti, magnesiumkloridi, kaliumbikarbonaatti, kalsiumkloridi.

Ravintosisältö
100 ML
...
Suola 0,06 g
Uusi HUONO Rainbown Vichy kirjoitti:Ainesosat: Vesi (Suomi), hiilidioksidi, magnesiumkloridi, kaliumbikarbonaatti, kalsiumkloridi, natriumsitraatti

Ravintosisältö
100 ML
...
Suola 0,05 g

Sellaista eroa... Sattuupa tässä olemaan myös Olvin Vichy -pullo, jonka jouduin miittiä varten ostamaan, kun S-ryhmällä oli Rainbow-vissyjen vaihto juuri meneillään eikä oikein löytynyt, joten listataanpas siitä myös:
Olvin Vichy kirjoitti:AINEKSET: Vesi, hiilidioksidi, natriumbikarbonaatti, magnesiumsulfaatti, kaliumbikarbonaatti, kaliumkloridi, kaliumsitraatti, natriumsulfaatti.

Ravintoarvo
100ml
...
Suola 0,1 g
Kalium 21,0 mg
magnesium 4,50 mg
kalsium 2,70 mg
Olvin vissy siis on erittäin hyvää tavaraa. Vanha parempi Rainbow eroaa uudesta huonommasta näköjään siten, että siinä on (Olvin tavoin) natriumbikarbonaattia. Uudessa taas natriumsitraattia. Tämän lisäksi ainoa pulloissa näkyvä ero on uuden vähäisempi suolamäärä, 0,05 g vs vanhan 0,06 g. (Huom, Olvissa kaksinkertainen määrä, 0,1 g.)

Voiko noiden vissyjen ero selittyä noilla eroilla: natriumsitraatti vs -bikarbonaatti sekä tuo ero suolan määrässä? Vai olisiko sitten nuo aineet jotenkin ihan eri suhteissa?

Olvissa on sitten muitakin juttuja, jotka tuossa lihavoin, mutta siinä ei ole kalsiumkloridia eikä magnesiumkloridia, joka taas molemmissa Rainbowssa on/oli. Toisessa ketjussa mainittiin magnesium ja sen suhde kramppien ehkäisyyn, niin ainakin Olvissa on magnesiumsulfaattia sen -kloridin sijaan ja ravintoarvoissa magnesium ylipäätään listattuna. Noihin määriinhän Rainbown Vichy -pullo ei edes ota kantaa.Eli se mitä koen, on että Rainbown Vichy otti askelen kohti soodavetisyyttä. Näkeekö joku vissyjä tunteva noista osasista, mikä oli se oleellinen askel? Vaiko pelkkää placeboa? (En usko... pitäisin itseäni melko herkkänä tälle yhä edelleen, ainakin jonkin rajan jälkeen...)

On nyt reilu vuosi siitä kun S-ryhmä pudotti hinnan tasolle 1,19e (suuremmissa usein 1,09e), jolloin se on sama kuin Lidlin Saskian. Näyttää vissiin ostoskorivertailuissa hyvältä? Olisiko nyt sitten käynyt niin että tuo aivan hemmetin alhainen hinta (huom pantti 40 snt, entinen pullon hinta oli usein 1,59e) on liian alhainen laadukkaalle vissylle ja piti pudottaa tasoa kilpailuttamisen kautta? Itseäni tuo vain kyrsii. Hemmetin soodavettä. (Ja sitä osastoahan saa nyt Lidlistä puolilmaiseksi kun on se jokin Saskiaa paljon halvempi.)Saattaa olla niin että siirryn takaisin Hartwalliin / Olviin. Hartwall näyttää tajunneensa laatunsa, ja on aikas hemmetin tyyristä kaikkialla (?) mutta Olvista tarvitsee maksaa vain about samassa suhteessa enemmän kuin mitä siinä on enemmän oleellista tavaraa.

Vai olisiko muita suosituksia?
Mitä asioita vissyssä kannattaa katsoa?
Jne...tl;dr
Uusi Rainbown Vichy on huonompaa kuin vanha.

Avatar
Jorge
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 9944
Liittynyt: Kesäkuu 2008
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Mineraalivesi, eli vichy, eli vissy

#2

Viesti Jorge »

Natriumpitoisuus on yksi juttu, jota kannattaa tarkkailla. Toisaalta, se on "vissyn" Se Juttu, minkä takia se tuntuu hyvältä hikoilun jälkeen, mutta suurkulutuksessa tulee esiin suolan haitat.

Tutulla keittiömestarilla oli tapana juoda sitä klassista vichyä kuumassa keittiössä ja yhtäkkiä verenpaineet olivat ylhäällä.

Itsekin tykkään juoda mineraalivesiä ja nyt lekuri sanoi, että kinttujen turvotuksen ja hiukan kohonneen verenpaineen johdosta kannattaisi tsekata suolamääriä, joten olen alkanut opiskelemaan vesien tuoteselosteita.
http://www.dailymail.co.uk/news/article ... water.html

Avatar
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 5614
Liittynyt: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Mineraalivesi, eli vichy, eli vissy

#3

Viesti AlexMachine »

Isoisällä oli aina kylmähuoneessa useampi korillinen vishyä. Punaistaa sellaista, siis etiketti. En muista oliko Hartwallilla silloin sininen ja punainen vishy ja punainen oli se vähän voimakkaamman makuinen ja varmaan enemmän suolaa.
No nykyisistä vishyistä pidän eniten Olvin tavarasta. Maistuu sille mille muistan lapsuudesta. Hartwallin tavara on jotenkin liian "kevyttä ja kuplivaa"
People are what they do, not what they say, not what they think, not what they pretend to be.

Avatar
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 5397
Liittynyt: Lokakuu 2009
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Mineraalivesi, eli vichy, eli vissy

#4

Viesti Ile »

En osaa kovin hyvin vertailla noita merkkejä, mutta yleisenä kommenttina mun mielestä vissy on esimerkki asiasta, jossa pienellä panostuksella saa tuotettua vähän sellaista "luksusfiilistä". Osittain tämä johtunee siitä, että itse en normiarjessa juuri tule kotiloloissa käyttäneeksi/kaivanneeksi ko. juomaa vaikka siitä pidänkin.

Esim. jos kutsuu ihmisiä syömään, niin mun mielestä on hienoa, että "normaalien ruokajuomien" ohella tarjolla on sekä hyvää kuplivaa että kuplatonta vettä. Itse asiassa havaintojeni mukaan aika harvalla kotidinnerillä näin tapahtuu, vaikka muuten tarjoiluissa ei olisi paljon säästeltykään. Olisi kuitenkin aika helppo ja kohtuuhintainen kikka "tason nostamiseen".

Nykyään kun duunilounailla harvemmin juodaan (ainakaan isoja määriä) alkoholia, niin näissäkin yhteyksissä suosin mielelläni vissyä.

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 17054
Liittynyt: Joulukuu 2007
Tykännyt: 1 kerran
Tykätty: 0

Mineraalivesi, eli vichy, eli vissy

#5

Viesti Lasse Candé »

Kun Jorge sanoo että natriumpitoisuus on yksi mitä kannattaa tarkkailla ja toisaalta magnesiumiakin peräänkuulutellaan usein, niin onko tuossa siis kyse ihan suoraan suolapitoisuudesta (natriumkloridi=ruokasuola)? Entäs sitten vaikkapa tuo natriumbikarbonaatti ja natriumsulfaatti? Ovatko ne aivan erillisessä kategoriassaan?

Ja sitten kun esim magnesiumia peräänkuulutetaan ja valmistusaineissa se löytyy nimikkeillä magnesiumkloridi ja magnesiumsulfaatti, niin kun Olvin tapauksessa ravintosisällössä kerrotaan kuinka paljon magnesiumia on, onko tämä näiden yhdisteiden magnesiumosuuksien summa?

Olisikohan Mänzy linjoilla ja osaisi vastailla? Minkälaisia eroja tässä tapauksessa on sillä missä yhdisteissä alkuaineet ilmenevät? Koska natriumkloridia ei mainita yhdessäkään valmistusaineena, niin mahdetaankohan "suolalla" tarkoittaa suolaa sanan laajemmassa merkityksessä, eli pitäen sisällään vissiin jokaisen näistä yhdisteistä? (Lukiokemiastani on hieman aikaa, mutta muistelisin ainakin suurimman osan olevan ns suoloja.)

Avatar
AlexMachine
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 5614
Liittynyt: Elokuu 2006
Paikkakunta: Vaasa
Etulaji: Nyrkkeily
Sivulajit: Sra, IDPA
Takalajit: Mil Fight, Pekiti Tirsia, Escrima
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Mineraalivesi, eli vichy, eli vissy

#6

Viesti AlexMachine »

Ile mainitsi kuplivan ruokapöydässä tai juhlissa. No ruokapöydässä menee hienosti pari pulloa Pellegrino Aqua minerale vettä. Pullokin on oikein heino ja sopii hyvin vähän laadukkaampaan syömiseen. Ei hinnalla pilattu ja taitaa jopa Prismastakin saada nykyään.
Joskus nuorena kollina Italiassa tykästyin tuohon ruokajuomana. Se tosiaan on kuplivaa mineraalivettä ja oikestaan sitä ei ehkä voi sanoa Vischyksi, mutta oikein hyvää ruokajuomaa se on. Rasitukaen jälkeen tuollainen hieman voimakkaampi kuten Olvin on omiaan, mutta Pellegrino on aika neutraalia ja siksi ruokapöytään.
People are what they do, not what they say, not what they think, not what they pretend to be.

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 17054
Liittynyt: Joulukuu 2007
Tykännyt: 1 kerran
Tykätty: 0

Mineraalivesi, eli vichy, eli vissy

#7

Viesti Lasse Candé »

Mänzy valaisi whatsappissa että "Magnesiumin kokonaismäärä on kaikkien eri Mg-suolojen yhteismäärä kys. ionia."

Vähän silleen ajattelinkin.

Mutta mikäköhän tuo hirviö nimeltä "suola" on, kun ruokasuolaa ei löydy ainesosista? Onko se vain kattotermi kaikesta mitä veteen on hiilidioksidin lisäksi lisätty?Pellegrino on ihan perushyvää, jos on ulkomailla ja muut vaihtoehdot ovat huonoja. Itse en ole huomannut sen olevan merkittävästi parempaa kuin suomalaisten Vissyjen, mutta sammuttaa janoa paremmin kuin vaikkapa ruotsalainen Ramlösa, joka on melkoista soodavettä. Hienon pullonsa takia Pellegrino on kuitenkin turhan kallista.

Noita arvoja en pääse tässä vertaamaan, eikä ole faktaa arvion tueksi, mutta siis toimii hyvin janon sammuttamiseen, mutta ei ole tässä suhteessa mitään kovin spesiaalia.


Löysin muuten kerran Ruotsista todella spesiaalia tavaraa. Taisi olla lasipullossa jossa kruunukorkki. Taisi olla vuosi 2010. Se oli vahvaa vissyä se. Viikon kesäleirillä alkoi siinä vaiheessa syntyä tarve tällaiselle.

Avatar
Ikkyu
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 722
Liittynyt: Huhtikuu 2008
Paikkakunta: Turku
Etulaji: Suiō-ryū iai kenpō
Sivulajit: Kendo
Takalajit: ZNKR iaido
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Mineraalivesi, eli vichy, eli vissy

#8

Viesti Ikkyu »

Lasse Candé kirjoitti:Mutta mikäköhän tuo hirviö nimeltä "suola" on, kun ruokasuolaa ei löydy ainesosista? Onko se vain kattotermi kaikesta mitä veteen on hiilidioksidin lisäksi lisätty?
Periaatteessa löytyy, kun joukossa on eri natriumsuoloja ja kaliumkloridia niin siellä on yhtälailla Na+ ja Cl- -ioneja kuin jos sinne olisi liotettu ruokasuolaa. Tässä tapauksessa se kuitenkin tulee natriumin määrästä. Fineli sanoo että "Elintarvikkeen suolapitoisuus saadaan kertomalla elintarvikkeen kokonaisnatriumin määrä 2,548:lla", (kerroin tosin taitaa olettaa että lisätty suola olisi nimenomaan nakkelia). Natrium on se ioni johon kiinnitettään huomiota varmaankin koska siitä tulevat ravinnossa suositusten mukaiset saannin rajat nopeammin vastaan.

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 17054
Liittynyt: Joulukuu 2007
Tykännyt: 1 kerran
Tykätty: 0

Mineraalivesi, eli vichy, eli vissy

#9

Viesti Lasse Candé »

Joo... Natriumin moolimassa on 22,99 ja kloorin 35,45 (MAOL), jolloin natriumin osuus ruokasuolasta on
22,99 / (22,99+35,45) = 0,39339...
Tämän käänteisluku tietenkin kertoo kuinka monta kertaa suurempi massa suolalla on kuin sen natriumilla ja se käänteisluku on
2,54197...
eli kolmannen desimaalin kohdalla alkaa menemään metsään. Eli on luultavasti sama luku. Tai sitten pikkuero tulee jostain jodeista jne, mutta oleellisesti siis noin.


Mutta tuo oli hyvä tietää. Tässä tapauksessa siis kuvastaa kertoimella korjattuna kaikkien natrium-blaablaaiden yhteismäärää.

Muutenkin hyvää settiä. Tietyssä mielessä suht selvä makuero näyttää nyt kuitenkin suuremmalta mysteeriltä. 0,05 g vs 0,06 g ei ole kovin suuri ero suolan määrässä. Olisiko noita muita sitten vain tässä uudessa Rainbown tavarassa niin paljon vähemmän...

tapsaattori
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 915
Liittynyt: Heinäkuu 2016
Etulaji: keppijumppa
Takalajit: bjj, vapaapaini, lukkopaini
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Mineraalivesi, eli vichy, eli vissy

#10

Viesti tapsaattori »

Suolalla tarkoitetaan kemiassa juurikin ionisidoksin muodostunutta yhdistettä.. esim NaCl kiteet koostuvat Na* ja Cl- ioneista Muita suoloja esim. ammoniumcloridi, magnesiumsulfaatti.

Tuota em. kerrointa voidaan käyttää vain ruokasuolan tapauksessa joka on suht puhdasta NaCl:a. Eri suolakombinaatiot voivat aiheuttaa toisistaan poikkeavat Na-pitoisuudet vaikka kokonaissuolojen massa liuksessa olisikin sama. Natriumiahan nyt saa ruoasta muutenkin tarpeeksi.Itse panostaisin magnesiumiin hikihommissa.Koska krampit vaivaa

Avatar
MarkkuT
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 6470
Liittynyt: Maaliskuu 2005
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Mineraalivesi, eli vichy, eli vissy

#11

Viesti MarkkuT »

Magnesium taitaa kloridina imeytyä melko huonosti. Muistelisin jostain lukeneeni, että magnesiumkloridi ei käytännössä imeydy juuri ollenkaan. Sulfaatista en osaa sanoa. Itse syön magnesiumini purkista sitraattina.
Ain't no one.

Avatar
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 18336
Liittynyt: Helmikuu 2005
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Mineraalivesi, eli vichy, eli vissy

#12

Viesti Jussi Häkkinen »

Kivennäisvesien osalta ero Suomen ja ulkomaiden välillä on joskus järjettömän suuri. Kotimaisesta kaupasta saa hakemalla hakea vesiä, joissa on kunnolla suolaa ja muutenkin maku kohdallaan (toki hiilihapotetun lähdeveden tuottaminen on halpaa). Ei tarvitse mennä Eestiä kauemmaksi kun vesien laatu paranee. Italia, Ranska, Espanja jne. sitten vievät tässä potin - vedet ovat aromikkaita, suolaa löytyy (ei tule kuumakramppeja, jesh) ja ylipäätään suolahysteria on ravintoloissakin poissa (eli asiat maistuvat joltain).

Oma kroppani ei ainakaan pärjää ns. suositussuolalla. Onneksi lääkäri antoi vapauttavan kommentin edellisen verenpainekontrollin aikaan, todeten itsekin suositusmäärät liioitellun pieniksi.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."

Avatar
DeusVult
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 8469
Liittynyt: Kesäkuu 2007
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Mineraalivesi, eli vichy, eli vissy

#13

Viesti DeusVult »

Lidlin sitruunanmakuinen Saskia on yksi parhaista. Sopivasti hiilihappoa, eli ei mitään bonaqua-"vähemmän hiilihappoa"-nonsenseä, kiva sitruunanmaku joka säilyy vaikka litku olisi väljähtynyt lasissa hyvänkin tovin. Juotavissa myös huoneenlämpöisenä, joskin tietysti parempaa kylmänä. Tulee mukavasti kahden litran muovipulloissa, joiden litrahinta on kohdallaan. Tähän asti kauheinta kuraa on ollut kotimainen Värske vai Värska vai mikäsenyt oli - hiilihappo ja oletettu sitruunan maku haihtuu lasiin kaadettuna hetkessä, jonka jälkeen litku maistuu enää taskulämpimältä suolavedeltä. Tosin se maistuu myös tuoreena suolavedeltä, mistä herääkin kysymys että jos haluan juoda suolavettä, miksi en hakisi sitä ilmaiseksi kauppatorin laiturista? Kokonaan ulkomaisista on parhaimpana mieleen jäänyt Sainsburyn omat maustetut vissyvedet, eivät maksa käytännössä mitään ja maistuvat älyttömän hyviltä. Paitsi se Seljankukanmakuinen, kuka sen ikinä keksikään pitäisi pidättää.
Peter Karis
DJJV Ju-Jutsu, historiallinen kikkailu.

Onko kuvittelu totuutta oikeaa?
Onko totuus onttoa kuvitelmaa? Liike vai staattisuus, vai Pieksämäen asemalla blues?

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 17054
Liittynyt: Joulukuu 2007
Tykännyt: 1 kerran
Tykätty: 0

Mineraalivesi, eli vichy, eli vissy

#14

Viesti Lasse Candé »

Olen käsityksessä että nimi "vichy" on ainakin jossain määrin rajattu tarkoittamaan sitä mitä Jussi ajaa takaa. Tosin sillä poikkeuksella, että Suomesta on tosiaankin vaikea löytää ihan tämän kategorian parhaita edustajia. Ulkomailla välillä vetänyt kunnon tavaraa sellaisista pullon ja purkin välimaastossa olevista vähän tyyriimmistä jutuista.

En DV:n jutusta tiedä, mutta monien makuun nimenomaan soodavesi (hiilihapotettua vettä, eikös se sitä ole, eli et saa mitään muuta kuin kuplivaa vettä?) jossa kenties on vähän jotain sitruunaa mausteena on se paras makunautinto. Tarkoitin että tässä ketjussa haettaisiin enemmän noita jotka potkii myös suolojensa kannalta. Tuollahan on tuo toinen ketju myös noille, mikäli DV tarkoitti tätä settiä.

Mistä päästäänkin kysymykseen... ei ole yks vaan on luultavasti kaks, jotka ovat sanoneet, että Lidlin Saskia (sinisessä pullossa) on oleellisten mineraaliarvojen puolesta parasta mitä Suomesta löytyy. Tuossa edellä jo kutsuin sitä Saskia-paskiaksi, viitaten siihen etten pidä sitä juuri minään. Onko sitten niin, että siinä on joitain suoloja paremmin? Ja esim natriumia huonommin? Onkohan se se ruokasuolassa oleva natrium mikä on mulle se minkä huomaa? Ja se mikä on parhaiten kytköksissä nesteen imeytymiseen? Koska mulle Saskia on aina maistunut soodavedeltä, jota voisi tyyliin kaataa johonkin booliinkin. :D

Tuosta MarkkuT:n "magnesium taitaa kloridina imeytyä huonommin"... Ikkyun edellinen muistutti minua sen jonkun ruottalaisen kemistin oivalluksesta (mistä sattumoisin katsoin Areenasta samana päivänä lyhyen nobeldokkarin... melkoinen yhteensattuma). Siis eikös se ole silleen, että kaikki suolat hajoavat ioneihin, jotka uiskentelevat siellä nesteessä? Mistä päästäisiin siihen, että onko kloorilla jokin vastakkaisvaikutus... ja siis eikö tämä pitäisi SIINÄ TAPAUKSESSA (siis jos tämä on tapaus) tulkita niin, että missään muussakaan suolassa ei pitäisi olla klooria?

Siis ymmärsinkö oikein että vain alkuaineiden määrät ratkaisevat, koska siellä litkussa uivat kaikki ionit kaoottisesti hajoamisen tms (oikea kemiallinen termi) jälkeen ja suolojen valinta onkin vain jokin kenties valmistustekninen?

(Kemiaa)

Avatar
MarkkuT
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 6470
Liittynyt: Maaliskuu 2005
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Mineraalivesi, eli vichy, eli vissy

#15

Viesti MarkkuT »

Lasse Candé kirjoitti:Tuosta MarkkuT:n "magnesium taitaa kloridina imeytyä huonommin"...
Muistin ehkä väärin. Se huonosti imeytyvä muoto taisikin olla magnesiumoksidi.
Ain't no one.

Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 5 kurkkijaa