Nyt voit liittyä etupotkijaksi näppärästi ja nopeasti PayPalin kautta tästä linkistä. Tukemalla Potkua pidät sivustoa pystyssä. :)

Kuva

Nivelet kuntoon

Keskustelua voimaharjoittelusta, kamppailulajien oheisharjoittelusta, liikuntaravitsemuksesta ja urheiluvammoista

Valvoja: Valvoja

Kuvake
mikahj
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 21
Lauteille: Joulukuu 2010
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Nivelet kuntoon

#1

Viesti mikahj » syys 19, 2011, 20.32

22-vuotias, 186cm pitkä, paino 110kg ja taistelulajeja 11 vuotta taustalla. Keho huonossa jamassa ja ratkaisua pitäisi alkaa kehittämään tulevaisuutta ajatellen.

-Molemmat olkapäät menevät jatkuvasti sijoiltaan ja kestävät todella huonosti kovaa "painetta"
-Oikea polvi mennyt 4 kertaa sijoiltaan, joista kaksi kertaa kääntynyt polvilumpio täysin väärään asentoon. Kummatkin polvet siis löysät ja heikot.
-Lonkan kaulaluu murtunut kertaalleen
-Lonkan nivelet löysät ja pitkillä askelilla käveleminen tuottaa pistävää kipua kovan rasituksen aikana.
-Alaselän SI-nivelet löysät ja erityisesti oikean käden puoleinen menee sijoiltaan helposti. Väärässä asennossa työskentely/nostaminen/könyäminen tuottaa kipua selässä, joka säteilee kaikkialle. Kyseessä siis paljon puhuttu suoliluunnivel, joka monen selkävikaisen kirous.
-Nilkat heikot ja nivelsiteet todella kovilla.
-Ranteet heikot, mutta toistaiseksi ei juuri minkäänlaisia ongelmia verrattuna noihin muihin.

Ongelmana on siis rakenteellisesti yliliikkuvat nivelet, jotka heikkoudelleen tuottavat ongelmia. Harrastuksilla ja liikkumisella olen yrittänyt saada nivelten ympärille tukea. Työskentelyä ja kehonliikettä olen yrittänyt parantaa mahdollisimman pehmeäksi ja vartaloa mukailevaksi. Mutta olen alkanut kyseenalaistamaan kamppailulajeja ja erityisesti mihinkä lajiin siirtyä. Ymmärrän, että kamppailulajit eivät ole parhaita mahdollisia nivelille, mutta niistä kokonaan luopuminen tuntuu niin kaukaiselle ajatukselle.

Mitä lajia suosittelette ja miksi? BBT taustalla. BJJ:ta kävin juuri kokeilemassa, mutta en ole varma onko siitä enemmän haittaa, kun hyötyä. Olisiko viisaampi pysyä pystytyylisissä lajeissa? Vai joudunko kylmän kankeasti harkitsemaan lajin lopettamista, mikäli haluan kävellä ilman sauvoja 50-vuotiaana?

-Mika


Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Nivelet kuntoon

#2

Viesti Elina » syys 19, 2011, 21.01

Yliliikkuvuuden kohdalla pyritään käsittääkseni yleensä voimaharjoittelulla "jäykistämään" lihaksia niin, että ne suojelisivat omalta osaltaan niveliä. Voimaharjoittelu vaikuttaa myös jänteitä ja sidekudoksia vahvistavasti. Eli ensisijaisesti kannattaisi varmasti panostaa kuntosaliharjoitteluun ja nimenomaan lihaskasvua rohkaisevalla ohjelmalla. Venyttelyt kannattanee minimoida.

Tältä kantilta ajateltuna lähtisin sitten itse valitseen lajia sillä ajatuksella, että mikä olisi sellainen laji, jossa ei panostettaisi hirveästi liikkuvuuden lisäämiseen, koska sullahan se on nimenomaan ongelma. Eli ei varmaankaan korkeita potkuja tai mitään lukkoja/vääntelyjä. Eli voisko kyseeseen tulla esim. nyrkkeily ja sellaiset ip-lajit, joissa tekniikat olisivat mahdollisimman suoraviivaisia?

Kuvake
mikahj
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 21
Lauteille: Joulukuu 2010
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Nivelet kuntoon

#3

Viesti mikahj » syys 19, 2011, 22.34

Ennen venyttelin reilusti, nykyään reilusti kevyemmin. Ilmeisesti pieni venyttely tekee vielä ihan hyvää nivelelle. Voimaharjoittelua yritän tehdä ja keskittyä tukilihasten kasvattamiseen. Kuntosaliohjelmaa olisi tarkoitus kehittää lisää fysioterapeutin kanssa. Painoa olisi tarkoitus pudottaa 90kg kohdalle, jotta rasitus nivelillä helpottuisi ja kaikki mahdollinen ylimääräinen rasva repiä irti, jotta paino putoaisi mahdollisimman vähällä lihasmassan hävikillä.

Mitä tulee lajeihin. Budo on ajatuksellisesti mukavaa, mutta jatkuvat lukotukset matossa tekevät kipeää ja on vaikea löytää kultasta linjaa treenauksessa. Asiaan vaikuttaa vahvasti uke, joka tekee liian rajusti tai kokemattomasti repimällä.

Potkunyrkkeilyä olen mielessäni nyt hetken pyöritellyt. Sopivan fyysiset harjoitukset, pystyssä oleminen ja teknillinen osaaminen lyömisen ja potkimisen puolesta kiinnostaa. Potkut pystyy itseään rajoittamalla pitämään kevyenä ja lyöntivoimaa pystyy kehittämään, minkä luulisi kehittävän olkapään ja käsien tukea. Tosin tässäkin lajissa pitäisi se "kova" sparraus jättää vähemmälle ja keskittyä kehon kehittämiseen.

Nyrkillä lyövä saisi antaa vahvasti palautetta ja mielipidettä.

Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 18288
Lauteille: Helmikuu 2005
Tykännyt: 25 kertaa
Tykätty: 36 kertaa

Nivelet kuntoon

#4

Viesti Jussi Häkkinen » syys 20, 2011, 11.46

Suosittelen ensimmäiseksi poistamaan kropasta 20-30 kiloa. Nivelet tykkäävät siitä eniten.

Sitten...no. Ehkä esim. jokin karatetyyli tai vastaava? Lukkopuolta ei tarvitsisi täysin unohtaa, mutta se olisi kuitenkin selkeässä sivuosassa pugilismiin nähden. Samalla pysyisi mukana osa siitä lajikulttuurista, mihin on BBT:n kautta tottunut (eli tietty tuttu formaalius olisi paketissa).

Pidän jonkinasteista formaaliutta ja teknistä määräytyvyyttä (kihonin tärkeyttä) turvatekijänä tässä suhteessa.

Asuinpaikasta riippuen voin sitten suositella opettajaa/seuraa tarkemmin.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi." - Jussi Häkkinen

"Isänmaallisuus on halua tappaa ja tulla tapetuksi triviaaleista syistä." -Bertrand Russell

Kuvake
mikahj
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 21
Lauteille: Joulukuu 2010
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Nivelet kuntoon

#5

Viesti mikahj » syys 20, 2011, 16.22

20 kiloa olisi tarkoitus repiä ulos, jotta nivelet ei kuormittuisi niin mahdottomasti. Mikkeli on asuinpaikka tätä nykyä. BBT:tä täällä on, mutta sen kanssa en ole vielä päättänyt jatkanko vai enkö. Uudet tuulet puhaltaa ja muutoksia pitäisi kuitenkin tapahtua.

Kuvake
mikahj
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 21
Lauteille: Joulukuu 2010
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Nivelet kuntoon

#6

Viesti mikahj » syys 26, 2011, 23.49

Pieni päivitys. Potkunyrkkeily tuntuu hyvälle. Se on mun juttu selkeästi. Ongelmaksi muodostuu ehkä, että saako lonkan ja alaselän seudun niin kestäväksi, että se pysyy kasassa treenatessa. Toistaiseksi tuntuu, että jos venyttelee oikein ja tekee oikealla tavalla, voi onnistua. Varsinaista vastausta tosin en löytänyt, minkä ne paikat kestää. Mutta suunta on ehkä oikea.

Jusimir
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 41
Lauteille: Huhtikuu 2010
Paikkakunta: Forssa
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Nivelet kuntoon

#7

Viesti Jusimir » syys 30, 2011, 18.54

Elina kirjoitti: Yliliikkuvuuden kohdalla pyritään käsittääkseni yleensä voimaharjoittelulla "jäykistämään" lihaksia niin, että ne suojelisivat omalta osaltaan niveliä. Voimaharjoittelu vaikuttaa myös jänteitä ja sidekudoksia vahvistavasti. Eli ensisijaisesti kannattaisi varmasti panostaa kuntosaliharjoitteluun ja nimenomaan lihaskasvua rohkaisevalla ohjelmalla. Venyttelyt kannattanee minimoida.
Lihaksiston rooli nivelten vakaudessa tosiaan korostuu kun muiden rakenteiden tuki on vähäistä. Voimaharjoittelun lisäksi tärkeitä ovat erilaiset hallinta- ja koordinaatioharjoitteet. Ajatuksena siis, että oikeat lihakset aktivoituvat oikeaan aikaan ja pitävät paketin kasassa. Esim. kahvakuulailu ja erilaiset toiminnallisen harjoittelun ryhmät ovat passeleita tähän tarkoitukseen. Tietenkin kahvakuulaillessa pitää sitten kiinnittää huomiota siihen hallintaan myös eikä riuhtoa niitä yliliikkuvia niveliä pois paikoiltaan :) Fyssarilta voi myös kysellä niitä yksilöllisiä täsmäharjoitteita.
mikahj kirjoitti: Pieni päivitys. Potkunyrkkeily tuntuu hyvälle. Se on mun juttu selkeästi. Ongelmaksi muodostuu ehkä, että saako lonkan ja alaselän seudun niin kestäväksi, että se pysyy kasassa treenatessa. Toistaiseksi tuntuu, että jos venyttelee oikein ja tekee oikealla tavalla, voi onnistua. Varsinaista vastausta tosin en löytänyt, minkä ne paikat kestää. Mutta suunta on ehkä oikea.
Loistava valinta ;)

Kuvake
bodyguard
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 22944
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Nivelet kuntoon

#8

Viesti bodyguard » loka 1, 2011, 00.37

Jusimir kirjoitti: Lihaksiston rooli nivelten vakaudessa tosiaan korostuu kun muiden rakenteiden tuki on vähäistä.
Tietysti pätee toisinpäinkin. Eli vammaa ei välttämättä huomaa niin helposti kun lihakset tukee. Tulee mieleen tämä Tony Halmeen juttu että oli treenannut selkänikama murtuneena huomaamatta tätä itse (tietysti voi olla osansa muullakin kuin lihaksilla).

‎-I thought you were cool.
-I am. And you know what makes me cool? The fact that your opinion means less than squat to me.

Blogi

Kuvake
mikahj
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 21
Lauteille: Joulukuu 2010
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Nivelet kuntoon

#9

Viesti mikahj » loka 1, 2011, 11.50

si nivel on tällä kyseiselle hetkelläkin jälleen sijoiltaan. Viime viikon treenit piti loppuviikon puolelta jättää väliin, koska selkä ei kestänyt minkäänlaista riuhtomista. Nyt silti huomaa jälleen, mikä se eniten vaivaa. Kädet,jalat ja lonkka tuntuu kestävän suhteellisen hyvin, kunhan muistaa jatkuvasti keskittyä oikeisiin liikeratoihin. Lonkkanivel ehkä rasittuu hieman harjoituksissa, mutta ei mahdottomasti. Pitää alkaa suunnittelemaan treeniohjelmaa jolla saan alaselkään tukea kunnolla. Vatsat, kyljet ja selkä pitäis saada niin rautaiseksi, että si-nivelen rasitus pienentyisi.

Mutta nyt tiedän lajini, millä voisin ajatella meneväni eteenpäin. Matossa pyöriminen tuhoaa kehoani selkeästi. Oikeaoppisesti pystyssä oleminen tuntuu tekevän hyvää. Ja kun pitää huolen askelluksesta, niin kestää jalatkin paikoillaan. Tietysti tulevaisuudessa tietää vasta, kuinka se pitkällä aikavälillä vaikuttaa huonoihin niveliin. Toivottavasti tästä saisi kuitenkin itsensä kuntoon, että työkyky säilyy suhteellisen hyvänä.

EDIT:BTW liityin etupotkijaksi ja kunhan saan sen voimaan, ajattelin kysyä tuolta ep puolelta neuvoa selän vahvistamiseen. Kerran siellä mainostetaan olevan jonkunlaisia "ammattilaisia"

Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 4
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Nivelet kuntoon

#10

Viesti Elina » loka 1, 2011, 11.58

Selkänikamasta voi tietty olla murtuneena vaikka mikä, että jos se on vähäisemmässä rakenteessa, niin ei kai tuo haitanne. Eikä sille kaiten voi sen kummemmin muutenkaan mitään tehdä - liikkuminen kun kuitenkin on joka tapauksessa tärkeää, ettei häivy toimintakyky. Mutta nämä on vaikeita asioita.

mikahj: saako kysyä, mistä tiedät, että se on si-nivel? Ja että se on nimenomaan sijoiltaan?

Jusimir
nilkkaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 41
Lauteille: Huhtikuu 2010
Paikkakunta: Forssa
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Nivelet kuntoon

#11

Viesti Jusimir » loka 1, 2011, 14.11

bodyguard kirjoitti: Tietysti pätee toisinpäinkin. Eli vammaa ei välttämättä huomaa niin helposti kun lihakset tukee. Tulee mieleen tämä Tony Halmeen juttu että oli treenannut selkänikama murtuneena huomaamatta tätä itse (tietysti voi olla osansa muullakin kuin lihaksilla).
Joo, vammautunut rakenne ei välttämättä oireile niin paljon kun toimiva lihastuki vähentää sen kuormitusta. Jäi vähän epäselväksi pidätkö tätä huonona asiana?

G12
polveenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 143
Lauteille: Syyskuu 2007
Tykännyt: 7 kertaa
Tykätty: 9 kertaa

Nivelet kuntoon

#12

Viesti G12 » loka 1, 2011, 14.58

Tämä mennee vanhenevan (40v.) miehen jorinoihin mutta sanonpa kuitenkin ...

Olen sitä mieltä, että jos pysyt kamppiuheilupuolella on todennäköistä, että jossakin vaiheessa et pysty treenaamaan enää laisinkaan tai parhaimmillaankin kehnosti lajinäkökulmasta tarkasteltuna. Tämä ennuste ei myöskään lupaa hyvää terveyden kannalta pitkällä tähtäimellä. Olen vahvasti sitä mieltä, että jos treenaaminen itsessään on rampauttavaa siitä tulee pidättäytyä. - Rajat tulee vetää itse omaa järkeä käyttäen omista lähtökohdista. Sinulla nuo lähtökohdat eivät ole kovinkaan yhteneväiset niiden ominaisuuksien kannalta jotka painottuvat kamppisurheilussa. Muunkinlaisia lajeja on, ne ovat vähemmän urheilullisia luonteeltaan eivätkä välttämättä vastaa sitä mitä +parikymppinen lajissa hakee. Sinäkin kuitenkin vanhenet ja siksi voisi olla järkevää avartaa harkintaryhmä kattamaan myös niitä vähemmän "seksikkäitä" vaihtoehtoja jotka ovat terveysvaikutuksiltaan sinun lähtökohdistasi tarkastellen positiivisia.

Jos jotakin pitää vasiten suositella, suosittelen yhdistelmää nyrkkeily ja tai-chi (miellään Chen). Molempia varmasti löytyy Mikkelistä, kummassakin riittää varmasti haastetta ja kumpikin tukee toisiaan paitsi lajillisesti myös terveysvaikutteisesti tavalla jotka sopivat tilanteeseesi nyt ja jatkossa.

Pääasia on se, että olet rehellinen itsellesi ja teet sellaisia ratkaisuja joita et tule katumaan myöhemmin. Tiedän, että se on paljon vaadittu adrenaliinin riivaamalta nuorelta kollilta :karate:

Tsemppiä!

J.
-----------

Kuvake
bodyguard
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 22944
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Nivelet kuntoon

#13

Viesti bodyguard » loka 1, 2011, 17.24

Jusimir kirjoitti:
bodyguard kirjoitti: Tietysti pätee toisinpäinkin. Eli vammaa ei välttämättä huomaa niin helposti kun lihakset tukee. Tulee mieleen tämä Tony Halmeen juttu että oli treenannut selkänikama murtuneena huomaamatta tätä itse (tietysti voi olla osansa muullakin kuin lihaksilla).
Joo, vammautunut rakenne ei välttämättä oireile niin paljon kun toimiva lihastuki vähentää sen kuormitusta. Jäi vähän epäselväksi pidätkö tätä huonona asiana?
No ei se varmasti huono juttu ole. Kuhan vaan sanoin :D

‎-I thought you were cool.
-I am. And you know what makes me cool? The fact that your opinion means less than squat to me.

Blogi

Kuvake
mikahj
ilmaanpotkija
Viestit tässä aiheessa: 10
Viestit: 21
Lauteille: Joulukuu 2010
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Nivelet kuntoon

#14

Viesti mikahj » loka 1, 2011, 19.46

G12 vanhenevan miehen vastaus olikin juuri sellainen, jota olen odottanut. Ensinmäinen oikeasti terveydellisesti järkevästi ajateltu vaihtoehto. Sehän se kylmä totuus on, että pitäisi miettiä muita täysin poikkeavia vaihtoehtoja. OIkeasti jos kunnossa haluaisi pysyä, niin alkaisi harrastamaan puhtaasti aerobista liikuntaa johon lisäis sopivassa suhteessa kuntosalia. Mutta luonto ei anna periksi!

Kuvake
Lohikäärmepallo
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 792
Lauteille: Syyskuu 2006
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Nivelet kuntoon

#15

Viesti Lohikäärmepallo » loka 2, 2011, 14.40

Näin internetin läpi sen kummemmin miestä näkemättä ja koskematta, voin vain todeta, että koeta pitää lihakset kunnossa, jotta ne tukevat yliliikkuvia niveliä. Itsellä on samantyylisiä vaivoja, nivelet liikkuvat yli, lonkassa on jokin vika (joka on seurausta vammasta, jota ei ole lääkäri koskaan tutkinut), toinen olkapää ja toinen polvi oireilevat kipuilemalla. Kipu on kuitenkin siitä jännä oire, ettei se välttämättä ole suora merkki mistään rakenteellisesta viasta, joka vain pahenee ja johtaa lopulta pysyvään liikuntakyvyttömyyteen. Pyrin pitämään kehoni kunnossa ja pystyn noista vaivoista huolimatta treenaamaan melko kovaakin, ei ole kuin pari viikkoa aikaa siitä kun kymmenen vuotta nuoremmat kaverit, joilla on terveet nivelet, putosivat kelkasta kun alettiin jumpata. Tällä hetkellä treenikärpänen on taas puraissut pahemman kerran ja aion kokeilla, että josko tästä kehosta saisi vielä irti oikein kunnon tehoja, kunhan nuo muutamat murheenkryynit saisi kuntoutettua. Puukkoon ja lääkkeisiin en pahemmin usko, joten täytyy keksiä muita keinoja.

Itse vannon kuntoutuksen nimiin, keho pystyy parantamaan monenlaisia vaivoja, kun sille antaa vain siihen mahdollisuuden. Ruokavaliollakin on vaikutusta vaivojen hoitoon. Olen kuullut, että vähähiilihydraattinen ruokavalio vähentäisi insuliinin määrää kehossa ja toisaalta lisäisi testosteronin ja kasvuhormonin määrää, jolloin kudokset uusiutuisivat tehokkaammin. Mutta ruokavaliosta on liiikkeellä niin paljon kaikenlaista tietoa, että radikaaleihin toimenpiteisiin ei pidä ryhtyä ihan kevein perustein. Tällä hetkellä pyrin itse noudattamaan virallisen ravintosuosituksen mukaista ruokavaliota lautasmalleineen, koska sen avulla on kohtuu yksinkertaista päästä tasapainoiseen ruokavalioon. Painon pudottaminen vähentää niveliin kohdistuvia voimia, mutta nivelongelmia on hoikillakin ihmisillä. Painoa ei voi pudottaa ilman että lihasmassaa katoaa, keho syö ensin lihakset ja sitten vasta rasvan. Pienemmälläkin lihasmassalla tietty pärjää.

Ergonomiaan kannattaa kiinnittää huomiota ja omaa kehoa on hyvä kuunnella. Tärkeää on myös tehdä sitä mitä itse haluaa tehdä, eikä vain miettiä liian kylmästi sitä mikä on pelkästään järkevää, vaikka en järjenkäyttöä vastaan tietysti puhukaan. Kipu olisi hyvä hoitaa sellaiselle tasolle, ettei se häiritse normaalia elämää eikä estä sinua tekemästä niitä asioita, joiden tekemisestä itse nautit. Hieronnassa kannattaa käydä kuuriluontoisesti muutaman kerran vuodessa. Glukosamiinivalmisteilla on ilmeisesti ihan todettu vaikutus nivelongelmiin, vaikka siitä ei olla kai ihan yksimielisiä mistä glukosamiinin vaikutus oikeastaan johtuu.

Uiminen on hyvää palauttavaa ja kuntouttavaa harjoittelua. Kannattaa myös pyrkiä käyttämään kehon kaikkia liikesuuntia, jotta lihaksisto kehittyy tasapainoiseksi ja toimii kokonaisuutena. Lihasepätasapaino voi aiheuttaa sekin ongelmia niveliin, kun ne joutuvat jatkuvaan epätasaiseen rasitukseen. Lihashuoltoakaan ei pidä unohtaa.


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 kurkkijaa