Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

Keskustelua voimaharjoittelusta, kamppailulajien oheisharjoittelusta, liikuntaravitsemuksesta ja urheiluvammoista

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 60
Viestit: 11110
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

#616

Viesti flammee »

Miksi karppauksessa hyvät rasvat vähenisivät? Niitähän päinvastoin saa enemmän, mm. jo senkin takia että mikään rasva ei ole koostumukseltaan 100% yhden tyyppistä rasvaa, vaan esim. voistakin saa kaikkia niitä hyviä rasvoja mitä oliiviöljystä, jos sitä vetää tarpeeksi.

Oliiviöljyssä on (mikäli nettilähde pitää paikkaansa):
15% saturated fat
75% mono-unsaturated fat
1% alpha-linolenic-acid
9% linoleic-acid
Ja voissa
68% saturated fat
28% mono-unsaturated fat
1% alpha-linolenic-acid
3% linoleic-acid

Eiköhän tuota ole aika helppo karpatessa vetää kolminkertainen määrä voita mitä hiilarimies käyttää normisti oliiviöljyä, jos sattuu noudatteleen niitä suosituksia, mitä ei välttämättä tee. Tyydyttyneen rasvan kokonaismäärällähän ei ole merkitystä kuin energiansaannin kannalta, joten sillä ei ole tässä yhteydessä merkitystä. Ja kuitenkin ihan samalla tavalla karpatessakin suosituksena on käyttää erilaisia rasvoja, hyvien rasvojen puute ei siis ole mikään ongelma karppauksessa.

Sokerin käyttö vähenee aika reilusti karpatessa ja suolan suhteen karpatessa suurempi ongelma on sen riittävä saanti kuin että sitä tulisi liikaa, hiilareiden takiahan sitä suolan saantia rajoitetaan suosituksissa.. Tuossa edellä tulikin että karppauksen on havaittu auttavan kakkosdiabetekseen (en tarkoita 100% vaikutusta). Myös lihan vaarallisuudesta on paljolti kritiikkiä karppauspiireissä, tais olla tuossa Noakesin videolla siitäkin. Tieteellistä matskua en sinällään viitsi nyt lukea. :D
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 60
Viestit: 11110
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

#617

Viesti flammee »

Tai ilmaistaan asia noiden tutkimusten suhteen sittenkin hieman toisella tavalla, kun kuitenkin ois tulossa jotain kettuilua..

Mika flammee kirjoitti:
Tuota linkkiä en ehdi nyt tai myöhemminkään avata
– Lukutaitoinen ihminen ymmärtää, että jos kaksi asiaa on samassa virkkeessä, se ei tarkoita sitä, että ne rinnastetaan keskenään.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 114
Viestit: 93764
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

#618

Viesti Mika »

Niin no, tuossa on tietysti se ero, että Beefcake viittaisi tieteelliseen lähteeseen kun taas sinä viittasit johonkin muuhun. Ymmärrettävästi näitä jälkimmäisiä harva jaksaa oikeasti lukea, jos uskonto ei ole siihen suuntaan kallellaan. Kukin tulkoon autuaaksi omassa uskossaan. Pääasia on että lukijoille jää selkeä kuva kokonaisuudesta.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 76
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

#619

Viesti Elina »

Vaikka nyt itseänikin väsyttää jatkuva tietyistä ravitsemusleireistä tuleva myllytys tieteellistä konsensusta ja siihen pohjautuvia suosituksia vastaan, niin sen verran täytyy flammeeta tässä tukea, että jos hänen kohdallaan paleo ruokavaliona toimii ja Noakesin opit toimivat nesteytyksessä hänen tarpeisiinsa vastaten, niin silloin ne toimivat hänelle ja siihen ei ole kellään toisella nokankoputtamista.

Yksilökokemuksesta tulee ongelma vain silloin, jos niitä yksilökokemuksia tarjotaan ratkaisuksi kaikille.

Sama toki pätee myös toisinpäin - kansallisen tason suositukset eivät suoraan 100-prosenttisesti käänny jokaikiselle, mutta sehän ei ole edes niiden tarkoitus, vaan ne antavat suuntaviivat (ts. sen ladonseinän), johon kun suurinpiirtein osutaan, niin mm. aliravitsemusta ja puutostauteja ei pitäisi tulla.
Aihki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 28
Viestit: 6229
Lauteille: Joulukuu 2010

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

#620

Viesti Aihki »

Itse syön ehkä hieman vähennettyä hiilarivaliota, vehnää pyrin välttämään mutten mitenkään hysteerisesti koska en ole havainnut suurempia oireita.

Toisaalta kun tiedetään, että n. 15% ihmisistä reagoi jotenkin gluteeniin niin kyllähän siitä pieni epäilys tulee, että kuinka hyvin olemme ko. ravinnolle "suunniteltu". Ei siis sinänsä suora epäilys hiilareista vaan tietyistä viljoista.
Kuvake
Presenter
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 13
Viestit: 1565
Lauteille: Tammikuu 2007
Sivulajit: BJJ, itsepuolustus, voimankäyttö, lähitaistelu

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

#621

Viesti Presenter »

Aihki kirjoitti: Toisaalta kun tiedetään, että n. 15% ihmisistä reagoi jotenkin gluteeniin niin kyllähän siitä pieni epäilys tulee, että kuinka hyvin olemme ko. ravinnolle "suunniteltu". Ei siis sinänsä suora epäilys hiilareista vaan tietyistä viljoista.
Olisiko sinulla lähdettä tälle lukemalle esittää?

Nimittäin vuosi sitten ilmestyneen systemaattisen katsauksen mukaan itseään gluteeniherkkinä pitävien osuus eri väestöissä on ollut 0,5-13 %. Nämä siis oman ilmoituksen mukaan, mahdollisia FODMAP-herkkiä ei ole suljettu pois.

Sitten taas kun viime kuussa julkaistussa tutkimuksessa oli tutkittu näitä itseään gluteeniherkkinä pitäviä henkilöitä, niin tästä porukasta vain 14% reagoi gluteeniin. Tässä tutkimuksessa taas vain 8% osallistujista reagoi gluteeniin, kun taas FODMAP-hiilihydraatteja vähentämällä kaikkien oireet helpottivat.
Aihki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 28
Viestit: 6229
Lauteille: Joulukuu 2010

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

#622

Viesti Aihki »

Lukema on muutaman vuoden takaisesta Scientific Americanista. Jos en nyt väärin muista niin reagointi ei ollut subjektiivisesti arvioitu vaan jostain verimarkerista. Samaten muistelen, ettei melkoinen % itse tiennyt asiasta mitään.
Kuvake
Point
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 6870
Lauteille: Tammikuu 2009

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

#623

Viesti Point »

Omakaan vatsa ei oikein leivästä ja pastasta välitä ja yleisesti on parempi olo kuin syön ns. Vhh diettiä mukaillen paljon kasviksia. Gluteenia todennäköisempi selitys on kuitenkin ns fodmap hiilihydraatit.
Detox ei ole pelkkä dietti. Se on elämäntapa.
Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 76
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

#624

Viesti Elina »

Tuossa tullaankin sitten siihen mielenkiintoiseen huomioon, joka ainakin esimerkiksi fysioterapiassa tulee eteen jatkuvasti, eli että jos poikkeamaa on, niin mikäli se ei aiheuta oireita, niin kuuluuko sitä edes hoitaa?

Eli se, että veriarvoissa olisi vaikka jotain poikkeamaa, joka ei oireile millään tavalla, ei ole yleensä peruste interventiolle. Tässä voidaan tukeutua mm. WHO:n määritelmään terveydestä.

Iso ongelma nykykeskustelussa ravitsemuksen osalta on se, että dialogia esimerkiksi somessa käyvät pitkälti ne, jotka ovat hyväkuntoisia tai jopa erittäin hyväkuntoisia. Toki mukaan mahtuu myös niitä, jotka ovat saaneet näiden soraäänien ohjeista avun lieviin oireisiin. Mutta ongelmana on se, että yksilökokemukseen voi naamioitua paljon myös psykosomaattista oireilua. Sama pätee hyvin siinäkin, että kuinka monta ihmistä tiedätte, joka on ostanut 200 euron edestä lisäravinteita ja toteaa, että rahat menivät kankkulankaivoon.

Mutta edelleen, jos ihminen kokee vireystilansa kohonneen ja jaksamisensa parantuneen jollain ruokavaliolla, niin antaa mennä. Aika näyttää sitten ne pitkäkestoiset vaikutukset. Totuus on kuitenkin se, että ihminen itse lappaa sen ruokansa suuhunsa ainakin suurimman osan elämästään.

Itte olen ihan perusruokavalion kannalla, ja itse asiassa syön nykyään huomattavasti rennommin kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten. Toki pyrin pitämään peruspalikat kunnossa (kasvikset, hedelmät, marjat, kuitu, proteiini, hyvät rasvat), mutta koska nykyään liikun paljon vähemmän, niin myös ruokahalu on pienentynyt, jolloin välillä täytyy miettiä myös sitäkin, että miten saan riittävästi energiaa. Iso osa hiilarivastaisuudesta vaikuttaisi liittyvän positiivisiin laihdutuskokemuksiin, mutta yksi runsashiilaristen ruoka-aineiden eduista onkin se, että niistä saadaan sitä energiaa ja vielä edullisesti. Täysjyväviljat sisältävät lisäksi vielä korkean määrän kuitua sen lisäksi, että vitamiinien ja kivennäisaineiden määrä on korkea ja vielä proteiinissakin löytyy. Kaura auttaa kaiken hyväksi vielä kolesteroliarvojen kanssa. Omalla kohdalla esimerkiksi hbg on niin korkea, että syön punaista lihaa harvoin ja sisäelimiin ei edes kannata koskea vaikka miten maistuisi :) Sinällään ei ihme, että paleolla on väsyttänyt...

Kokonaispointtini on se, että ravitsemus on yksilökohtainen asia, jonka suuntaviivojen tulisi tulla kansallisista ravitsemussuosituksista, jotka taas pohjautuvat vallitsevaan ravitsemustietouteen, jota yksittäiset tutkimustulokset eivät juurikaan nopeasti heilauta. Ihmisen kuuluu syödä sillä tavoin, että hänen ruokailunsa takaavat riittävän energiansaannin hänen henkilökohtaisen aktiivisuustasonsa huomioiden. Joillakin voi olla perimäänsä (kuten allekirjoittanut) liittyen erikoisvaateita ravinnolle, joillakin taas ei. Toiset saattavat tarvita enemmän proteiinia kuin toiset. Toiset taas hyötyisivät rasvalisästä.

Tuntuu oudolta, että jokainen hyväksyy esimerkiksi liikunnan puolelta tietyt yleissuositukset, mutta ravitsemuksen puolelta tätä ei vieläkään hahmoteta. Veikkaan, että se johtuu siitä, että suurin osa ihmisistä mieltää liikunnan vapaaehtoiseksi. Ruokaa taas on kaikkien syötävä. Ravintoaan on myös paljon vaivattomampi kontrolloida kuin liikuntaa.
Kuvake
Point
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 6870
Lauteille: Tammikuu 2009

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

#625

Viesti Point »

Elina kirjoitti: Tuntuu oudolta, että jokainen hyväksyy esimerkiksi liikunnan puolelta tietyt yleissuositukset, mutta ravitsemuksen puolelta tätä ei vieläkään hahmoteta. Veikkaan, että se johtuu siitä, että suurin osa ihmisistä mieltää liikunnan vapaaehtoiseksi. Ruokaa taas on kaikkien syötävä. Ravintoaan on myös paljon vaivattomampi kontrolloida kuin liikuntaa.
Yhteistä näille taitaa olla, että valtaosa ihmisistä ei taida syödä tai liikkua suositusten mukaan...
Detox ei ole pelkkä dietti. Se on elämäntapa.
Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 76
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

#626

Viesti Elina »

Juuri näin. Jos istut koko päivän töissä ja istut illan kotona, niin totta kai 6-9 palaa leipää lihottaa.

Joskus nuorempana ku olin ruipelo 50-kiloinen ja liikuin 4 h päivässä ja tein liikunnallista työtä siihen päälle, niin vedin jopa sen 9 palaa leipää päivässä siihen nälkään, joka ei lähteny vaikka veti perusruuat päivittäin riiseineen/pastoineen/perunoineen ja muine lisukkeineen.

Jokainen toivottavasti ymmärtää sen, että kovaan urheilukulutukseen vastaus ei ole se, että vedetään oliiviöljyä pullosta tai tuupataan lisää proteiinia koneeseen. Lisääntyneen liikunnantarpeen aiheuttaneeseen nesteentarpeen oheen kun ei hirveästi järkeä tuupata lisää sellaista ravintoainetta, joka vaatii lisää nestettä.
Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 76
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

#627

Viesti Elina »

Ja tässä Tomi Kokko -hässäkässä siellä pitäisi olla vastapoolina ei Fogelholm, vaan joku kovaa treenaava tyyppi, jonka ei tarvitse ideologisista tai suolistollisista tai muista syistä käyttää erikoisruokavaliota. Silloin oltaisiin sillä tasolla, millä esimerkiksi Kokkoa fanittavat ymmärtävät. Nyt keskusteluun on raahattu mukaan proffa, joka katsoo koko hommaa ihan eri näkövinkkelistä kuin Kokko.

Ja koko vastakkainasettelu on ihan lapsellinen ja hölmö. Tuntuu todella omituiselta, että tämmöinen on edes mahdollista.
Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 76
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

#628

Viesti Elina »

Elina kirjoitti: Lisääntyneen liikunnantarpeen aiheuttaneeseen nesteentarpeen oheen kun ei hirveästi järkeä tuupata lisää sellaista ravintoainetta, joka vaatii lisää nestettä.
Tätä haluaisin vielä tässä korostaa.

Moni ajattelee, että rankka liikunta olisi yhteneväistä oli liikuntamuoto mikä tahansa. Mutta nyt mennään sinne energia-aineenvaihdunnan puolelle ja siihen liikunnan intensiteettiin suhteutettuna yksilötasoon.

Voin hyvin treenata kovaa puntilla ja selviytyä varsin mainiosti ilman suurta määrää hiilareita.

Jos sitten tehdäänkin aerobista tai ehkä ohjataan vaikka jumppaa. Käydään "palauttavilla" kävelylenkeillä. Kaveri soittaa, että tuutko lenkille. No, me mennään lenkille. Pikkuhiljaa kroppaan hiipiikin väsymys. Hikoiluttaa öisin, unikin on huonoa. Puntit painaa, vaikka eihän me olla mitään muuta tehty ku vaan treenattu punttia. Aerobisetkin on olleet ihan kevyitä. Pitäishän tän hiilarimäärän riittää...
Aihki
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 28
Viestit: 6229
Lauteille: Joulukuu 2010

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

#629

Viesti Aihki »

Itse en oikein ymmärrä meuhuamisesta ravinnon ympärillä siinä määrin kuin nykyään näkee. Eri "luonnonkansoista" tiedetään kuinka erilaisilla ravintokoostumuksilla voidaan tulla toimeen ihan kohtalaisesti, eli ihmisen melkoinen kaikkiruokaisuus näkyy eri "paleo" versioissa.

Pidän melkoisen varmana ettei nykyinen ruokavaliomme -varsinkaan meikäläiset ja monet muutkin PC suositukset- ole paras, mutta en kyllä ole nähnyt perusteltua esitystä siitä mikä olisi. Vaikka ei kehittelisi kovinkaan kummoisia SLteorioita niin elintarviketeollisuus jyrää, kovin nopea ja iso muutos ei olisi jo tuotannollisista syistäkään mahdollinen.

Toisaalta jos yhdistelee useita lähteitä niin jonkinlainen merenelävä-hedelmä-kasvis yhdistelmä ei varmaankaan olisi huono ja sinänsä varsin lähellä monia tunnettuja "paleo" ruokavalioita.
Kuvake
Elina
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 76
Viestit: 16300
Lauteille: Joulukuu 2004

Vähähiilihydraattiset ruokavaliot

#630

Viesti Elina »

Niin, ihminen kun on levinnyt niin kovin laajalle ja erilaisiin olosuhteisiin ja on sen vuoksi niin kovin sopeutuvainen perkele, niin kykenemme käyttämään ruokana yhtä sun toista energianlähdettä.

Nykymallin mukaisesti olemme hienosti kääntäneet tämän sopeutuvaisuuden optimien etsinnäksi, eli osaamme hakea myös terveistä ihmisistä kaupallisten hyötyjen havitteluksi vikoja. Eräänlaista kaupallista medikalisaatiota siis.

Otan esimerkiksi vaikka itseni. Kokonaiskolesteroliarvoni on korkea, mutta hyvän kolesterolin määrä on 40-45%. Tämä vuoksi kokonaisriskini on naissukupuolen ja tupakoimattomuuden sekä normaalipainon vuoksi 0%. Verenpaineeni on normaali/matala (ka. 120/75), leposyke erinomainen (49). VO2max 42 ml/kg/min, hemoglobiini 165. Inbodyn mukaan rasvaprosentti 30 %.

Mitä on terveys ja kuka on riittävän terve ja missä menee raja?
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 7 kurkkijaa