Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Tason hiipuminen

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Panu Suominen
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 33
Viestit: 909
Lauteille: Maaliskuu 2005

Tason hiipuminen

#1

Viesti Panu Suominen »

Senshido-ketjussa alettiin keskustelemaan tason yleisestä laskemisesta ajan mittaan, jonka väitän johtuvaan osittain siitä syystä että keskimäärin ihmisiä ei kiinnosta tulla hakatuiksi ja satutetuiksi. Varsinkin muotilajiksi tulemisen jälkeen, jolloin peruskurssit ovat isoja epäilen tason laskun käynnistyvän.

Tämä on vastaus tähän Mikan kirjoittamaan viestiin.
Mika kirjoitti: Mutta asiaan. Juuri noista syistä on tärkeää, että tasoa valvotaan ja että oma Shifumme valvoo meitä. Vihreän vyön kokeessa aion - niin kauan kuin jalka vielä heiluu - ottaa matsia Helsingin ja Turun kokeilaita vastaan ja corlione ja Tapani vastaavasti sitten Tampereen kokeilaita vastaan. Jos vihreän vyön kokeeseen on kutsuttu kaveri, joka ei ole siihen valmis, se on kutsujalle eli kyseisen henkilön opettajalle nolo juttu. Ja hylkäyshän siitä seuraisi. Mutta en pidä tätä kovin todennäköisenä.
Niin eli vaikka itse rapistut ja tulet vahaksi heilut silti vyökoevastuksena. Koska teidän lajissanne matsissa pärjääminen näyttelee isoa osaa, niin eikö ole aika kummallista, että jossakin vaiheessa alat hävitä vyökoetteluissa sinua mahdollisesti paljonkin vyöarvoltaan alemmalla tasolla oleville kokelaille? Pitääkö tämä tulkita siten, että he saavat vyön koska pärjäsivät sinulle? Vai niin, että sinua lasketaan arvoasteikolla?

Tämä ei koske pelkästään Tang Langia vaan yleisesti kaikkia vastaavalla ajatusmallilla toimivia systeemejä.
Mika kirjoitti: Tässä kokeessa kokelaan pitää myöskin matsata muita vastaan (en siis ole ainoa noita Helsingin ja Turun mantiksia vastaan matsaava), ja jos vastustajalla on sininen vyö, pitää kokelaan pystyä saamaan osumia tai kaatamaan sinivöinen, mutta nämä eivät ole mitään tarkkoja sääntöjä, ero kun voi tuossa kohtaa olla aika isokin.
Eli tämähän vaatii sen, että vyökokeita varten on riittävästi kokelaitten hakkaajia ja että nämä hakkaajat ovat treennanneet aktiivisesti eivätkä ole huonontuneet edellisen vyökokeensa jälkeen. Nyt, jos harjoittelijoita on paljon, niin ajaudutaan helposti sellaiseen tilanteeseen, ettei kaikkia voida hakata niin perinpohjaisesti, että selviää keskinäinen paremmuus. Lisäksi ongelmana on tuloksen summittainen arviointi. Tässäkin tod. näk. rima pikkuhiljaa laskee, koska se mihin on yleisesti totuttu on myös jatkuvassa laskusuhdanteessa, jolloin vyökokeessa loistaaminen on pikkuhiljaa helpompaa.
Mika kirjoitti: Mutta se on selvä, että vöitä ei oranssin jälkeen meillä saa, jos ei jatkuva matsaaminen kiinnosta. Muuten voi toki harjoitella.
Eli periaattessa teilläkin voi siellä harjoituksisa majailla melko laiskan oloisia tyyppejä. Entäs kun suurin osa on tällaisia harjoittelijoita? Laiskuudella on nimittäin tapana tarttua...
Mika kirjoitti: Sinisen vyön kokeessa otetaan sitten paljain nyrkein kyynärpäät ja polvet mukana, joten ihan pelkällä liikesarjaharjoittelulla ei sinne asti pääse.
Kyllä, mutta kuinka hampaat irvessä näitä harjoitellaan. Kuten sanottu suurin osa ihmisistä ei tykkää kivusta ja kovasta kontaktista...
Mika kirjoitti: Nyrkkeilijöitä pidän edelleen aika hyvinä matsaajina.
Pitänee paikkansa, mutta nyrkkeilynkin suosio varmasti hiipuu kun alkaa olla kaikenmaailman kuntonyrkkeilyä yms. Homma kevenee kun jengi ei enää halua hakata itseään avan siniseksi. Tottakai pienet porukat jatkavat toistensa runnomista kovasti, mutta keskimäärin on odotetaivissa kevenemistä
Mika kirjoitti: Samoin niitä RBSD-harrastajia, jotka harjoittelevat tosissaan ja usein vaikka Senshidon metodein.
Näistä minä en tiedä mitään. Mutta muotilajin maine ei kauhean hyvää lupaile tulevaisuudelle...
"Ei tunnu missään! Hakkaa lisää!"

Panu Suominen
Shorinji Kempo
Kuvake
Panu Suominen
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 33
Viestit: 909
Lauteille: Maaliskuu 2005

#2

Viesti Panu Suominen »

Vastaus tähänviestiin.
mronkain kirjoitti: Taas kerran, riippuu siitä miksi harjoittelee. Jos harjoittelee vaikka siksi että pitää traditiosta, haluaa harjoitella perinteistä lajia ja pitää itsensä fyysisesti hyvässä kunnossa, kipu ja kontakti on kaikkea muuta kuin tarpeellinen. Tai jos harjoittelee kilpailumielessä lajia, jonka kilpailuissa ei ole kontaktia. Kipu ja täyskontakti eivät ole mikään elinehto. Mutta jos haluaa mahdollisimman realistista kamppailukokemusta, haluaa treenata itsepuolustusta tai lajia, jossa kilpaillaan kontaktilla, silloin niitä ei oikein voi välttääkään, tai sitten taidot eivät kehity.
Nyt kuitenkin kun kyseon kamppailulajeista, niin harva lajin on sellainen, jota traditionaalisestikaan on harjoiteltu ilman kontaktia ja kipua. Minusta ei voi sanoa harjoittelevansa tradition vuoksi, jos jättää epämiellyttävät asiat tästä traditiosta pois. Kyse on sitten jostakin muusta kuin tradition säilyttämisestä. En tarkoita kontaktilla ja kivulla mitään järjetöntä tuskaa ja nenä poskelle meininkiä, mutta esimerkiksi vääntöjä ja heittoja on aika vaikea harjoitella, niin että väännettävään ei satu ja heitettävä tulee täysin kivuttomasti alas.
"Ei tunnu missään! Hakkaa lisää!"

Panu Suominen
Shorinji Kempo
Kuvake
sivarinlötkö
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 6855
Lauteille: Kesäkuu 2005

#3

Viesti sivarinlötkö »

Hiipuukohan taso BJJ:ssä tulevaisuudessa?
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 16
Viestit: 93914
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Re: Tason hiipuminen

#4

Viesti Mika »

Panu Suominen kirjoitti: Niin eli vaikka itse rapistut ja tulet vahaksi heilut silti vyökoevastuksena. Koska teidän lajissanne matsissa pärjääminen näyttelee isoa osaa, niin eikö ole aika kummallista, että jossakin vaiheessa alat hävitä vyökoetteluissa sinua mahdollisesti paljonkin vyöarvoltaan alemmalla tasolla oleville kokelaille? Pitääkö tämä tulkita siten, että he saavat vyön koska pärjäsivät sinulle? Vai niin, että sinua lasketaan arvoasteikolla?
Sitä juuri tarkoitin, että niin kauan kuin minusta on vielä vastusta vihreän vyön kokelaille, aion ottaa osaa karkeloihin. Jos terveenä pysyn, pitäisi tässä vielä muutama vuosi olla jäljellä...:D
Panu kirjoitti: Eli tämähän vaatii sen, että vyökokeita varten on riittävästi kokelaitten hakkaajia ja että nämä hakkaajat ovat treennanneet aktiivisesti eivätkä ole huonontuneet edellisen vyökokeensa jälkeen. Nyt, jos harjoittelijoita on paljon, niin ajaudutaan helposti sellaiseen tilanteeseen, ettei kaikkia voida hakata niin perinpohjaisesti, että selviää keskinäinen paremmuus. Lisäksi ongelmana on tuloksen summittainen arviointi. Tässäkin tod. näk. rima pikkuhiljaa laskee, koska se mihin on yleisesti totuttu on myös jatkuvassa laskusuhdanteessa, jolloin vyökokeessa loistaaminen on pikkuhiljaa helpompaa.
Meillä ei keskinäistä paremmuutta missään isossa mittakaavassa selvitetä (siis kaikki kaikkia vastaan tms.?). Ymmärsin varmasti jotakin väärin. :D

Rima ei voi laskea, siitä pitää huolen Shifumme ja hänen vanhimmat oppilaansa Puolassa. Tapani, corlione ja minä olemme suoraan hänelle vastuussa tästä.
Panu kirjoitti: Eli periaattessa teilläkin voi siellä harjoituksisa majailla melko laiskan oloisia tyyppejä. Entäs kun suurin osa on tällaisia harjoittelijoita? Laiskuudella on nimittäin tapana tarttua...
Periaatteessa kyllä. Mutta se olikin yksi syy, miksi otimme vyöjärjestelmän käyttöön; lajin tarkoitus on tietysti edistää terveyttä (hengen ja terveyden uhalla ei siis harjoitella, mutta pienet vaivat kuuluvat toki asiaan), mutta keskittyminen siihen fyysiseen konfliktin hallintaan on ykkösprioriteetti. Jos tämä ei hirveästi kiinnosta, voi laji kyllä olla sitten väärä. Kun niitä liikesarjojakin opetetaan vöiden mukaan, niin...
Panu kirjoitti: Kyllä, mutta kuinka hampaat irvessä näitä harjoitellaan. Kuten sanottu suurin osa ihmisistä ei tykkää kivusta ja kovasta kontaktista...
No, tuohon voi vastata vain kukin itse, kun on seurannut toimintaa. :)

Tästäkään syystä Tang Lang ei ole massalaji Puolassa (n. 150-200 harrastajaa), vaikka laji tunnetaan melko hyvin ja on ollut Puolassa 20 vuotta (menemme juhliin ensi viikolla).
Panu kirjoitti: Pitänee paikkansa, mutta nyrkkeilynkin suosio varmasti hiipuu kun alkaa olla kaikenmaailman kuntonyrkkeilyä yms. Homma kevenee kun jengi ei enää halua hakata itseään avan siniseksi. Tottakai pienet porukat jatkavat toistensa runnomista kovasti, mutta keskimäärin on odotetaivissa kevenemistä
Okei, keskiarvot ovat toki keskiarvoja, mutta itse en koe tuota tärkeänä, jos ne tosissaan lyövät pysyvät yhtä suurena joukkona. Sehän vain kertoo lajin suosiosta, ei tason häviämisestä, kun katsotaan sitä kärkeä. Ymmärrän kyllä mitä tarkoitat, mutta tästäkin syystä meillä on tuo vyöjärjestelmä. Jos (suomalaisella) mantiksella on sininen vyö, hän osaa jo jokseenkin hyvin (juu, täysin subjektiivinen käsite) puolustaa itseään kadulla.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
mronkain
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 8623
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Roihuvuori

#5

Viesti mronkain »

Panu Suominen kirjoitti: Vastaus tähänviestiin.
mronkain kirjoitti: Taas kerran, riippuu siitä miksi harjoittelee. Jos harjoittelee vaikka siksi että pitää traditiosta, haluaa harjoitella perinteistä lajia ja pitää itsensä fyysisesti hyvässä kunnossa, kipu ja kontakti on kaikkea muuta kuin tarpeellinen. Tai jos harjoittelee kilpailumielessä lajia, jonka kilpailuissa ei ole kontaktia. Kipu ja täyskontakti eivät ole mikään elinehto. Mutta jos haluaa mahdollisimman realistista kamppailukokemusta, haluaa treenata itsepuolustusta tai lajia, jossa kilpaillaan kontaktilla, silloin niitä ei oikein voi välttääkään, tai sitten taidot eivät kehity.
Nyt kuitenkin kun kyseon kamppailulajeista, niin harva lajin on sellainen, jota traditionaalisestikaan on harjoiteltu ilman kontaktia ja kipua. Minusta ei voi sanoa harjoittelevansa tradition vuoksi, jos jättää epämiellyttävät asiat tästä traditiosta pois. Kyse on sitten jostakin muusta kuin tradition säilyttämisestä. En tarkoita kontaktilla ja kivulla mitään järjetöntä tuskaa ja nenä poskelle meininkiä, mutta esimerkiksi vääntöjä ja heittoja on aika vaikea harjoitella, niin että väännettävään ei satu ja heitettävä tulee täysin kivuttomasti alas.
Okei, ehkä meillä on eri käsitys kivusta. Tietysti esim. lukkoa tehdessä pitää tuntea että se todella on lukko, siitä ei pääse vapautumaan ja yrittäminen tuottaa kipua. Jos vain pidetään kiinni, tulee sellainen tunne että "mähän kävelisin tästä pois milloin vain" ja toisaalta lukon tekijä luulee lukkoaan tehokkaaksi vaikka toinen pääsisi siitä milloin vain. Mutta on eri asia tuntea pientä kipua tai tulla hakatuksi siniseksi, kuten tuossa edellä mainitsit. Kun katsoo esim. Dog Brothersien touhua, se on enimmäkseen sellaista, mitä on mielestäni täyskontaktiottelussa ihan normaalia: mustelmia ja ruhjeita, verta tulee joskus nenästä. Mutta murtuneet luut, haljenneet polvilumpiot tai pysyvät arvet eivät välttämättä ole sitä mitä porukka hakee treenaukseltaan. Jussi sanoi sen jossain ketjussa aika hyvin, että yksi tärkeä motiivi treenaukselle on usein kunnossa pysyminen, myös vanhempana. Jos on nivelet paukkuneet jatkuvasti, luut murtuneet ja aivotärähdyksiä useampia, se ei tee terveydelle kovin hyvää pitkällä aikavälillä.
"Pehmeistä" lajeista esimerkkinä vaikka Suomessa harjoitetut monet karatetyylit (tai miksi niitä nyt haluaa nimittää, nämä joissa esim. kilpailuissa ei ole täyskontaktia), judo, aikido... Tekniikoita tehdään sen verran lujaa että tuntuvat, mutta ei täysillä. "Kovista" lajeista sitten vaikka nyrkkeily ja paini, kickboxing, muay thai ja uudemmista erilaiset vapaaottelut. Onhan noissa harjoittelussa eroa, ja motiiveista riippuen silti ihan toimivia lajeja kaikki.

- Marko
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 33
Viestit: 18952
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

#6

Viesti Andy »

Minusta homma toimii parhaiten niin, että lajissa on erikseen tavisharjoittelijat ja "kovat jätkät". Meillä käy treeneissä mm. kuntonyrkkeilyasenteella olevia keski-ikäisiä naisia ja sitten toisaalta SM-tason kisajätkiä. Näiden treenitahti ja intensiteetti on aivan eri luokkaa, eivätkä nämä kuntonyrkkeilijät huononna kilpailijoiden tasoa. Suurin osa porukasta kuuluu sitten tähän väliin.

Nyt on lisäksi niin, että sadassa peruskurssilaisessa on myös enemmän niitä potentiaalisia kovia jätkiä kuin kymmenessä peruskurssilaisessa.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 18
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

#7

Viesti AriJ »

Kuulostaa tässä siltä kuin puhuttaisiin enemmän "kamppailu-urheilullisista" lajeista? Itse en esim. usko että minusta olisi kovinkaan paljoa vastusta suurimmalle osalle vanhimpia Shihaneita (äijjät kuitenkin 50+). Tai - taas kun kauhulla muistelee - sitäkin erästä Seibukan-papparaista joka eräällä videolla "vähän näytti miten se Kata tehdään".... Ja vielä yhtenä esimerkkinä Hontaiyôshin-ryû Jûjutsun edellinen Sôke; eräs suomalainen (minun mielestäni kovan luoka opettajan) otti pistinmatsia tätä vanhaa herraa vastaan, eikä saanut sisään yhtään osumaa, ei lähellekään. Eikä toinen edes tuntunut mitään tekevän, saati hikoilun edes nousevan pintaan....

Tässäkin - arvaatteko - Shuhari!!!

Mutta, ehkä joissain lajeissa, tämä ei ole mahdollista.

Vielä yksi esimerkki - eräs toisessa maailmansodassa palvellut brittiupseeri kävi katsastamassa sangen säännöllisesti treenejä eräällä lajimme Dôjôlla Englannissa. Eräänä iltana oli kotipubissaan valopilkkuun asti, ja siinä sitten omistaja kertoo että "kiinni mennään" ja alkoi lähtemään. Omistaja että "älä nyt Joe, otetaan yhdet ja lähdet mun kanssa takaoven kautta". Näin tehtiin. Joe-vaari sitten meni tuoppien jälkeen kävelykeppiinsä nojaten ulos odottamaan että omistaja pistää paikat kuntoon. Noh, kujalla oli pari nuorta kollia, jotka katsoivat että kaljaa nauttinut äijjänkäppänä ja päättivät rullata.... Toinen pakeni paikalta Joe-vaarin iskettyä kävelykeppinsä säpäleiksi tämän sääreen, ja toiselta hajosi olkapää. Baarinomistaja ehti vain näkemään pakenevan äijän ja kävelykepin jämiä etsineen Joe-vaarin.

Myöhemmin Dôjôlla opettaja kysyi mitä Joe oli käyttänyt siihen käden rikkomiseen. Papparainen näytti tekniikan nimeltä "Murra paholainen". Opettaja siihen että "ai, sä olit sen oppinut jo armeija-aikanasi?", mutta vastaus "ei, täällä minä sen näin, katsoin kun harjoittelitte...."

Sama setä kerran eräällä Taikailla (Iso seminaari) - kun aiheena oli kuristusote takaapäin (rear naked choke; alaston takakuristus :) ), totesi että "eieiei, ei noin, ette pääse lähellekään". Otti treeniveitsen, asetti valitsemansa uhrin selin ja meni jonkin matkaa tämän taakse. Laskeutui nelinkontin, hiipi näin ääneti uhrin taa veitsi hampaissaan ja POMPPASI sitten veitsi kädessä tämän kimppuun kurkun leikaten.

Juu, kaveri ei ollut kirjurina sodan aikana........
______________________
Kuvake
Panu Suominen
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 33
Viestit: 909
Lauteille: Maaliskuu 2005

#8

Viesti Panu Suominen »

sivarinlötkö kirjoitti: Hiipuukohan taso BJJ:ssä tulevaisuudessa?
No nyt ainakin, kun minä sen aloitin. :)
Aivan varmasti näillä harjoittelija määrillä. Fakta on se, että näin montaa ihmisestä ei suurinta osaa kiinnosta ottaa kauhean kovasti ja kilpailla. Tietysti kilapilutoiminta vähän ehkäisee laskua, mutta pidemmän päälle sitä varmasti tapahtuu.
Mika kirjoitti: Rima ei voi laskea, siitä pitää huolen Shifumme ja hänen vanhimmat oppilaansa Puolassa. Tapani, corlione ja minä olemme suoraan hänelle vastuussa tästä.
Kun taso on suhteellista ja voit verrata tasoa vain konkreettisesti niihin harjoittelijoihin, joita tällä hetkellä harjoitelee, niin jos yleinen taso laskee, niin myös sinun asettamasi vaatimukset tippuvat pikkuhiljaa.
Mika kirjoitti: Tästäkään syystä Tang Lang ei ole massalaji Puolassa (n. 150-200 harrastajaa), vaikka laji tunnetaan melko hyvin ja on ollut Puolassa 20 vuotta (menemme juhliin ensi viikolla).
No, tuo on yksi elementti, joka voi vähentää tason tipahtamista. Mutta jos uusia harrastajia ei tule riittävästi, niin mistä ne uudet "kovikset" saadaan kehiin, kun vanhemmat alkavat rapistua?

Tietysti eihän kehitys koskaan ole vain yhteen suuntaan tapahtuvaa vaan tietysti laji voi saada myös uutta ryhtiä milloin mistäkin asiasta, mutta oleellsita minusta on huomata, että yleinen tason hiipuminen on melkolailla väistämätöntä. Tähän voi tietysti ainakin pienessä mittakaavassa vaikuttaa, mutta kukaan yksittäinen henkilö ei pysty kontrolloimaan koko maailmassa tapahtuvaa toimintaa ja se, että jokapuolellaa maailmaa alkaisi yhtäkkiä kunnon "bäd äääs"-movement ei ole kauhean todennäköistä.
"Ei tunnu missään! Hakkaa lisää!"

Panu Suominen
Shorinji Kempo
Kuvake
sivarinlötkö
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 6855
Lauteille: Kesäkuu 2005

#9

Viesti sivarinlötkö »

Panu Suominen kirjoitti:
sivarinlötkö kirjoitti:Hiipuukohan taso BJJ:ssä tulevaisuudessa?
No nyt ainakin, kun minä sen aloitin. :)
Aivan varmasti näillä harjoittelija määrillä. Fakta on se, että näin montaa ihmisestä ei suurinta osaa kiinnosta ottaa kauhean kovasti ja kilpailla. Tietysti kilapilutoiminta vähän ehkäisee laskua, mutta pidemmän päälle sitä varmasti tapahtuu.
Miten harjoittelijamäärät vaikuttavat tähän?
Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 20207
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

#10

Viesti JanneM »

sivarinlötkö kirjoitti:
Panu Suominen kirjoitti:
sivarinlötkö kirjoitti:Hiipuukohan taso BJJ:ssä tulevaisuudessa?
No nyt ainakin, kun minä sen aloitin. :)
Aivan varmasti näillä harjoittelija määrillä. Fakta on se, että näin montaa ihmisestä ei suurinta osaa kiinnosta ottaa kauhean kovasti ja kilpailla. Tietysti kilapilutoiminta vähän ehkäisee laskua, mutta pidemmän päälle sitä varmasti tapahtuu.
Miten harjoittelijamäärät vaikuttavat tähän?
Siten, että mukaan tulee enemmän porukkaa, joka tarkoittaa sitä, että mukana on enemmän sitä keskimääräistä porukkaa (ei enään niitä ketkä tulevat sinne trenkikkääseen bad ass lajiin) ja keskimääräisesti ihmiset ovat rötvääjiä.
TOki urheilijat pysyvät korkealla tasolla ja pitävät lajin huipun kovana, mutta ns. perusjantterit tulevat laskemaan lajin keskimääräistä tasoa ajan saatossa.

Tämän huomaa siitä, kun ruvetaan vetämään BJJssä vyökokeita edetäkseen vyöarvoissa. (Taso ei riitä pieksemään ketään. Tarvitaan kannustetta jatkamaan...)
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
Kuvake
Panu Suominen
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 33
Viestit: 909
Lauteille: Maaliskuu 2005

#11

Viesti Panu Suominen »

Yamazu kirjoitti: Kuulostaa tässä siltä kuin puhuttaisiin enemmän "kamppailu-urheilullisista" lajeista?
Eipä oikeastaan.
Yamazu kirjoitti: Itse en esim. usko että minusta olisi kovinkaan paljoa vastusta suurimmalle osalle vanhimpia Shihaneita (äijjät kuitenkin 50+). Tai - taas kun kauhulla muistelee - sitäkin erästä Seibukan-papparaista joka eräällä videolla "vähän näytti miten se Kata tehdään".... Ja vielä yhtenä esimerkkinä Hontaiyôshin-ryû Jûjutsun edellinen Sôke; eräs suomalainen (minun mielestäni kovan luoka opettajan) otti pistinmatsia tätä vanhaa herraa vastaan, eikä saanut sisään yhtään osumaa, ei lähellekään. Eikä toinen edes tuntunut mitään tekevän, saati hikoilun edes nousevan pintaan....
Niinpä niin ja nämä ovat jo vanhuksia. Uskotoko, että nykyisestä sukupolvesta nousee enää tämän kaltaisia mestareita tai tuleeko sinusta joskus yhtä hyvä?
Yamazu kirjoitti: Vielä yksi esimerkki - [..]
Juu, kaveri ei ollut kirjurina sodan aikana........
Hyvä tarina ja todisti VKAlle, että tekniikalla voi pärjätä vaikkei sitä olisi edes harjoitellut. :)
Andy kirjoitti: Minusta homma toimii parhaiten niin, että lajissa on erikseen tavisharjoittelijat ja "kovat jätkät".
Juu periaatteessa. Tässä on vain se ongelma, että on odotettavissa, että pidemmän päälle tämä kevyempi vähän vesitetty versio alkaa kiinnostaa ihmisiä enemmän, jolloin se syö resursseja näiltä tosissaan harjoittelevilta.
Andy kirjoitti: Nyt on lisäksi niin, että sadassa peruskurssilaisessa on myös enemmän niitä potentiaalisia kovia jätkiä kuin kymmenessä peruskurssilaisessa.
Mutta jonkun onhan niille "taviksillekin", jotakin tehtävä. Ei voida vain pitää peruskurssia ja valkata porukasta ne kovimmat jätkät, koska se ei ole päältäpäin niin kauhean selvää. Jos edes 10% olisi tällaisia vakavasti treenaavia, niin 100 ihmisen peruskurssin pyörittäminen 10 ihmisen seulomiseksi on kohtuullinen homma. Lisäksi iso osa noistakin huomaa, ettei homma olekaan niin kauhean kivaa pidemmän päälle. Monelle tulee naiset, muksut, työt yms. tielle.

En tarkoita sitä, että yksittäisen kilpaurheilun harrastajien taso laskisi jossakin päin maailmaa. Tarkoitan sitä, että koko lajin yleinen kovuus ja vaativuus tuppaa helposti vähenemään ajan saatossa.
"Ei tunnu missään! Hakkaa lisää!"

Panu Suominen
Shorinji Kempo
Kuvake
sivarinlötkö
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 6855
Lauteille: Kesäkuu 2005

#12

Viesti sivarinlötkö »

JanneM kirjoitti: Tämän huomaa siitä, kun ruvetaan vetämään BJJssä vyökokeita edetäkseen vyöarvoissa. (Taso ei riitä pieksemään ketään. Tarvitaan kannustetta jatkamaan...)
Meinaatko että aletaan? Miten harrastajamäärän kasvu heikentää esim. sinivöiden tasoa?
Kuvake
JanneM
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 20207
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL

#13

Viesti JanneM »

sivarinlötkö kirjoitti:
JanneM kirjoitti:Tämän huomaa siitä, kun ruvetaan vetämään BJJssä vyökokeita edetäkseen vyöarvoissa. (Taso ei riitä pieksemään ketään. Tarvitaan kannustetta jatkamaan...)
Meinaatko että aletaan? Miten harrastajamäärän kasvu heikentää esim. sinivöiden tasoa?
Esim Jenkeissä sitä tehdään jo. (Ja ilmeisesti jopa suomessa...)

Jos suuret massat rupeavat harrastamaan lajia ja joku rupeaa vetämään koetyyppisiä tason nousuja oppilailleen. Ei otteluun perustuvaa, niinkuin alkuperäinen idea on, niin siinätapauksessa sinivöisten taso laskee (aluksi niissä organisaatioissa joissa noin tehdään, mutta vääjäämättä muuallakin)

Suuren massan mukaan tulo alentaa muutenkin keskimääräistä tasoa.
Valkoiset vyöt ovat surkeampia -> Surkeammat kaverit pieksee valkovöisä ja saa sinisen vyön -> siniset vyöt ovat surkeampia -> jne jne...

Ymmärrätkö kuvion?
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
American Defendo Academy
Kuvake
sivarinlötkö
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 6855
Lauteille: Kesäkuu 2005

#14

Viesti sivarinlötkö »

JanneM kirjoitti:
sivarinlötkö kirjoitti:
JanneM kirjoitti:Tämän huomaa siitä, kun ruvetaan vetämään BJJssä vyökokeita edetäkseen vyöarvoissa. (Taso ei riitä pieksemään ketään. Tarvitaan kannustetta jatkamaan...)
Meinaatko että aletaan? Miten harrastajamäärän kasvu heikentää esim. sinivöiden tasoa?
Esim Jenkeissä sitä tehdään jo. (Ja ilmeisesti jopa suomessa...)

Jos suuret massat rupeavat harrastamaan lajia ja joku rupeaa vetämään koetyyppisiä tason nousuja oppilailleen. Ei otteluun perustuvaa, niinkuin alkuperäinen idea on, niin siinätapauksessa sinivöisten taso laskee (aluksi niissä organisaatioissa joissa noin tehdään, mutta vääjäämättä muuallakin)

Suuren massan mukaan tulo alentaa muutenkin keskimääräistä tasoa.
Valkoiset vyöt ovat surkeampia -> Surkeammat kaverit pieksee valkovöisä ja saa sinisen vyön -> siniset vyöt ovat surkeampia -> jne jne...

Ymmärrätkö kuvion?
Meigä on ollut siinä uskossa että pitää myös pärjätä oleellisesti ylempivöisille, ei riitä sinivöiseksi pääsyyn valkovyökavereiden voittaminen, joten ihan noin ei homma alkuperäisessä ajatusmallissani toimi.

En kyllä ymmärrä miten vyökoe voisi olla jotenkin otteluun perustumaton. :roll:
Kuvake
AriJ
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 18
Viestit: 12708
Lauteille: Tammikuu 2005

#15

Viesti AriJ »

sivarinlötkö kirjoitti: En kyllä ymmärrä miten vyökoe voisi olla jotenkin otteluun perustumaton. :roll:
Mutta jos lajissa ei ole ottelua, niin miten sitä voisi olla vyökokeessa?

Aijjoo, puhuitkin kai ainoastaan BJJstä :oops:
______________________
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 41 kurkkijaa