Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Itsevarmuus ja kamppailukyky

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Vastaa
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 3420
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Itsevarmuus ja kamppailukyky

#1

Viesti Jasse »

Itsevarmuus, suggestio, usko itseensä ja kykyihinsä - niistä on ehkä puhuttu aiemminkin ja tässä ketsussa niistä voidaan keskustella lisää. Mielellään jotenkin kamppailuun liittyen.

Lueskelin tässä vanhoja ( maailmansotien aikaisia) lähitaistelumanuaaleja. Tykkäsin erityisesti tästä 1918 Amerikkalaisille sotilaille suunnatusta manuaalista.



Tekniikat ovat onniteltavan suoraviivaisia. Mutta itse aiheeseen liittyen alkutekstit ovat huomionarvoisia. Siinä Annetaan ymmärtää että amerikkalaiset ovat ylivertaisia atleetteija ja taistelijoita ja että vihollinen ( Saksalaiset) ovat kömpelöitä - varsinkin nopean lähitaistelukoulutuksen saaneelle amerikkalaiselle helposti voitettavissa olevia tunareita.

Tässä pari merkillepantavaa kohtaa lähitaistelukoulutuksen tavoitteista:

To demonstrate to the solder his powers of defence and destruction.
To instill confidence and self-reliance in attacking the enemy in bayonet and hand-to-hand encounter.

Eli tavoite on nostattaa uskoa ja itsevarmuutta ei niinkään kehittää fyysistä taitoa ja kykyä.
Tämä on varmasti järkevää. Itse ainakin uskon että tosielämän vakavissa väkivaltatilanteissa usko ja taistelutahto (+ voima ja kunto) ovat ensisijaisessa roolissa voiton saavuttamiseksi. Uskoa ja tahtoa on myös nopeampi pumpata kuin todellista taistelutekniikkaa ja kokemusta.

Tuli myös mieleen se Mjölnirin linkittämä käyrä jossa esitettiin itsevarmuuden laskua ja nousua taitojen ja kokemuksen karttuessa. Turha lähteä itsevarmuutta laskemaan liiallisella ja liian realisteisella treenillä jos sitä ei ole aikaa nostaa takaisin jatkuvalla treenillä.

Monissa vanhoissa manuaaleissa myös liioitellaan iskujen ja otteiden tuhovoimaa_ Kämmensyrjäiskut katkovat luita kuin tylsä kirves ja kuristuksista katkeaa niska kuin kuiva paju.

(Kuviteltu?) kamppailukyvyn tuoma itsevarmuus on hyödyllistä varmasti sotilaalle, mutta myös arkielämässä siitä voi olla enemmän hyötyä kuin haittaa. Varsinkin silloin kun kykyä ei joudu testaamaan.
Oar
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 555
Lauteille: Huhtikuu 2011

Itsevarmuus ja kamppailukyky.

#2

Viesti Oar »

Jasse kirjoitti: (Kuviteltu?) kamppailukyvyn tuoma itsevarmuus on hyödyllistä varmasti sotilaalle, mutta myös arkielämässä siitä voi olla enemmän hyötyä kuin haittaa. Varsinkin silloin kun kykyä ei joudu testaamaan.
Sotilas saattaa saada käskyn kiinnittää pistimen ja hyökätä, tai joutua hyökkäyksen kohteeksi. Hänen tehtävänsä on tappaa. Tässä tilanteessa liaallinen itsevarmuus on vain hyödyksi; sotilas ei itse valitse hyökkääkö vai eikö.

Siviili joka luulee olevansa Jason Bourne käytyään Krav Magan peruskurssin puoliksi saattaa taas liiallisen itsevarmuuden seurauksena tehdä päätöksen joka johtaa IP-tilanteeseen, kun taas siviili joka on epävarma taidoistaan olisi yrittänyt välttää konfliktia viimeiseen asti, poistumalla ennaltaehkäisevästi tmv.

En siis itse pitäisi false-sense-of-security ajattelua hyvänä siviileillä koska realistinen kuva omista taidoista on iso osa päätösprosessia jonka jokainen kokee kun miettii potentiaalisia uhkia.
Kuvake
Jasse
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 3420
Lauteille: Maaliskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Katori Shinto ryu & potkunyrkkeily
Sivulajit: IP, BJJ, SW, MMA, CACC
Takalajit: Budoturismi

Itsevarmuus ja kamppailukyky.

#3

Viesti Jasse »

Itse näen että siviilille kamppailukoulutuksella buustattu itsevarmuus on hyödyksi ihan vaan arkisessa elämässä ja sosiaalisissa tilanteissa. Mainitsemasi ilmiö on toden totta tuon buustaun itsevarmuuden varjopuoli. Toisaalta, jos siitä "IP-tilanteesta" selviää ilman suurempia seurauksia hyvän itsevarmuuden ja kamppailukoulutuksen ansiosta ( + hyvällä tuurilla) niin mikäs siinä.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 18977
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Itsevarmuus ja kamppailukyky.

#4

Viesti Andy »

Voisi tietysti myös kysyä, millainen psykologinen vaikutus on tällä eräissä lajeissa harjoitetulla pahimpiin mahdollisuuksiin keskittymisellä. Siis se ajattelutapa, että kamppailua pitää välttää, koska voi käydä tosi huonosti kun lyö päänsä asfalttiin ja vastustajalla pitääaina olettaa olevan veitsi piilossa ja kavereita väijymässä ja jos kaatuu niin lattialla pitää olettaa olevan lasinsiruja jne. jne.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 20866
Lauteille: Joulukuu 2007

Itsevarmuus ja kamppailukyky.

#5

Viesti Lasse Candé »

Jos kyseisestä ajattelutavasta seuraa, että jättää lähtemättä mukaan tappeluihin, niin uskon sen olevan hyödyllistä. Hyvin monessa tilanteessa näitä suurempi vaara on kuitenkin se, että voitto voi osoittautua väliaikaiseksi, jos esim tulee kostotoimenpiteitä esim porukalla. Välitön +1 on vastaavalla tavalla ihan validi uhka.

Riippuu tietenkin myös minkälaisessa porukassa ja minkälaisessa kaupungissa tai kylässä itse liikkuu sekä minkälainen elämäntyyli houkuttaa. Myös se, kuinka katselee voittoja ja tappioita noin laajemmin vaikuttaa varmasti katsantokantaan.
Kuvake
Mjölnir
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 24817
Lauteille: Joulukuu 2005
Paikkakunta: Valkeakoski
Etulaji: Jyrki Saario Defendo
Sivulajit: Potkunyrkkeily, BJJ
Takalajit: Krav Maga, Hokutoryu Ju-jutsu, Escrima, Aikido, Muay Thai, Shootfighting
Yhteystiedot:

Itsevarmuus ja kamppailukyky.

#6

Viesti Mjölnir »

Jasse kirjoitti:Tuli myös mieleen se Mjölnirin linkittämä käyrä jossa esitettiin itsevarmuuden laskua ja nousua taitojen ja kokemuksen karttuessa. Turha lähteä itsevarmuutta laskemaan liiallisella ja liian realisteisella treenillä jos sitä ei ole aikaa nostaa takaisin jatkuvalla treenillä.
Perusjantterille opetetaan lähitaistelua siksi, että se tekisi jotain eikä jähmettyisi. Tällaisessa tilanteessa voi olla varsin hyvä antaa liian ruusuinen kuva omista kyvyistä.

Sotilaan (lähi)taistelutaidoissa osaaminen voitaisiin määritellä esim seuraavasti:
1) vihollinen tappaa sotilaan taistelussa, 1 - piste kun sitoi vihollisen muutamaksi sekunniksi, tällä joku muu oma sai ehkä aikaa parempaan positioon jatkon kannalta
2) vihollinen tappaa sotilaan taistelussa, mutta sotilas pystyy pistämään sen verran hanttiin, että omat pystyvät tänä aikana merkittävästi parantamaan mahdollisuuksiaan jatkossa, 2 - pistettä. tämä voi olla esim vartiomiehen sieppausyritys tai hiljentäminen, mutta vartiomies pystyy laittamaan hanttiin sen verran, että vihollinen joutuu ampumaan tai vartiomies saa ammuttua ja näin hälytettyä joukon
3) vihollinen tappaa sotilaan taistelussa, mutta sotilas saa haavoitettua vihollista jolloin tämän jatkomahdollisuudet heikkenevät 3- pistettä
4) sotilas tappaa vihollisen taistelussa, mutta haavoittuu itse 4-pistettä
5) sotilas tappaa vihollisen taistelussa ilman omia vammoja 5- pistettä

Erikoismiehille voidaan kouluttaa realistisempaa asennoitumista omiin taitoihin ja tekniikoihin. Mitä pidemmälle osaamista viedään, niin sitä enemmän realismeja voidaan paljastaa.
"Vaikka minä vaeltaisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa, sillä minä olen pahin pimeys laaksossa"
-Psalmi 23:4 (modattu)

Instructor Petteri
Defendo Green Director
Liity etupotkijaksi
tohtorismies
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3905
Lauteille: Kesäkuu 2008

Itsevarmuus ja kamppailukyky.

#7

Viesti tohtorismies »

Lasse Candé kirjoitti:Jos kyseisestä ajattelutavasta seuraa, että jättää lähtemättä mukaan tappeluihin, niin uskon sen olevan hyödyllistä. Hyvin monessa tilanteessa näitä suurempi vaara on kuitenkin se, että voitto voi osoittautua väliaikaiseksi, jos esim tulee kostotoimenpiteitä esim porukalla. Välitön +1 on vastaavalla tavalla ihan validi uhka.

Riippuu tietenkin myös minkälaisessa porukassa ja minkälaisessa kaupungissa tai kylässä itse liikkuu sekä minkälainen elämäntyyli houkuttaa. Myös se, kuinka katselee voittoja ja tappioita noin laajemmin vaikuttaa varmasti katsantokantaan.
:peukku:

Juuri näin.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan just noin.
45 neliön kämmpä oli täynnään lihaksikkaita ja äärimmäisen päihtyneitä voimmamiehiä
"My karate is as simple as walking up to somebody and hitting them, something I saw some 29 years ago." Dennis Jones
"Perkele, mä oon hyppiny narua pikkupojasta asti!" Meskus
"Gorgoroth on edelleen kuraa" TimoS
Kuvake
Kyynikko
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3467
Lauteille: Marraskuu 2006
Paikkakunta: Helsinki
Takalajit: MMA, shootfighting, eurooppalainen jujutsu, Latosa escrima, Pekiti tirsia kali, judo, voimankäyttö.

Itsevarmuus ja kamppailukyky.

#8

Viesti Kyynikko »

Toisaalta mieleen tulee Fairbanksin valheet lähi-tst oppaassaan siitä miten nopeasti ihminen kuolee esim pistosta munuaiseen.... (siis ne ajathan olivat aivan absurdin nopeita, ja tarkoituksena oli luoda sotilaille luottamusta tikarin käyttöön lähitaistelussa ja vartiomiehen tappamsiessa).Se on jo aika riskaabelia varsinkin erikoisjoukoille opetettuna, jotka saattavat jopa laskea jotain sen varaan että vastustaja delaa kuin katkaisimesta painaisi, ja sitten ihmetellään kun mitään ei tunnu tapahtuvan..
"Ei pidä syyttää peiliä jos nenä on vino." - Nikolai Gogol

Mukamas viisas. Mukamas keppimiäs.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 102 kurkkijaa