Helpossa olevat danit

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Ylipotkijat: TimoS, Totte, JanneM, Mjölnir, Tyttö

Vastaa
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 38
Viestit: 15364
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 6 kertaa
Tykätty: 29 kertaa
Viesti:

Helpossa olevat danit

#1

Viesti Andy » elo 18, 2016, 10.52

Man Seer Kung Pai -keskustelussa oli juttua Soke Gilberto Paucillosta jolla oli yhteensä 360 dania eri lajeista. Lienee selvää, että nämä ovat kunnia- tai lahjavöitä eikä vyökokeissa suoritettuja. Olkoon tämä aihe niille.

Joitain aikoja sitten sain erään marginaalilajin (en halua nimetä sitä, ilmeisesti jonkinlainen länsimaisen jujutsun variantti) eurooppalaiselta mestarilta, jota en ole koskaan tavanut Facebookissa kysymyksen että haluaisinko tienata hieman rahaa. Kysyin että mistä on kyse niin tarjosi suoraan lajissaan 2. dania ja opetuslisenssiä, kun alkaisin vetää lajia Oulussa. Tekniikat olisi helppo oppia, minkä kyllä uskon. :D

En ollut oikein kiinnostunut jo senkään takia että jos haluaisin tehdä rahaa kamppailulajien opettamisella niin opettamalla potkunyrkkeilyä - jota oikeasti jopa osaan - sitä saisi enemmän kuin jotain marginaalihojoilua lahjavyö päällä ja tilittäen provikoita päämajaan. Puhumattakaan sitten muista negatiivisista vaikutuksista maineeseen Suomen kamppailupiireissä.
Antti Sariola

http://www.kickboxingteam.com

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Kuvake
Mänzy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 4198
Lauteille: Maaliskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Bujinkan Budo Taijutsu, HEMA
Takalajit: Brasilialainen jujutsu, historiallinen miekkailu (italialainen tyyli)
Tykännyt: 0
Tykätty: 1 kerran

Helpossa olevat danit

#2

Viesti Mänzy » elo 18, 2016, 10.54

Ongelma näistä kunniavyöarvoista tulee siinä vaiheessa, kun joku ottaa ne liian tosissaan. En näe tällaista huomioonosoitusta (jos annettu vilpittömästi lahjana eikä vastaanottaja ala sillä pullistelemaan) sinänsä automaattisesti huonona asiana.
Mikko Mänttäri

In the game of thrones you win, fanat ad patolg, or you die.

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 87480
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 71 kertaa
Tykätty: 30 kertaa
Viesti:

Helpossa olevat danit

#3

Viesti Mika » elo 18, 2016, 11.02

:smt003

Tämä on kyllä mielenkiintoinen ilmiö ja taaskin kerran sellainen, jota tapaa kamppailulajeissa mutta ei niinkään muualla... Ainakaan en osaa nimetä jalkapallovalmentajaa, joka värväisi muita valmentajia, joilla ei ole kokemusta lajista. No, tietysti futis on vain yksi "tyyli", kun niitä kamppailussa on tuhansia. Tosin pääasia kampittelulajeissa kuitenkin on tai mielestäni pitäisi olla itsepuolustuskyky, mutta vertaukseni ontuu silti.

Olenkohan ihan väärässä, jos esitän että pääasiassa tätä ilmiötä esiintyy länsimaistetuissa itämaisissa lajeissa? Juurikin kaikenlaiset länsikungfut, -jujutsut ja -hapkidot ja näiden serkut ovat niitä, joita olen tässä yhteydessä usein nähnyt. Tosin JanneM kertoi tuossa Andyn mainitsemassa ketjussa jostakin nykyaikaisesta itsepuolustuslajista, jossa toimitaan samoin. On tämä iso maailma. Suomessa on puolensa.
MUOKKAUS: Hymiöni oli viittaus tuohon Andyn saamaan yhteydenottoon. Mänzy ehti väliin.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
JanneM
ylipotkija
Viestit tässä aiheessa: 29
Viestit: 19601
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: JKL
Tykännyt: 8 kertaa
Tykätty: 10 kertaa

Helpossa olevat danit

#4

Viesti JanneM » elo 18, 2016, 13.19

Mä en tiedä toimitaanko sieäl samoin vai olinko vaan niin perhanan vakuuttava, että pitää saada annettua serti. EN ole myöskään katsonut, että komeileeko nimi ja naama jossain nettisivuilla.

Mä ottaisin vastaan kyllä kaikki lahjadanit ja sertit ja lupaisin jopa postata niistä kuvan vaikka tänne. Olis toisaalta aika makeeta olla vaikka 5.dan jossain kiaikempossa.
-Janne Maunonen-
**No jasinui salmul saralra**
JKL Fight Club
Defendo JKL
North American Defendo Alliance

Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 4680
Lauteille: Lokakuu 2009
Tykännyt: 23 kertaa
Tykätty: 15 kertaa

Helpossa olevat danit

#5

Viesti Ile » elo 18, 2016, 15.35

:smt003

Itse en haluaisi korkeaa dan-arvoa sellaisessa lajissa, jossa minunlaiselleni oltaisiin valmiita sellainen myöntämään... :)

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 87480
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 71 kertaa
Tykätty: 30 kertaa
Viesti:

Helpossa olevat danit

#6

Viesti Mika » elo 18, 2016, 16.05

Ile kirjoitti:Itse en haluaisi korkeaa dan-arvoa sellaisessa lajissa, jossa minunlaiselleni oltaisiin valmiita sellainen myöntämään... :)
https://youtu.be/lDxE4r5ixD0?t=22s
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Ile
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 15
Viestit: 4680
Lauteille: Lokakuu 2009
Tykännyt: 23 kertaa
Tykätty: 15 kertaa

Helpossa olevat danit

#7

Viesti Ile » elo 18, 2016, 16.35

Jep, klassikolla mentiin... :)

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 38
Viestit: 15364
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 6 kertaa
Tykätty: 29 kertaa
Viesti:

Helpossa olevat danit

#8

Viesti Andy » elo 18, 2016, 17.46

Mika kirjoitti:Tämä on kyllä mielenkiintoinen ilmiö ja taaskin kerran sellainen, jota tapaa kamppailulajeissa mutta ei niinkään muualla... Ainakaan en osaa nimetä jalkapallovalmentajaa, joka värväisi muita valmentajia, joilla ei ole kokemusta lajista.
Olen itseasiassa törmännyt jalkapalloseuran valomainoksiin, joissa rekrytoitiin harrastevalmentajia jalkapalloilijoille. Eikä siis tarvinnut olla itse jalkapalloilija. En usko että KBT:lla tulisi kyseeseen sellainen, että pystymetsästä otettaisiin joku tyyppi vetämään potkunyrkkeilytreenejä ilman kokemusta lajista. :D

Kunniavyöt ovat sitten hieman eri asia. Esimerkiksi Ave sai käsittääkseni Koden Enshin Ryu Kenjutsussa jonkun aika korkean arvon, joka on selkeästi kunniavyö organisaation johtajalle. (Lajissa ei ole varsinaista dan-asteikkoa, mutta siihen verrannollinen systeemi, jossa arvot on nimetty eri luokkiin.) Avehan ei vedä ainakaan mitään säännöllisiä kenjutsutreenejä enkä ole ollenkaan varma onko edes treenannut koko lajia. Tämä on melko tavanomainen kunniavyö, enkä näe siinä mitään arveluttavaa.

Sitten taas Kimmo Tenhunen, joka sitä vetää sai myöskin nopeasti korkean arvon ja on nyt "kodansha" -arvolla, joka vastaa minimissään 5. dania. Tenhunen taas kuuluu siihen ryhmään, jossa lajin "ensimmäinen sukupolvi" maassa etenee normaalia nopeammin. Hän on kuitenkin erittäin pätevä jujutsuka ja tietysti oppii miekkatekniikat nopeasti. Hänen tekemistään katsoessa on myös selvää, että hän on harjoitellut ahkerasti ja on miekkajutuissa taitava. Tämä on myös nähdäkseni täysin asianmukainen tapa levittää lajia.

Tuossa avausviestissä kertomassani tapauksessa haettiin kai jotain saman tyyppistä kuin Tenhusen tapaus, mutta pidin kyllä hämmästyttävänä että pelkän FB-tuttavuuden perusteella tarjottiin daneja ja vielä sillä koukulla että niillä voisi tienata rahaa.

Itseasiassa vyöjärjestelmä on osittain ongelma "perinteisten" pukulajien levittämiselle. Kukaan ei kysele vöitä, jos olet potkunyrkkeilyohjaaja tai vapaaotteluohjaaja. Olet ehkä aloitteleva ohjaaja mutta ohjaaja kuitenkin. Mutta jos aloitat vaikka karaten vetämisen paikkakunnalla, niin oppilaista tuntuu oudolta, jos olet itse valkoisella vyöllä siinä.

Tuo 2.dan pukulajissa ei tosiaan tuntunut oikein houkuttelevalta, koska voisin halutessani vetää potkunyrkkeilyä rahasta ja minulla olisi jopa järkevän tasoisia meriittejä ja osaamista siinä. Mutta jos ei olisi, niin 2.dan Suomessa tuntemattomassa pukulajissa olisi varmaan parempi lähtökohta oman seuran laittamiselle kuin sininen vyö karatessa tai vihreä hokutoryussa, mitä minulla on oikeasti.
Antti Sariola

http://www.kickboxingteam.com

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Kuvake
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 32
Viestit: 14179
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 40 kertaa
Tykätty: 23 kertaa

Helpossa olevat danit

#9

Viesti Lasse Candé » elo 18, 2016, 21.02

Ei kyllä ole fudiksessa mitenkään harvinaistakaan, että fyysistä valmennusta otetaan sellaiselta, joka tietää fudiksesta lähinnä jotakin sen fyysisistä vaatimuksista. Eihän Mika tietenkään tätä tarkoittanut, mutta samassa vertaus ei oikein pelitä. Paremmin se pelittäisi niin päin että ei kamppailulajeihinkaan värvätä fudiksesta opettajia, vaan juuri kuten Andyn tapauksessa, toisesta kamppailulajista.

Mänzy puhui tuossa täysin asiaa. Vyö- ja muut arvojärjestelmät ovat koko niiden historian ajan pitäneet sisällään muitakin elementtejä kuin pelkän teknisen taidon osoittaminen. Se on pelkästään hehkuttajalle noloa, jos hehkuttaa teknistä tasoa jota ei ole. Nojoo, ehkä vähän myös yhteisölle.

Meillä on ns teknisiä daneja ja kalliimpia suositeltuja. Alimmat suositellut ovat vähän semmoisia... Ylemmissä taas on jo se, että niiden vyökokeita ei järkätä missä tahansa. Monet suositellut kuudennet danit joita tiedän (teknisen viidennen perään) ovat silmissäni ihan kaikin puolin valideja kuudensia, eli lasken samaan kastiin tietämieni teknisten kuudensien kanssa. Sitten tiedän yhden jolla on suositeltu neljäs ja on sysipasska. Onneksi niitä ei paljoa oteta alemmille arvoille.

Tiedän myös yhden, jolle on annettu tekninen vyöarvo täysin "suositeltu arvo"-perusteluin ja tekniikkansa riittäisi oikeammin ehkä hyvällä säkällä ja puolen vuoden harjoittelulla noin kolme-neljä arvoa alemmalle tasolle. Välissä lienee tapahtunut taantumusta ja asiat on opittu huonosti jo silloin joskus. Minun ongelmanihan tämä ei tietenkään ole eikä se silleen haittaakaan. Uskon että myöntäjät eivät yksinkertaisesti tulleet ajatelleeksi mahdollisuutta suositella kyseistä arvoa. Ja kun aikaa menee, koko juttu menettää merkityksensä. Enkä usko että henkilö tulee juurikaan "leijumaan" ikinä, eli silleenkin täysin samantekevä juttu miten asia on papereihin kirjattu ja paljon maksoi. Ulkoisestihan lopputulos on sama.
There are Lasses getting trouble on their own home beat
There are old folk battered in the open street


Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 38
Viestit: 15364
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 6 kertaa
Tykätty: 29 kertaa
Viesti:

Helpossa olevat danit

#10

Viesti Andy » elo 29, 2016, 15.13

Siis mitä nuo suositellut danit ovat ja mikä niiden funktio järjestelmässänne oikein on?
Antti Sariola

http://www.kickboxingteam.com

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Kuvake
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 32
Viestit: 14179
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 40 kertaa
Tykätty: 23 kertaa

Helpossa olevat danit

#11

Viesti Lasse Candé » elo 29, 2016, 17.18

Ne ovat vyöarvoja. Kyseiset arvot voi suorittaa joko teknisinä tai suositeltuina. Suositellut arvot vastaavat monien lajien systeemiä, jossa joitakin vyöarvoja ei suoriteta vyökokein vaan saadaan saavutuksista tms. Tekniset arvot taas suoritetaan vyökokein.

Uskon että funktio on vyödeflaation ehkäisy, yhteisön kasassapitotoimenpide ja rahankeruumekanismi. Ja toisekseen alkaen 6. danista vyökokeita ei järjestetä Japanin ulkopuolella, pl käsittääkseni yksi kerta kun näin on tehty.

Lyhyesti, funktio on sama kuin vyöarvojen funktio yleisesti ottaen.
There are Lasses getting trouble on their own home beat
There are old folk battered in the open street


Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
TimoS
ylipotkija
Viestit tässä aiheessa: 12
Viestit: 22033
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Hesa
Etulaji: Shorin ryu Seibukan karate
Sivulajit: Matayoshi kobudo
Takalajit: Matsuoi-ha Shorinji ryu Renshinkan karate
Tykännyt: 16 kertaa
Tykätty: 7 kertaa
Viesti:

Helpossa olevat danit

#12

Viesti TimoS » elo 29, 2016, 17.42

Lasse Candé kirjoitti:Ne ovat vyöarvoja. Kyseiset arvot voi suorittaa joko teknisinä tai suositeltuina. Suositellut arvot vastaavat monien lajien systeemiä, jossa joitakin vyöarvoja ei suoriteta vyökokein vaan saadaan saavutuksista tms. Tekniset arvot taas suoritetaan vyökokein.
Mielenkiintoista. Mistä vyöarvosta lähtien näitä suositeltuja vöitä voi saada?
Timo Saksholm

Karate wa kunshi no bugei

Kuvake
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 32
Viestit: 14179
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 40 kertaa
Tykätty: 23 kertaa

Helpossa olevat danit

#13

Viesti Lasse Candé » elo 29, 2016, 18.20

Wadokai antaa paikallisyhteisöjen vastata itse kyu-arvioinneista ja sen periaatteista. Ensimmäisen danin voi saada suositeltuna.

Vertauksena, Kazutaka Otsuka toisesta haarasta ei ole koskaan tehnyt vyökoetta ja hänellä oli viimeksi kun tarkistin 6. dan.

Huomionarvoista systeemissä on myös se että tietenkin se edellyttää sitten sitä suosittelijaa, joka todella tahtoo suositella.

Wadokain sivuilta löytyy lisää tietoa. Käytännöllisemmin kerroinkin jo edellä.
There are Lasses getting trouble on their own home beat
There are old folk battered in the open street


Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 38
Viestit: 15364
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 6 kertaa
Tykätty: 29 kertaa
Viesti:

Helpossa olevat danit

#14

Viesti Andy » elo 29, 2016, 22.22

Ymmärränkö siis oikein että dan-arvoja voi joko suorittaa vyökokeessa, jossa siitä päättää joku henkilö tai kollegio tai sitten joku riittävän korkea-arvoinen henkilö voi suositella sitä dania myönnettäväksi?

Ketkä noita suosituksia siis voivat antaa ja myönnetäänkö suositeltu dan-arvo aina? Ja kuka tai mikä on se joka suositellun arvon sitten varsinaisesti myöntää?
Antti Sariola

http://www.kickboxingteam.com

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Kuvake
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 32
Viestit: 14179
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 40 kertaa
Tykätty: 23 kertaa

Helpossa olevat danit

#15

Viesti Lasse Candé » elo 29, 2016, 22.42

Juuri näin. Viidenteen daniin saakka voi tehdä kokeen niin, että siellä on ensimmäisen luokan graduoija (näitä on Euroopassa vain kaksi ja molemmat ovat Japanista muuttaneita) ja lisäksi läjän toisen luokan graduoijia jne. En jaksa kaivaa määriä.

Kolmanteen saakka tarvitaan pienempi määrä jne jne. Eli tason noustessa myös vaatimukset myöntöporukalle kovenevat.

Kuudennesta eteen päin myöntäminen tapahtuu yhteisön teknisen komitean toimesta, eli voisi kai sanoa että ylimmän auktoriteetin.

Nuo siis vyökokeissa.


En jaksa katsoa mitkä ovat vaatimukset suosittelijalle/-joille, mutta Wadokain toimisto käsittelee ne perusteilla joita en muista kuulleeni. Sillä väylällä on ainakin aika- ja ikärajoituksia.
Kuulemani suositellut arvot ovat olleet 7. danin ja 8. danin suosittelemia. En tiedä keräsivätkö sitten kylkijäisiksi muita suosittelijoita. En tiedä Suomessa yhtäkään suositeltua arvoa ja olenkin melko varma että näitä ei ole.
There are Lasses getting trouble on their own home beat
There are old folk battered in the open street


Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 kurkkija