Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Missä lajissa parhaat liikesarjat?

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit: 10891
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Tykännyt: 9 kertaa
Tykätty: 8 kertaa

Missä lajissa parhaat liikesarjat?

Viesti flammee »

Koska lajeja on paljon, niin ei voi tehdä äänestystä valmiilla vaihtoehdoilla... Kokeillaan toimisko manuaalinen, eli lasken äänestetyt lajit aina välillä, eli jos laitatte selkeästi näkyville sen parhaan liikesarjalajin omalle rivillään niin homma toimii. Eihän sillä äänestyksellä sinänsä kyllä niin väliä ole, mutta ainahan se on mielenkiintoinen nähdä että onko minkään sortin tendenssiä havaittavissa...

Perustelut, että minkä takia jonkin lajin liikesarjat on parhaita, saa ite päättää omien preferenssiensä mukaan, esimerkkeinä voisi mainita fyysisyys, sovellukset, miten mielekästä niitä on treenata yms. Treenimielekkyyskinhän voi koostua monesta asiasta, siitä että miltä niiden suorittaminen noin fyysisesti tuntuu ja sitten niiden tekeminen voi tuntua mielekkäämmältä sen takia että niiden harjoittelusta on jotain hyötyä lajin muissa osa-alueissa tai jos on liikesarjakilpailija tai vaikka liikesarjoilla saa suoritettua vyöarvoja..

Jos on treenannut vaan yhtä liikesarjalajia ja diggas niistä sarjoista, niin ääni sille, jos ei niin ei kai sitten. Jos ei ylipäätäänsä juurikaan välitä liikesarjailusta, mutta jossain lajissa ne ei olleet ihan niin p*rseestä niin ääni sille. :D Eri lajien liikesarjojen vertailu kuuluu myös ketjun aiheeseen.Ja tässä haetaan siis yksintehtäviä liikesarjoja joilla on ennaltamääritelty muoto. Eli niinkuin karaten katat eikä siis mitään parikatoja. Tai tkd:n poomse / tul, taidon hokei jne., pointti lienee selvä. Nyrkkeilyn varjonyrkkeily ei siis kelpaa.

-------------------------

Ite olen harrastellut useampaa liikesarjalajia - wado ryu karatea, taidoa, itf taekwon-doa ja pikkusen wing chunia. Puhtaasti mielekkyydessä selkeänä ykkösenä on itf tkd. Varmaan siinä on se suoritustapa, jokaisessa tekniikassa kiihdytetään löysästä voimakkaaseen jännitykseen. Liikkeet ovat helpohkoja, mutta yksityiskohtaisia ja tarkkoja, se tuo hommaan haastetta. Ja liikesarjoissa on monipuolisuutta. Sikäli vertaus moneen muuhun lajiin toki on hieman epätäydellinen, kun tkd:n liikesarjoja tuli treenattua eniten ja ne hallitsee parhaiten. Tkd:n liikesarjat tuntui melko irralliselta setiltä muuhun lajisisältöön nähden. Tai toki liikesarjat on samaa settiä askelotteluiden, murskauksen ja perustekniikan kanssa ja niitä tarvitaan vyökokeissa, mutta sieltä puolelta on kyllä isohko loikka otteluun ja itsepuolustukseen. Mutta ei kait se haittaa, niitä on silti mukava tehdä ja ne ovat erinomaista kevyttä "terveysliikuntaa" tai lämmittelysettiä omiin yksinsuoritettuihin treenisessioihin. On paljon helpompi tehdä itelle mielekäs treeni, kun on jotain mielekästä veivattavaa siihen alkuun ja saa treenille sellasen sopivan mitan että se tuntuu ylipäätäänsä mielekkäältä suorittaa. Eikä tarvi välttämättä omaa treeniä suunitella niin tarkkaan etukäteen. Taidossa oli välillä hieman hankalampaa omien treenisessioiden kanssa, kun liikesarjat eivät oikein sovellu lämmittelyyn, tai niitä ei yleensä tee vain mieli tehdä kovin montaa, niin kaikki sisältö piti ite keksiä ja suunnitella. No yleensä kyllä onnistui, taidossa oli aika paljon muuta hyvää veivattavaa, mutta pointti siis oli että liikesarjat eivät taidossa samalla tavalla auttaneet sellaisina helppoina omien treenisessioiden sisällöntuottajina. Paitsi liikkumisliikesarjat.


Karaten liikesarjat tuntuvat jotenkin turhan pelkistetyiltä (=tylsiltä) ja suoritustavassa ei ole samanlaista terävyyttä kuin tkd:n sarjoissa. Touhuun ei saa samaa intensiteettiä. En päässyt niin pitkälle että osaisin sanoa wadon liikesarjojen hyödyllisyydestä, oli siinä jotain sovellusta ja potkun puoleltakin on jotain ilmennyt.

Taidossa liikesarjat ovat vaan liian rankkoja ja toisaalta liian hankalalla tavalla haastavia. Niiden treenaaminen on aika erilainen treeni kuin tkd:n tai karaten, vaatii paljon tilaa, treenivaatteet ja rillitkään ei pysy päässä, eli niiden spontaani fiilistely ei onnistu. Plussana taidon liikesarjoissa oli se että niiden tekeminen tuntui lajin harjoittelun kannalta erityisen hyödylliseltä. Koska ne on rankkoja, niin sitähän jollain tapaa kehittyy kun niitä tekee ja toisaalta tekniikat ja asennot oli suurelta osin just samoja mitä ottelussakin voi käyttää, niin ei ole ikävä jotain puuttuvia sovelluksiakaan.

Wingissä opettelin ekan liikesarjan, liikeessä haetaan sellasta virtaavaa juttua ja pääosa on käsillä. Ei herättänyt intohimoja. Jäin ymmärrykseen että liikesarjan harjoittelusta olisi hyötyä lajin harjoittelussa.

Taiji. Tää jäi muutamaan puistotuokioon. Ei se ollut niin tylsää, kuin miltä se näytti, oli haastavaa ja silleen. Mutta jäi tosiaan aika vähäiseksi.Eli siis mun valinta on ITF Taekwon-Do.

Nykyisellään en siis varsinaiseti harjoittele ite lajia, mutta olen alkanut veivaan niitä liikesarjoja, aika häiriintynyttä.

Lasse Candé
etupotkija
Viestit: 17382
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 126 kertaa
Tykätty: 70 kertaa

Missä lajissa parhaat liikesarjat?

Viesti Lasse Candé »

Wado-karate

Ainoa missä olen tehnyt riittävästi sanoakseni jotain. Joitain muita karateja ja modernin taichin sarjaa ainakin tehnyt lisäksi, mutta ei riitä kyllä kommentoimiseen.

Hyvää katoissamme on ainakin suht helppo opeteltavuus perustasolla ja niiden jalostavat vaikutukset. Saa ajalleen vastinetta.

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 90007
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 179 kertaa
Tykätty: 64 kertaa

Missä lajissa parhaat liikesarjat?

Viesti Mika »

Valitsen näkökulmakseni puhtaasti estetiikan ja akrobaattisuuden. Wushu on niillä osa-alueilla aika korkealla.

[video][/video]
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit: 17317
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Tykännyt: 39 kertaa
Tykätty: 114 kertaa

Missä lajissa parhaat liikesarjat?

Viesti Andy »

Pitääkö olla kokemusta lajin liikesarjoista, että sitä voi äänestää?
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders

Kuvake
flammee
etupotkija
Viestit: 10891
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Tykännyt: 9 kertaa
Tykätty: 8 kertaa

Missä lajissa parhaat liikesarjat?

Viesti flammee »

Niin mää sen ajattelin kyllä ketjun luomisvaiheessa, että haettas sellasia liikesarjailuja mitkä henkilö on ite kokenut mielekkäimmiksi harjoitella. Mikalle voisi heittää vaikka tällaisen täkyn että mitäs tykkäsit liikesarjoista choy lee fut vs. tang lang? :)

Taijin harjoittaja
kylkeenpotkija
Viestit: 1597
Lauteille: Elokuu 2011
Tykännyt: 0
Tykätty: 4 kertaa

Missä lajissa parhaat liikesarjat?

Viesti Taijin harjoittaja »

Taiji - minusta tietenkin näin. Taijin yang- ja chen-tyylien välillä en osaa valita - liikkeen virtausta ajatellen yang mutta chenin 180 ja 360 asteen hypyt ovat hienoja.

Toinen laji, joka on kaunis ja hieno ja jota äänestän - mutta jota en ainakaan vielä ole treenannut - on Capoeira. Kun katsoo jotain videoita, joissa taitavat capoeiran harrastajat tanssivat/liikkuvat, niin siinä on vauhtia, tasapainoa ja liikkeiden yhteensovittamista.

Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit: 18413
Lauteille: Helmikuu 2005
Tykännyt: 30 kertaa
Tykätty: 53 kertaa

Missä lajissa parhaat liikesarjat?

Viesti Jussi Häkkinen »

Olen harjoitellut melko monia liikesarjalajeja, mutta vanha karate on sisäisen loogisuutensa ja kataperustaisen opetusjärjestelmärakenteensa vuoksi selkeä ykkönen. Liikesarjojen tekeminen ei ole irrallista, itse sarjat ovat järkeviä ja hyvin niukalti koristeltuja ja pedagogiikka on helposti aukeavaa. Lisäksi suorituksellinen tarkkuus on minusta hyvin vetoavaa - ei tehdä mitään "sinne päin" ja on myös perusteet sille, miksi asioiden pitää olla tarkasti oikein (vaikka sovelluksissa aina joustovaraa onkin).

Se, että kaikki normaalilla liikkuvuudella varustetut pystyvät karatea oppimaan, on myös ihan hyvä pointti.

Lisäksi saan ekstrakiksejä siitä, että kyseessä on "videokurssi ennen videoita", eli vanhan ajan pedagoginen järjestelmä.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi."

Kari Aittomäki
päähänpotkija
Viestit: 13669
Lauteille: Helmikuu 2006
Paikkakunta: Kokkola
Tykännyt: 20 kertaa
Tykätty: 64 kertaa

Missä lajissa parhaat liikesarjat?

Viesti Kari Aittomäki »

Ehdottomasti mielenkiintoisin on ollu hsing i.
Ne tasovaihtelut on tosiaan tutukimisen arvoisia. Yhä, ja etenkin nyt.

Muuten vastaus on Kanada.

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit: 90007
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 179 kertaa
Tykätty: 64 kertaa

Missä lajissa parhaat liikesarjat?

Viesti Mika »

flammee kirjoitti: Niin mää sen ajattelin kyllä ketjun luomisvaiheessa, että haettas sellasia liikesarjailuja mitkä henkilö on ite kokenut mielekkäimmiksi harjoitella. Mikalle voisi heittää vaikka tällaisen täkyn että mitäs tykkäsit liikesarjoista choy lee fut vs. tang lang? :)
Okkei, ymmärsin väärin sitten. :D
Jos on treenannut vaan yhtä liikesarjalajia ja diggas niistä sarjoista, niin ääni sille, jos ei niin ei kai sitten.
Choy Lee Futissa tuli treenailtua niin paljon liikesarjoja, ettei sellainen ole järkevää kenellekään ihmiselle. On aika älytöntä, että lajissa on yli 200 liikesarjaa — jotka eivät mitään lyhyitä ole. Tanglangissa niitä on 15 % siitä. Kulutin itseni aika loppuun Choy Lee Futissa tuossa puuhassa, joten Tanglangissa alkoi jossain vaiheessa se opettajan taakka vähän jo painaa, kun niitä liikesarjoja piti siinä pestissä jatkuvasti opetella, harjoitella ja opettaa.

Mielestäni liikesarjat ovat hyvä metodi opetella jonkin lajin periaatteita. Niitä ei silti tarvitsisi olla kuin 5—10. Kyllä sitä lyömisen ihanuutta oppii tuollakin määrällä.

Choy Lee Fut ja Tanglang ovat niin erilaisia lajeja, ettei niiden liikesarjoja ole ihan helppo vertailla. Tanglangissa ne olivat kuitenkin tiiviimpi osa muutenkin tiivistä eli perinteistä opetusjärjestelmää, joten ne tyydyttivät järkitasollakin enemmän.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Veepee
kylkeenpotkija
Viestit: 1133
Lauteille: Tammikuu 2014
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taido, 白眉
Sivulajit: Tachimura-ha Shuri-Te, Capoeira-kuokkavierailu
Takalajit: Judo, moderni taijiquan
Tykännyt: 0
Tykätty: 2 kertaa

Missä lajissa parhaat liikesarjat?

Viesti Veepee »

Itse hinkkaan kaikista eniten taidon eri hokeita. Vasta ihan hiljattain olen alkanut löytää niistä syvempää merkitystä ja uskallan sanoa jopa ymmärtäväni (gasp!) niistä jotakin. Ne ovat mielestäni varsin loistavasti suunniteltuja ja palkitsevan fyysisiä harjoitteita, joita tulen hinkkaamaan niitä varmaan koko loppuikäni. Mutta on niissäkin ongelmansa... Ne vaativat paljon tilaa ympärilleen, joten niitä ei voi vapaasti alkaa tuumailemaan olohuoneessa ja kuten flammee sanoi, ne ovat pirun väsyttäviä. Eivät käy alkulämpästä (paitsi seimei no hokei ja ehkä tai-i just ja just).

Meihuan jiazista en kyllä osaa sanoa mitään, enhän edes oppinut sitä loppuun asti. Peruselementti on kyllä ihan kiehtova ja hyödyllinen, teen sitä välillä joskus. Muista kokeilemistani kiinalaisista lajeista modernin terveystaijin liikesarjat tuntuivat hyvältä tehdä, mutta en rinnasta niitä kamppailuun.

Perinteinen karate vie tässä tapauksessa siis voiton. Syyt täysin samat kuin Häkkis-Jussilla. Esimerkiksi Naihanchia tehdessä on koko ajan vahva fiilis siitä, mistä hommassa on kyse. Maailman paras liikesarja on kuitenkin Sanchin/Sanzhan (tästä syystä kiinalaislajeille kans piste).
Ville-Pekka Turpeinen

"If your unsoku is good, you can never be touched." -Kozo Kitamura, taido 8. dan hanshi, Suomen taidoliiton kesäleiri 2012

"Kun olet kiillottanut tekniikkasi ja saavuttanut liikkeiden vapauden, saat luonnostaan ihmeelliset voimat." -Musashi Miyamoto, Go Rin no Sho, Tulen rulla