Oletko miettinyt etupotkijuutta? Potkua tukemalla pääset etupotkijoiden omalle alueelle, jossa asiantuntijat vastaavat kysymyksiin. Lisäksi etupotkijana voit selata Potkua näkemättä yhtään mainosta. Tutustu ja mieti. :)

Miten vedetään mukavat ja kehittävät treenit

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Miten vedetään mukavat ja kehittävät treenit

#1

Viesti Andy »

Usein kuulee ihmisten tuskailevan sitä, että seuratoimintaa ei saada laajennettua kun ihmisten pitämiseksi mukana toiminnassa pitää vetää sellaisia treenejä, jotka eivät kehitä lajitaidoissa. Noh, asiahan ei varsinaisesti ole näin vaan on mahdollista ohjata hauskoja treenejä, jotka kehittävät tehokkaasti. Itseasiassa en usko että pidemmän päälle on edes mahdollista saada aikaan merkittävää kehitystä, jos harjoittelijat eivät noin pääsääntöisesti nauti treeneissä olemisesta. Miten siis vetää kivat ja tehokkaat treenit?

Treenien pitää olla urheiluvalmennuksellisesti edes kohtuullisen oikein jaotellut. Se nyt ei ole kaameaa jos joku nopeusharjoitus tehdään liian myöhäisessä vaiheessa treeniä, mutta esim. hapoille vetävä kova "alkujumppa" on big no no.

Parit pitää jaotella jotenkin järkevästi. Joko niin että kaikille katsotaan hyvät parit tai jos sopivia pareja ei saada, niitä kierrätetään niin ettei kukaan saa sopimatonta paria koko treeniksi. Parien vaihdossakin voidaan käyttää jonkinlaista jäsentelyä esim. niin että naiset viahtavat keskenään ja miehet keskenään.

Jumpat pitää tehdä kannustavasti. Eli ohjaajan pitää huutaa siinä vieressä: "Hyvin jaksaa, korkeempi hyppy vielä, hyvältä näyttää!" Kovan setin jälkeen on hyvä vielä kehaista tyyliin: "Tosi hyvin tsemppasitte." Näin kannattaa tehdä vaikkei olisi mitenkään hämmästynyt suorituksista - vaikutus erityisesti perusharrastajien motivaatioon on erittäin voimakas.

Kuntoharjoituksia kannattaa yhdistää lajinomaiseen suoritukseen. Siis tyyliin X punnerrusta ja Y potkua säkkiin täysillä 10 kierrosta mahdollisimman nopeasti. Tämä on harrastajien mielestä paljon hauskempaa kuin jos tehtäisiin pelkkiä voimaliikkeitä. Kun vielä ohjeistaa homman niin ettei harjoitella huonoa tekniikkaa niin treeni kehittääkin paremmin kuin pelkkien jumppaliikkeiden tekeminen.

Jos treenataan vaikeita tekniikoita, täytyy antaa riittävän pitkiä harjoitussettejä. On tosi ärsyttävää treenata siten että hapuilee tekniikkaa ja juuri kun alkaa tuntua että se vähän alkaisi sujua, siirrytään uuteen juttuun. Motivaatio kasvaa onnistumisen kokemuksista. Tässä moni menee vikaan ja ajattelee että mukavissa treeneissä pitää tulla koko ajan jotain uutta.

Edelliseen liittyen ei kannata olla kellon orja. On huono idea päättää ennakolta että nyt tehdään tätä tekniikkaa 3 minuuttia, sitten on minuutin tauko ja sitten toista tekniikkaa 3 minuuttia jne. Tämä sopii lähinnä harjoitteisiin, joissa pääpaino on lajikunnon kasvatuksella ja tekniika niin helppo että se sujuu heti. Harjoitussettien pituutta pitää tarkkailla ja säätää tilanteen mukaan. Jos harjoite on helppo, sitä ei kannata toistaa kyllästymiseen asti vaan siirtyä nopeasti seuraavaan tai lisätä siihen jotain. Jos se taas on vaikea, sitä kannattaa toistaa kunnes se sujuu tai muuttaa nopeasti yksinkertaisemmaksi - tai jopa jättää asia sikseen "hautumaan".

Siinä muutamia pointteja.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
tabitha
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 6065
Lauteille: Toukokuu 2005
Paikkakunta: Helsinki

Miten vedetään mukavat ja kehittävät treenit

#2

Viesti tabitha »

Varmaan kaksi suurinta tekijää mitkä ajavat harjoittelijoita pois kamppailulajeista ovat 1) se että harjoittelija kokee lajin vaativan sellaista kuntoa/venyvyyttä/koordinaatiota jota hänellä ei ole eikä hän "kehtaa" käydä treeneissä ja 2) se ettei harjoittelija ymmärrä miksi jotain tiettyjä harjoitteita tehdään ja turhautuu.

Kohdan 1 ehkäisemiseksi on tärkeää antaa riittävästi positiivista palautetta, ettei ohjaaminen mene siihen että huomautetaan pelkästään virheistä. Motivoituneet harrastajat kestävät raakaakin palautetta, mutta se vaatii treenillä rakennettua itseluottamusta. Aiemmissa lajeissani tuli nähtyä että negatiivinen ohjaaja lähinnä karkottaa kaikki uudet aloittelijat. Kohdan 2 ehkäisemiseksi ei saisi jättää treenaajia yksin vaikean pariharjoitteen tms. kanssa. Melkein mikään ei ole niin demotivoivaa kun seistä parin kanssa sormi suussa ja yrittää muistaa monimutkaista liikesarjaa. Tarpeeksi pieni ryhmäkoko tai tarpeeksi yksinkertaiset harjoitteet.

Hyvä ryhmähenki on aika iso osa hyviä treenejä. Ryhmähengelle ei tee hyvää se että joutuu koko treenin ajan treenaamaan sopimattoman parin kanssa. Toisaalta ei myöskään se että pääsee aina treenaamaan oman kaverin kanssa. Pareja pitäisi siis vaihtaa tarpeeksi usein.
Eerik Norvio
Wer mit Ungeheuern kämpft, mag zusehn, dass er nicht dabei zum Ungeheuer wird. Und wenn du lange in einen Abgrund blickst, blickt der Abgrund auch in dich hinein. -Friedrich Nietzsche
Kuvake
Mänzy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 4951
Lauteille: Maaliskuu 2005
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Bujinkan Budo Taijutsu, HEMA
Takalajit: Brasilialainen jujutsu, historiallinen miekkailu (italialainen tyyli)

Miten vedetään mukavat ja kehittävät treenit

#3

Viesti Mänzy »

Tosi hyviä pointteja!
Andy kirjoitti: Jos treenataan vaikeita tekniikoita, täytyy antaa riittävän pitkiä harjoitussettejä. On tosi ärsyttävää treenata siten että hapuilee tekniikkaa ja juuri kun alkaa tuntua että se vähän alkaisi sujua, siirrytään uuteen juttuun. Motivaatio kasvaa onnistumisen kokemuksista. Tässä moni menee vikaan ja ajattelee että mukavissa treeneissä pitää tulla koko ajan jotain uutta.
Tähän itsekin syyllistyin vielä jonkin aikaa sitten. Nyttemmin olen koettanut antaa enemmän aikaa kaikelle. Olen myös itse huomannut ärsyyntyväni, jos jotain ei ole päässyt harjoittelemaan vaan lähinnä tapailemaan.
Mikko Mänttäri

In the game of thrones you win, fanat ad patolg, or you die.
Kuvake
Totte
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 4384
Lauteille: Toukokuu 2008
Paikkakunta: Helsinki

Re: Miten vedetään mukavat ja kehittävät treenit

#4

Viesti Totte »

Hyvä avaus.

En jaksa kirjoittaa näin puhelimella pitkää viestiä, mutta olen täysin samaa mieltä tuosta tekniikoiden vaihtovälistä.

En ole itse hirveästi vetänyt treenejä, mutta olen kokenut että hyvän paketin saa valitsemalla jonkun melko kapean teeman. Esim. teemana joku heitto jota tapaillaan ensin perusmuodossa. Tämän jälkeen otetaan alkuun yksinkertaisia sovelluksia. Tämän jälkeen tähän yksinkertaisen sovelluksen päälle rakennetaan ehkä jotain jatkoa tai muunnelmia niin, että sitä samaa perusjuttua tulee kuitenkin koko ajan toistettua.

Lopuksi annetaan vapaammat kädet soveltaa näitä juttuja esim. randorissa, jolloin jokainen voi käyttää sitä versiota mitä koki hyväksi. Samalla tulee vielä kerran kerrattua mitä tehtiin.
"Jos minulla olisi kaikki valta, etenisin tältä pohjalta, mutta harmi kyllä, minulla ei ole lainkaan valtaa."
- Osmo Soininvaara
Kuvake
Point
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 6870
Lauteille: Tammikuu 2009

Re: Miten vedetään mukavat ja kehittävät treenit

#5

Viesti Point »

Antavaa kukaan ohjaajista jotain simppeleitä harjoitteita joita (aloitteleva)harrastaja voi tehdä halutessaan kotona ilman vaaraa, että oppii tekemää tekniikan väärin (kun kukaan ei ole korjaamassa), mutta kuitenkin se valmistaa tekniikan suorittamista?

Esim. Itse muistan alkeiskurssilta kun joillakin oli vaikeuksia potkaista etupotkua päkiällä (varpaat sojottivat ties mihin suuntaan), niin ohjaaja kehoitti harjoittamaan varpaiden nostoa nilkka suoristettuna jalka suorana vaikkapa sohvalla maatessa. Itseäni tuo auttoi ja liike myös vahvisti mukavasti jalkapöydän(?) ja nilkan lihaksia.
Detox ei ole pelkkä dietti. Se on elämäntapa.
Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 93835
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: HIIT, girya
Sivulajit: pilates, yinjooga
Takalajit: Tanglang
Yhteystiedot:

Miten vedetään mukavat ja kehittävät treenit

#6

Viesti Mika »

Tämä on hyvä aihe ja aloitus sen mukainen.

Muistan kun @kristian hyvärinen jossakin ketjussa joskus kertoi nyrkkeilyharjoituksissa hinkanneensa jotakin yhtä lyöntiä tai vastaavaa yksinään noin tunnin verran. Pelkkä ajatuskin moisesta aiheuttaa minussa ahdistusta. Noin määrätietoisia harjoittelijoita on häviävän vähän. Samassa on toki totta, että kehittyminen vaatii pitkäjänteistä työtä, joka ei aina ole niin kovin mielenkiintoista. Tuohon väliin kuitenkin mahtuu vaikka mitä.

Edellä mainittujen lisäksi mielenkiintoa voi pitää yllä vaihtelemalla tapoja tehdä samoja harjoitteita. Olisi riskaabelia vaihtaa koko ajan sitä, mitä tehdään, mutta saman harjoitteen teettäminen eri tavoin voi sekä piristää mieltä että tarjota uusia näkökulmia. Tähänhän on sitten lukemattomia keinoja.

Ensimmäisessä lajissani musiikki harjoitusten aikana oli enemmän tai vähemmän kiellettyä. Yhden kerran kun eräs isoherra Australiasta tuli pitämään leiriä, kysyin häneltä tästä. Hänen mukaansa musiikki häiritsee keskittymistä sekä "sekoittaa rytmiä". Minulle jäi tuo jälkimmäinen hieman epäselväksi, sillä kyse ei kuitenkaan ollut mistään selvästi rytmiin perustuvasta lajista. Tanssi on eri asia. Joka tapauksessa rikoin tätä kirjoittamatonta sääntöä usein. Sain siitä harrastajilta hyvää palautetta (itse asiassa yhdessä vanhassa ketjussa täälläkin).

Kesäulkoharjoituksissa pelasimme melkein aina jalkapalloa ennen varsinaisten lajiharjoitusten alkamista. Tämäkin oli mukavaa vaihtelua. Tietenkään kaikki eivät pidä jalkapallosta (minusta tuntuu Potkun keskustelujen sekä esim. tämän ketjun perusteella, että kamppailijat karttavat joukkuelajeja yllättävän paljon), mutta jos ryhmähenki on hyvä, asialla ei ole merkitystä. Höntsäilyä se nyt vain on.

Itse olen aina pitänyt erilaisista rastiharjoitteista tavallisen harjoittelun piristäjinä.

Meitä on moneksi. Jotkut pitävät monotonisesta ja tutusta harjoittelusta, kun taas jotkut, kuten minä, kaipaavat vaihtelua. Tärkeintähän on, että harjoittelija nauttii tekemästään ja kehittyy.
ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Слава Україні! 🇺🇦

Potki etuja!
Kuvake
Aleksi T
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 2189
Lauteille: Kesäkuu 2009

Miten vedetään mukavat ja kehittävät treenit

#7

Viesti Aleksi T »

Andyn mainitsema kannustaminen on kyllä äärimmäisen tärkeää. Mulla jäi maailman paras fiilis päälle männä vuonna, kun potkunyrkkeilyn peruskurssin vetäjä kehui, että "koukut lähti ihan eri tavalla kuin reenien alussa, loistavaa". Aloittelijana mielestäni on pahinta se, ettei palautetta tule ollenkaan. Silloin iskee epävarmuus siitä, että onko sitä niin tohelo ettei kukaan viitsi edes korjata tekemisiä, vaan vetäjät mielummin auttaa muita. Mielestäni kaikki positiivinen pitäisi ilmaista ihan sanoin ja kannustuksin, eikä koskaan olettaa että kyllä ne tietää. Ainakin minulle on tärkeää, että selkeästi huomaan vetäjän tarkkailevan tekemistä ja joko antaa palautetta tai toteaa, että "hyvä, jatka samaan malliin".
Kuvake
Disturbed
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 753
Lauteille: Lokakuu 2011
Paikkakunta: Europa

Miten vedetään mukavat ja kehittävät treenit

#8

Viesti Disturbed »

Mika kirjoitti: Kesäulkoharjoituksissa pelasimme melkein aina jalkapalloa ennen varsinaisten lajiharjoitusten alkamista. Tämäkin oli mukavaa vaihtelua.

Vaihtelu virkistää tosiaan ja silloin tällöin lajin ulkopuoliset lajiharjoitukset ovat myös erittäin mukavia ja virkistäviä. Me pelasimme käsipalloa pari vikkoa sitten lämmittelynä, oli erilaista, mutta erittäin mukavaa ja piristi kovasti.
There is no peace, no release, no cure for this disease
Kuvake
PDC
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 3966
Lauteille: Syyskuu 2008
Paikkakunta: Kokkola
Etulaji: Aikido

Miten vedetään mukavat ja kehittävät treenit

#9

Viesti PDC »

Hyvää ajatusta!

Ite näkisin palautteen annossa tärkeäksi sen, että sitä yhden tekemää virhettä (vaikka kaikki sen tekisi) ei oteta esimerkiksi kaikkien kesken. Eli tyyliin "Se Jarkko teki siis äskön näin, välttäkää tätä". Minusta tuollainen palaute annetaan vaikka siinä henk. kohtasesti, tai pari harjotteen aikana, tyyliin "mietippä tätä ajatusta tässä" tms.

Tuo voi seuroissa jossa on kaverimainen henki joko toimia, tai sitten se voi toimia niille jotka tajuaa sen kertomistavan, mutta ei niille uusille treenaajille jokka ei oo vielä ryhmässä sisällä.

Kehuminen on tärkeää, vaikka ei näkisi mitään uskomatonta.

Paljon tekemistä, vähemmän puhetta.

Oman itsensä vähättely tai sarkastiset kommentit (ellei kaikki treenaajat tunne toisensa todella hyvin) eivät ehkä ole paras juttu. Luo epävarmuutta vetäjän taitoja kohtaan.
Kuvake
L.K.
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 12812
Lauteille: Huhtikuu 2005
Paikkakunta: Kotka
Etulaji: Defendo
Yhteystiedot:

Miten vedetään mukavat ja kehittävät treenit

#10

Viesti L.K. »

Minusta hyvä ohjaaja pystyy rakentamaan tutuista asioista/tekniikoista jatkuvasti erilaisia harjoitteita, varsinkin kun se tekniikka on jollakin tasolla jo omaksuttu eli pyritään enempi hiomaan niitä pikkujuttuja kuntoon tai hakemaan vaan niitä toistoja sinne "selkäytimeen". Alussa tietenkin pitää tehdä enemmän "kliinisesti" jotta suorittajat keskittyvät oikeasti tekniikkaan.

Rutiinien rikkominen, pilke silmäkulmassa ja rajojen rikkominen on yksi tapa omasta mielestä pitää jengiä mukana sekä saada pidempäänkin treenanneille fiiliksiä, että treenit eivät aina ole sitä yhtä ja samaa. Isoista jutuista ei välttämättä ole kyse vaan hyvin pienilläkin jutuilla saadaan helposti tehtyä jotain uutta/erilaista vaikka kuitekin käytännössä tehdään samalla sitä tärkeää perustyötä niiden tekniikoiden suhteen.

Itse tykkään esim kunto-osioissa käyttää hyvinkin erilaisia juttuja ja pyrin aika paljon välttämään jotain pelkkiä "peruspunnerruksia" tms varsikin kokeneemmilla. Sen sijaan voidaan vaikka tehdä ampuma-aseella ampuma-asentojumppaa, viivajuoksua aseen kanssa, jonka päätteksi aina tehdään aseuhkia ja suorittaja vaihtuu koko ajan. Tai veitsi keskelle, molemmat tekee jotain lihaskuntoa ja komennosta molemmat ryntää astalolle ja nopemmasta tulee hyökkääjä jne. Nämä nyt vain muutamia esimerkkejä siitä, miten sen fyysisen osion voi helposti liittää siihen itse tekniikkaan kuten Andykin jo totesi.
Myös erilaiset kehonhallintaliikket (esim kuperkeikat,eläinliikkeet yms) tuntuvat olevan usein hauskoja aikaihmisille jos/kun se kehonhallinta ei olekaan enää niin hyvä kuin ehkä nuorempana. Tässä tietty tulee se, että sitä pitää osata teettää niin ettei tule taas sitä "en osaa mitään"-fiilistä vaan ilmapiiri asian suhteen on sellainen, että epäonnistuminen ei ole niin iso juttu ja annetaan selkeästi ymmärtää ettei ole niin vakavaa jos se kuperkeikka/vast. ei menekään heti ihan putkeen tai niin kuin nuoruusvuosina.

Yleensäkin jonkin sortin "kisailua" on helppo uittaa johonkin loppujumppiin, mutta näissä yleensä itse käytän pareja tai ryhmiä jolloin ei taas sitten käy niin että joku yksin kokisi olevansa se heikoin,hitain,huonokuntoisin jne. Joissain treeneissä olen sitten palkinnut voittaneen parin/ryhmän jollain pienimuotoisella palkinnolla tai joskus taas burpeilla;) Varsinkin pelkkää lajia tahkoavat ovat usein aika mielissään jos pääsevät ohessa tekemään jotain vähän erilaista ja uutta lihaskuntotreeniä. Ne taasen ketkä ehkä aktiivisemmin vaikka treenailevat toiminnallista treeniä, eivät toki ihan samalla tavoin ehkä koe sitä.

Pelit ovat minusta myös ihan jees ainakin satunnaisesti. Meillä on pelattu polttopalloa modatuilla säännöillä, sitten on defendopalloa missä säännöt on enepmi prison-style, riippuen onko se treenin alussa vai lopussa:) Jos salin tila mahdollistaisi, en mitenkään vierastaisi vaikka koripallon,jalkapallon tms käyttämistä alkulämmittelyyn satunnaisesti.

Harrastajien henkiökohtainen huomioiminen joka treenissä on tietty tärkeää ja tähän pitäisi pyrkiä edes kerran treenin aikana, ryhmäkoko tietty vaikuttaa. Myös se, että opettelee mahd.nopeasti harrastajien nimet on minusta tärkeä seikka.

Huumori treeneissä on minusta hyvä juttu, mutta toki jos ei ole luonnostaan mikään huumorimies tms niin sitten turha väkisten mitään vääntää. Toki myös on varmasti lajeja joissa se huumori ei toimi tai sovi ympäristöön.

Musiikille iso plussa, meillä soi aina musiikki treeneissä ja sillä voi hyvin luoda tunnelmaa tiettyihin harjoitteihin sekä tässäkin voi rikkoa rajoja. Esim eräässä discoskenesimulaattorissa luukutettiin Gangnam Stylet yms täysillä vaikka normisti musa tietty on sitä perinteisempää heavy/rock-osastoa.

Minusta se yhteenkuuluvuuden tunne sekä fiilis siihen, että jengi jaksaa pysyä treeneissä mukana ei ole pelkästään se treenien anti vaan myös se muu toiminta siinä ympärillä sekä miten niitä harrastajia koihdellaan treenejä ennen,jälkeen ja esim. erilaisissa muissa tapahtumissa.

Itse olen huomannut vuosien varrella, että kaikkia miellyttäviä treenejä on vaikea koskaan vetää. Joku aina kaipaa enempi jotain mitä toinen. Ihmiset kuitenkin yleisesti ottaen tuntuvat kaipaavan yleisesti sitä että treeneissä tulee kunnolla hiki ja kokevat tehneensä jotain fyysisellä tasolla. Myös se vaihtelu/uuden oppiminen tuntuu olevan tärkeä tekijä vaikka laji olisikin ns. yksinkertaisempi. Tässä tulee juuri se, että pitää osata rakentaa niistä harjoitteista erilaisia vaikka tehdään samoja juttuja.
"He´s too much blackbelt for you"- Tuntematon setä ravintelissa.
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Miten vedetään mukavat ja kehittävät treenit

#11

Viesti Andy »

Mietin tässä hieman uuden opettamista. Onglemana on se että ihmiset tekevät mieluiten sitä missä ovat hyviä. Peruskurssilla tietysti tuleekin uutta koko ajan ja kaikki odottavat sitä, eikä niissä tutuissakaan tekniikoissa olla vielä kovin hyviä. Kokeneille harjoittelijoille taas uusia tekniikoita tulee hyvin harvoin paitsi ehkä joissain lajeissa, joissa haetaan enemmänkin suuren tekniikkamäärän muistamista. Peruskurssin jälkeinen vuosi on ehkä se jossa asia on merkittävin. Kuinka paljon uutta pitäisi opettaa ja miten?

Itse haluaisin opettaa peruskurssin jälkeiset tärkeimmät tekniikat ainakin alsutavasti suht nopeasti samaan tyyliin kuin peruskurssilla. Tällöin saadaan selkeä jatkumo ja tulevaisuudessa treenien pito on helpompaa, kun tekniikat ovat ainakin alustavasti tuttuja.

Joka tapauksessa sille uudelle tekniikalle pitäisi antaa riittävästi aikaa treenin aikana niin että siinä tapahtuu selkeää edistystä ja se alkaa ainakin useimmilta sujua. Mieluiten se pitäisi ottaa treenin pääaiheeksi. Hyvä tapa on sellainen että aluksi voidaan treenata jotain ko. tekniikkaa tukevaa harjoitetta, sitten käydään itse tekniikka ja lopussa sitä sovelletaan johonkin tai tehdään yhdistelmänä toisen jo tutun tekniikan kanssa.

Toinen mahdollisuus mikä sopii mielestäni parhaiten peruskurssille on se että uutta tekniikkaa käydään nopeasti läpi aivan treenin lopussa. Se voidaan opettaakin vähän suurpiirteisemmin ja päästetään nopeasti treenaajat kokeilemaan sitä. On tärkeää että seuraavissa treeneissä se käydään sitten huolellisesti läpi. Ja sillä tavoin että sen oppivat nekin jotka olivat ensimmäisistä treeneistä poissa. Näin oppimistulos on yleensä parempi, mutta ensimmäisissä treeneissä pitää huolellisesti selvittää, että ei ole tarkoituskaan että tekniikka hallittaisiin vielä tällä kertaa.
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Veepee
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1298
Lauteille: Tammikuu 2014
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taido, Tenshin shōden Katori shintō-ryū
Sivulajit: Tachimura-ha Shuri-Te, 白眉, Shaolin
Takalajit: Judo, moderni taijiquan

Miten vedetään mukavat ja kehittävät treenit

#12

Viesti Veepee »

No nyt Andy alotti kyllä upean langan!

:respect:

Meillä on ainakin ongelmia aloittelijoiden pitämisessä mukana alkeiskurssilla ja sen jälkeen. Paljon ehdotuksia mulla ei ole, mutta seuraan kyllä mielenkiinnolla ja otan niksin talteen! :smt003

Lisäksi seurassamme tuntuu olevan muutamia isoja puutteita treenien vetämisen suhteen: ohjaajien kierto on mielestäni liian nopeaaa eikä vahvaa punaista lankaa kaudella tunnu oikeen juuri olevan (paitsi kisojen alla). Seuran harrastajien koordinaatio ja osaaminen alkavat keskimäärin olla jo niin korkealla tasolla, että pelkään uusien harrastajien kokevan itsensä liian "huonoiksi" harrastamaan taidoa. :( Tämä erityisesti senkin vuoksi ettei seuraan ole tullut kahteen vuoteen alkeiskurssilta uusia harrastajia. Tampereen veto opiskelijakaupunkina on tuonut onneksi muutamia uusia harrastajia muista seuroista mukaan toimintaan.

Ohjaajapolitiikka ja -käytännöt pitää ehdottomasti ottaa puheeksi seuran syyskokouksessa...

edit: korjauksia
Viimeksi muokannut Veepee, touko 1, 2014, 18.07. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Ville-Pekka Turpeinen

"If your unsoku is good, you can never be touched." -Kozo Kitamura, taido 8. dan hanshi, Suomen taidoliiton kesäleiri 2012

"Kun olet kiillottanut tekniikkasi ja saavuttanut liikkeiden vapauden, saat luonnostaan ihmeelliset voimat." -Musashi Miyamoto, Go Rin no Sho, Tulen rulla
Kuvake
Andy
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 7
Viestit: 18918
Lauteille: Tammikuu 2005
Paikkakunta: Oulu
Etulaji: Potkunyrkkeily
Takalajit: Karate, ju-jutsu
Yhteystiedot:

Miten vedetään mukavat ja kehittävät treenit

#13

Viesti Andy »

Onko teillä siis erillistä peruskurssia ollenkaan? Ja paljonko harrastajia seurassa ylipäätään?
Antti Sariola

www.instagram.com/fight_coach_andy/
www.facebook.com/anttisariolakbt/

You can play Football, you can play Rugby, but you can't play K1! - Sensei Will Vanders
Veepee
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 1298
Lauteille: Tammikuu 2014
Paikkakunta: Helsinki
Etulaji: Taido, Tenshin shōden Katori shintō-ryū
Sivulajit: Tachimura-ha Shuri-Te, 白眉, Shaolin
Takalajit: Judo, moderni taijiquan

Miten vedetään mukavat ja kehittävät treenit

#14

Viesti Veepee »

Andy kirjoitti: Onko teillä siis erillistä peruskurssia ollenkaan? Ja paljonko harrastajia seurassa ylipäätään?
Peruskurssi alkaa joka syksy, nykyisen kehityksen perusteella sen voisi aloittaa sekä keväisin että syksyisin tai kokeilla ottaa uusia harrastajia jatkuvalla syötöllä mukaan. Alkeiskurssin volyymista en oikein tiedä, aloitin seurassa vasta kaksi vuotta sitten ja viime syksyn olin Kiinassa. Ymmärtääkseni alkeiskurssilaisia on ollut maksimissaan viisi. Markkinointiinkin pitäisi ehdottomasti panostaa, nykyinen kurssijulisteemme on aika mitäänsanomaton.

Aktiiviharrastajia on noin kymmenen, mutta kaikki ovat aktiiveja ja käyvät vähintään kerran viikossa. Sinänsä seuran olemassaolo ei ole uhattuna, sillä harrastajapohja on erittäin vakaa.
Ville-Pekka Turpeinen

"If your unsoku is good, you can never be touched." -Kozo Kitamura, taido 8. dan hanshi, Suomen taidoliiton kesäleiri 2012

"Kun olet kiillottanut tekniikkasi ja saavuttanut liikkeiden vapauden, saat luonnostaan ihmeelliset voimat." -Musashi Miyamoto, Go Rin no Sho, Tulen rulla
Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 20822
Lauteille: Joulukuu 2007

Miten vedetään mukavat ja kehittävät treenit

#15

Viesti Lasse Candé »

Avauksessa on paljon hyviä pointteja. Yksi parhaista vetäjistä jonka treeneissä olen saanut olla piti homman simppelinä. Teema oli mietitty koherentiksi ja harjoitteet tukivat toisiaan. Yksittäistä tekniikkaa tehtiin suht pitkään siten että tehtiin yleensä viiden sarjoissa ja tekijän vaihto. Vetotyyli oli erittäin rauhallinen, jolloin kierrokset tulivat omasta tahdosta ja nousivat korkeammalle kuin sellaisten vetäjien treeneissä joissa vauhtia yritetään liikaa pakottaa. Asia varmaan johtuu treenien sopivasta helppoudesta, joka taas tuli juurikin siitä että sisältö oli koherentti. Tällä tavoin sai myös vaikeusasteen nousemaan, mutta sujuvasti päälle rakentaen.

Toinen mestarivetäjä joka tulee mieleeni osaa viedä vaikeuden hemmetin pitkälle jatkuvalla varioimisella. Tällä vetäjällä taas yksittäiseen harjoitteeseen ei käytetty kuin muutama minuutti ja tehtävänannon helppous oli se juttu. Toki harjoitteena pystyi tässä tapauksessa pitämään juurikin isompaa kokonaisuutta variaatioineen. Tämä piti esim sisällään vastahyökkäysten mukaanoton. En oikein tiedä mitä tällä vetäjällä oli, mutta lopputulos oli uskomaton määrä onnistumisia vaikeissa asioissa. Arvelisin että suurin osa ei edes huomaa vetäjän hyvyyttä, mikä noin muutenkin on melko yleinen piirre oikeasti hyvissä vetäjissä. Parhaat vetäjät vetävät normaalintuntuiset treenit.

En suosittele liian montaa eri tekniikkaa joissa on liian monta pointtia. Esim jotkut "irtaudut näin ja sitten teet näin ja sitten näin" -harjoitteet ovat sellaisia joita ei pitäisi tehdä liikaa yhdessä sessiossa. Ei ole kivaa epäonnistua jatkuvasti ja tällaiset harjoitteet aikaansaavat monilla ärsyttäviä tarinatuokioita. Usein tällaisissa kokee parinsa huonoksi pariksi ja ei voi tietenkään varmuudella tietää vaikka olisi itsekin sitten tälle parilleen huono pari. Parempi on jos jo tällaiseen lähdettäessä on useita tekniikan palikoita kohdillaan. Konstruktivismi rulettaa. Tekeminen.

Itse pyrin hyvin valittuihin perustekniikoihin tukemaan kataa ja pariharjoitteita joita pidän pääteemana ja jotka tehdään treenien keskellä. Sitten loppua kohden sovelletaan ja vedetään kierroksia kovemmalle ja ihan loppuun tehdään helppoa ja fyysistä. Ihmisille jää hyvä mieli siitä jos lopussa nostetaan kierroksia ja itse tekniikat ovat suht helppoja.



En suosittele uuden opettamista loppuun. Lopussa ei mielestäni enää tule vetäjän kertoa liikaa vaan annetaan tilaa hikoilevalle introspektiolle. Treenaajan pitää kokea että hänen treeninsä on sillä hetkellä maailman keskipiste. Tämä korostuu treenien alussa ja lopussa. Ei se muuten toimi hyvänä vastapainona rankalle duunille ja perheriidoille.
Vastaa

Lauteilla

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei potkulaisia ja 55 kurkkijaa