Voit luoda tilin myös sosiaalisen median tunnuksillasi. Klikkaa alta. :)

Kuva

Lajianalyysit

Löylyttelyä yli lajirajojen. Kaikkien kamppailulajien yhteisalue.

Valvoja: Valvoja

Kuvake
Jorge
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 9828
Lauteille: Kesäkuu 2008
Tykännyt: 27 kertaa
Tykätty: 32 kertaa

Lajianalyysit

#16

Viesti Jorge » loka 14, 2013, 14.08

TimoS kirjoitti:
Jorge kirjoitti: En tiedä nyt mihin viittaat sillä, että merkitys vähenee. Shuguro Nakazato on varmasti ollut parempi/vaarallisempi/vahvempi ym. taistelija/kamppailija yms. jonkin verran nuorempana, kun fysiikka on ollut paremmassa jamassa.
Aivan, nuorempana on varmasti ollutkin, mutta kuitenkin tietääkseni yhä vanhana ja arvostettuna opettajana vaikuttaa kamppailulajeissa eikä ole niitä lopettanut, niin voidaanko silloin sanoa, että kamppailulajeissa tarvitaan liikkuvuutta ja ketteryyttä? Jos ne olisivat jonkinlainen edellytys harjoittelemiselle, niin tuskin olisi näitä vanhoja mestareita.
Otetaan nyt urheilun puolelta esimerkki: Freddie Roach on ammattinyrkkeilyssä nykyään paljon suurempi tekijä, kun ollessaan ottelija. Se ei tarkoita sitä, että Freddiellä olisi vuonna 2013 ammattinyrkkeilyn vaatimia fyysisiä ominaisuuksia.

Jotain tällaista hain noiden ominaisuuksien merkityksellä; kaikki vanhenevat ja tulevat raihnaisemmiksi, mutta ei kai se lajiin liittyvien ominaisuuksien merkitystä muuta. Tietenkin niiden ominaisuuksien merkitys henkilölle itselleen muuttuu.


Kuvake
HannuL
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 21
Viestit: 423
Lauteille: Toukokuu 2013
Paikkakunta: Jyväskylä
Etulaji: Nujutsu
Tykännyt: 0
Tykätty: 1 kerran
Viesti:

Lajianalyysit

#17

Viesti HannuL » loka 14, 2013, 14.59

Presenter kirjoitti:
HannuL kirjoitti: Ymmärrän, että kamppailulajeja voidaan harrastaa erilaisin tavoittein - ja notkeuden, liikkuvuuden ja ketteryyden avuliaisuus, hyödyllisyys tai jonkinlainen merkitys riippuu lajista ja harrastajan asettamista tavoitteista.

Mutta kuvitellaan tilannetta, jossa halutaan näyttävin suoritus arviointilajeissa tai tehokkain suoritus kamppailutilanteissa...
No, esimerkiksi takasuora päähän ei vaadi kovin kummoista ketteryyttä tai liikkuvuutta itsessään. Eli totisesti riippuu lajista ja suorituksesta.
HannuL kirjoitti: (Jos ihan tarkkaan sanotaan, haen luotettavaa lähdettä, jossa vakuutetaan, että kamppailulajeissa tarvitaan liikkuvuutta ja ketteryyttä. Tietysti selviö, mutta halaun viitata siihen artikkelissa.... tai useampiin, kun kyse on eri kamppailulajeista.)
Kuulostaa vähän nurinkuriselta lähestymistavalta jos kyse on tieteellisestä artikkelista. Eikö ensin pitäisi selvittää, että tarvitaanko kamppailulajeissa (kattaa muuten todella monta lajia, pitäisikö tätä kaventaa?) todellakin poikkeuksellista liikkuvuutta tai ketteryyttä?
Takasuora päähän on yhden lajin yksi suoritus eli ei ehkä kuvasta lajin vaatimuksia, mutta takasuorakin vaatii jonkinlaista notkeutta, jos pitää vähän kurottaa, että osuisi ja ylettyisi. (Kannattaa keskustella Maunosen kanssa takasuoran vaatimuksista:-)

Kohdassa, että pitäisikö ensin tutkia, että tarvitaanko notkeutta ja liikkuvuutta... eikä vaan päätetä, että tarvitaan. Tämä on tietysti tieteellisesti väärä tapa eli etsiä tieteellistä näyttöä sillä periaatteella, että toivoisi löytävänsä haluamansa vastauksen --- vaikkakin tieteellisistä artikkeleista.

En suoraan ajatellut "poikkeuksellista"? Tarkoitatko parempaa liikkuvuutta kuin väestön keskiarvo?
Toisaalta asiaa voi ajatella niinkin, että onko paremmasta liikkuvuudesta tai ketteryydestä etua eli parantaako se suoritusmahdollisuuksia, vaikka vähän huonommallakin liikkuvuudella pärjäisi.

Kirjoitan siis artikkelia "stretching, mobility, agility and martial arts". Haen siis perusteita, että yleensä kannattaisi kirjoittaa näistä asioista liittyen kamppailulajeihin. Olisi hirvittävän mukava tehdä lajianalyysejä jokaisesta lajista ja arvioida eri lajien fyysisten ominaisuuksien tarpeellisuutta tai hyödyllisyyttä, mutta se ei taida olla realistista.

Olen löytänyt muutaman artikkelin, jossa pidetään liikkuvuutta ja ketteryyttä merkittävänä esimerkiksi vapaa-ottelussa ja BJJ:ssä. En ole löytänyt yhtään artikkelia, jossa sanottaisiin, että nivelten liikelaajuudella ei ole merkitystä (Tosin yhdessä artikkelissa varoitettiin liiallisesta liikkuvuudesta, jolloin loukkaantumisriski voi lisääntyä "lukkopainissa".)

Mutta prosessi on vielä kesken ja "tuomio" on vielä julistamatta liikkuvuuden ja ketteryyden merkityksestä. (Luultavasti artikkelissa kuitenkin keskustellaan venyttelystä hiukan syvällisemmin kuin hyödyllinen/vaarallinen, mutta voi olla, ettei sitä voi johtaa hirvittävän selkeästi kamppailulajeihin vaan yleensä liikkumiseen ja suorituskykyyn.) Kamppailulajit ovat haastava ryhmä, sillä jokaisen kamppailulajin sisälläkin on jo huomattavasti erilaisia suorituksia ja ottelutaktiikkaa.
(Alustava suunnitelma oli hakea mittaria kamppailulajien suoritusten vaatimuksille, mutta se oli mahdoton tehtävä. Nyt päädyin vain viittaamaan kamppailulajeihin ja keskittymään fyysisiin ominaisuuksiin...joita voi sitten tarvita kamppailulajeissa...

Kuvake
Mika
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 3
Viestit: 89093
Lauteille: Joulukuu 2004
Paikkakunta: Tampere
Etulaji: Pilates, HIIT
Sivulajit: Girya, Yin-jooga
Takalajit: Tanglang
Tykännyt: 724 kertaa
Tykätty: 246 kertaa
Viesti:

Lajianalyysit

#18

Viesti Mika » loka 14, 2013, 15.04

Tämä enää korkeintaan sivuaa aihetta, mutta Kirjastossa on neljä artikkelia notkeudesta ja venyvyydestä.

ไม่เป็นไร
Zen, I haz it.

Potki etuja!

Kuvake
HannuL
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 21
Viestit: 423
Lauteille: Toukokuu 2013
Paikkakunta: Jyväskylä
Etulaji: Nujutsu
Tykännyt: 0
Tykätty: 1 kerran
Viesti:

Lajianalyysit

#19

Viesti HannuL » loka 14, 2013, 15.09

MikaM kirjoitti: Hyvä pointti. Ehkä helpoin virhe, jos halutaan tieteellistä tekstiä tuottaa, on se, että etsitään jotain tiettyä asiaa, kunnes se löytyy. Kun pitäisi etsiä ja katsoa, mitä löytyy.
Ei voi muuta kuin tykätä tästä kommentista :D

Kuvake
HannuL
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 21
Viestit: 423
Lauteille: Toukokuu 2013
Paikkakunta: Jyväskylä
Etulaji: Nujutsu
Tykännyt: 0
Tykätty: 1 kerran
Viesti:

Lajianalyysit

#20

Viesti HannuL » loka 14, 2013, 15.15

Mika kirjoitti: Tämä enää korkeintaan sivuaa aihetta, mutta Kirjastossa on neljä artikkelia notkeudesta ja venyvyydestä.

yep...mutta etsin jonkinlaista yhteyttä kamppailulajeihin. Ajatus oli, että jossain olisi lajianalyysejä, joissa olisi arvioitu liikkuvuuden ja ketteryyden merkitystä.

Kuvake
HannuL
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 21
Viestit: 423
Lauteille: Toukokuu 2013
Paikkakunta: Jyväskylä
Etulaji: Nujutsu
Tykännyt: 0
Tykätty: 1 kerran
Viesti:

Lajianalyysit

#21

Viesti HannuL » loka 14, 2013, 15.23

Lasse Candé kirjoitti: Oman lajini tapauksessa voisi olla vaikeaa... Liikkuvuusharjoitteet eivät juurikaan ole tyylin kiinteä osa, vaan enemmänkin setti on sisäänleivottua ja opettajat käyttävät omiaan. Esim lämmittelyssä. Mitä ketteryyteen tulee, en tiedä sen tarkkaa määritelmää, jonkinnäköisen nopeus/liikkuvuus-sekoituksen lisäksi, mutta melko yleisesti sanotaan että me yritetään tulla nopeiksi. Ongelma on vain siinä että tällekään ei ole helppoa löytää tyydyttävää lähdettä.
En hae harjoitteita vaan lajin vaatimuksia. Voi olla, että lajin harjoittaminen parantaa ominaisuuksia eli jos lajissa kehittyy notkeys... sen harjoitteleminen todennäköisesti vaatii notkeutta - eihän se muuten kehittyisi --- siis urheilussa kehittyvät ne ominaisuudet joita harjoitetaan. (Kuulostaapa tyhmältä kirjoitettuna näin, mutta kaikki varmaan ymmärtävät mitä tarkoitan.)

Mutta Karaten ja Tae Kwon Do:n suhteen olen samaa mieltä. Lisäksi nyrkkeilyssä ja painissa voisi olla lajianalyysejä, jos vain löytää...

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 16191
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 592 kertaa
Tykätty: 276 kertaa
Kuukauden kynäilijä

Lajianalyysit

#22

Viesti Lasse Candé » loka 14, 2013, 15.45

HannuL kirjoitti: En hae harjoitteita vaan lajin vaatimuksia.
Otsikkosi kentän (martial arts) laajuuteen suhteuttaen juuri tuo "lajin vaatimukset" on se lähtökohta minkä ongelmallisuudesta jo edellä puhuin. Hyvinmääritellysti sellaisia on vain urheilulajeille. Kuten jo edellä sanoin, kärjistetysti HARJOITTEET määrittävät opetusjärjestelmälajin, kun taas urheilussa harjoitteet laaditaan LAJIN VAATIMUSTEN perusteella. Tämän takia ei voida tyydyttävästi puhua opetusjärjestelmien vaatimuksista, ainakaan samasta vinkkelistä kuin urheilussa.

Jos tahdot siis jotain hyvinmääriteltyä settiä joka kattaa perinnelajit, joudut joko menemään niiden tekniikoiden tai vaihtoehtoisesti harjoitteiden väitettyjen tarkoitusten kautta. Martial arts on myös hankala sana. Joidenkin mukaan se viittaa lähinnä tappamistaitoihin tähtääviin lajeihin ja asetetaan usein vastakkain juurikin urheilun kanssa.

Näin läpällä sanottuna, olen kyllä sitä mieltä että vaikkapa taichista voi sanoa että edellyttää liikkuvuutta ja laittaa kuva jostain kyykkivästä mestarista tai pari youtubelinkkiä. Tosi tieteellistä! :D
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
HannuL
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 21
Viestit: 423
Lauteille: Toukokuu 2013
Paikkakunta: Jyväskylä
Etulaji: Nujutsu
Tykännyt: 0
Tykätty: 1 kerran
Viesti:

Lajianalyysit

#23

Viesti HannuL » loka 14, 2013, 16.16

Alkuperäinen kysymykseni oli: "Onko eri kamppailulajien lajianalyysejä koottu jonnekin? Suomeksi tai englanniksi?"

Eli tässä vaiheessa vastaukset ovat - ei tietoa:-)

Artikkelin "martial arts" on todellakin ongelmallinen, mutta luultavasti päädyn pitämään sen, koska artikkeli on neljäs samanlaisessa sarjassa. Edellisissä käsittelin "bone strength", "core strength" ja "balance". Ja koska artikkelit julkaistaan Institute of Martial Arts and Science järjestön lehdessä. Mutta "Martial Arts" on aivan järjetön kokonaisuus - eli yhtä hyvin voisi puhua liikunnasta yleisesti.

Tieteellisyyden objektiivisuudestakin voi olla monta mieltä ja youtube voi todellakin tulla kyseeseen. Ensimmäisessä artikkelissa perustelin kirjoittamista vartalon voimasta viittaamalla Nakayama:n kirjaan "Dynamic Karate", jossa hän hyvin subjektiivisesti perustelee ilmiön merkityksen.

Odottelen vielä lajianalyyseja, jos niitä sattuisi ilmestymään. Olen haahuillut niitä vähän muualtakin kuin tältä forumilta. Aikaisemmat artikkelit ovat osoittaneet, että kamppailulajeihin liittyen löytyy yllättävän vähän tieteellisesti päteviä tutkimuksia. Itseasiassa Taiji ja Taekwondo ovat ehkä eniten tutkittuja... (Oma kirjoitelmani ei tule kartuttamaan tieteellisesti pätevien tutkimusten määrää, mutta toivottavasti tiivistää jollain tavalla tutkimustietoa ... ja vähintääkin lisää omaa ymmärrystäni.)

Lasse Candé
etupotkija
Viestit tässä aiheessa: 8
Viestit: 16191
Lauteille: Joulukuu 2007
Tykännyt: 592 kertaa
Tykätty: 276 kertaa
Kuukauden kynäilijä

Lajianalyysit

#24

Viesti Lasse Candé » loka 14, 2013, 16.44

Noniin, nyt kuuluu selvästi. :) Eli mahdollisesti käsittelet liikkuvuutta myös muilla tavoin settiä tonkimalla kuin noita lajianalyysejä? Oma pointtini siis vain se että niillä päässee käsiksi ainoastaan urheilulajeihin ja mahdollisesti niiden tekniikoihin.

Onnea etsintään!
You may say that I'm a dreamer
But I'm not

- John Lennon

Lassen treenituumailuja fiiliksen mukaan

Kuvake
HannuL
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 21
Viestit: 423
Lauteille: Toukokuu 2013
Paikkakunta: Jyväskylä
Etulaji: Nujutsu
Tykännyt: 0
Tykätty: 1 kerran
Viesti:

Lajianalyysit

#25

Viesti HannuL » loka 14, 2013, 17.04

Lasse Candé kirjoitti: Noniin, nyt kuuluu selvästi. :) Eli mahdollisesti käsittelet liikkuvuutta myös muilla tavoin settiä tonkimalla kuin noita lajianalyysejä? Oma pointtini siis vain se että niillä päässee käsiksi ainoastaan urheilulajeihin ja mahdollisesti niiden tekniikoihin.

Onnea etsintään!
Jep - lajianalyysit ovat vain jonkinlainen "aasin silta" - aiheeseen.
Varsinainen kirjallisuuskatsaus on sitten erikseen. En siis tee varsinaista tutkimusta vaan referoin vain muiden ajatuksia. Ehkä suurin oivallus on liittää yhteen: flexibility - mobility -agility jotka muodostavat jännän laajentuvan kehän erilaisia edellytyksiä. (Törmäsin tähän kirjoittaessani tasapainosta, joka liitettiin aika usein ketteryyteen:-)

HarriN
munillepotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 525
Lauteille: Heinäkuu 2005
Paikkakunta: Turku
Etulaji: MMA & BJJ
Tykännyt: 1 kerran
Tykätty: 11 kertaa
Viesti:

Lajianalyysit

#26

Viesti HarriN » loka 14, 2013, 17.26

Tämän vapaaottelun lajianalyysin varmasti olitkin jo löytänyt?

https://jyx.jyu.fi/dspace/handle/123456789/19927" onclick="window.open(this.href);return false;
Mielipiteet ja möläytykset ovat omiani. Yhdistyksen virallista kantaa edustaessani mainitsen sen kirjoituksessani.

Finnfighters`Gym

Kuvake
HannuL
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 21
Viestit: 423
Lauteille: Toukokuu 2013
Paikkakunta: Jyväskylä
Etulaji: Nujutsu
Tykännyt: 0
Tykätty: 1 kerran
Viesti:

Lajianalyysit

#27

Viesti HannuL » loka 14, 2013, 17.47

HarriN kirjoitti: Tämän vapaaottelun lajianalyysin varmasti olitkin jo löytänyt?

https://jyx.jyu.fi/dspace/handle/123456789/19927" onclick="window.open(this.href);return false;
Jep. Liikkuvuudesta oli kaksi mainintaa ja toinen oli ajatus, että nivelen liikkuvuus pitäisi tuntea, että osaa lukottaa:-)
Venyttely oli mainitty esimerkkiohjelmissa.

Kiitos, että varmistit

Kuvake
Jussi Häkkinen
päähänpotkija
Viestit tässä aiheessa: 1
Viestit: 18263
Lauteille: Helmikuu 2005
Tykännyt: 14 kertaa
Tykätty: 19 kertaa

Lajianalyysit

#28

Viesti Jussi Häkkinen » loka 14, 2013, 17.59

HannuL kirjoitti: Alkuperäinen kysymykseni oli: "Onko eri kamppailulajien lajianalyysejä koottu jonnekin? Suomeksi tai englanniksi?"
Ei ole erityisesti koottu minnekään.

En sinällään myöskään näe lajille mitään erityistä hyötyä lajianalyysin tekemiselle perinnelajista. Kannattaa senkin ajanhukan sijaan vaikka juoda olutta niin on edes hauskaa ja saattaa heruakin loppuillasta.

Urheilulajit sitten erikseen.
Jussi Häkkinen

"Karate ei ole tapa kamppailla. Karate on tapa opettaa kamppailua. Nämä ovat kaksi täysin eri asiaa ja erittäin tärkeä asia ymmärrettäväksi." - Jussi Häkkinen

"Isänmaallisuus on halua tappaa ja tulla tapetuksi triviaaleista syistä." -Bertrand Russell

diesel 64
kylkeenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 2
Viestit: 1396
Lauteille: Syyskuu 2005
Paikkakunta: Vaasa
Tykännyt: 0
Tykätty: 0

Lajianalyysit

#29

Viesti diesel 64 » loka 14, 2013, 18.16

Tuolla liikkuvuudesta jotain.
TANJA TEMONEN: Lihashuolto-opas nuorille taekwondo liikesarjakilpailijoille

Fysioterapian opinnäytetyö, 66 sivua, 7 liitesivua, opas
7.5 Liikkuvuusharjoitteluun liittyvät riskit
9.4 Liikkuvuusominaisuudet

https://publications.theseus.fi/bitstre ... sequence=1" onclick="window.open(this.href);return false;

Kuvake
HannuL
reiteenpotkija
Viestit tässä aiheessa: 21
Viestit: 423
Lauteille: Toukokuu 2013
Paikkakunta: Jyväskylä
Etulaji: Nujutsu
Tykännyt: 0
Tykätty: 1 kerran
Viesti:

Lajianalyysit

#30

Viesti HannuL » loka 14, 2013, 18.57

diesel 64 kirjoitti: Tuolla liikkuvuudesta jotain.
TANJA TEMONEN: Lihashuolto-opas nuorille taekwondo liikesarjakilpailijoille

Fysioterapian opinnäytetyö, 66 sivua, 7 liitesivua, opas
7.5 Liikkuvuusharjoitteluun liittyvät riskit
9.4 Liikkuvuusominaisuudet

https://publications.theseus.fi/bitstre ... sequence=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Tässä on aika paljon tavaraa. Paljon tilanteita, joissa liikkuvuuden harjoittelu on tärkeää tai sitten tilanteita, joissa pitää korjata yliliikkuvia niveliä. Kiitos.


Vastaa

Lauteilla

Potkulaisia lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 58 kurkkijaa